Aparaty ortodontyczne cz.XIII - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-16, 17:41   #1801
Jigoku
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
pod warunkiem,że dziąsła są widoczne.

moich nie widać,więc nic mi się nie zlewa
To nawet nie chodzi o to czy je widać czy nie, bo usta mają też zbliżony kolor, więc z czymś i tak się zleje

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 17:45   #1802
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
To nawet nie chodzi o to czy je widać czy nie, bo usta mają też zbliżony kolor, więc z czymś i tak się zleje
akurat moje usta są bardziej czerwone niż różowe,ale racja w innym przypadku tak może być
Chociaż nie wiem czy to aż taki niefajny efekt? musiałabym zobaczyć i wtedy ocenić.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 18:48   #1803
Aria93
Zakorzenienie

A, jeszcze się chciałam Was spytać czy to normalne, że na jednej piątce orto nie zakłada mi ligatury? Ostatnim razem, nie wiem czy pamiętacie, mówiłam, że mi wypadła. Ostatecznie nie miałam w ogóle czasu pójść do ortodontki i chodziłam bez gumki, ale tym razem od razu po wyjściu z wizyty i przyjechaniu do domu obejrzałam swoje zęby i ligatury nadal nie było! Jestem prawie pewna, że poprzednim razem po prostu też nie miałam jej założonej. Czy może to być spowodowane tym, że ząb jest nieco przekręcony?
Aria93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 18:52   #1804
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aria93 Pokaż wiadomość
A, jeszcze się chciałam Was spytać czy to normalne, że na jednej piątce orto nie zakłada mi ligatury? Ostatnim razem, nie wiem czy pamiętacie, mówiłam, że mi wypadła. Ostatecznie nie miałam w ogóle czasu pójść do ortodontki i chodziłam bez gumki, ale tym razem od razu po wyjściu z wizyty i przyjechaniu do domu obejrzałam swoje zęby i ligatury nadal nie było! Jestem prawie pewna, że poprzednim razem po prostu też nie miałam jej założonej. Czy może to być spowodowane tym, że ząb jest nieco przekręcony?
Można nie włączać zęba do łuku jak nie da rady albo ciągnąłby w złym kierunku inne zęby, ale moja ortodontka kiedyś po prostu zapomniała mi założyć ligatury na którymś z dalszych zębów

książki
Stary 2013-01-16, 18:59   #1805
anakazar
Zakorzenienie

dziewczyny,a same zamki założone na zęby bez drucika coś robią?
orto mi powiedziała,że jeśli separacja nic zrobi mi luzu od piątku do poniedziałku to w poniedziałek założy mi same zamki,a po tygodniu drut

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2013-01-16, 19:05   #1806
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny,a same zamki założone na zęby bez drucika coś robią?
orto mi powiedziała,że jeśli separacja nic zrobi mi luzu od piątku do poniedziałku to w poniedziałek założy mi same zamki,a po tygodniu drut
chyba że są jakoś inaczej powiązane, np. metalowym łańcuszkiem. Zamki jako takie nic nie robią.

książki
Stary 2013-01-16, 19:20   #1807
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
chyba że są jakoś inaczej powiązane, np. metalowym łańcuszkiem. Zamki jako takie nic nie robią.
nie,u mnie mają być tylko ewentualnie założone zamki,bo nie wiadomo czy pierścienie mi zdoła wcisnąć

jak po 4 dniach separacji na górze dała radę to może po 3 dniach da radę-oby

Stary 2013-01-16, 19:43   #1808
ceciii
Zadomowienie

Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!

Cytat:
Ja już mam dolny 2 tygodnie odcięty, górny idę odcinać w poniedziałek, ale te wyciągi stabilizujące mi naprawdę dużo dały, zęby się dopasowały do siebie

Niebieskie w ogóle dobrze wyglądają, żeby wydają się bardziej białe Dużo osób bierze sobie różowe lub czerwone - mi się nie podoba ten efekt za bardzo się zlewają z kolorem dziąseł
Mi góry nie odcieła, z tego względu, że mogłaby iść za bardzo w dół, i przy uśmiechu wyglądałoby jakbym zęby z tyłu miała o połowę mniejsze, niż te z przodu.

Przyklejała któraś wosk do, jak orto nazwała, "rurki lingwalnej" ? tak mi rani język, ze chyba sama je sobie zaraz wyrwę

Niebieskie ligaturki granatowe pewnie jeszcze fajniej różowe też ;-) a czarne? Miała któraś? Szkoda, że nie ma takich jak kameleon w cieniu niebieskie, w świetle fioletowe, a jeszcze indziej różowe albo np zmieniające się w zależności od nastroju czy czegoś innego

23.09.2010r.

NO PAIN, NO GAIN!

Najpiękniejsza
<i>filmy zablokowane</i>
ceciii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 20:01   #1809
tancereczkaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Nie słuchaj dentystów. Skoro orto mówi, że nie trzeba go usuwać, nie usuwaj. Ósemki nie zawsze się psują, nie ma sensu ruszać zdrowego zęba. Ja miałam wszystkie cztery zdrowe i ładne. Orto kazała usunąc tylko dolne, bo kolidują jej z leczeniem.
Cytat:
Warto skonsultować z kilkoma lekarzami, ale opcja 'nie słuchaj dentystów' jest złą opcją
z kimś się jeszcze skonsultuję żeby nie opierać się na jednej, czasami błędnej opinii

Cytat:
Napisane przez ceciii Pokaż wiadomość
Mi góry nie odcieła, z tego względu, że mogłaby iść za bardzo w dół, i przy uśmiechu wyglądałoby jakbym zęby z tyłu miała o połowę mniejsze, niż te z przodu.

Przyklejała któraś wosk do, jak orto nazwała, "rurki lingwalnej" ? tak mi rani język, ze chyba sama je sobie zaraz wyrwę

Niebieskie ligaturki granatowe pewnie jeszcze fajniej różowe też ;-) a czarne? Miała któraś? Szkoda, że nie ma takich jak kameleon w cieniu niebieskie, w świetle fioletowe, a jeszcze indziej różowe albo np zmieniające się w zależności od nastroju czy czegoś innego
o czarnych to słyszałam, że wyglądają jakby się miało popsute zęby
tancereczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 20:06   #1810
tikutik
Zadomowienie

Cytat:
Macie jakiś sposób na doczyszczanie ósemek? Moje są naprawdę głęboko 'schowane' i mam duży problem żeby włożyć tam szczoteczkę, nawet pęczkową, pierścienie na szóstkach ją mocno blokują. Dlatego wolałabym je usunąć, ale niestety nie da rady :/
Ja niestety też się za każdym razem muszę nagimnastykować żeby tam dotrzeć. Niby doczyszczam ale i tak widzę właśnie szczególnie na tych ostatnich dziwny nalot i nie wiem co to i nie mogę tego do końca wyszczotkować. Chyba już tylko poradzi na to orto

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;38675085]Można go wyczuć, ale bardzo, bardzo szybko też się do niego przyzwyczaić. Mnie nie przeszkadzał on zbytnio w jedzeniu (choć czasem zaczepiało się o niego, to fakt) a już w ogóle w mówieniu. Można się do tego szybko przyzwyczaić [/QUOTE]
To dobrze, że chociaż po jakimś czasie można w miarę normalnie funkcjonować

Cytat:
Dzisiaj moja orto miała chyba zly humor, bo byłam na wizycie bardzo ponaglana i czułam się zbywana... Wiem, że dolałam oliwy do ognia, bo spóźniłam się 4 minuty. Jako że nie lubię się spóźniać i czułam się bardzo głupio już jadąc na wizytę to zadzwoniłam, przeprosiłam i poinformowałam, że będę 5 minut później. Kobieta na recepcji powiedziała, że nie ma żadnego problemu.
Weszłam do budynku, od progu zostałam poproszona do gabinetu, nie zdążyłam nawet ściągnąć okrycia wierzchniego. Spytałam w gabinecie czy orto ma może przy sobie moje zdjęcie panoramiczne, ponieważ na ostatniej wizycie pytałam o wyrywanie ósemek, ale wtedy nie miała zdjęcia i prosiła mnie o przypomnienie. Dostałam za to reprymendę, że spóźniłam się i ona nie ma czasu na analizowanie moich zdjęć . Trochę byłam zaskoczona, bo umawiałam się jeszcze na lakowanie zębów i sądziłam, że jednak zostało mi przydzielone ciut więcej czasu. W czasie wizyty okazało się jednak, że orto w ogóle nie ma zamiaru lakować mi zębów, w gabinecie byłam 7 minut (patrzyłam na zegarek jak wyszłam). Ledwo usiadłam na fotel, padło pytanie dlaczego mnie tak długo nie było i że powinnam przychodzić częściej. Tu ponownie odczułam zaskoczenie, gdyż wcześniej ustalałyśmy, że mam przychodzić co 1,5 miesiąca i do tej pory tak właśnie miałam wizyty. Nie zmieniono mi łuku, mimo że górny jest już od 3 miesięcy taki sam. Kolor gumek na metal musiałam wybrać w ciemno, bo nie było czasu na pokazanie mi woreczka... (Tu uśmiech w stronę Jigoku, która polecała intensywne kolory - wzięłam ciemnoniebieskie gumki i rzeczywiście zęby wyglądają w nich korzystnie ). Ogółem, doliczając moje 4-minutowe spóźnienie, ortodontka musiała mi poświęcić 11 minut. To chyba naprawdę nie tak dużo jak na 100 zł, które zapłaciłam . Nie wiem, chyba miała zły dzień, każdemu się zdarza... Z drugiej strony jestem trochę zniesmaczona .

Edit: Zapomniałam dodac, że ostatecznie jednak spojrzała na moje zdjęcie i powiedziała, że dolne ósemki będą na 100% do wyrwania, natomiast co do górnych to jeszcze nie jest pewna i za pół roku mam powtórzyć zdjęcie, żeby wiedzieć czy mam mieć wyrywane wszystkie ósemki czy nie, i wyrwać je jeszcze przed zdjęciem aparatu.
Bardzo niefajnie się zachowała jeżeli to faktycznie ze względu na Twoje spóźnienie. Z resztą 4 minuty co to za spóźnienie, rozumiem jakbyś przyjechała 30 min później. Z resztą nic jej nie tłumaczy. Ty jej płacisz więc powinna wywiązać się ze swojego obiwiązku
tikutik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 21:11   #1811
jvlka900
Zakorzenienie

GG do jvlka900

Cytat:
Macie jakiś sposób na doczyszczanie ósemek? Moje są naprawdę głęboko 'schowane' i mam duży problem żeby włożyć tam szczoteczkę, nawet pęczkową, pierścienie na szóstkach ją mocno blokują. Dlatego wolałabym je usunąć, ale niestety nie da rady :/
ja używam takiej małej szczoteczki dla dzieci właśnie do czyszczenia tych tylnich zębów tylko w moim przypadku do siódemek za rurkami trudno dotrzeć a na pewno nie zwykłą szczoteczką. Wiadomo, perfekcyjnie się nie doczyści ale zawsze lepiej niż zwykłą, tak mi się wydaje

Aparatka
góra: 23.03.12
dół : 28.06.12

jvlka900 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 21:16   #1812
Aria93
Zakorzenienie

Cytat:
Można nie włączać zęba do łuku jak nie da rady albo ciągnąłby w złym kierunku inne zęby, ale moja ortodontka kiedyś po prostu zapomniała mi założyć ligatury na którymś z dalszych zębów
Chyba po prostu zadzwonię i spytam, dzięki

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

Cytat:
Napisane przez tikutik Pokaż wiadomość

Bardzo niefajnie się zachowała jeżeli to faktycznie ze względu na Twoje spóźnienie. Z resztą 4 minuty co to za spóźnienie, rozumiem jakbyś przyjechała 30 min później. Z resztą nic jej nie tłumaczy. Ty jej płacisz więc powinna wywiązać się ze swojego obiwiązku
Dzięki za opinię
Stary 2013-01-16, 21:20   #1813
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish184 Pokaż wiadomość
A ta szpara była zamierzona? Czy tak po prostu się zrobiła przy okazji leczenia? Ja mam podobną, może ciut mniejszą. Zrobiła mi się we wrześniu i do teraz w ogóle zęby nie chcą się zejść. Już jestem strasznie zła, że moje leczenie cały czas stoi w miejscu, tylko łańcuszki są wymieniane na nowe i nic to nie daje
Szczerze mówiąc to nie wiem. Na pewno miałam mieć przesuwane zęby w tę stronę co poszła trójka aby zlikwidować asymetrię i zrobić miejsce na nową koronę - ta obecna jest/była wypchnięta do przodu przez ósemkę i ogólnie trochę przez jej złe wykonanie, przez co zmniejszyło się miejsce przeznaczone właśnie na tę sztuczną jedynkę. Jeśli nie założyłabym aparatu i wymieniała koronę to albo znowu byłaby wystająca, albo mniejsza od "mojej" jedynki. Dlatego też myślę, że to przesuwanie jest ok, tylko nie sądziłam, że aż taka szpara się zrobi i nie wiem czy jej wielkość była faktycznie zamierzona.
Z orto dziś rozmawialiśmy o wysunięciu ząbków w górę troszkę, żeby je zrównać i o innych duperelach, że aż zapomniałam o to zapytać. A orto też nic nie mówił tylko założył mi takie dziwne coś, które zamieszczam w załączniku.
Troszkę zagmatwanie wyjaśniłam chyba, ale pobolewają mnie zębochy i średnio idzie mi myślenie.

Cytat:
Dzisiaj moja orto miała chyba zly humor, bo byłam na wizycie bardzo ponaglana i czułam się zbywana... Wiem, że dolałam oliwy do ognia, bo spóźniłam się 4 minuty. Jako że nie lubię się spóźniać i czułam się bardzo głupio już jadąc na wizytę to zadzwoniłam, przeprosiłam i poinformowałam, że będę 5 minut później. Kobieta na recepcji powiedziała, że nie ma żadnego problemu.
Weszłam do budynku, od progu zostałam poproszona do gabinetu, nie zdążyłam nawet ściągnąć okrycia wierzchniego. Spytałam w gabinecie czy orto ma może przy sobie moje zdjęcie panoramiczne, ponieważ na ostatniej wizycie pytałam o wyrywanie ósemek, ale wtedy nie miała zdjęcia i prosiła mnie o przypomnienie. Dostałam za to reprymendę, że spóźniłam się i ona nie ma czasu na analizowanie moich zdjęć . Trochę byłam zaskoczona, bo umawiałam się jeszcze na lakowanie zębów i sądziłam, że jednak zostało mi przydzielone ciut więcej czasu. W czasie wizyty okazało się jednak, że orto w ogóle nie ma zamiaru lakować mi zębów, w gabinecie byłam 7 minut (patrzyłam na zegarek jak wyszłam). Ledwo usiadłam na fotel, padło pytanie dlaczego mnie tak długo nie było i że powinnam przychodzić częściej. Tu ponownie odczułam zaskoczenie, gdyż wcześniej ustalałyśmy, że mam przychodzić co 1,5 miesiąca i do tej pory tak właśnie miałam wizyty. Nie zmieniono mi łuku, mimo że górny jest już od 3 miesięcy taki sam. Kolor gumek na metal musiałam wybrać w ciemno, bo nie było czasu na pokazanie mi woreczka... (Tu uśmiech w stronę Jigoku, która polecała intensywne kolory - wzięłam ciemnoniebieskie gumki i rzeczywiście zęby wyglądają w nich korzystnie ). Ogółem, doliczając moje 4-minutowe spóźnienie, ortodontka musiała mi poświęcić 11 minut. To chyba naprawdę nie tak dużo jak na 100 zł, które zapłaciłam . Nie wiem, chyba miała zły dzień, każdemu się zdarza... Z drugiej strony jestem trochę zniesmaczona .

Edit: Zapomniałam dodac, że ostatecznie jednak spojrzała na moje zdjęcie i powiedziała, że dolne ósemki będą na 100% do wyrwania, natomiast co do górnych to jeszcze nie jest pewna i za pół roku mam powtórzyć zdjęcie, żeby wiedzieć czy mam mieć wyrywane wszystkie ósemki czy nie, i wyrwać je jeszcze przed zdjęciem aparatu.

W związku z tym mam pytanie. Czy któraś z Was wyrywała na NFZ ósemki we Wrocławiu? Wiem, że niektóre z Was wyrywały na fundusz, ale nie pamiętam czy akurat z mojego miasta.

---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Tak. Przed leczeniem stałym aparatem wprawdzie miałam rozsunięte zęby przez ruchomy, ale z przodu nie było tego tak widać. Dostałam wyciągi i po pewnym czasie trójki odsunęły się od dwójek, szczególnie prawa trójka.
A czy Twoja orto coś mówiła na ten temat (szpary)?
Co do jej zachowania to takie troszkę nie na miejscu, rozumiem, można mieć gorszy dzień, ale mimo wszystko humorki powinno zabierać się do domu. Oby tylko częściej nie była taka jak dziś, bo to aż się nie chce wtedy na wizytę iść.

W załączniku, jak już wspomniałam, moje ustrojstwo. Gumeczki w rzeczywistości u góry wpadają trochę w zieleń, mają inny odcień, którego nie udało mi się na żadnym zdjęciu uchwycić. Ale są ładne, podobają mi się Drugie zdjęcie moich "poduszeczek" i różowych ligaturek.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_1942.jpg (31,0 KB, 62 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1932.jpg (30,2 KB, 85 załadowań)

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 21:47   #1814
Aria93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc to nie wiem. Na pewno miałam mieć przesuwane zęby w tę stronę co poszła trójka aby zlikwidować asymetrię i zrobić miejsce na nową koronę - ta obecna jest/była wypchnięta do przodu przez ósemkę i ogólnie trochę przez jej złe wykonanie, przez co zmniejszyło się miejsce przeznaczone właśnie na tę sztuczną jedynkę. Jeśli nie założyłabym aparatu i wymieniała koronę to albo znowu byłaby wystająca, albo mniejsza od "mojej" jedynki. Dlatego też myślę, że to przesuwanie jest ok, tylko nie sądziłam, że aż taka szpara się zrobi i nie wiem czy jej wielkość była faktycznie zamierzona.
Z orto dziś rozmawialiśmy o wysunięciu ząbków w górę troszkę, żeby je zrównać i o innych duperelach, że aż zapomniałam o to zapytać. A orto też nic nie mówił tylko założył mi takie dziwne coś, które zamieszczam w załączniku.
Troszkę zagmatwanie wyjaśniłam chyba, ale pobolewają mnie zębochy i średnio idzie mi myślenie.

A czy Twoja orto coś mówiła na ten temat (szpary)?
Co do jej zachowania to takie troszkę nie na miejscu, rozumiem, można mieć gorszy dzień, ale mimo wszystko humorki powinno zabierać się do domu. Oby tylko częściej nie była taka jak dziś, bo to aż się nie chce wtedy na wizytę iść.

W załączniku, jak już wspomniałam, moje ustrojstwo. Gumeczki w rzeczywistości u góry wpadają trochę w zieleń, mają inny odcień, którego nie udało mi się na żadnym zdjęciu uchwycić. Ale są ładne, podobają mi się Drugie zdjęcie moich "poduszeczek" i różowych ligaturek.
Fajne te zielone gumeczki .
Nic nie mówiła na temat szpary, ogólnie dzisiaj mojego uzębienie nie komentowała. Zazwyczaj jest bardzo miła i w ogóle jej dziś nie poznawałam...Chociaż ogólnie to typ ortodonty, którego trzeba pytać żeby się dowiedzieć np. czy wszystko idzie zgodnie z planem itd., a ja dzisiaj nie chciałam się więcej odzywać .

To "ustrojstwo", jak je nazwałaś, jakie spełnia zadanie ?

Edytowane przez Aria93
Czas edycji: 2013-01-16 o 21:48
Stary 2013-01-16, 22:30   #1815
iamcookie
Rozeznanie

Wczoraj rano zakładano mi separację, a dopiero teraz zaczęła mnie tak "uwierać", że mam ochotę sama ją sobie wyjąć nie mówiąc już o tym, że mam problem z gryzieniem twardszych rzeczy, 5,6 i 7 bolą mnie niemiłosiernie, nie wiedziałam, że przy samej separacji już się to zacznie no i aparat zakładam 28 w końcu doczekałam się po tylu miesiącach.. niestety orto zapowiedziała, że na początek czekają mnie metalowe ligatury, a że nie jest zbytnio rozmowna, to nie mam pojęcia czemu nie mogę mieć od razu zwykłych. Trochę ostudziła mój zapał do druciaka, bo tak liczyłam na zwykłe, kolorowe ligaturki

aparatka

31.01.2013 - góra

iamcookie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 23:52   #1816
tikutik
Zadomowienie

Kupiłam polecaną tu pastę Clinomyn dla palaczy i dodatkowo zamówiłam sobie takie cieniutkie wyciorki, którymi rewelacyjnie w końcu doczyszczam tam gdzie szczoteczka sobie nie radziła i dzisiaj już jest lepiej z tym 'nalotem' o którym pisałam. Zaopatrzyłam się jeszcze w takie lustereczko ortodontyczne ze stali chirurgicznej za 12 zł. Powiem Wam, że jest super bo można z każdej strony zobaczyć dokładnie ząbki

Mam jeszcze pytanie gdzie dostanę pastę i płyn do płukania Ortho Salvia? Wczoraj pytałam w Rossmannie i nie było. Zaopatrzyłam się w coś innego ale jak mi się skończą chciałabym wypróbować. Na allegro widzę, że ponad 17 zł za pastę + przesyłka więc wolałabym stacjonarnie kupić
Stary 2013-01-17, 07:36   #1817
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Kupiłam polecaną tu pastę Clinomyn dla palaczy i dodatkowo zamówiłam sobie takie cieniutkie wyciorki, którymi rewelacyjnie w końcu doczyszczam tam gdzie szczoteczka sobie nie radziła i dzisiaj już jest lepiej z tym 'nalotem' o którym pisałam. Zaopatrzyłam się jeszcze w takie lustereczko ortodontyczne ze stali chirurgicznej za 12 zł. Powiem Wam, że jest super bo można z każdej strony zobaczyć dokładnie ząbki

Mam jeszcze pytanie gdzie dostanę pastę i płyn do płukania Ortho Salvia? Wczoraj pytałam w Rossmannie i nie było. Zaopatrzyłam się w coś innego ale jak mi się skończą chciałabym wypróbować. Na allegro widzę, że ponad 17 zł za pastę + przesyłka więc wolałabym stacjonarnie kupić
ja ortho salvia kupiłam w sklepie internetowym i nigdzie stacjonarnie jej nie widziałam.Asystentka orto też aparatka również poleciła mi tę pastę i mówiła,że tylko w sieci jest raczej dostępna.

Stary 2013-01-17, 08:52   #1818
tikutik
Zadomowienie

Cytat:
ja ortho salvia kupiłam w sklepie internetowym i nigdzie stacjonarnie jej nie widziałam.Asystentka orto też aparatka również poleciła mi tę pastę i mówiła,że tylko w sieci jest raczej dostępna.
Szkoda bo cena samej pasty już jest dosyć wysoka do tego jeszcze przesyłka. Przy okazji zakupu innych 'pomocy' ortodontycznych zakupię żeby był jeden koszt przesyłki
Stary 2013-01-17, 09:51   #1819
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Szkoda bo cena samej pasty już jest dosyć wysoka do tego jeszcze przesyłka. Przy okazji zakupu innych 'pomocy' ortodontycznych zakupię żeby był jeden koszt przesyłki
ja tak robię,jednym hurtem zamawiam końcówki do szczoteczki i 2-3 opakowania pasty na zapas,bo płyn mam inny,który w aptekach jest

Stary 2013-01-17, 10:03   #1820
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Fajne te zielone gumeczki .
Nic nie mówiła na temat szpary, ogólnie dzisiaj mojego uzębienie nie komentowała. Zazwyczaj jest bardzo miła i w ogóle jej dziś nie poznawałam...Chociaż ogólnie to typ ortodonty, którego trzeba pytać żeby się dowiedzieć np. czy wszystko idzie zgodnie z planem itd., a ja dzisiaj nie chciałam się więcej odzywać .

To "ustrojstwo", jak je nazwałaś, jakie spełnia zadanie ?
Mój orto to podobny typ tzn o niektórych sprawach dużo gada, wyjaśni co i jak, a czasami, tak jak właśnie z tym ustrojstwem, nie powiedział nic, a ja dopiero w domu to zauważyłam, nie mam pojęcia kiedy mi to założył
Dlatego może ktoś miał tutaj coś podobnego i powie co to dokładnie jest Mi się wydaje, że to może być coś do zamykania szpar, tam gdzie mam to założone, mam szparkę po wyrywanej szóstce, która miała być zamknięta 7 i 8, a nie 4 i 5, które były spychane przez 3. Może to ma jakoś pomóc 7 i 8 do wejścia w to miejsce.
EDIT = w tym temacie dodam tylko jeszcze, że być może ten drut pomaga trzymać po prostu 4 i 5 w miejscu, żeby dalej się nie przemieszczały. Nie ściąga, przesuwa, a po prostu stabilizuje?

Edytowane przez wdowa_po_leninie
Czas edycji: 2013-01-17 o 12:13
Stary 2013-01-17, 10:37   #1821
ajeva
Raczkowanie

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;38672677]Oj coś wiem na ten temat- w drugim roku noszenia aparatu orto ściągnęła mi łuk podniebienny, ależ to była ulga! Wówczas miałam wrażenie, że zęby ułożone były dużo ładniej i już już...ale nie. Po kilku miesiącach łuk wrócił, gdyż zęby zaczęły szaleć, a teraz ekspander zaczynam się już z niego śmiać, nic innego mi nie pozostało Mnie łuk jednak nigdy nie przeszkadzał. W ogóle noszenie aparatu, poza częstym bólem zębów, byłoby prawie niezauważalne.[/QUOTE]

uh, nie strasz. mam nadzieję, że moje zęby się będą trzymać..
koniec 10.01.2014

"It's not a dream anymore.

It's worth fighting for!"

proszę o udostępnianie=》 https://zrzutka.pl/ndpe6p dla mamy
ajeva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:00   #1822
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
Drugie zdjęcie moich "poduszeczek" i różowych ligaturek.
A na tych "poduszeczkach" możesz opierać górne zęby i nic z dolnymi zamkami się nie stanie?

Cytat:
Napisane przez iamcookie Pokaż wiadomość
Wczoraj rano zakładano mi separację, a dopiero teraz zaczęła mnie tak "uwierać", że mam ochotę sama ją sobie wyjąć nie mówiąc już o tym, że mam problem z gryzieniem twardszych rzeczy, 5,6 i 7 bolą mnie niemiłosiernie, nie wiedziałam, że przy samej separacji już się to zacznie no i aparat zakładam 28 w końcu doczekałam się po tylu miesiącach.. niestety orto zapowiedziała, że na początek czekają mnie metalowe ligatury, a że nie jest zbytnio rozmowna, to nie mam pojęcia czemu nie mogę mieć od razu zwykłych. Trochę ostudziła mój zapał do druciaka, bo tak liczyłam na zwykłe, kolorowe ligaturki
Separacja jest gorsza niż założenie aparatu Potem będzie już lepiej
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:16   #1823
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
A na tych "poduszeczkach" możesz opierać górne zęby i nic z dolnymi zamkami się nie stanie?

Tak, dokładnie 2-3 miesiące temu miałam tylko na trójkach i doskonale spełniło to swoje zadanie, więc liczę, że i tym razem będzie ok i nie odgryzę sobie znowu rurki.

Stary 2013-01-17, 14:16   #1824
agnieszka_kak
Zadomowienie

Ktos pytał o wyrywanie ósemek na NFZ- to wszedzie robią. Musisz mieć tylko skierownaie od lekarza rodzinnego i zgłosic się do szpitala z tym (pewnie lekarz rodzinny co powie, gdzie). Dostajesz numerekdo chirurga, czekasz, idziesz i mówisz mu, ze na usunięcie ósemek i on cie umawia na konkretny termin na zabieg.

Z tego co słyszałam we Wrocławiu jest gdzie s bardzo dobry oddział chirurgii twarzowo-szczękowej.
agnieszka_kak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 15:02   #1825
szafirowa_dama
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iamcookie Pokaż wiadomość
Ja jutro idę na separację, a za tydzień aparat. Nie strasz mnie.
szafirowa_dama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 15:47   #1826
iamcookie
Rozeznanie

Cytat:
Uff, całe szczęście, bo dzisiaj śniadania nie mogłam zjeść

aparatka

31.01.2013 - góra

iamcookie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 16:24   #1827
Aria93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka_kak Pokaż wiadomość
Ktos pytał o wyrywanie ósemek na NFZ- to wszedzie robią. Musisz mieć tylko skierownaie od lekarza rodzinnego i zgłosic się do szpitala z tym (pewnie lekarz rodzinny co powie, gdzie). Dostajesz numerekdo chirurga, czekasz, idziesz i mówisz mu, ze na usunięcie ósemek i on cie umawia na konkretny termin na zabieg.

Z tego co słyszałam we Wrocławiu jest gdzie s bardzo dobry oddział chirurgii twarzowo-szczękowej.
To ja pytałam, dzięki
Stary 2013-01-17, 16:32   #1828
Krzywka14
Raczkowanie

GG do Krzywka14

Witam Was,
W poniedziałek będę miała ściągany aparat z dołu i z góry, ale niepokoi mnie jedna rzecz... Zrobiła mi się malutka szpara pomiędzy jedynkami na górze i zastanawiam się, czy aparat retencyjny sobie z nią poradzi po zdjęciu aparatu. Miała któraś z Was tak?
maska Deller'a - KONIEC (5 mies)

aparat stały dół- 27.07.11 - 21.01.13 !!
aparat stały góra - 4.01.12 - 21.01.13 !!

Krzywka14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 16:39   #1829
Aria93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krzywka14 Pokaż wiadomość
Witam Was,
W poniedziałek będę miała ściągany aparat z dołu i z góry, ale niepokoi mnie jedna rzecz... Zrobiła mi się malutka szpara pomiędzy jedynkami na górze i zastanawiam się, czy aparat retencyjny sobie z nią poradzi po zdjęciu aparatu. Miała któraś z Was tak?
Szybko poszło, mam nadzieję że ja też tak szybko ściągnę aparat .
Nie wiem czy ktoś miał tak jak opisujesz, ale w poprzednich wątkach czytałam jak w czasie oczekiwania na aparat retencyjny robiła się przerwa między jedynkami i aparat retencyjny sobie z tym radził . A co na to mówi Twoja orto?
Stary 2013-01-17, 17:22   #1830
Krzywka14
Raczkowanie

GG do Krzywka14

Cytat:
Szybko poszło, mam nadzieję że ja też tak szybko ściągnę aparat .
Nie wiem czy ktoś miał tak jak opisujesz, ale w poprzednich wątkach czytałam jak w czasie oczekiwania na aparat retencyjny robiła się przerwa między jedynkami i aparat retencyjny sobie z tym radził . A co na to mówi Twoja orto?
Heh na ostatniej wizycie 3 stycznia miałam jeszcze zjechane wszystkie zęby i było ładnie. Póki co nie wiem co na to ona. W przyszłą sobotę mam studniówkę i już 2 miesiące temu obiecała mi, że przed studniówką mi go ściągnie.
Oj tak szybko poszło. Myślałam, że będę go nosić do maja jeszcze albo nawet do lipca (tak na początku było mówione), a tu takie zaskoczenie
maska Deller'a - KONIEC (5 mies)

aparat stały dół- 27.07.11 - 21.01.13 !!
aparat stały góra - 4.01.12 - 21.01.13 !!

Krzywka14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości