|
|
#1771 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII
Cytat:
|
|
#1772 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mnie odpadła rurka tydzień temu podczas wizyty u ortodontki, bo za mocno wciskała nowy łuk. Pani doktor powiedziała ze już nie będziemy jej doklejać, ewentualnie później i ucięła łuk ![]() A dziś założyła mi dół, także jestem już całkiem zadrutowana. Bardzo nie podobają mi się te pierścienie, ale niestety nie mogłam mieć rurek na dole ![]() kiittykiedy zakładasz dół? |
|
|
|
|
#1773 |
|
Przyczajenie
|
Cześć aparatki
|
#1774 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Natomiast myślę, że jeśli masz prostą wadę, albo tak jak moja druga orto lekarz nie przygotowywał Ci planu leczenia, to spokojnie wyciski można zrobić przed samym założeniem. Trwa to 5minut więc zrobi Ci je pewnie na tej samej wizycie, ale to jest raczej pomocnicze narzędzie,a nie konieczne więc się nie przejmuj ![]() Minął mój pierwszy miesiąc z aparatem. Chciałam się więcej udzielać na wątku, ale niestety brak mi czasu, w każdym razie pozdrawiam wszystkie aparatki. ![]() Mam do was pytanie i mam nadzieje, że najdzie się ktoś kto będzie mi mógł pomóc Orto chce mi założyć aparat quadhelix. Pomimo, że ma to być dopiero na następnej wizycie, to już został mi wystawiony za niego rachunek i co więcej, już dostałam sms z informacją o niedokonaniu wpłaty i ponaglenie. Cena 360zł. Nie zostałam nawet dobrze poinformowana co to jest, ile to będę nosić itp. Orto nie przygotowała mi też planu leczenia, więc nawet nie wiem jakie będą kolejne kroki leczenia.Wcześniej planowałam założenie aparatu u innej lekarki, ale wyjechałam za granicę i przyznam, że głupio mi było się pojawić po 1.5roku dokończyć u niej leczenie. Natomiast mam porównanie usług i zdecydowanie obecna orto jest gorsza Przyniosłam jej swoją dokumentacje leczenia i ona się teraz na tym opiera. Co do tego quadhelixa to powiedziała mi tak: przemyślałam sobie i jednak zrobimy tak jak doradzała tamta ortodontka: założymy łuk podniebny" i tyle. Tylko, że poprzednia chciała mi założyć Goshcarian za 150 zł i dokładnie mi wytłumaczyła co to, po co i dlaczego. Ja nie znam między nimi różnicy, a nazwę tego quada poznałam na rachunku który mi za niego wystawiono. Mam obawę przed założeniem tego łuku i zastanawiam się czy skoro już wystawiono mi za niego rachunek to muszę go założyć i zapłacić? Cena dużo wyższa, informacji w internecie nie za wiele. Poza tym doradzcie mi czy zostać u obecnej orto, czy wrócić do wcześniejszej, która była fajna, polecona, tylko nie wiem czy mnie przyjmie z powrotem
|
|
#1775 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=always naughty;38667041]Ja wyciski miałam robione na pierwszej wizycie. Wydaje mi się, że głownie po to aby orto mogła sobie rzucić okiem na moją wadę, już po moim wyjściu z gabinetu i przygotować plan leczenia. Później lekarz trzyma go jako dokumentację, może zawsze dopasować wadę do pacjenta, obmyślić następny krok leczenia, gdy nie ma obiektu badań pod ręką
![]() Natomiast myślę, że jeśli masz prostą wadę, albo tak jak moja druga orto lekarz nie przygotowywał Ci planu leczenia, to spokojnie wyciski można zrobić przed samym założeniem. Trwa to 5minut więc zrobi Ci je pewnie na tej samej wizycie, ale to jest raczej pomocnicze narzędzie,a nie konieczne więc się nie przejmuj ![]() Dziękuje
|
#1776 |
|
Raczkowanie
|
always naughty ja na Twoim miejscu wróciłabym chyba do pierwszej orto. Nie musisz wcale płacić za coś, o czym nawet nie masz najmniejszejszego pojęcia.
![]() Ja mam inny problem. Byłam ostatnio u dentysty i powiedział, że mam ósemkę. Nie wiem, czy moja orto tego nie zauważyła (w sumie nie wiem jak można zęba nie zauważyć) czy widziała ale nic nie mówiła. Dentysta jest zdania, żeby tą ósemkę usunąć, bo niby szybko się psują i często rosną krzywo, mama natomiast uważa, że po co mam wyrywać zdrowego zęba, jeżeli nie mam z nim problemu, powiedziała, że zobaczymy co powie chirurg, (mam usunąć 5) i wydaje mi się, że będzie opierać się na jego zdaniu. Jak często orto każe usuwać 8 podczas leczenia ? chciałabym, leżeli już miałoby do tego dojść przeżyć ten ból raz, skoro jest taka okazja, a nie znowu za jakiś czas. |
|
|
|
#1777 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 Czas edycji: 2013-01-15 o 20:57 |
|
|
|
|
#1778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak spytałam o aparat na dół moją orto podczas ostatniej wizyty to odpowiedziała, że jeszcze nie teraz i że da mi znać.. ja bym już też chciała być całkiem zadrutowana, bo takie odwlekanie z tym dołem pewnie przedłuży mi tylko cały proces leczenia.. pogadam jutro z moją orto, bo jadę, żeby mi założyła tą rurkę na 7
|
|
|
|
|
#1779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1780 |
|
Zaczytana w wizażu
|
Odcementował mi się zamek na piątce na dole przed chwilą. Zachciało mi się chleba razowego ze słonecznikiem. Całe szczęście, że trzyma się na drucie. Jak długo chodziłyście z takim luźnym zamkiem? Jak na złość - w sobotę byłam u orto na wizycie, a mam do niej 80km i zero wolnego czasu, żeby specjalnie na przyklejenie zamka jechać, a najbliższa wizyta 23 lutego.
|
|
|
|
#1781 |
|
Zakorzenienie
|
your_dream, mi niedawno orto przeklejała zamki, chyba za mało utwardziła i klej puścił, ale zamek trzymał się na łuku i łańcuszku, więc mogłam nawet miesiąc z nim chodzić i nie zauważyć, ale jedynka mi się zrotowała przez to, więc może zobacz czy jest w pobliżu Ciebie gabinet i idź tam tylko na przyklejenie zamka?
|
|
|
|
#1782 |
|
Zakorzenienie
|
Pochłonęła mnie dziś trochę uczelnia, dlatego tak późno, ale wrzucam, żeby pokazać, jak zadziałały moje kochane wyciągi
ciekawe co orto na to powie jutro Hm, coś nie widzę swojego załącznika, więc może spróbujmy tak - TUTAJ KLIK |
|
|
|
#1783 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- Dawno nie pisałam ale chciałam się podzielić dobrą nowiną A mianowicie wczoraj miałam wizytę i orto ściągnęła mi łuk podniebienny, który ona nazywa "groch". ) Jeśli zęby nie będą się przemieszczać żegnam się już na stale z tym ustrojstwem I powiem Wam tak: bez tego czegoś na podniebieniu sam aparat to pikuś jeśli chodzi o jedzenie! Jak jadłam kapustę to sobie przypominałam, że przecież nie mam tego łuku. Cudne uczucie, nic się nie plącze, nie haczy.. nooo cudnie ))
|
|
|
#1784 |
|
Zakorzenienie
|
Wdowa, mam dokładnie tak samo odsuniętą trójkę.
|
|
|
|
#1785 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
zaczynam się już z niego śmiać, nic innego mi nie pozostało Mnie łuk jednak nigdy nie przeszkadzał. W ogóle noszenie aparatu, poza częstym bólem zębów, byłoby prawie niezauważalne.
|
|
|
|
|
#1786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1787 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1788 |
|
Zakorzenienie
|
Macie jakiś sposób na doczyszczanie ósemek? Moje są naprawdę głęboko 'schowane' i mam duży problem żeby włożyć tam szczoteczkę, nawet pęczkową, pierścienie na szóstkach ją mocno blokują. Dlatego wolałabym je usunąć, ale niestety nie da rady :/
|
|
|
|
#1789 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1791 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
i te czerwone gumki, rzeczywiście ładnie się prezentują ![]() Cytat:
Męczę się z nim od kwietnia, zęby ładnie się dzięki niemu rozsunęły, nie musiałam mieć wyrywanych. Ale jest bardzo denerwujący, jedzenie się tam plącze i ślina zbiera. Myślę że teraz z samym aparatem nie będzie takiego problemu
|
|
#1792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1793 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() fajnie, że ściągnęłaś i masz spokój domyślam się tylko jakie to mogło być kłopotliwe ![]() Też w trakcie leczenia Ci się tak odsunęła? kurczę, nigdy nie miałam szpar ![]() trójka struś pędziwiatr ![]() Cytat:
daj znać po wizycie. ![]() Ja już jestem po, mam znowu podwyższenia na 4 zębach (przeźroczyste "poduszeczki" zamiast ligatur), żeby nie zagryzać zamków + jakieś dziwne metalowe ustrojstwo po stronie szparkowej trójki wyciągi mam nosić dalej (antylopy) ale tym razem po lewej 1 wyciąg, a po prawej wciąż 2
|
||
|
|
|
#1794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1795 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1796 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!
|
Ja dziś po wizycie orto... Odcieła mi część dolnego łuku
po czym obejrzała moje zęby meeega dokładnie, odkleiła rurki na końcach i przykliła mi je po wewnętrznej stronie! I mam nosić wyciągi tak, by zahaczać o te rurki wewn i przyciągnąć je do haczyków przy górnych dwójkach (z przodu) - masakra! Nawet ona nie mogła mi ich założyć ![]() Na nast wizycie wyciski i przyklei może retencję na dół
|
#1797 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj moja orto miała chyba zly humor, bo byłam na wizycie bardzo ponaglana i czułam się zbywana... Wiem, że dolałam oliwy do ognia, bo spóźniłam się 4 minuty. Jako że nie lubię się spóźniać i czułam się bardzo głupio już jadąc na wizytę to zadzwoniłam, przeprosiłam i poinformowałam, że będę 5 minut później. Kobieta na recepcji powiedziała, że nie ma żadnego problemu.
Weszłam do budynku, od progu zostałam poproszona do gabinetu, nie zdążyłam nawet ściągnąć okrycia wierzchniego. Spytałam w gabinecie czy orto ma może przy sobie moje zdjęcie panoramiczne, ponieważ na ostatniej wizycie pytałam o wyrywanie ósemek, ale wtedy nie miała zdjęcia i prosiła mnie o przypomnienie. Dostałam za to reprymendę, że spóźniłam się i ona nie ma czasu na analizowanie moich zdjęć . Trochę byłam zaskoczona, bo umawiałam się jeszcze na lakowanie zębów i sądziłam, że jednak zostało mi przydzielone ciut więcej czasu. W czasie wizyty okazało się jednak, że orto w ogóle nie ma zamiaru lakować mi zębów, w gabinecie byłam 7 minut (patrzyłam na zegarek jak wyszłam). Ledwo usiadłam na fotel, padło pytanie dlaczego mnie tak długo nie było i że powinnam przychodzić częściej. Tu ponownie odczułam zaskoczenie, gdyż wcześniej ustalałyśmy, że mam przychodzić co 1,5 miesiąca i do tej pory tak właśnie miałam wizyty. Nie zmieniono mi łuku, mimo że górny jest już od 3 miesięcy taki sam. Kolor gumek na metal musiałam wybrać w ciemno, bo nie było czasu na pokazanie mi woreczka... (Tu uśmiech w stronę Jigoku, która polecała intensywne kolory - wzięłam ciemnoniebieskie gumki i rzeczywiście zęby wyglądają w nich korzystnie ). Ogółem, doliczając moje 4-minutowe spóźnienie, ortodontka musiała mi poświęcić 11 minut. To chyba naprawdę nie tak dużo jak na 100 zł, które zapłaciłam . Nie wiem, chyba miała zły dzień, każdemu się zdarza... Z drugiej strony jestem trochę zniesmaczona .Edit: Zapomniałam dodac, że ostatecznie jednak spojrzała na moje zdjęcie i powiedziała, że dolne ósemki będą na 100% do wyrwania, natomiast co do górnych to jeszcze nie jest pewna i za pół roku mam powtórzyć zdjęcie, żeby wiedzieć czy mam mieć wyrywane wszystkie ósemki czy nie, i wyrwać je jeszcze przed zdjęciem aparatu. W związku z tym mam pytanie. Czy któraś z Was wyrywała na NFZ ósemki we Wrocławiu? Wiem, że niektóre z Was wyrywały na fundusz, ale nie pamiętam czy akurat z mojego miasta. ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Tak. Przed leczeniem stałym aparatem wprawdzie miałam rozsunięte zęby przez ruchomy, ale z przodu nie było tego tak widać. Dostałam wyciągi i po pewnym czasie trójki odsunęły się od dwójek, szczególnie prawa trójka. Edytowane przez Aria93 Czas edycji: 2013-01-16 o 16:34 |
|
|
|
#1798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja u swojej też ciągle czuję ten jej pośpiech i bardzo tego nie lubię ![]() chyba zgapię od was gumki w tym samym kolorze jeśli nie będzie mocnego różu
|
|
#1799 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moich nie widać,więc nic mi się nie zlewa
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:52.

czerwone ekstra, zielone trochę wyblakły ale i tak są ładne.

)

Orto chce mi założyć aparat quadhelix. Pomimo, że ma to być dopiero na następnej wizycie, to już został mi wystawiony za niego rachunek i co więcej, już dostałam sms z informacją o niedokonaniu wpłaty i ponaglenie. Cena 360zł. Nie zostałam nawet dobrze poinformowana co to jest, ile to będę nosić itp. Orto nie przygotowała mi też planu leczenia, więc nawet nie wiem jakie będą kolejne kroki leczenia.
Przyniosłam jej swoją dokumentacje leczenia i ona się teraz na tym opiera. Co do tego quadhelixa to powiedziała mi tak: przemyślałam sobie i jednak zrobimy tak jak doradzała tamta ortodontka: założymy łuk podniebny" i tyle.