Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XII 2012 - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-12, 14:21   #781
hania207
Zakorzenienie

Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI

Cytat:
Napisane przez Neipys Pokaż wiadomość
Hej!
Matko ale lecicie.....jakim cudem macie czas na wizaz?
U nas juz 2 tyg po porodzie. Mały rośnie - a zwłaszcza jego policzki w tej chwili zjada 30ml mojego mleka (odciaganego laktatorem) i 90ml mm. Wystarcza mu to na ok.2,5-3 godziny snu.
Ile jedzą Wasze maluszki w podobnym wieku?

Zostal mi kilogram do wagi sprzed ciazy, a mojemu TZtowi 6
Wydzieliny tez mam coraz mniej, taka jaśniejsza, czasem pol dnia nie ma nic. Szwy trzymaja - nie wiem, kiedy sie rozpuszcza? Podmywam sie bialym jeleniem, wieczorem robie krotki oklad z Tantum Rosa. Po calym dniu na nogach czuje ciagniecie wieczorami na szwach.

Zrobilam Kacprowi odparzenie dookola worka
To przez zasypke - dwa dni sypalam, dbalam, zeby na sucha skore, ale i tak go otarlo plakal niemilosiernie, jak mu to wymywalam oilatum.....teraz go nie boli, ale wyglada okropnie - zywe cialko wystaje spod bialej zluszczonej skory....
Przebieram go bardzo czesto i przemywam oilatum, boje sie czymkolwiek teraz to smarowac. Co radzicie? Sudokrem? Bepanthen sie nie sprawdzil - jeszcze bardziej go podraznil. A czyms przeciez te pachwinki chronic musze....

moj zjada 60 ml mm co 3 h, albo piers i tez na jakies 3h starcza, ale nie wiem ile tam tego jest

w czwartek była u nas połozna i powiedziała, żeby nie używać pudru wiec my odstawilismy, na szczescie maluszkowi nic sie nie stało
kazała smarowac pachwiny, pod workiem i dupcie sudocremem

Cytat:
My obcielismy paznokcie tydzien temu, ale juz mu urosly - drapie sie jak szalony, niedrapki to dla niego pikus, wiec ma skarpetki na lapkach, a mi sie serce kraje, bo kocham jego raczki i dlugie paluszki....
my tez już obcinalismy i chyba znowu trzeba bedzie, strasznie szybko mu rosną

jak długo bolało Was tam wszystko na dole???? nie chodzi mi o szwy, bo jestem ledwo co nacieta przy tylku i tego juz nie czuje...
poza tym dalej krwawie, już mam dość

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

kiedy trzeba isc na pierwsza wizyte do lekarza? i po skierowanie na te bioderka ?????

hania207 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 14:50   #782
Kocurkaa
Raczkowanie

Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
hejoooo

witam nowe mamusie
mam dzis wscieklasty humor.nie wiem w sumie czemu mailam meic wychodne, ale mi sie odechcialo bo nie mam kasy i gdzie mam lazic tak bez celu bez kasy , no to maz wymyslił ze razem pojedziemy we trojke to mowie kurna nie czy ja musze wszedzie z obstawa chcailabym keic dla siebie chwile poza tym ta grypa panuje nie wiem czy z malym wychodzic do sklepow a wy jak robicie??w koncu bedzie tak ze nigdzie dzis nie wyjde standard, cale tygodnie w chacie siedze i musze czekac az maz przyjedzie z delegacji bo nie mam nikogo tutaj kurka, nie mowie ze mi źle bo w koncu maz nie wyjezda na imprezy tylko pracuje ale w tym tygodniu nawet na spacer nei wychodzilam bo zimno
Hej Ja z małym tez nigdzie na zakupy nie wychodzę, jak dla mnie pogoda nie za bardzo a dwa za mały jest byle do wiosny to bedę wtedy śmigać dzień dzień z wózeczkiem

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Cytat:
Napisane przez hania207 Pokaż wiadomość
kiedy trzeba isc na pierwsza wizyte do lekarza? i po skierowanie na te bioderka ?????
Jeśli chodzi o wizytę u gina to po 6 tyg bo tyle trwa połóg a co do skierowania na bioderka to parę dni przed wizyta wystarczy Oczywiście jak mały skończy 6 tygodni, chociaż czasem mówią że tydzień w tą czy w tą nie ma różnicy

Kocurkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 14:56   #783
justa86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lady_kiss Pokaż wiadomość
a'propos "bungania" to polecam wam dziewczyny żele intymne.
nam się przydały i powiem wam, że super.
my narazie mamy durexa pomarańczowy. fajna rzecz
no i bardzo przydatna na przecieranie szlaków po porodzie i połogu

dobranoc ;*
Tak, popieram, zele super!

Witam sie dzis spalismy z Kubusiem naluzaku do 12 w poludnie aaa co tżta nie ma wiec rano wzielam Skarba do siebie do lozka bo mi brakowalo przytulania mojego synka stwierdzilam ze troche sie mu od zycia tez nalezy, w lozeczku swoim spi, na rekach go duzo nie bujam bo ciezki, wiec sie tak poprzytulalismy no i 2x zasnal w czasie dnia przy moim glaskaniu co jest cudem bo tak to wiecznie lezaczek

Ktos pisal o odparzeniach - ja na samym poczatku sie z tym meczylam, nie pomogl bephanten tkroy taki podobno swietny, nie pomogl sudocrem w ktory i tak nie wierzylam, kremy robily tylko warstwektora ciezko bylo zmyc :/ po ktoryms z kolei kremie poszlam do apteki i babeczka polecila mi zwykla make ziemniaczana! i od tej pory jedziemy na mace oczywiscie o chusteczkach nawilzanych moge zapomniec, robilismy 2 podejscia i odparzaly, myje pupke gazikami z woda - troche do upierdliwe bo moja zmiana pieluchy to non stop chodzenie po miseczke z ciepla woda i miseczke z maka ziemniaczana ale jakos sie przyzwyczailam
Tak samo odpazyly Kube dady 3, mimo ze pierwsze 2 rozmiary super, teraz mamy pampersy active baby i spisuja sie swietnie.
justa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 14:56   #784
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
moj zjada 60 ml mm co 3 h, albo piers i tez na jakies 3h starcza, ale nie wiem ile tam tego jest

w czwartek była u nas połozna i powiedziała, żeby nie używać pudru wiec my odstawilismy, na szczescie maluszkowi nic sie nie stało
kazała smarowac pachwiny, pod workiem i dupcie sudocremem
Sudocrem to lepiej stosować jak już są odparzenia, bo dosyć mocno wysusza skórę. Ja zapobiegawczo raz dziennie stosuję maść linomag, którą polecali nam na sr i odpukać narazie nic się dzieje.

Cytat:

jak długo bolało Was tam wszystko na dole???? nie chodzi mi o szwy, bo jestem ledwo co nacieta przy tylku i tego juz nie czuje...
poza tym dalej krwawie, już mam dość
Nie pamiętam dokładnie, ale mnie najbardziej przeszkadzały szwy i okolice szwów - gdzieś z tydzień czasu, a reszta dołu to może ze 2 dni.

Cytat:
[/COLOR]kiedy trzeba isc na pierwsza wizyte do lekarza? i po skierowanie na te bioderka ?????
Ja miałam na wypisie, że w przeciągu 2 tygodni, ale to jest różnie.
Wizyta u ortopedy zgodnie z moim wypisem to między 6 a 8 tygodniem życia. Także do lekarza pierwszego kontaktu dobrze jest pójść po skierowanie w takim terminie, żeby zdążyć pójść do ortopedy.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 15:11   #785
Kocurkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justa86 Pokaż wiadomość

Witam sie dzis spalismy z Kubusiem naluzaku do 12 w poludnie aaa co tżta nie ma wiec rano wzielam Skarba do siebie do lozka bo mi brakowalo przytulania mojego synka stwierdzilam ze troche sie mu od zycia tez nalezy, w lozeczku swoim spi, na rekach go duzo nie bujam bo ciezki, wiec sie tak poprzytulalismy no i 2x zasnal w czasie dnia przy moim glaskaniu co jest cudem bo tak to wiecznie lezaczek

Ktos pisal o odparzeniach - ja na samym poczatku sie z tym meczylam, nie pomogl bephanten tkroy taki podobno swietny, nie pomogl sudocrem w ktory i tak nie wierzylam, kremy robily tylko warstwektora ciezko bylo zmyc :/ po ktoryms z kolei kremie poszlam do apteki i babeczka polecila mi zwykla make ziemniaczana! i od tej pory jedziemy na mace oczywiscie o chusteczkach nawilzanych moge zapomniec, robilismy 2 podejscia i odparzaly, myje pupke gazikami z woda - troche do upierdliwe bo moja zmiana pieluchy to non stop chodzenie po miseczke z ciepla woda i miseczke z maka ziemniaczana ale jakos sie przyzwyczailam
Tak samo odpazyly Kube dady 3, mimo ze pierwsze 2 rozmiary super, teraz mamy pampersy active baby i spisuja sie swietnie.
Mi położna mówiła właśnie że jak będą odparzenia to najlepiej zasypać mąką ziemniaczaną. Na szczęście u nas jak na razie bez odparzeń i mam nadzieje że tak zostanie
Co do pieluch dady, to ja miałam jedno opakowanie i podziękowałam. Mały jak się tylko zsikał to krzyczał, bo mankament w tych pieluszkach jest taki że siuśki nie rozlewają się na cała pieluszkę tylko skupiają je w jednym miejscu a mojemu synkowi to przeszkadzało. Tak więc wróciliśmy do pampersa active baby.

Kocurkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 15:44   #786
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
dlaczego mój ważył 3900g w 38 tygodniu a nie np. 3 kg
no to się tylko ciesz, że waga normalna pocieszę Cię, bo syn mojej koleżanki ważył 4510 gram

Cytat:
i co z Nią?
była zbyt chora. i bardzo cierpiała. jest aniołkiem

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

lady_kiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 15:50   #787
justa86
Zadomowienie

Cytat:
no to się tylko ciesz, że waga normalna pocieszę Cię, bo syn mojej koleżanki ważył 4510 gram

Przyro mi na pewno teraz opiekuje sie z gory Kubusiem

A swoja droga, Kubusie znow na 1 miejscu w rankungu popularnosci imion - to sobie wybralymy nietypowe imie na synkow;i

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-12, 15:51   #788
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
to dady nie za bardzo? My używamy teraz pampersa, dwójki już są za małe i przerzucamy się za trójki, miałam właśnie w zamiarze wysłać tżta do biedrony po dady i już nie wiem co robić
W tej chwili Kuba ma inne, dostaliśmy w prezencie (powiem szczerze - nieudany) pampery jakaś Helen Harper, chyba z carrefoura. brr...
szlag mnie trafia jak idę do szafki po następną sztukę

a co do dady, to w pudełku ze szpitala dostaliśmy jedną sztukę trójek, założyłam ostatnio Kubie i odparzenia nie było, ale nie wiem czy po jednorazowym użytku by wyszło

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

Stary 2013-01-12, 15:52   #789
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

Ja o mące też słyszałam, że jest dobra. Narazie nie sprawdzałam, bo nie miałam okazji.
Odnośnie tych chusteczek nawilżanych to ja zawsze je zmywam ( stosuję tylko po kupce) wodą ze zwykłym wacikiem, bo ta klejąca warstwa która zostaje potem na pupci moim zdaniem sprzyja uczuleniom i odparzeniom. Ja kiedyś próbowałam zmywać makijaż takimi chusteczkami to dostałam uczulenia na twarzy, a co dopiero takie małe dziecko z delikatną skórą.
Jak są siuśki to tylko wacik z wodą i osuszanie czystym wacikiem.
W ogóle dobrze jest zanim założymy nową pieluszkę odczekać trochę, żeby ta pupcia była maksymalnie sucha. Nawet jak się wyciera to zawsze tej wilgoci trochę zostaje. Dlatego ta mąka może być dobra, bo ona tę wilgoć wyciąga.
Stary 2013-01-12, 15:54   #790
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
Przyro mi na pewno teraz opiekuje sie z gory Kubusiem

A swoja droga, Kubusie znow na 1 miejscu w rankungu popularnosci imion - to sobie wybralymy nietypowe imie na synkow;i
noo, i żadko spotykane
to imię wydało mi się najładniejsze. jakoś mało mamy ładnych imion do wyboru dla chłopaczków.

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

Stary 2013-01-12, 15:58   #791
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Współczuję

Cytat:
to dady nie za bardzo? My używamy teraz pampersa, dwójki już są za małe i przerzucamy się za trójki, miałam właśnie w zamiarze wysłać tżta do biedrony po dady i już nie wiem co robić
W tej chwili Kuba ma inne, dostaliśmy w prezencie (powiem szczerze - nieudany) pampery jakaś Helen Harper, chyba z carrefoura. brr...

a co do dady, to w pudełku ze szpitala dostaliśmy jedną sztukę trójek, założyłam ostatnio Kubie i odparzenia nie było, ale nie wiem czy po jednorazowym użytku by wyszło
Ja Dady lubię. Mam teraz 3. Rzeczywiście trójki różnią się od dwójek. A któraś pisała, że jedynki różnią się od dwójek. Trójki stosuję chyba od tygodnia i nic jej nie odparza. Ale na forum są różne opinie i chyba trzeba samemu przetestować. Mnie tylko trochę wkurza to, że nie można kupić 2 czy 3 pieluch na próbę tylko trzeba kupować całe opakowania.
Stary 2013-01-12, 16:03   #792
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Dlatego ta mąka może być dobra, bo ona tę wilgoć wyciąga.
ja słyszałam, że mąkę czy jakiekolwiek zasypki lepiej stosować na suchą skórę, bo na mokrej pupie tworzą się grudki i jeszcze łatwiej o odparzenie. może lepiej zakupić ręczniki papierowe i przed zasypaniem pupy wytrzeć tą wilgoć. albo chociaż pozwolić maluchowi poleżeć z gołą pupką chwilę. takie wietrzenie też dobre.

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Cytat:
Mnie tylko trochę wkurza to, że nie można kupić 2 czy 3 pieluch na próbę tylko trzeba kupować całe opakowania.
właśnie o tym samym dziś gadałyśmy z koleżanką powinny być takie opakowania po 3-4, albo nawet i 5 sztuk w paczce, na spróbowanie.
bo ktoś kupi, dziecko odparzy i później rób co chcesz z całą paką...

a co do odparzeń po pieluchach to myślę, że pod tym względem nie ma co narzekać, bo to sprawa indywidualna. tak, jak my na podpaski. niektóra może podpaski X używać, a inna będzie miała na nie uczulenie. co nie oznacza, że są one złe

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

Edytowane przez lady_kiss
Czas edycji: 2013-01-12 o 16:04 Powód: dopisanie zgubionego słowa
Stary 2013-01-12, 16:04   #793
Dojotka1987
Zakorzenienie

dzien dobry ) dzis zaczynamy 9tydzien) licze tygodnie jak w ciazy a tutaj moj pojedzony Dawidek a na drugim podczas gimnastyki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN6884.jpg (78,3 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN6878.jpg (82,1 KB, 34 załadowań)
Stary 2013-01-12, 16:05   #794
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
ja słyszałam, że mąkę czy jakiekolwiek zasypki stosować na suchą skórę, bo na mokrej pupie tworzą się grudki i jeszcze łatwiej o odparzenie. może lepiej zakupić ręczniki papierowe i przed zasypaniem pupy wytrzeć tą wilgoć. albo chociaż pozwolić maluchowi poleżeć z gołą pupką chwilę. takie wietrzenie też dobre.
Może źle się wyraziłam Oczywiście że na suchą skórę Mnie chodziło o to, że jak osuszymy skórę ręcznikiem to zostają takie resztki wilgoci i pewnie ta mąka to wysusza do końca. To tak jak wychodzimy spod prysznica, wycieramy ręcznikiem i zaczynamy się smarować balsamem - czujemy, że ta skóra nie jest do końca sucha. Ja zwykle odczekuję chwilę zanim się wysmaruję jakimś mazidłem.

Edytowane przez Sola1
Czas edycji: 2013-01-12 o 16:13
Stary 2013-01-12, 16:10   #795
justa86
Zadomowienie

Cytat:

Zalezy dla kogo, niektorym nie przeszkadza, dady 3 maja aloesowa powloczke i do tego taka siateczke ktora mojemu Kubie przyklejala sie do pupy:/ dlatego tez nie kupilam pampersow tj wersji delikatnej bo tez maja siateczke i balam sie ze bedzie to samo

Cytat:
Ja o mące też słyszałam, że jest dobra. Narazie nie sprawdzałam, bo nie miałam okazji.
Odnośnie tych chusteczek nawilżanych to ja zawsze je zmywam ( stosuję tylko po kupce) wodą ze zwykłym wacikiem, bo ta klejąca warstwa która zostaje potem na pupci moim zdaniem sprzyja uczuleniom i odparzeniom. Ja kiedyś próbowałam zmywać makijaż takimi chusteczkami to dostałam uczulenia na twarzy, a co dopiero takie małe dziecko z delikatną skórą.
Jak są siuśki to tylko wacik z wodą i osuszanie czystym wacikiem.
W ogóle dobrze jest zanim założymy nową pieluszkę odczekać trochę, żeby ta pupcia była maksymalnie sucha. Nawet jak się wyciera to zawsze tej wilgoci trochę zostaje. Dlatego ta mąka może być dobra, bo ona tę wilgoć wyciąga.
Tak, ta warstwa po chusteczkach tez mi nie odpowiada:/
Mi mama mowila " ale wolno to dzieco przebierasz" a wg mnie to wlasnie okazja do wywietrzenia pupalka
Ja mialam do recznika gratis taka niby "myjke" tez z frotty, swietnie sie sprawdza do wycierania po wacikach.
A co do asypek i maki to zawsze mi sie wydawalo zanim nie mialam dziecka ze to szajs, ze napewno sie zbryla i w ogole starodawny sposob - okazal sie najlepszy! czasem linomagiem posmaruje w trasie jak nie mam maki przy sobie

Cytat:
noo, i żadko spotykane
to imię wydało mi się najładniejsze. jakoś mało mamy ładnych imion do wyboru dla chłopaczków.
Ja sie opieralam dlugo ze wzgledu wlasnie na ta popularnosc, ale i tak sie okazalo ze nic nam innego nie pasuje do synka i zostal Kubuś

Oho i znow czkawka , po pare razy dziennie ma biedak albo jak dupka zmarznie po przebieraniu albo tak po prostu
Stary 2013-01-12, 16:14   #796
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dojotka1987 Pokaż wiadomość
dzien dobry ) dzis zaczynamy 9tydzien) licze tygodnie jak w ciazy a tutaj moj pojedzony Dawidek a na drugim podczas gimnastyki
9 tydzień i tak już leży podparty na łokciach? matko, mój jutro zaczyna 9 tydzień, a do takiej gimnastyki jeszcze mu daleko...

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

Stary 2013-01-12, 16:17   #797
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:
9 tydzień i tak już leży podparty na łokciach? matko, mój jutro zaczyna 9 tydzień, a do takiej gimnastyki jeszcze mu daleko...
wiesz co moj jak mu sie chce to lezy tak;p a jak ma lenia to nie podniesie glowy za chiny ludowep
Stary 2013-01-12, 16:20   #798
jo_manh
Rozeznanie

Cytat:
A mogłabyś wrzucić linka do tego artykułu?
http://urodaizdrowie.pl/fakty-i-mity-na-temat-szczepien

Aniołek* 13.01.2012
Aniołek* 13.01.2015
Aniołek* 30.03.2015
jo_manh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 16:20   #799
reven24111
Raczkowanie

Cytat:
Hej!
Matko ale lecicie.....jakim cudem macie czas na wizaz?
U nas juz 2 tyg po porodzie. Mały rośnie - a zwłaszcza jego policzki w tej chwili zjada 30ml mojego mleka (odciaganego laktatorem) i 90ml mm. Wystarcza mu to na ok.2,5-3 godziny snu.
Ile jedzą Wasze maluszki w podobnym wieku?

Zostal mi kilogram do wagi sprzed ciazy, a mojemu TZtowi 6
Wydzieliny tez mam coraz mniej, taka jaśniejsza, czasem pol dnia nie ma nic. Szwy trzymaja - nie wiem, kiedy sie rozpuszcza? Podmywam sie bialym jeleniem, wieczorem robie krotki oklad z Tantum Rosa. Po calym dniu na nogach czuje ciagniecie wieczorami na szwach.

Zrobilam Kacprowi odparzenie dookola worka
To przez zasypke - dwa dni sypalam, dbalam, zeby na sucha skore, ale i tak go otarlo plakal niemilosiernie, jak mu to wymywalam oilatum.....teraz go nie boli, ale wyglada okropnie - zywe cialko wystaje spod bialej zluszczonej skory....
Przebieram go bardzo czesto i przemywam oilatum, boje sie czymkolwiek teraz to smarowac. Co radzicie? Sudokrem? Bepanthen sie nie sprawdzil - jeszcze bardziej go podraznil. A czyms przeciez te pachwinki chronic musze....

Wy tu o seksie piszecie, a mi to nie w glowie.....boje sie, ze .......zajde znow w ciaze
Staralismy sie o Kacperka prawie 2 lata, a teraz mam schiza
Poza tym te szwy....

Postaram sie czesciej do Was wchodzic, teraz, kiedy spie w nocy wraz z malym, mam mniej czasu niz gdy czuwalam przy nim w pierwszym tygodniu i spalam po 4 godziny na dobe (wtedy nocami siedzialam na wizazu).
Buziaki
Cytat:
Może źle się wyraziłam Oczywiście że na suchą skórę Mnie chodziło o to, że jak osuszymy skórę ręcznikiem to zostają takie resztki wilgoci i pewnie ta mąka to wysusza do końca. To tak jak wychodzimy spod prysznica, wycieramy ręcznikiem i zaczynamy się smarować balsamem - czujemy, że ta skóra nie jest do końca sucha. Ja zwykle odczekuję chwilę zanim się wysmaruję jakimś mazidłem.
Kochana mój Miki też miał straszne odparzenie(aż mu się takie wżery porobiły między pośladeczkami). Zadzwoniłam do położnej kazała kąpać go w krochmalu,wietrzyć dupkę i nakładać na to krem penaten.Po 4 dniach wszystko zeszło
Gdybyś była zainteresowana to kąpiel w krochmalu robi się tak.Gotujesz ok 2 l wody.W połowie szklanki rozrabiasz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i to wlewasz do wrzątku.Gotujesz aż zrobi się taki kisielek.To do wanienki,dolewasz zimnej i można dać też płynu do kąpieli.Nie myjcie mu tylko tym główki bo porobią mu się strączki i po kąpieli nasmarujcie mu ciałko oliwką albo mleczkiem

A mąka ziemniaczana na odparzenia już nie pomoże.Tylko jak jest skóra zaczerwieniona.Tak mi położna powiedziała

Edytowane przez reven24111
Czas edycji: 2013-01-12 o 16:22
reven24111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 16:20   #800
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
Mi mama mowila " ale wolno to dzieco przebierasz" a wg mnie to wlasnie okazja do wywietrzenia pupalka
moja mama też do mnie ostatnio z takim tekstem ah, te babcie

Cytat:
Oho i znow czkawka , po pare razy dziennie ma biedak albo jak dupka zmarznie po przebieraniu albo tak po prostu
mój też ostatnio coś często ma, parę razy dziennie. czasem z chłodu, a czasem jak za dużo zje (a jeść lubi, oj tak) i mu się troszkę mleka cofnie, to też czkawka się go czepi ale czytałam w jakiejś gazecie, że dzieciom to nie za bardzo przeszkadza. ciekawe...

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

Stary 2013-01-12, 16:21   #801
jo_manh
Rozeznanie

Cytat:
Ja zakupiłam 5w1.
Przed tym szczepieniem rozmawiałam z naszą położną, która powiedziała, że 5w1 opłaca się bardziej niż 6w1 dlatego, że różnią się tylko jednym czy dwoma wkłuciami, a różnica w cenie... sporawa. Ja w naszej przychodni za 5w1 zapłaciłam 100zł, a 6w1 kosztowała 190.
ja też brałam 5w1 i zapłaciłam 130, a 6w1 kosztowała 200

Aniołek* 13.01.2012
Aniołek* 13.01.2015
Aniołek* 30.03.2015
Stary 2013-01-12, 16:23   #802
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość

W załączeniu mój obiecany depresyjny królik, chociaż jakoś średnio chciał do zdjęcia pozować...
słodziak nie widać żeby miał deprechę
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 16:23   #803
jo_manh
Rozeznanie

Cytat:
Mój Kuba też miał ostatnio odparzenie, że aż porobiły mu się ranki, z których od czasu do czasu leciała krewka. Smarowałam Sudocremem, nic nie pomógł na ranki, chociaż wyleczył zaczerwienienie wokół nich.
Potem Bepanthen, nic nie dał.

Przy wizycie u pani neonatolog zapytałam czym to mogę smarować.
Powiedziała, że tormentiolem.

Ze względu na ten kwas borowy nie odważyłam się żebym mu tym posmarować. Ale zakupiliśmy w aptece taką maść z Ziaji podobną do tormentiolu, ale nie zawiera ona tego kwasu. Maść pięciornikowa złożona.
Poza tym odstawiłam chusteczki nawilżane. Myliśmy pupkę kuleczkami bawełnianymi zmoczonymi w letniej przegotowanej wodzie. Osuszanie ręcznikiem papierowym i na to maść.

Tydzień i ranki znikły. Spróbuj, może twojemu też pomoże.

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

ja z Kubą wogóle do sklepów nie chodzę. Poczekam aż będzie ciepło i sklepach będzie mniej więcej taka temp. jak na dworze. Bo tak, to musiałabym go w sklepach rozbierać.

Na rany nie stosuje się normalnego Bepanthenu tylko Bepanthen PLUS z pomarańczowym paskiem i podobno działa rewelacyjnie.

http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p6263-Bepa...Plus_krem_30_g

Aniołek* 13.01.2012
Aniołek* 13.01.2015
Aniołek* 30.03.2015
Stary 2013-01-12, 16:24   #804
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:

Mi tam dady pasują Ale nie używaliśmy jeszcze 3 więc nie wiem jak one
Stary 2013-01-12, 16:27   #805
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez reven24111 Pokaż wiadomość
Gdybyś była zainteresowana to kąpiel w krochmalu robi się tak.Gotujesz ok 2 l wody.W połowie szklanki rozrabiasz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i to wlewasz do wrzątku.Gotujesz aż zrobi się taki kisielek.To do wanienki,dolewasz zimnej i można dać też płynu do kąpieli.
aaa, i jeszcze właśnie kąpałam Kubę w krochmalu, jak miał to odparzenie ostre. tyle, że ja nie gotowałam. po prostu sypałam garść mąki ziemniaczanej do wanienki i siup małego do wody

---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Cytat:
Napisane przez jo_manh Pokaż wiadomość
ja też brałam 5w1 i zapłaciłam 130, a 6w1 kosztowała 200
no właśnie, a różnią się tylko jednym wkłuciem na pierwszej wizycie. potem już leci jednakowo.

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

Stary 2013-01-12, 16:27   #806
musso4
Zakorzenienie

Cytat:

u nas na wątku Immortal pobiła wszystkie prawie 5kg maluszkiem urodzonym sn

przykro mi
Stary 2013-01-12, 16:28   #807
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dojotka1987 Pokaż wiadomość
ale prześliczny dzidziuś
Stary 2013-01-12, 16:29   #808
musso4
Zakorzenienie

ja używam dady teraz już nr3, a dla córki kupowałam 4 i 5, więc przerobiłam już wszystkie rozmiary że wcześniej tych dadów nie znałam, bo przez 2 lata na pampersy poszedł majątek
Stary 2013-01-12, 16:29   #809
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
u nas na wątku Immortal pobiła wszystkie prawie 5kg maluszkiem urodzonym sn

przykro mi
siłami natury 5 kg!? matko... mocna babka

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

Stary 2013-01-12, 16:36   #810
justa86
Zadomowienie

Cytat:
moja mama też do mnie ostatnio z takim tekstem ah, te babcie

mój też ostatnio coś często ma, parę razy dziennie. czasem z chłodu, a czasem jak za dużo zje (a jeść lubi, oj tak) i mu się troszkę mleka cofnie, to też czkawka się go czepi ale czytałam w jakiejś gazecie, że dzieciom to nie za bardzo przeszkadza. ciekawe...
Moj w brzuszku tez mial i tez czytalam ze to dzeciom nie przeszkadza

Cytat:
siłami natury 5 kg!? matko... mocna babka

Taaaak immortal jest naszym guru!!

Kuba spi w lezaczku jak zwykle, teraz przekladanie do lozka i pewnie sie obudzi :/ no nic, ide wreszcie cos sprzatac bo sie lenie caly dzien
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości