|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7
Cytat:
Też dziękuję jak ktoś powie, ze jest ładny (bo jest)
|
|
#1802 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#1803 |
|
Biała Dama
|
Ja tez slyszalam od rodzicow tylko krytyke, nie uslyszalam ze sa ze mnie dumni nawet jak byli i mieli powod. Coz, wydawali im sie ze tak trzeba, bo inaczej sie zrobie bezczelna czy cus. I tak jestem bezczelna wiec nie wyszlo
|
|
|
|
#1804 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
no i niestety miała brzydki zwyczaj gardzenia innymi ludźmi, nie dość dobrymi dla niej do towarzystwa więc jak wszędzie, złoty środek potrzebny
|
|
|
|
|
#1805 |
|
Pani Mizantrop
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3865688 7]to jedna strona medalu, ale za to z drugiej pamiętam jedną z moich koleżanek z dzieciństwa wychowanych w duchu Małej Księżniczki, oczka w głowie rodziców. Moim zdaniem zrobili jej wielką krzywdę wpajając jej od dzieciństwa to jaka jest piękna (akurat ładna była), mądra (tu się zawiodła na sobie i opinii rodziców bo oblała maturę), idealna, i w ogóle achoch. Potem nie mogła sobie poradzić z tym jak ktoś jej powiedział coś negatywnego, no bo jak to? Przecież jest wspaniała. Przez jakiś czas było ciężko z nią wytrzymac bo ciągle tylko szukała potwierdzenia własnej atrakcyjności, mądrości i perfekcji
no i niestety miała brzydki zwyczaj gardzenia innymi ludźmi, nie dość dobrymi dla niej do towarzystwa więc jak wszędzie, złoty środek potrzebny [/QUOTE]Nie mówię o zaślepieniu i wmawianiu dziecku, że jest idealne, tylko o zdrowej dumie i pochwałach. Ja na przykład mam od lat ogromny żal do swojej matki, że w życiu nie usłyszałam od niej, że mnie kocha albo jest ze mnie dumna, że nigdy mnie nie zachęcała do żadnych pasji, że nie rozwijała we mnie talentów, które ewidentnie było widać i że nawet nie zadbała o moje zdrowie - zignorowała to, że czytając siedzę z nosem w książkach i moja wada wzroku przez to ciągle się pogłębiała, mamusia obudziła się jak miałam 13 lat i wadę już -8 ![]() Właśnie dlatego wiem, że swoim dzieciom będę poświęcać dużo uwagi i będę je chwalić kiedy na pochwałę zasłużą. I gdy zrobią coś źle nigdy nie usłyszą ode mnie, że są beznadziejne i do niczego się nie nadają.
|
#1806 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja też żałuję że moi rodzice nie chwalili mnie częściej, ale tylko wymagali i wymagali. Może dziś potrafiłabym się częściej cieszyć małymi sukcesami, staram się ale nie zawsze wychodzi☠
|
|
|
|
|
#1807 |
|
Pani Mizantrop
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3865728 3]jasne, ja się zgadzam, nawiązałam do przegięcia w drugą stronę bo takie też się zdarzają i rodzice nie widzą w tym nic złego
ja też żałuję że moi rodzice nie chwalili mnie częściej, ale tylko wymagali i wymagali. Może dziś potrafiłabym się częściej cieszyć małymi sukcesami, staram się ale nie zawsze wychodzi☠ [/QUOTE]Jak tak czasem widzę niektóre zdjęcia typu roczna dziewczynka wystylizowana na striptizerkę albo czytam o tym, że matka rzucała dzieckiem o próg, wywaliła noworodka na śmietnik czy zaprowadziła 5latkę do solarium co skończyło się dotkliwymi poparzeniami, to jestem zdania, że przed rodzicielstwem powinny być jakieś testy oceniające, czy ktoś się nadaje na matkę/ojca, a dla tych co się potencjalnie nadają powinny być jakieś kursy prawidłowego wychowywania dzieci. I nie ogarniam ludzi, którzy najpierw żałują choćby 3 złotych na najtańsze gumki, a potem jak już pojawi się dziecko, to zamieniają jego życie w piekło.
|
#1808 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3864995 0]nie mam pojęcia bo ja słucham innej muzyki
ale zdarzyło mi się usłyszeć fragment koncertu bodajże sylwestrowego sprzed kilku lat i muszę powiedzieć, że chciałabym mieć taki głos jak ona i pokazywanie d*py nie byłoby mi do szczęścia potrzebne problem w tym, że głos to mało, trzeba jeszcze nagrać muzykę która trafia do ludzi a z tym u niej krucho ![]() ale i tak top wokal to dla mnie ta pani: http://www.youtube.com/watch?v=f5FmWNeRsZ8 [/QUOTE]Świetny głos Cytat:
Mnie wkurzało to, że ludzie mieli na mnie pogląd "dobrze się uczy, pewnie nie imprezuje". Wnerwiało mnie to, że mówię :idę na imprezę do X", albo "ojej, głowa mnie boli, wczoraj przegięłam z piciem", a reakcja ludzi "to Ty chodzisz na imprezy? nie widać" . Ja nie wiem, czyli, że jak ktoś się dobrze uczy, to nie powinien nic innego robić, tylko siedzieć w książkach, broń Boże przekląć czy się schlać, jak ma na to ochotę.Nie pamiętam, żeby mnie chwalili w dzieciństwie. Częściej zauważano, że mam kilka jedynek z jakiegoś przedmiotu, niż dobre oceny z czegoś tam innego. No i smutne były odpowiedzi na "mamo, doradź mi, co mam zrobić" - "rób jak uważasz" .Dlatego swoją córkę chwalę od małego. Zaczyna siadać, stać na czworaka etc., to jej mówię, że super, ładnie etc. Wiem, że to bardzo buduje człowieka i dodaje pewności siebie. Ale...jak robi źle, to mówię do niej stanowczo "nie" i łapie o co chodzi. Cytat:
|
||
|
|
|
#1809 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#1810 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1812 |
|
Pani Mizantrop
|
Ja również nie wyobrażam sobie, żebym mogła tak postępować.
I pewnie do tego jeszcze nieśmiertelne "A nie mówiłam?!"
|
#1813 |
|
Rozeznanie
|
Ale z drugiej strony ja wolałabym np. usłyszeć "zrób jak uważasz", nawet powiedziane z przekąsem niż - "załóż to i tamto, bo w tym Ci ładnie". Dla mnie wersja olewcza mimo wszystko daje mi większe poczucie wolności i przede wszystkim pole do popełniania własnych błędów, niż wychowanie pod linijkę.
Żeby nie było mnie tak rodzice wychowywali, że o wszystkim chceli decydować za mnie i musiała wiele lat o swoje miejsce i własną tożsamość walczyć
|
|
|
|
#1814 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#1815 | |
|
now or never
|
Cytat:
oj, fochem też potrafią strzelić .. i tak to mnie dziwi, przecież to ich praca a zachowania na serio są różne
|
|
#1816 |
|
jestę wieszczę
|
Dziwi mnie moja matka, która narzeka na moją niską samoocenę, po czym robi mi przytyki, że za grubo wyglądam, za dużo jem, ciągle porównuje mnie z innymi pod względem wyglądu czy intelektu.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#1817 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
Zupełnie sama?
|
|
|
#1818 |
|
Raczkowanie
|
Nie rozumiem wątku 'nabijamy posty'. Po co on istnieje?
|
#1819 |
|
Zakorzenienie
|
Tak odnośnie tych relacji rodzic-dziecko, to ja jeszcze dodam coś od siebie...
U mnie w domu jest tak, że...właściwie nie rozmawia się o prywatnych sprawach - tzn. ja nigdy rodzicom nie opowiadałam o tym, co się tam w moim życiu dzieje (no, tylko o szkole), z kim się przyjaźnię, z kim się spotykam itd. Nie rozmawiamy tez na jakieś poważne tematy (no nie wiem, aborcja, polityka, cokolwiek.)... i dziwi mnie, że mój tata myśli, że wie, co mam w głowie W sensie, że np. jak chcę wyjechać gdzieś na weekend, do znajomych czy coś z innego miasta, czy coś, to oczywiście tata najpierw nie pozwala, moja mama oponuje - jest dorosła, jak chce coś zrobić, to może, to jej decyzje. Na co mój tata "to co, że jest dorosła, jak ma fiu-bździu w głowie". Wtf? Skoro nie rozmawia ze mną o żadnych poważnych sprawach, ani o sprawach prywatnych,, no to niby skąd on to może wiedzieć? :confu sed: jak on nawet tak naprawdę mnie nie zna.....Za 4 miechy będę miała 20 lat, a słyszę takie coś, nie ma w ogóle tak że mówię, "jadę z X w weekend do miasta Y bo Z nas zaprosiła", pakuję się i nastepnego dnia wychodze, tylko zaraz jakieś wielkie bulwersy, że gdzie, że jak to, i nie zrób głupstwa, po co jedziesz, daruj sobie, ale co, ale kto tam będzie, a czemu, nie odwal niczego, masz fiubdziu w głowie siedź lepiej w domu. |
|
|
|
#1820 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1821 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1822 |
|
Pani Mizantrop
|
Czasem ze starszym o 13 lat bratem, ale on wiecznie też gdzieś zagranicą był, matka tylko przyjeżdżała co jakiś czas żeby mi zapasy żarcia uzupełnić i po pocztę
|
#1823 | ||
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nieźle... Ale szybko się dzięki temu usamodzielniłaś, nie?
|
|
|
#1824 |
|
Rozeznanie
|
Ja to myślę, że nie ma co przeszłości za sobą tachać. Jakby nas nie wychowywali to zawsze nas to czegoś uczy, a to żeby się bardziej usamodzielnić, a to żeby umieć walczyć o swoje, a to żeby po prostu się nie zachowywać jak rodzice etc.
Nigdy nie jest idealnie i i tak każdemu jest ciężko.
|
|
|
|
#1825 |
|
Zakorzenienie
|
Mój ojciec ma dar niesłuchania a potem robienia focha, że czegoś nie wie. Jak mnie o coś się zawsze pytał i ja odpowiadałam, to już widziałam, że nie słucha
. To po kij pyta?
|
|
|
|
#1826 |
|
Pani Mizantrop
|
Nie miałam wyboru, i o to akurat żalu nie mam, bo zawsze wolałam, jak mojej rodziny nie było w pobliżu, niż jak była.
|
#1827 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
To mnie zmobilizowało żeby wyjechać z mojego rodzinnego miasta na praktyki studenckie na drugi koniec Polski, i powiedziec im że już nie wrócę. oczywiście komentarze "tak, jasne, wrócisz szybko bo sobie nie poradzisz" słyszałam chyba całe 2 miesiące. Ale po praktykach szybko znalazłam pracę i zostałam |
||
|
|
|
#1828 |
|
Biała Dama
|
Ja bym sie bala sama w takim wieku np. jakby jakas awaria byla albo co, ja mieszkam w domu wolnostojacym wiec sporo trzeba robic zeby o niego dbac, wiec sie siebie nie wyobrazam jako dziecka 14 letniego mieszkajacego samej
|
|
|
|
#1829 |
|
Konto usunięte
|
Dziwi mnie układanie płytek/kafelek (?) na schodach- zwłaszcza w miejscu publicznym. No fajnie to wygląda, ale w zimie bardzo łatwo jest się na nich przewrócić- nawet jak nie ma lodu tylko jest papka.
Dla mnie to brak wyobraźni. |
|
|
|
#1830 |
|
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=669615 dlatego, jak moja studniówka była w erze długich sukien balowych, ja miałam zwiewną, długą kieckę, bez falban ani innych udziwnień. Sporo dziewczyn miało gorsety i falbaniaste spódnice. Ciągle chodziły i podciągały te gorsety, bo im się zsuwały z piersi
.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:57.

problem w tym, że głos to mało, trzeba jeszcze nagrać muzykę która trafia do ludzi a z tym u niej krucho
.

Zupełnie sama?
W sensie, że np. jak chcę wyjechać gdzieś na weekend, do znajomych czy coś z innego miasta, czy coś, to oczywiście tata najpierw nie pozwala, moja mama oponuje - jest dorosła, jak chce coś zrobić, to może, to jej decyzje. Na co mój tata "to co, że jest dorosła, jak ma fiu-bździu w głowie". Wtf?
Nieźle... Ale szybko się dzięki temu usamodzielniłaś, nie?