dofinansowanie z mopsu- pytanie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-13, 22:23   #1
vegetationstate
Raczkowanie

dofinansowanie z mopsu- pytanie

hej, chciałabym sie zorientować jeśli ktoś jest w temacie, o dofinansowanie z mopsu na rzecz: "Pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej."

Teorytycznie wchodzi w to:
materiały niezbędne do przeprowadzenia remontu i wyposażenia mieszkania,
niezbędne urządzenia domowe,
pomoce naukowe,
sprzęt rehabilitacyjny,
sprzęt, który może posłużyć do podjęcia zatrudnienia.

Z tego co mi wiadomo najbardziej standardowe są zakupy mebli, rtv, agd itp czasami komputerów czy laptopów

Ale czy uważacie że pisanie wniosku o zakup tabletu graficznego /nie mylić z ipadem/ w cenie około 7 tys. -oczywiście różnicę pokrywa osoba pisząca wniosek i podpięcie to pod sprzęt ktory moze posluzyc do podjęcia zatrudnienia ma jakieś szanse na powodzenie? Oczywiście mówię o przypadku gdy dana osoba rzeczywiście się z tego utrzymuje. Czy dla nich jest jakaś istotna róznica czy jest to lodówka czy połeczki czy też tablet przy takich wnioskach? Prosiłabym o jakieś info albo przemyślenia jeśli ktoś ma
With your artificial smile!

Edytowane przez vegetationstate
Czas edycji: 2013-01-13 o 22:24
vegetationstate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 22:42   #2
cholernarejestracja
Copyraptor

Dot.: dofinansowanie z mopsu- pytanie

Jaki tablet graficzny kosztuje 7tys złotych chyba jakiś najdroższy cintq...zwykły tablet graficzny to ok. 500-600zł, więc musiałabyś naprawdę dobrze uzasadnić, czemu akurat taka drożyzna...
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 22:49   #3
vegetationstate
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Jaki tablet graficzny kosztuje 7tys złotych chyba jakiś najdroższy cintq...zwykły tablet graficzny to ok. 500-600zł, więc musiałabyś naprawdę dobrze uzasadnić, czemu akurat taka drożyzna...
no tak. chodzi o tablet z wyświetlaczem
no teorytycznie wiem że rysować można na tablecie z biedronki za 50zł ale tu chodzi o sprzęt który normalnie raczej trudno dostać z własnych oszczedności

chodzi mi o sam fakt ze teorytycznie nikomu nie jest potrzebna zmywarka bo można płynem za 1zł umyć sobie te naczynia. ale jednak wnioski o zmywarki przechodzą więc czy na taki sprzęt by przeszło?
Stary 2013-01-13, 22:56   #4
cholernarejestracja
Copyraptor

Cóż. Próbować zawsze można.

Ale akurat przykład nietrafiony, bo wacomem bamboo można stworzyć tak samo piękne grafiki jak cintqiem. Więc to raczej jak zmywarka która dobrze i solidnie zmywa naczynia, versus zmywarka z wyświetlaczem led, zdobioną obudową i osiemdziesięcioma programami z którym 9/10 nigdy się nie użyje.
Stary 2013-01-13, 23:08   #5
vegetationstate
Raczkowanie

hm no jasne że sie da. tylko mi nie do końca chodzi o rezultat tylko o wygodę pracy. chyba że pracowałaś na obu wymienionych urządzeniach i dalej uważasz że nie ma różnicy.
Stary 2013-01-13, 23:13   #6
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez vegetationstate Pokaż wiadomość
hm no jasne że sie da. tylko mi nie do końca chodzi o rezultat tylko o wygodę pracy. chyba że pracowałaś na obu wymienionych urządzeniach i dalej uważasz że nie ma różnicy.
Nie, na tych z wyświetlaczem nie. Pracowałam tylko na różnych tabletach graficznych - różnych producentów, wielkości i półki cenowej.

Wątpię po prostu, żeby mops chciał wywalać 7 tysi na "wygodę pracy". Bo to trochę brzmi jak sposób znalezienia sponsora drogiej zabawki, a nie sfinansowanie narzędzia do wykonywania pracy myślę, że mając do wyboru finansowanie potrzebującej rodziny i ich mebli, a kupieniu komuś tableta za 7 tys bo się na nim wygodnie pracuje, to wiesz...
Stary 2013-01-13, 23:23   #7
vegetationstate
Raczkowanie

no właśnie dlatego sam wątek.
znaczy tablet bedzie mops kosztował wiadomo mniej. róznice w cenach dopłaca się samemu.

ale wydaje mi się że to coś wiecej niż "wygoda pracy", to taki sprzęt na wiele lat pracy. a nie jest do końca też droga zabawka bo droga zabawka to sądze byłoby kupno playstation czy coś. a taki tablet oprócz malowania raczej do niczego innego się nie przyda.

a z drugiej strony samo dofinansowanie jest na sprzęty rtv agd które w wiekszości nie sa pierwszą potrzebą ludzką...
dlatego też piszę bo może ktos slyszał o mniej typowych wnioskach które przeszły
Stary 2013-01-13, 23:34   #8
tiramisu_
Wtajemniczenie

Jestem w szoku, że ludzie z naszych podatków wyciągają z mopsu kilka tysi na wypaśne tablety... Z jakiej racji mops miałby takie coś finansować? Tzn. komu przyznają pieniądze na wszelkie sprzęty - zawsze myślalam, że POTRZEBUJĄCYM
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 23:49   #9
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
Jestem w szoku, że ludzie z naszych podatków wyciągają z mopsu kilka tysi na wypaśne tablety... Z jakiej racji mops miałby takie coś finansować? Tzn. komu przyznają pieniądze na wszelkie sprzęty - zawsze myślalam, że POTRZEBUJĄCYM
Ja tez zszokowana jestem- mdli mnie na sama mysl
Bezczelnosc ludzka nie zna granic...

---------- Dopisano o 01:49 ---------- Poprzedni post napisano o 01:47 ----------

Cytat:
a z drugiej strony samo dofinansowanie jest na sprzęty rtv agd które w wiekszości nie sa pierwszą potrzebą ludzką...
dlatego też piszę bo może ktos slyszał o mniej typowych wnioskach które przeszły
porownujesz pralke czy kuchenke do tableta
jesli chodzi o zmywarke to ok. nie spotksalam sie z dofinansowaniem, w przeciwnym razie sama bym chyba sprawe poruszyla
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 00:20   #10
laisla
Zakorzenienie

Ale jaja Oni dadzą Ci najwyżej kilka stów na opał lub buty na zimę..niezły wątek

---------- Dopisano o 01:20 ---------- Poprzedni post napisano o 01:18 ----------

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
Ja tez zszokowana jestem- mdli mnie na sama mysl
Bezczelnosc ludzka nie zna granic...

---------- Dopisano o 01:49 ---------- Poprzedni post napisano o 01:47 ----------

porownujesz pralke czy kuchenke do tableta
jesli chodzi o zmywarke to ok. nie spotksalam sie z dofinansowaniem, w przeciwnym razie sama bym chyba sprawe poruszyla
O to to
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 00:33   #11
vegetationstate
Raczkowanie

tak tak wiem. kontrowersja i w ogóle;p
ale jednak te które są w temacie wiedzą że żeby dostać dostać takie dofinansowanie trzeba spełniac pewne kryteria.

a temat jest o tablecie graficznym DO PRACY. nie wiem czemu to taka faneberia
a może ktoś śpi na kartonach i nie ma pralki ale uważa że bardziej przyda mu się tenże tablet na przyszłe zycie niż pralka i łóżko?

czyli teorytycznie ludzie biorący dofinansowanie z uni na założenie działalności i kupujacy maszyny itp zeby potem zarobić też wydają kasę na dyrdymały?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-14, 00:36   #12
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
tak tak wiem. kontrowersja i w ogóle;p
ale jednak te które są w temacie wiedzą że żeby dostać dostać takie dofinansowanie trzeba spełniac pewne kryteria.

a temat jest o tablecie graficznym DO PRACY. nie wiem czemu to taka faneberia
a może ktoś śpi na kartonach i nie ma pralki ale uważa że bardziej przyda mu się tenże tablet na przyszłe zycie niż pralka i łóżko?

czyli teorytycznie ludzie biorący dofinansowanie z uni na założenie działalności i kupujacy maszyny itp zeby potem zarobić też wydają kasę na dyrdymały?
A znasz takiego kogoś?

Z unii to z unii z budżetu państwa czyt. z podatków to wiesz, nieco inna sprawa. Chciałabyś aby z Twoich ciężko zarobionych pieniędzy ktoś brał sobie na dofinansowanie czyjegoś tabletu? Nie sądzę.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2013-01-14 o 00:39
Stary 2013-01-14, 00:45   #13
vegetationstate
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
A znasz takiego kogoś?

Z unii to z unii z budżetu państwa czyt. z podatków to wiesz, nieco inna sprawa. Chciałabyś aby z Twoich ciężko zarobionych pieniędzy ktoś brał sobie na dofinansowanie czyjegoś tabletu? Nie sądzę.
a skąd unia bierze pieniądze...?

no ja też zarabiam i też płacę podatki
no szczerze to co za roznica czy ktos wzial sobie kase na mebloscianke czy na zmywarke i kuchenke? jaka jest w tym dla mnie róznica skoro kasę wydano? a skoro wydano to ten ktoś miał do tego dofinansowania prawo

ale napewno rozmawiamy o tym samym tablecie? nie multimedialnym a graficznym?
Stary 2013-01-14, 01:09   #14
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Cytat:

no szczerze to co za roznica czy ktos wzial sobie kase na mebloscianke czy na zmywarke i kuchenke? jaka jest w tym dla mnie róznica skoro kasę wydano? a skoro wydano to ten ktoś miał do tego dofinansowania prawo

Nie tłumacz się i tak Twój wątek trafi do perełek 2013.
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 01:26   #15
Syl993
Zadomowienie

Ludzie niedlugo nie beda w ogole pracowac, bo mozna isc do mopsu i dadza na tableta i wtedy bedzie sie wygodniej pracowalo. Czlowieku jak Cie stan na ten tanszy to kup tanszy i pracuj w takich warunkach jakie aktualnie mozesz sobie zapewnic, argument bo wygodniejsza praca, to jakis smiech na sali. Tylko po to, aby bylo Ci wygodniej sciagniesz 7tys, temu i tak sie dzieje w Polsce jak takich baranow coraz wiecej.
Syl993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 01:27   #16
vegetationstate
Raczkowanie

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;38632408]Nie tłumacz się i tak Twój wątek trafi do perełek 2013.[/QUOTE]

jeśli tylko ma ci to poprawić humor;p

hm ale nawet ciekawe czy to chodzi wam o profesje? jakby np. koleś zajmujący się remontami chciał na kupno sprzętu profesjonalistycznego ktory wiadomo nie jest tani sam z siebie chyba że kupi najgorsze no name w biedronce to byłoby to lepiej odebrane? skoro ciągle chodzi o wyłącznie narzędzie do pracy? czy też chodzi o samą cenę? że za duża?
jeśli muzyk sobie będzie chciał jako narzędzie pracy wziąć mikrofon za 4 tyśki to też się oburzycie? ale jak kupi łóżko i kuchenkę to już jest ok?

i nie spinajcie się tak bo wątek jest czysto teorytyczny udawadniam coś komus
Stary 2013-01-14, 01:28   #17
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:

ano roznica bo sa rzeczy wazne i wazniejsze..
Jesli tablet dofinansowywany jest w celu ulatwienia znalezienia pracy to powinna to byc pozyczka, ktora zostanie splacona
ja moge sobie zazyczyc operacje nosa, bo mi latwiej u UP bedzie, ale z czym do ludzi...
Stary 2013-01-14, 01:34   #18
vegetationstate
Raczkowanie

Cytat:
Jesli tablet dofinansowywany jest w celu ulatwienia znalezienia pracy to powinna to byc pozyczka, ktora zostanie splacona
ja moge sobie zazyczyc operacje nosa, bo mi latwiej u UP bedzie, ale z czym do ludzi...
nie ja ustalałam prawa w Polsce...
ale sumując jeśli ktoś spełnia wymogi dostania takiego dofinansowania i kupi sobie meble etc to jest ok a jak tablet do pracy to nie?
noo operację też bym chciała ale niestety nie ma takiego dofinansowania;p ale chyba w jakimś innym kraju z tego co pamiętam były takie hm
Stary 2013-01-14, 01:43   #19
Syl993
Zadomowienie

Cytat:
ale sumując jeśli ktoś spełnia wymogi dostania takiego dofinansowania i kupi sobie meble etc to jest ok a jak tablet do pracy to nie?
No wiesz na czyms trzeba spac, tablet zawsze mozna kupic tanszy a nie ten z najwyzszej polki.
Syl993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-14, 01:44   #20
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
jeśli tylko ma ci to poprawić humor;p

hm ale nawet ciekawe czy to chodzi wam o profesje? jakby np. koleś zajmujący się remontami chciał na kupno sprzętu profesjonalistycznego ktory wiadomo nie jest tani sam z siebie chyba że kupi najgorsze no name w biedronce to byłoby to lepiej odebrane? skoro ciągle chodzi o wyłącznie narzędzie do pracy? czy też chodzi o samą cenę? że za duża?
jeśli muzyk sobie będzie chciał jako narzędzie pracy wziąć mikrofon za 4 tyśki to też się oburzycie?
ale jak kupi łóżko i kuchenkę to już jest ok?

i nie spinajcie się tak bo wątek jest czysto teorytyczny udawadniam coś komus
Nikt z mopsu nie daje na takie rzeczy kasy, serio, od tego są fundusze unijne, może też inne fundusze, ale nie z ośrodka pomocy społecznej, który finansuje produkty pierwszej potrzeby..Nawet na sprzęt no name z biedronki byś nie dostała

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2013-01-14 o 01:47
Stary 2013-01-14, 01:56   #21
vegetationstate
Raczkowanie

Cytat:
Nikt z mopsu nie daje na takie rzeczy kasy, serio, od tego są fundusze unijne, może też inne fundusze, ale nie z ośrodka pomocy społecznej, który finansuje produkty pierwszej potrzeby..Nawet na sprzęt no name z biedronki byś nie dostała
http://mops.elblag.pl/index.php?opti...d=58&Itemid=24
ok. ale ja tu mówię ściśle o tym.
no ja się tak ogólnie ze znajomą zastanawiałąm co definiuje dokladnie produkt pierwszej potrzeby? no według mnie np.pralka nie jest takim produktem bo można prać ręcznie, zmywarka to samo, zamiast kuchenki można sobie kupić za parę dych kuchenkę turystyczną;p teorytycznie to wszystko można uznać za mało potrzebne i można się bez nich obejść

a łóżko -no raczej nie ma tak że ktoś zupełnie nie ma łóżka, zwykle ma starawe - czyli po prostu chce lepsze

a ze sprzętami ogólnie chyba jest tak że dużo ludzi kupuje te lepsze żeby były na dłużej?
Stary 2013-01-14, 02:05   #22
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
no ja się tak ogólnie ze znajomą zastanawiałąm co definiuje dokladnie produkt pierwszej potrzeby? no według mnie np.pralka nie jest takim produktem bo można prać ręcznie, zmywarka to samo, zamiast kuchenki można sobie kupić za parę dych kuchenkę turystyczną;p teorytycznie to wszystko można uznać za mało potrzebne i można się bez nich obejść

a łóżko -no raczej nie ma tak że ktoś zupełnie nie ma łóżka, zwykle ma starawe - czyli po prostu chce lepsze

a ze sprzętami ogólnie chyba jest tak że dużo ludzi kupuje te lepsze żeby były na dłużej?
No dokładnie i prawdopodobnie z takiego założenia urzędnicy wyjdą, czemu ja akurat się nie dziwię. Nie wiem jak jest lokalnie u Was, może mops jest bardzo bogaty i finansuje takie sprzęty, wątpię jednak..ale wiesz skoro nawet pralka może być podważona jako sprzęt pierwszej potrzeby to jak ma się do tego Twój tablet
Dlaczego nie wystąpisz z wnioskiem o pożyczkę od swojego pracodawcy? a jeśli pracujesz na wlasny rachunek to ja bym skontaktowała się z urzędem pracy i poprosiła o nakierowanie gdzie ewentualnie mogę ubiegać się o dofinansowanie na sprzęt niezbędny mi do pracy. Oni powinni Ciebie pokierować.
Stary 2013-01-14, 02:07   #23
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:

Jezeli dla ciebie tablet i kuchenka stoja na jednym poziomie to nie mam pytan a tlumaczyc mi sie o tej porze nie chce - sorry
Stary 2013-01-14, 02:11   #24
mantas
Zakorzenienie

no tak, można prać ręcznie rzeczy 6-tki dzieci, gotować na palniku turystycznym i spać na zasikanych materacach, ale tableta trzeba mieć za 7 tysięcy.

śmiech na sali.
mantas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 02:18   #25
vegetationstate
Raczkowanie

Cytat:
No dokładnie i prawdopodobnie z takiego założenia urzędnicy wyjdą, czemu ja akurat się nie dziwię. Nie wiem jak jest lokalnie u Was, może mops jest bardzo bogaty i finansuje takie sprzęty, wątpię jednak..ale wiesz skoro nawet pralka może być podważona jako sprzęt pierwszej potrzeby to jak ma się do tego Twój tablet
Dlaczego nie wystąpisz z wnioskiem o pożyczkę od swojego pracodawcy? a jeśli pracujesz na wlasny rachunek to ja bym skontaktowała się z urzędem pracy i poprosiła o nakierowanie gdzie ewentualnie mogę ubiegać się o dofinansowanie na sprzęt niezbędny mi do pracy. Oni powinni Ciebie pokierować.
niee. ja wiem że z pralką nie byłoby żadnego problemu - a akurat dla mnie to nie jest produkt pierwszej potrzeby - na równi w sumie z tabletem.

eee dzięki za porady ale serio, nikt żadnego państwa nie zamierza "okradać" czy co tam ludzie pisali że zamierzam ;p
wątek jest wynikiem dysputy z kumpelą i byłam ciekawa jakie są inne opinie na ten temat

no bo jeśli mops sam dał zapis "sprzęt, który może posłużyć do podjęcia zatrudnienia." - to co kwalifikuje się pod to? jaki sprzęt będzie potrzebą a jaki fanaberią? gdybym podała dla przykładu tablet za np.500zł to byłoby to ok? kumpela jako sprzęt do pracy rozumie też np. samochód - to też jest fanaberia?
Stary 2013-01-14, 02:26   #26
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
no bo jeśli mops sam dał zapis "sprzęt, który może posłużyć do podjęcia zatrudnienia." - to co kwalifikuje się pod to? jaki sprzęt będzie potrzebą a jaki fanaberią? gdybym podała dla przykładu tablet za np.500zł to byłoby to ok?
Tak. Do podjęcia zatrudnienia, a nie kurczę do wystrzeliwania się w kosmos. Do podjęcia zatrudnienia, jeśli to obowiązkowy sprzęt, tablet za 500 zł wystarczy.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 03:12   #27
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Miałam podobną myśl Jak walnę botoksik na czoło to zmarchy, które mam od 13 roku życia znikną, nie będę wyglądała na wiecznie zdziwioną i pracodawca nie będzie miał zagwozdki czy to pensja mnie tak dziwi czy obowiązki
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 03:45   #28
vegetationstate
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Miałam podobną myśl Jak walnę botoksik na czoło to zmarchy, które mam od 13 roku życia znikną, nie będę wyglądała na wiecznie zdziwioną i pracodawca nie będzie miał zagwozdki czy to pensja mnie tak dziwi czy obowiązki
moj znajomy mi kiedyś wyleciał ze światłą myslą że kobieta jako pracownik gorszego sortu, powinna być stale cześciowo opłacana przez państwo bo nigdy nie wiadomo kiedy zajdzie w ciaże i narobi strat firmie /niestotne czy ma już 5 pociech czy ich nie chce/, zaś bezpłodne powinny przynosić orzeczenie lekarskie szefom

więc ja się nawet nie zdziwię jesli wprowadzą darmowe dofinansowania na botoks
Stary 2013-01-14, 05:03   #29
Carottes
Przyczajenie

Chcesz mieć tablet za 7 tyś to idz zarobić. To jest jakiś kosmos. MOPS pomaga potrzebującym na skraju ubóstwa a nie spełnia zachcianki obywateli.
Carottes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 06:33   #30
tamitu
BAN stały

Cytat:
niee. ja wiem że z pralką nie byłoby żadnego problemu - a akurat dla mnie to nie jest produkt pierwszej potrzeby - na równi w sumie z tabletem.

eee dzięki za porady ale serio, nikt żadnego państwa nie zamierza "okradać" czy co tam ludzie pisali że zamierzam ;p
wątek jest wynikiem dysputy z kumpelą i byłam ciekawa jakie są inne opinie na ten temat

no bo jeśli mops sam dał zapis "sprzęt, który może posłużyć do podjęcia zatrudnienia." - to co kwalifikuje się pod to? jaki sprzęt będzie potrzebą a jaki fanaberią? gdybym podała dla przykładu tablet za np.500zł to byłoby to ok? kumpela jako sprzęt do pracy rozumie też np. samochód - to też jest fanaberia?
Wszystko zależy od rodzaju niepełnosprawności. Samochód nie będzie traktowany jako sprzęt do pracy, można podpiąć pod środek transportu (niepełnosprawność ruchowa), choć i to będzie bardzo trudne.
Komputer owszem ale nie żaden wypasiony, maszyna do pisania Brailem- jeśli jesteś niewidomy itp. MOPS ma swój "cennik" - ceny sporo niższe niż na rynku i o ile odpowiednio uzasadnisz potrzebę posiadania tabletu, to mogą się zgodzić ale za najniższą cenę. Z podanego przez Ciebie linku wynika, że MOPS może Ci przyznać max 300% kwoty podstawy, może ale nie musi i na 100% nie pozwolą Ci wydać tego na tablet.
tamitu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości