|
|
#2041 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010
Cytat:
![]() wiesz,no jakby spojrzeć na to innym okiem to niezły cwaniak z gościa jest
|
|
#2042 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj, wielu takich cwaniaczków nam się trafiło ale nie z nami te numery
|
|
#2043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2044 | |
|
Zakorzenienie
|
Jesteśmy po spacerze. Fajnie było choć robi się chlapa, nie znoszę
![]() Cytat:
Nie dziwię się ludziom, że oczekują od butów za kilka stów, że będą spełniały wszystkie oczekiwania łącznie z nieprzemakaniem. Wydają dla niektórych sporą kasę i chcą żeby takie właśnie były, ot cała filozofia. Mimo obrazków z przecen (zachowują się jakby buty sprzedawali po 19,99) to pieniędzy mają coraz mniej i zwyczajnie nie kupują kilka par tylko jedną (myślą) solidną z przeceny. Albo zupełnie zwyczajnie chcą być modne nie zagłębiając się w wytrzymałość butów a później przychodzi rozczarowanie. Tak z ciekawości to co mówisz kobiecie jak pyta czy buty nie będą przemakały ? Nie znoszę jak mi w "Twoich" (i nietylko) salonach wciskają ciemnotę że wystarczy spryskać sprayem (kupionym wyłącznie u nich) i będą suchutkie jak pieprz. Pamiętam oficerki mojego dziadka, które miał całymi latami. Były z odpowiedniej skóry (nie z wypadów), były porządnie przeszywane, klejone i co tam jeszcze trzeba w butach zrobić. One nigdy mu nie przemakały, nie rozklejały się itp. Do tego dziadek bardzo dbał o buty. To on uczył mnie pastowania i polerowania. Po dziadkach mam manię czystości butów i wielką do nich miłość ![]() Ja sama w czasach wielkiego kryzysu miałam taką parę robionych kozaków. Nie dość że były piękne to jeszcze spełniały wszystkie warunki dla bycia zimowymi butami ![]() Niedawno też chyba nawet Bosadzka "oprowadzała" po butach i robili testy na ciepło, nieprzemakanie i coś jeszcze tylko nie pamiętam co . Wg mnie kiepsko te testy wypadły dla wszystkich pokazanych butów.Niszczycielskie dziecięce zapędy mnie do szału doprowadzają ale nie znaczy że Zośka takowe uskutecznia . Owszem próbuje coś "zmalować"ale moja reakcja jest natychmiastowa
|
|
#2045 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez nigdy nie reklamowalam butów. Nie miałam takiej potrzeby. I tez jestem w gronie tych które maja pełno butów. Czasami to sama nie wiem ile i gdzie je mam. Niestety niezbyt dbam o buty, ale jakoś mi sie nie niszczą.
Byliśmy dzisiaj z Nataszka na kontroli w przychodni wczesniaka. Najpierw u pediatry a potem u neurolog. Wszystko ok tylko trochę mało waży - 6,8 kg. . A myślałam ze juz ponad 7 bedzie.Rozwojowi tez ok co prawda trochę jej sie pomieszalo bo raczkuje ładnie, staje juz na nogach ale nie siedzi. I nawet nie zabiera sie za siadanie .Niemniej wszystko ok z nią. W tym miesiącu jeszcze mamy kardiologa i okulistą. Przy okazji dostaliśmy skierowanie dla Oliwki do gastrologa. Moze coś poradzi na te jej wymioty. Co do obiadu to mi sąsiadka właśnie przyniosła golabki z kosz hej kapusty. Pierwszy raz coś takiego jem. Zawsze byle zawijane w słodka kapustę.
|
#2046 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie zdarzają się buty, które po jednym wyjsciu, gdzie nawet nie ma kałuż, czy śniegu tylko lekka wilgoć, a przemakają. Tak nie powinno się dziać
|
|
#2047 | |||
|
Zakorzenienie
|
mnie też
Cytat:
http://urodaizdrowie.pl/nalesniki-nadziewane-gyros Cytat:
Cytat:
Ale sa tacy ludzi jak np tż kuzynka, ona przeważnie kupuje w ccc i prawie każde buty reklamuje a oni zwracają jej kase albo bierze nowe buty. Jak się same nie odkleją to ona im pomoże;/ Placki po węgiersku robie z tego przepisu Przepis na placki po węgiersku Składniki: Placki ziemniaczane: 0,5 kg dużych ziemniaków 0,5 szkl. mąki pszennej sól, pieprz 1 jajko 1 duża cebula olej roślinny Sos węgierski: 1 papryka 30 dag karkówki 30 dag wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku papryka słodka i ostra w proszku smalec 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. Bulionu sól, pieprz majeranek mąka pszenna, woda nać pietruszki kwaśna śmietana 18% Zaczynamy od pokrojenia mięsa w niewielką kostkę. Następnie na rozgrzanym smalcu smażymy kawałki mięsa (nie wszystko na raz, partiami). Na pozostałym ze smażenia tłuszczu rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Na oddzielnej patelni na 2 łyżkach smalcu przesmażamy przez moment 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Do garnka z cebulą wędruje usmażone mięso, posiekany czosnek, przesmażona papryka, wino, bulion, pieprz oraz ostra papryka i majeranek. Całość pod lekko uchyloną pokrywką dusi się przez 1 h. Następnie wrzucamy do gulaszu połowę pokrojonej z kostkę papryki, aby oddała swój smak. Po kolejnych 30 minutach dodajemy pozostałą część papryki – dla wyglądu. Dusimy do miękkości, od czasu do czasu dolewając wody. Gdy mięso jest miękkie zagęszczamy sos: w 0,5 szkl. wody rozpuszczamy 2 łyżeczki mąki pszennej i wlewamy do sosu (oczywiście nie wszystko na raz tylko partiami, aż uzyskamy pożądaną konsystencję). Na koniec doprawiamy solą i cukrem. Placki ziemniaczane: duże obrane ziemniaki ścieramy na grubych oczkach oraz na drobnych (proporcja pól na pół). Cebulę trzemy na drobnych oczkach – dodaje ona świetnego smaku, no i ziemniaki nie ciemnieją. Następnie dorzucamy sól, pieprz, jajko oraz mąkę (w zależności od wilgotności ziemniaków dodajemy jej więcej lub mniej). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy niewielkie placki na rozgrzanym oleju. Całość podajemy z kleksem kwaśnej śmietany oraz posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego
|
|
|
#2048 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, woda i ziemniaki , jakis konkretny przepis , czy tak sobie ja nazwalas ![]() Cytat:
Bardzo dobrze, ze rzucilas szlugi . |
||
|
|
|
#2049 | ||||
|
Zakorzenienie
|
PoP, super ze z Nataszą w porządku-odetchneliście z ulgą?
czemu sąsiadka przynosi Ci obiad? Cytat:
a co do elokwencji i mądrości Gabrysi wynikających jakoby z mojego tłumaczenia to ja bym strasznie sobie życzyła, żebym w sytuacjach nerwowych, stresogennych umiała reagować inaczej-za często wybucham, wiem o tym no i co? D... blada-jak się sytuacja napatoczy to jak niereformowalna znowu się denerwuję. Macie rację-Megi zabrała cały zapas cierpliwości! Cytat:
Cytat:
Cytat:
to może kupimy hascosept, ceruvit, do noska nasivin soft, rano podajemy nasonex i robimy inhalacje-coś jeszcze? biedna jest-nie chodzi do przedszkola, a zamiast być oraz lepiej jest gorzej jutro wstaję po5, żeby iść w kolejkę przed przychodnią, gdzie rejestracja zaczyna się od -może wtedy uda nam się dostać do lekarza.Gdzie ja żyję? Za co k...płacę zdrowotne, skoro i tak dziecka leczyć nie mogę bo się dostać nie można-zabierzcie mnie stąd
|
|
#2050 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2051 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak - u nas zestaw startowy to: witamina C, lipomal, a gdy jest lekki stan podgoraczkowy to nurofen, dexaPico (jak kaszle), do tego jeszcze dajemy wapno, do nosa nasivin. Dostaje tez rutinoscorbin (pokruszona tabletka 1sz. X 3).
|
|
#2052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
można już podawać rutinoscorbin?? no i co tym lekkim stanem podgorączkowym-zbijać nurofenem czy jednak nie i interweniować dopiero w granicach 38 stopni-zawsze mam z tym problem
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2013-01-15 o 16:19 |
|
|
|
|
#2053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bedzie drobniutka , malutka ,a na zdjeciach nie wyglada na chudzinke , tylko na zdrowego bobasia. Dzieci czasami tak maja, ze pomyla kolejnosc, ale tym nie powinnas sie matrwc . ze co? z kiszonej mialo byc ?
|
|
|
|
|
#2054 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wykończycie mnie tymi naleśnikami
Pod każdą postacią mogę je zjeść tak samo jak wcześniej omawiane makarony.Mrowak zdrówka dla Gabrysi Ja interweniuję nurofenem dopiero jak przekroczy 38 st. Megi Zawadzka na odreagowanie złości proponowała położenie się na podłodze, tupanie przy tym nogami i rękami, również takie zwyczajne tupanie nogami w miejscu. Pamiętacie, chyba Gmyrcia pisała że psycholog kazała im skakać (zamiast bujania ?).
|
#2055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja moim dzieciom kupilam zabawkowe worki bokserskie tez dobre do odreagowania . Jakbym miala miejsce to bym i sobie kupila
|
|
|
|
|
#2056 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurka - kiedy kończą się te bunty?
|
|
#2057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a przygotwujesz go jakos na przyjscie malej ? zeby jego zachowanie sie nie poglebilo , dojdzie zazdrosc, braknie ci czasu tylko dla niego, napewno bedzie go duzo mniej . Dojdzie wiecej nakazow , zakazow . Moze zle to napisalam, bo w sumie jak mozesz go przygotowc , w sumie to abstrakcja dla niego. Czy ty jakos obmyslasz sobie jakies dzialani, wiadomo, ze to od malej bedzie zalezalo, czy ci bedzie non stop plakac bo np kolka czy spal calymi dniami. Na poczatku to taki strach troche , bo dzieci roznie reaguja , a pozniej sie okazuje, ze nie bylo tak zle. Masz jakies obawy, czy czujesz wewnetrzy spokoj i jakos to bedzie. Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-01-15 o 17:15 |
|
|
|
|
#2058 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
chyba was zabiję ,co ja bym teraz dała za naleśnika z serem podsmażanego na maśle i posypanego cukrem
![]() makarony mnie nie biorą ale naleśniki ,moja miłość Cytat:
u mnie będzie najgorzej z udami i biodrami ![]() a ja dzisiaj jadłam halibuta z piekarnika ,nie filet tylko taki kawałek z ościami i ze skórą pyszny był ,drogi jest ale od czasu do czasu można zaszaleć Tak samo coś wypić od czasu do czasu można świat się nie zawali. Kaloryczność alkoholi zależy od procenta bo im większy procent alkoholu tym więcej cukru w nim jest bo drożdże % robią z cukru niestety ,także kaloryczność piwa zależy od % http://poradnikdomowy.pl/poradnikdom...69,158405.html Cytat:
![]() A Ty mi smaka na cukinie narobiłaś że kupiłam sobie ,tilapi chyba nie jadłam jeszcze,a czym nadziewasz pieczary mięsem? bo ja robiłam z mięsem coś ala sos bolonese i później ser żółty na to Cytat:
![]() A Tobie życzę wytrwania bez nałogu Cytat:
Cytat:
normalnie gotujesz wywar z mięsa albo kości i dajesz ziemniaki,marchew ,pietruszka co tam jeszcze seler czy por wszystkoc o się do zupy daje bo mniemam że to taka ![]() a ja taką kartoflankę robię jeszcze z kluskami kaczałkami ,zagniatam w miseczce trochę mąki z wodą w takie dość zbite ciasto i nad garnkiem kulam rękoma wałeczki takie wrzeciona i wzrucam wprost do kartoflanki ,u mnie wszyscy to uwielbiają ,każdy tylko kluski wyjada ![]() Cytat:
![]() U mnie jutro na obiad pizza tzn. dla chłopaków chyba że sobie też jakiegoś gniota wykombinuję ![]() Monka miałam dzisiaj robić humus i najpierw zmieliłam sezam na pastę i coś mnie podkusiło i dodałam stewii i zamiast tahini powstała chałwa ![]() dodam że bardzo dobra PoP robiłam kiedyś gołębie z kiszonej ale ja jakoś wolę ze świeżej ,zazwyczaj robię z włoskiej nie muszą się długo dusić Dzisiaj chyba za karę nie mogłam z podwórka wyjechać,mamy lekko pod górkę aż musiałam z rozpędu wziąć i mało nie wylądowałam w rowie na przeciwko dość głębokim zresztą ![]() Co do butów to powiem wam że są osoby które niszczą np. mój strszy syn ,po kilku miesiącach zimowych jego buty wyglądają gorzej niż tż robocze co mają kilka lat.Ja latami noszę i nie mam dużo bo tak jak teraz mam jedną parę tylko i w nich cały czas chodzę i spokojnie będę w nich chodzić w nastepną zimę ,nie gonię za modą noszę zazwyczaj klasyczne w miarę także mogę pochodzić kilka sezonów.Chyba jeszcze nigdy nie reklamowałam.I nie kupuję jakichś drogich bo zazwyczaj w deichmanie. |
||||||
|
|
|
#2059 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Ja buty reklamowałam ale to było po kilku założeniach. Raz np. kozaki zaczęły się odbarwiać, zwyczajnie kolor schodził albo trzewiki, którym zapadła się podeszwa do środka i miałam "kratownicę". Podeszwę też miałam pękniętą przy dosłownie drugim założeniu i zaczęła się woda lać. Nigdy nie reklamowałam butów wychodzonych nawet jeżeli coś im się zadziało. Cytat:
Nasz sąsiad z wypasioną bryką nie mógł wyjechać z parkingu rano i inni sąsiedzi go wypychali
|
|
#2060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurde halibut Co bedziesz z cukinia robic ? ja standardowo od miesiaca jem jedo i to samo A to ta kartoflanka cos jak rosol ale z ziemniakami , to nie jadlam , ale nie kojarze. Pamietam jak kiedys robilo sie makaron domowy do rosolu, taki solidny , babcia miala taka maszynke i przeciskala . Jakbys byla na letnich to wogole bys nie wyjechala, albo w tym rowie wyladowala ![]() Pieczark http://archive.bodyrock.tv/2011/06/2...-pizza-recipe/ . Tam w zakladce FOOD & DIET, masz troche przepisow, to sobie luknij , moze cos ci w oko wpadnie ![]() Iza dzinx . |
|
|
|
|
#2061 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko dziś 10 min aby spało po południu, fajnie
![]() Miałam teściową od południa, na kawie. ![]() do godziny 17 Libra nie bij za naleśniki ![]() Mrowak zdrowia dla Gabrysi, faktycznie naszej Polsce w przypadku chorowania daleko do ideału. |
|
|
|
#2062 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas zimno sie znowu zrobilo, a noz i do nas cos dojdzie . Moj mlody nawet kozakow nie ma , a maly ma po starszym w razie czego bo tez mu nie kupowalam . Lataja w polbutach , jesiennych . Przydaloby mi sie zareklamowac kozaki bo jednak dwa takie same , ale juz po ptakach bo daaaawno temu kupilam . Chyba ze je jakos rozbije .---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ---------- czyzbys narzekala |
|
|
|
|
#2063 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Libra nie ma za co ![]() ja napalona na naleśniki jestem niemniej niż na Karpiel-Bułecka,więc pal licho jutro robię i koniec
|
|
#2064 |
|
Zakorzenienie
|
Libra ja sobie jeszcze dodaje plasterek sera zoltego light na gore i posypuje ostra papryka .
|
|
|
|
#2065 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ---------- Cytat:
bo chyba nie doczytałam.... |
||
|
|
|
#2066 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żałują i piasku i soli ledwo co przypudrowane Cytat:
Pstrąga też lubię z piekarnika natartego czosnkiem i ziołami z masłem ,ogólnie wolę ryby z ośćmi niż filety no właśnie jeszcze nie wiem co z tej cukini zrobię może coś ala gulasz kartoflankę na pewno jadłaś może nie pamiętasz ,albo robię jeszcze dziadowską spółkę ,do kartoflanki dorzucam makaron jakieś świderki i trochę grzybków suszonych tak dla zapachu i lekkiego smaku uuuuu to się zasiedziała mamusia ![]() PoP zapomniałam napisać dla Nataszki a Oliwce to mam nadzieję gastroskopii nie będą robić ![]() Ana też pewnie niebawem zrobię bo ser w zamrażarce mam i dietę szlag trafi Monka fajnie wyglądają ale ciężko u nas dostać duże pieczarki ,propo pieczarek kupowałam ostatnio w naszym sklepie wioskowym pieczarki i pierś indyka a sklepowa sie mnie pyta co za imprezę robimy to jak się pieczarki kupuje to aż taki rarytas że od razu impreza
|
||
|
|
|
#2067 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówię Igorowi, że w brzuszku mama ma dzidzię - śmieje się i klepie mnie po brzuchu. Ale opowiadam, że będzie mi pomagał, karmimy naszą jedyną lalę - bobasa i takie tam. Mówię mu też, że jest dla mnie najważniejszy na świecie i dalej będzie i mama jeszcze będzie kochała bardzo mocno Kalinkę. I że jak Kalinka będzie troszkę większa, to będą się bawić. No takie rzeczy mu mówię codziennie. Boję się karmienia i opieki nad zazdrosnym 3 latkiem. On łobuzując zwraca na siebie uwagę, a jak mała się urodzi, to może być ciężko.
|
|
#2069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a miała okazję to przyszła, czułam po kościach że przyjdzie dziś, nawet od rana podłogi myłam! Popik właśnie, dobrze że jest ok z Nataszką! będzie przybierać na wadze, trzeba pewnie jeszcze czasu i jedzonka i apetytu.
|
|
|
|
|
#2070 |
|
Zakorzenienie
|
Oj wiem że teściowa ale tak się mówi
trza ją było ze schodów zepchnąć i zapytać "dokąd się mamusia tak spieszy?"
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:12.

no padłam... Oczywiście grzecznie pytam "jakie są pana żądania- wymiana, naprawa, zwrot gotówki" pan "pieniądze"... padłam 

. Wg mnie kiepsko te testy wypadły dla wszystkich pokazanych butów.

jem zupe ziemniaczana i jakos tak inaczej mi smakuje czytajac o tych twoich nalesnikach