Aparaty ortodontyczne cz.XIII - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-15, 15:38   #1771
miranda122
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość

no ja teraz mam czerwono-zielone, wrzucałam nawet jakoś koło 12 grudnia zdjęcia czerwone ekstra, zielone trochę wyblakły ale i tak są ładne.
może wrzucę później zdjęcie, żeby Wam pokazać jaka piękna szpara mi się zrobiła.
Wstaw, wstaw

Blog

miranda122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 17:46   #1772
malaosmiornica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kiitty Pokaż wiadomość
hej Dziewczyny, trochę mnie tu nie było.. (sesja, nauka i te sprawy )
wczoraj podczas jedzenia (jadłam jabłko, oczywiście pokrojone w kostkę ) miałam mały wypadek - oderwała mi się rurka od siódemki. na szczęście jej nie zjadłam
od razu zadzwoniłam do mojej orto, ale dzisiaj jej niestety nie ma w gabinecie, więc podjadę do niej jutro. dobrze, że odstający drucik w ogóle mi nie przeszkadza podczas mówienia i jedzenia i mnie nie rani.

załączam dwa zdjęcia
1. ząb bez rurki
2. rurka

a Wam zdarzyło się kiedyś, że odpadła Wam rurka?

Mnie odpadła rurka tydzień temu podczas wizyty u ortodontki, bo za mocno wciskała nowy łuk. Pani doktor powiedziała ze już nie będziemy jej doklejać, ewentualnie później i ucięła łuk
A dziś założyła mi dół, także jestem już całkiem zadrutowana. Bardzo nie podobają mi się te pierścienie, ale niestety nie mogłam mieć rurek na dole
kiittykiedy zakładasz dół?
malaosmiornica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 18:12   #1773
Natka10116
Przyczajenie

Cześć aparatki Zadrutowana mam zostać 30 stycznia (na razie górny łuk). Moja ortodontka na ostatniej wizycie (ok.miesiąc temu) dała mi skierowanie na wyrwanie górnych 4. Powiedziała że drugi ząb mam wyrwać tydzień przed wizytą i że 30 zakładamy aparat. Czytam was od niedawna, ale z tego co wywnioskowałam przed założeniem aparatu robiony jest wycisk a ona mi wycisku nie robiła! Czy jest możliwe że założy mi aparat bez wycisku? A może coś jej się pomyliło?
Stary 2013-01-15, 19:33   #1774
always naughty
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Natka10116 Pokaż wiadomość
Cześć aparatki Zadrutowana mam zostać 30 stycznia (na razie górny łuk). Moja ortodontka na ostatniej wizycie (ok.miesiąc temu) dała mi skierowanie na wyrwanie górnych 4. Powiedziała że drugi ząb mam wyrwać tydzień przed wizytą i że 30 zakładamy aparat. Czytam was od niedawna, ale z tego co wywnioskowałam przed założeniem aparatu robiony jest wycisk a ona mi wycisku nie robiła! Czy jest możliwe że założy mi aparat bez wycisku? A może coś jej się pomyliło?
Ja wyciski miałam robione na pierwszej wizycie. Wydaje mi się, że głownie po to aby orto mogła sobie rzucić okiem na moją wadę, już po moim wyjściu z gabinetu i przygotować plan leczenia. Później lekarz trzyma go jako dokumentację, może zawsze dopasować wadę do pacjenta, obmyślić następny krok leczenia, gdy nie ma obiektu badań pod ręką
Natomiast myślę, że jeśli masz prostą wadę, albo tak jak moja druga orto lekarz nie przygotowywał Ci planu leczenia, to spokojnie wyciski można zrobić przed samym założeniem. Trwa to 5minut więc zrobi Ci je pewnie na tej samej wizycie, ale to jest raczej pomocnicze narzędzie,a nie konieczne więc się nie przejmuj

Minął mój pierwszy miesiąc z aparatem. Chciałam się więcej udzielać na wątku, ale niestety brak mi czasu, w każdym razie pozdrawiam wszystkie aparatki.

Mam do was pytanie i mam nadzieje, że najdzie się ktoś kto będzie mi mógł pomóc Orto chce mi założyć aparat quadhelix. Pomimo, że ma to być dopiero na następnej wizycie, to już został mi wystawiony za niego rachunek i co więcej, już dostałam sms z informacją o niedokonaniu wpłaty i ponaglenie. Cena 360zł. Nie zostałam nawet dobrze poinformowana co to jest, ile to będę nosić itp. Orto nie przygotowała mi też planu leczenia, więc nawet nie wiem jakie będą kolejne kroki leczenia.

Wcześniej planowałam założenie aparatu u innej lekarki, ale wyjechałam za granicę i przyznam, że głupio mi było się pojawić po 1.5roku dokończyć u niej leczenie. Natomiast mam porównanie usług i zdecydowanie obecna orto jest gorsza Przyniosłam jej swoją dokumentacje leczenia i ona się teraz na tym opiera. Co do tego quadhelixa to powiedziała mi tak: przemyślałam sobie i jednak zrobimy tak jak doradzała tamta ortodontka: założymy łuk podniebny" i tyle.
Tylko, że poprzednia chciała mi założyć Goshcarian za 150 zł i dokładnie mi wytłumaczyła co to, po co i dlaczego. Ja nie znam między nimi różnicy, a nazwę tego quada poznałam na rachunku który mi za niego wystawiono. Mam obawę przed założeniem tego łuku i zastanawiam się czy skoro już wystawiono mi za niego rachunek to muszę go założyć i zapłacić? Cena dużo wyższa, informacji w internecie nie za wiele. Poza tym doradzcie mi czy zostać u obecnej orto, czy wrócić do wcześniejszej, która była fajna, polecona, tylko nie wiem czy mnie przyjmie z powrotem
Stary 2013-01-15, 20:06   #1775
Natka10116
Przyczajenie

[QUOTE=always naughty;38667041]Ja wyciski miałam robione na pierwszej wizycie. Wydaje mi się, że głownie po to aby orto mogła sobie rzucić okiem na moją wadę, już po moim wyjściu z gabinetu i przygotować plan leczenia. Później lekarz trzyma go jako dokumentację, może zawsze dopasować wadę do pacjenta, obmyślić następny krok leczenia, gdy nie ma obiektu badań pod ręką
Natomiast myślę, że jeśli masz prostą wadę, albo tak jak moja druga orto lekarz nie przygotowywał Ci planu leczenia, to spokojnie wyciski można zrobić przed samym założeniem. Trwa to 5minut więc zrobi Ci je pewnie na tej samej wizycie, ale to jest raczej pomocnicze narzędzie,a nie konieczne więc się nie przejmuj

Dziękuje uspokoiłaś mnie. Już nie mogę się doczekać aparatu
Stary 2013-01-15, 20:22   #1776
tancereczkaaa
Raczkowanie

always naughty ja na Twoim miejscu wróciłabym chyba do pierwszej orto. Nie musisz wcale płacić za coś, o czym nawet nie masz najmniejszejszego pojęcia.

Ja mam inny problem. Byłam ostatnio u dentysty i powiedział, że mam ósemkę. Nie wiem, czy moja orto tego nie zauważyła (w sumie nie wiem jak można zęba nie zauważyć) czy widziała ale nic nie mówiła. Dentysta jest zdania, żeby tą ósemkę usunąć, bo niby szybko się psują i często rosną krzywo, mama natomiast uważa, że po co mam wyrywać zdrowego zęba, jeżeli nie mam z nim problemu, powiedziała, że zobaczymy co powie chirurg, (mam usunąć 5) i wydaje mi się, że będzie opierać się na jego zdaniu. Jak często orto każe usuwać 8 podczas leczenia ? chciałabym, leżeli już miałoby do tego dojść przeżyć ten ból raz, skoro jest taka okazja, a nie znowu za jakiś czas.
tancereczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 20:53   #1777
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez always naughty Pokaż wiadomość

Mam do was pytanie i mam nadzieje, że najdzie się ktoś kto będzie mi mógł pomóc Orto chce mi założyć aparat quadhelix. Pomimo, że ma to być dopiero na następnej wizycie, to już został mi wystawiony za niego rachunek i co więcej, już dostałam sms z informacją o niedokonaniu wpłaty i ponaglenie. Cena 360zł. Nie zostałam nawet dobrze poinformowana co to jest, ile to będę nosić itp. Orto nie przygotowała mi też planu leczenia, więc nawet nie wiem jakie będą kolejne kroki leczenia.

Wcześniej planowałam założenie aparatu u innej lekarki, ale wyjechałam za granicę i przyznam, że głupio mi było się pojawić po 1.5roku dokończyć u niej leczenie. Natomiast mam porównanie usług i zdecydowanie obecna orto jest gorsza Przyniosłam jej swoją dokumentacje leczenia i ona się teraz na tym opiera. Co do tego quadhelixa to powiedziała mi tak: przemyślałam sobie i jednak zrobimy tak jak doradzała tamta ortodontka: założymy łuk podniebny" i tyle.
Tylko, że poprzednia chciała mi założyć Goshcarian za 150 zł i dokładnie mi wytłumaczyła co to, po co i dlaczego. Ja nie znam między nimi różnicy, a nazwę tego quada poznałam na rachunku który mi za niego wystawiono. Mam obawę przed założeniem tego łuku i zastanawiam się czy skoro już wystawiono mi za niego rachunek to muszę go założyć i zapłacić? Cena dużo wyższa, informacji w internecie nie za wiele. Poza tym doradzcie mi czy zostać u obecnej orto, czy wrócić do wcześniejszej, która była fajna, polecona, tylko nie wiem czy mnie przyjmie z powrotem
Podobne zachowanie do mojej ortodontki. Wcisnęła mi ekspander, nie mówiąc po co i dlaczego (a ponieważ po jego założeniu nie mogłam słowa z siebie wydusić,ani nic przełknąć; miałam pojawic się na wizycie tylko na zmianę drucików, nie zapłaciłam więcej, niż orto mówiła o drutach, co też jest dziwne), poza tym, że zapytałam się, cała w szoku, co to jest i ile będę to nosić. Resztę doczytałam w necie. Ja bym na twoim miejscu zebrała wszystko co się da i uciekła od twojej orto jak najdalej, wracając do pierwszej. Może Ci być głupio (mnie też było, gdy zjawiłam się u mojej po 5 miesiącach), ale ona ma cię leczyć, leczyc dobrze i informować co robi a nie przyjaźnic się z Tobą

Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69
Czas edycji: 2013-01-15 o 20:57
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 22:02   #1778
kiitty
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malaosmiornica Pokaż wiadomość
Mnie odpadła rurka tydzień temu podczas wizyty u ortodontki, bo za mocno wciskała nowy łuk. Pani doktor powiedziała ze już nie będziemy jej doklejać, ewentualnie później i ucięła łuk
A dziś założyła mi dół, także jestem już całkiem zadrutowana. Bardzo nie podobają mi się te pierścienie, ale niestety nie mogłam mieć rurek na dole
kiittykiedy zakładasz dół?
no właśnie tego nie wiem
jak spytałam o aparat na dół moją orto podczas ostatniej wizyty to odpowiedziała, że jeszcze nie teraz i że da mi znać..
ja bym już też chciała być całkiem zadrutowana, bo takie odwlekanie z tym dołem pewnie przedłuży mi tylko cały proces leczenia..

pogadam jutro z moją orto, bo jadę, żeby mi założyła tą rurkę na 7
Stary 2013-01-15, 22:26   #1779
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie tego nie wiem
jak spytałam o aparat na dół moją orto podczas ostatniej wizyty to odpowiedziała, że jeszcze nie teraz i że da mi znać..
ja bym już też chciała być całkiem zadrutowana, bo takie odwlekanie z tym dołem pewnie przedłuży mi tylko cały proces leczenia..

pogadam jutro z moją orto, bo jadę, żeby mi założyła tą rurkę na 7
Wiadomo, że każdy chce skończyć jak najszybciej leczenie, ale na pewno Twoja orto tez ma jakiś tam zamysł, wie, co kiedy można wprowadzić i nie ma co jej poganiać jeśli Cię jakoś wyraźnie nie zwodzi od dłuższego czasu.

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 22:36   #1780
your_dream
Zaczytana w wizażu

Odcementował mi się zamek na piątce na dole przed chwilą. Zachciało mi się chleba razowego ze słonecznikiem. Całe szczęście, że trzyma się na drucie. Jak długo chodziłyście z takim luźnym zamkiem? Jak na złość - w sobotę byłam u orto na wizycie, a mam do niej 80km i zero wolnego czasu, żeby specjalnie na przyklejenie zamka jechać, a najbliższa wizyta 23 lutego.
your_dream jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 22:44   #1781
Jigoku
Zakorzenienie

your_dream, mi niedawno orto przeklejała zamki, chyba za mało utwardziła i klej puścił, ale zamek trzymał się na łuku i łańcuszku, więc mogłam nawet miesiąc z nim chodzić i nie zauważyć, ale jedynka mi się zrotowała przez to, więc może zobacz czy jest w pobliżu Ciebie gabinet i idź tam tylko na przyklejenie zamka?

książki
Stary 2013-01-15, 23:10   #1782
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miranda122 Pokaż wiadomość
Wstaw, wstaw
Pochłonęła mnie dziś trochę uczelnia, dlatego tak późno, ale wrzucam, żeby pokazać, jak zadziałały moje kochane wyciągi ciekawe co orto na to powie jutro

Hm, coś nie widzę swojego załącznika, więc może spróbujmy tak - TUTAJ KLIK

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 23:28   #1783
ajeva
Raczkowanie

Cytat:
Pochłonęła mnie dziś trochę uczelnia, dlatego tak późno, ale wrzucam, żeby pokazać, jak zadziałały moje kochane wyciągi ciekawe co orto na to powie jutro

wow ! super. i gumki zielone świetne

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ----------

Dawno nie pisałam ale chciałam się podzielić dobrą nowiną A mianowicie wczoraj miałam wizytę i orto ściągnęła mi łuk podniebienny, który ona nazywa "groch". ) Jeśli zęby nie będą się przemieszczać żegnam się już na stale z tym ustrojstwem I powiem Wam tak: bez tego czegoś na podniebieniu sam aparat to pikuś jeśli chodzi o jedzenie! Jak jadłam kapustę to sobie przypominałam, że przecież nie mam tego łuku. Cudne uczucie, nic się nie plącze, nie haczy.. nooo cudnie ))
koniec 10.01.2014

"It's not a dream anymore.

It's worth fighting for!"

proszę o udostępnianie=》 https://zrzutka.pl/ndpe6p dla mamy
ajeva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 23:41   #1784
Aria93
Zakorzenienie

Wdowa, mam dokładnie tak samo odsuniętą trójkę.
Aria93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 00:14   #1785
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajeva Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ----------

Dawno nie pisałam ale chciałam się podzielić dobrą nowiną A mianowicie wczoraj miałam wizytę i orto ściągnęła mi łuk podniebienny, który ona nazywa "groch". ) Jeśli zęby nie będą się przemieszczać żegnam się już na stale z tym ustrojstwem I powiem Wam tak: bez tego czegoś na podniebieniu sam aparat to pikuś jeśli chodzi o jedzenie! Jak jadłam kapustę to sobie przypominałam, że przecież nie mam tego łuku. Cudne uczucie, nic się nie plącze, nie haczy.. nooo cudnie ))
Oj coś wiem na ten temat- w drugim roku noszenia aparatu orto ściągnęła mi łuk podniebienny, ależ to była ulga! Wówczas miałam wrażenie, że zęby ułożone były dużo ładniej i już już...ale nie. Po kilku miesiącach łuk wrócił, gdyż zęby zaczęły szaleć, a teraz ekspander zaczynam się już z niego śmiać, nic innego mi nie pozostało Mnie łuk jednak nigdy nie przeszkadzał. W ogóle noszenie aparatu, poza częstym bólem zębów, byłoby prawie niezauważalne.
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 08:30   #1786
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:

wow!ale się migiem przemieścił w tak krótkim czasie

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 08:35   #1787
tikutik
Zadomowienie

Cytat:

WOW rewelacyjny efekt i jakie fajne kolorki gumek

Cytat:
Dobrze, że już się tego pozbyłaś, z Waszych opisów wynika, że to faktycznie nie za przyjemne
tikutik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 10:09   #1788
Jigoku
Zakorzenienie

Macie jakiś sposób na doczyszczanie ósemek? Moje są naprawdę głęboko 'schowane' i mam duży problem żeby włożyć tam szczoteczkę, nawet pęczkową, pierścienie na szóstkach ją mocno blokują. Dlatego wolałabym je usunąć, ale niestety nie da rady :/

książki
Stary 2013-01-16, 10:17   #1789
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tikutik Pokaż wiadomość

Dobrze, że już się tego pozbyłaś, z Waszych opisów wynika, że to faktycznie nie za przyjemne
Można go wyczuć, ale bardzo, bardzo szybko też się do niego przyzwyczaić. Mnie nie przeszkadzał on zbytnio w jedzeniu (choć czasem zaczepiało się o niego, to fakt) a już w ogóle w mówieniu. Można się do tego szybko przyzwyczaić
Stary 2013-01-16, 10:55   #1790
biedronka91
Zakorzenienie

Cytat:
hej Dziewczyny, trochę mnie tu nie było.. (sesja, nauka i te sprawy )
wczoraj podczas jedzenia (jadłam jabłko, oczywiście pokrojone w kostkę ) miałam mały wypadek - oderwała mi się rurka od siódemki. na szczęście jej nie zjadłam
od razu zadzwoniłam do mojej orto, ale dzisiaj jej niestety nie ma w gabinecie, więc podjadę do niej jutro. dobrze, że odstający drucik w ogóle mi nie przeszkadza podczas mówienia i jedzenia i mnie nie rani.

załączam dwa zdjęcia
1. ząb bez rurki
2. rurka

a Wam zdarzyło się kiedyś, że odpadła Wam rurka?
Pewnie, mnie odpadła dwa razy a aparat noszę 9 miesiąc. W jednym z przypadków przyklejenie rurki nie było możliwe, pod siłą naciągu odrywała się, więc musiałam mieć pierścień.
Stary 2013-01-16, 11:37   #1791
miranda122
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez your_dream Pokaż wiadomość
Odcementował mi się zamek na piątce na dole przed chwilą. Zachciało mi się chleba razowego ze słonecznikiem. Całe szczęście, że trzyma się na drucie. Jak długo chodziłyście z takim luźnym zamkiem? Jak na złość - w sobotę byłam u orto na wizycie, a mam do niej 80km i zero wolnego czasu, żeby specjalnie na przyklejenie zamka jechać, a najbliższa wizyta 23 lutego.
Ja chodziłam 3 tygodnie, aż w ostatni dzień, przed wizytą zamek spadł całkiem

Cytat:

ale super zmiana!
i te czerwone gumki, rzeczywiście ładnie się prezentują

Cytat:

Ja chyba dzisiaj mam ściągany łuk podniebny, nareszcie
Męczę się z nim od kwietnia, zęby ładnie się dzięki niemu rozsunęły, nie musiałam mieć wyrywanych. Ale jest bardzo denerwujący, jedzenie się tam plącze i ślina zbiera. Myślę że teraz z samym aparatem nie będzie takiego problemu

Blog

miranda122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 11:54   #1792
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tancereczkaaa Pokaż wiadomość
always naughty ja na Twoim miejscu wróciłabym chyba do pierwszej orto. Nie musisz wcale płacić za coś, o czym nawet nie masz najmniejszejszego pojęcia.

Ja mam inny problem. Byłam ostatnio u dentysty i powiedział, że mam ósemkę. Nie wiem, czy moja orto tego nie zauważyła (w sumie nie wiem jak można zęba nie zauważyć) czy widziała ale nic nie mówiła. Dentysta jest zdania, żeby tą ósemkę usunąć, bo niby szybko się psują i często rosną krzywo, mama natomiast uważa, że po co mam wyrywać zdrowego zęba, jeżeli nie mam z nim problemu, powiedziała, że zobaczymy co powie chirurg, (mam usunąć 5) i wydaje mi się, że będzie opierać się na jego zdaniu. Jak często orto każe usuwać 8 podczas leczenia ? chciałabym, leżeli już miałoby do tego dojść przeżyć ten ból raz, skoro jest taka okazja, a nie znowu za jakiś czas.
Nie słuchaj dentystów. Skoro orto mówi, że nie trzeba go usuwać, nie usuwaj. Ósemki nie zawsze się psują, nie ma sensu ruszać zdrowego zęba. Ja miałam wszystkie cztery zdrowe i ładne. Orto kazała usunąc tylko dolne, bo kolidują jej z leczeniem.
Stary 2013-01-16, 12:51   #1793
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:

pewnie wrócę jeszcze do tego koloru (zarówno zielonego jak i czerwonego)

fajnie, że ściągnęłaś i masz spokój domyślam się tylko jakie to mogło być kłopotliwe

Cytat:
Napisane przez Aria93 Pokaż wiadomość
Wdowa, mam dokładnie tak samo odsuniętą trójkę.
Też w trakcie leczenia Ci się tak odsunęła? kurczę, nigdy nie miałam szpar

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
wow!ale się migiem przemieścił w tak krótkim czasie
trójka struś pędziwiatr

Cytat:
Napisane przez tikutik Pokaż wiadomość
WOW rewelacyjny efekt i jakie fajne kolorki gumek

Cytat:
Napisane przez miranda122 Pokaż wiadomość
Ja chodziłam 3 tygodnie, aż w ostatni dzień, przed wizytą zamek spadł całkiem

ale super zmiana!
i te czerwone gumki, rzeczywiście ładnie się prezentują

Ja chyba dzisiaj mam ściągany łuk podniebny, nareszcie
Męczę się z nim od kwietnia, zęby ładnie się dzięki niemu rozsunęły, nie musiałam mieć wyrywanych. Ale jest bardzo denerwujący, jedzenie się tam plącze i ślina zbiera. Myślę że teraz z samym aparatem nie będzie takiego problemu

daj znać po wizycie.

Ja już jestem po, mam znowu podwyższenia na 4 zębach (przeźroczyste "poduszeczki" zamiast ligatur), żeby nie zagryzać zamków + jakieś dziwne metalowe ustrojstwo po stronie szparkowej trójki wyciągi mam nosić dalej (antylopy) ale tym razem po lewej 1 wyciąg, a po prawej wciąż 2

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 13:49   #1794
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Nie słuchaj dentystów. Skoro orto mówi, że nie trzeba go usuwać, nie usuwaj. Ósemki nie zawsze się psują, nie ma sensu ruszać zdrowego zęba. Ja miałam wszystkie cztery zdrowe i ładne. Orto kazała usunąc tylko dolne, bo kolidują jej z leczeniem.
Warto skonsultować z kilkoma lekarzami, ale opcja 'nie słuchaj dentystów' jest złą opcją

książki
Stary 2013-01-16, 13:54   #1795
Irish184
Rozeznanie

Cytat:

A ta szpara była zamierzona? Czy tak po prostu się zrobiła przy okazji leczenia? Ja mam podobną, może ciut mniejszą. Zrobiła mi się we wrześniu i do teraz w ogóle zęby nie chcą się zejść. Już jestem strasznie zła, że moje leczenie cały czas stoi w miejscu, tylko łańcuszki są wymieniane na nowe i nic to nie daje
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 15:43   #1796
ceciii
Zadomowienie

Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!

Ja dziś po wizycie orto... Odcieła mi część dolnego łuku po czym obejrzała moje zęby meeega dokładnie, odkleiła rurki na końcach i przykliła mi je po wewnętrznej stronie! I mam nosić wyciągi tak, by zahaczać o te rurki wewn i przyciągnąć je do haczyków przy górnych dwójkach (z przodu) - masakra! Nawet ona nie mogła mi ich założyć

Na nast wizycie wyciski i przyklei może retencję na dół

23.09.2010r.

NO PAIN, NO GAIN!

Najpiękniejsza
<i>filmy zablokowane</i>
ceciii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 16:32   #1797
Aria93
Zakorzenienie

Dzisiaj moja orto miała chyba zly humor, bo byłam na wizycie bardzo ponaglana i czułam się zbywana... Wiem, że dolałam oliwy do ognia, bo spóźniłam się 4 minuty. Jako że nie lubię się spóźniać i czułam się bardzo głupio już jadąc na wizytę to zadzwoniłam, przeprosiłam i poinformowałam, że będę 5 minut później. Kobieta na recepcji powiedziała, że nie ma żadnego problemu.
Weszłam do budynku, od progu zostałam poproszona do gabinetu, nie zdążyłam nawet ściągnąć okrycia wierzchniego. Spytałam w gabinecie czy orto ma może przy sobie moje zdjęcie panoramiczne, ponieważ na ostatniej wizycie pytałam o wyrywanie ósemek, ale wtedy nie miała zdjęcia i prosiła mnie o przypomnienie. Dostałam za to reprymendę, że spóźniłam się i ona nie ma czasu na analizowanie moich zdjęć . Trochę byłam zaskoczona, bo umawiałam się jeszcze na lakowanie zębów i sądziłam, że jednak zostało mi przydzielone ciut więcej czasu. W czasie wizyty okazało się jednak, że orto w ogóle nie ma zamiaru lakować mi zębów, w gabinecie byłam 7 minut (patrzyłam na zegarek jak wyszłam). Ledwo usiadłam na fotel, padło pytanie dlaczego mnie tak długo nie było i że powinnam przychodzić częściej. Tu ponownie odczułam zaskoczenie, gdyż wcześniej ustalałyśmy, że mam przychodzić co 1,5 miesiąca i do tej pory tak właśnie miałam wizyty. Nie zmieniono mi łuku, mimo że górny jest już od 3 miesięcy taki sam. Kolor gumek na metal musiałam wybrać w ciemno, bo nie było czasu na pokazanie mi woreczka... (Tu uśmiech w stronę Jigoku, która polecała intensywne kolory - wzięłam ciemnoniebieskie gumki i rzeczywiście zęby wyglądają w nich korzystnie ). Ogółem, doliczając moje 4-minutowe spóźnienie, ortodontka musiała mi poświęcić 11 minut. To chyba naprawdę nie tak dużo jak na 100 zł, które zapłaciłam . Nie wiem, chyba miała zły dzień, każdemu się zdarza... Z drugiej strony jestem trochę zniesmaczona .

Edit: Zapomniałam dodac, że ostatecznie jednak spojrzała na moje zdjęcie i powiedziała, że dolne ósemki będą na 100% do wyrwania, natomiast co do górnych to jeszcze nie jest pewna i za pół roku mam powtórzyć zdjęcie, żeby wiedzieć czy mam mieć wyrywane wszystkie ósemki czy nie, i wyrwać je jeszcze przed zdjęciem aparatu.

W związku z tym mam pytanie. Czy któraś z Was wyrywała na NFZ ósemki we Wrocławiu? Wiem, że niektóre z Was wyrywały na fundusz, ale nie pamiętam czy akurat z mojego miasta.

---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Cytat:
Też w trakcie leczenia Ci się tak odsunęła? kurczę, nigdy nie miałam szpar
Tak. Przed leczeniem stałym aparatem wprawdzie miałam rozsunięte zęby przez ruchomy, ale z przodu nie było tego tak widać. Dostałam wyciągi i po pewnym czasie trójki odsunęły się od dwójek, szczególnie prawa trójka.

Edytowane przez Aria93
Czas edycji: 2013-01-16 o 16:34
Aria93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 16:41   #1798
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj moja orto miała chyba zly humor, bo byłam na wizycie bardzo ponaglana i czułam się zbywana... Wiem, że dolałam oliwy do ognia, bo spóźniłam się 4 minuty. Jako że nie lubię się spóźniać i czułam się bardzo głupio już jadąc na wizytę to zadzwoniłam, przeprosiłam i poinformowałam, że będę 5 minut później. Kobieta na recepcji powiedziała, że nie ma żadnego problemu.
Weszłam do budynku, od progu zostałam poproszona do gabinetu, nie zdążyłam nawet ściągnąć okrycia wierzchniego. Spytałam w gabinecie czy orto ma może przy sobie moje zdjęcie panoramiczne, ponieważ na ostatniej wizycie pytałam o wyrywanie ósemek, ale wtedy nie miała zdjęcia i prosiła mnie o przypomnienie. Dostałam za to reprymendę, że spóźniłam się i ona nie ma czasu na analizowanie moich zdjęć . Trochę byłam zaskoczona, bo umawiałam się jeszcze na lakowanie zębów i sądziłam, że jednak zostało mi przydzielone ciut więcej czasu. W czasie wizyty okazało się jednak, że orto w ogóle nie ma zamiaru lakować mi zębów, w gabinecie byłam 7 minut (patrzyłam na zegarek jak wyszłam). Ledwo usiadłam na fotel, padło pytanie dlaczego mnie tak długo nie było i że powinnam przychodzić częściej. Tu ponownie odczułam zaskoczenie, gdyż wcześniej ustalałyśmy, że mam przychodzić co 1,5 miesiąca i do tej pory tak właśnie miałam wizyty. Nie zmieniono mi łuku, mimo że górny jest już od 3 miesięcy taki sam. Kolor gumek na metal musiałam wybrać w ciemno, bo nie było czasu na pokazanie mi woreczka... (Tu uśmiech w stronę Jigoku, która polecała intensywne kolory - wzięłam ciemnoniebieskie gumki i rzeczywiście zęby wyglądają w nich korzystnie ). Ogółem, doliczając moje 4-minutowe spóźnienie, ortodontka musiała mi poświęcić 11 minut. To chyba naprawdę nie tak dużo jak na 100 zł, które zapłaciłam . Nie wiem, chyba miała zły dzień, każdemu się zdarza... Z drugiej strony jestem trochę zniesmaczona .

Edit: Zapomniałam dodac, że ostatecznie jednak spojrzała na moje zdjęcie i powiedziała, że dolne ósemki będą na 100% do wyrwania, natomiast co do górnych to jeszcze nie jest pewna i za pół roku mam powtórzyć zdjęcie, żeby wiedzieć czy mam mieć wyrywane wszystkie ósemki czy nie, i wyrwać je jeszcze przed zdjęciem aparatu.

W związku z tym mam pytanie. Czy któraś z Was wyrywała na NFZ ósemki we Wrocławiu? Wiem, że niektóre z Was wyrywały na fundusz, ale nie pamiętam czy akurat z mojego miasta.

---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Tak. Przed leczeniem stałym aparatem wprawdzie miałam rozsunięte zęby przez ruchomy, ale z przodu nie było tego tak widać. Dostałam wyciągi i po pewnym czasie trójki odsunęły się od dwójek, szczególnie prawa trójka.
niefajne zachowanie orto

ja u swojej też ciągle czuję ten jej pośpiech i bardzo tego nie lubię

chyba zgapię od was gumki w tym samym kolorze jeśli nie będzie mocnego różu

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2013-01-16, 17:34   #1799
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ceciii Pokaż wiadomość
Ja dziś po wizycie orto... Odcieła mi część dolnego łuku po czym obejrzała moje zęby meeega dokładnie, odkleiła rurki na końcach i przykliła mi je po wewnętrznej stronie! I mam nosić wyciągi tak, by zahaczać o te rurki wewn i przyciągnąć je do haczyków przy górnych dwójkach (z przodu) - masakra! Nawet ona nie mogła mi ich założyć

Na nast wizycie wyciski i przyklei może retencję na dół
Ja już mam dolny 2 tygodnie odcięty, górny idę odcinać w poniedziałek, ale te wyciągi stabilizujące mi naprawdę dużo dały, zęby się dopasowały do siebie

Cytat:
(Tu uśmiech w stronę Jigoku, która polecała intensywne kolory - wzięłam ciemnoniebieskie gumki i rzeczywiście zęby wyglądają w nich korzystnie ).
Niebieskie w ogóle dobrze wyglądają, żeby wydają się bardziej białe Dużo osób bierze sobie różowe lub czerwone - mi się nie podoba ten efekt za bardzo się zlewają z kolorem dziąseł

książki
Stary 2013-01-16, 17:38   #1800
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Niebieskie w ogóle dobrze wyglądają, żeby wydają się bardziej białe Dużo osób bierze sobie różowe lub czerwone - mi się nie podoba ten efekt za bardzo się zlewają z kolorem dziąseł
pod warunkiem,że dziąsła są widoczne.

moich nie widać,więc nic mi się nie zlewa

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości