Aparaty ortodontyczne cz.XIII - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-19, 11:50   #1861
klajdla
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII

Cytat:
Napisane przez Irish184 Pokaż wiadomość
kwiatek101 a Ty miałaś wyrżnięte ósemki?

Boże jak czytam ile to się czasami trzeba nacierpieć z nimi to mi się słabo robi Ja mam jedną całkowicie poziomo.
Ja mam niestety dwie dolne polozone calkowicie poziomo. I mnie niestety tez czeka ich dlutowanie, ale to dopiero po sciagnieciu aparatu, czyli za jakies 3 miesiace.

PS A dlugo czeka sie na terminy do chirurga szczekowego na NFZ? Wychodzi na to, ze w kwietniu/maju bede miala sciagany aparat, wiec zaraz po tym moglabym je wyrywac. Jednak w czerwcu mam obrone i wiadomo, chcialabym sie wyrobic z tymi osemkami wczesniej. Bo niestety nie jestem w stanie przewidziec, czy spuchne strasznie a jak to sie stanie na obrone, no to klops.

Edytowane przez klajdla
Czas edycji: 2013-01-19 o 11:53
klajdla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 12:17   #1862
szafirowa_dama
Raczkowanie

Dziewczyny jak czytam ile musicie wycierpieć to aż mnie skręca.

Ja zakładam na początek tylko górny łuk, wyrywałam dwie piątki u chirurga szczękowego na NFZ w Krakowie. Umawiałam się z dnia na dzień. Trafił mi się mega sympatyczny lekarz. Jakby ktoś potrzebował chirurga w Krakowie, to mogę dać znać, gdzie przyjmuje.
Po wyrwaniu nie miałam żadnych uporczywych dolegliwości. Wiadomo, że dziąsło jest wrażliwe po takim zabiegu, ale ani jakoś specjalnie mnie nie bolało, ani mi nie krwawiło. Oczywiście przez pierwszy tydzień po zabiegu gryzłam jedną stroną zębów, ale za tydzień od razu poszłam wyrwać drugą piątkę i wtedy gryzłam już spokojnie tą drugą stroną, bo dziąsło mi się zagoiło. Raz tylko zażyłam sobie ibuprofen, bo miałam ważne spotkanie i wolałam się ubezpieczyć.

Wczoraj założyłam gumki separacyjne. Za tydzień aparat. Zęby są dziwne po gumkach, ciężko gryźć tylnymi zębami, ale jak na razie nie boli mnie jakoś bardzo. Wiadomo, że nie ma niczego przyjemnego w gumkach, ale w moim przypadku da się wytrzymać. Z tego co czytałam, to niektóre z Was ciężko znoszą/znosiły separację. Zobaczymy jak będzie dalej.

Teraz mam pytanie do Was. Czy któraś z Was przed założeniem aparatu wybielała zęby? Nawet nie chodzi mi o stomatologa, tylko o jakieś apteczne preparaty typu "Biała perła".

I jaki mam wybrać aparat? Biorę kosmetyczny od trójki do trójki, reszta metal. I teraz nie wiem czy porcelanowy czy szafirowy. Porcelanowy kosztuje wtedy 2000 zł, a szafirowy 2400 zł. Nie wiem czy opłaca się aż tyle dopłacać do szafirowego. Dodam, że moje zęby nie należą do śnieżnobiałych.

Proszę o radę.
szafirowa_dama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 12:26   #1863
kwiatek101
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Irish184 Pokaż wiadomość
kwiatek101 a Ty miałaś wyrżnięte ósemki?

Boże jak czytam ile to się czasami trzeba nacierpieć z nimi to mi się słabo robi Ja mam jedną całkowicie poziomo.
Cytat:
Napisane przez klajdla Pokaż wiadomość
Ja mam niestety dwie dolne polozone calkowicie poziomo. I mnie niestety tez czeka ich dlutowanie, ale to dopiero po sciagnieciu aparatu, czyli za jakies 3 miesiace.

PS A dlugo czeka sie na terminy do chirurga szczekowego na NFZ? Wychodzi na to, ze w kwietniu/maju bede miala sciagany aparat, wiec zaraz po tym moglabym je wyrywac. Jednak w czerwcu mam obrone i wiadomo, chcialabym sie wyrobic z tymi osemkami wczesniej. Bo niestety nie jestem w stanie przewidziec, czy spuchne strasznie a jak to sie stanie na obrone, no to klops.
Dziewczyny, ja miałam całkiem w kości ósemki. Jedna także położona całkowicie poziomo i naciskała mocno na siódemkę, dlatego teraz mam przebarwienie na tej siódemce (ale nie widać tego bo ona jest daleko, więc tylko zaglądając do paszczy można zobaczyć :P podczas uśmiechu nie )
I nie martwcie się, po tej poziomej ósemce nie byłam zbyt mocno spuchnieta, ale tak jak mówię wyrywałam po jednej. Najgorsza dla mnie była jedna ósemka, która była ogromnie wysoko połozona w kosci, tam się juz zrobiła jakaś torbiel !!! Żadnych dolegliwości od tego nie miałam tylko chirurg zobaczył na zdjęciu... wyrywanie tej ósemki trwało ok 1godz 20min. Boleć nie bolało mocno po zejściu znieczulenia, ale strasznie spuchłam <i nie dziwię się bo on tak mocno tam dłubał, rozpychał mi policzki> i miałam siniaka. Trwało to długo ok 2tyg zanim przeszło , ale już po tygodniu wychodziłam do ludzi z siniakiem :P
Ale tak jak mówię, ta była bardzo wysoko, prawie w zatoce szczękowej leżała, więc trzeba było robić cuda, żeby ją wyciagnąć.
A reszta - ok, bez problemu poszły.

Odnośnie chirurga na NFZ ja czekałam miesiąc!!! U mnie jest takie oblężenie , że długo się czeka, ale można zapisać się od razu na 4 terminy, żeby nie czekać po wyrwaniu kolejny miesiąc na następnego zęba. Tylko, że te terminy i tak muszą być koło 2tyg między zębami, żeby zdążyły się zagoić
kwiatek101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 12:33   #1864
Briefe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kwiatek101 Pokaż wiadomość
Wg mnie to zależy, czy te ósemki już wyszły i robisz to u zwykłego dentysty czy one są w kości i musisz je dłutować, czyli to już robi chirurg szczękowy. Jeśli wyszły to wg mnie nie jest tak strasznie, można wyrwać na raz, dużo osób tak robi bo to jest wtedy to samo co wyrwanie już wyrżniętych czwórek czy piątek... ale jeśli musisz dłutować to nie polecam. Tym bardziej, że są po dwóch stronach. Mam koleżankę, która zdecydowała się na wyrwanie czterech ósemek pod narkozą (nie dawno, w grudniu) i cały ten miesiąc, prawie półtora miała komplikacje, nie chodziła na uczelnie, narobiła sobie zaległości, zrobiły jej się jakieś zapalenia, jeść nie mogła itd... Fakt, że to cztery a u Ciebie dwie, ale będziesz miała ogromny problem z jedzeniem. Ja wyrywałam po jednej, powiem Ci, że nie było tragedii i dlatego namawiam Cię na to samo Po jedej ósemce w ogóle nie czułam bólu jak znieczulenie puściło, nie miałam opuchlizny no nic! Od razu mogłam normalnie mówić, wyszłam sobie na zakupy (to było w wakacje). Więc nie wiadomo jak zareagujesz, a może będzie ok? Wtedy lepiej dwa razy to znieść.

Właśnie u mnie to samo, ale wg mnie ta mniejsza siła jest nawet nie po całym dniu tylko dużo wcześniej, ale może to dlatego, że za dużo gadam i te gumki się ciągle rozciągają? Bo po nocy są strasznie nierozciągnięte i bolą mnie zęby.

OOOO mam to samo. Odkąd założyłam dół (3dni) to nie wiem co się dzieje, ale nie tylko w nocy - baaa, nawet podczas mówienia policzki przygryzam Między całą linią która powstaje jak zagryzę zęby to wchodzi policzkek

Jedna 8 już wyszła i jest ok, prosta i jak to powiedziała orto jest ładna więc ją powinnam wyrwać później, bo druga 8 zaczyna się wyżynać ale nie wyjdzie do końca bo rośnie na ukos i natrafiła na przeszkodę w postaci siódemki. Przez to boli mnie dziąsło koło 8, siódemka i jedynki na dole :|
boję się, dostałam od swojej orto skierowanie na wyrwanie do gabinetu, w którym kiedyś pracowała, w innym mieście ale nawet nie zapytałam ile to będzie kosztowało i tak dalej bo byłam przerażona po prostu tym, że muszę wyrwać zęby. Nawet jak wracałam do domu to trzęsły mi się nogi, dobrze, że mam blisko i jechałam powoli. Niby dopuszczałam myśl, że trzeba będzie coś wyrwać ale teraz mnie paraliżuje ze strachu bo to się stało realne. Rany
Briefe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 12:38   #1865
szafirowa_dama
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, ja miałam całkiem w kości ósemki. Jedna także położona całkowicie poziomo i naciskała mocno na siódemkę, dlatego teraz mam przebarwienie na tej siódemce (ale nie widać tego bo ona jest daleko, więc tylko zaglądając do paszczy można zobaczyć :P podczas uśmiechu nie )
I nie martwcie się, po tej poziomej ósemce nie byłam zbyt mocno spuchnieta, ale tak jak mówię wyrywałam po jednej. Najgorsza dla mnie była jedna ósemka, która była ogromnie wysoko połozona w kosci, tam się juz zrobiła jakaś torbiel !!! Żadnych dolegliwości od tego nie miałam tylko chirurg zobaczył na zdjęciu... wyrywanie tej ósemki trwało ok 1godz 20min. Boleć nie bolało mocno po zejściu znieczulenia, ale strasznie spuchłam <i nie dziwię się bo on tak mocno tam dłubał, rozpychał mi policzki> i miałam siniaka. Trwało to długo ok 2tyg zanim przeszło , ale już po tygodniu wychodziłam do ludzi z siniakiem :P
Ale tak jak mówię, ta była bardzo wysoko, prawie w zatoce szczękowej leżała, więc trzeba było robić cuda, żeby ją wyciagnąć.
A reszta - ok, bez problemu poszły.

Odnośnie chirurga na NFZ ja czekałam miesiąc!!! U mnie jest takie oblężenie , że długo się czeka, ale można zapisać się od razu na 4 terminy, żeby nie czekać po wyrwaniu kolejny miesiąc na następnego zęba. Tylko, że te terminy i tak muszą być koło 2tyg między zębami, żeby zdążyły się zagoić
Jakbym musiała czekać nawet ten miesiąc to bym zaczekała. Jak dla mnie i tak refundowanych przez NFZ zabiegów stomatologicznych jest bardzo mało. I skoro ekstrakcje są jednak refundowane , to po co mam płacić tyle pieniędzy prywatnie. Jeszcze wyrwanie na przykład piątek, czy tam czwórek nie jest aż tak drogie, to często wyrwanie ósemek to już o wiele wyższe koszty.

Dla osoby, która leczy się ortodontycznie wie doskonale jak ogromne są koszty samego leczenia, więc nie rozumiem po co przepłacać za wyrywanie. No chyba że ktoś ma na to pieniądze i nie ma dla niego żadnej różnicy, to wtedy to rozumiem. Dla mnie jednak liczy się każde 100 zł wydane na rzecz zębów. Tym bardziej, że muszę zakładać aparat na dwa łuki.

Oprócz wyrywania, musiałam wyleczyć dwa zęby, ale wyleczyłam je prywatnie, żeby mieć białe plomby.
Stary 2013-01-19, 12:42   #1866
kwiatek101
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez szafirowa_dama Pokaż wiadomość

Dla osoby, która leczy się ortodontycznie wie doskonale jak ogromne są koszty samego leczenia, więc nie rozumiem po co przepłacać za wyrywanie. No chyba że ktoś ma na to pieniądze i nie ma dla niego żadnej różnicy, to wtedy to rozumiem. Dla mnie jednak liczy się każde 100 zł wydane na rzecz zębów. Tym bardziej, że muszę zakładać aparat na dwa łuki.

Oprócz wyrywania, musiałam wyleczyć dwa zęby, ale wyleczyłam je prywatnie, żeby mieć białe plomby.
Ja mam tak samo, skoro nie muszę płacić a zrobią mi to dobrze to po co dawać im kasę? Dla mnie akurat te 300 czy 400zł nie jest jakimś majątkiem, ale ja mam znowu hopla na punkcie przeliczania. Jestem ubranio - i kosmetykomaniaczką, więc jak mam wydać 400zł na zęba to przeliczam, że po co skoro mogę to wydać w drogerii czy na ubrania
Nie będe musiała zaciskać zębów żeby uzbierać tą kasę, ale wydać ją na zęba - dać komuś, to bez sens gdy jest to do zrobienia za darmo a ta kasa pójdzie na rzeczy przyjemne
Stary 2013-01-19, 13:01   #1867
szafirowa_dama
Raczkowanie

Cytat:
Ja mam tak samo, skoro nie muszę płacić a zrobią mi to dobrze to po co dawać im kasę? Dla mnie akurat te 300 czy 400zł nie jest jakimś majątkiem, ale ja mam znowu hopla na punkcie przeliczania. Jestem ubranio - i kosmetykomaniaczką, więc jak mam wydać 400zł na zęba to przeliczam, że po co skoro mogę to wydać w drogerii czy na ubrania
Nie będe musiała zaciskać zębów żeby uzbierać tą kasę, ale wydać ją na zęba - dać komuś, to bez sens gdy jest to do zrobienia za darmo a ta kasa pójdzie na rzeczy przyjemne
Otóż to. Mi akurat rodzice płacą za całe leczenie. I gdyby na przykład na NFZ trzeba by było czekać pół roku, rok, to wtedy daliby mi pieniądze na ekstrakcję. Nie byłoby z tym aż tak dużego problemu. Zresztą przymierzając się do aparatu, taki miałam plan, bo myślałam, że trzeba będzie czekać tyle czasu, co na wizytę do zwykłego stomatologa (co najmniej miesiąc w Krakowie) i później kolejny miesiąc albo i więcej, bo wiadomo, że nie można zapisać się od razu na dwa terminy.
Jednak jestem na studiach i rodziców bardzo dużo pieniędzy kosztuje moje utrzymanie, więc największą głupotą byłoby płacić za wyrywanie zębów, gdy można to zrobić za darmo.

Zresztą na pewno w każdym mieście jest więcej niż jeden chirurg. Jak nie ten, to drugi i tak dalej.

Edytowane przez szafirowa_dama
Czas edycji: 2013-01-19 o 13:05
Stary 2013-01-19, 13:08   #1868
kwiatek101
Zadomowienie

Jestem pewna, że w każdym większym mieście jest więcej niż jedna przychodnia gdzie wyrywają ósemki na NFZ. U mnie jest kilka na pewno, a może i nawet z 10.
Stary 2013-01-19, 13:17   #1869
szafirowa_dama
Raczkowanie

Cytat:
Jestem pewna, że w każdym większym mieście jest więcej niż jedna przychodnia gdzie wyrywają ósemki na NFZ. U mnie jest kilka na pewno, a może i nawet z 10.
Ja od stomatologa dostałam całą listę przychodni chirurgicznych, w których leczą na NFZ. Było ich na pewno ponad 10 i jeszcze od ortodonty dostałam nazwisko lekarza, który przyjmuje tak jakby tylko w prywatnym gabinecie, ale ma podpisaną umowę z NFZ i również można u niego wyrwać zęba za darmo.

Jeszcze należy dodać, że nie zawsze wyrywanie zęba musi robić chirurg. Jeśli chodzi oczywiście o zęby poza ósemkami. Moja mama kilka dni temu wyrwała czwórkę u zwykłego stomatologa.
Stary 2013-01-19, 13:44   #1870
kwiatek101
Zadomowienie

Cytat:
Ja od stomatologa dostałam całą listę przychodni chirurgicznych, w których leczą na NFZ. Było ich na pewno ponad 10 i jeszcze od ortodonty dostałam nazwisko lekarza, który przyjmuje tak jakby tylko w prywatnym gabinecie, ale ma podpisaną umowę z NFZ i również można u niego wyrwać zęba za darmo.

Jeszcze należy dodać, że nie zawsze wyrywanie zęba musi robić chirurg. Jeśli chodzi oczywiście o zęby poza ósemkami. Moja mama kilka dni temu wyrwała czwórkę u zwykłego stomatologa.
Zwykłe wyrżnięte zęby może rwać stomatolog bez problemu, ale ósemki, które siedzą w kości jednak nie ... Chociaż moja koleżanka poszła do zwykłego stomatologa (aż dziwne, że sie podjął bez specjalizacji) i miała problemy.
Stary 2013-01-19, 13:51   #1871
misz_masz
Raczkowanie

Podziwiam Was, ja bym nie dała sobie wyrwać żadnego zęba na NFZ, a już na pewno nie zatrzymaną w kości, poziomą 8

Co do wyrywania dwóch 8 na raz, to nie zdecydowałabym się. Miałam już na raz usunięte dwie 4 po dwóch stronach i przez tydzień jedzenie to była masakra, musiałam uważać, żeby nie uszkodzić rany, itp Dolne 8 usuwam z prawie 3 miesięcznym odstępem, ale tylko dlatego, że wcześniej nie miałam jak.

Cytat:
Napisane przez Aria93 Pokaż wiadomość
A ustalałyście z Waszymi ortodontami, kiedy możecie wyrwać ósemki, czy ortodonci dali Wam tzw. wolną rękę co do terminów?
Mi orto kazała usunąć drugą 8 przed założeniem dołu. Usuwam w poniedziałek
misz_masz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 14:06   #1872
szafirowa_dama
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez misz_masz Pokaż wiadomość
Podziwiam Was, ja bym nie dała sobie wyrwać żadnego zęba na NFZ, a już na pewno nie zatrzymaną w kości, poziomą 8

Co do wyrywania dwóch 8 na raz, to nie zdecydowałabym się. Miałam już na raz usunięte dwie 4 po dwóch stronach i przez tydzień jedzenie to była masakra, musiałam uważać, żeby nie uszkodzić rany, itp Dolne 8 usuwam z prawie 3 miesięcznym odstępem, ale tylko dlatego, że wcześniej nie miałam jak.

Mi orto kazała usunąć drugą 8 przed założeniem dołu. Usuwam w poniedziałek
Nie mówię o ekstremalnych przypadkach wyrywania ósemek. Wtedy pewnie szukałabym najlepszego chirurga.

Ale co ma do rzeczy wyrywanie zębów na NFZ z wyrywaniem prywatnie? Niby to, że pójdziesz prywatnie od razu daje Ci gwarancję lepszej jakości? Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Chciałam zauważyć, że przeważnie taki chirurg oprócz tego, że przyjmuje na NFZ za pewne prowadzi również prywatną praktykę.

Szczerze mówiąc śmieszą mnie trochę takie stwierdzenia...

Odnośnie jeszcze Twojego drugiego akapitu. Z Twoich wypowiedzi wynika, że wyrywałeś dwie czwórki prywatnie i mówisz, że to była masakra. Zaznaczam - wyrywałaś prywatnie.
Ja wyrywałam dwie piątki na NFZ i jak już wcześniej pisałam, praktycznie nie miałam żadnych dolegliwości, poza tym, że dziąsło było wrażliwe na początku.

I jak sama widzisz, czy to wyrywanie na NFZ czy prywatnie nie mają kompletnie żadnej różnicy. Jak ma boleć, to będzie bolało. W żadnym wypadku nie zależy to od tego czy to na NFZ czy prywatnie... Zależy to jedynie od własnej fizjologii i jeszcze ewentualnie od umiejętności lekarza.

Dlatego powtarzam po raz kolejny - dziwią mnie takie opinie.

Edytowane przez szafirowa_dama
Czas edycji: 2013-01-19 o 14:11
Stary 2013-01-19, 14:11   #1873
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mówię o ekstremalnych przypadkach wyrywania ósemek. Wtedy pewnie szukałabym najlepszego chirurga.

Ale co ma do rzeczy wyrywanie zębów na NFZ z wyrywaniem prywatnie? Niby to, że pójdziesz prywatnie od razu daje Ci gwarancję lepszej jakości? Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Chciałam zauważyć, że przeważnie taki chirurg oprócz tego, że przyjmuje na NFZ za pewne prowadzi również prywatną praktykę.

No właśnie, ktoś naprawdę sądzi, że chirurg przyjmuje tylko na NFZ?

Usuwałam 2 poziome, zatrzymane ósemki na raz u chirurga na NFZ, żyję i mam się dobrze

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 14:14   #1874
szafirowa_dama
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
No właśnie, ktoś naprawdę sądzi, że chirurg przyjmuje tylko na NFZ?

Usuwałam 2 poziome, zatrzymane ósemki na raz u chirurga na NFZ, żyję i mam się dobrze
Otóż to. Może kilku się takich znajdzie, ale aż gryzie się, żeby lekarz z taką specjalizacją, po tylu latach nauki, nie miał prywatnej praktyki.
Stary 2013-01-19, 14:19   #1875
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Otóż to. Może kilku się takich znajdzie, ale aż gryzie się, żeby lekarz z taką specjalizacją, po tylu latach nauki, nie miał prywatnej praktyki.
Zdecydowana większość lekarzy, którzy nie potrzebują do przeprowadzenia zabiegu drogiego, specjalistycznego sprzętu i sztabu specjalistów ma gabinety prywatne. Są to zarówno ci doświadczeni lekarze jak i ci, którzy chcą się dorobić, więc też mnie nieco dziwi, że gabinet uznaje się za wyznacznik fachowości lekarza

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 14:24   #1876
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
o bratnia duszo

ja też mam taki przelicznik

dla mnie nie ma absolutnie żadnej różnicy czy prywatnie czy nfz Tyle tylko,że w moim bardzo bolesnym przypadku wolę zapłacić te cztery stówy i mieć pewność,że jestem w dobrych i sprawdzonych rękach
Szkoda mi pewnie tych 400zł na "głupie"usunięcie zęba,ale jak wcześniej napisałam za nic w świecie nie pojadę do innego,nieznanego mi chirurga na nfz(czy prywatnie) podczas gdy wiem,że "moja"Pani chirurg już mi w paszczy to i owo robiła,a że trzeba za tę Panią zapłacić,cóż życie

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley

Edytowane przez anakazar
Czas edycji: 2013-01-19 o 14:27
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 14:31   #1877
misz_masz
Raczkowanie

Cytat:

Odnośnie jeszcze Twojego drugiego akapitu. Z Twoich wypowiedzi wynika, że wyrywałeś dwie czwórki prywatnie i mówisz, że to była masakra. Zaznaczam - wyrywałaś prywatnie.
Ja wyrywałam dwie piątki na NFZ i jak już wcześniej pisałam, praktycznie nie miałam żadnych dolegliwości, poza tym, że dziąsło było wrażliwe na początku.

I jak sama widzisz, czy to wyrywanie na NFZ czy prywatnie nie mają kompletnie żadnej różnicy. Jak ma boleć, to będzie bolało. W żadnym wypadku nie zależy to od tego czy to na NFZ czy prywatnie... Zależy to jedynie od własnej fizjologii i jeszcze ewentualnie od umiejętności lekarza.

Dlatego powtarzam po raz kolejny - dziwią mnie takie opinie.
Napisałam, że jedzenie to była masakra, bo ciągle mi coś do rany wpadało. Nic mnie nie bolało, nie spuchłam, nie miałam żadnego szczękościsku zarówno po wyrwaniu 4 jak i po wyrwaniu 8. Rana mi się już ładnie po tygodniu zagoiła.

Mam zaufanego, dobrego chirurga, który przyjmuje tylko prywatnie i jeśli miałabym wybierać między NFZ a zapłacić 500zł za 8 wybrałabym bez wątpienia tą drugą opcję, bo wiem że nie zostawi mnie i przyjmie w każdej chwili jeśli wystąpią jakiejś komplikacje, a tego nie zagwarantuje mi lekarz przyjmujący na NFZ bo nieraz pracuje on w kilku miejscach. Tak samo często taki lekarz musi się spieszyć bo na korytarzu czeka kolejka, prywatnie mam ten komfort, że będę w gabinecie tyle ile potrzeba bez względu na czas trwania zabiegu. A wiadomo jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy Wolę nie ryzykować i zapłacić. Oczywiście nie wszyscy na NFZ tacy są i można trafić na bardzo fajnego. Ale po moim niezbyt optymistycznym doświadczeniu z lekarzem NFZ, mam do nich ograniczone zaufanie i tyle.
Stary 2013-01-19, 14:40   #1878
Aria93
Zakorzenienie

Szafirowa_dama, wydaje mi się, że kitty ma aparat szafirowy i wygląda ślicznie . Jednak porcelanowy też jest w porządku, ja mam i jestem bardzo zadowolona . Co do wybielania zębów przed aparatem - bez sensu . Na ile może Ci starczyć efekt białej perły? Rok? Zęby pod aparatem mogą zostać białe, ściągniesz aparat i będziesz miała odznaczone plamki... Mojej koleżance tak się stało .

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ----------

A co do wyrywania zębów na NFZ i prywatnie, to naprawdę uważam, że lekarz pracujący na NFZ może wykonać zabieg fachowo. Mogłybyśmy się kłócić o plomby, bo te refundowane są w jakimś srebrnym kolorze, a te prywatnie dopasowane do koloru zęba... Ale wyrywanie ? To, że pójdę na NFZ to nie znaczy, że połowę zęba zostawią mi w dziąśle Po coś się w końcu te składki płaci . A kosz 400 zł razy 2 czy 4 zęby daje już 800/1600 zł, więc to naprawdę sporo pieniędzy, przynajmniej dla mnie.
Aria93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 14:51   #1879
misz_masz
Raczkowanie

Cytat:
Mogłybyśmy się kłócić
Nikt się nie kłóci każdy ma swoje zdanie na ten temat. Komuś nie zrobi to różnicy czy prywatnie czy na NFZ, a dla kogoś jest to różnica kolosalna, nawet jeśli mój portfel zrobi się lżejszy o kilkaset złotych, to moja psychika na tym nie ucierpi, a to jest chyba ważniejsze
Stary 2013-01-19, 14:55   #1880
Aria93
Zakorzenienie

Wyrwalaś zdanie z kontekstu - wcale nie mówię, że się teraz kłócimy
Stary 2013-01-19, 14:55   #1881
kwiatek101
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez misz_masz Pokaż wiadomość
Mam zaufanego, dobrego chirurga, który przyjmuje tylko prywatnie i jeśli miałabym wybierać między NFZ a zapłacić 500zł za 8 wybrałabym bez wątpienia tą drugą opcję, bo wiem że nie zostawi mnie i przyjmie w każdej chwili jeśli wystąpią jakiejś komplikacje, a tego nie zagwarantuje mi lekarz przyjmujący na NFZ bo nieraz pracuje on w kilku miejscach. Tak samo często taki lekarz musi się spieszyć bo na korytarzu czeka kolejka, prywatnie mam ten komfort, że będę w gabinecie tyle ile potrzeba bez względu na czas trwania zabiegu. A wiadomo jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy Wolę nie ryzykować i zapłacić. Oczywiście nie wszyscy na NFZ tacy są i można trafić na bardzo fajnego. Ale po moim niezbyt optymistycznym doświadczeniu z lekarzem NFZ, mam do nich ograniczone zaufanie i tyle.
Co do tego nie zgodzę się, bo po I - jeśli pojawiają się komplikacje to <przynajmniej u mnie> te osoby są przyjmowane bez kolejki, na szybko. To samo tyczy się jeśli komuś ósemka nagle zacznie dawać się we znaki, np spuchnie dziąsło itd - takie osoby mają z dnia na dzień termin na wyrwanie, a reszta musi czekać normalnie, w kolejkach.
Co do drugiego pogrubionego, niestety nie rozumiem o czym mówisz. Wg Ciebie jak chirurg robi prywatnie to daje Ci tyle czasu ile trzeba a jak na NFZ to wyrywa zęby szybko i się spieszy bo czeka kolejka? Hmm, u mnie nie czekała żadna kolejka, każdy miał wyznaczoną godzinę na wyrwanie zęba i przychodził na odpowiedni czas zapisany mu na kartce. Na zęba była przeznaczona "z góry" godzina, ale jak chirurg wyrwał w pół godz to szedł na kawę, a jak w półtorej to ta osoba, która była po mnie po prostu czekała. Nie da się przewidzieć w góry ile będzie się rwało zęba, więc tak samo jest w prywatnym gabinecie - jak się przedłuża to osoba za nami musi czekać. Nie zgadzam się z tym, nie słyszałam też jeszcze o tym, żeby lekarz się spieszył "bo czeka kolejka" (jeszcze raz pytam - jaka kolejka?), przecież jak coś się stanie to można go podać do sądu, to nie jest zwykłe badanie jak u normalnych lekarzy, którzy często sobie olewają ale jednak grzebanie w kości i myślę, że normalny lekarz bałby się zrobić coś źle z pośpiechu. Przeciwnie - u mnie był pełen luz i zero pośpiechu...
Cytat:

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ----------

[/COLOR]A co do wyrywania zębów na NFZ i prywatnie, to naprawdę uważam, że lekarz pracujący na NFZ może wykonać zabieg fachowo. Mogłybyśmy się kłócić o plomby, bo te refundowane są w jakimś srebrnym kolorze, a te prywatnie dopasowane do koloru zęba... Ale wyrywanie ? To, że pójdę na NFZ to nie znaczy, że połowę zęba zostawią mi w dziąśle Po coś się w końcu te składki płaci . A kosz 400 zł razy 2 czy 4 zęby daje już 800/1600 zł, więc to naprawdę sporo pieniędzy, przynajmniej dla mnie.
Też tak uważam. Do dentysty chodzę oczywiście prywatnie bo jest inaczej, wiadomo oni mają ustalone z góry refundowane "zabiegi", kolory plomb itd ale do chirurga szczękowego? To tak samo jakby ktoś chodził na operacje prywatnie, bo w szpitalu lekarz się spieszy i jest to źle wykonane. A wg mnie to są zbyt poważne rzeczy, żeby się spieszyć i robić źle ...

Dlatego też nie bardzo wiem o co chodzi Tak jak mówię - byłam w wielu gabinetach stomatologicznych prywatnie a takiego wyposażenia, foteli, kamer i wyświetlaczy nikt nie miał jak tam, na NFZ.
Poza tym właśnie chciałam też napisać, że tam gdzie ja rwałam zęby to była normalna przychodnia prywatna, która miała podpisaną umowę z NFZ więc ludzie rwali tam też zęby za pieniądze... czyli ja miałam za darmo to, za co oni płacili. To samo.
Stary 2013-01-19, 15:29   #1882
Anecka
Zakorzenienie

szafirowa, zaloz caly metalowy po co sie bawic w lączenie i nie bedziesz miec dylematu

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 15:42   #1883
szafirowa_dama
Raczkowanie

Cytat:
Co do tego nie zgodzę się, bo po I - jeśli pojawiają się komplikacje to <przynajmniej u mnie> te osoby są przyjmowane bez kolejki, na szybko. To samo tyczy się jeśli komuś ósemka nagle zacznie dawać się we znaki, np spuchnie dziąsło itd - takie osoby mają z dnia na dzień termin na wyrwanie, a reszta musi czekać normalnie, w kolejkach.
Co do drugiego pogrubionego, niestety nie rozumiem o czym mówisz. Wg Ciebie jak chirurg robi prywatnie to daje Ci tyle czasu ile trzeba a jak na NFZ to wyrywa zęby szybko i się spieszy bo czeka kolejka? Hmm, u mnie nie czekała żadna kolejka, każdy miał wyznaczoną godzinę na wyrwanie zęba i przychodził na odpowiedni czas zapisany mu na kartce. Na zęba była przeznaczona "z góry" godzina, ale jak chirurg wyrwał w pół godz to szedł na kawę, a jak w półtorej to ta osoba, która była po mnie po prostu czekała. Nie da się przewidzieć w góry ile będzie się rwało zęba, więc tak samo jest w prywatnym gabinecie - jak się przedłuża to osoba za nami musi czekać. Nie zgadzam się z tym, nie słyszałam też jeszcze o tym, żeby lekarz się spieszył "bo czeka kolejka" (jeszcze raz pytam - jaka kolejka?), przecież jak coś się stanie to można go podać do sądu, to nie jest zwykłe badanie jak u normalnych lekarzy, którzy często sobie olewają ale jednak grzebanie w kości i myślę, że normalny lekarz bałby się zrobić coś źle z pośpiechu. Przeciwnie - u mnie był pełen luz i zero pośpiechu...

Też tak uważam. Do dentysty chodzę oczywiście prywatnie bo jest inaczej, wiadomo oni mają ustalone z góry refundowane "zabiegi", kolory plomb itd ale do chirurga szczękowego? To tak samo jakby ktoś chodził na operacje prywatnie, bo w szpitalu lekarz się spieszy i jest to źle wykonane. A wg mnie to są zbyt poważne rzeczy, żeby się spieszyć i robić źle ...

Dlatego też nie bardzo wiem o co chodzi Tak jak mówię - byłam w wielu gabinetach stomatologicznych prywatnie a takiego wyposażenia, foteli, kamer i wyświetlaczy nikt nie miał jak tam, na NFZ.
Poza tym właśnie chciałam też napisać, że tam gdzie ja rwałam zęby to była normalna przychodnia prywatna, która miała podpisaną umowę z NFZ więc ludzie rwali tam też zęby za pieniądze... czyli ja miałam za darmo to, za co oni płacili. To samo.
Zgadzam się w 100% z Twoją wypowiedzią! Dosłownie wyjęłaś mi to z ust.
Nawet jak byłam wyrywać moje zęby to przyszły trzy osoby z ogromnym bólem zęba, które nie były na liście i lekarz zgodził się je bez problemu przyjąć na NFZ.

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
szafirowa, zaloz caly metalowy po co sie bawic w lączenie i nie bedziesz miec dylematu
Taki miałam pierwotny plan, ale mam specyficzną pracę i jednak chciałabym, aby był odrobinę mniej rzucający się w oczy niż cały metal.
Stary 2013-01-19, 15:46   #1884
hellyeah0
Zadomowienie

A ja właśnie wróciłam z pierwszej wizyty kontrolnej w 10 tygodni po założeniu druciaka. Zmienił mi drut i dostałam nowe, mocniejsze wyciągi "Szpaki" ^^ Zdążyłam zjeść szybko po powrocie od ortodonty spaghetti, ale teraz ból zaczyna narastać i czuję, że kolejne dni znowu czeka mnie miękka dieta, a już tak nieźle szło mi jedzenie twardych rzeczy!
hellyeah0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 15:52   #1885
Anecka
Zakorzenienie

Hmm, u mnie praca nie miala wplywu, ale oczywiscie kazdy robi jak chce ja nie chcialam przeplacac tylko za wyglad, po za tym i tak od poczatku chcialam metal bo te przezroczyste mi sie nie podobaja.

Jak zalozysz to koniecznie wstaw fotke

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 15:55   #1886
misz_masz
Raczkowanie

Okej może zakończmy już ten temat co lepsze, bo nie taki jest tytuł tego wątku Cieszę się, że macie to szczęście, że trafiliście na dobrego lekarza z NFZ, ja kiedyś takiego nie miałam i teraz już nie ryzykuję

Wracając do tematu aparatu, we czwartek minęły 2 tygodnie z aparatem i robi mi się szpara między 1 a 2. W końcu widzę, że coś się dzieje
Stary 2013-01-19, 16:00   #1887
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:

Taki miałam pierwotny plan, ale mam specyficzną pracę i jednak chciałabym, aby był odrobinę mniej rzucający się w oczy niż cały metal.
ja miałam założyć kosmetyczny właśnie przez wzgląd na pracęSama dużo bardziej wolałam metal,ale że pracuję wśród ludzi i gęba mi się nie zamyka to dla komfortu własnego chciałam mniej widoczny aparat.
Jednak na szczęście posłuchałam dziewczyn(Anecka)i wzięłam metal z którego jestem bardzo zadowolona.Mam długie zęby(tak orto mówi) i aparat u mnie jest praktycznie nie widoczny(podczas mówienia)a sam w sobie jest tak delikatny,że nie spodziewałam się,że tak ładnie będzie wyglądał zwykły metal
Cytat:
Napisane przez hellyeah0 Pokaż wiadomość
A ja właśnie wróciłam z pierwszej wizyty kontrolnej w 10 tygodni po założeniu druciaka. Zmienił mi drut i dostałam nowe, mocniejsze wyciągi "Szpaki" ^^ Zdążyłam zjeść szybko po powrocie od ortodonty spaghetti, ale teraz ból zaczyna narastać i czuję, że kolejne dni znowu czeka mnie miękka dieta, a już tak nieźle szło mi jedzenie twardych rzeczy!
po 10 tygodniach z aparatem już wyciągi dostałaś? strasznie szybko chyba?myślałam,że to po dobrych kilku miesiącach się dostaję
Muszę zapytać orto czy też mi to ustrojstwo założy

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2013-01-19, 16:08   #1888
Aria93
Zakorzenienie

Też dostalam wyciągi szybko, już po 6 tygodniach chyba .
A mnie się bardzo mój ceramiczny podoba. Ostatnio nawet koleżanka się mnie pytała ile płaciłam za swój aparat, a jak podałam jej cenę za dwa, to zrobiła oczy i spytała: "Jak to dwa?". Kiedy wyszczerzyłam zęby to dopiero zauważyła, że w ogóle mam na górze aparat . I o to mi właśnie chodziło przy zakładaniu, żeby góra nie rzucała się w oczy . Jak porównuję górę z dołem to wiem, że znacznie bardziej wolę górę
Stary 2013-01-19, 16:09   #1889
hellyeah0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
j
po 10 tygodniach z aparatem już wyciągi dostałaś? strasznie szybko chyba?myślałam,że to po dobrych kilku miesiącach się dostaję
Muszę zapytać orto czy też mi to ustrojstwo założy
Yyy... Ja pierwsze wyciągi dostałam w dniu założenia aparatu, także noszę je już ponad 2 miesiące, teraz mam mocniejsze ; )
hellyeah0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 16:13   #1890
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Też dostalam wyciągi szybko, już po 6 tygodniach chyba .
A mnie się bardzo mój ceramiczny podoba. Ostatnio nawet koleżanka się mnie pytała ile płaciłam za swój aparat, a jak podałam jej cenę za dwa, to zrobiła oczy i spytała: "Jak to dwa?". Kiedy wyszczerzyłam zęby to dopiero zauważyła, że w ogóle mam na górze aparat . I o to mi właśnie chodziło przy zakładaniu, żeby góra nie rzucała się w oczy . Jak porównuję górę z dołem to wiem, że znacznie bardziej wolę górę
najważniejsze to czuć się komfortowo z aparatem nieważne jakim
Cytat:
Napisane przez hellyeah0 Pokaż wiadomość
Yyy... Ja pierwsze wyciągi dostałam w dniu założenia aparatu, także noszę je już ponad 2 miesiące, teraz mam mocniejsze ; )
tak o kurczę,naprawdę nie byłam świadoma tego,że to możliwe

o nie,nie...to teraz wiem,że w każdej chwili może orto na mnie napaść z tymi wyciągami,a nawet wczoraj sobie myślałam,że nie ma się nimi co przejmować,bo o ile będę na nie skazana to nie wcześniej niż za jakieś pół roku
muszę w poniedziałek o to wypytać

dziewczyny a każdy nosi wyciągi?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości