|
|
#631 | ||
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Dot.: Scent Bar XLVII
Cytat:
![]() U mnie w szkole jak u Kameny, było parę osób innego wyznania i jakoś nie były piętnowane A ja mimo katolickiej rodziny, ochrzczenia, ukomuniowania i wybierzmowania nawet - byłam, bo nie miałam gadżetów które "należało" mieć, bo moich rodziców nie było stać na coraz nowy plastikowy badziew I inne rzeczy mnie interesowały niż rówiesników, inna muzyka, książki lubiłam czytać, dziwadło takie.Dla mnie jest to usprawiedliwianie hipokryzji. Zresztą myślę, że jakby dziecko chciało z innymi chodzić na religię to nikt przed wejściem do sali nie pyta o akt chrztu? ![]() Cytat:
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
||
|
|
|
#632 |
|
Zakorzenienie
|
przypomniało mi się, że w LO miałam całą grupkę takich osób, co sie na religii bez przerwy burzyły i kłóciły z katechetką, że katolicyzm jest be, księża są be i nie chodzą do kościoła i nie będą chodzić. Ale na religię wszyscy grzeczniutko chodzili
![]() przecież cywilny to "gorszy" i co rodzina powie... ![]() Oczywiście nie czepiam się do osób wierzących, tylko tych, co robią na pokaz. Jeśli ktoś wierzy i chce przyjąć sakrament, to ok, nie ma sprawy ![]() Jest jeszcze taki problem, że jest całe grono ludzi, którym się zachowania księży nie podobają, ale wierzą w Boga. No i kicha, bo przecież sami sobie sakramentu nie mogą udzielić, co nie?
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2013-01-16 o 16:42 |
|
|
|
#633 | ||||||
|
ʞɐɯǝuɐ
|
Cytat:
Cytat:
i pomijając prawosławie, wspomniałam też o muzułmance i świadku jehowy, oni są chyba rozparcelowani względnie równomiernie a na moich studiach nie pamiętam, żeby ktoś kogoś o wyznanie pytał, co to kogo obchodzi ![]() 2. trochę, z lekka wkutfiająca Cytat:
Cytat:
plus takie tylko mówienie o problemie i nic nierobienie nie doprowadzi do zmiany, jakby tak wszyscy co to nie chcą dzieci chrzcić i komunizować ale to robią w strachu o piętnowanie nie chrzcili i nie komunizowali, to by się szybko pozmieniało ![]() ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Cytat:
Cytat:
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
|
||||||
|
|
|
#634 | ||
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
Dziwadło no. Bo większość chodziła i się kłóciła, było to wręcz w dobrym tonieWiesz, co moja rodzina mówiła jak przestałam chodzić do kościoła lat temu naście? Za to teraz mieszkam z chuopem bez ślubu i żadnego nie planujemy, a kościelnego zwłaszcza i nikt ust nie otworzy. Po prostu w pewnym momencie trzeba znieść to wydziwianie, później się tym nudzą. Ot, jak u Ciebie z festiwalami gotyckimi, prędzej czy później przywykną. Cytat:
Ile dzieci jest teraz chrzczonych, b ich rodzice są wierzący, a ile "bo co dziadkowie powiedzą, a sąsiedzi, a koledzy ze szkoły do której did pójdzie za kilka lat"?
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
||
|
|
|
#635 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. pogrubione podkreślone - tak to nazywasz że kusisz aby brać się roboty ![]() Cytat:
![]() Cytat:
na etapie wieku dziecięcego do końca podstawówki, i w sumei dalej też dziecko samo nie wie czego chce, zdanie ma zazwyczaj dokładnie przeciwne decyzjom rodzicielkim, niezależnie od tego co zdecydowali - większość gimnazjalistów w szkołąch, w których uczyłam nie chciała być częścią tej religii - wiadomo bunt, wyrażany bardzo jasno - mówili księżom wprost że nie kupują tego i nei pisali się na to z kolei pojedyncze przypadki dzieci które nie chodziły na religię - właśnie wolały nie być outsiderami, z dziećmi ( i czasem dorosłymi ) tak juz jest chcą zazwyczaj to akurat czego nie mają - i tak źle i tak niedobrze religia w szkole to w ogóle pomyłka - no ale działa bo jest kontrola nad owieczkami zistytucjonalizowana ( nei wiem czy jest takie słowo) jak była odseparowana od edukacji szkolnej było przejrzyściej i prościej Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2013-01-16 o 17:04 |
|||
|
|
|
#636 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale np. Eucharystia ustanowiona przez Chrystusa, co nie? No i jak tu kurczę iść do Komunii, jak się chce przyjęcia i kontaktu z Bogiem, ale z jego pośrednikami osobiście nie po drodze? ![]() Ja znam dużo osób, co o sobie mówią, że są "wierzący, ale niepraktykujący" Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=360455 Mi tam osobiście wisi i powiewa, czy ktoś bierze ślub i jaki, ich sprawa ![]() O swoim ewentualnym nie myślę, bo i tak nikt by mnie nie chciał
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2013-01-16 o 17:07 |
||
|
|
|
#637 |
|
Zakorzenienie
|
jestem alienem - zawsze mam ochotę an słodkie tylko i wyłącznie o 17stej - tzn mozna według tej chcicy zegarki ustawiać
np na mieście ale chce mi sie słodkiego coś, pewnie jest 17sta - bingo! teraz to samo - czyżby już 17sta? na szczęście wystarcza coś mikrusiego |
|
|
|
#638 | |||||||||
|
Mother of Cats
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Co z ludźmi, którzy np. wierzą w innych bogów, i nie chcą mieć na sobie "pieczątki" przyporządkowującej ich do stadka Jahwe? Sakrament chrztu jest swoistą pieczątką, oznaczeniem przynależności do danej wspólnoty. A jeśli chodzi o ateistę, który nie wierzy w świat, nazwijmy to, pozazmysłowy, a więc nie wierzy w jakąkolwiek moc sakramentu - znam co najmniej trójkę ateistów, które nie chcą figurować gdziekolwiek jako katolicy. Chociażby po to, żeby nie podbijać statystyk. Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#639 | |||||||||
|
Panaroja
|
Cytat:
Cytat:
zapewne dlatego promocją zrobili ![]() Cytat:
Cytat:
to co to ma za znaczenie ![]() Cytat:
![]() 2.a to to jest baaardzo dobry pomysł Cytat:
2.i nigdy nie masz gwarancji , że nic się nie stanie podczas porodu w domu duża część patologii okołoporodowych wystepuje u calkowicie zdrowych i prawidłowo przebiegających ciąż i jest po prostu nie do przewidzenia , jezeli pojawia się koniecznośc wykonania cięcia cesarskiego w czasie trzech minut dla ratowania dziecka , w domu nie ma szans , tak samo przy masywnym krwotoku , i innych takich przyjemnostkach . A niestety ilość patologii rośnie .Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
jest położna plus ewentualnie lekarz pod telefonem , jeżeli się ma takiego co całą dobę jest dyspozycyjny . Można sobie tez fundnąć doulę - duchową położną , która za ciężkie pieniądze dodaje otuchy i trzyma za rekę . A jezeli zajdzie sytuacja zagrożenia życia , mozna sobie poczekac na pogotowie , które przyjedzie kiedyś albo nie i albo znajdzie miejsce w szpitalu albo nie . Rozumiem strach przed szpitalem , ale śmiertelność i ilość powikłań w czasach kiedy były wyłącznie porody w domu o czymś świadczy , Wiadomo ze dziś tez bywa róznie i są błedy i rózne rzeczy , ale wieksze prawdopodobieństwo , że wszystko będzie dobrze jest jednak przy porodzie szpitalnym niż domowym ,zwłaszcza , że przeciętny wiek kobiet rodzących jest coraz wyższy i jest coraz więcej patologii ciąży . A nawet zupełnie zdrowa kobieta z zupełnie zdrowej ciąży może mieć taki poród , że bez szpitala to się skończy źle .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|||||||||
|
|
|
#640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. heh, no z innowiercami jest jakoś tak u nas, od dawna że ich się szanuje bo wierzą w coś tam innego - natomiast nie sądzę aby było to analogiczne do bezwyzaniowców ateiści jednak są potępiani, patrzy się i traktuje ich z pogardą conajmniej - moje obserwacje otoczeniowe ale na świecie dorosłych, jak z dziećmi -
|
|
|
|
|
#641 | |||
|
Mother of Cats
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez aileenn Czas edycji: 2013-01-16 o 17:26 |
|||
|
|
|
#642 |
|
Nindżopesz
|
Moze zalozymy wlasny "kosciol" a konkretnie Baptystow dnia Osmego? Na czele stal by Wielki Bialy Daikon.
|
|
|
|
#643 |
|
Mother of Cats
|
Tak jak pisałam wyżej - może chodzić np. o nie zakłąmywanie statystyk.
|
|
|
|
#644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale smak był ok, zapach też i osoś już przeszedł do historii nic mi nie było 2. to też wiem dlatemu żem w szoku była |
|
|
|
|
#645 | |
|
Mother of Cats
|
Cytat:
Zrobimy konkurencję wyznawcom Latającego Potwora Spaghetti
|
|
|
|
|
#646 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#647 |
|
Zakorzenienie
|
Mam swojego pierwszego w życiu e papierosa
smak cherry i jest dziwnie
|
#648 |
|
Nindżopesz
|
O, podoba mi sie ta koncepcja
|
|
|
|
#649 | |||||
|
Panaroja
|
Cytat:
![]() Cytat:
2.podejrzewam ze rodzice innych wyznań też przeżywają takie rozterki , 3.ano wiem z autposji - jestem dzieckiem , któremu "dano wybór" w związku z tym wiem , jak to wygląda od strony dziecka . Za moich czasów nie było religii w szkołach , tylko przy kościele , i chodzili na nią wszyscy . Dziecko , które nie chodziło na religię , nie było u komunii , bylo traktowane jak chore dziwadło gorszego gatunku . Tak się zachowują dzieci wobec nie pasujących do stada .Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
2.skoro wierzę w Cośtama , to pieczątka przyszeregująca mnie rzekomo do Jakiegośtama nie jest dla mnie przyszeregowaniem , bo nie wierzę w Jakiegośtama tylko Cośtama . Na tej samej zasadzie , na której dla chrześcijanina obrzędy Indian peruwiańskich przy sadzeniu kukurydzy są wyłącznie folklorem - bo w to nie wierzy . Jeżeli nie wierzę w moc pieczątki , nie ma ona dla mnie znaczenia . Bo jeżeli ktoś tak strasznie protestuje przeciw stygmatyzowaniu na całe życie chrztem , to od razu rodzi sie pytanie - dlaczego , skoro deklaruje sie jako niewierzący , czyli cały zabieg , którego nie pamięta nawet ,jest dla niego bez żadnego znaczenia ideologicznego , bo nie wierzy w żaden duchowy skutek polania mu głowy zimną wodą . A skoro tak krzyczy , to znaczy , że chyba wierzy , bo rzecz naprawde obojętna nie budzi emocji , A ta kwestia budzi wielkie . Czyli taka wiara przez zaprzeczenie i negację .Co do statystyk - jezeli nie jest się praktykujacym katolikiem przyjmującym księdza , nie bedzie sie w statystykach , bo niby jak samo odnotowanie faktu chrztu nie ciągnie za soba bycia aktywnym katolikiem .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|||||
|
|
|
#650 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#651 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ad 2 Cytat:
Co do tematów poruszanych to dyskusja mogłaby się toczyć do końca Baru albo i przez trzy Bary, bo jedna strona drugiej nie przekona raczej. I ja w sumie właśnie jestem za tym, żeby nie przekonywać, bo to sprawa bardzo indywidualna co sobie kto w tym temacie myśli. Jak dla mnie to póki ktoś nie robi krzywdy nikomu to niech sobie interpretuje dowolnie, wierzy w co chce i jak chce podobnie jak Red, nie mam z tym problemów, ani nie zaprzątam sobie tym głowy Uważam jedynie że powinien być uproszczony dostęp do apostazji oraz religia powinna być oddzielona od szkoły, wtedy zapewne okazałoby się ze statystyki spadają, i mniej by było takiego rodzaju rozkmin jak przez ostatnich kilka stron ![]() Kości mnie mniej już bolą za to głos mi siadł, po wypowiedzeniu dwóch zdań trzecie już nie przechodzi a jutro mam spotkanie projektowe i powinnam wszystkich opierdzielić że mają szybciej pracować, chyba językiem migowym to zrobię
|
||
|
|
|
#652 |
|
Nindżopesz
|
Wetne sie w te powazne rozwazania z kolejnym tematem kulinarnym bo mi niechcacy dobry obiad wyszedl
|
|
|
|
#653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i kolejny bzdetny problem ( oby jak najwięcej takich) ale boli - skóra na czubku głowy boli mnie masakrystycznie, na zasadzie jakby miał się rozpęc - nie podejrzewam rozrostu niczego pod czachą ale nie wiem już czym to łagodzić - uczucie okropne - olejkowałam ale nic a nic ulgi - wsadzeu chyba w gorąco wode no bo :nonieiwem: niby boli skalp - ale żeby tak w jednym miejscu
Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2013-01-16 o 18:13 |
|
|
|
|
#654 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Re-ed lubisz gotować czy tak Ci się jakoś ugotowało przypadkowo
|
|
#655 | |||||
|
Mother of Cats
|
Cytat:
Cytat:
Zgadzam się. ALE jeżeli wierzę w moc pieczątki, a nie chcę czcić tego, w czyjego imię mnie opieczętowano? Cytat:
Cytat:
W statystyce i kościelnej, i publicznej korzystającej z danych Kościoła (np. GUS), nie podaje się liczby wiernych praktykujących, tylko liczbę ochrzczonych. Gdyby liczono tylko praktykujących, procenty byłyby cokolwiek mniejsze. ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#656 | |||||||||
|
ʞɐɯǝuɐ
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
dziękuję Cytat:
Cytat:
chrzest dziecka w wielu przypadkach nie jest konsekwencją wiary rodziców a tradycji wspomaganej przez system kk, czego rezultatem jest masowe chrzczenie nieświadomych tego niemowląt. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
jest to przekłamywanie rzeczywistości czy nie jest?
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
|
|||||||||
|
|
|
#657 | |
|
Nindżopesz
|
Nienawidze gotowac ale jestem na diecie i tak kombinuje.
Cytat:
|
|
|
|
|
#660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja chcę Thora ![]() niech mi się objawi i mnie tym, no, Młotem wygrzmoci
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:20.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
A ja mimo katolickiej rodziny, ochrzczenia, ukomuniowania i wybierzmowania nawet - byłam, bo nie miałam gadżetów które "należało" mieć, bo moich rodziców nie było stać na coraz nowy plastikowy badziew
I inne rzeczy mnie interesowały niż rówiesników, inna muzyka, książki lubiłam czytać, dziwadło takie.

zaraz by był tematem obgadywań dzieci i ich rodziców
Dziwadło no. Bo większość chodziła i się kłóciła, było to wręcz w dobrym tonie

a teraz idę kręcić warkocza drożdżowego bo ciasto mi wylazło z miski.