|
|
#421 |
|
Mother of Cats
|
Dot.: Scent Bar XLVII
Czytam, co piszecie o księżowskich wymaganiach, i nie pojmuję. Dlaczego ludzie dają się strzyc tym pożal się Boże pasterzom już nie jak owieczki, ale jak barany?
Bo słowo księdza jest święte (nawt jeśli jest głupie i chciwe)? Czy bo "co sąsiedzi powiedzą"?
|
|
|
|
#422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale zdarzają się i fajni księżulki więc generalizować też nie można. U mnie kiedyś koperty nie wziął w ogóle, odmówił
|
|
#423 | |
|
Mother of Cats
|
No i właśnie dlatego pytam, jak to działa. Nigdy na wsi nie mieszkałam, moje rodzinne miasto jest średniej wielkości (ok. 30 tys. mieszkańców), a Kraków to Kraków. Duży jest
![]() Cytat:
Wiem, że zdarzają się fajni księża. Kapłani z powołania. Do nich nic nie mam i oby więcej takich. Ale wymuszania pieniędzy pod urwanymi z choinki pretekstami po prostu nie pojmuję. |
|
|
|
|
#424 | |||||
|
Zakorzenienie
|
to sto razy ciekawsze niż wizytacja xiedza , gorszego od SB
no weź , Avignon pieknie pachnie a ksionc nie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() żem myślała że tylko wielkość całe życie człowiek się uczy..... Cytat:
![]() robieu gofery
|
|
#425 |
|
Zakorzenienie
|
A matulu, alem dyskus rozpetała o ksiundzach.
I czytam z opadnieta szczena o tym co niektórzy wyprawiaja i nawet powiedzenie ze ksiadz tylko człowiek nie tłumaczy postepowania niektórych.
|
#426 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
btw dyskusja o ksiundzach je rok w rok
|
|
#427 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bylaby chyba owsianka na wodzie i herbata ![]() Cytat:
Siedzące masz ![]() ![]() Cytat:
No chyba nie wszyscy dają się robić...raczej Ci starsi, ale dzielnie probujemy skubać wszystkich po kolei..a nuż sie uda.. nie wiem, może to kwestaia wychowania albo co ? Cytat:
Poza tym nad mniejszą społecznościa łatwiej zapanować... No jasne, ze są też dobrzy Szkoda tylko,że chyba w mniejszości.... No nie wiem, nie wiem....chyba że u mnie ksiądz uzywa Avignona
|
||||
|
|
|
#428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wpuszczanie czy niewpuszczanie ksiedza jest dla mnie wolnym wyborem. To samo tyczy sie aspaktu dawania czy nie dawania datków. Wolny wybor róbta co chceta. Ale nie jestem w stanie pojac wymogów co do gosciny, samochodu do wożenia, podliczania parafian z tego co kto i ile dał. A najbardziej nie rozumiem systemów naliczania dlugów.
|
|
#429 |
|
Konto usunięte
|
Skoro temat o czarnym wywiadzie to ja się pochwalę. Dwa lata temu jak przylazł to spałem w drugim pokoju
|
|
|
|
#430 | ||
|
Zakorzenienie
|
ech .. taką epistołę czasłam i wsysło mi ( od kilku dni firefox łazi mi jak somsiadka z góry
)Eenax to guud , źle zrozumiałam ![]() u dziadków na wsi ksiunc żyzy sobie po tysiąc od rodziny.... wyrwał akse z Unni a co mu brakło na remont to od mieszkańców-wyszło po 1000, kurcze dla starszych ludzi na retach czy emeryturach to są koszmarne pieniądze, a kto "zalega'; to wyczytuje na ambonie , dodatkowo łazi po wsi co 2 tygodnie i przymusowo spowiada starszych ludzi oraz udziela komunii
|
|
#431 | |||||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ja nigdy nie miałam do czynienia z wiejskimi parafiami, zawsze takie duże na całe blokowiska, to tam nikt nie ogarnia, nikt nie liczy i nikt nie wyczytuje, więc w szoku jestem jak to czytam co piszecie ![]() Ja przez 5 lat księdza nie wpuszczałam, chłopaki pukały to otwierałam i mówiłam ze nie przyjmę i tyle. Wczoraj jakoś się tak pierwszy raz zebraliśmy w sobie, pożyczyłam sprzęt (kropidło itp) od mamy no i wpuściliśmy. Poszło szybko i całkiem miło (w sensie xiądz uprzejmy). Kopertę musiałam przypomnieć żeby wziął (była zaklejona, niepodpisana i bardzo cienka ) Ogólne wrażenie ok.Aczkolwiek w sumie całej idei tego chodzenia po domach też nie czaję No i miałam iść na basen, na co mój organizm chyba stwierdził ze mnie po*ebało i zafundował mi kiepskie samopoczucie, więc nie pójdę jednak
|
|||||
|
|
|
#432 |
|
Nindżopesz
|
[1=5ed20e359c6e02ff4b6d234 3033f9068648c91fd_610b1bf 2637d5;38664044]Skoro temat o czarnym wywiadzie to ja się pochwalę.[/QUOTE]
Do mnie wlasnie przyszli ale ze did spi i jestem samiutka to udalam, ze mnie ni ma. |
|
|
|
#433 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Truskawa Dzika wpisała
![]() O! ![]() Cytat:
Mój Tż przeszedł na następny stopień wtajemniczenia - schował akcesoria do palenia do szuflady (wcześniej leżały obok Niego na biurku). W razie jakby znów chciał kiedyś zapalić ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Mój Brat z kolegami kiedyś podjęli księdza w mieszkaniu studenckim i nie sądzę, że ksiunc ten liczył na kopertę od studentów, ale może liczył, że się z nimi napije czy so? ![]() Cytat:
![]() W tym roku jeszcze księdza nie było i na razie się nie zanosi by miał być, chyba, że zostawili nas na sam koniec albo zapomnieli o nas ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Chociaż u nas w jednej parafii ksiunc podobno wyczytywał (nie wiem czy jeszcze to robi) z ambony kto ile dał na Kościół Podziwiam tych ludzi, że jeszcze należą do tej parafii ![]() Dobry yy wieczór ![]() ![]()
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
||||||
|
|
|
#434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przeciez niektorzy ludzie nie maja tyle nawet na miesiąc na życie na calą rodzinę ![]() Niech se czyta, zlotowki bym nie dala . Zresztą, nigdy nie dalam.Ofiara jest dobrowolna. Już same te oplaty za pogrzeby, chrzty i śluby sa zlodziejstwem. Jak byłam kilka lat temu po druczek żeby iść za chrzsną pskąpilam 20 zł i jestem z tego dumna Dal mi ksiundz druczka, i mowi że nie pobiera opłaty za druczek, ale przyjmuje ofiarę na Koścól. W sumie co laska, ale najlepiej żeby to bylo minimum 20 zl. Wzięlam druk, powiedzialam grzecznie dziekuję i czasłam drzwiami . Będe sie w piekle smażyła
Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2013-01-15 o 17:49 |
|
|
|
|
#435 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widzę to Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Właśnie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Trzeba poczytać o genezie.
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
||||||
|
|
|
#437 | ||||||||
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
U nas w tamtym roku ministranci chodzili. H. otworzył, w samych gaciach, zarośnięty, włos rozwiany, nie pamiętam, czy chłopię wyartykułowało pytanie, czy odpowiedziało sobie na nie w swej roztropności samo ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ale w sumie myslę, że dobrze by było, żeby była naprawdę jakaś opłata, jak w Niemczech na przykład, na rzecz związku wyznaniowego, do którego się należy, tylko oficjalnie, z podatkami itd. Podejrzewam, że Polska mogłaby wtedy przestać być krajem katolickim Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Powtórzę: proste. Tylko niekomfortowe ![]() Cytat:
Mafia co sie zowie...
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
||||||||
|
|
|
#438 | ||||
|
Zakorzenienie
|
mam nadzieję, że moja dojdzie jutroCytat:
będzie chromowana ![]() Cytat:
ja bym to gdzieś zgłosiła Cytat:
Cytat:
gotuję zupę z boczniaków, ciekawe co wyjdzie
|
|
|
#439 | |||||||||
|
BAN stały
|
Szczęść Boże! Jakiż tu ciekawy panel dyskusyjny trafiłem
![]() Cytat:
Ma dusza jest stracona! To chyba oczywiste (choć słyszałem też o przypadkach dawania pustych) ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() W tej samej parafii zbierana jest comiesięczna "składka remontowa" (choć wiem, że moja ciotka np., wyjątkowo bogobojna, wypisała się z tej tradycji, gdyż stwierdziła, że "ksiunc jest łakomy na piniundze") ![]() --- Myślicie, że lepszym rozwiązaniem byłoby płacenie podatku na Kościół, tak jak jest przykładowo w Niemczech? Poza tym nie rozumiem też tego "moralnego relatywizmu", księża i Kościół są be, ale oczywiście dzieci trza chrzcić, posyłać do 1. Komunii, no i ślub koniecznie kościelny
|
|||||||||
|
|
|
#440 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() to u nas też xiunc marudzi z ambony, że ludzie mało na kościół dają, ale u nas po kolędzie to się chyba z 5 dych daje, a jak był jakiś remont w kościele, to się xiąc po kolędzie pytał ile w tym roku ludzie moga dać, to on se potem wszystko zliczy i będzie wiedzieć, ile remontów może na dany rok planować ![]() Cytat:
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2013-01-15 o 18:26 |
|
|
|
|
#441 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
u mojej babci, jak organista chodził przed świętami z opłatkiem (w sensie sprzedawał opłatek), to wpisywał w zeszyt, kto ile dał
|
|
|
|
|
#442 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapłacili? Odsetki im nabito? Co jeśli nie zapłacą - więzienie? ![]()
|
|
|
|
#444 | ||||
|
Panaroja
|
macham znad jęczmiennych owsików odchudzających
inhalacjami , oklepywaniem i lekarzem się nie ma co śmiać , nawracające krwarienia nawet takie z nosa , moga doprowadzić do stanu zagrożenia życia , żadem problem . Cytat:
znaczy bez kiełków takie słodkokwaśnawe od cytryny/ogórka , z kiełkami zależnie od tego jakie kiełki ciepniesz , a można jeszcze rukolę czy insze zielsko wciepać i wtedy jest ostrzejsze . Sama biała rzodkiew jest taka delikatnie bez smaku , ja tam ją lubię , nIi capi jak zwykła rzodkiewka . A jabłka w słupki pokrojone .[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;38659421] Chyba se potańczę z odkurzaczem [/QUOTE]przy rurze ![]() ![]() zmywanie mi akurat nie szkodzi , szkodzi mi cała reszta a zmywać w rękawiczkach nie mogę , bo zaraz coś mi się wysmykiwa i rozbija , w ten sposób straciłam ulubiona filiżankę oraz szklankę do piwa o pojemności 0,5 litra Cytat:
Cytat:
![]() a może somsiad się w Tobie kocha i chce być pomolestowany , to chociaż tak Cię zwabić próbuje ![]() Cytat:
![]() 2.też mam takie wrażenie ; a zwłaszcza jak co długie i cienkie to wtedy pełny szał ![]() 3.no właśnie tak powinno być i tak bywało , ale te ostatnio nie wiem , mnie w domu nie bywa jakoś w godzinach wizyty , więc nie wiem .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
||||
|
|
|
#445 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Na szczescie u nas ksieza zawsze trafiali sie spoko i jak nie dawalam koperty (bo na to nie wpadlam ) to bez komentarzy sie obywalo. Mam na mysli poslubnie bo za czasow panienskich dziadek cala msze chcial w domu odprawiac i kasy dawal chyba sporo.---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- To samo mialam napisac Dziekowac za szczegoly, a powiedz szczym to jesz? |
|
|
|
|
#446 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A z liczeniem sobie za posługi kościelne to też osobna historia, u nas przykładowo należy zapłacić kościelnemu, że dzwony na wieży uruchomi, albo czerwony chodnik rozłoży ![]() Najpierw ekskomunika, następnie łamanie kołem i takie tam ![]() |
|
|
|
|
#447 | |
|
Zakorzenienie
|
Też sobie tak pomyślałam jak czytałam co tu dziewczyny piszą, ale gdzie?
Cytat:
|
|
|
|
#448 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#449 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
A potem mógłby mnie ekskomuniką potraktować ![]() Cytat:
Taka okazja ![]() Praktykujesz? U mnie na szczęście proboszcz w miarę spoko jest ale zaś inny ma jakieś uwaga "zdolności uzdrawiające" i odpierdala co miesiąc abrakadabra w kościele. Pono lud mdleje nawet |
|||
|
|
|
#450 | ||||||
|
Panaroja
|
Cytat:
Cytat:
a przecież kolęda to posługa duszpasterska , ma na celu udzielenie błogosławieństwa i udzielenie pomocy potrzebującym kurde no i się zgadza - potrzebują podwózki i kolacji i je dostają ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() jak można kogoś przymusowo wyspowiadać i jeszcze udzielić komunii przymusowo toż to jak fałszywe zeznania zeznania pod przymusem i w świetle prawa kanonicznego i w ogóle nie ważne jest ![]() no kurza twarz , nieprawdopodobne ![]() Cytat:
Cytat:
2.
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:39.

Bo słowo księdza jest święte (nawt jeśli jest głupie i chciwe)? Czy bo "co sąsiedzi powiedzą"?

znaczy sprzedaje coś czego nie posiada na stanie 
i np. fryzjerka wynajmowała na tę okoliczność kucharkę 

Podziwiam tych ludzi, że jeszcze należą do tej parafii