Scent Bar XLVII - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-16, 16:32   #631
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Dot.: Scent Bar XLVII

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
1.pewnie że można , ale w przypadku dziecka jest to sprawa cokolwiek bardziej złożona - idzie o wyobcowanie środowiskowe wśród rówieśników , dziecko które nie idzie do komunii jest traktowane jak dziwadło i w swoisty sposób piętnowane w grupie , to nie jest ani fajne ani dobre . Moim zdaniem nic sie nie stanie , jezeli da się dziecku podstawy ewentualnej religijności w pstaci chrztu i pierwszej komunii , a jak dojrzeje do własnych decyzji i postaw - albo dalej to będzie podtrzymywać , albo jeżeli zmieni kierunek - nie będzie to dla niego istotne . Zanotowanie w księgach jako apostaty będzie mieć dla takiej osoby znaczenie równie wielkie , jak dla mnie wpis na czarną listę Czcicieli Wielkiego Tasiemca dajmy na to
E tam, to sie może ochrzcić w okolicy komunizowania, jak samo wyrazi taką wolę. Z tym, że obawiam się, że motywacją by była chęć dostania quada jak reszta kolegów
U mnie w szkole jak u Kameny, było parę osób innego wyznania i jakoś nie były piętnowane A ja mimo katolickiej rodziny, ochrzczenia, ukomuniowania i wybierzmowania nawet - byłam, bo nie miałam gadżetów które "należało" mieć, bo moich rodziców nie było stać na coraz nowy plastikowy badziew I inne rzeczy mnie interesowały niż rówiesników, inna muzyka, książki lubiłam czytać, dziwadło takie.
Dla mnie jest to usprawiedliwianie hipokryzji. Zresztą myślę, że jakby dziecko chciało z innymi chodzić na religię to nikt przed wejściem do sali nie pyta o akt chrztu?
Cytat:
2.bo bez tego nie dostanie okazałego ślubu w białej bezie z trenem i podjazdem lymuzynom
Ale to se bezę mozna do USC ubrać i limuzynom podjechać

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 16:39   #632
Maja102
Zakorzenienie

przypomniało mi się, że w LO miałam całą grupkę takich osób, co sie na religii bez przerwy burzyły i kłóciły z katechetką, że katolicyzm jest be, księża są be i nie chodzą do kościoła i nie będą chodzić. Ale na religię wszyscy grzeczniutko chodzili
Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Ale to se bezę mozna do USC ubrać i limuzynom podjechać
przecież cywilny to "gorszy" i co rodzina powie...

Oczywiście nie czepiam się do osób wierzących, tylko tych, co robią na pokaz. Jeśli ktoś wierzy i chce przyjąć sakrament, to ok, nie ma sprawy
Jest jeszcze taki problem, że jest całe grono ludzi, którym się zachowania księży nie podobają, ale wierzą w Boga. No i kicha, bo przecież sami sobie sakramentu nie mogą udzielić, co nie?

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2013-01-16 o 16:42
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 16:47   #633
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
A fogle to mialam dzis piekny sen - o wizycie w cukierni
Bylam w tym snie kanclerzem panstwa Qin, kasy jak lodu. Potem sie okazalo, ze zarcie jest zatrute bo ktos tam chcial mnie wykluczyc z polityki ale co zjadlam to moje.
Zamowilam sobie wiaderko (!) kandyzowanych owocow pozlepianych ze soba mokra kruszonka z brazowym cukrem, wiaderko "white feather", to byly ciemne korzenne ciasteczka, ktore mialy na wierzchu jakby posypke z cukrowych bialych piorek rozplywajacych sie w ustach, bajaderke i dalej nie pamietam.
A potem sie obudzilam glodna.

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
no ale Ty chyba jesteś ze wschodu, gdzie np. prawosławie spotyka się częściej niż u nas, co nie? Ja pierwszego innowiercę spotkałam na studiach
A w podstawówce nawet fo głowy by mi nie przyszło, że ktoś mógłby nie chodzić na religię zaraz by był tematem obgadywań dzieci i ich rodziców

Graliście już w dzisiejszą gierkę w google?
1. tia, z dzikiego wschodu i pomijając prawosławie, wspomniałam też o muzułmance i świadku jehowy, oni są chyba rozparcelowani względnie równomiernie a na moich studiach nie pamiętam, żeby ktoś kogoś o wyznanie pytał, co to kogo obchodzi

2. trochę, z lekka wkutfiająca

Cytat:
byłam, bo nie miałam gadżetów które "należało" mieć, bo moich rodziców nie było stać na coraz nowy plastikowy badziew I inne rzeczy mnie interesowały niż rówiesników, inna muzyka, książki lubiłam czytać, dziwadło takie.
o

Cytat:
Dla mnie jest to usprawiedliwianie hipokryzji. Zresztą myślę, że jakby dziecko chciało z innymi chodzić na religię to nikt przed wejściem do sali nie pyta o akt chrztu?

plus takie tylko mówienie o problemie i nic nierobienie nie doprowadzi do zmiany, jakby tak wszyscy co to nie chcą dzieci chrzcić i komunizować ale to robią w strachu o piętnowanie nie chrzcili i nie komunizowali, to by się szybko pozmieniało

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Cytat:
przypomniało mi się, że w LO miałam całą grupkę takich osób, co sie na religii bez przerwy burzyły i kłóciły z katechetką, że katolicyzm jest be, księża są be i nie chodzą do kościoła i nie będą chodzić. Ale na religię wszyscy grzeczniutko chodzili
może nie chcieli mieć nieobecności
Cytat:
Jest jeszcze taki problem, że jest całe grono ludzi, którym się zachowania księży nie podobają, ale wierzą w Boga. No i kicha, bo przecież sami sobie sakramentu nie mogą udzielić, co nie?
ale sakrament nie jest boski tylko kościelny właśnie
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 16:51   #634
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Cytat:
A ja się nie kłóciłam, nie chodziłam, uczyłam się niemieckiego w tym czasie albo czytałam książki Dziwadło no. Bo większość chodziła i się kłóciła, było to wręcz w dobrym tonie
Cytat:
przecież cywilny to "gorszy" i co rodzina powie...
Wiesz, co moja rodzina mówiła jak przestałam chodzić do kościoła lat temu naście?
Za to teraz mieszkam z chuopem bez ślubu i żadnego nie planujemy, a kościelnego zwłaszcza i nikt ust nie otworzy. Po prostu w pewnym momencie trzeba znieść to wydziwianie, później się tym nudzą. Ot, jak u Ciebie z festiwalami gotyckimi, prędzej czy później przywykną.

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość

Cytat:
plus takie tylko mówienie o problemie i nic nierobienie nie doprowadzi do zmiany, jakby tak wszyscy co to nie chcą dzieci chrzcić i komunizować ale to robią w strachu o piętnowanie nie chrzcili i nie komunizowali, to by się szybko pozmieniało
Nic dodać, nic ująć, dzieci ochrzczone dla picu będą chrzciły swoje dzieci dla picu, błędne koło Ile dzieci jest teraz chrzczonych, b ich rodzice są wierzący, a ile "bo co dziadkowie powiedzą, a sąsiedzi, a koledzy ze szkoły do której did pójdzie za kilka lat"?

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 17:02   #635
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golden_eye Pokaż wiadomość
jak przeszkadza to nie wiem czy masz wyjście, w sumie dobrze by było coby to kilku lekarzy obejrzało i bez żadnych sugestii wypowiedziało się czy usuwać czy nie albo co z tym zrobić, bo polegać na opinii jednego (jak ja ) nie polecam.

ad porodu - jest jakieś wspomaganie w sensie babeczka pomagająca, taka domowa akuszerka, jak karetka zdąży przyjechać z lekarzem to też fajnie, albo gin prowadzący, nie orientuję się za dobrze ale chyba można to jakoś ustawić i zgrać. no bo w razie komplikacji przydałaby się fachowa pomoc.

matka zastępcza ale raczej się nie da więc zostaje osobista podróż w te krainy
1. dzięki i za głos Spoorki też pójdę za Waszym głosem - chyba wolę sie udusić jednak

2. pogrubione

podkreślone - tak to nazywasz że kusisz aby brać się roboty

Cytat:

A dowcipy z siłki widze wszędzie takie same Już wiem skąd H. je bierze. Tak bajdełej, pamiętacie dowcip Polly o wozie Cyganów spadającym w przepaść? Próbowałam go opowiedzieć H.

Ja: Co sie stanie jak wóz Cyganów spadnie w przepaść
H.: Bezrobocie spadnie o 5%?

mój chuop na pytanie co powstanie z połączenia Greka i Cygana - odparł: Grycanka

Cytat:
albo właśnie będzie istotne - i będzie gryzło - skąd możesz to wiedzieć?
tylko że decydowanie za dziecko działa w dwie strony - każda decyzja może gryźć i boleć - ta o nieochrzczeniu też, czemu jestem inny etc, czemu mi to zrobiliście ble ble ble tylko wówczas zdaje się da się to nadrobić

na etapie wieku dziecięcego do końca podstawówki, i w sumei dalej też dziecko samo nie wie czego chce, zdanie ma zazwyczaj dokładnie przeciwne decyzjom rodzicielkim, niezależnie od tego co zdecydowali - większość gimnazjalistów w szkołąch, w których uczyłam nie chciała być częścią tej religii - wiadomo bunt, wyrażany bardzo jasno - mówili księżom wprost że nie kupują tego i nei pisali się na to

z kolei pojedyncze przypadki dzieci które nie chodziły na religię - właśnie wolały nie być outsiderami, z dziećmi ( i czasem dorosłymi ) tak juz jest chcą zazwyczaj to akurat czego nie mają - i tak źle i tak niedobrze

religia w szkole to w ogóle pomyłka - no ale działa bo jest kontrola nad owieczkami zistytucjonalizowana ( nei wiem czy jest takie słowo)

jak była odseparowana od edukacji szkolnej było przejrzyściej i prościej

Edytowane przez rachell111
Czas edycji: 2013-01-16 o 17:04
rachell111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 17:03   #636
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
1. tia, z dzikiego wschodu i pomijając prawosławie, wspomniałam też o muzułmance i świadku jehowy, oni są chyba rozparcelowani względnie równomiernie a na moich studiach nie pamiętam, żeby ktoś kogoś o wyznanie pytał, co to kogo obchodzi
nikt nie pytał, sam się podczas rozmów na przerwie wygadał, że przeszedł na islam, bo mu katolicyzm nie pasował. Ale to w Warszawie było, na mojej prowincji innych wyznań niet

Cytat:
ale sakrament nie jest boski tylko kościelny właśnie
no ale np. Eucharystia ustanowiona przez Chrystusa, co nie?
No i jak tu kurczę iść do Komunii, jak się chce przyjęcia i kontaktu z Bogiem, ale z jego pośrednikami osobiście nie po drodze?
Ja znam dużo osób, co o sobie mówią, że są "wierzący, ale niepraktykujący"

Cytat:
Wiesz, co moja rodzina mówiła jak przestałam chodzić do kościoła lat temu naście?
Ciebie to nie rusza, ale tych marzących o ślubiku już tak
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=360455

Mi tam osobiście wisi i powiewa, czy ktoś bierze ślub i jaki, ich sprawa
O swoim ewentualnym nie myślę, bo i tak nikt by mnie nie chciał

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2013-01-16 o 17:07
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 17:08   #637
rachell111
Zakorzenienie

jestem alienem - zawsze mam ochotę an słodkie tylko i wyłącznie o 17stej - tzn mozna według tej chcicy zegarki ustawiać
np na mieście ale chce mi sie słodkiego coś, pewnie jest 17sta - bingo!
teraz to samo - czyżby już 17sta? na szczęście wystarcza coś mikrusiego
Stary 2013-01-16, 17:11   #638
aileenn
Mother of Cats

Cytat:
Napisane przez SzatAnka71 Pokaż wiadomość
Inni płacą za lewatywę(albo dostają gruszki)a Ty narzekasz jak miałaś za darmo
Dopowiem, że nadal jej (gruszki) nie rozdziewiczyliśmy

Cytat:
no i musiałabym się przeprowadzić bo w okolicy chyba nie ma kogoś, kto się opiekuje rodzącymi w domu podczas wszystkiego
Holederki w znakomitej większości rodzą w domu (no chyba że przewidują jakieś komplikacje), więc może do Holland?

Cytat:
ad. 1 i 3: oczywiście że jest dobrowolny a raczej powinien być, tylko że człowiek ochrzczony jako niemowlę został pozbawiony tej dobrowolności.
to mi się właśnie nie podoba.
dożywotność jest konsekwencją chrztu właśnie, tzn. chrzczą cię i zostajesz w ten sposób katolikiem, a skoro chrzest jest na całe życie i nie da się go anulować to katolikiem zostaje się na zawsze.
z tym polemizować nie będę, takie zasady ma kościół, niech sobie ma, tylko niech ja wiem w co się pakuję zanim się w to wpakuję.

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość
ad anulowanie - tu właśnie ciekawi mnie na jakiej podstawie by stać się to ewentualnei mogło - czy może dzieje się gdzieś ?
Nie dzieje się tak

Cytat:
a popodziwiasz mnie za chęć biegania na takież przed spaniem, na 20 i 21
Ja Cię popodziwiam

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Macham znad obolałej d#upy, wywaliłam się wczoraj wieczorem na oblodzonych schodach
Auć! Niech przestanie boleć jak najszybciej

Cytat:
mieć swoje dziecko z ominięciem porodu - bueno

Cytat:
2.jeżeli nie będzie wierzyć , to sam fakt będzie bez znaczenia , a jeżeli będzie - nie będzie mieć problemów środowiskowych
Parabelko, dlaczego zakładasz, że albo ktoś wierzy w Jahwe (i wtedy jest mu z chrztem dobrze), albo jest ateistą (i wtedy chrzest nie ma dla niego znaczenia)?
Co z ludźmi, którzy np. wierzą w innych bogów, i nie chcą mieć na sobie "pieczątki" przyporządkowującej ich do stadka Jahwe? Sakrament chrztu jest swoistą pieczątką, oznaczeniem przynależności do danej wspólnoty.
A jeśli chodzi o ateistę, który nie wierzy w świat, nazwijmy to, pozazmysłowy, a więc nie wierzy w jakąkolwiek moc sakramentu - znam co najmniej trójkę ateistów, które nie chcą figurować gdziekolwiek jako katolicy. Chociażby po to, żeby nie podbijać statystyk.

Cytat:
1.pewnie że można , ale w przypadku dziecka jest to sprawa cokolwiek bardziej złożona - idzie o wyobcowanie środowiskowe wśród rówieśników , dziecko które nie idzie do komunii jest traktowane jak dziwadło i w swoisty sposób piętnowane w grupie , to nie jest ani fajne ani dobre .
To, czy jest piętnowane w grupie, zależy od grupy (i od tego, jak rodzice dzieciaków traktują innowierców, inno-stylo-życiowców). W podstawówce miałam w klasie dwójkę Świadków Jehowy. Wiedzieliśmy, że nie pójdą na religię, do komunii, na bierzmowanie. I tyle. Szykanów nie było.

Cytat:
jem chałkę i powiem nieskromnie zajedobra wyszła

Cytat:

ja bym nie chciała narażać własnego dziecka na coś co mnie samą gryzie.
Dokładnie tak, mogłabym się pod tym podpisać

aileenn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 17:17   #639
Parabelka
Panaroja

Cytat:
zjadłam ososia wędz 10 dni po dacie - dla bezpieczeństwa go wygrzałam w opiekaczu - ciekawe co się stanie
pachł i wyglądał dobrze, ale jakoś mi nieswojo
jeżelimiał napisane "najlepiej spozyc przed" to nic
Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość

fkoncu mnie zalogowało i czytam

zjadłam ososia 10 dni po dacie-dla bezpieczenstwa go wyrzygałam

cóż za drastyczne srodki bezpieczenstwa se mysle

Cytat:
Napisane przez Florens Pokaż wiadomość
i tak w temacie to osoś z lidla zrobił się niezjadliwy
zapewne dlatego promocją zrobili
Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Nie "dobra, dobra, wystarczy już", bo wczoraj akurat se pomyślałem, że muszę do "Dziadów" powrócić, ach
a ja "Pana Tadeusza" mam ochotę poczytać - "Sztuka rzucania nożów , straszna w ręcznej bitwie..."
Cytat:

wkurza mnie to, że związki wyznaniowe nie są traktowane jak wszystkie inne organizacje czy zrzeszenia, wypisać się nie da, a przecież zostałam zapisana bez mojej wiedzy i zgody
ale skoro sięnie wierzy , to dla takiej osoby związek wyznaniowy jest fikcją przecież to co to ma za znaczenie
Cytat:
rodzić chcę w domu

ufarbowałam wczoraj uep i jestę piękna i czarna a teraz idę kręcić warkocza drożdżowego bo ciasto mi wylazło z miski.
1.to nie jest dobry pomysł
2.a to to jest baaardzo dobry pomysł
Cytat:
nie idź bo to nic nie daje, mi nie pomogło a wręcz przeciwnie, muszę uważać na nos bo teraz mam cienką kość i lekarz pow że byle uderzenie i mogę mieć złamanie tu, gdzie inny będzie miał siniaka. nie ma narkozy całkowitej bo zabieg mało inwazyjny i nie wymaga tego, jest miejscowe (chciałam całkowitą ale nie pozwolil ordynator bo powyższe i poniższe) a poza tym całkowite to większe powikłania i ryzyko a zabieg zbyt błahy by ryzykować.

z porodem serio, mam wstręt do szpitali, ale chcieć teraz a potem to pewnie dwie różne sprawy więc
no i musiałabym się przeprowadzić bo w okolicy chyba nie ma kogoś, kto się opiekuje rodzącymi w domu podczas wszystkiego
1.to zalezy od stopnia skrzywienia i kości , mojemu bratu bardzo pomogło i znam sporo osób po prostowaniu , którym zrobiło to dobrze
2.i nigdy nie masz gwarancji , że nic się nie stanie podczas porodu w domu duża część patologii okołoporodowych wystepuje u calkowicie zdrowych i prawidłowo przebiegających ciąż i jest po prostu nie do przewidzenia , jezeli pojawia się koniecznośc wykonania cięcia cesarskiego w czasie trzech minut dla ratowania dziecka , w domu nie ma szans , tak samo przy masywnym krwotoku , i innych takich przyjemnostkach . A niestety ilość patologii rośnie .

Cytat:

ad. 1 i 3: oczywiście że jest dobrowolny a raczej powinien być, tylko że człowiek ochrzczony jako niemowlę został pozbawiony tej dobrowolności.
to mi się właśnie nie podoba.
dożywotność jest konsekwencją chrztu właśnie, tzn. chrzczą cię i zostajesz w ten sposób katolikiem, a skoro chrzest jest na całe życie i nie da się go anulować to katolikiem zostaje się na zawsze.
z tym polemizować nie będę, takie zasady ma kościół, niech sobie ma, tylko niech ja wiem w co się pakuję zanim się w to wpakuję.
a nie tak jak teraz, mogę niby wystąpić, co samo w sobie jest dość podejrzaną i niezgodną z prawem procedurą (np. muszę mieć 2 katolickich świadków, a zg. z PL prawem moje wyznanie jest moją sprawą, więc na jakiej podstawie muszę je ujawniać dwóm osobom?), ale tak naprawdę to żadne wystąpienie zgodnie z zasadami KK - których nie byłam świadoma w momencie wcielania w jego szeregi.

ad. 2: na takiej, że nie byłam świadoma jego konsekwencji podczas jego przyjmowania i że odbyło się to bez mojej wiedzy i zgody.
a anulowanie chrztu miałoby wg mnie inne konsekwencje "prawne" że tak się wyrażę, działałoby wstecz, a nie jak apostazja od momentu wystąpienia, coś jak stwierdzenie nieważności małżeństwa a rozwód.
chrzest powoduje że się zostaje chrześcijaninem ,nie konkretnie katolikiem i to jest podstawowe zadanie chrztu , a wyznanie można zmienić po dojściu do pełnoletności - żaden problem . Chrzest dziecka jest konsekwencją wiary rodziców , bo to oni proszą kościół o chrzest dla swojego dziecka , więc do nich należy mieć ewentualne pretensje o ochrzczenie , nie do kościoła - jak na razie ksiondze nie biegajo po mieszkaniach szukając noworodków i nie chrzczą przymusowo każdego napotkanego dziecka , tylko te , które rodzice czyli sprawcy całej imprezy zaniosą do kościoła
Cytat:
Macham znad obolałej d#upy, wywaliłam się wczoraj wieczorem na oblodzonych schodach

a propo dyskusji kościelno- kolędniczej, mam krótki kawał prosto z siłki

Czego trzyma się ksiądz podczas seksu? Tornistra!

pójdę do piekła za to wszystko

Cytat:

2. podzielam uczucia ad szpitale ale jednak w obliczu porodu nie czuję się władna udźwignąć tego sama ( tzn jest pewnei jakaś ekipa pomagająca ale jaki majo sprzęt? ) - niemniej ludzie tak robio i pewnie nie narzekajo
majo sprzęt żaden jest położna plus ewentualnie lekarz pod telefonem , jeżeli się ma takiego co całą dobę jest dyspozycyjny . Można sobie tez fundnąć doulę - duchową położną , która za ciężkie pieniądze dodaje otuchy i trzyma za rekę . A jezeli zajdzie sytuacja zagrożenia życia , mozna sobie poczekac na pogotowie , które przyjedzie kiedyś albo nie i albo znajdzie miejsce w szpitalu albo nie .
Rozumiem strach przed szpitalem , ale śmiertelność i ilość powikłań w czasach kiedy były wyłącznie porody w domu o czymś świadczy , Wiadomo ze dziś tez bywa róznie i są błedy i rózne rzeczy , ale wieksze prawdopodobieństwo , że wszystko będzie dobrze jest jednak przy porodzie szpitalnym niż domowym ,zwłaszcza , że przeciętny wiek kobiet rodzących jest coraz wyższy i jest coraz więcej patologii ciąży . A nawet zupełnie zdrowa kobieta z zupełnie zdrowej ciąży może mieć taki poród , że bez szpitala to się skończy źle .

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 17:19   #640
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aileenn Pokaż wiadomość
Nie dzieje się tak

To, czy jest piętnowane w grupie, zależy od grupy (i od tego, jak rodzice dzieciaków traktują innowierców, inno-stylo-życiowców). W podstawówce miałam w klasie dwójkę Świadków Jehowy. Wiedzieliśmy, że nie pójdą na religię, do komunii, na bierzmowanie. I tyle. Szykanów nie było.
1. oo dzięki jestem bogatsze o jedno info

2. heh, no z innowiercami jest jakoś tak u nas, od dawna że ich się szanuje bo wierzą w coś tam innego - natomiast nie sądzę aby było to analogiczne do bezwyzaniowców

ateiści jednak są potępiani, patrzy się i traktuje ich z pogardą conajmniej - moje obserwacje otoczeniowe ale na świecie dorosłych, jak z dziećmi -
Stary 2013-01-16, 17:20   #641
aileenn
Mother of Cats

Cytat:
Bylam w tym snie kanclerzem panstwa Qin, kasy jak lodu. Potem sie okazalo, ze zarcie jest zatrute bo ktos tam chcial mnie wykluczyc z polityki ale co zjadlam to moje.
Zamowilam sobie wiaderko (!) kandyzowanych owocow pozlepianych ze soba mokra kruszonka z brazowym cukrem, wiaderko "white feather", to byly ciemne korzenne ciasteczka, ktore mialy na wierzchu jakby posypke z cukrowych bialych piorek rozplywajacych sie w ustach, bajaderke i dalej nie pamietam.

Cytat:
Graliście już w dzisiejszą gierkę w google?
I zbyt szybko skończyło mi się paliwo

Cytat:
tylko że decydowanie za dziecko działa w dwie strony - każda decyzja może gryźć i boleć - ta o nieochrzczeniu też, czemu jestem inny etc, czemu mi to zrobiliście ble ble ble tylko wówczas zdaje się da się to nadrobić
No właśnie

Cytat:
No i jak tu kurczę iść do Komunii, jak się chce przyjęcia i kontaktu z Bogiem, ale z jego pośrednikami osobiście nie po drodze?
Jak z pośrednikami nie po drodze, to kontaktu z Bogiem (tym chrześcijańskim) można szukać w innych wyznaniach chrześcijańskich. Naprawdę jest ich dużo, do wyboru, do koloru

Edytowane przez aileenn
Czas edycji: 2013-01-16 o 17:26
Stary 2013-01-16, 17:25   #642
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Jak z pośrednikami nie po drodze, to można też kontaktu z Bogiem (tym chrześcijańskim) można szukać w innych wyznaniach chrześcijańskich. Naprawdę jest ich dużo, do wyboru, do koloru
Moze zalozymy wlasny "kosciol" a konkretnie Baptystow dnia Osmego? Na czele stal by Wielki Bialy Daikon.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 17:25   #643
aileenn
Mother of Cats

Cytat:
ale skoro sięnie wierzy , to dla takiej osoby związek wyznaniowy jest fikcją przecież to co to ma za znaczenie
Tak jak pisałam wyżej - może chodzić np. o nie zakłąmywanie statystyk.

Stary 2013-01-16, 17:26   #644
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
jeżelimiał napisane "najlepiej spozyc przed" to nic

majo sprzęt żaden jest położna plus ewentualnie lekarz pod telefonem , jeżeli się ma takiego co całą dobę jest dyspozycyjny . Można sobie tez fundnąć doulę - duchową położną , która za ciężkie pieniądze dodaje otuchy i trzyma za rekę . A jezeli zajdzie sytuacja zagrożenia życia , mozna sobie poczekac na pogotowie , które przyjedzie kiedyś albo nie i albo znajdzie miejsce w szpitalu albo nie .
Rozumiem strach przed szpitalem , ale śmiertelność i ilość powikłań w czasach kiedy były wyłącznie porody w domu o czymś świadczy , Wiadomo ze dziś tez bywa róznie i są błedy i rózne rzeczy , ale wieksze prawdopodobieństwo , że wszystko będzie dobrze jest jednak przy porodzie szpitalnym niż domowym ,zwłaszcza , że przeciętny wiek kobiet rodzących jest coraz wyższy i jest coraz więcej patologii ciąży . A nawet zupełnie zdrowa kobieta z zupełnie zdrowej ciąży może mieć taki poród , że bez szpitala to się skończy źle .
1. ja to wiem, niestety miał napisane Należy spożyc do ale smak był ok, zapach też i osoś już przeszedł do historii nic mi nie było

2. to też wiem dlatemu żem w szoku była
Stary 2013-01-16, 17:27   #645
aileenn
Mother of Cats

Cytat:
Moze zalozymy wlasny "kosciol" a konkretnie Baptystow dnia Osmego? Na czele stal by Wielki Bialy Daikon.

Zrobimy konkurencję wyznawcom Latającego Potwora Spaghetti

Stary 2013-01-16, 17:29   #646
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
kult fallicznych warzyw - do przemyślenia

ad sen - czyżby głodny mózg wysyłał sygnały podczas snu? pono może
Stary 2013-01-16, 17:30   #647
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Mam swojego pierwszego w życiu e papierosa smak cherry i jest dziwnie

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 17:36   #648
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
kult fallicznych warzyw - do przemyślenia
O, podoba mi sie ta koncepcja

Stary 2013-01-16, 17:46   #649
Parabelka
Panaroja

Cytat:
2. e tam, niektorym moim znajomym to nie przeszkodzilo Byla beza, welon i tak dalej.
bo jak kto chce bezy , nic mstanąć na przeszkodzie nie może

Cytat:
nie wiem czy to jest demonizowanie, czy może teraz jest rzeczywiście inaczej (???), ale za "moich czasów" nikt nikogo w szkole nie piętnował że nie chodzi na religię czy że nie był u komunii.... wręcz przeciwnie, w szkole podstawowej było to normalne, że część dzieci jest katolicka a część prawosławna, w średniej miałam ponadto muzułmankę i świadka jehowy, i nikt nikogo nigdy za sprawy religijne nie traktował dziwnie bo religia to chyba dla dzieci i nastolatków mało istotna kwestia.

wydaje mi się że może to być albo przewrażliwienie albo kwestia podświadomego poczucia winy wynikającego z wychowania w katolicyźmie, nie sądzę żeby rodzice protestanccy, muzułmanścy, żydowscy itp. przeżywali podobne rozterki...

ja bym nie chciała narażać własnego dziecka na coś co mnie samą gryzie.
1.bo w Twoich okolicach wielowyznaniowośc jest że tak powiem odwieczna , a np. w środkowej Polsce nie
2.podejrzewam ze rodzice innych wyznań też przeżywają takie rozterki ,
3.ano wiem z autposji - jestem dzieckiem , któremu "dano wybór" w związku z tym wiem , jak to wygląda od strony dziecka . Za moich czasów nie było religii w szkołach , tylko przy kościele , i chodzili na nią wszyscy . Dziecko , które nie chodziło na religię , nie było u komunii , bylo traktowane jak chore dziwadło gorszego gatunku . Tak się zachowują dzieci wobec nie pasujących do stada .

Cytat:

Cytat:
Nic dodać, nic ująć, dzieci ochrzczone dla picu będą chrzciły swoje dzieci dla picu, błędne koło Ile dzieci jest teraz chrzczonych, b ich rodzice są wierzący, a ile "bo co dziadkowie powiedzą, a sąsiedzi, a koledzy ze szkoły do której did pójdzie za kilka lat"?
ale skoro jest to dla picu , bo zasad i tak nikt nie przestrzega , czyli robi się nowa świecka tradycja , to co to komu przeszkadza
Cytat:
Holederki w znakomitej większości rodzą w domu (no chyba że przewidują jakieś komplikacje), więc może do Holland?

Parabelko, dlaczego zakładasz, że albo ktoś wierzy w Jahwe (i wtedy jest mu z chrztem dobrze), albo jest ateistą (i wtedy chrzest nie ma dla niego znaczenia)?
Co z ludźmi, którzy np. wierzą w innych bogów, i nie chcą mieć na sobie "pieczątki" przyporządkowującej ich do stadka Jahwe? Sakrament chrztu jest swoistą pieczątką, oznaczeniem przynależności do danej wspólnoty.
A jeśli chodzi o ateistę, który nie wierzy w świat, nazwijmy to, pozazmysłowy, a więc nie wierzy w jakąkolwiek moc sakramentu - znam co najmniej trójkę ateistów, które nie chcą figurować gdziekolwiek jako katolicy. Chociażby po to, żeby nie podbijać statystyk.
1.tylko pewnie mają nieco lepszy dostęp do opieki szpitalnej w razie co - niedawno była mowa o tym , ze w Hollandii jes na wysokim poziomie opieka zdrowotna .
2.skoro wierzę w Cośtama , to pieczątka przyszeregująca mnie rzekomo do Jakiegośtama nie jest dla mnie przyszeregowaniem , bo nie wierzę w Jakiegośtama tylko Cośtama . Na tej samej zasadzie , na której dla chrześcijanina obrzędy Indian peruwiańskich przy sadzeniu kukurydzy są wyłącznie folklorem - bo w to nie wierzy . Jeżeli nie wierzę w moc pieczątki , nie ma ona dla mnie znaczenia . Bo jeżeli ktoś tak strasznie protestuje przeciw stygmatyzowaniu na całe życie chrztem , to od razu rodzi sie pytanie - dlaczego , skoro deklaruje sie jako niewierzący , czyli cały zabieg , którego nie pamięta nawet ,jest dla niego bez żadnego znaczenia ideologicznego , bo nie wierzy w żaden duchowy skutek polania mu głowy zimną wodą . A skoro tak krzyczy , to znaczy , że chyba wierzy , bo rzecz naprawde obojętna nie budzi emocji , A ta kwestia budzi wielkie . Czyli taka wiara przez zaprzeczenie i negację .

Co do statystyk - jezeli nie jest się praktykujacym katolikiem przyjmującym księdza , nie bedzie sie w statystykach , bo niby jak samo odnotowanie faktu chrztu nie ciągnie za soba bycia aktywnym katolikiem .

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 17:46   #650
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Cytat:
Mam swojego pierwszego w życiu e papierosa smak cherry i jest dziwnie
Dlaczego dziwnie?

Trzeba było brać banana
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 17:49   #651
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:

Cytat:

a propo dyskusji kościelno- kolędniczej, mam krótki kawał prosto z siłki
ad 1
ad 2
Cytat:
Napisane przez Spoora Pokaż wiadomość

Cytat:

Co do tematów poruszanych to dyskusja mogłaby się toczyć do końca Baru albo i przez trzy Bary, bo jedna strona drugiej nie przekona raczej. I ja w sumie właśnie jestem za tym, żeby nie przekonywać, bo to sprawa bardzo indywidualna co sobie kto w tym temacie myśli. Jak dla mnie to póki ktoś nie robi krzywdy nikomu to niech sobie interpretuje dowolnie, wierzy w co chce i jak chce podobnie jak Red, nie mam z tym problemów, ani nie zaprzątam sobie tym głowy
Uważam jedynie że powinien być uproszczony dostęp do apostazji oraz religia powinna być oddzielona od szkoły, wtedy zapewne okazałoby się ze statystyki spadają, i mniej by było takiego rodzaju rozkmin jak przez ostatnich kilka stron

Kości mnie mniej już bolą za to głos mi siadł, po wypowiedzeniu dwóch zdań trzecie już nie przechodzi a jutro mam spotkanie projektowe i powinnam wszystkich opierdzielić że mają szybciej pracować, chyba językiem migowym to zrobię

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 17:52   #652
Redhaired Witch
Nindżopesz

Wetne sie w te powazne rozwazania z kolejnym tematem kulinarnym bo mi niechcacy dobry obiad wyszedl Tofu z chili namoczylam w sosie do kaczki, do tego liscie szpinaku, orzechy wloskie, daktyle, sezam i ziarno slonecznika, mniam.

Stary 2013-01-16, 17:54   #653
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Wetne sie w te powazne rozwazania z kolejnym tematem kulinarnym bo mi niechcacy dobry obiad wyszedl Tofu z chili namoczylam w sosie do kaczki, do tego liscie szpinaku, orzechy wloskie, daktyle, sezam i ziarno slonecznika, mniam.
o jaaaaa - ale w Tescaczu mieli ino zwykłe tofu ani wędzaka ani czili

i kolejny bzdetny problem ( oby jak najwięcej takich) ale boli - skóra na czubku głowy boli mnie masakrystycznie, na zasadzie jakby miał się rozpęc - nie podejrzewam rozrostu niczego pod czachą ale nie wiem już czym to łagodzić - uczucie okropne - olejkowałam ale nic a nic ulgi - wsadzeu chyba w gorąco wode no bo :nonieiwem:

niby boli skalp - ale żeby tak w jednym miejscu

Edytowane przez rachell111
Czas edycji: 2013-01-16 o 18:13
Stary 2013-01-16, 18:21   #654
skarbiatko
Zakorzenienie

Cytat:
ooo

Re-ed lubisz gotować czy tak Ci się jakoś ugotowało przypadkowo

skarbiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 18:24   #655
aileenn
Mother of Cats

Cytat:
1.tylko pewnie mają nieco lepszy dostęp do opieki szpitalnej w razie co - niedawno była mowa o tym , ze w Hollandii jes na wysokim poziomie opieka zdrowotna.
Możliwe, że jest na wysokim poziomie; dyskusję na ten temat musiałam przegapić - miałam długa pzrerwę od Baru. Informacja, że wśród Holenderek porody w domu są czymś normalnych przyprawiła mnie o szok. Inna kultura.

Cytat:
12.skoro wierzę w Cośtama , to pieczątka przyszeregująca mnie rzekomo do Jakiegośtama nie jest dla mnie przyszeregowaniem , bo nie wierzę w Jakiegośtama tylko Cośtama .
To nie tak, że X wierzy w Cośtama, więc automatycznie nie wierzy w Jakiegośtama. X wierzy w istnienie obu, a oddaje cześć jednemu. W tej sytuacji pieczątka ma znaczenie.

Cytat:
Jeżeli nie wierzę w moc pieczątki , nie ma ona dla mnie znaczenia .
Zgadzam się.
ALE jeżeli wierzę w moc pieczątki, a nie chcę czcić tego, w czyjego imię mnie opieczętowano?

Cytat:
Bo jeżeli ktoś tak strasznie protestuje przeciw stygmatyzowaniu na całe życie chrztem , to od razu rodzi sie pytanie - dlaczego , skoro deklaruje sie jako niewierzący , czyli cały zabieg , którego nie pamięta nawet ,jest dla niego bez żadnego znaczenia ideologicznego , bo nie wierzy w żaden duchowy skutek polania mu głowy zimną wodą . A skoro tak krzyczy , to znaczy , że chyba wierzy , bo rzecz naprawde obojętna nie budzi emocji , A ta kwestia budzi wielkie . Czyli taka wiara przez zaprzeczenie i negację .
Co do pogrubionego: założyłaś, że przeciwko chrzczeniu protestują tylko niewierzący w chrześcijańskiego Boga. Why?

Cytat:
Co do statystyk - jezeli nie jest się praktykujacym katolikiem przyjmującym księdza , nie bedzie sie w statystykach , bo niby jak samo odnotowanie faktu chrztu nie ciągnie za soba bycia aktywnym katolikiem .
W jakich statystykach się nie będzie? Tych twierdzących, że katolikami jest prawie 100% Polaków? KLIK (zob. tabelka na s. 36).
W statystyce i kościelnej, i publicznej korzystającej z danych Kościoła (np. GUS), nie podaje się liczby wiernych praktykujących, tylko liczbę ochrzczonych. Gdyby liczono tylko praktykujących, procenty byłyby cokolwiek mniejsze.

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

Cytat:
i kolejny bzdetny problem ( oby jak najwięcej takich) ale boli - skóra na czubku głowy boli mnie masakrystycznie, na zasadzie jakby miał się rozpęc - nie podejrzewam rozrostu niczego pod czachą ale nie wiem już czym to łagodzić - uczucie okropne - olejkowałam ale nic a nic ulgi - wsadzeu chyba w gorąco wode no bo :nonieiwem:
Może miałaś związane włosy i jakoś silniej pociągnięte pasmo z czubka?

Stary 2013-01-16, 18:28   #656
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Cytat:
ano właśnie

Cytat:
no ale np. Eucharystia ustanowiona przez Chrystusa, co nie?
Ja znam dużo osób, co o sobie mówią, że są "wierzący, ale niepraktykujący"
ale przecież kościołów chrześcijańskich jak mrówków

Cytat:
jestem alienem - zawsze mam ochotę an słodkie tylko i wyłącznie o 17stej - tzn mozna według tej chcicy zegarki ustawiać

Cytat:
Ja Cię popodziwiam
dziękuję od razu mi milej

Cytat:
a bo na przykład nie chcę żeby moje imię i nazwisko widniało w księgach parafialnych, wolno mi nie chcieć?

Cytat:
chrzest powoduje że się zostaje chrześcijaninem ,nie konkretnie katolikiem i to jest podstawowe zadanie chrztu , a wyznanie można zmienić po dojściu do pełnoletności - żaden problem . Chrzest dziecka jest konsekwencją wiary rodziców , bo to oni proszą kościół o chrzest dla swojego dziecka , więc do nich należy mieć ewentualne pretensje o ochrzczenie , nie do kościoła -
fakt, nie konkretnie katolikiem, choć nie wszystkie kościoły uznają nawzajem swoje chrzty jak mi się zdaje...
chrzest dziecka w wielu przypadkach nie jest konsekwencją wiary rodziców a tradycji wspomaganej przez system kk, czego rezultatem jest masowe chrzczenie nieświadomych tego niemowląt.

Cytat:
1.bo w Twoich okolicach wielowyznaniowośc jest że tak powiem odwieczna , a np. w środkowej Polsce nie

3.ano wiem z autposji - jestem dzieckiem , któremu "dano wybór" w związku z tym wiem , jak to wygląda od strony dziecka . Za moich czasów nie było religii w szkołach , tylko przy kościele , i chodzili na nią wszyscy . Dziecko , które nie chodziło na religię , nie było u komunii , bylo traktowane jak chore dziwadło gorszego gatunku . Tak się zachowują dzieci wobec nie pasujących do stada .
moim zdaniem wynika z tego, że różnorodność jest właśnie lepsza niż masowe chrzczenie dla picu, bo skoro u mnie wielowyznaniowość nie powodowała ostracyzmu a u Ciebie jednorodność z nielicznymi odstającymi od grupy jednostkami tak, to chyba lepiej byłoby nie chrzcić dzieci masowo...

Cytat:
ale skoro jest to dla picu , bo zasad i tak nikt nie przestrzega , czyli robi się nowa świecka tradycja , to co to komu przeszkadza
bo niektórzy podchodzą do spraw duchowych poważnie i takie "dla picu" ich po prostu razi.

Cytat:
Bo jeżeli ktoś tak strasznie protestuje przeciw stygmatyzowaniu na całe życie chrztem , to od razu rodzi sie pytanie - dlaczego ,
poza tym co napisałam powyżej o sprawach duchowych, jest też inny powód - polityczny.

Cytat:
statystyki podają że ochrzczonych w kk jest nieco poniżej 90%, regularnie uczestniczących w mszy w zależności od regionu polski od 30% do 70%, średnio 40% - jak myślisz, które statystyki są podawane w odpowiedzi na pytanie ilu jest katolików w polsce?

jest to przekłamywanie rzeczywistości czy nie jest?
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 18:28   #657
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez skarbiatko Pokaż wiadomość
Re-ed lubisz gotować czy tak Ci się jakoś ugotowało przypadkowo
Nienawidze gotowac ale jestem na diecie i tak kombinuje.

Cytat:
To nie tak, że X wierzy w Cośtama, więc automatycznie nie wierzy w Jakiegośtama. X wierzy w istnienie obu, a oddaje cześć jednemu. W tej sytuacji pieczątka ma znaczenie.
Hm, moze jakis przyklad bo ciezko mi uwierzyc, ze ludzie wierza (maslo maslane) w afrykanskich bozkow, chrzescijanskiego Boga, Thora i co tam jeszcze

Stary 2013-01-16, 18:30   #658
skarbiatko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anastazjaaa2 Pokaż wiadomość

Trzeba było brać banana

skarbiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 18:35   #659
aileenn
Mother of Cats

A propos statystyk praktykujących katolików - dane dotyczące praktyk niedzielnych zebrane przez Instytut Statystyki Kościoła Katolickiego: KLIK

Stary 2013-01-16, 18:43   #660
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Hm, moze jakis przyklad bo ciezko mi uwierzyc, ze ludzie wierza (maslo maslane) w afrykanskich bozkow, chrzescijanskiego Boga, Thora i co tam jeszcze
hm ja chcę Thora
niech mi się objawi i mnie tym, no, Młotem wygrzmoci

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości