|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Jedwab wysusza włosy??
Witam. Od jakiegoś czasu używam jedwab do włosów. I mam pytanie; czy jedwab przesusza włosy? W sezonie zimowym zaczęły mi sie one elektryzować i jakiś czas temu miałam problem ze strasznie wypadającymi włosami, pomimo cotygodniowych masek nawilżających. Czy może być to spowodowane używaniem jedwabiu, czy ma na to wpływ co innego? Proszę o szybką odpowiedź.
|
|
|
|
|
#2 |
|
uparta chmura
|
Dot.: Jedwab wysusza włosy??
generalnie tak
zwłaszcza jeśli zawiera alkohol i niestety tak przez nas lubiany biosilk- w małej białej buteleczce-wysusza moge polecić jedwab ''chi'' w srebrnej buteleczce z czerwoną nakrętką ten ''krzywdy'' nie zrobi
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To alkohol wysusza, nie sam jedwab, jest wiele jedwabi i serów bez alkoholu. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Ja używam "Natura Silk" Mariona.. Na znaczeniu składników nie znam się zbyt dobrze, więc mógłby mi ktoś pomóc?
Włosy mam raczej nie zniszczone, normalne, długie, regularnie je podcinam i się nie łamią. Używam sprayu zwiększającego objętość. Co do maski nawilżającej, to wiem, że ona mi nie szkodzi, bo używam jej od prawie roku i myślę, że wyglądają po niej lepiej niż gdybym nie używała jej wcale. Słyszałam gdzieś, że jedwab nie dopuszcza powietrza do włosa, wysusza go od środka i po dłuższym stosowaniu stają się one łamliwe, przetłuszczone i zniszczone.. Czy to prawda? Ja zauważyłam, że po zastosowaniu go moje włosy wyglądają świetnie, ale po paru godzinach są oklapnięte, częściej się przetłuszczają (normalnie muszę myć wlosy 2x w tyg) i ogólnie nie za ciekawie wyglądają. A potrzebuję jakiegoś naturalnego, nieniszczącego preparatu do wygładzania włosów.---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Co do wypadania, to ustało po zażyciu "Vita Strong A-Z", więc od dłuższego czasu nie mam już z tym problemu. A jak już pisałam wcześniej maska ta raczej pozytywnie wpływa na moje włosy pomimo, że nie są zniszczone. |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze jedwab Biowaxu nie ma alkoholu, tylko dużo silikonów
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teoria o niedopuszczaniu powietrza do włosa jest bezsensowna, bo włos jest martwy, nie oddycha, więc po co mu to powietrze? Jeśli włosy potrzebują nawilżenia a zamiast niego dostają tylko silikonowy jedwab, to na pewno im to nie pomoże, ale jedwab, jeśli nie zawiera alkoholu, nie wysusza. Wadą silikonów jest to, że mogą obciążać włosy i to jest chyba Twój problem. Jakich masek nawilżających używasz? Jakie mają składy? Zimą, przy suchym powietrzu nawilżacze mogą szkodzić, bo odciągają wilgoć z włosa, jeśli nie znajdą jej w powietrzu. Wiele osób ogranicza wtedy nawilżanie na rzecz większej ilości tłuszczy. Trzeba wtedy zmienić odżywki na olejowe, włączyć czyste oleje do pielęgnacji. To też działa wygładzająco. Może to by wystarczyło w Twoim przypadku. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Aktualnie używam maski nawilżającej do włosów zniszczonych i suchych z miodem i cytryną z serii Naturia. Naturalnie nie mam oklapniętych włosów i raczej nie mam problemów z objętością, ale po prostu muszę używać preparatów zwiększających ją..Bez nich czuję się jakbym miała oklapnięte i przetłuszczone włosy.. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oleje są tłuste, stosuje się głównie przed myciem, niektórzy wcierają też bardzo małą ilość (kropla -dwie) w charakterze jedwabiu, głównie na końcówki. Można też kłaść osobno olej na same włosy albo tylko na skórę głowy. Tu jest wątek o olejach, najlepiej zacznij od Olejowania w pigułce, gdzie znajdziesz podstawowe informacje: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=593364 Tu wątek o olejach: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=612002&page=143 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
"A jakich używasz szamponów? Może zawierają silikony i to Ci niepotrzebnie obciąża włosy. Mycie dwa razy na tydzień to przyzwoity rezultat, ja myję codziennie."
Jak mi się kończy szampon, to zawsze zmieniam go na inny, bo trudno mi wytrwać przy jednym Albo zaczyna mnie denerwować zapach, albo nie taka konsystencja albo po prostu szukam lepszego efektu Ostatnio używam szamponu Palmolive long&shine.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ong-shine.html Jeśli tak, to ma silikon, dimethicone. Może szampon bez silikonów mniej by obciążał włosy. |
|
|
|
|
|
#13 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
2-3 razy w tygodniu mycie to wynik niebywale pozytywny - co tyle myjesz przy stosowaniu jedwabiu?
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Nie. Zanim zaczęłam stosować jedwab myłam 2x/tydz, a przy stosowaniu Mariona pod koniec 2./3. dnia włosy są już lekko przyklapnięte, trochę przetłuszczone i ogólnie nie za ciekawie wyglądają..
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Może stosujesz za dużo/za wysoko?
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:42.

Włosy mam raczej nie zniszczone, normalne, długie, regularnie je podcinam i się nie łamią. Używam sprayu zwiększającego objętość. Co do maski nawilżającej, to wiem, że ona mi nie szkodzi, bo używam jej od prawie roku i myślę, że wyglądają po niej lepiej niż gdybym nie używała jej wcale. Słyszałam gdzieś, że jedwab nie dopuszcza powietrza do włosa, wysusza go od środka i po dłuższym stosowaniu stają się one łamliwe, przetłuszczone i zniszczone.. Czy to prawda? Ja zauważyłam, że po zastosowaniu go moje włosy wyglądają świetnie, ale po paru godzinach są oklapnięte, częściej się przetłuszczają (normalnie muszę myć wlosy 2x w tyg) i ogólnie nie za ciekawie wyglądają. A potrzebuję jakiegoś naturalnego, nieniszczącego preparatu do wygładzania włosów.

2-3 razy w tygodniu mycie to wynik niebywale pozytywny - co tyle myjesz przy stosowaniu jedwabiu?