Jedwab wysusza włosy?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-13, 21:09   #1
Mariposa58
Raczkowanie

Unhappy

Jedwab wysusza włosy??

Witam. Od jakiegoś czasu używam jedwab do włosów. I mam pytanie; czy jedwab przesusza włosy? W sezonie zimowym zaczęły mi sie one elektryzować i jakiś czas temu miałam problem ze strasznie wypadającymi włosami, pomimo cotygodniowych masek nawilżających. Czy może być to spowodowane używaniem jedwabiu, czy ma na to wpływ co innego? Proszę o szybką odpowiedź.
Mariposa58 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 21:39   #2
Mija62
uparta chmura

Dot.: Jedwab wysusza włosy??

generalnie tak

zwłaszcza jeśli zawiera alkohol

i niestety tak przez nas lubiany biosilk- w małej białej buteleczce-wysusza

moge polecić jedwab ''chi'' w srebrnej buteleczce z czerwoną nakrętką ten ''krzywdy'' nie zrobi
Mija62 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 22:07   #3
Inspire
Kuźnia inspiracji

Myślę, że to zależy nie tylko od jedwabiu, ale także od tego,c zego używasz do włosów, może w tym tkwi przyczyna.

WYMIANA
Inspire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 22:27   #4
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mariposa58 Pokaż wiadomość
Witam. Od jakiegoś czasu używam jedwab do włosów. I mam pytanie; czy jedwab przesusza włosy? W sezonie zimowym zaczęły mi sie one elektryzować i jakiś czas temu miałam problem ze strasznie wypadającymi włosami, pomimo cotygodniowych masek nawilżających. Czy może być to spowodowane używaniem jedwabiu, czy ma na to wpływ co innego? Proszę o szybką odpowiedź.
Jedwab to proteiny i silikony plus ewentualnie alkohol. Alkohol może wysuszać jak najbardziej, proteinami można się przeproteinować. Ale w produktach oferowanych jako jedwabie, zwykle jest ich niewiele, więc raczej ciężko chyba o przeproteinowanie samym jedwabiem. Twoje włosy mogą też nie przepadać za silikonami. Np i zdecyduj się czy włosy Ci wypadają, czy się łamią - bo maski nawilżające to raczej na włosy zniszczone, a wypadanie to zupełnie inny problem.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 23:25   #5
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mija62 Pokaż wiadomość
generalnie tak

zwłaszcza jeśli zawiera alkohol

i niestety tak przez nas lubiany biosilk- w małej białej buteleczce-wysusza

moge polecić jedwab ''chi'' w srebrnej buteleczce z czerwoną nakrętką ten ''krzywdy'' nie zrobi
Raczej generalnie nie.
To alkohol wysusza, nie sam jedwab, jest wiele jedwabi i serów bez alkoholu.

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 11:22   #6
Mariposa58
Raczkowanie

Arrow Dot.: Jedwab wysusza włosy??

Ja używam "Natura Silk" Mariona.. Na znaczeniu składników nie znam się zbyt dobrze, więc mógłby mi ktoś pomóc? Włosy mam raczej nie zniszczone, normalne, długie, regularnie je podcinam i się nie łamią. Używam sprayu zwiększającego objętość. Co do maski nawilżającej, to wiem, że ona mi nie szkodzi, bo używam jej od prawie roku i myślę, że wyglądają po niej lepiej niż gdybym nie używała jej wcale. Słyszałam gdzieś, że jedwab nie dopuszcza powietrza do włosa, wysusza go od środka i po dłuższym stosowaniu stają się one łamliwe, przetłuszczone i zniszczone.. Czy to prawda? Ja zauważyłam, że po zastosowaniu go moje włosy wyglądają świetnie, ale po paru godzinach są oklapnięte, częściej się przetłuszczają (normalnie muszę myć wlosy 2x w tyg) i ogólnie nie za ciekawie wyglądają. A potrzebuję jakiegoś naturalnego, nieniszczącego preparatu do wygładzania włosów.

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Twoje włosy mogą też nie przepadać za silikonami. Np i zdecyduj się czy włosy Ci wypadają, czy się łamią - bo maski nawilżające to raczej na włosy zniszczone, a wypadanie to zupełnie inny problem.
Co do wypadania, to ustało po zażyciu "Vita Strong A-Z", więc od dłuższego czasu nie mam już z tym problemu. A jak już pisałam wcześniej maska ta raczej pozytywnie wpływa na moje włosy pomimo, że nie są zniszczone.
Stary 2013-01-14, 12:06   #7
deszczowypies
Zakorzenienie

jeszcze jedwab Biowaxu nie ma alkoholu, tylko dużo silikonów

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 12:34   #8
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Ja używam "Natura Silk" Mariona.. Na znaczeniu składników nie znam się zbyt dobrze, więc mógłby mi ktoś pomóc? Włosy mam raczej nie zniszczone, normalne, długie, regularnie je podcinam i się nie łamią. Używam sprayu zwiększającego objętość. Co do maski nawilżającej, to wiem, że ona mi nie szkodzi, bo używam jej od prawie roku i myślę, że wyglądają po niej lepiej niż gdybym nie używała jej wcale. Słyszałam gdzieś, że jedwab nie dopuszcza powietrza do włosa, wysusza go od środka i po dłuższym stosowaniu stają się one łamliwe, przetłuszczone i zniszczone.. Czy to prawda? Ja zauważyłam, że po zastosowaniu go moje włosy wyglądają świetnie, ale po paru godzinach są oklapnięte, częściej się przetłuszczają (normalnie muszę myć wlosy 2x w tyg) i ogólnie nie za ciekawie wyglądają. A potrzebuję jakiegoś naturalnego, nieniszczącego preparatu do wygładzania włosów.

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Co do wypadania, to ustało po zażyciu "Vita Strong A-Z", więc od dłuższego czasu nie mam już z tym problemu. A jak już pisałam wcześniej maska ta raczej pozytywnie wpływa na moje włosy pomimo, że nie są zniszczone.
Jedwab Marion składa się głównie z czterech silikonów i hydrolizowanego jedwabiu. Nie zawiera alkoholu.
Teoria o niedopuszczaniu powietrza do włosa jest bezsensowna, bo włos jest martwy, nie oddycha, więc po co mu to powietrze? Jeśli włosy potrzebują nawilżenia a zamiast niego dostają tylko silikonowy jedwab, to na pewno im to nie pomoże, ale jedwab, jeśli nie zawiera alkoholu, nie wysusza. Wadą silikonów jest to, że mogą obciążać włosy i to jest chyba Twój problem.
Jakich masek nawilżających używasz? Jakie mają składy? Zimą, przy suchym powietrzu nawilżacze mogą szkodzić, bo odciągają wilgoć z włosa, jeśli nie znajdą jej w powietrzu. Wiele osób ogranicza wtedy nawilżanie na rzecz większej ilości tłuszczy. Trzeba wtedy zmienić odżywki na olejowe, włączyć czyste oleje do pielęgnacji. To też działa wygładzająco. Może to by wystarczyło w Twoim przypadku.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 12:55   #9
Mariposa58
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Jakich masek nawilżających używasz? Jakie mają składy? Zimą, przy suchym powietrzu nawilżacze mogą szkodzić, bo odciągają wilgoć z włosa, jeśli nie znajdą jej w powietrzu. Wiele osób ogranicza wtedy nawilżanie na rzecz większej ilości tłuszczy. Trzeba wtedy zmienić odżywki na olejowe, włączyć czyste oleje do pielęgnacji. To też działa wygładzająco. Może to by wystarczyło w Twoim przypadku.
Dzięki za przydatne informacje Aktualnie używam maski nawilżającej do włosów zniszczonych i suchych z miodem i cytryną z serii Naturia. Naturalnie nie mam oklapniętych włosów i raczej nie mam problemów z objętością, ale po prostu muszę używać preparatów zwiększających ją..Bez nich czuję się jakbym miała oklapnięte i przetłuszczone włosy.. Jakie oleje mogłabyś mi polecić ale takie, żeby nie przetłuszczały włosów i nie obciążały ich (jak najbardziej naturalne)? Raczej nie przepadam za myciem włosów częściej niż 2x w tygodniu, bo jak kiedyś myłam je codziennie, to były one w naprawdę opłakanym stanie..a nie mogę znaleźć czegoś odpowiedniego..
Stary 2013-01-14, 13:21   #10
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za przydatne informacje Aktualnie używam maski nawilżającej do włosów zniszczonych i suchych z miodem i cytryną z serii Naturia. Naturalnie nie mam oklapniętych włosów i raczej nie mam problemów z objętością, ale po prostu muszę używać preparatów zwiększających ją..Bez nich czuję się jakbym miała oklapnięte i przetłuszczone włosy.. Jakie oleje mogłabyś mi polecić ale takie, żeby nie przetłuszczały włosów i nie obciążały ich (jak najbardziej naturalne)? Raczej nie przepadam za myciem włosów częściej niż 2x w tygodniu, bo jak kiedyś myłam je codziennie, to były one w naprawdę opłakanym stanie..a nie mogę znaleźć czegoś odpowiedniego..
A jakich używasz szamponów? Może zawierają silikony i to Ci niepotrzebnie obciąża włosy. Mycie dwa razy na tydzień to przyzwoity rezultat, ja myję codziennie.
Oleje są tłuste, stosuje się głównie przed myciem, niektórzy wcierają też bardzo małą ilość (kropla -dwie) w charakterze jedwabiu, głównie na końcówki. Można też kłaść osobno olej na same włosy albo tylko na skórę głowy. Tu jest wątek o olejach, najlepiej zacznij od Olejowania w pigułce, gdzie znajdziesz podstawowe informacje:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=593364
Tu wątek o olejach:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=612002&page=143
Stary 2013-01-14, 14:54   #11
Mariposa58
Raczkowanie

"A jakich używasz szamponów? Może zawierają silikony i to Ci niepotrzebnie obciąża włosy. Mycie dwa razy na tydzień to przyzwoity rezultat, ja myję codziennie."

Jak mi się kończy szampon, to zawsze zmieniam go na inny, bo trudno mi wytrwać przy jednym Albo zaczyna mnie denerwować zapach, albo nie taka konsystencja albo po prostu szukam lepszego efektu Ostatnio używam szamponu Palmolive long&shine.
Stary 2013-01-14, 18:15   #12
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
"A jakich używasz szamponów? Może zawierają silikony i to Ci niepotrzebnie obciąża włosy. Mycie dwa razy na tydzień to przyzwoity rezultat, ja myję codziennie."

Jak mi się kończy szampon, to zawsze zmieniam go na inny, bo trudno mi wytrwać przy jednym Albo zaczyna mnie denerwować zapach, albo nie taka konsystencja albo po prostu szukam lepszego efektu Ostatnio używam szamponu Palmolive long&shine.
Ten?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ong-shine.html
Jeśli tak, to ma silikon, dimethicone.
Może szampon bez silikonów mniej by obciążał włosy.
Stary 2013-01-14, 19:22   #13
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Jedwab nie wysusza włosów, jeśli nie ma wódeczki oraz jeśli nie ma bomby protein. Sama mam Green Pharmacy i czasem używam na końcówki
Cytat:
Cebulki, jako żywa część włosa, potrzebują powietrza, ale długość, jako martwa, ma na przewiew wywalone 2-3 razy w tygodniu mycie to wynik niebywale pozytywny - co tyle myjesz przy stosowaniu jedwabiu?
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-15, 08:52   #14
Mariposa58
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Cebulki, jako żywa część włosa, potrzebują powietrza, ale długość, jako martwa, ma na przewiew wywalone 2-3 razy w tygodniu mycie to wynik niebywale pozytywny - co tyle myjesz przy stosowaniu jedwabiu?
Nie. Zanim zaczęłam stosować jedwab myłam 2x/tydz, a przy stosowaniu Mariona pod koniec 2./3. dnia włosy są już lekko przyklapnięte, trochę przetłuszczone i ogólnie nie za ciekawie wyglądają..
Stary 2013-01-15, 19:51   #15
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Nie. Zanim zaczęłam stosować jedwab myłam 2x/tydz, a przy stosowaniu Mariona pod koniec 2./3. dnia włosy są już lekko przyklapnięte, trochę przetłuszczone i ogólnie nie za ciekawie wyglądają..
Może stosujesz za dużo/za wysoko?
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości