|
|
#1861 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII
Cytat:
PS A dlugo czeka sie na terminy do chirurga szczekowego na NFZ? Wychodzi na to, ze w kwietniu/maju bede miala sciagany aparat, wiec zaraz po tym moglabym je wyrywac. Jednak w czerwcu mam obrone i wiadomo, chcialabym sie wyrobic z tymi osemkami wczesniej. Bo niestety nie jestem w stanie przewidziec, czy spuchne strasznie a jak to sie stanie na obrone, no to klops. Edytowane przez klajdla Czas edycji: 2013-01-19 o 11:53 |
|
|
|
|
#1862 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny jak czytam ile musicie wycierpieć to aż mnie skręca.
Ja zakładam na początek tylko górny łuk, wyrywałam dwie piątki u chirurga szczękowego na NFZ w Krakowie. Umawiałam się z dnia na dzień. Trafił mi się mega sympatyczny lekarz. Jakby ktoś potrzebował chirurga w Krakowie, to mogę dać znać, gdzie przyjmuje. Po wyrwaniu nie miałam żadnych uporczywych dolegliwości. Wiadomo, że dziąsło jest wrażliwe po takim zabiegu, ale ani jakoś specjalnie mnie nie bolało, ani mi nie krwawiło. Oczywiście przez pierwszy tydzień po zabiegu gryzłam jedną stroną zębów, ale za tydzień od razu poszłam wyrwać drugą piątkę i wtedy gryzłam już spokojnie tą drugą stroną, bo dziąsło mi się zagoiło. Raz tylko zażyłam sobie ibuprofen, bo miałam ważne spotkanie i wolałam się ubezpieczyć. Wczoraj założyłam gumki separacyjne. Za tydzień aparat. Zęby są dziwne po gumkach, ciężko gryźć tylnymi zębami, ale jak na razie nie boli mnie jakoś bardzo. Wiadomo, że nie ma niczego przyjemnego w gumkach, ale w moim przypadku da się wytrzymać. Z tego co czytałam, to niektóre z Was ciężko znoszą/znosiły separację. Zobaczymy jak będzie dalej. Teraz mam pytanie do Was. Czy któraś z Was przed założeniem aparatu wybielała zęby? Nawet nie chodzi mi o stomatologa, tylko o jakieś apteczne preparaty typu "Biała perła". I jaki mam wybrać aparat? Biorę kosmetyczny od trójki do trójki, reszta metal. I teraz nie wiem czy porcelanowy czy szafirowy. Porcelanowy kosztuje wtedy 2000 zł, a szafirowy 2400 zł. Nie wiem czy opłaca się aż tyle dopłacać do szafirowego. Dodam, że moje zęby nie należą do śnieżnobiałych. Proszę o radę. |
|
|
|
#1863 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
) I nie martwcie się, po tej poziomej ósemce nie byłam zbyt mocno spuchnieta, ale tak jak mówię wyrywałam po jednej. Najgorsza dla mnie była jedna ósemka, która była ogromnie wysoko połozona w kosci, tam się juz zrobiła jakaś torbiel !!! Żadnych dolegliwości od tego nie miałam tylko chirurg zobaczył na zdjęciu... wyrywanie tej ósemki trwało ok 1godz 20min. Boleć nie bolało mocno po zejściu znieczulenia, ale strasznie spuchłam <i nie dziwię się bo on tak mocno tam dłubał, rozpychał mi policzki> i miałam siniaka. Trwało to długo ok 2tyg zanim przeszło , ale już po tygodniu wychodziłam do ludzi z siniakiem :P Ale tak jak mówię, ta była bardzo wysoko, prawie w zatoce szczękowej leżała, więc trzeba było robić cuda, żeby ją wyciagnąć. A reszta - ok, bez problemu poszły. Odnośnie chirurga na NFZ ja czekałam miesiąc!!! U mnie jest takie oblężenie , że długo się czeka, ale można zapisać się od razu na 4 terminy, żeby nie czekać po wyrwaniu kolejny miesiąc na następnego zęba. Tylko, że te terminy i tak muszą być koło 2tyg między zębami, żeby zdążyły się zagoić
|
||
|
|
|
#1864 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedna 8 już wyszła i jest ok, prosta i jak to powiedziała orto jest ładna więc ją powinnam wyrwać później, bo druga 8 zaczyna się wyżynać ale nie wyjdzie do końca bo rośnie na ukos i natrafiła na przeszkodę w postaci siódemki. Przez to boli mnie dziąsło koło 8, siódemka i jedynki na dole :| boję się, dostałam od swojej orto skierowanie na wyrwanie do gabinetu, w którym kiedyś pracowała, w innym mieście ale nawet nie zapytałam ile to będzie kosztowało i tak dalej bo byłam przerażona po prostu tym, że muszę wyrwać zęby. Nawet jak wracałam do domu to trzęsły mi się nogi, dobrze, że mam blisko i jechałam powoli. Niby dopuszczałam myśl, że trzeba będzie coś wyrwać ale teraz mnie paraliżuje ze strachu bo to się stało realne. Rany |
|
|
|
|
#1865 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, to po co mam płacić tyle pieniędzy prywatnie. Jeszcze wyrwanie na przykład piątek, czy tam czwórek nie jest aż tak drogie, to często wyrwanie ósemek to już o wiele wyższe koszty. ![]() Dla osoby, która leczy się ortodontycznie wie doskonale jak ogromne są koszty samego leczenia, więc nie rozumiem po co przepłacać za wyrywanie. No chyba że ktoś ma na to pieniądze i nie ma dla niego żadnej różnicy, to wtedy to rozumiem. Dla mnie jednak liczy się każde 100 zł wydane na rzecz zębów. Tym bardziej, że muszę zakładać aparat na dwa łuki.Oprócz wyrywania, musiałam wyleczyć dwa zęby, ale wyleczyłam je prywatnie, żeby mieć białe plomby. |
|
|
|
|
#1866 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie będe musiała zaciskać zębów żeby uzbierać tą kasę, ale wydać ją na zęba - dać komuś, to bez sens gdy jest to do zrobienia za darmo a ta kasa pójdzie na rzeczy przyjemne
|
|
|
|
|
#1867 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jednak jestem na studiach i rodziców bardzo dużo pieniędzy kosztuje moje utrzymanie, więc największą głupotą byłoby płacić za wyrywanie zębów, gdy można to zrobić za darmo. Zresztą na pewno w każdym mieście jest więcej niż jeden chirurg. Jak nie ten, to drugi i tak dalej. Edytowane przez szafirowa_dama Czas edycji: 2013-01-19 o 13:05 |
|
|
|
|
#1868 |
|
Zadomowienie
|
Jestem pewna, że w każdym większym mieście jest więcej niż jedna przychodnia gdzie wyrywają ósemki na NFZ. U mnie jest kilka na pewno, a może i nawet z 10.
|
|
|
|
#1869 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeszcze należy dodać, że nie zawsze wyrywanie zęba musi robić chirurg. Jeśli chodzi oczywiście o zęby poza ósemkami. Moja mama kilka dni temu wyrwała czwórkę u zwykłego stomatologa. |
|
|
|
|
#1870 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1871 | |
|
Raczkowanie
|
Podziwiam Was, ja bym nie dała sobie wyrwać żadnego zęba na NFZ, a już na pewno nie zatrzymaną w kości, poziomą 8
![]() Co do wyrywania dwóch 8 na raz, to nie zdecydowałabym się. Miałam już na raz usunięte dwie 4 po dwóch stronach i przez tydzień jedzenie to była masakra, musiałam uważać, żeby nie uszkodzić rany, itp Dolne 8 usuwam z prawie 3 miesięcznym odstępem, ale tylko dlatego, że wcześniej nie miałam jak. Cytat:
|
|
|
|
|
#1872 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale co ma do rzeczy wyrywanie zębów na NFZ z wyrywaniem prywatnie? Niby to, że pójdziesz prywatnie od razu daje Ci gwarancję lepszej jakości? Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Chciałam zauważyć, że przeważnie taki chirurg oprócz tego, że przyjmuje na NFZ za pewne prowadzi również prywatną praktykę. Szczerze mówiąc śmieszą mnie trochę takie stwierdzenia... Odnośnie jeszcze Twojego drugiego akapitu. Z Twoich wypowiedzi wynika, że wyrywałeś dwie czwórki prywatnie i mówisz, że to była masakra. Zaznaczam - wyrywałaś prywatnie. Ja wyrywałam dwie piątki na NFZ i jak już wcześniej pisałam, praktycznie nie miałam żadnych dolegliwości, poza tym, że dziąsło było wrażliwe na początku. I jak sama widzisz, czy to wyrywanie na NFZ czy prywatnie nie mają kompletnie żadnej różnicy. Jak ma boleć, to będzie bolało. W żadnym wypadku nie zależy to od tego czy to na NFZ czy prywatnie... Zależy to jedynie od własnej fizjologii i jeszcze ewentualnie od umiejętności lekarza. Dlatego powtarzam po raz kolejny - dziwią mnie takie opinie. Edytowane przez szafirowa_dama Czas edycji: 2013-01-19 o 14:11 |
|
|
|
|
#1873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Usuwałam 2 poziome, zatrzymane ósemki na raz u chirurga na NFZ, żyję i mam się dobrze
|
|
|
|
|
#1874 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja też mam taki przelicznik ![]() dla mnie nie ma absolutnie żadnej różnicy czy prywatnie czy nfz Szkoda mi pewnie tych 400zł na "głupie"usunięcie zęba,ale jak wcześniej napisałam za nic w świecie nie pojadę do innego,nieznanego mi chirurga na nfz(czy prywatnie) podczas gdy wiem,że "moja"Pani chirurg już mi w paszczy to i owo robiła,a że trzeba za tę Panią zapłacić,cóż życie
Mój najpiękniejszy uśmiech "Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley Edytowane przez anakazar Czas edycji: 2013-01-19 o 14:27 |
|
|
|
|
#1877 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam zaufanego, dobrego chirurga, który przyjmuje tylko prywatnie i jeśli miałabym wybierać między NFZ a zapłacić 500zł za 8 wybrałabym bez wątpienia tą drugą opcję, bo wiem że nie zostawi mnie i przyjmie w każdej chwili jeśli wystąpią jakiejś komplikacje, a tego nie zagwarantuje mi lekarz przyjmujący na NFZ bo nieraz pracuje on w kilku miejscach. Tak samo często taki lekarz musi się spieszyć bo na korytarzu czeka kolejka, prywatnie mam ten komfort, że będę w gabinecie tyle ile potrzeba bez względu na czas trwania zabiegu. A wiadomo jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy Wolę nie ryzykować i zapłacić. Oczywiście nie wszyscy na NFZ tacy są i można trafić na bardzo fajnego. Ale po moim niezbyt optymistycznym doświadczeniu z lekarzem NFZ, mam do nich ograniczone zaufanie i tyle.
|
|
|
|
|
#1878 |
|
Zakorzenienie
|
Szafirowa_dama, wydaje mi się, że kitty ma aparat szafirowy i wygląda ślicznie
. Co do wybielania zębów przed aparatem - bez sensu . Na ile może Ci starczyć efekt białej perły? Rok? Zęby pod aparatem mogą zostać białe, ściągniesz aparat i będziesz miała odznaczone plamki... Mojej koleżance tak się stało .---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- A co do wyrywania zębów na NFZ i prywatnie, to naprawdę uważam, że lekarz pracujący na NFZ może wykonać zabieg fachowo. Mogłybyśmy się kłócić o plomby, bo te refundowane są w jakimś srebrnym kolorze, a te prywatnie dopasowane do koloru zęba... Ale wyrywanie ? To, że pójdę na NFZ to nie znaczy, że połowę zęba zostawią mi w dziąśle Po coś się w końcu te składki płaci . A kosz 400 zł razy 2 czy 4 zęby daje już 800/1600 zł, więc to naprawdę sporo pieniędzy, przynajmniej dla mnie.
|
|
|
|
#1879 |
|
Raczkowanie
|
Nikt się nie kłóci
każdy ma swoje zdanie na ten temat. Komuś nie zrobi to różnicy czy prywatnie czy na NFZ, a dla kogoś jest to różnica kolosalna, nawet jeśli mój portfel zrobi się lżejszy o kilkaset złotych, to moja psychika na tym nie ucierpi, a to jest chyba ważniejsze
|
|
|
|
#1880 |
|
Zakorzenienie
|
Wyrwalaś zdanie z kontekstu - wcale nie mówię, że się teraz kłócimy
|
|
|
|
#1881 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do drugiego pogrubionego, niestety nie rozumiem o czym mówisz. Wg Ciebie jak chirurg robi prywatnie to daje Ci tyle czasu ile trzeba a jak na NFZ to wyrywa zęby szybko i się spieszy bo czeka kolejka? Hmm, u mnie nie czekała żadna kolejka, każdy miał wyznaczoną godzinę na wyrwanie zęba i przychodził na odpowiedni czas zapisany mu na kartce. Na zęba była przeznaczona "z góry" godzina, ale jak chirurg wyrwał w pół godz to szedł na kawę, a jak w półtorej to ta osoba, która była po mnie po prostu czekała. Nie da się przewidzieć w góry ile będzie się rwało zęba, więc tak samo jest w prywatnym gabinecie - jak się przedłuża to osoba za nami musi czekać. Nie zgadzam się z tym, nie słyszałam też jeszcze o tym, żeby lekarz się spieszył "bo czeka kolejka" (jeszcze raz pytam - jaka kolejka?), przecież jak coś się stanie to można go podać do sądu, to nie jest zwykłe badanie jak u normalnych lekarzy, którzy często sobie olewają ale jednak grzebanie w kości i myślę, że normalny lekarz bałby się zrobić coś źle z pośpiechu. Przeciwnie - u mnie był pełen luz i zero pośpiechu... Cytat:
Dlatego też nie bardzo wiem o co chodzi Tak jak mówię - byłam w wielu gabinetach stomatologicznych prywatnie a takiego wyposażenia, foteli, kamer i wyświetlaczy nikt nie miał jak tam, na NFZ.Poza tym właśnie chciałam też napisać, że tam gdzie ja rwałam zęby to była normalna przychodnia prywatna, która miała podpisaną umowę z NFZ więc ludzie rwali tam też zęby za pieniądze... czyli ja miałam za darmo to, za co oni płacili. To samo. |
||
|
|
|
#1882 |
|
Zakorzenienie
|
szafirowa, zaloz caly metalowy
po co sie bawic w lączenie i nie bedziesz miec dylematu
|
#1883 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dosłownie wyjęłaś mi to z ust. ![]() Nawet jak byłam wyrywać moje zęby to przyszły trzy osoby z ogromnym bólem zęba, które nie były na liście i lekarz zgodził się je bez problemu przyjąć na NFZ. Taki miałam pierwotny plan, ale mam specyficzną pracę i jednak chciałabym, aby był odrobinę mniej rzucający się w oczy niż cały metal. |
|
|
|
|
#1884 |
|
Zadomowienie
|
A ja właśnie wróciłam z pierwszej wizyty kontrolnej w 10 tygodni po założeniu druciaka. Zmienił mi drut i dostałam nowe, mocniejsze wyciągi "Szpaki" ^^ Zdążyłam zjeść szybko po powrocie od ortodonty spaghetti, ale teraz ból zaczyna narastać i czuję, że kolejne dni znowu czeka mnie miękka dieta, a już tak nieźle szło mi jedzenie twardych rzeczy!
|
|
|
|
#1885 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm, u mnie praca nie miala wplywu, ale oczywiscie kazdy robi jak chce
ja nie chcialam przeplacac tylko za wyglad, po za tym i tak od poczatku chcialam metal bo te przezroczyste mi sie nie podobaja.Jak zalozysz to koniecznie wstaw fotke
|
#1886 |
|
Raczkowanie
|
Okej może zakończmy już ten temat co lepsze, bo nie taki jest tytuł tego wątku
Cieszę się, że macie to szczęście, że trafiliście na dobrego lekarza z NFZ, ja kiedyś takiego nie miałam i teraz już nie ryzykuję Wracając do tematu aparatu, we czwartek minęły 2 tygodnie z aparatem i robi mi się szpara między 1 a 2. W końcu widzę, że coś się dzieje
|
|
|
|
#1887 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to dla komfortu własnego chciałam mniej widoczny aparat.Jednak na szczęście posłuchałam dziewczyn(Anecka )i wzięłam metal z którego jestem bardzo zadowolona.Mam długie zęby(tak orto mówi) i aparat u mnie jest praktycznie nie widoczny(podczas mówienia)a sam w sobie jest tak delikatny,że nie spodziewałam się,że tak ładnie będzie wyglądał zwykły metalCytat:
![]() Muszę zapytać orto czy też mi to ustrojstwo założy
|
|
#1888 |
|
Zakorzenienie
|
Też dostalam wyciągi szybko, już po 6 tygodniach chyba
.A mnie się bardzo mój ceramiczny podoba. Ostatnio nawet koleżanka się mnie pytała ile płaciłam za swój aparat, a jak podałam jej cenę za dwa, to zrobiła oczy i spytała: "Jak to dwa?". Kiedy wyszczerzyłam zęby to dopiero zauważyła, że w ogóle mam na górze aparat . I o to mi właśnie chodziło przy zakładaniu, żeby góra nie rzucała się w oczy . Jak porównuję górę z dołem to wiem, że znacznie bardziej wolę górę
|
|
|
|
#1889 |
|
Zadomowienie
|
Yyy... Ja pierwsze wyciągi dostałam w dniu założenia aparatu, także noszę je już ponad 2 miesiące, teraz mam mocniejsze ; )
|
|
|
|
#1890 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
o kurczę,naprawdę nie byłam świadoma tego,że to możliwe![]() o nie,nie...to teraz wiem,że w każdej chwili może orto na mnie napaść z tymi wyciągami,a nawet wczoraj sobie myślałam,że nie ma się nimi co przejmować,bo o ile będę na nie skazana to nie wcześniej niż za jakieś pół roku ![]() muszę w poniedziałek o to wypytać ![]() dziewczyny a każdy nosi wyciągi?
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:52.

Ja mam jedną całkowicie poziomo.
Trafił mi się mega sympatyczny lekarz. Jakby ktoś potrzebował chirurga w Krakowie, to mogę dać znać, gdzie przyjmuje.
)
, to po co mam płacić tyle pieniędzy prywatnie. Jeszcze wyrwanie na przykład piątek, czy tam czwórek nie jest aż tak drogie, to często wyrwanie ósemek to już o wiele wyższe koszty. 
Dla mnie jednak liczy się każde 100 zł wydane na rzecz zębów. Tym bardziej, że muszę zakładać aparat na dwa łuki.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Chciałam zauważyć, że przeważnie taki chirurg oprócz tego, że przyjmuje na NFZ za pewne prowadzi również prywatną praktykę.
Dosłownie wyjęłaś mi to z ust.