Aparaty ortodontyczne cz.XIII - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-13, 11:43   #1711
Jigoku
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII

Cytat:
Napisane przez Antarktyda Pokaż wiadomość
krótkotrwałego?
No efekt po wybielaniu nie jest przecież trwały, moja koleżanka wybielała pół roku temu nakładkami, już nic nie widać

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-13, 12:02   #1712
Madziarka.n
Zakorzenienie

moim zdaniem fajnie jest wybielić raz na jakiś czas np na jakąś uroczystość typu własny ślub, świadkowanie, bycie chrzestną, studniówka, itd.

Madziarka.n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-13, 13:24   #1713
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
No efekt po wybielaniu nie jest przecież trwały, moja koleżanka wybielała pół roku temu nakładkami, już nic nie widać
Nie chce sie tu upierac, bo nigdy nie wybielalam zebow, ale mojemu bratu powiedzieli, ze jego zeby po wybielaniu juz nigdy nie beda takie jak przed. Wiadomo, bedzie sie odkladal kamien. Przez co kolor bedzie ciemniejszy. Konieczne bedzie usuwanie go i raz do roku nalozenie zelu wybielajacego. Ale ogolnie bedzie o wiele lepiej.
Stary 2013-01-13, 13:46   #1714
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Nie chce sie tu upierac, bo nigdy nie wybielalam zebow, ale mojemu bratu powiedzieli, ze jego zeby po wybielaniu juz nigdy nie beda takie jak przed. Wiadomo, bedzie sie odkladal kamien. Przez co kolor bedzie ciemniejszy. Konieczne bedzie usuwanie go i raz do roku nalozenie zelu wybielajacego. Ale ogolnie bedzie o wiele lepiej.
Już choćby to, że musi nakładać żel raz w roku świadczy o tym, że efekt nie będzie zawsze taki sam Gdyby kolor się nie zmieniał to wystarczyłoby same usunięcie kamienia i piaskowanie.
Tym bardziej, że znam osobę, której zęby wróciły do poprzedniego stanu,a nie podejrzewam jej o brak higieny, wiem, że piaskuje je regularnie co pół roku

Słyszałam, że ciemnienie powoduje ponownie wnikanie barwników w szkliwo, można to jedynie spowolnić, ale nie zahamować. Wiadomo, że jeśli ktoś pali, pije kawę, herbatę, wino, je barwiące rzeczy to efekt będzie się utrzymywał krócej.

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Cytat:
Badania kliniczne donoszą, że po roku od zakończenia wybielania zęby tracą około 40% swojej jasności.
Więc też dużo zależy od tego o ile tonów wybieliło się zęby, jeśli efekt wybielania na początku był bardzo wyraźny (co za tym idzie większe ryzyko narażenia zębów na uszkodzenia np. przy dużym stężeniu substancji czynnych) to pewnie mimo tego, że zęby zmienią kolor widać różnicę, jeśli jednak wybieliliśmy np. zęby o ton, no to po pół roku widoczny efekt będzie pół tonu jaśniejszy niż to, co mieliśmy wcześniej czyli różnica będzie dosyć mała Wiadomo, że jeśli nie będziemy wybielać ponownie to po 2 latach zęby powinny stracić około 80% jasności czyli będą już praktycznie takie jak przed zabiegiem. Tak to rozumiem

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-13, 16:18   #1715
Umino
Przyczajenie

Czy któraś z Was miała zakładany aparat będąc przeziębiona? Ja od czwartku męczę się z katarem, na szczęście dziś mi trochę przeszło i zamiast 4 paczek chusteczek zużyłam niecałą jedną xD A jutro miałabym mieć zakładany

I jeszcze jedno pytanie. Jak miałyście separacje to po kilku dniach po założeniu aparatu mogłyście normalnie jeść? Ja już separacje mam od 5 dni, ale nadal czuję straszny ucisk po jednej stronie, a po drugiej odczuwam ból po pogryzieniu czegokolwiek
Umino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-13, 19:46   #1716
gosia127
Przyczajenie

Witajcie dziewczyny Mam do was jedno pytania i szczerze mówiąc liczę, że ktoś da mi chociaż cień nadziei. Otóż trzy dni temu miałam zakładany aparat dolny. Do tej pory mówiłam całkowicie normalnie. Od kiedy mam dół świszcze niczym świstak. I mam wrażenie, że to mi się wręcz pogłębia. Pierwszego dnia w ogóle tego nie było słychać. Teraz głupio mi się odzywać. Ktoś tak miał? Czy jest szansa ze to minie? Tu nawet nie chodzi, że mówię niewyraźnie po prostu przy niektórych literach świszczę, co jest moim zdaniem gorsze niż wada wymowy
gosia127 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-13, 20:06   #1717
kwiatek101
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia127 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny Mam do was jedno pytania i szczerze mówiąc liczę, że ktoś da mi chociaż cień nadziei. Otóż trzy dni temu miałam zakładany aparat dolny. Do tej pory mówiłam całkowicie normalnie. Od kiedy mam dół świszcze niczym świstak. I mam wrażenie, że to mi się wręcz pogłębia. Pierwszego dnia w ogóle tego nie było słychać. Teraz głupio mi się odzywać. Ktoś tak miał? Czy jest szansa ze to minie? Tu nawet nie chodzi, że mówię niewyraźnie po prostu przy niektórych literach świszczę, co jest moim zdaniem gorsze niż wada wymowy
nie martw się na pewno Ci przejdzie. Ja miałam ogromne problemy jak założono mi rozklinowanie na górę. Język nie miał miejsca na dobrą wymowę i co najmniej półtora tygodnia mówiłam baaardzo dziwnie aż sama siebie nie rozumiałam ćwiczyłam mówić te głoski, które szczególnie mi nie wychodziły. Poprawa była już po tygodniu ale taka sobie, natomiast koleżanki mówiły mi nawet po 2miesiącach , że jeszcze mówię inaczej niż kiedyś (co nie znaczyło niepoprawnie ale no hmm.. inaczej :P ). Poprawi Ci się pewnie za tydzień - dwa

---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Umino Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was miała zakładany aparat będąc przeziębiona? Ja od czwartku męczę się z katarem, na szczęście dziś mi trochę przeszło i zamiast 4 paczek chusteczek zużyłam niecałą jedną xD A jutro miałabym mieć zakładany

I jeszcze jedno pytanie. Jak miałyście separacje to po kilku dniach po założeniu aparatu mogłyście normalnie jeść? Ja już separacje mam od 5 dni, ale nadal czuję straszny ucisk po jednej stronie, a po drugiej odczuwam ból po pogryzieniu czegokolwiek
teraz mam separację na dół Założenie gumek było dziwne, jakby coś mi między zęby weszło, ale po 5min było super, pomyślałam , że tak już zostanie ale wieczorem przyszedł fatalny ból. Nie mogłam jeść do dziś - czyli 5dni dziś dalej boli przy jedzeniu ale już daję radę.
kwiatek101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-13, 21:23   #1718
liwiusz
Rozeznanie

Cześć dziewczyny Prawdopodobnie za niedługo i ja będę aparatką Na razie jestem na etapie wybierania odpowiedniego lekarza. Przeglądałam wątek o polecanych ortodontach, ale nic szczególnego nie udało mi się wyczytać, więc pomyślałam, że na pewno u Was znajdę odpowiedź.
Czy któraś z Was mogłaby polecić mi dobrego ortodontę z Krakowa?

liwiusz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-13, 21:45   #1719
tancereczkaaa
Raczkowanie

Hej wszystkim
ja też niedługo dołączę do grona aparatek. Jak na razie jestem na etapie wyrywania zębów i mam nadzieję, że w tym tygodniu w końcu uda mi się trafić do chirurga Czytam Wasze posty od jakiegoś czasu i mam ochotę przez to wszystko mieć aparat już a tu niestety jeszcze trochę czasu...
tancereczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 01:48   #1720
madzieeek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez liwiusz Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Prawdopodobnie za niedługo i ja będę aparatką Na razie jestem na etapie wybierania odpowiedniego lekarza. Przeglądałam wątek o polecanych ortodontach, ale nic szczególnego nie udało mi się wyczytać, więc pomyślałam, że na pewno u Was znajdę odpowiedź.
Czy któraś z Was mogłaby polecić mi dobrego ortodontę z Krakowa?
Skoro czytałaś wątek o polecanych ortodontach to pewnie natknęłaś się na moje wypowiedzi odnośnie mojego lekarza Ja się leczyłam (leczę) w Krakowie i z mojego ortodonty jestem bardzo zadowolona. Ja i moje dwie znajome. Tyle mogę powiedzieć Ale tam też pisałam, że nie lubię polecać kogoś, bo to sprawa indywidualna - jedna osoba będzie super zadowolona, innej nie przypasuje choćby osoba lekarza i pozamiatane :p
W każdym razie u nas - trzech pacjentek tego samego ortodonty - efekty są bardzo dobre.

byłam kiedyś "aparatką"!
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1168
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 11:39   #1721
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Bedzie lepiej trzymaj sie[COLOR="Silver"]

dopiero dzisiaj jest lepiej.Miałam 36h wyciągnięte z życiorysu.Opisywać nie będę,tyle tylko napiszę,że wolałabym przeżyć jeszcze raz poród niż to

mam szczękościsk i teraz mój aparat,który ma być zakładany 21 stoi pod znakiem zapytania.Czekam na telefon od orto,żeby się jej doradzić i powiedzieć jak sprawa wygląda.Miałam jechać w środę na separację,ale nic z tego.
Cały czas ćwiczę szczękę i rezultaty są,bo mogę umyć zęby.
Z jednej strony mogę poczekać z tym aparatem,ale z drugiej chcę mieć ten cały separacyjno-aparatowy ból za sobą i normalnie zacząć żyć.

drugą ósemkę mam głęboko w nosie i planuje ją ruszać dopiero maj-czerwiec.Muszę fizycznie dojść do siebie po tym koszmarze.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 12:45   #1722
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość

dopiero dzisiaj jest lepiej.Miałam 36h wyciągnięte z życiorysu.Opisywać nie będę,tyle tylko napiszę,że wolałabym przeżyć jeszcze raz poród niż to

mam szczękościsk i teraz mój aparat,który ma być zakładany 21 stoi pod znakiem zapytania.Czekam na telefon od orto,żeby się jej doradzić i powiedzieć jak sprawa wygląda.Miałam jechać w środę na separację,ale nic z tego.
Cały czas ćwiczę szczękę i rezultaty są,bo mogę umyć zęby.
Z jednej strony mogę poczekać z tym aparatem,ale z drugiej chcę mieć ten cały separacyjno-aparatowy ból za sobą i normalnie zacząć żyć.

drugą ósemkę mam głęboko w nosie i planuje ją ruszać dopiero maj-czerwiec.Muszę fizycznie dojść do siebie po tym koszmarze.
Oj nie brzmi to dobrze.
Daj koniecznie znać co z tym zakładaniem wyszło.

Ja mam wizytę w środę i brak pomysłu na gumki tym razem

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 12:56   #1723
miranda122
Zakorzenienie

Hej dziewczyny, można dołączyć?
Jestem aparatką od 10 października
Na razie mam tylko górę, ale dół w swoim czasie też będzie niestety potrzebny.

Blog

miranda122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 13:03   #1724
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
Oj nie brzmi to dobrze.

dam znać oczywiście

jak klnęłam aparat w czasie największego bólu tak jak dzisiaj patrzę na swoją dwójkę,która od piątku praktycznie doszła do jedynki to czuję jak serce mi się rozpływa

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2013-01-14, 13:19   #1725
miranda122
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
Oj nie brzmi to dobrze.

Ja też mam wizytę w środę

Blog

Stary 2013-01-14, 14:13   #1726
anakazar
Zakorzenienie

rozmawiałam z orto i jesteśmy umówione na piątek.Warunkiem separacji i poniedziałkowego aparatu jest moje otwarcie paszczy,ale mówi,że w razie mniejszych problemów ma jakieś rozciągniki
Jeśli mi buzia nie "puści"to czekamy

oby puściła

Stary 2013-01-14, 15:48   #1727
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
rozmawiałam z orto i jesteśmy umówione na piątek.Warunkiem separacji i poniedziałkowego aparatu jest moje otwarcie paszczy,ale mówi,że w razie mniejszych problemów ma jakieś rozciągniki
Jeśli mi buzia nie "puści"to czekamy

oby puściła
i trzymam za Ciebie kciuki
Stary 2013-01-14, 16:08   #1728
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
i trzymam za Ciebie kciuki
dziękuję

ja w ramach ćwiczeń szczęki pożarłam pół opakowania ptasiego mleka

Stary 2013-01-14, 16:27   #1729
tancereczkaaa
Raczkowanie

A ja ma takie pytanie: czy dość częste mycie zębów może mieć jakiś negatywny wpływ na nie ? Jeszcze nie tak dawno myłam zęby 2 czasami 3 razy dziennie, a teraz myję praktyczne po każdym jedzeniu, bo ciągle mi coś na nich i pomiędzy nimi przeszkadza
Stary 2013-01-14, 16:28   #1730
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tancereczkaaa Pokaż wiadomość
A ja ma takie pytanie: czy dość częste mycie zębów może mieć jakiś negatywny wpływ na nie ? Jeszcze nie tak dawno myłam zęby 2 czasami 3 razy dziennie, a teraz myję praktyczne po każdym jedzeniu, bo ciągle mi coś na nich i pomiędzy nimi przeszkadza
jeśli myjemy zęby tymi delikatniejszymi pastami to chyba nic się nie stanie-tak myślę,ale czy słusznie to nie wiem

Stary 2013-01-14, 16:31   #1731
tancereczkaaa
Raczkowanie

Cytat:
jeśli myjemy zęby tymi delikatniejszymi pastami to chyba nic się nie stanie-tak myślę,ale czy słusznie to nie wiem
na ogół elmex używam i tak się zaczęłam zastanawiać, czy właśnie nie za bardzo im szkodzę.
Stary 2013-01-14, 16:35   #1732
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
na ogół elmex używam i tak się zaczęłam zastanawiać, czy właśnie nie za bardzo im szkodzę.
elmex chyba jest ok...

ja przed aparatem używałam ścieracza wybielającego,teraz używam specjalnej pasty dla aparatek,która praktycznie nie ma smaku i jest bardzo delikatna.Myję świetnie i dopiero po jakimś czasie musiałam się do niej przekonać i z nią przeprosić,bo wcześniej narzekałam,że nie działa jak poprzednia używana przeze mnie torpeda

Stary 2013-01-14, 16:35   #1733
miranda122
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę że nie, mam wrażenie że moje są nawet w lepszym stanie
A też myję po każdym posiłku

Blog

Stary 2013-01-14, 16:37   #1734
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miranda122 Pokaż wiadomość
Myślę że nie, mam wrażenie że moje są nawet w lepszym stanie
A też myję po każdym posiłku
hehe chyba większość z nas jak nie wszystkie myjemy zęby duuużo częśniej niż wcześniej ja też zasuwam po każdym posiłku.

Stary 2013-01-14, 16:38   #1735
miranda122
Zakorzenienie

Cytat:
elmex chyba jest ok...

ja przed aparatem używałam ścieracza wybielającego,teraz używam specjalnej pasty dla aparatek,która praktycznie nie ma smaku i jest bardzo delikatna.Myję świetnie i dopiero po jakimś czasie musiałam się do niej przekonać i z nią przeprosić,bo wcześniej narzekałam,że nie działa jak poprzednia używana przeze mnie torpeda
A jak się nazywa ta dla aparatek?

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Cytat:
hehe chyba większość z nas jak nie wszystkie myjemy zęby duuużo częśniej niż wcześniej ja też zasuwam po każdym posiłku.
Nie wyobrażam sobie mieć resztki pokarmu między zębami ;/

Blog

Stary 2013-01-14, 16:44   #1736
tancereczkaaa
Raczkowanie

po moim częstszym myciu dość szybko było widać różnice. Zęby od razu stały się bielsze, nie mam już takiego osadu jak kiedyś i nie zamierzam
Stary 2013-01-14, 16:47   #1737
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
A jak się nazywa ta dla aparatek?

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Nie wyobrażam sobie mieć resztki pokarmu między zębami ;/
ortho salvia,ja mam dwie,na dzień i na noc.

Stary 2013-01-14, 17:13   #1738
miranda122
Zakorzenienie

Cytat:
ortho salvia,ja mam dwie,na dzień i na noc.
Aha
A używacie płukanek?

Blog

Stary 2013-01-14, 17:21   #1739
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Aha
A używacie płukanek?
obowiązkowo używam,reszta dziewczyn również używa.

Stary 2013-01-14, 17:26   #1740
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69
Konto usunięte

Zrobiłam kilka zdjęć mojego obecnego stanu "prostowania się" zębów. Mam nieodparte wrażenie, że tak źle jeszcze nie było. Jak widać, jedna strona na górze cały czas mi "ucieka", dlatego też męczę się już trzeci rok z aparatem. Teraz zaczęłam zastanawia się, dlaczego dopiero po tak długim czasie ortodontka zdecydowała się na ekspander, skoro wiedziała, że zęby są oporne? Przyznam szczerze, że w pewnym momencie zaniedbałam sobie wizyty, ortodontka jest jakby obrażona (bardzo nieprofesjonalne zachowanie, bo doskonale zdaję sobie sprawę ze swojej winy niechodzenia) i każde moje pytanie zbywa zdawkowymi odpowiedziami. Jednak moje zęby w czasie przerwy między wizytami nie zrobiły żadnego postępu, tak wyglądały pół roku temu, trzy miesiące temu i obecnie. Aparat miałam mieć zdjęty po roku, jak widać, nosze go już trzy razy tyle i końca nie można dostrzec Poza dołem, z którym przyszłam do niej (dopiero podczas konsultacji okazało się, że góra będzie konieczna), nic się nie ruszyło, a jak mówię, pogorszyło, gdyż nigdy nie miałam tak brzydkiej góry, już tym bardziej przed założeniem aparatu. A z ekspanderem jest już lepiej. Zaczynam mówić coraz wyraźniej, dużo ćwiczę, jednak ból języka jest nieznośny.

Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69
Czas edycji: 2013-01-14 o 17:28
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości