|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1021 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze dzieci świat poznają, a mamusiom spać nie dają. III-IV 2012 cz.(X)V
U nas sa najczesciej dwie drzemki. Pobudka okolo 8. Pierwsza drzemka okolo 12 i trwa godzine. Druga okolo 16.30 i trwa max 40 monut. Dluzej nie pozwalam spac. Spac na noc klade moedzy 20.00 20.30 najpozniej zasypia o 21.30
|
|
#1022 |
|
Gang Iren
|
Erykowi odpukac sie poprawilo z drzemkami i ma dwie: jedna 1.5-2 godz i druga do godziny maksymalnie. I lepiej spi tez w nocy. Oby tak zostalo!
|
|
#1023 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wczoraj Olaf trochę lepiej reagował na łóżeczko dopiero o 5 ryczał na nie, ale chyba zęby męczyły... A drzemki wstaje o 8, pierwsza ok. 11 jak w domu to 45 min jak na spacerze to czasem do 1,5 godz przeciągnie, druga ok. 14-15, ok.45 min.
|
|
|
#1024 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasami drzemki są dłuższe, lub są 3 drzemki ale to rzadkość. |
|
|
|
|
|
#1025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1026 |
|
Zakorzenienie
|
Słyszałyście Chylińska 8.01 urodziła córkę - Krystynę.
I kto by kiedyś pomyślał że ta zbuntowana kobieta będzie miała taką liczną rodzinę ![]() a tak w ogóle to rodzina znów się powiększa Kuzynka TŻ jest w ciąży termin podobno na lipiec
Edytowane przez Nikii89 Czas edycji: 2013-01-14 o 14:09 |
|
|
|
|
#1027 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczyny
Przepraszam, ze Was nie nadrabiam i ze się nie odzywam, ale mialam z malym troche przejsc a i sama tez neidomagam (Na szczescie maly juz sie lepiej czuje Nebulizacja jaka byl taka byla .. jeszcze musimy ja troszke poprowadzic bo to podobno sterydowy lek i nie mozna go tak ot po porstu odstawic DOstyalismy jeszcze odkrztusny deflegmin w kroplach Maly wazy (W ubranku bez butow) 9280 g wylazi mu powoli gorna jedyneczka no i mam problem obsypaly go krostki w kolo buzi czyli zjal mi cos czego nei powinien noi teraz nie wiem co ... tesciwoa ostatnio przyniosla chleb z ziarnami on dostal 2 kesy .. mzoe to od niego albo od deserku z truskawkami (z bobowity)
|
|
|
|
|
#1028 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Dziś jestem po nocy, ale udało mi się drzemnąć po pracy 3 godzinki więc pomału dochodzę do siebie. Z zasypianiem były różne cyrki, nawet z wymiotami ale konsekwencja robi swoje no i to że stosuje się do książki i Szymonek w końcu zasypia sam ![]() Przesypia całe noce, nie budzi się nie płacze w nocy no i śpi dłużej rano. Dziś jak wróciłam z pracy przed 8 to jeszcze spał (w takiej śmiesznej pozycji, zdjęcie dałam na maila ). Ogólnie jest ogromna poprawa ale gdybym nie wprowadziła tej metody to dalej bym się męczyła jak ostatnio, że pobudek pare w nocy z płaczem, jęczeniem itd. i usypianiem go przez 30 minut ;/ Cytat:
Cytat:
![]() Co do szuflad, to kupiłam takie taśmy z rzepem. Cytat:
Jeśli znów zaczyna płakać, to liczę 3 minuty i jeśli po 3 minutach dalej płacze, to wchodzę i powtarzam schemat uspakajania. Jeśli bardzo płacze to biorę na ręce na chwile i uspakajam na rękach. I z początku to też był cyrk, nawet z wymiotowaniem, musiałam wyjąć na dłużej żeby przebrac, umyć itd...raz nawet musiałam znow nakarmić, bo położyłam go po kąpieli spać po kaszce a on przy płaczu ją całą zwymiotował, wszystko było do przebrania a on głodny, więc nakarmionego znów zaczynałam od minuty czekania za drzwiami. Potem ten czas czekania z wchodzeniem wydłuża się: 5 minut i 7. Na pierwszy raz już bardziej go nie wydłużałam, tylko powtarzałam wejścia po 7 minutach( czyli po 1 minucie, po 3, po 5 a potem ciagle po 7 minutach). Jeśli płakał bardziej, to wchodziłam: po 1 minucie, potem po 3 a potem ciągle po 5 minutach, żeby nie zwymiotował z płaczu. I wiem jakie to trudne, ale konsekwencja tylko tu może coś zdziałać. Szymon w dzień ma dwie drzemki, jeśli nie jesteś pewna czy Twoja Mała ma spać 2 razy w dzień przeczytaj to w tej książce, tam powinno być napisane zapotrzebowanie na sen u dziecka w poszczególnym wieku. Z tego co pamiętam, to Filip też w tym czasie miał dwie drzemki w ciągu dnia, z tym że jedna dłuższa. Ważne żeby dziecko nie spało popołudniu długo bo potem wieczorem nie będzie chiało zasnąć. Szymon budzi się rano ok. 8 potem bawi się do 10, idzie spać, spi ok. 1-1,5 godziny czasu, potem budzi się ok. 11-12, je obiadek lub deserek i idzie spać ok 15, śpi ok 2 godz. do 17. Potem do 18:30 fika i przed 19 zawsze go kąpie, przed 20 już śpi na noc. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Przeważnie jak dziecku coś zaczyna dolegać to kończy się bajka z samodzielnym zasypianiem ![]() Cytat:
Cytat:
Charczeć może w nosku, osłuchowo może być ok i gardło tez czyste.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2013-01-14 o 16:40 |
||||||||
|
|
|
|
#1029 |
|
Zakorzenienie
|
bylam z malym u pediatry z tym gardlem i mamy lykac syrop prawoslazowy i bedzie dobrze, gardlo czerwone ale nie ma tragedi
|
|
|
|
|
#1030 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za odpowiedzi odnośnie zasypiania
Dziś wyszła nam jedna drzemka bo nie dała się uspać mojej mamie i cały rytm dnia się posypał. Mamie zawsze udało się uspać w łóżeczku przed południem ale dziś młoda ciągle jej w nim siadała, bo to jej nowa umiejętność. W końcu uspała w nosidełku i to dużo później. Po południu nie mogłam jej uspać i odpuściłam. Padła ok 19 po przyspieszonej kąpieli. Ciekawe jak noc będzie wyglądać
|
|
|
|
|
#1031 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
u nas nocka w miarę ale od niedzieli dyżur nocny przejął tz bo zaczął urlop tacierzyński tak więc do końca nie wiem co się działo.
|
|
|
|
|
#1032 |
|
Zakorzenienie
|
Mi Olaf sam padł wczoraj w łóżeczku i rzeczywiście o wiele ładniej spał, tylko jedna pobudka i to o 5
![]() Za to wczoraj zrobił mi numer Podłoga ocalała ale skarpeciochy, rozpięte body i rozpięte ogrodniczki, które zostawiłam coby nie zmarzł już nie
|
|
#1033 |
|
Zadomowienie
|
Madzia śpi tylko 1 po 12 i śpi 1-2godz, przeważnie 1,5, a czasem niecałą godz. Na noc chodzi spać przed 20 i wstaje 6-7.
|
|
#1034 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny to skoro tak sobie opowiadamy - jaki fotelik nastepny kupujecie ??
My MOBIEGO z maxi cosi http://www.maxicosi.pl/pl-pl/produkt...ucha/mobi.aspx Edytowane przez kubusewa Czas edycji: 2013-01-15 o 13:44 |
|
|
|
|
#1035 |
|
Zakorzenienie
|
co podajecie dziecia na deserek? moj sie wypial na kisielek i kleik ryzowy z owocem a codziennie sloiczek to bankructwo
|
|
|
|
|
#1036 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- sloiczki- owoc albo jogurt
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||
|
|
|
|
#1037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fotelik dziecko i wyskoczyl mi artykul o tym, ze jazda tylem do przodu jest duzo bezpiecnziejsza i pokazanych kilka modeli fotelikow wlansie do takeij jazdy.. neistety.. MOBIego nei ma w testach jeszcze dlatego niewiele ludzi o nim wie.polecam do poczytania klik i to też klik CO do deserkow to ja robie tka ja kcytrynka jogurt albo przecier owocowy Edytowane przez kubusewa Czas edycji: 2013-01-15 o 15:16 |
|
|
|
|
|
#1038 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ostatnio Olaf na wszelkie owoce jest nie Cytat:
|
|
|
#1039 |
|
Zakorzenienie
|
Antek ma do wycięcia 3 migdałka
|
|
|
|
|
#1040 |
|
Zakorzenienie
|
madziula jak robisz budyn na bobofrucie?
|
|
|
|
|
#1041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale już kupiliśmy Caretero Sport Turbo pewnie bobofrut i mąka ... zgadłam Madziula?? |
|
|
|
|
|
#1042 |
|
Zakorzenienie
|
Tak
|
|
#1043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1044 |
|
Zadomowienie
|
hej
![]() nie moge sie jakos wdrążyc w ten nasz wątek ![]() Mateuszek śpi sporo w dzien, zazwyczaj ma drzemke pierwsza po 3 godzinach od wstania trwa okolo 2 godziny i pozniej po nastepnych 3 godzinach od wstania znowu 2 godzinki, ostatnio w nocy dobrze spi, chyba ,ze pies sasiada szczeka to wtedy sie budzi i spi z nami, ale dzis np pospal od 21 do 6-15,i jeszcze w lozku do 7-30 sie poprzytulalismy ![]() My kupilismy fotelik od sasiada policjanta ale szczerze to nie wiem jakiej firmy , jest od 9-18 kg, mozna go tak wyregulowac ,ze dziecko moze sobie wygodnie spac w pozycji lezacej, Mateuszkowi sie chyba dobrze w nim jezdzi , bo siedzi spokojnie![]() u nas deserki to jogurciki rozne smaki, albo kaszka jogurtowa z owocami albo kisielek ![]() no i ja zeby pozniej nie bylo wszystko na ostatnia chwile planuje juz i przygotowyuje prezenty zaproszenia menu na urodzinowa imprezke Mateuszka zamowilismy mu msze w niedziele wielkanocna, zaprosimy rodzinke, zanjomych, bedzie chyab fajnie![]() i czekam jeszcze z rossmann na kartki na dzien babci i dziadka, oby tylko zdazyli wydrukowac
|
|
#1045 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Ania nauczyła się robić kosi kosi łapki
i tak pięknie bije brawo |
|
|
|
|
#1046 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ja czesto ze sloiczka,bo wybor jest ogromny i smakuja Eryczkowi,albo jugurt albo tarte jablko,duszony banan,czasem troszke domowego ciasta.
|
|
|
#1047 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Brawo
|
|
|
#1048 |
|
Zakorzenienie
|
Karolca przez Ciebie laptopa bym rozwaliła
|
|
|
|
|
#1049 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wow ja nawet nie mam pomysłu kogo zaprosimy na roczek ![]() Wybił się w końcu 6 ząbek, dwa tygodnie młodego męczył bo już wtedy był przezroczysty
|
|
|
#1050 |
|
Zakorzenienie
|
Wybacz
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.

dzisiaj bawiliśmy się na dywanie ja przez chwilę odwróciłam od niego uwagę bo dostałam sms za chwilę patrzę a Oskar wstał do pchacza i zaczął iść do kuchni do taty ♥
i Rysiu 

(

). 

fotelik dziecko i wyskoczyl mi artykul o tym, ze jazda tylem do przodu jest duzo bezpiecnziejsza i pokazanych kilka modeli fotelikow wlansie do takeij jazdy.. neistety.. MOBIego nei ma w testach jeszcze dlatego niewiele ludzi o nim wie.