Mamusie majowo-czerwcowe 2013 cz.7 - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 8 części naszego wątku ??
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.8 7 16,67%
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 c.8 2 4,76%
Szalone mamuśki plotkują, a maluszki płeć prezentują. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.8 0 0%
Swą płeć dzieci objawiają i brykanie zaczynają. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.8 1 2,38%
Pokaż kotku co masz w środku, mamusie V-VI 2013 odkrywają płeć dzieci - cz.8 1 2,38%
Zimę już mamy, na wizyty biegamy i dzieciątka podziwiamy. Mamy V-VI 2013 cz.8 0 0%
Niektóre mamy ruchy dzieci już czują, inne pilnie ich wyczekują - Mamy V-VI 2013 cz.8 1 2,38%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.8 7 16,67%
My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8 13 30,95%
Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.8 2 4,76%
Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.8 3 7,14%
Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.8 0 0%
Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.8 0 0%
Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.8 1 2,38%
Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.8 1 2,38%
Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.8 2 4,76%
Rozstępują się nam brzuszki, jednak rosną też cycuszki. Mamy V-VI 2013 cz.8 1 2,38%
Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-17, 11:22   #1801
adunia89
Zadomowienie

Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2013 cz.7

Dzień dobry!

Magiusia, xal, kciuki za wizyty!

Ja też dzisiaj wizytuję, pokażę ginowi wyniki z połówkowego w sobotę i mam nadzieję, że namówię go na podglądnięcie Małej.

Piszecie o ciuchach ciążowych. Mnie przytyło się ok. 4 kg i jak na razie rozmiar ciuchów ciążowych mam ten sam co normalnych przed ciążą. Ostatnio kupiłam spodnie w H&M za 60 zł, udało mi się bo było dużo r. 34 i okazało się, że świetnie leżą. Tak więc korzystajcie, teraz takie super promocje że szkoda by było nie kupić, nawet na krótki okres czasu.

Najbardziej gorzka w naszym dzisiejszym smutku
jest pamięć o wczorajszej radości...

Amelia
adunia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 11:24   #1802
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lublana Pokaż wiadomość
To co planujesz kupić to jest otulacz a otulacz z przypinannymi wkładami to pieluszka SIO, ale one sa dośc drogie jak widziałam. Ja kupie otulacze bez przypinania, po prostu takie, ze wkład się wkłada, on sie nie przesuwa, spokojnie Otulaczy po sikaniu możesz uzywać kilkukrotonie zanim dasz do prania i tylko włady wymieniac na czyste, ale po kupie to już lepiej wymienić tez otulacz
Ja mam taki plan, że chce zacząć wielorazówki od ok. 3 miesiąca, ale czasem będę też robić dni wielorazowe, pieluszek już mam 7, do porodu pewnie jeszcze z kilka dokupię, więc będę miała zestaw, żeby przy noworodku używać zamiennie z jednorazówkami, akurat żeby pupa odpoczęłatylko oczywiście jak nawet zmniejszone do najmniejszego rozmiaru pieluszki onesize (bo takie mam) nie będą na noworodka za duże.
Co do kosztów ja chcę mix pieluszek z kieszonką i otulaczy, myślę, że skoro do tej pory wydałam 550 zł a mam już spory zestaw to w 1500 zł się na luzie zmieszczęJak Ty chcesz same otulacze i wkłady to i poniżej tysiaka możesz zapłacić, ale spróbuj też kieszonek, sa dobre na wyjścia, tyle że kieszonke trzeba od razu prać po siku/kupie.
Właśnie sobie wróciłam do Twojego starego postu o pieluszkach i już wiem co to otulacz, a co kieszonka. Dzięki
Może rzeczywiście kupię też trochę kieszonek, zastanowię się.

Na wyjścia myślałam też, żeby mieć w zapasie troszkę wkładów jednorazowych do otulaczy, żeby w razie potrzeby zmiany pieluszki wywalić wkład do kosza. Ale to jeszcze też rozpatrzę.
W każdym razie nie chcę kupić za dużo, tylko tyle, żeby mi starczyło na pranie co 2-3 dni. Jeśli w praktyce okaże się, że mam za mało to wtedy dokupię
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 11:25   #1803
lonely_lady
Zakorzenienie

Happy za ponczo
bardzo lubię takie rzeczy i też ostatnio oglądałam poncza, chyba nawet również w reserved, ale troszkę inne.. Jednak pożałowałam kasy i nie kupiłam chyba się starzeję, albo instynkt macierzyński polega u mnie na tym, że nic nie kupuję żeby zbierać kasę dla dzidzi

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 11:28   #1804
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość

brawo za 20tc!

Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość

Uciekam pozałatwiać swoje sprawy. Muszę tylko ubrać się na cebulkę, bo Mąż dzwonił i mówił, że jest meeeega zimno i wietrznie...

Do później!

adunia- za wizytę

lonely- mnie też już nie cieszy kupowanie czegoś dla siebie, ale dla dzidziusia i owszem, radość jak u dziecka po dostaniu cukierka

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 11:30   #1805
happy blue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
te pieluszki przede wszystkim zauroczyły mnie wyglądem. Te kolory i wzory powalają równie wielkim atutem jest to, że są naturalne i nie odparzają pupci..
ale.. mimo wszystko wydaje mi się, że jak podliczy się całość, łącznie z kosztem prania, to wychodzi spora sumka.. i nie wiem czy to się tak opłaca
mi się wydaje, że oszczędności wielkich na tym nie ma, ale za to jest dużo ekologiczniej i zdrowiej dla dziecka. no i chyba też się nie dopłaci w sumie?
Cytat:
Napisane przez adunia89 Pokaż wiadomość
Dzień dobry!

Magiusia, xal, kciuki za wizyty!

Ja też dzisiaj wizytuję, pokażę ginowi wyniki z połówkowego w sobotę i mam nadzieję, że namówię go na podglądnięcie Małej.

Piszecie o ciuchach ciążowych. Mnie przytyło się ok. 4 kg i jak na razie rozmiar ciuchów ciążowych mam ten sam co normalnych przed ciążą. Ostatnio kupiłam spodnie w H&M za 60 zł, udało mi się bo było dużo r. 34 i okazało się, że świetnie leżą. Tak więc korzystajcie, teraz takie super promocje że szkoda by było nie kupić, nawet na krótki okres czasu.
za wizytę

Cytat:
Happy za ponczo
bardzo lubię takie rzeczy i też ostatnio oglądałam poncza, chyba nawet również w reserved, ale troszkę inne.. Jednak pożałowałam kasy i nie kupiłam chyba się starzeję, albo instynkt macierzyński polega u mnie na tym, że nic nie kupuję żeby zbierać kasę dla dzidzi
to jest takie ponczo, które tez lubie, a to dlatego, że ono nie jest obszernek (zwłaszcza z brzuszkiem), raczej skromne w rozmiarze. wcześniej nie mierzyłam nigdy bo mi się wydawało, że to jest za poważne dla mnie cena 34.90 mnie zachwyciła
w tym miesiącu nie wiem co mi się stało, chyba miałam jakieś złe dni albo chciałam nadrobić te długie miesiące bez ani jednej rzeczy kupionej dla siebie i popłynęłam. ale też miałam braki w szafie i chodziłam w 2 swetrach na zmianę w te zimne dni. na szczęście na L4 to wychodziłam z domu raz na dwa tygodnie
Stary 2013-01-17, 11:30   #1806
Lublana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
Lublana, a mogłabyś podać ilości minimalne jakie trzeba by mieć na początek? i jaki to koszt poszczególnych elementów? i ile w międzyczasie dokupywać, tzn ostatecznie jaka jest liczba potrzebna? cholera, TV nie mam to programu nie obejrzałam. jaką mają przewagę te pieluszki od starego sposobu z tetrą? a w plenerze nie ma problemu z przewijaniem? np jestem gdzieś, idę do łazienki, przebieram, a potem z tym brudnym wkładem spaceruję dalej?
Cytat:
chyba jednak mi brakuje wyobraźni muszę jakiś filmik ogarnąć
Brudne pieluszki można włożyć do woreczka z PULa (ten nieprzemakalny materiał z którego jest też zrobiona pieluszka) np. http://maleme.pl/17-woreczki ja mam taki mały.
Przebieranie w plenerze myślę, że identyczne jak jednorazówki

Dziewczyny poczytajcie sobie poradniki np. to http://www.babyetta.pl/pl/i/PORADNIK/19
http://dlapupy.pl/pl/i/Co-bedzie-potrzebne/19
A tu przykładowe zestawy i koszty
http://www.babyetta.pl/pl/i/Przykladowe-Zestawy/25
http://dlapupy.pl/pl/i/Koszt-pielusz...dnorazowych/38

Myślę, że ostateczną ilość i tak każdy dopasuje sobie indywidualnie. Ja planuję koło 20 sztuk pieluch a z czasem pewnie i więcej, wyjdzie w praktyceNa początek planuję wydać na to ok. 1500 zł.
Lublana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 11:30   #1807
adunia89
Zadomowienie

szprotka, dziękuję za kciuki i gratuluję 20 tc!

happy, również dziękuję!

Czy jest na wątku taka osoba, która jeszcze nic nie kupiła do wyprawki??? Bo tak czytam i widzę, że szoping pełną parą, a ja nie odważyłam się kupić nawet jednej rzeczy

Amelia
Stary 2013-01-17, 11:31   #1808
Atena564
Zadomowienie

witam się i ja

Diabli gratuluje córci

Ada dobrze ,że syn wrócił cały i zdrowy, i fajnie jakby na przyszłość nauczył się dawac znać gdzie jest i o której mniej wiecej wróci- no ale to nastolatek wiec cięzko bedzie go do tego zmusić

Szprotka za 20 tyg

Ja też dziś miałąm okropną noc, od 2 niespałam do 5 (o 3 w nocy spisywałam sobie co już posiadam z ubranek, czego wogóle niemam np. śpiochów ) potem zasnełam, a o 8 koparka coś kopała pod blokiem, jakieś rury kopią czy coś....a spać źle mi się sypia, bo musze na boku spać, bo jak choć na kilka min położe się na plecach to zaraz mnie tak dziwnie brzuch ciągnie, jakby się skóra napinała....

Niechce mi się wogóle gotować obiadu dziś.....tż w delegacji i tymbardziej niemma weny by coś do garnka wrzucać...ale mam frytki, warzywa na patelnie w zamrażalce więc może coś tam upichce
Atena564 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 11:31   #1809
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deb Pokaż wiadomość
Wow super ceny. A wrzucisz zdjęcia
Co dobrego było na kolacji? Albo lepiej nie pisz
Znalazłam tylko 2

Z reserved
http://www.reserved.com/pl/collectio.../dresses/W0855

i z Camieu identyczna tylko kupiłam długą, wzięłam dwie ale zdecydowałam się na długą bo bardziej balowa i dzisiaj zwracam krótką

http://www.camaieu.com/en/women-fash...s-0902-07.html

a co jadłam mmmmm pierożki ruskie, oscypki w panierce, sos kurkowy na przystawki, potem łosoś w sosie ziołowym a na deser lody
Stary 2013-01-17, 11:32   #1810
happy blue
Zadomowienie

Cytat:
szprotka, dziękuję za kciuki i gratuluję 20 tc!

Czy jest na wątku taka osoba, która jeszcze nic nie kupiła do wyprawki??? Bo tak czytam i widzę, że szoping pełną parą, a ja nie odważyłam się kupić nawet jednej rzeczy

melduję się, ja też strachliwa. ilość rzeczy dla dziecka: 0.

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
Znalazłam tylko 2

Z reserved

i z Camieu identyczna tylko kupiłam długą, wzięłam dwie ale zdecydowałam się na długą bo bardziej balowa i dzisiaj zwracam krótką

a co jadłam mmmmm pierożki ruskie, oscypki w panierce, sos kurkowy na przystawki, potem łosoś w sosie ziołowym a na deser lody

to nie na mój brzuszek sukienki, bo jedzenie owszem
Stary 2013-01-17, 11:32   #1811
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Dzisiaj wcześniej się obudzilam, boli mnie noga od pośladka w dól, ale nie w kązdej pozycji, tak jakbym coś naciągnęła albo co, sama nie wiem.
Dzisiaj połówkowe i muszę zawieźć do pracy L4 więc pewnie czeka mnie duzo nadrabiania.
Mnie też czasem. Z tyłu czuję, że wyrywa mnie udo.

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
dziewczyny aż się popłakałam!!!

jesteście przekochane..
martwiłyście się poważnie..
a Ja byłam już w takim stanie ze nie miałam siły do was wrócic..
wyłączyłam kompa..
sms zobaczyłam przed chwilą ..
z zasady wyciszam wieczorkiem..nie przyszło mi do głowy że możecie napisac..
bardzo Was przepraszam ..
nigdy więcej się to nie powtórzy..obiecuje...
ale do rzeczy ...
syn wrócił po 21
już byłam tak spłakana..
myślałam żeby iśc na policje..
tż mnie uspokajał..
i mówił że koło 24 pójdzie on..bo za wcześnie nic nie zrobią...
to Ja atak ..
idziemy teraz bo może gdzieś leży i zamarznie.
.no mówie wam od zmysłów odchodziłam..
tż oczywiście podejście całkiem inne..
jak przyjdzie to kara musi byc..
zaczęłam się kłócic..
niech tylko przyjdzie cały i zdrowy nad resztą później się zastanowie..
no nic..zobaczyłam go przez okno jak otwiera furtkę ..
kamień z serca...
nigdy nie poczułam takiej ulgi..
no ale później możecie sobie wyobrazić..
kazania..kazania..kazania ..krzyki ..żale..itd..
do 23 siedzieliśmy i tłumaczyliśmy...
może zrozumiał..ale konsekwencje ponieść musi..
kara to...
po szkole prosto do domu i szlaban na wychodzenie ..do odwołania...
brak kompa dwa tygodnie

a wiecie gdzie był i co robił..
jego tłumaczenie to..
"mamo..byłem u kolegi"globusa" i nadrabialiśmy zaległości w ćwiczeniach od Wosu bo jutro facetka sprawdza "
no mówię Wam..musiałam uwierzyć..pokazywał mi te cwiczenia!
nie ..żeby się uchłał..nie żeby się szlajał..nie.. żeby na panienkach był..
tylko co....
uczył się!!!
grzeczne dziecko

jeszcze raz bardzo przepraszam Was za stres który Wam zafundowałam..
wybaczcie
Nadrabiałam i czytałam Waszą historię jak jakiś kryminał. Dobrze, że wszystko dobrze się skończyło!

Cytat:
w dzień dobry tvn będzie dzisiaj o pieluchach wielorazowych
Kiedyś była Reni Jusis i gadała o tych wielorazówkach, w ogóle o eko i tż wziął sobie do serca i łazi i ciągle gada, że jego dziecko będzie eko i będzie używał zamiast pampków - trawę, zna już najnowsze wiązania w świecie mody.

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
dawno to sprawdzałam i nie pamiętam czy tylko różnice czy odsetki czy jeszcze karę.. jeżeli sie dobrze przygotujecie dlaczego to auto kosztowało 11 tys a nie więcej to może się udać bez płacenia.. Wymyślcie coś o zepsutym jakiejś części, że nie było sprawne w 100%. Potem pewnie trzeba będzie jakieś podanie napisać i może przejdzie.. Tylko pewnie będziecie musieli tam kilka razy pojechać..
My kupiliśmy po konkretnej stłuczce, pół przodu nie ma, wszystko ujęte w umowie i od tej ich ceny pani ma prawo odliczyć tylko 20%, albo rzeczoznawca. Więcej zapłacilibyśmy za tego rzeczoznawcę.

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
tak tylko reta jest jedna , po co ona ma sie starac skoro wtedy ta kwota syna renty bedzie pomiejszona o jej wysokosc
Tak, ale % jest większy.
Renta bowiem jest jedna, niezależnie od tego, ile osób ma do niej prawo. Jeśli jest to jedna osoba, renta wyniesie 85 procent świadczenia, do którego zmarły miałby prawo, gdyby żył. Dwie - 90 procent. Trzy i więcej - 95 procent.

Oczywiście pod warunkiem, że Ada ponownie nie wyszła za mąż.

Cytat:
Idę przygotować zupe bo dziś mam ambitny plan - pierwsze danie zupa ogórkowa, drugie danie ryba jeszcze nie wiem z czym
mniam!!

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
Trochę mnie martwią te nerki.. Ktoś pisał, że to może rwa kulszowa, ale jak patrzyłam w którym miejscu to jest to ja mam bardziej po bokach i to jakby nerka raz po jednej stronie boli, raz po drugiej.. Czasami obie na raz.. Na razie mi się to dwa razy zdarzyło to nie panikuje, ale jak się częściej będzie zdarzać to pójdę z tym do lekarza.. nigdy problemów z nerkami nie miałam..
Jeśli faktycznie podejrzewasz, że to nerki, to dużo pij.

Cytat:
anoxee dziekuje kochana za odp. w sprawie renty
Jak masz decyzję do marca, to najlepiej niech młody w lutym pójdzie do sekretariatu po zaświadczenie, że się uczy i podrzuć do ZUSu, albo wyślij poleconym.

Cytat:
Przeglądam sobie tą tabelę wielkości dziecia i jak czytałam Wasze posty to myślałam, że moja jest mała a tutaj wychodzi, że wcale nie. Mam nadzieję że nie będzie taka duża jak ja albo jak u męża w rodzinie. Ja ważyłam 3900, mąż 3600, jego brat 3500 a siostra 4000
Ale to raczej taka normalna waga.

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 11:33   #1812
happy blue
Zadomowienie

Cytat:
Brudne pieluszki można włożyć do woreczka z PULa (ten nieprzemakalny materiał z którego jest też zrobiona pieluszka) np. http://maleme.pl/17-woreczki ja mam taki mały.
Przebieranie w plenerze myślę, że identyczne jak jednorazówki

Dziewczyny poczytajcie sobie poradniki np. to http://www.babyetta.pl/pl/i/PORADNIK/19
http://dlapupy.pl/pl/i/Co-bedzie-potrzebne/19
A tu przykładowe zestawy i koszty
http://www.babyetta.pl/pl/i/Przykladowe-Zestawy/25
http://dlapupy.pl/pl/i/Koszt-pielusz...dnorazowych/38

Myślę, że ostateczną ilość i tak każdy dopasuje sobie indywidualnie. Ja planuję koło 20 sztuk pieluch a z czasem pewnie i więcej, wyjdzie w praktyceNa początek planuję wydać na to ok. 1500 zł.
znikam więc z forum, czas ugryźć temat i wyrobić sobie zdanie
Stary 2013-01-17, 11:35   #1813
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Lublana, a mogłabyś podać ilości minimalne jakie trzeba by mieć na początek? i jaki to koszt poszczególnych elementów? i ile w międzyczasie dokupywać, tzn ostatecznie jaka jest liczba potrzebna? cholera, TV nie mam to programu nie obejrzałam. jaką mają przewagę te pieluszki od starego sposobu z tetrą? a w plenerze nie ma problemu z przewijaniem? np jestem gdzieś, idę do łazienki, przebieram, a potem z tym brudnym wkładem spaceruję dalej?
Z tego co wyczytałam to potrzeba noworodkowi 10 do 15 zniam pieluchy dziennie. Wiec jeśli musisz zmieniać pieluche razem z wkłądem to musisz mieć z 10 na dzień, a jeśli nie to pewnie z 6 noi 2 razy więcej wkładów. Ale to takie moje rozumowanie. Lublana się zna wiec niech się wypowie.

Cytat:
te pieluszki przede wszystkim zauroczyły mnie wyglądem. Te kolory i wzory powalają równie wielkim atutem jest to, że są naturalne i nie odparzają pupci..
ale.. mimo wszystko wydaje mi się, że jak podliczy się całość, łącznie z kosztem prania, to wychodzi spora sumka.. i nie wiem czy to się tak opłaca
Mam tak samo. Dużo osób chwali te pieluchy z biedronki Dada. Na początek pewnie pampers kupię ale jak dziecku nic się nie będzie działo to będę szukać tańszych. Ostanio byłam w biedronce i wyliczyliśmy, ze za jedną pieluchę dada wychodzi ok 38 groszy. Wiec ja nie wiem czy opłaca się w sensie finansowym tetre kupować i prać co chwilę bo nie wiem czy za 35 groszy to ja wypiorę te pieluchy. Ale jednak zdrowie malucha jest najważniejsze. Wiec ja pewnie w kilka tych wielorazowych zainwestuje albo co jakiś czas bedę dawać te flanelki albo tetre.

Cytat:
Ja kupiłam na razie jedne spodnie ale ten pas jakiś taki ciasny tak na teraz dobry. Ale w sobote dostałam od kuzynki Tż 2 pary spodni takich wiekszych wiec myślę, że do końca ciazy mi wystaczy jeansów. Jakieś getry jeszcze dokupię bo mam jedne i myślę, że będzie spoko.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 11:35   #1814
adunia89
Zadomowienie

Cytat:
melduję się, ja też strachliwa. ilość rzeczy dla dziecka: 0.[COLOR="Silver"]
uff, od razu raźniej na zakupy na razie się nie zanosi, zobaczymy, może na wiosnę...

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Ja kupiłam na razie jedne spodnie ale ten pas jakiś taki ciasny tak na teraz dobry. Ale w sobote dostałam od kuzynki Tż 2 pary spodni takich wiekszych wiec myślę, że do końca ciazy mi wystaczy jeansów. Jakieś getry jeszcze dokupię bo mam jedne i myślę, że będzie spoko.
To pewnie Ci wystarczy Ja jadę na tych jednych ciążowych i leginsach, pewnie będę musiała z jedne jeszcze dokupić, ale na razie mieszczę się w normalne spodnie (niskie).

Amelia

Edytowane przez adunia89
Czas edycji: 2013-01-17 o 11:37
Stary 2013-01-17, 11:36   #1815
Lublana
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
mi się wydaje, że oszczędności wielkich na tym nie ma, ale za to jest dużo ekologiczniej i zdrowiej dla dziecka. no i chyba też się nie dopłaci w sumie?
koszt prania przez dwa lata to ok. 500 zł. Zakup pieluch wielorazowych 1000-2000 zł zależy co się kupi. A pieluchy jednorazowe to 4000-4500 zł. Więc co najmniej połowę taniej wychodzą wielorazowe. Do tego są zdrowsze, bez styczności pupy z chemią, która jest w jednorazówkach, bez ton śmieci, bez używania kremów na odparzenia, comiesięcznych wydatków i latania po sklepachNo i sa śliczneNo i zwłaszcza dla chłopców sa polecane, zeby nie przegrzewać jaderek, bo to prowadzi do niepłodności, wielorazówki oddychają i nie podnoszą temperatury.
Stary 2013-01-17, 11:36   #1816
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
uff, od razu raźniej na zakupy na razie się nie zanosi, zobaczymy, może na wiosnę...
Ja czekam do poznania płci bo już nie mogę wytrzymać. Mam ochotę kupić chociaż buteleczki czy smoczek

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 11:36   #1817
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:

nie wydłużyła się tylko ja źle zapamiętam wynik pomiaru ostatniow każdym razie jest super i mi ulżyłorzekomo nie może się wydłużyćróżnice to tylko błędy pomiarowe.
Cytomegalia to co innego niż toxo, miałam robione na początku ciąży tak jak i toxo a teraz powtórka z rozrywki.

no to masz odpowiednią długość, jak tak przetrzepałam fora pod kątem skracania szyjki to wiele dziewczyn ma po 1,5 cm ale wtedy już zakładają szew albo krążek jakiś, zeby się nie rozlazło to do końca. No i z upływem tygodni z tego co do mnie doleciało szyjka się skraca, jest większy nacisk na nią i dzidziusia i wód pewnie też.

cmv
o właśnie czekałam na info os Ciebie, bo pamiętałam, że ostatnio miałaś krótszą szyjkę... i byłam ciekawa czy się wydłuża, to dobrze, że jest super

tej cytomegali nie miałam robionej i nie mam jej w ogóle w karcie, spytam gin na następnej wizycie

mam nadzieję, że moja się nie skraca ostatnio na połówkowym miałam 3,44, gin nic nie mówił żebym specjalnie się oszczędzała, a ostatnio mierzył tylko ręcznie i mówił, że ok
Stary 2013-01-17, 11:37   #1818
Atena564
Zadomowienie

Cytat:

pierożki i łosoś z sosiekiem
Stary 2013-01-17, 11:37   #1819
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
CMV - ja też nie miałam w karcie ciąży, gin mi dopisywała. ja miałam to zlecone już podczas pierwszej wizyty potwierdzającej ciążę.

znów wszystko zależy od lekarza powinny być jakieś ujednolicone badania a nie , że każda ma inne
Stary 2013-01-17, 11:38   #1820
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
brawo za udane łowy
a ja Wam pokażę co kupiłam w Reserved na wiosnę zamiast kurtałki
cena 34,99, widziałam też rude, ale ten militarny zielony to mój kolor.
piękne to i praktyczne- tak mi się wydaje

Mysia, to ja ja te sukienki zakupię teraz ślubne na asos....jesteś w stanie powiedzieć o ile rozmiarów przekłamuje ta tabela? może wezmę tylko jeden większy niż przed ciążą, a nie dwa jak wynikało z tabel

też widziałam to poncho,a le amm już 2 więc nie kupowałam, ale super i cena extra

wiesz co w asos mają 2 tabele - zwykła i maternity, wg maternity rozmiar 10 (nasze 38) jest na 91 cm w biuście, ja mam ok 92 i we wszystkich pływam, także jeśli będę jeszcze zamawiać to rozmiar 8 z maternity na 86 cm w biuście. Mam 3 różne sukienki i każda jest za duża więc to nie kwestia kroju
Stary 2013-01-17, 11:39   #1821
Meliitele
Zakorzenienie

Cytat:
nadrabiam.. ale szybko i chaotycznie

Meli fajnie, że wszystko pomału wraca do normy
a ile już schudłaś
tez sie ciesze, co do kg to boje sie na wage wejsc. Nie wiem szczerze mowiac ale mega duzo. cala ciaze juz dawno zrzucilam. Wszystko na mnie wisi , rzeczy z przed ciazy jak wieszaki wszystko za luzne. ostatnio juz jem normalnie to mam nadzieje ze jakos nadrobie. Znajomi co mnie widza to tylko mowia ze mam jesc bo znikam to chyba dobrze nie wygladam

What the world needs now is love, sweet love
it's the only thing that there's just too little of

7/40
Meliitele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 11:39   #1822
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
dziewczyny aż się popłakałam!!!

jesteście przekochane..
martwiłyście się poważnie..
a Ja byłam już w takim stanie ze nie miałam siły do was wrócic..
wyłączyłam kompa..
sms zobaczyłam przed chwilą ..
z zasady wyciszam wieczorkiem..nie przyszło mi do głowy że możecie napisac..
bardzo Was przepraszam ..
nigdy więcej się to nie powtórzy..obiecuje...
ale do rzeczy ...
syn wrócił po 21
już byłam tak spłakana..
myślałam żeby iśc na policje..
tż mnie uspokajał..
i mówił że koło 24 pójdzie on..bo za wcześnie nic nie zrobią...
to Ja atak ..
idziemy teraz bo może gdzieś leży i zamarznie.
.no mówie wam od zmysłów odchodziłam..
tż oczywiście podejście całkiem inne..
jak przyjdzie to kara musi byc..
zaczęłam się kłócic..
niech tylko przyjdzie cały i zdrowy nad resztą później się zastanowie..
no nic..zobaczyłam go przez okno jak otwiera furtkę ..
kamień z serca...
nigdy nie poczułam takiej ulgi..
no ale później możecie sobie wyobrazić..
kazania..kazania..kazania ..krzyki ..żale..itd..
do 23 siedzieliśmy i tłumaczyliśmy...
może zrozumiał..ale konsekwencje ponieść musi..
kara to...
po szkole prosto do domu i szlaban na wychodzenie ..do odwołania...
brak kompa dwa tygodnie

a wiecie gdzie był i co robił..
jego tłumaczenie to..
"mamo..byłem u kolegi"globusa" i nadrabialiśmy zaległości w ćwiczeniach od Wosu bo jutro facetka sprawdza "
no mówię Wam..musiałam uwierzyć..pokazywał mi te cwiczenia!
nie ..żeby się uchłał..nie żeby się szlajał..nie.. żeby na panienkach był..
tylko co....
uczył się!!!
grzeczne dziecko

jeszcze raz bardzo przepraszam Was za stres który Wam zafundowałam..
wybaczcie
dobrze, że wszystko ok
a na następny raz niech będzie jakiś tel albo sms,albo Ty sobie spisz numery jego kolegów
Stary 2013-01-17, 11:40   #1823
adunia89
Zadomowienie

Cytat:
koszt prania przez dwa lata to ok. 500 zł. Zakup pieluch wielorazowych 1000-2000 zł zależy co się kupi. A pieluchy jednorazowe to 4000-4500 zł. Więc co najmniej połowę taniej wychodzą wielorazowe. Do tego są zdrowsze, bez styczności pupy z chemią, która jest w jednorazówkach, bez ton śmieci, bez używania kremów na odparzenia, comiesięcznych wydatków i latania po sklepachNo i sa śliczneNo i zwłaszcza dla chłopców sa polecane, zeby nie przegrzewać jaderek, bo to prowadzi do niepłodności, wielorazówki oddychają i nie podnoszą temperatury.
Chyba też muszę sie zainteresować tematem. Dla mnie to jeszcze czarna magia, ale widzę, że wiele z Was skłania się ku wielorazówkom.
Cytat:
Ja czekam do poznania płci bo już nie mogę wytrzymać. Mam ochotę kupić chociaż buteleczki czy smoczek
A kiedy macie szansę podejrzeć Maluszka?

Amelia
Stary 2013-01-17, 11:41   #1824
Atena564
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
znów wszystko zależy od lekarza powinny być jakieś ujednolicone badania a nie , że każda ma inne
ja ta cytomegalie mam w karcie wpisaną, ale ginka mi ją wykreśliła i niekazała robić, widać co lekarz to inne podejście do badań
Stary 2013-01-17, 11:42   #1825
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Faaaaajnie. Oprócz tego, że przeraża mnie pranie tego, to po prostu nas na to nie stać. 1000-1500zł na dzień dobry i później też na raz podobna kwota do większych rozmiarów. Ale fajnie się czyta.

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 11:43   #1826
deb
Zakorzenienie

Cytat:
Znalazłam tylko 2

Z reserved

śliczne! Szczególnie pierwsza.

mmm ale pyszności jadłaś, uwielbiam kurki!
deb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 11:44   #1827
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
melduję się, ja też strachliwa. ilość rzeczy dla dziecka: 0.

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

to nie na mój brzuszek sukienki, bo jedzenie owszem
spoko ja non stop oglądam zszokowane twarze jak mówię, że jestem w 5tym miesiącu ciąży:P wczoraj pani ekspedientka w promodzie to patrzyła a mnie jak na yeti, a koledzy z pracy co sie dowiedzieli przy kolacji o maluchu stwierdzili, ze ściemniam
Stary 2013-01-17, 11:44   #1828
deb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
mniam!!

Ale to raczej taka normalna waga.
Kurde ogórkowa już zrobiona i się nie umiem od niej odkleić

A ja myślałam że to dużo - że normalna to tak 3200
Stary 2013-01-17, 11:45   #1829
Lublana
Zadomowienie

Cytat:
Z tego co wyczytałam to potrzeba noworodkowi 10 do 15 zniam pieluchy dziennie. Wiec jeśli musisz zmieniać pieluche razem z wkłądem to musisz mieć z 10 na dzień, a jeśli nie to pewnie z 6 noi 2 razy więcej wkładów. Ale to takie moje rozumowanie. Lublana się zna wiec niech się wypowie.
Ja nie zamierzam się bawić przy noworodku w wielorazówki na co dzień, bo uważam, że sie zajadę - nowa sytuacja, cieknące po nogach mleko, dopóki się nie ogarnę to jednorazówki z pojedynczymi dniami wielorazowymi
Co do ilości - jeśli noworodek zużywa 10-15 pieluch dziennie to na dzień potrzebujemy:
10-15 kieszonek (pierzemy po każdym zasikaniu/kupie) i do kazdej jeden wkład
lub
4-7 otulaczy (otulacz po siku można użyć jeszcze ze 2-3 razy może więcej) i 10-15 wkładów

więc otulacz wychodzi taniej dla noworodka Ile potrzebujemy pieluch (skopiowane ze stronki Babyetta.pl):
liczba dni bez prania +1 ( byłby to dzień schnięcia, w przypadku długoschnących pieluszek 2 dni) * średnia ilość pieluch zużywanych na dzień ( 7 )

Ponczo super, też zamierzam na wiosnę w tym pomykać

Edytowane przez Lublana
Czas edycji: 2013-01-17 o 11:46
Stary 2013-01-17, 11:46   #1830
deb
Zakorzenienie

Cytat:
spoko ja non stop oglądam zszokowane twarze jak mówię, że jestem w 5tym miesiącu ciąży:P wczoraj pani ekspedientka w promodzie to patrzyła a mnie jak na yeti, a koledzy z pracy co sie dowiedzieli przy kolacji o maluchu stwierdzili, ze ściemniam
A znowu ja mam duży brzuch i nikogo nie muszę przekonywać
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości