|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Kochane głosujemy na kolejny tytuł zapraszam
|
|||
| Testować nerwy swojej mamy lubię, psocę, niszczę, krzyczę, rozrabiam i gubię. |
|
5 | 10,64% |
| Tu tupnę nóżką, tam krzyknę "nie", niech siwych włosów przybędzie mamie. |
|
1 | 2,13% |
| Daj mi, nie ciem i łaa łaa - krzyczy wciąż gromadka ta. |
|
1 | 2,13% |
| Niewinne oczka jak aniołek mam, ale prawdziwy hardcore wnet pokażę wam |
|
7 | 14,89% |
| Zdania układamy, co raz wiecej z rodzicami rozmawiamy. |
|
0 | 0% |
| My tu gadu-gadu, a dzieciaki dają w zabawach czadu. |
|
0 | 0% |
| Bunt dwulatka przyszedl wiosna i mamy minę "radosna" |
|
0 | 0% |
| Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy |
|
26 | 55,32% |
| Dzieci nasze już w domach znudzone, gdzie ta wiosna? , pytaja one |
|
1 | 2,13% |
| Rożki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
6 | 12,77% |
| Głosujący: 47. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1621 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011
Szymek zrobił mi dzisiaj pobudkę o... 5. Ostatni raz wstał o takiej godzinie jak miał 3-4 m-ce ![]() Dziewczyny, a ile razy dziennie myjecie ząbki maluchom? My tylko raz dziennie wieczorem w trakcie lub po kąpieli, ale przecież ja myję częściej to może i małemu powinnam.
|
#1622 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011
Dzień dobry
Brumku boli i to dosyć mocno :/ wczoraj powiedzieli mu tyle, że 2 dni po operacji będzie miał jeszcze te wszystkie sączki w nodze itd Może być ze będzie 3 dni w szpitalu, a może że tydzień lub dwa w zależności jak się będzie goić. Później 6 tyg ma nie stawać na nodze, jedynie do toalety ale o kulach oczywiście. Po tych 6 tyg rehabilitacja... długa droga przed nami.. A mój tż typ pracoholika, jego w niedziele szlag trafia, że nie ma nic do roboty a c dopiero tyle tygodni.. ![]() Najgorsze jest to, że nie mam jak dojeżdżać do tego szpitala... brak normalnego połączenia autobusem czy pociągiem.. Lili też na całe dnie nie będę zostawiać u siostry czy szwagierki.. ![]() Ok przestaje juz smęcić o sobie obiecuje |
|
|
|
#1623 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No to zakup Ci się udał ![]() E tam, nie damy Jasia A wózek u nas też wpadł kiedyś w oko, jak w sklepie dorwał to gonił po alejkach cały szczęśliwy. Może bym nawet kupiła, ale różowy był ![]() Ad. suchej skóry, ja mam to samo, najgorzej z rękami teraz, koszmar. A Adaś też niestety całą skórę ma suchą, aż jakby blada wysypka się pojawia, ale jak byliśmy do kontroli, to pytałam pediatry i powiedziała że to niestety zimowa przypadłość, jak u dorosłych, tylko u dziecka się mocniej objawia bo skóra delikatniejsza. Suche powietrze, zmiany temperatury itp, nie jest to nic czym mamy się martwić, smarować kremem w miarę możliwości i tyle. A pisałyście kiedyś o bólach nóg - pamiętam że też miałam tak jak rosłam, dziwny, tępy i dość ból w nogach, okazało się że to właśnie było powodem. Cytat:
2 - pozwala ![]() Cytat:
kiepska sprawa zostawałoby Ci tylko jeżdżenie samochodem? Daleko to?---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Dziewczyny, mam głupie pytanie, potrzebuję rady ![]() Muszę kupić Adasiowi kołdrę i poduszkę do łóżka, na razie ma tą z łóżeczka, ale do łóżka chciałabym większą. Tyle że jest sporo różnych rozmiarów, nie wiem jaki byłby najlepszy, i na jaki najłatwiej kupić pościel W takiej np Ikei jest kołdra 125x110, to chyba ciut krótka, taki prawie kwadrat, poza tym pościel w takim rozmiarze znalazłam tylko tam. Materac ma 160x70. Doradzicie?
|
|
|
#1624 |
|
Wtajemniczenie
|
Aniu moje dziewczyny maja takie same wymiarowo lozka, a koldre maja standardowa: 140x200 i poduszke 60x70 chyba. Koldra kupiona w normalnym sklepie, poduszka w Ikei. Posciel o takich wymiarach kupisz w Ikei, ale nie tylko. Ja sie teraz zastanawiam nad zmiana poduszek na "normalne" duze, bo jednak na te mniejsze trudniej znalezc poszewki.
I witam! Idziemy do lekarza. |
|
|
|
#1625 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
Szybkie pytanko do tych co maja Polsat cyfrowy. Dziala Wam TVN HD? |
|
|
|
#1626 |
|
Zakorzenienie
|
Witam.
Aga po co do lekarza? dzieci się pochorowały? ![]() Agula czytałam wczoraj o kolanie tż, przykro mi. Ale dacie radę, zobaczysz, opika medyczna na wysokim poziomie. Powoli dojdzie do siebie. A jak w pracy na to patrzą? nalezy mu się jakieś odszkodowanie? trzymajs sie dzielnie. Isia malarka z miną aniołka Carmela ale Sarcia ma rzęsy boskie Natka tż pokazywałam Domka, skubany jest, taki zwinny, szybki, jak się wspina. Szok dla mnie. A Wasz dom... rozmarzyłam się. Kolor okien ładny. No i diagnozuj się dalej! Marzena zszokowałam się, dobrze że wzieliście się za zęby, my chyba też powinniśmy się pokazać. Nocne picie mleka też mogło zrobić spustoszenie w postaci próchnicy... Nie obwiniaj się, to nie twoja wina. Nie jest powiedziane że gdyby nie piła w nocy to uniknełabyć takiej sytuacji. Brumek fajnie, że zdrowi. Dziubek a Ty? jak się czujesz? Madziulka my mylismy raz przed spaniem. Ale od dzisiaj myję 2 razy, jeszcze rano po śniadaniu. Anka no ale chyba Ty decydujesz czy mama ma wziąć małego na spacer czy nie Nie martw się egzaminem, zdasz za 2 razem, lepiej się przygotujesz. Wracam do żywych. Od poniedziałku nie gotowałam obiadu, spałam kiedy tylko miałam możliwość i chodziłam po ścianach, ból głowy a la migrenowy nie dawał mi spokoju, tylko odpoczynek łagodził. Mam mały sajgon w domu.
Sara Edytowane przez patik87 Czas edycji: 2013-01-17 o 10:02 |
|
|
|
#1627 | |||||
|
Zakorzenienie
|
hej hej!
Cytat:
haha dobre dobre ![]() Cytat:
![]() - buziaczki Jaś się wystraszył czy wstał, siadł na sanki i jechał dalej ![]() - pokaż później efekty - koniecznie! tak, ja akurat kapustę drobniutko kroję ![]() Cytat:
Ala jeszcze śpi ![]() jak nie ma drzemki w dzień 0 od kilku dni to zasypia ok. 20 i śpi do południa ![]() ale jak tylko wrócą pobudki do przedszkola to i drzemki w dzień powrócą ![]() 2. Ali zazwyczaj 1 raz dziennie na wieczór Hani już normalnie 2 razy u nas ogólnie problemów z myciem zębów nie ma kiedyś były, ale nie dawałam za wygraną i się młoda przekonała. najpierw myłyśmy bez pasty a później już normalnie i teraz sama buzię otwiera ![]() Cytat:
1 kg kapusty, 0,5 kg mięsa mielonego szklanka ryżu (wychodzi 2 torebki) surowego 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 2 jajka sól pieprz trochę mąki kapustę poszatkować lub drobniutko pokroić, nasolić i odstawić na ok. godzinkę. Potem odcisnąć. do kapusty dodać jajka, mięso, mannę, sól, pieprz, sprawdzić smak (można dodać podsmażanej cebulki - robiłam i tak, też dobre) na koniec dodać ryż. Ryż można dać od razu ale potem gorzej jest próbować smak bo może zgrzytać między zębami formować w dłoni podłużne gołąbki, obtaczać w mące i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Potem poukładać w wysokiej patelni lub rondlu pionowo i dość ciasno. Jak mi zostaje miejsca to część ustawiam pionowo a resztę poziomo, żeby się nie przewracały. zalać bulionem do 3/4 wysokości i dusić pod przykryciem ok. godziny. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego!2. nie wiem jaki wymiar ma Hani łóżko - to taka sofa jednoosobowa rozkładana i ma normalną kołdrę 160x200 i w cale nie jest za duża śpi pod taką kołdrą odkąd prawie 2 lata miała a i ja jak z nią czasami śpię to mam kawałek okrycia dla siebie ![]() Cytat:
co do skóry u Ali to dramata tzn teraz już trochę lepiej, ale u niej to na 100% uczuleniowe drapie się niemiłosiernie. nawet po domu muszę jej pod bluzkę body ubrać bo inaczej to bluzkę podciąga i się drapie. w czasie Święta-Sylwester poszalałyśmy z dobrociami i ją wysypało: ryba, czekolada albo jajko (albo wszystko na raz )już jesteśmy na dobrej drodze, ale wyglądało to strasznie
|
|
#1628 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() my myjemy Emilowi zęby 2 razy dziennie, żeby już nabrał dobrego nawyku. nie obywa się bez płaczu czasami, ale mąż jest nie do pokonania w tej kwestiii. ma bzika na punkcie mycia zębów. |
|
|
|
|
#1629 |
|
Zakorzenienie
|
hej mamole
przeczytałam ale nie odpiszę szczegółowo , mała przylepa non stop na mnie wisi etap only mama nie mija a wręcz się nasila z dnia na dzień same wiecie jak to jestM nie ma w domu od 4 i do 20 czasem więc mały na mojej głowie a że drzemek nie ma to bywa ciężko z wolnym czasem Agula strasznie współczuję mężowi, mój też ma problemy z kolanami , ściągania krwiaków (bez znieczulenia ) też ma sobą więc zna ten ból mam nadzieję,że jednak szybko wróci do formy po operacji trzymam ![]() widzialam ,że nasza Ania cierpiała ![]() dobrze,że już najgorsze za Tobą Brumku super ,że Tymcio zdrowy Aga co z maluchami,że kierunek lekarz ?? Patik współczuję bólu, mam nadzieję,że juz mija ta migrena !! dziękuję,że pytasz
|
|
|
|
#1630 |
|
Wtajemniczenie
|
Patik, Iwa, Dziubku z Antkiem bylam, dziewczyny u babci na feriach. A Antek w zeszlym tygodniu byl przeziebiony, niby juz przeszlo, choc pokasluje jeszcze troche, ale wczoraj i dzis rano zagoraczkowal, wiec wolalam to sprawdzic, zwlaszcza ze wszedzie trabia o grypie. Na szczescie osluchowo czysty, lekko czerwone gardlo, dostal leki anty wirusowe. Ja w ogole obstawiam trojke. Choc pierwsza wyszla bez jakichkolwiek objawow, myslalam ze z druga tez tak bedzie.
|
|
|
|
#1631 | |
|
Raczkowanie
|
Patik - niby decyduje ja kiedy ma wyjść. Dzisiaj wyjdą, bo jest mniejszy mróz. Przed chwilą mama mi napisała, że mój mały wstał dzisiaj o 11:10 Bo nie chciało mi się do niego wstawać co chwile. Ok 7 jak wstawałam otworzył oczy, przeciągnął się i przewrócił na boczek i dalej spał. Później dałam mleko, umyłam ząbki, zmieniłam pampersa, pouśmiechał się chwile, obrucił na drugi boczek i tak spał. Jestem w szoku - ale dlaczego on w nocy tak smacznie nie śpi? Albo w niedziele gdy z mężem nei musimy wstawać do pracy? Wtedy to zwsze rano się budzi - złośliwiec mały![]() ---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Piszecie o wyjazdach tż-ów, ja od 28.01. to praktycznie do końca maraca mam zaplanowane wyjazdy, przeważnie od poniedziałku do piątku - chyba 2 tyg. mam być domu. Mam nadzieję, że jeszcze się coś zmieni i nie będę tyle w delegacji
|
|
|
|
|
#1632 |
|
Zakorzenienie
|
Tż chory, dzieci chore. No masakra jakaś.
Tż w dużym na kanapie spi od dwóch dni, ogólnie to i wygrzewa się tam w ciągu dnia, a ja z dziećmi w sypialni. Tż ma taki kaszel przestraszny że szok, ale do lekarza zamiaru nie ma iść... Karol dziś w nocy z goraczką budził się chyba z milion razy, wędrował po całym łózku, przenosiłam chyba z 10 razy poduszki z jednego konca na drugi bo bałam się zeby nie spadł. Bartek całą noc chrapał, taki katar ma. Dobrze że ja się jeszcze trzymam, ale jak już ja zachoruje to będzie znaczyć że już pożądna epidemia.
Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2013-01-17 o 12:34 |
|
|
|
#1633 |
|
Wtajemniczenie
|
helo
ja tylko o sobie ( )- uszyłam kubie małego misia przytulankę, ręcznie bo maszyny nie mam. wyszedł koślawy, ale Kuba jest przeszczęśliwy i od rana się z nim na minutę nie rozstaje! fajne uczucie
|
|
#1634 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1635 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zdrówka dla wszystkich! |
|
|
|
|
#1636 |
|
Wtajemniczenie
|
ostrzegam, pierwsza rzecz w życiu, która uszyłam
żółte mazy to nie brud, taki materiał (podszewka od starej sukienki)
|
|
#1637 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pokaż! ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Zdolniacha z Ciebie! Widać, że Kubusiowi się bardzo podoba. |
|
|
|
|
#1638 |
|
Wtajemniczenie
|
wow!! justyna, świetny misiek
dla Ciebie. i ta radość i uwielbienie w oczach Kuby - bezcenne!!
|
|
|
|
#1639 |
|
Wtajemniczenie
|
miś bez okazji. strasznie podobają mi się zające i anioły z tildy. chce zuzce uszyc, ale zacząć muszę od prostszych rzeczy
no i pierwszy jest misiodzisiaj wieczorem będę robić takiego samego misia dla zuzy
|
|
#1640 |
|
Wtajemniczenie
|
Justyna fajny miś. Czym go wypchalas?
Odpowie mi ktos na moje wcześniejsze pytanie ? |
|
|
|
#1641 |
|
Wtajemniczenie
|
Stronczek tvn hd mi działa na cyfrowym polsacie (aż poszłam na dół sprawdzić
)wypchałam wypełnieniem z poduszki
|
|
#1642 | |
|
Zadomowienie
|
Bry Kuneczki
Cytat:
Aguś całuski dla Antka zdrówka dużo Agula mąż da radę trzymam za niego kciuki za niedługo będzie po wszystkim
|
|
#1643 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1644 | |||
|
Zakorzenienie
|
dobrze, że osłuchowo ok!
oby leki pomogły. Neosine macie może? ![]() Cytat:
w nocy parę razy się przebudziła, po 9 coś kwękała to poszłam a ta się przekręciła i spała dalej. za to pampers bez zmiany tyle godzin to fiołki dla nosa normalnie ![]() Cytat:
Cytat:
ja kiedyś na szydełku kota zrobiłam ![]() nie odpowiadałam bo ja nie mam polsatu cyfrowego ![]() my po spacerze wyszłyśmy dzisiaj mimo baaardzo średniej pogody ale wczoraj się kisiłyśmy, miałyśmy podejść tylko po chleb i drożdżówki, ale że na górce koło bloku nie było dzieciarni to dziewczyny trochę na sankach pojeździły ![]() teraz bajki oglądają, jedzą drożdżówki a ja kawę piję
|
|
#1645 |
|
Wtajemniczenie
|
Stronczku ja mam cyfrowy polsat i mi tvn hd działa
Iustyna radość w oczach Kuby bezcenna
|
#1646 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki za Odp. Walczę z tym ustrojstwem od wczoraj i nic. Majątek juz wydalam na telefon do Warszawy. Podobno zmieniała sie częstotliwość nadawania tego kanału a Moj dekoder nie widzi. Ręcznie nie ma opcji zmienić. Wrrrr
Justyna Dzieki za poświęcenie
|
|
|
|
#1647 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1648 |
|
Wtajemniczenie
|
Iwa tak neosine
i jeszcze pulneo. Ale podac to Antkowi to masakra. Niestety nie jest lekomanem jak dziewczyny. Troche Ci zazdroszcze tego spania Ali, ale tylko troche. Zdecydowanie jednak wole odpoczac od malego w dzien, ostatnio spi po 2,5 godz.Justyna zdolniacha z Ciebie.Bartessa zdrowka dla rodzinki! Ty sie trzymaj. Agula trzymam kciuki za meza. Shira Lili pytalas o strone, gdzie sprawdzam stan powietrza. Tu: http://www.malopolska.pl/Obywatel/EK...y/default.aspx |
|
|
|
#1649 |
|
Raczkowanie
|
Hey,
wypadłam troche z obiegu ale ogolnie jestem ![]() Stronczek teraz w tej chwili tvn działa, ale ogólnie u nas jest to jedyny program hd który często szwankuje, wystarczy ze pogoda coś troche nie tak i już sie zacina hmm moze w sumie dlatego zmieniają na inną czestotliwość. Iustyna ale super miś, i synek jaki zadowolony, bezcenne ![]() Madziulka 17 a czemu tylko raz wieczorem, a rano? dorosli mamy taki rytual z rana to i maluch zaraz przybiega do lazienki, podsuwa sobie stołeczke ikea do umywalki i i z rana z nami myje ząbki, no i wieczorem tak jak u was Buuuuuuuziaki! |
|
|
|
#1650 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry.
Patik, o kurcze i Ciebie dopadły bóle głowy- współczuje. Może pokaż się lekarzowi skoro to ciągnie się kilka dni?Teliczku, dzwoniłam- niestety nie robią takich zabiegów. Trochę boję się nowego dentysty, bo to miejsce nastawione bardziej na dorosłych pacjentów, a pierwszy stomatolog tylko dla dzieci i podejście naprawdę rewelacyjne mieli. Może na lakowanie tam wrócimy. Pokaż kombinezon - Jasiek się w nim nie topi? Też wzięłam 98 (tylko dwu częściowy) i jest wieeeeelgaśny. Hani w nim prawie nie widać, ale na przyszłą zimę będzie jak znalazł. ![]() Ładnie szalejecie na sankach. Aania, ja myślę, że Adaś za chwilę będzie wiedział więcej od Nas - niemożliwy jest chłopak. U Nas jak u Brumka, wszelkie przytulanki są kończone przez małą przyzwoitkę która Nas rozdziela.Brumek, z opisu brzmi pysznie- podziel się przepisem. Ja też coraz częściej słyszę i widzę chłopców z wózkami. Tylko pewnie nie jest łatwo znaleźć taki, który nie byłby różowy. ![]() Madziulka, ja na początku też tylko raz dziennie myłam. Od jakiegoś czasu dwa razy, a teraz jeszcze staram się po obiedzie chociaż szybko przejechać. Iustyna, jaki koślawy- świetnie Ci wyszedł, co widać po minie Kuby. Myha, fajne klocki. W ogóle zauważyłam więcej nowości lego duplo- jest cyrk i nowe serie dla dziewczynek (stadnina koni, arielka, dom). Carmela, a Ty wiesz coś więcej o ozonowaniu zębów? Czy to rzeczywiście jest szybka i bezbolesna metoda na ich wyleczenie? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.

zapraszam

Zakończone: 2

)
Jak tylko mąż mnie przytula, to biegnie, wpycha się między nas, odpycha go z płaczem i wspina się na moje ręce.
kiepska sprawa 

Nie martw się egzaminem, zdasz za 2 razem, lepiej się przygotujesz.
Na co Adaś spojrzał, zaczął się śmiać, ale śmiech taki "ale babciu głupoty opowiadasz", po czym na cały głos radośnie "TATA!"
)