Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011 - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Kochane głosujemy na kolejny tytuł zapraszam
Testować nerwy swojej mamy lubię, psocę, niszczę, krzyczę, rozrabiam i gubię. 5 10,64%
Tu tupnę nóżką, tam krzyknę "nie", niech siwych włosów przybędzie mamie. 1 2,13%
Daj mi, nie ciem i łaa łaa - krzyczy wciąż gromadka ta. 1 2,13%
Niewinne oczka jak aniołek mam, ale prawdziwy hardcore wnet pokażę wam 7 14,89%
Zdania układamy, co raz wiecej z rodzicami rozmawiamy. 0 0%
My tu gadu-gadu, a dzieciaki dają w zabawach czadu. 0 0%
Bunt dwulatka przyszedl wiosna i mamy minę "radosna" 0 0%
Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy 26 55,32%
Dzieci nasze już w domach znudzone, gdzie ta wiosna? , pytaja one 1 2,13%
Rożki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną 6 12,77%
Głosujący: 47. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-17, 14:41   #1651
brumek
Zakorzenienie

Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość

Dziewczyny, mam głupie pytanie, potrzebuję rady
Muszę kupić Adasiowi kołdrę i poduszkę do łóżka, na razie ma tą z łóżeczka, ale do łóżka chciałabym większą. Tyle że jest sporo różnych rozmiarów, nie wiem jaki byłby najlepszy, i na jaki najłatwiej kupić pościel W takiej np Ikei jest kołdra 125x110, to chyba ciut krótka, taki prawie kwadrat, poza tym pościel w takim rozmiarze znalazłam tylko tam. Materac ma 160x70. Doradzicie?
Ja nie pomogę, bo my do tej pory żadnej pościeli nie posiadamy Tymuś ma tylko kocyki i śpiworek. Ani kołdry, ani poduszki nie posiada

Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a ile razy dziennie myjecie ząbki maluchom?
My tylko raz dziennie wieczorem w trakcie lub po kąpieli, ale przecież ja myję częściej to może i małemu powinnam.
My myjemy raz dziennie, przed snem. I też się zastanawiam, od kiedy myć dwa razy. Gdzieś czytałąm że po roku juz dwa razy, gdzieś indziej, że 3-latki powinny myć 2 razy. Ale tak na zdrowy rozsądek to chyba nie zależy od wieku, tylko od ilości zębów, więc w sumie czas by już było zacząć...

Cytat:
Napisane przez agulaaabar Pokaż wiadomość
Brumku boli i to dosyć mocno :/ wczoraj powiedzieli mu tyle, że 2 dni po operacji będzie miał jeszcze te wszystkie sączki w nodze itd
Może być ze będzie 3 dni w szpitalu, a może że tydzień lub dwa w zależności jak się będzie goić.
Później 6 tyg ma nie stawać na nodze, jedynie do toalety ale o kulach oczywiście. Po tych 6 tyg rehabilitacja... długa droga przed nami..

Najgorsze jest to, że nie mam jak dojeżdżać do tego szpitala... brak normalnego połączenia autobusem czy pociągiem.. Lili też na całe dnie nie będę zostawiać u siostry czy szwagierki..
Kurczę, same kłody pod Wasze nogi Jeszcze ten szpital tak daleko

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Wracam do żywych. Od poniedziałku nie gotowałam obiadu, spałam kiedy tylko miałam możliwość i chodziłam po ścianach, ból głowy a la migrenowy nie dawał mi spokoju, tylko odpoczynek łagodził. Mam mały sajgon w domu.
Boże, Paticzku, czyżbyś przechodziła przez to, co ja miałam? Oby to było tylko chwilowe! Współczuję z całego serca...

Cytat:
Napisane przez Stronczek27 Pokaż wiadomość
Szybkie pytanko do tych co maja Polsat cyfrowy. Dziala Wam TVN HD?
Nie pomogę

Cytat:
Napisane przez anka_1984 Pokaż wiadomość
Piszecie o wyjazdach tż-ów, ja od 28.01. to praktycznie do końca maraca mam zaplanowane wyjazdy, przeważnie od poniedziałku do piątku - chyba 2 tyg. mam być domu. Mam nadzieję, że jeszcze się coś zmieni i nie będę tyle w delegacji
O rany!

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
ostrzegam, pierwsza rzecz w życiu, która uszyłam żółte mazy to nie brud, taki materiał (podszewka od starej sukienki)
Justyna, misiek jest genialny! Jak robiłaś: na oko, czy wg jakiejś ściągawki z netu? I wszystkie szczegóły techniczne poproszę

Cytat:
Napisane przez marzena_S Pokaż wiadomość
Brumek, z opisu brzmi pysznie- podziel się przepisem. Ja też coraz częściej słyszę i widzę chłopców z wózkami. Tylko pewnie nie jest łatwo znaleźć taki, który nie byłby różowy.
Dzieci dbają, żeby się to nie przerodziło w coś więcej i żeby się to jakimś rodzeństwem nie skończyło
Stary 2013-01-17, 14:58   #1652
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011

Aga a Pulneo macie normalnie w syropie?
bo u mnie Hania kiedyś strasznie po tym wymiotowała bo to paskudne pieroństwo i ostatnio jak dostała w kroplach to o niebo lepiej bo tego duuużo mniej objętościowo wychodzi. no, ale Hani to wytłumaczę, że musi i już a naszym najmłodszym bąblom to już trudniej coś wytłumaczyć.

lecę dziewczynom zupę dać

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

http://www.nokaut.pl/produkt-w%C3%B3zek-drewniany.html

tu są fajne wózki - część i nie typowo dla dziewczynek
niestety niektóre ceny - masakra :/

http://www.bumzabawki.pl/lalki-domki...dla-lalek-bajo

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.
Iwa_iw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 14:58   #1653
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Agate chyba coś bierze, dziwna jest taka śpiąca, markotna.

Agula tule

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 15:06   #1654
DDewik
Raczkowanie

Witam Dziewczyny!

Justyna -misiek piękny! Zdolna jestes!
Augula- trzymam kciuki za męza!szczescie w tym nieszczesciu ze ta operacja w Niemczech, mialam w tamtym roku duzo do czynieniac ze szpitalem(moj tata choruje) i brak słow co sie dzieje....
Brumku-jak dobrze ze Wy zdrowi, prosze o przepis na sernik-uwielbiam
Marzenka-super ze taka klinika w Poznaniu, w Zielonej nic takiego chyba nie ma(przynajmniej ja nie wiem)
Aga-zdrówka dla Antka, u Borysa tez ida zeby(wczoraj wyszla dwojka), jeszcze ostatni nam zostal-dolna trojka, noce sa tragiczne, oczuwiscie policzki czerwone i krostki
Patik-wspólczuje bólu glowyi oby w rodzinie wszystko wrociło do normy
Aniu- dobrze, ze juz nie musisz cierpieć z powodu tego zęba, a w sprawie poscieli nie pomoge bo Borysek jeszcze spi w spiworku i bez poduszki.

Zęby-myjemy prawie po kazdym posilku, 4, 5 razy dziennie.Myciem tego ostatnio nazwac nie moge -raczej jest to gryzienie szczoteczki, od jakiegos czasu Borysek nie daje soebie umyc ząbków(wczesniej bardzo lubił)-pewnie dlatego ze u nas zabkowanie non stop, mam nadzieje ze jak wyjada biale potwory to sie mu odmieni.On juz sie przyzwyczaił ze po jedzeniu szczoteczka i czeka na nia , ale umyc sobie nie da, sam tylko gryzie-takie to mycie u nas obecnie.
Borys tez pije mleko w nocy ostatnio(malo je w dzień przez te zeby), dla jego buzki dobre to nie jest ale jak daje wode to jest szał, musi byc mleko-widac ze glodny bo potrafi 310ml wypic.Trzeba przeczekac.
Ja na punkcie zębów mam strasznego hopla bo sama duzo z nimi przeszłam i nie chce zeby moje dziecko musiało cierpieć jak ja.

Edytowane przez DDewik
Czas edycji: 2013-01-17 o 15:39
DDewik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 15:19   #1655
Lili 83
Zakorzenienie

Kalendarz dotarł Świetny jest, mam nadzieję, że dziadki się ucieszą.

Justyna fajny misiek
Chętnie bym zgapiła
Radek od niedawna buja się z pluszakami.

Agula
mam nadzieję, że będzie u Was ok.

Aga dzięki za linka

Zęby praktycznie od początku myjemy 2x dziennie.

Edytowane przez Lili 83
Czas edycji: 2013-01-17 o 15:21
Lili 83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 15:23   #1656
Kajool
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DDewik Pokaż wiadomość
Witam Dziewczyny!

Zęby-myjemy prawie pokazdym posilku, 4, 5 razy dziennie.Myciem tego ostatnio nazwac nie moge -raczej jest to gryzienie szczoteczki, od jakiegos czasu Borysek nie daje soebie umyc ząbków(wczesniej bardzo lubił)-pewnie dlatego ze u nas zabkowanie non stop, mam nadzieje ze jak wyjada biale potwory to sie mu odmieni.On juz sie przyzwyczaił ze po jedzeniu szczoteczka i czeka na nia , ale umyc sobie nie da, sam tylko gryzie-takie to mycie u nas obecnie.
Borys tez pije mleko w nocy ostatnio(malo je w dzień przez te zeby), dla jego buzki dobre to nie jest ale jak daje wode to jest szał, musi byc mleko-widac ze glodny bo potrafi 310ml wypic.Trzeba przeczekac.
Ja na punkcie zębów mam strasznego hopla bo sama duzo z nimi przeszłam i chce zeby moje dziecko musiało cierpieć jak ja.
U nas tez tak wyglada mycie zebow. A mleku nocnemu powiedzialam basta, bo wiem, ze glodny nie jest. Czasami placze, ze chce "kabki", ale to bardziej, zeby mama z lozka wylazla.
No ale jak zabkowanie, to rzeczywiscie sie nie odstawia.

Brumku czy ten sernik jest taki puszysty?? Dasz przepis? W ogole macie jakis dobry przepis na sernik dziewczyny??

Dzisiaj moj syn kolejny raz zastosowal wobec mnie przemoc domowa, efekt podrapany nos i powieki, oraz wyrwanych pare garsci wlosow. Nie wiem co w niego wstapilo. Czasami te jego bunty sa nie do zniesienia. Wszystko jest ok i bach. Trudny mamy caas.
Stary 2013-01-17, 15:24   #1657
DDewik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Stronczek27 Pokaż wiadomość
Witam

Szybkie pytanko do tych co maja Polsat cyfrowy. Dziala Wam TVN HD?
nie odpowiem bo nie mam
Cytat:
Napisane przez Iwa_iw Pokaż wiadomość
hej hej!

1. przepis:
1 kg kapusty,
0,5 kg mięsa mielonego
szklanka ryżu (wychodzi 2 torebki) surowego
2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
2 jajka
sól pieprz
trochę mąki

kapustę poszatkować lub drobniutko pokroić, nasolić i odstawić na ok. godzinkę. Potem odcisnąć. do kapusty dodać jajka, mięso, mannę, sól, pieprz, sprawdzić smak (można dodać podsmażanej cebulki - robiłam i tak, też dobre) na koniec dodać ryż. Ryż można dać od razu ale potem gorzej jest próbować smak bo może zgrzytać między zębami formować w dłoni podłużne gołąbki, obtaczać w mące i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Potem poukładać w wysokiej patelni lub rondlu pionowo i dość ciasno. Jak mi zostaje miejsca to część ustawiam pionowo a resztę poziomo, żeby się nie przewracały. zalać bulionem do 3/4 wysokości i dusić pod przykryciem ok. godziny. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego!

teraz bajki oglądają, jedzą drożdżówki a ja kawę piję
Przepis zapisany

Moj nic drozdzowego nie ruszy, kiedys uwielbiał rogaliki mojej babci(wlasnie drozdzowe), a teraz nawet nie skosztuje
Stary 2013-01-17, 15:31   #1658
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Aga a Pulneo macie normalnie w syropie?
bo u mnie Hania kiedyś strasznie po tym wymiotowała bo to paskudne pieroństwo i ostatnio jak dostała w kroplach to o niebo lepiej bo tego duuużo mniej objętościowo wychodzi. no, ale Hani to wytłumaczę, że musi i już a naszym najmłodszym bąblom to już trudniej coś wytłumaczyć.

lecę dziewczynom zupę dać

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

http://www.nokaut.pl/produkt-w%C3%B3zek-drewniany.html

tu są fajne wózki - część i nie typowo dla dziewczynek
niestety niektóre ceny - masakra :/

http://www.bumzabawki.pl/lalki-domki...dla-lalek-bajo

kurcze a mój młody wciąga pulneo jak sok

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość

Agula tule
no nie nastepna bidulka
oby jednak nie !!

Cytat:
Napisane przez Lili 83 Pokaż wiadomość

Justyna fajny misiek
Chętnie bym zgapiła
Radek od niedawna buja się z pluszakami.

Agula
mam nadzieję, że będzie u Was ok.

Aga dzięki za linka

Zęby praktycznie od początku myjemy 2x dziennie.
nooo wreszcie czerwona czcionka

Aniu ja kupiłam młodemu pościel w smyku (w internetowym sklepie) z tego typu
http://www.smyk.com/amw-medical-komp...t-niemowlaka-p
i jak dla mnie te wymiary są ok
fajnie sie opatuli nią
jest lekka ale ciepła
dla mnie super

Justa super misio i nie ściemniaj ,że koślawy

mycie zębów
u nas nie było problemów ale ostatnio młody wypycha szczoteczkę jezykiem po chwili i to mycie nie jest dokładne

Edytowane przez dziubek79
Czas edycji: 2013-01-17 o 15:44
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 15:34   #1659
DDewik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kajool Pokaż wiadomość
U nas tez tak wyglada mycie zebow. A mleku nocnemu powiedzialam basta, bo wiem, ze glodny nie jest. Czasami placze, ze chce "kabki", ale to bardziej, zeby mama z lozka wylazla.
No ale jak zabkowanie, to rzeczywiście sie nie odstawia.

Brumku czy ten sernik jest taki puszysty?? Dasz przepis? W ogole macie jakis dobry przepis na sernik dziewczyny??

Dzisiaj moj syn kolejny raz zastosowal wobec mnie przemoc domowa, efekt podrapany nos i powieki, oraz wyrwanych pare garsci wlosow. Nie wiem co w niego wstapilo. Czasami te jego bunty sa nie do zniesienia. Wszystko jest ok i bach. Trudny mamy caas.
Jak te zeby mu wyjda w końcu to chce butle odstawic(ale to po powrocie do pracy jak sie wszystko unormuje i przyzwyczai sie do nowej sytuacji-opiekunki albo żłobka), ale jak to sie uda
Nie wiem jak to wszystko ogarne, bo powrót do pracy blisko, opiekunki nadal nie mam(jutro z nastepna sie spotykam), ach szkoda gadac...

Współczuje Ci tego buntu, bo u nas tez jest duzy ale jeszcze nie drapie i włosów nie wyrywa, rzuca sie natomiast na podloge i uderza głowka, albo rzuca wszystkim co mu pod reke podejdzie .

Edytowane przez DDewik
Czas edycji: 2013-01-17 o 15:40
Stary 2013-01-17, 15:39   #1660
iustyna1
Wtajemniczenie

mis z wykroju z neta. Jak coś, to prześlę Wam, ale wieczorem. Teraz nawet minuty nie mam spokoju.. zuza wszędzie jeździ z krzesłami. otwiera kiedyś niedostępne szafki, szuflady, bawi się światłami... idę
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 15:41   #1661
isiaok
Rozeznanie

Witam!
Cytat:
helo
ja tylko o sobie ()- uszyłam kubie małego misia przytulankę, ręcznie bo maszyny nie mam. wyszedł koślawy, ale Kuba jest przeszczęśliwy i od rana się z nim na minutę nie rozstaje! fajne uczucie

Koślawy???????????Piekny! !!!!!!!!!!!!!Ewka ma kocyk przytulanke z hm ale woli pieluszke

AdrijA co u Was???????

KajoolTaki z Szymka furiat? Czesto ma takie napady?Ewka czasem tupnie, albo polozy sie na podłodze-na szczescie nie dochodzi do rekoczynow-wspolczuje...

GomraZdrowka zycze

aania My mamy kołderke z ikei i potwierdzam,ze tylko tam dokupisz posciel w tym rozmiarze, i masz racje-jest mala. Nic nie pomoge bo Ewka spi w samej pizamie pod kocem bez poduszki

Ewka od kilku dni sie na Nas "obraża"Boskie to!
isiaok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 16:06   #1662
DDewik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
mój kruszon artystycznie
Robiłysmy karki dla babci i dziadka
Artyska Ci rosnie Carmela ze ho ho

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Cytat:

.
Do mnie jeszcze fotoksiązka nie dotarła(w niedziele wyslalam), spedzilam nad nia 5 wieczorów,zrobiłam ja w starym stylu mam nadzieje ze moja praca wyjdzie ładnie

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

Cytat:
Napisane przez isiaok Pokaż wiadomość
A mama fiz dobrze...psych troszeczke gorzej. Bardzo sie o nia boje, sam lekarz stwierdzi,ze "taka" operacja w okresie menopauzy nie jest dobra dla kobiety Jakos ja z Ewiczkiem podtrzymujemy na duchu-dziekuje, ze pytasz
Trzymam kciuki za Twoją mamę!Musi być dobrze!

---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość

A Patryk nie czuje czaczy z sankami. Owszem chwile na nich posiedzi, nawet zjechać z górki nam się udało parę razy, ale woli je pchać ciagnąć, a a w rezultacie przegrywają z łopatami i kopaniem w sniegu
U mnie to samo, Borys posiedzi 2 minuty i juz chce biegac
Stary 2013-01-17, 16:08   #1663
isiaok
Rozeznanie

h ttp://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/3166866

bez spacji po"h"

eeee i tak nie poszło jak przegladam "stylowi" to mam ochote zrobic polowe rzeczy

Edytowane przez isiaok
Czas edycji: 2013-01-17 o 16:10
isiaok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 16:16   #1664
DDewik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
Dobry wieczór

Dziękuję dziewczyny, ja też mam nadzieję, że się więcej nie powtórzy Jutro mam wizytę kontrolną. Ból prawie minął, jeszcze przy głębokim wdechu/kaszlu/kichnięciu czuję ukłucie. Zapytam jutro czy mogę te leki odstawić, bo czuję się po nich strasznie słabo

I za Domeczka również dziękuję

Brumku, napewno będę dalej diagnozować. Lekarz powiedział, żebym najlepiej się położyła do tego szpitala na dwa/trzy dni, zrobili by mi wszystkie badania. A najbardziej zależałoby mu na rentgenie.
Tylko wiesz jak jest
A zapalenie mięśnia sercowego jest tak jak piszesz po grypie Tylko, że ja żadnej grypy nie miałam Ekg wyszło bardzo ładne, więc lekarz wykluczył.
Też zaczęliśmy się zastanawiać, czy to możebyć powiązane z jelitem, ale po konsultacji z kardiologiem wykluczyli to. Dalej nie wiadomo skąd wzięły się te bóle. Jeśli po odstawieniu leków nie wrócą, to już w ogóle zagadka
Dbaj o siebie Natko i koniecznie musisz położyć sie do szpitala(wiem ze to jest trudna decyzja, ale zdrowie najwazniejsze).

Obejrzałam filmik, ale Domek szalony chłopak

Ide obierac ziemniaki(u mnie dzisiaj późno obiad), Borysek jeszcze spi(ale pozno zasnal, bo kolo 15), polata mi dzisiaj do 22.

Edytowane przez DDewik
Czas edycji: 2013-01-17 o 16:18
Stary 2013-01-17, 17:05   #1665
aania_20
Zakorzenienie

AgaG, dzięki za odpowiedź dot. kołderki
Jak maluchy?

Cytat:

1. przepis:
1 kg kapusty,
0,5 kg mięsa mielonego
szklanka ryżu (wychodzi 2 torebki) surowego
2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
2 jajka
sól pieprz
trochę mąki
2. nie wiem jaki wymiar ma Hani łóżko - to taka sofa jednoosobowa rozkładana i ma normalną kołdrę 160x200 i w cale nie jest za duża
śpi pod taką kołdrą odkąd prawie 2 lata miała a i ja jak z nią czasami śpię to mam kawałek okrycia dla siebie

dzięki i za przepis, i za podpowiedź
Takie gołąbki jadłam kiedyś, pyszne były

Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość
widzialam ,że nasza Ania cierpiała
dobrze,że już najgorsze za Tobą

Cytat:
Napisane przez anka_1984 Pokaż wiadomość

Piszecie o wyjazdach tż-ów, ja od 28.01. to praktycznie do końca maraca mam zaplanowane wyjazdy, przeważnie od poniedziałku do piątku - chyba 2 tyg. mam być domu. Mam nadzieję, że jeszcze się coś zmieni i nie będę tyle w delegacji
to sporo tego rzeczywiście. A przynajmniej przyjemne wyjazdy?
Cytat:
ostrzegam, pierwsza rzecz w życiu, która uszyłam żółte mazy to nie brud, taki materiał (podszewka od starej sukienki)
śliczny!!!!
Cytat:
Napisane przez marzena_S Pokaż wiadomość
Aania, ja myślę, że Adaś za chwilę będzie wiedział więcej od Nas - niemożliwy jest chłopak. U Nas jak u Brumka, wszelkie przytulanki są kończone przez małą przyzwoitkę która Nas rozdziela.

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość

Dzieci dbają, żeby się to nie przerodziło w coś więcej i żeby się to jakimś rodzeństwem nie skończyło

Cytat:

Agula tule
oj, mam nadzieję że nie!
Cytat:
Aniu- dobrze, ze juz nie musisz cierpieć z powodu tego zęba, a w sprawie poscieli nie pomoge bo Borysek jeszcze spi w spiworku i bez poduszki.

Cytat:
.
nie pomogę, bo nie mam, zwykle serniki robię "na oko"
Cytat:
Aniu ja kupiłam młodemu pościel w smyku (w internetowym sklepie) z tego typu
http://www.smyk.com/amw-medical-komp...t-niemowlaka-p
i jak dla mnie te wymiary są ok
fajnie sie opatuli nią
jest lekka ale ciepła
dla mnie super

dzięki

Paticzku, jak się czujesz?

Pojechałam na małe zakupy, potem miałam jeszcze jedną rzecz tuż obok załatwić, więc na szybko wsiadłam, bez pasa, bo w sumie 200 m miałam. Na skrzyżowaniu na pasie obok mnie radiowóz, dwóch takich młodych siedziało, pogrozili mi palcem Otwieram okno, a jeden do mnie "A pasa pani nie ma?" "mam, a w ciąży muszę?" zrobili takie śmieszne miny "a pani w ciązy? No dobra, to pani nie musi", uśmiechnęli się tylko i pojechałam

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 17:09   #1666
Lili 83
Zakorzenienie

Dziubek u nas też mycie wygląda w ten sposób, że Radzi wypycha językiem szczoteczkę. Staram się go na różne sposoby zabawiać.

Jestem, jestem

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

Ddewik też się zastanawiam nad foto książką.
Zrobiłabym taką z pierwszego roku Radzia, nie jest droga.
Stary 2013-01-17, 18:08   #1667
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Cytat:
Ddewik też się zastanawiam nad foto książką.
Zrobiłabym taką z pierwszego roku Radzia, nie jest droga.
Wszystko zalezy od tego ile stron. Ja robilam obu dziewczynom (za Antka nie moge sie zabrac) z pierwszego roku. Oba maja po 130 stron. Koszt: 2 x 320 zl. Ale pamiatka na cale zycie.
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 18:16   #1668
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Cytat:
oby nie! na zaś zdrówka życzę!

Cytat:

super! skoro Tobie się podoba to dziadkom też powinien

Cytat:

o rany oby mu szybko przeszły takie nerwy.

Cytat:
kurcze a mój młody wciąga pulneo jak sok
no to szacun dla niego bo mi samej po tym buzię wykrzywia na wszystkie strony

Cytat:
opiekunki nadal nie mam(jutro z nastepna sie spotykam)
ta wcześniejsza nie zdała egzaminu czy chcesz najpierw z różnymi porozmiawiać i dopiero podjąć decyzję?

Cytat:

1. dzięki i za przepis, i za podpowiedź
Takie gołąbki jadłam kiedyś, pyszne były

2. Pojechałam na małe zakupy, potem miałam jeszcze jedną rzecz tuż obok załatwić, więc na szybko wsiadłam, bez pasa, bo w sumie 200 m miałam. Na skrzyżowaniu na pasie obok mnie radiowóz, dwóch takich młodych siedziało, pogrozili mi palcem Otwieram okno, a jeden do mnie "A pasa pani nie ma?" "mam, a w ciąży muszę?" zrobili takie śmieszne miny "a pani w ciązy? No dobra, to pani nie musi", uśmiechnęli się tylko i pojechałam
1. moje też dzisiaj pyszne wyszły
nawet popsinoga Hania zjadła 1 bez szemrania
o Ali nie wspomnę - mam tylko nadzieję, że w nocy spać będzie bo tej kapuchy to trochę tam jednak było

2. chciałabym zobaczyć minę policjantów

muszę pochwalić dzisiaj moje dziewczyny (pewnie za to jutro dadzą mi popalić) ale super się dzisiaj bawią
nawet mogłam na szydełku porobić i tym sposobem skończyłam robić szalik. miało być coś innego, ale na włóczkę bym zbankrutowała :/
pasowałoby m i jeszcze ten szalik dookoła obrobić, ale wydaje mi się, że wygląda ok więc wezmę się za kołnierzyki w końcu

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Cytat:
Napisane przez AgaGuernsey Pokaż wiadomość
Wszystko zalezy od tego ile stron. Ja robilam obu dziewczynom (za Antka nie moge sie zabrac) z pierwszego roku. Oba maja po 130 stron. Koszt: 2 x 320 zl. Ale pamiatka na cale zycie.

wow no to rzeczywiście trochę kasy, ale tak jak piszesz - pamiątka zostaje
Hania w tamtym roku chodziła do takiego mini-przedszkola w domu kultury i na koniec roku jedna z mam robiła właśnie taką fotoksiążkę (fotki z całego roku, z większych imprez i przedstawień) i też wtedy wzięłam jedną dla nas - będzie dla Hani na pamiątkę

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.
Stary 2013-01-17, 18:49   #1669
DaKaro
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a ile razy dziennie myjecie ząbki maluchom?
My tylko raz dziennie wieczorem w trakcie lub po kąpieli, ale przecież ja myję częściej to może i małemu powinnam.
Raz, wieczorem.

Cytat:
Napisane przez agulaaabar Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Brumku boli i to dosyć mocno :/ wczoraj powiedzieli mu tyle, że 2 dni po operacji będzie miał jeszcze te wszystkie sączki w nodze itd
Może być ze będzie 3 dni w szpitalu, a może że tydzień lub dwa w zależności jak się będzie goić.
Później 6 tyg ma nie stawać na nodze, jedynie do toalety ale o kulach oczywiście. Po tych 6 tyg rehabilitacja... długa droga przed nami..

A mój tż typ pracoholika, jego w niedziele szlag trafia, że nie ma nic do roboty a c dopiero tyle tygodni..

Najgorsze jest to, że nie mam jak dojeżdżać do tego szpitala... brak normalnego połączenia autobusem czy pociągiem.. Lili też na całe dnie nie będę zostawiać u siostry czy szwagierki..

Ok przestaje juz smęcić o sobie obiecuje
Współczuję sytuacji, ale wierzę, że wszystko będzie w porządku.

Cytat:
Muszę kupić Adasiowi kołdrę i poduszkę do łóżka, na razie ma tą z łóżeczka, ale do łóżka chciałabym większą. Tyle że jest sporo różnych rozmiarów, nie wiem jaki byłby najlepszy, i na jaki najłatwiej kupić pościel W takiej np Ikei jest kołdra 125x110, to chyba ciut krótka, taki prawie kwadrat, poza tym pościel w takim rozmiarze znalazłam tylko tam. Materac ma 160x70. Doradzicie?
Najlepiej kupić kołdrę standardową 140x200cm - największy wybór pościeli. Poduszka z kolei 70x80cm.

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Wracam do żywych. Od poniedziałku nie gotowałam obiadu, spałam kiedy tylko miałam możliwość i chodziłam po ścianach, ból głowy a la migrenowy nie dawał mi spokoju, tylko odpoczynek łagodził. Mam mały sajgon w domu.

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość
Tż chory, dzieci chore. No masakra jakaś.
Tż w dużym na kanapie spi od dwóch dni, ogólnie to i wygrzewa się tam w ciągu dnia, a ja z dziećmi w sypialni. Tż ma taki kaszel przestraszny że szok, ale do lekarza zamiaru nie ma iść... Karol dziś w nocy z goraczką budził się chyba z milion razy, wędrował po całym łózku, przenosiłam chyba z 10 razy poduszki z jednego konca na drugi bo bałam się zeby nie spadł. Bartek całą noc chrapał, taki katar ma.

Dobrze że ja się jeszcze trzymam, ale jak już ja zachoruje to będzie znaczyć że już pożądna epidemia.
Może postaw mężowi bańki? Kurujcie się.

Cytat:
śliczny. Ale z Ciebie talenciara .

Jakie macie saneczki dla dzieciaków? Chciałam jakieś zamówić na Allegro, najlepiej ze śpiworkiem od razu. Pomożecie?

Dzisiaj ból pleców prawie nie dokucza, na szczęście przeszło. Byłam w Pepco i kupiłam duży kosz na zabawki z przykrywką, w końcu znalazłam .

Malwinka
DaKaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 18:53   #1670
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

DaKaro super, że plecy dzisiaj nie dokuczają
co do sanek to jedne mamy zwykłe drewniane z oparciem. był też pchacz, ale odkręciłam
przy Hani jak była mała to zakładałam śpiworek z wózka
teraz śpiworków na sanki nie daję
drugie sanki mamy takie zwykłe metalowe z oparciem - one mniejsze od tych drewnianych, ale lżejsze z kolei

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.
Stary 2013-01-17, 18:59   #1671
DaKaro
Zadomowienie

Cytat:
Pojechałam na małe zakupy, potem miałam jeszcze jedną rzecz tuż obok załatwić, więc na szybko wsiadłam, bez pasa, bo w sumie 200 m miałam. Na skrzyżowaniu na pasie obok mnie radiowóz, dwóch takich młodych siedziało, pogrozili mi palcem Otwieram okno, a jeden do mnie "A pasa pani nie ma?" "mam, a w ciąży muszę?" zrobili takie śmieszne miny "a pani w ciązy? No dobra, to pani nie musi", uśmiechnęli się tylko i pojechałam [/COLOR]
młodzi policjanci...rozmarzyłam się .

Natko zapomniałam skomplementować Waszego domku- rewelacyjny! I już tyle zrobiliście, super.

Malwinka
DaKaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 20:05   #1672
iustyna1
Wtajemniczenie

Brumek, Lili wysłałam Wam na FB linka do misia .
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 20:26   #1673
patik87
Zakorzenienie

Justyna słodki misio. Masz smykałkę do takiej dłubaniny.

Ania lepiej mi tylko brakuje mi zorganizowania, ale od jutra już może wszystko wróci do normy. Muszę porobić badania, na początek morfologię, może anemię mam

Dewik czekam na przepis szybkie tiramisu A co nie tak z kandydatkami na nianię?

Sara spała w dzień tylko pół godz, zdążyłam umyć głowe i rozłożyłam się w fotelu z lodami. I na tym dobre się skończyło bo lody trafiły tam skąd przyszły.
Stary 2013-01-17, 20:53   #1674
agulaaabar
Zakorzenienie

Dziękuje Wam dziewczyny za wszystkie kciuki i dobre słowa

Aniu niestety nie jeżdżę samochodem zostaje mi jedynie proszenie brata lub szwagra.. ale to tylko wieczorami po pracy

Patik tutaj nie ma odszkodowań:/

Justyna sliczny ten misiek!

Czas na zmiany !
25:0
30:12
Zakończone: 2
agulaaabar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 20:56   #1675
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Agulaaa a Beda placic tz wypłatę? Jakieś chorobowe?
Za co będziecie żyć?
Stronczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 21:24   #1676
agulaaabar
Zakorzenienie

Stronczek 6 tyg płaci pracodawca 100% wypłaty, po 6tyg kasa chorych 80% wypłaty..

Czas na zmiany !
25:0
30:12
Zakończone: 2
agulaaabar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 21:28   #1677
brumek
Zakorzenienie

Marzenka, DDewik, Kajool - SERNIK

1 kg sera trzykrotnie mielonego
7 jajek
200 g masła roślinnego
1,5 szkl. cukru pudru(w przepisie były 2 szkl., ale ja wolę jak ciasto nie jest bardzo słodkie)
1 cukier waniliowy
3 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru!)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MAJĄ MIEĆ TEMP. POKOJOWĄ. NALEŻY JE WYJĄĆ Z LODÓWKI OK. 2 GODZINY PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO ROBIENIA CIASTA

Przy użyciu miksera utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oddzielić do żółtek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując, a następnie po jednej łyżce twarogu i też cały czas wyrabiać.
Przesiać mąkę i budynie i dodać do masy. Znów miksować aż ciasto będzie gładziutkie i jednolite.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek. Dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać łyżką (to już nie używamy miksera!).
Całość przelać do tortownicy ok. 26-30 cm albo prostokątnej blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Na noc włożyć do lodówki. A na drugi dzień można polać polewą kajmakową (długo gotowane mleko skondensowane w puszcze) i ozdobić płatkami migdałowymi.

Można dodać do masy rodzynki, ale ja nie znoszę, więc tego nie robiłam. Aha, i jak wkładałam ciasto do pieca, to przykryłam je z wierzchu folią aluminiową (tak tylko przyłożyłam, nie jakoś szczelnie), żeby się nie zrumieniło za bardzo od góry.

Kajoolku
, on wyszedł puszysty, nawet prawie nie opadał. A z reguły mi serniki opadały. Teraz trzymałam się wskazówek, żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej i nie wyciągałam ciasta z piekarnika po upieczeniu, tylko lekko drzwiczki uchyliłam i może to pomogło.

Cytat:
mycie zębów
u nas nie było problemów ale ostatnio młody wypycha szczoteczkę jezykiem po chwili i to mycie nie jest dokładne
U nas jest identycznie Też kiedyś lubił myć, a potem zaczął językiem szczoteczkę wypychać. Górną szczękę myjemy dokładnie, pozwala, a przy dolnej takie hece robi.

Cytat:

Pojechałam na małe zakupy, potem miałam jeszcze jedną rzecz tuż obok załatwić, więc na szybko wsiadłam, bez pasa, bo w sumie 200 m miałam. Na skrzyżowaniu na pasie obok mnie radiowóz, dwóch takich młodych siedziało, pogrozili mi palcem Otwieram okno, a jeden do mnie "A pasa pani nie ma?" "mam, a w ciąży muszę?" zrobili takie śmieszne miny "a pani w ciązy? No dobra, to pani nie musi", uśmiechnęli się tylko i pojechałam
Mili chłopcy

Cytat:
Napisane przez AgaGuernsey Pokaż wiadomość
O raju, niezła sumka Ale masz rację, że pamiątka piękne. Ja robiłam teściowej niedawno, ale tak tylko 28 stron było.

Cytat:
Brumek, Lili wysłałam Wam na FB linka do misia .

Natka
- jak się czujesz?

Teliczku - zapomniałam wczoraj napisać a propos pojedynczych rękawiczek Jasia, że widocznie lubi, ale tylko niektóre

Moje dziecko dziś miało uciechę po pachy, bo była moja mama i zaczęliśmy się w trójkę bawić w kółko graniaste. Oczywiście z obowiązkowym przewracaniem się na podłogę. Dawno się tak nie cieszył. Potem już cały wieczór łapał mnie za ręce i ciągnął na środek pokoju, żeby tańczyć
Stary 2013-01-17, 21:49   #1678
Lili 83
Zakorzenienie

Dzięki Justyna, może się kiedyś za miśka wezmę

Patik Radek spał co prawda trochę dłużej jak Sara, o całe pół godziny Ogarnęłam mieszkanie i nastawiłam obiad, usiadłam do komputera a on zaczął kwękać. Nic mi bardziej ciśnienia nie podnosi

Jak tylko coś jest Radkowi nie po nosie to rzuca się jak furiat, krzyczy. Masakra.
Stary 2013-01-17, 22:20   #1679
Kajool
Zadomowienie

Cytat:
Jak te zeby mu wyjda w końcu to chce butle odstawic(ale to po powrocie do pracy jak sie wszystko unormuje i przyzwyczai sie do nowej sytuacji-opiekunki albo żłobka), ale jak to sie uda
Nie wiem jak to wszystko ogarne, bo powrót do pracy blisko, opiekunki nadal nie mam(jutro z nastepna sie spotykam), ach szkoda gadac...

Współczuje Ci tego buntu, bo u nas tez jest duzy ale jeszcze nie drapie i włosów nie wyrywa, rzuca sie natomiast na podloge i uderza głowka, albo rzuca wszystkim co mu pod reke podejdzie .
Ja staram sie zazegnac szybko takie sytuacje, ale czasami sie nie udaje. Co dziwne agresja ta jest tylko na mnie skierowana.

Co do opiekunki to bardzo wspolczuje, bo sama to w tamtym roku przerabialam. Ciebie jeszcze nie bylo. Przyszla mi taka jedna, co chciala 1100 plus bilet :P Bo ona ma daleko. No i co jedna to lepsza. A masz jakie z polecenia, czy z ogloszenia?? Mam nadzieje, ze nie trafisz na moja byla opiekunke. Wystrzegaj sie imienia Marzena :P

Cytat:
Napisane przez isiaok Pokaż wiadomość

KajoolTaki z Szymka furiat? Czesto ma takie napady?Ewka czasem tupnie, albo polozy sie na podłodze-na szczescie nie dochodzi do rekoczynow-wspolczuje...

GomraZdrowka zycze

aania My mamy kołderke z ikei i potwierdzam,ze tylko tam dokupisz posciel w tym rozmiarze, i masz racje-jest mala. Nic nie pomoge bo Ewka spi w samej pizamie pod kocem bez poduszki

Ewka od kilku dni sie na Nas "obraża"Boskie to!
ano maly furiat. A wlasciwie terrorysta, bo on tak robi jak czegos chce, a mama nie chce mu dac :P

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Marzenka, DDewik, Kajool - SERNIK

1 kg sera trzykrotnie mielonego
7 jajek
200 g masła roślinnego
1,5 szkl. cukru pudru(w przepisie były 2 szkl., ale ja wolę jak ciasto nie jest bardzo słodkie)
1 cukier waniliowy
3 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru!)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MAJĄ MIEĆ TEMP. POKOJOWĄ. NALEŻY JE WYJĄĆ Z LODÓWKI OK. 2 GODZINY PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO ROBIENIA CIASTA

Przy użyciu miksera utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oddzielić do żółtek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując, a następnie po jednej łyżce twarogu i też cały czas wyrabiać.
Przesiać mąkę i budynie i dodać do masy. Znów miksować aż ciasto będzie gładziutkie i jednolite.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek. Dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać łyżką (to już nie używamy miksera!).
Całość przelać do tortownicy ok. 26-30 cm albo prostokątnej blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Na noc włożyć do lodówki. A na drugi dzień można polać polewą kajmakową (długo gotowane mleko skondensowane w puszcze) i ozdobić płatkami migdałowymi.

Można dodać do masy rodzynki, ale ja nie znoszę, więc tego nie robiłam. Aha, i jak wkładałam ciasto do pieca, to przykryłam je z wierzchu folią aluminiową (tak tylko przyłożyłam, nie jakoś szczelnie), żeby się nie zrumieniło za bardzo od góry.

Kajoolku
, on wyszedł puszysty, nawet prawie nie opadał. A z reguły mi serniki opadały. Teraz trzymałam się wskazówek, żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej i nie wyciągałam ciasta z piekarnika po upieczeniu, tylko lekko drzwiczki uchyliłam i może to pomogło.

U nas jest identycznie Też kiedyś lubił myć, a potem zaczął językiem szczoteczkę wypychać. Górną szczękę myjemy dokładnie, pozwala, a przy dolnej takie hece robi.

Mili chłopcy

O raju, niezła sumka Ale masz rację, że pamiątka piękne. Ja robiłam teściowej niedawno, ale tak tylko 28 stron było.

Natka
- jak się czujesz?

Teliczku - zapomniałam wczoraj napisać a propos pojedynczych rękawiczek Jasia, że widocznie lubi, ale tylko niektóre

Moje dziecko dziś miało uciechę po pachy, bo była moja mama i zaczęliśmy się w trójkę bawić w kółko graniaste. Oczywiście z obowiązkowym przewracaniem się na podłogę. Dawno się tak nie cieszył. Potem już cały wieczór łapał mnie za ręce i ciągnął na środek pokoju, żeby tańczyć
dzieki za przepis, dzisiaj juz robie inny, ale twoj do wyprobowania
Stary 2013-01-17, 22:40   #1680
Natka_
Zakorzenienie

Dobry wieczór

U nas wszystko dobrze, jutro rano Was nadrobię i skrobnę coś więcej
Brakuje mi doby

Jeszcze napiszę tylko, że wczoraj miałam znowu badania, wszystko ok, czyli dalej nic nie wiemy. Czuję się coraz lepiej. Myśl o szpitalu odkładam póki co na bok.
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości