|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 8 części naszego wątku ??
|
|||
| Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.8 |
|
7 | 16,67% |
| Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 c.8 |
|
2 | 4,76% |
| Szalone mamuśki plotkują, a maluszki płeć prezentują. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.8 |
|
0 | 0% |
| Swą płeć dzieci objawiają i brykanie zaczynają. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.8 |
|
1 | 2,38% |
| Pokaż kotku co masz w środku, mamusie V-VI 2013 odkrywają płeć dzieci - cz.8 |
|
1 | 2,38% |
| Zimę już mamy, na wizyty biegamy i dzieciątka podziwiamy. Mamy V-VI 2013 cz.8 |
|
0 | 0% |
| Niektóre mamy ruchy dzieci już czują, inne pilnie ich wyczekują - Mamy V-VI 2013 cz.8 |
|
1 | 2,38% |
| Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.8 |
|
7 | 16,67% |
| My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8 |
|
13 | 30,95% |
| Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.8 |
|
2 | 4,76% |
| Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.8 |
|
3 | 7,14% |
| Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.8 |
|
0 | 0% |
| Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.8 |
|
0 | 0% |
| Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.8 |
|
1 | 2,38% |
| Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.8 |
|
1 | 2,38% |
| Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.8 |
|
2 | 4,76% |
| Rozstępują się nam brzuszki, jednak rosną też cycuszki. Mamy V-VI 2013 cz.8 |
|
1 | 2,38% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2341 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2013 cz.7
anoxee:
"Gwara białostocka odznacza się śledzikowaniem, czyli zmiękczaniem niektórych głosek. Bialostoczanie już praktycznie jej nie używają i można ją spotkać tylko w książkach o Bialymstoku. Użytkownicy Naszej Klasy bardzo nie lubią tej gwary, z powodu podobieństwa jej nazwy do pewnego dodatku. W klasycznej gwarze białostockiej do tworzenia dowolnych konstrukcji gramatycznych używa się słowa dla. Możemy dzięki temu podziwiać takie perełki językowe jak: Ty to dla mnie wisisz czy On dla psa zęba wybił. Elita intelektualna, od doktora habilitowanego wzwyż, zdaje sobie sprawę, że to brzmi dziwnie i na wszelki wypadek słowa dla nie używa wcale. W związku z tym w białostockich uczelniach występują takie obiekty jak Ogłoszenia studentom i Szatnia studentom." http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/...inistracji.JPG a K. Kononowicz jest przykładem właśnie takiej gwary, takiego typu mówienia- http://www.youtube.com/watch?v=3N8FQ0S6_Mk Nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć, musiałabyś spotkać takie osoby (rodowitych Białostoczan) i porozmawiać z nimi osobiście
Kubuś ex-aparatka ![]() góra- 30.06.10- 17.11.11 dół- 01.09.10- 26.08.11 koszt leczenia- 6225 zł Edytowane przez szprotka_mada Czas edycji: 2013-01-18 o 11:01 |
|
|
|
#2342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2343 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i teraz liczę, że w 6-tym jestem od 12 stycznia, czyli na 4 m-ce przed porodem.Cytat:
A chodzi o to, ze Lubelszczyzna to region rolniczy, dlatego na kartoflach? Swoją drogą u nas mówi się ziemniaki, a na kapcie - ciapy ![]() U mnie w biedronie jest i świeży i mrożony. W zasadzie to w zimie pewnie zdrowszy jest ten mrożony, bo rósł latem, a nie w jakiejś szklarni ale smak a tym bardziej konsystencja mrożonego mnie odrzucają :blee:Właśnie pić trzeba - tylko wodę Ale się dziewczyny rozpędziłyście z rańca Trochę mnie podbrzusze pobolewa od wczoraj, więc nałykałam się nospy i magnezu i leżę. Mała na szczęście daje co chwilę znać o sobie, więc się nie stresuję. Wizytujące dziś Lonely Lady, Jenny Aniołek, gosiulka22, karolina2121, vvgh, gold-fish - zasiskam za Was kciuki i za Wasze maleństwa! Czekamy na relacje
|
||
|
|
|
#2344 |
|
Zakorzenienie
|
hmmm, a mnie się pytają czy na pewno na czczo.. Wodę to jeszcze tak, ale herbaty to już nie polecam..
|
|
|
|
#2345 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hmmm a ja mam zamiar zabrać mój cieplutki, polarowy w maju żal mi kasy na jakiś peniuarCytat:
Cytat:
wygląda na łatwe ale ja z serem bym nie robiła, puste i z masełkiem i cukrem albo polane jogurtem zmiksowanym z truskawkamiCytat:
![]() Cytat:
niby co takiego zabójczego miałoby być w gotowanych? chyba tez zrobie pizze dziś
|
|||||
|
|
|
#2346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jadam też na miękko
|
|
#2348 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jajka są ogromnym źródłem białka, którego teraz bardzo potrzebujemy. |
||
|
|
|
#2349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jajecznice tez
|
|
|
#2350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2351 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
właśnie doczytałam u mnie w książce "dieta przyszłej matki", że jajka spokojnie można jeść, tylko trzeba dokładnie umyć skorupkę, żeby w razie jej uszkodzenia nie dostało się nic złego i żeby białko było ścięte a żółtko nie powinno być płynne. Cytat:
|
|
#2352 |
|
Zakorzenienie
|
Idę kombinować na własną rękę z tymi kluskami, bo nuna tylko smaka narobiła i sobie poszła
A, zapomniałam napisać szukającym mrozonych malin, wczoraj widziałam w realu dokładnie takie jak w biedronie, tylko cena prawie 9zł
|
#2353 |
|
Zakorzenienie
|
A co do gwar czy tam regionalizmów to tylko w łódzkim są
prażoki, jagodniki, migawki i guguły
Nasza Miłość - Matylda 11.05.2013 http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png Jestem W Niebie. Kocham Was Edytowane przez MoTyleKsw Czas edycji: 2013-01-18 o 11:21 |
|
|
|
#2354 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() w razie co to mam ejszcze taki ciulaty żółty ale chyba zbyt obciachowy |
||
|
|
|
#2355 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
ale tu dziś GWARNOoooo Cytat:
wyniki mam świetneCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
fajny ten szlafroczek ![]() Cytat:
za 19tcCytat:
ze dwa razy nawet nie wytrzymałam i na miekko sobie zrobiłam. Dzisiaj miałam wielką ochotę i chciałam ugotować, ale dojadłam rybę po grecku---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- ale wy tu dzisiaj macie tempo, faktycznie ciężko nadążyć ![]() ja ogarnęłam mieszkanko, wymoczyłam się w wannie i teraz paraduję sobie w bieliźnie po mieszkanku ale ze mnie wieloryb
|
||||||
|
|
|
#2356 |
|
Zakorzenienie
|
No dziś tempo zatrważające, ale jak jeszcze dziewczyny zaczną wracać z wizyt to sie nie nadrobi
|
#2357 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mówi się, że przyjechali sprzedawać kartofle i zostali. Najczęściej o takich, którzy się tutaj dorobili na kopalniach, teraz wyżej srają, niż dupę mają i się szczycą wszystkim wokoło, to mówi się "a pomyśleć, że na kartoflach przyjechali". W sensie, że zapomnieli, że przyjechali w jednych gaciach, a teraz jak coś kupują, to to jest tandetne, to za tanie, oni kupują droższe itd. Takie cwaniaki. Ja tam uważam, że czasem łatwiej się dogadać z gorolem, niż z hanysem. I wcale nie chodzi mi tutaj o gwarę, ale o sposób bycia. ![]() W sensie, że TAK! ![]() Cytat:
No i pojechał nad morze i wchodzi do sklepu i chce kupić tego kołoczka z syrym (kołaczyka z serem) i mówi ładnie: Poproszę kołaczyka z serem. A ta ekspedientka patrzy jakby się urwał z księżyca. Na co on: No to, z serem, na słodko. Ona dalej nie kuma. A on wkurzony, że nie wie jak jej to wytłumaczyć: Jagodziankę z serem poproszę! Do dzisiaj lejemy z tego na każdej imprezie. |
||
|
|
|
#2358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
relację może Wam napiszę z telefonu, bo po wizycie pewnie wykorzystamy okazję, że jesteśmy w większym mieście i pójdziemy pochodzić po CH chciałabym wózki pooglądać... zobaczymy czy będą te co mnie interesują
|
|
|
|
|
#2359 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ja podobnie :d Też nad morzem. Widzę, że są jagodniki, ok -poproszę 3 jagodniki - eeee, nie ma - jak nie ma jak są, za panią stoją kobita się odwraca, ptarzy patrzy po czym odwraca się do mnie - nie ma to ja już w☠☠☠☠ (wtedy nie wiedziałam, że tylko w łódzkim sa jagodniki) - przecież są 3 patery.... - ![]() - kurcze, poproszę 3 bułki z jagodami - aaaaaa jagodzianki Pani chciała, trzeba było tak od razu ![]() ![]() A np u TŻ są amerykanki takie drożdżówki, a u Nas nikt nie zna...
|
|
#2361 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2362 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2363 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2364 |
|
Zakorzenienie
|
Ocean nam się niedługo zrobi
![]() ![]() Wczoraj TŻ dzwoni - co robisz? - podziwiam. - co podziwiasz? - wieloryba w wannie
|
#2366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamiętam jak kiedyś byłam w toruńskim i jeden chłopak opowiadał co dziś robił: "musiałem iść naopkoło, dobrze, że byłem w najlechciejszych butach" Na początku mnie troszkę śmieszyło zaciąganie, leszczyniaków i poznaniaków- oni tak mówią jakby śpiewali... za to moja babcia- warmiaczka też ma ciekawą/zabawną gwarę. Najlepiej jak się z kumą spotka (obie po 80-tce) i zaczną gaworzyć po warmińsku i po niemiecku :roftl: |
|
|
|
|
#2367 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() intelygentny tu już nie słyszę - może przez to, że warszawiaków w Warszawie jak na lekarstwo. ![]() Ale mój TŻ warszawiak z dziada pradziada tak nie mówi Jak się wyprowadzaliśmy z Bielan pod wawę to się śmiał, że ostatni warszawiak się wyprowadza na z(*&pie Cytat:
Cytat:
:brzydal :Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Żeby tylko praca była dobra i zarobki - trzymam kciuki za Was![]() ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2368 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Widzę, że dzisiaj dobry humor na wizażu przoduje
|
|
#2369 |
|
Zakorzenienie
|
U Ciebie jagodniki u mnie historia z batonem.
Robilismy w pracy "wigilijkę" i koleżanka co koordynowała zarządzała co kto jeszcze ma dokupić. Przyszedl do mnie kolega i mówi, żebym poszła z nim do sklepu, bo ma kupić batony a się nie zna na slodyczach. Całe szczęście co jeszcze było do kupienia, ale nie pamiętał więc poszliśmy jeszcze podpytać koleżankę. No i kolega dopytuje się czy jakieś marsy, snikersy czy co, a tamta wielkie oczy o co mu chodzi. No i zaskoczyłam, że baton to rodzaj chleba, u mnie babcia mówiła weka, a ktoś nazywał to francuz. Oczywiście kolega z innych okolic i nie wiedział. Dobrze, że zapytaliśmy
|
#2370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:55.

wczoraj obudziłam się o 5 i przewalałam z boku na bok, dziś o 4 i to samo, czuję się wykończona a nie wyspana
ale na szczęście dziś mam zamiar spędzić większość dnia w domu to może uda mi się aktywniej udzielać 
i teraz liczę, że w 6-tym jestem od 12 stycznia, czyli na 4 m-ce przed porodem.
ale smak a tym bardziej konsystencja mrożonego mnie odrzucają :blee:

ale ja z serem bym nie robiła, puste i z masełkiem i cukrem albo polane jogurtem zmiksowanym z truskawkami

Ślub 27. X. 2012

nie wszędzie w okolicach Olsztyna się tak mówi