|
|
#1801 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII
Cytat:
|
|
|
|
|
#1802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż nie wiem czy to aż taki niefajny efekt? musiałabym zobaczyć i wtedy ocenić.
|
|
#1803 |
|
Zakorzenienie
|
A, jeszcze się chciałam Was spytać czy to normalne, że na jednej piątce orto nie zakłada mi ligatury? Ostatnim razem, nie wiem czy pamiętacie, mówiłam, że mi wypadła. Ostatecznie nie miałam w ogóle czasu pójść do ortodontki i chodziłam bez gumki, ale tym razem od razu po wyjściu z wizyty i przyjechaniu do domu obejrzałam swoje zęby i ligatury nadal nie było! Jestem prawie pewna, że poprzednim razem po prostu też nie miałam jej założonej. Czy może to być spowodowane tym, że ząb jest nieco przekręcony?
|
|
|
|
#1804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1805 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny,a same zamki założone na zęby bez drucika coś robią?
orto mi powiedziała,że jeśli separacja nic zrobi mi luzu od piątku do poniedziałku to w poniedziałek założy mi same zamki,a po tygodniu drut
|
#1806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak po 4 dniach separacji na górze dała radę to może po 3 dniach da radę-oby
|
|
#1808 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!
|
Cytat:
Przyklejała któraś wosk do, jak orto nazwała, "rurki lingwalnej" ? tak mi rani język, ze chyba sama je sobie zaraz wyrwę Niebieskie ligaturki różowe też ;-) a czarne? Miała któraś? Szkoda, że nie ma takich jak kameleon w cieniu niebieskie, w świetle fioletowe, a jeszcze indziej różowe albo np zmieniające się w zależności od nastroju czy czegoś innego
|
|
#1809 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1810 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;38675085]Można go wyczuć, ale bardzo, bardzo szybko też się do niego przyzwyczaić. Mnie nie przeszkadzał on zbytnio w jedzeniu (choć czasem zaczepiało się o niego, to fakt) a już w ogóle w mówieniu. Można się do tego szybko przyzwyczaić [/QUOTE]To dobrze, że chociaż po jakimś czasie można w miarę normalnie funkcjonować Cytat:
|
||
|
|
|
#1811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko w moim przypadku do siódemek za rurkami trudno dotrzeć a na pewno nie zwykłą szczoteczką. Wiadomo, perfekcyjnie się nie doczyści ale zawsze lepiej niż zwykłą, tak mi się wydaje
|
|
#1812 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1813 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego też myślę, że to przesuwanie jest ok, tylko nie sądziłam, że aż taka szpara się zrobi i nie wiem czy jej wielkość była faktycznie zamierzona. ![]() Z orto dziś rozmawialiśmy o wysunięciu ząbków w górę troszkę, żeby je zrównać i o innych duperelach, że aż zapomniałam o to zapytać. A orto też nic nie mówił tylko założył mi takie dziwne coś, które zamieszczam w załączniku. ![]() Troszkę zagmatwanie wyjaśniłam chyba, ale pobolewają mnie zębochy i średnio idzie mi myślenie. ![]() Cytat:
Co do jej zachowania to takie troszkę nie na miejscu, rozumiem, można mieć gorszy dzień, ale mimo wszystko humorki powinno zabierać się do domu. Oby tylko częściej nie była taka jak dziś, bo to aż się nie chce wtedy na wizytę iść. ![]() W załączniku, jak już wspomniałam, moje ustrojstwo. Gumeczki w rzeczywistości u góry wpadają trochę w zieleń, mają inny odcień, którego nie udało mi się na żadnym zdjęciu uchwycić. Ale są ładne, podobają mi się |
||
|
|
|
#1814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic nie mówiła na temat szpary, ogólnie dzisiaj mojego uzębienie nie komentowała. Zazwyczaj jest bardzo miła i w ogóle jej dziś nie poznawałam...Chociaż ogólnie to typ ortodonty, którego trzeba pytać żeby się dowiedzieć np. czy wszystko idzie zgodnie z planem itd., a ja dzisiaj nie chciałam się więcej odzywać .To "ustrojstwo", jak je nazwałaś, jakie spełnia zadanie ?
Edytowane przez Aria93 Czas edycji: 2013-01-16 o 21:48 |
|
|
|
|
#1815 |
|
Rozeznanie
|
Wczoraj rano zakładano mi separację, a dopiero teraz zaczęła mnie tak "uwierać", że mam ochotę sama ją sobie wyjąć
nie mówiąc już o tym, że mam problem z gryzieniem twardszych rzeczy, 5,6 i 7 bolą mnie niemiłosiernie, nie wiedziałam, że przy samej separacji już się to zacznie no i aparat zakładam 28
|
|
|
|
#1816 |
|
Zadomowienie
|
Kupiłam polecaną tu pastę Clinomyn dla palaczy i dodatkowo zamówiłam sobie takie cieniutkie wyciorki, którymi rewelacyjnie w końcu doczyszczam tam gdzie szczoteczka sobie nie radziła i dzisiaj już jest lepiej z tym 'nalotem' o którym pisałam. Zaopatrzyłam się jeszcze w takie lustereczko ortodontyczne ze stali chirurgicznej za 12 zł. Powiem Wam, że jest super bo można z każdej strony zobaczyć dokładnie ząbki
![]() Mam jeszcze pytanie gdzie dostanę pastę i płyn do płukania Ortho Salvia? Wczoraj pytałam w Rossmannie i nie było. Zaopatrzyłam się w coś innego ale jak mi się skończą chciałabym wypróbować. Na allegro widzę, że ponad 17 zł za pastę + przesyłka więc wolałabym stacjonarnie kupić |
|
|
|
#1817 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1818 |
|
Zadomowienie
|
Szkoda bo cena samej pasty już jest dosyć wysoka do tego jeszcze przesyłka. Przy okazji zakupu innych 'pomocy' ortodontycznych zakupię żeby był jeden koszt przesyłki
|
|
|
|
#1819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tzn o niektórych sprawach dużo gada, wyjaśni co i jak, a czasami, tak jak właśnie z tym ustrojstwem, nie powiedział nic, a ja dopiero w domu to zauważyłam, nie mam pojęcia kiedy mi to założył ![]() Dlatego może ktoś miał tutaj coś podobnego i powie co to dokładnie jest Mi się wydaje, że to może być coś do zamykania szpar, tam gdzie mam to założone, mam szparkę po wyrywanej szóstce, która miała być zamknięta 7 i 8, a nie 4 i 5, które były spychane przez 3. Może to ma jakoś pomóc 7 i 8 do wejścia w to miejsce. ![]() EDIT = w tym temacie dodam tylko jeszcze, że być może ten drut pomaga trzymać po prostu 4 i 5 w miejscu, żeby dalej się nie przemieszczały. Nie ściąga, przesuwa, a po prostu stabilizuje? Edytowane przez wdowa_po_leninie Czas edycji: 2013-01-17 o 12:13 |
|
|
|
|
#1821 |
|
Raczkowanie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;38672677]Oj coś wiem na ten temat- w drugim roku noszenia aparatu orto ściągnęła mi łuk podniebienny, ależ to była ulga! Wówczas miałam wrażenie, że zęby ułożone były dużo ładniej i już już...ale nie. Po kilku miesiącach łuk wrócił, gdyż zęby zaczęły szaleć, a teraz ekspander
zaczynam się już z niego śmiać, nic innego mi nie pozostało Mnie łuk jednak nigdy nie przeszkadzał. W ogóle noszenie aparatu, poza częstym bólem zębów, byłoby prawie niezauważalne.[/QUOTE]uh, nie strasz. mam nadzieję, że moje zęby się będą trzymać..
|
|
#1822 | |
|
Rozeznanie
|
A na tych "poduszeczkach" możesz opierać górne zęby i nic z dolnymi zamkami się nie stanie?
![]() Cytat:
Potem będzie już lepiej
|
|
#1823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1824 |
|
Zadomowienie
|
Ktos pytał o wyrywanie ósemek na NFZ- to wszedzie robią. Musisz mieć tylko skierownaie od lekarza rodzinnego i zgłosic się do szpitala z tym (pewnie lekarz rodzinny co powie, gdzie). Dostajesz numerekdo chirurga, czekasz, idziesz i mówisz mu, ze na usunięcie ósemek i on cie umawia na konkretny termin na zabieg.
Z tego co słyszałam we Wrocławiu jest gdzie s bardzo dobry oddział chirurgii twarzowo-szczękowej. |
|
|
|
#1825 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1826 |
|
Rozeznanie
|
Uff, całe szczęście, bo dzisiaj śniadania nie mogłam zjeść
|
|
|
|
#1827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1828 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was,
W poniedziałek będę miała ściągany aparat z dołu i z góry, ale niepokoi mnie jedna rzecz... Zrobiła mi się malutka szpara pomiędzy jedynkami na górze i zastanawiam się, czy aparat retencyjny sobie z nią poradzi po zdjęciu aparatu. Miała któraś z Was tak?
|
#1829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Nie wiem czy ktoś miał tak jak opisujesz, ale w poprzednich wątkach czytałam jak w czasie oczekiwania na aparat retencyjny robiła się przerwa między jedynkami i aparat retencyjny sobie z tym radził . A co na to mówi Twoja orto?
|
|
|
|
|
#1830 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oj tak szybko poszło. Myślałam, że będę go nosić do maja jeszcze albo nawet do lipca (tak na początku było mówione), a tu takie zaskoczenie
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:22.

różowe też ;-) a czarne? Miała któraś? Szkoda, że nie ma takich jak kameleon
w cieniu niebieskie, w świetle fioletowe, a jeszcze indziej różowe 
. Trochę byłam zaskoczona, bo umawiałam się jeszcze na lakowanie zębów i sądziłam, że jednak zostało mi przydzielone ciut więcej czasu. W czasie wizyty okazało się jednak, że orto w ogóle nie ma zamiaru lakować mi zębów, w gabinecie byłam 7 minut (patrzyłam na zegarek jak wyszłam). Ledwo usiadłam na fotel, padło pytanie dlaczego mnie tak długo nie było i że powinnam przychodzić częściej. Tu ponownie odczułam zaskoczenie, gdyż wcześniej ustalałyśmy, że mam przychodzić co 1,5 miesiąca i do tej pory tak właśnie miałam wizyty. Nie zmieniono mi łuku, mimo że górny jest już od 3 miesięcy taki sam. Kolor gumek na metal musiałam wybrać w ciemno, bo nie było czasu na pokazanie mi woreczka... (Tu uśmiech w stronę Jigoku, która polecała intensywne kolory - wzięłam ciemnoniebieskie gumki i rzeczywiście zęby wyglądają w nich korzystnie 

?
nie mówiąc już o tym, że mam problem z gryzieniem twardszych rzeczy, 5,6 i 7 bolą mnie niemiłosiernie, nie wiedziałam, że przy samej separacji już się to zacznie 
.