|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Kochane głosujemy na kolejny tytuł zapraszam
|
|||
| Testować nerwy swojej mamy lubię, psocę, niszczę, krzyczę, rozrabiam i gubię. |
|
5 | 10,64% |
| Tu tupnę nóżką, tam krzyknę "nie", niech siwych włosów przybędzie mamie. |
|
1 | 2,13% |
| Daj mi, nie ciem i łaa łaa - krzyczy wciąż gromadka ta. |
|
1 | 2,13% |
| Niewinne oczka jak aniołek mam, ale prawdziwy hardcore wnet pokażę wam |
|
7 | 14,89% |
| Zdania układamy, co raz wiecej z rodzicami rozmawiamy. |
|
0 | 0% |
| My tu gadu-gadu, a dzieciaki dają w zabawach czadu. |
|
0 | 0% |
| Bunt dwulatka przyszedl wiosna i mamy minę "radosna" |
|
0 | 0% |
| Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy |
|
26 | 55,32% |
| Dzieci nasze już w domach znudzone, gdzie ta wiosna? , pytaja one |
|
1 | 2,13% |
| Rożki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
6 | 12,77% |
| Głosujący: 47. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1351 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011
|
|
|
|
#1352 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011
|
|
|
|
#1353 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
aż ich ciągle muszę rozdzielać żeby sobie z miłości krzywdy nie zrobili ![]() Nie no, zdecydowanie można to porównać do 2 godzin ciszy i spokoju...
|
|
|
#1354 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, że raz w życiu próbowałam wziąć Tymka do swojego łóżka (kiedyś na działce, ajk już nie wytrzymywałam z nim na kolanach śpiąc którąś noc z kolei 1,5 godziny) i też nie "umiał" ze mną spać. Dorosłe łóżko kojarzy mu się ze wszystkim, tylko nie ze spaniem ![]() Oby dziś było lepiej ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() W sumie przy zębach też trudno jeść, a lek przynosi ulgą, więc może jednak to. Tego Wam życzę, bo mimo wszystko świnka przyjemna nie jest i takiemu maluchowi pewnie trudniej ją znieść niż troszkę starszemu dziecku. W sumie nie wiem, tylko tak spekuluję. Świnka to jedyna zakaźna choroba, którą przechodziłam. Miałam 6 lat i do tej pory pamiętam, że mnie bolało i aż płakałam ![]() Cytat:
Nocy współczuję bardzo. Ale tak sobie myślę, że może z tego wszystkiego (z tego bólu piersi szczególnie) jeszcze się coś dobrego urodzi? I to dosłownie URODZI ![]() Cytat:
![]() Nam się okropnie teraz przesuwa przez tę chorobę. Miało być w pierwszych dniach grudnia... Cytat:
O, i macie wyjęte szczebelki. Cytat:
![]() Cytat:
Tę godzinną drzemkę, którą ma, wykorzystuję na pisanie, więc tylko go odkładam śpiącego w nogi swojego łóżka, a sama siedzę pół metra dalej i klepię ![]() O Karoline już kiedyś pytałam. One jeszcze trochę przed ślubem zniknęła ![]() Bardzo się Radek zmienia. Naprawdę przystojny chłopak teraz jest. Bo jakoś słowo "śliczny" mi nie pasuje, bo na tych zdjęciach tak dorośle wyszedł, że bardziej "przystojny" pasuje ![]() Cytat:
U nas kolejny dzień w domku. Tymuś teraz w kółko sobie krzesło nosi do kuchni i chce gotować Włącza palniki, rzuca łyżkami, szef kuchni mi rośnie ![]() I nie pisałam Wam, że uwielbia świeczki. Zdmuchiwać je. Codziennie po kilka razy pokazuje palcem tam, gdzie stoją, robi "pfu, pfu" i nie ma rady 0 muszę mu zapalać i dmuchamy. I tak przez kilka minut: zapalam, dmuch, zapalam, dmucha. Normalnie ubaw po pachy ![]() A wieczorkiem namalowaliśmy kubek dla mojej mamy na Dzień Babci Tzn. Tymuś namalował, bo ja nawet palca do tego nie przyłożyłam. Tylko teren zabezpieczałam, żeby się w swoim malarskim zapędzie do blatu kuchennego ograniczał, a nie do całego mieszkania Jak wyschnie i go wypalę, to się pochwalę
|
|
#1355 |
|
Zadomowienie
|
Iustyna, a widzisz, córka chce Cię zmobilizować do częstszego wsiadania za kierownicę.
Jak masz dość to wsiadasz w auto, mała odpływa a Ty masz chwilę ciszy i relaksu.![]() Mamad, oj ty się masz z teściową. Nie wytrzymała bym na dłuższą metę takiego dokarmiania dziecka. ![]() Stronczku, Wiki ma opanowany tekst do perfekcji- oooo, aż chce się śpiewać razem z nią. ![]() Lili, fiu, fiu jaki przystojniak i fryzura elegancka. Kolina, oby ból szybko przestał dokuczać. Zapomniałam wcześniej napisać, że Hania ma trochę skarpet Yo. Dobrze się noszą, a z silikonem nic się nie dzieje- jestem z nich zadowolona. Hania od pewnego czasu gada sobie czasami pod nosem "siusiu". Nie wiedziałam czy to zbieg okoliczności, czy rozumie już o co chodzi. Dzisiaj znowu ta sama akcja przed kąpielą złapała za pieluchę i mówi "siusiu", więc pytam czy usiądzie na nocnik i zrobi tam siusiu, odpowiada stanowczo TAK. (do tej pory nie chciała siadać bez pieluchy, bo przestraszyła się jak raz zagrał po nasikaniu) Rozebrałam ją i tak sobie biegała po domu, siadała na nocnik, znowu biegała, aż za którymś razem podskoczyła z nocnika i krzyczy- siusiu! Patrzę, a nocnik pełen- duma mnie normalnie rozpierała, taka mądra dziewczyna.
|
|
|
|
#1356 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to przepraszam bardzo. W takim razie podziwiam, że przy dwójce TAKICH dzieci masz czas na cokolwiek ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
dla zdolniachy ![]() Radkowi się ostatnio nocnik odwidział totalnie. Nie chce siedzieć, zaraz wstaje, nawet zabawianie nie pomaga. Trudno. może przejdziemy od razu na nakładkę. |
||
|
|
|
#1357 |
|
Zakorzenienie
|
ja
![]() jakby co zapraszam na FB lub gg Edytowane przez brunetka2000 Czas edycji: 2013-01-11 o 21:47 |
|
|
|
#1358 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dobrze, że mam wifi, to mam jak podczytać na kom. Komputera prawie nie włączam w dzień. Marzena brawa dla Hani!!!
![]() Kto rano wstaje ten jest niewyspany ![]() - Co robisz? - Szukam szczęścia. - W lodówce??? - Gdzieś kur*a musi być!! Edytowane przez iustyna1 Czas edycji: 2013-01-11 o 21:53 |
|
|
|
|
#1359 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1360 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak ja ![]() Cytat:
![]() Spoko, ja nie wiem czy jestem w ciąży zresztą w poprzednich miesiącach nie byłam a pochłaniam i pochłaniałam ilości hurtowe. Dziś, np. wypiłam prawie cały karton mleka, zjadłam ponad 10 placków ziemniaczanych,mnie wspominając o innych rzeczach. TŻ się śmieje, że mi się robi figura "jak gruszeczka" ![]() Cytat:
2. No widzę, że nie tylko Tobie.Kolinie, Dziubkowi i Patikowi również. Ale bolą głównie rano.Ja też. To chyba będzie armagedon! Cytat:
Cytat:
2. 3. Mój Julek też szaleje mimo, że coś mu dolega. Po nim nigdy nie widać. A propos. Byliśmy z nim kiedyś u kardiologa, no i on zadał pytanie czy Julek jakoś szybciej się męczy czy coś. Jaka była mina lekarza i pielęgniarki kiedy mu wypaliłam "Panie Doktorze, mi się wydaje, że on się w ogóle nie męczy. "No właśnie, ciekawe. Ja też mam zajady.Dwa i ciągle suche i spękane usta ostatnio. Może spróbuję. Cytat:
Cytat:
2. Też miałam 6 lat jak miałam świnkę, ale jakoś szczególnie mi nie dokuczała. 3. Dziękujemy No ja mam nadzieję, że coś się URODZI ![]() 4. Słodki ten Twój synuś. Mój Mały też lubi świeczki, dmucha jak widzi, i jeszcze dmucha jak widzi wiatraczki. Julek za to dziś całą pralkę załadował sam. W ogóle to on umie sam wstawić pranie. Co prawda bez płynu doprania i płukania ale potrafi. ![]() Już taki bystrzak się zrobił, dziś przyniósł mi moje skarpetki i kładzie mi je na stopy, żebym sobie założyła. Ma fazę teraz że zagląda w każde okno i woła "Idi! Edi!" (Edi to nasz pies na podwórku i jak go tylko zobaczy jak idziemy na spacer to tak się cieszy
|
|
#1361 | ||||
|
Zakorzenienie
|
brawa dla Hanuty!!!
Cytat:
Cytat:
Sarenka spała ok. 12/13, teraz widzę że w tych godzinach nawet o spaniu nie myśli, a od 19 szaleje do kąpieli jak królik Cytat:
![]() Cytat:
Jedynie z tel na fejsbusia zaglądam.
|
||||
|
|
|
#1362 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Witam!
Cytat:
A co do spotkania to chetnie, ale poczekajmy co Telikowa odpisze ![]() Telik hop,hop Cytat:
Cytat:
ponoc u naszych dzieci pojawiaja sie juz koszmary...moze to go budzi?W kazdym razie Ewke budzi cos podobnego...Cytat:
Ewa tez nie potrafi z nami spac, mielismy nawet kilka nocy rozlozony materac przy łozeczku tak jak Carmela ale nic to nie dalo Moze dzisiaj bedzie lepiej ![]() Cytat:
i nie przerywa nawet na chwile zabawyJak on sie zmienił!!!!!!Jak wydoroślał!!!!!!Jaki duzy chlopiec!Boski! Cytat:
a pobudek w nocy tyle samo![]() Cytat:
![]() ![]() klask i:![]() Dziewczyny chyba sie zmowily Ewka od paru dni krzyczy "biba"czyli kupa i biegnie na nocnik-i zawsze ja robi.Dzisiaj jak uslyszałam biba, biegne po nocnik, sciagam rajty,sadzam i w tym czasie leci "biba"!!!!!!!!!!!od nocnika dzielily nas sekundy!!!!!!!Ewka co prawda zachwycona swoja "biba" na plytkachZdolniachy!!!!!!!!!!!!!!N ie moge uwierzyc,ze nasze dzieci juz tyle rozumieja!!!!!!!!!!!!!!!! BrumekTymek mały solenizant ![]() A film nawet nie tyle,ze słaby-wrecz przeciwnie-jakos za szybko sie skonczył, za blaho potraktowany temat-no nie wiem...sami zobaczcie po filmie spokrzelismy na siebie z tż-ale ,ze juz?Koniec?
|
|||||||
|
|
|
#1363 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Brumek jestem bardzo ciekawa kubka jak go wypalałaś?Marina odzywaj się jak tylko będziesz miała możliwość- smutno bez Ciebie Marzena-masz genialną córę ![]() Chelsea bardzo Ci kibicuję! Kurcze-szkoda, że żadna z Was nie ma tej wkładki....juz się zdecydowałam-pisałam dzisiaj smsa do lekarza i umówiłam się na poniedziałek, koszt bagatela 1000zł Muszę się pochwalić, że już całkiem sama wychodzę z dzieciaczkami- tak od A do Z( czyli ubieranie w roli głównej) i powiem Wam, że nie jest źle kurcze strasznie się cieszę, że mam dwójkę i że to jest chłopiec i dziewczynka- taka się czuję spełniona-stąd między innymi decyzja o wkładce.
Edytowane przez Oliweczka1985 Czas edycji: 2013-01-11 o 22:26 |
|
|
|
#1364 |
|
Rozeznanie
|
,MarinaMam nadzieje, ze uda Ci sie czesciej zagladac
A nie masz termosu?Ja mam kuchnie na dole i nie chce mi sie biegac w nocy milion razy wiec myje butelki,zanosze na gore, w termosie wrzatek, woda w butelce i mieszam na bierzaco Albo stawiaj sobie butelke juz z woda na kaloryferze.Zwasze swiezszeiustynaMojej przyjaciolki dzieci tez sie trzaskaja przychodzi juz do mnie z nimi pojedynczo jak moze bo inaczej zaslony fruwaja I tez ma coreczke zaczepiajke![]() Oliweczka ![]() za spacerowanie!!!!!!!!
|
|
|
|
#1365 |
|
Zadomowienie
|
Rzeczywiście Karolinee już dawno nie zaglądała, ciekawe co u nich.
No i Natka Nam znowu gdzieś przepadła.![]() Brumku, koniecznie pochwal się malarskim dziełem Tymka. Chłopak już ćwiczy urodzinowe zdmuchiwanie świeczek- w końcu będzie ich dwa razy więcej niż ostatnio. ![]() ![]() Chelsea, oj coś chyba jest na rzeczy. Często tak jest, że jeśli w domu jest zwierzak to dziecko szybko uczy się go jakoś nazywać. Edytowane przez marzena_S Czas edycji: 2013-01-11 o 22:52 |
|
|
|
#1366 |
|
Wtajemniczenie
|
Isia tżtów mamy fajnych, pomagali
. A "biba" jest rewelacja ![]() Aaaaa Marzenka i Carmela WIELKIE DZIĘKI!!!! Kupiłam furminator i mam nowego psa! a połowa psa poszła do kosza . Niech Wam mężowie w dzieciach wynagrodzą ![]() Oliweczka ja myślę nad mireną, bo też już się czuję spełniona .
![]() Kto rano wstaje ten jest niewyspany ![]() - Co robisz? - Szukam szczęścia. - W lodówce??? - Gdzieś kur*a musi być!! Edytowane przez iustyna1 Czas edycji: 2013-01-11 o 22:58 |
|
|
|
#1367 | |
|
Zadomowienie
|
I wszystko jasne.
![]() Cytat:
2. ( u Was też potocznie mówi się na imprezę- biba? )
|
|
|
|
|
#1368 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
2. ![]() Moja wioska jeszcze nie tak dawno należala do wielkopolski jestem na pograniczu dwóch województw. Mam rodzinke w Kaliszu, Ostrowie-takze znane mi sa pyrlandzkie teksty cebulorzy![]() iustynaaaaaaaaaaa!!!!!!!Jakie party!!!!!!!I dzieciorki cudne!!!!Zuza chyba juz po szampanie ![]() ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- brumek Wypalaj, wypalaj bo czekam |
|
|
|
|
#1369 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tymuś też zaczął mówić "sisi", ale dopiero po fakcie ![]() Cytat:
Wiem, ze się chwalę, ale dumna z niego (i jego dmuchającego buziaka) jestem Gasi świeczki za jednym dmuchnięciem ![]() Cytat:
![]() A kubek wypalam w piekarniku, w 160 st, 90 minut. To takie farby do porcelany, bawię się nimi od kilku lat
|
|
#1370 |
|
Zadomowienie
|
Iustyna, aaaaaaa jakie piękne zdjęcia!
Lilka jak urosła i Filip też się zmienił. ![]() Edit: Powinnam napisać- ale BIBA! ![]() Isia, uuu jednym słowem sobie u Teliczka przechlapałaś. ![]() Rodowitą pyrą w naszej rodzinie jest tylko Hania, my z tż Kujawiacy.
Edytowane przez marzena_S Czas edycji: 2013-01-11 o 23:59 |
|
|
|
#1371 | ||
|
Wtajemniczenie
|
ej ej wypraszam sobie
Cytat:
szczebelek wyciagam tylko na dzien, na noc jest zalozony co by mi biedna nie wypadla przez dziure albo nie lunatykowala w spiworze po chacie. Cytat:
umarłam dziekuje wszystkim za mile komentarze odnosnie mojej spiewaczki ![]() ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Justyna boskie zdjecia
Edytowane przez Stronczek27 Czas edycji: 2013-01-11 o 23:55 |
||
|
|
|
#1372 |
|
Wtajemniczenie
|
Isia nie wiem co wczoraj Szymona wybudzało, ale jedyne co mogło go uspokoić to mleczko Wszystkie zdjęcia i śpiewająca Wiki - cudne
|
#1373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Justyna - dzięki, że wreszcie wstawiłaś zdjęcia. Są cudne! Włosy Zuz rzeczywiście powalają. Zresztą nie tylko włosy jej się udały ![]() A Lilka jak zawsze z jedzeniem Dalej apetyt jej dopisuje?
|
|
#1374 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynkom obu apetyt dopisuje, chłopaki bardziej wybrzydzają
. A zdjęcia musiałam przegrać, zmniejszyć, obrobić... przy moim lenistwie, to i tak szybko mi poszło .Stronczku nie mi ubliżasz a Zuzi, że podobna do mnie . Mi się tam Zuzina z pyszczycha podoba ja sobie mniej
|
|
#1375 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
gasze swiatlo, PSTRYK dobranoc Edytowane przez Stronczek27 Czas edycji: 2013-01-12 o 01:30 |
|
|
|
|
#1376 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() śliczne zdjęcia! Zuzka taka do Ciebie podobna, ślicznotka jest! Cytat:
![]() ![]() Cytat:
no nie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
U nas bunt dwulatka od jakiegoś czasu w pełnym rozkwicie ![]() A kwestia nocnika też coraz bliżej, Adaś posiedzi już na nim spokojnie (a on ma problem żeby gdziekolwiek usiąść na minutę), nawet kilka razy nasikał i oczywiście wołał żeby mu brawo bić ![]() Jutro mamy do teściów jechać, TŻ to Adasiowi powiedział wczoraj, więc dziecko chodzi i na pytanie gdzie pojedzie, odpowiada "HA-HA!, KICI!" Bo zakodował że tam to główne atrakcje to pies i kot O reszcie nie wspomina
|
|
|
#1377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas nocka bez smoka ok. Mala w 10 min bez ryczenia zasnela. Artur ma namiot " na dobre sny" i juz tez w nocy z krzykiem sie nie budzi. Dzis drzemka w dzien bez smoka po raz pierwszy. Zobaczymy jak bedzie. Kinga ma dwie drzemki i nie ma bata - musza byc bo sama sie ładuje do łozka i zasypia. W zlobku nie moga jej dac do grupy sredniakow przez to spanie. Artur tez w przedszkolu spi - w domu bardzo rzadko - jako jedno z dwoch dzieci. Reszta wariuje na lezakowaniu---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- o jednak druga... |
|
|
|
|
#1378 |
|
Rozeznanie
|
Hejo
Justyna fotki piękne, Lilka z dopisującym apetytem, Zuzia ma śliczne włoski podobna do Ciebie. Julian stał tak zapatrzone w dziewczyny, że odciągnąć się go nie dało. ![]() Ania no dobre ma reakcje i skojarzenia z teściami Adaś U nas noc chyba gorsza od poprzedniej bo ciągle się budził. Mam ich dość dziś. Julek kwękał i się wiercił, kopał TŻ, ten się darł, żeby przestał, rozpychał się, ciągle zabieraliśmy sobie kołdrę, musiałam pilnować butelki Julka do której on ciągle musiał być przytulony i co chwila brać po łyku mleka a wszystkie smoczki porozgryzane i z niej cieknie. Potem całe łóżko jest mokre. Ehh Na szczęście idę do szkoły to od nich trochę odpocznę. ![]() ![]() Wyrodna żona i matka. ![]()
|
#1379 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry śpiochy
![]() Gdzie się podziewacie? U nas noc w sumie ok. Do 1.30 były 4 pobudki, więc już załamywałam ręce, że o 40 minut będę wstawać przez całą noc, ale od tej godziny do 9.05 spał już spokojnie jak aniołek, więc i ja się wyspałam super ![]() Szkoda tylko, że całej naszej trójce znowu jakby katar się zwiększył ![]() Telik, Natka - meldować się!!!
|
#1380 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Jestem babole
Cytat:
u nas obowiązkowo w toalecie stoi pojemnik na ksiązeczki i podczas posiedzieniu Yahu poczytuje sobie Cytat:
![]() ja upolowałam za 23 chociaż nie wiem czy to jakas super cena ale fakt bodziaki trwałe no i Cocodrillo ti polska firma ( spod Poznania) wiec niech im będzie Hania jest śliczniutka, jużnie mogę sie was doczekać Cytat:
tak tak super jakbyście dołączyli do nas ewoludek przeszedł całkowitą przeminę , chociaż na każdym etapie jest słodka a co do basenu-to ja osobiście lubie szyneczkę wiec bez takich mi tu musimy pojechac i juz co do pracy to własciwie o zmianie nie myślę, w tej chwili dziewczyna która zastepowała mnie podczas maciezynskiego dostała propozycję pracy przy projekcie naukowym i wróciła na studia i potrzebuje na gwałt do biura kogoś (marzenko )a co do bana na wizaż to my sobie z marzenką z nim porozmawiamy ![]() niezły przystojniak i jaka ładna koszula Cytat:
rewelacyjne spotkanie ale Ciebie i You nie ma na fotkach ![]() ja to widze nie obgadywać mnie jak mnie nie ma brumciu fajnie że choć te kilka godzin pospałaś kiedy konczycie antybiotyk? przyjedź na spotkanie do telikowa co? ![]() elika a może wy macie ochote w bajkolandi sie z nami też zobaczyć? matka sanepid-uwielbiam jej teksty w temacie szydełka/drutów/wyszywania itd muszę sie wypowiedzieć że nienawidze takiej roboty i podziwam wszystkie które mają cierpliwość i talent prezent na dzień Babci i dziadka-będziemy czarować laurkę fajną i widziałam nową mydlarnie w telikowie wiec jakieś pachnące mydełko każdy dostanie ![]() u was też tak śniegowo my dziś zapodamy sanki ![]() jak juz wygrzebie sie z pracy no ide na babski wieczór(pożegnalna impreza koleżanki z pracy) a moi faceci zostana sami ![]() tak mi sie nie chce, zdziadziałam juz
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.

zapraszam

aż ich ciągle muszę rozdzielać żeby sobie z miłości krzywdy nie zrobili 

A chodzi nie tyle o to ciasto, co o zasadę, bo się umawiałyśmy, że będzie się mnie pytać, czy może mu dać...

Włącza palniki, rzuca łyżkami, szef kuchni mi rośnie 

zębole

klask i: