|
|
#1891 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII
Cytat:
. Nie każdy nosi wyciągi, aczkolwiek jak widać na wątku, często są dodawane do leczenia . Nie panikuj tak z nimi, nie taki diabeł straszny... ![]() |
|
|
|
|
#1892 |
|
Zadomowienie
|
Ja ich nie lubię, bo ograniczają spontaniczne jedzenie np. na mieście czy choćby zjedzenie kanapki, rogalika na uczelni ; ) A jeśli już się zdarzy, to muszę się głowić i troić jak dyskretnie zdjąć te wyciągi, bo i tak by mi pospadały w trakcie jedzenia. Zwłaszcza, że mam je zakładane m.in. na dolne 6-tki, więc trzeba głęboko sięgać by się ich pozbyć, nie wygląda to dobrze w miejscu publicznym.
A czy każdy jest na nie skazany - nie wiem, to zależy na pewno indywidualnie od wady. |
|
|
|
#1893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wierzę w swoje szczęście i mam nadzieję,że mnie one ominą
|
|
#1894 |
|
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie bardziej przeraża mnie dłutowanie ósemki niż najdziwniejsza kombinacja wyciągów
Choć na szczęście ja wyciągi zakładam chyba w najprostszy możliwy sposób (górne trójki, dolne szóstki) i spokojnie w nich jem
|
|
|
|
#1895 |
|
Zakorzenienie
|
anakazar, ja nie mialam wyciagaow a juz prawie rok z aparatem (gornym)
![]() ja tez mialam prace z klientami, ale wlasnie chcialam zaszalec z gumkami :P powaznie pisze, ze dzieki gumkom zaczelam sie ciagle usmiechac pelna geba przez co lepiej jakos mi sie pracowalo z klientami. Kurcze wlasnie teraz do mnie doszlo, ze aparat polepszyl moj komfort pracy ![]() Teraz nawet na rozmowy nie jestem zapraszana a szkoda, bo ciekawa jestem jakby sie zachowali przyszli pracodawcy jakbym sie usmiechnela a tu tecza jeny mam 28 lat a czuje sie jakbym miala 18
|
#1896 |
|
Zadomowienie
|
Hej, wiecie co, mi się wydaje, że jak ktoś ma nosić wyciągi to jest informowany przy planie leczenia - przynajmniej u mnie tak było. Teraz dopiero dostałam swoje pierwsze wyciągi, a tak ogólnie może mi ktoś powiedzieć po co one są ? Bo nie wiem... Nie widzę różnicy w ustawieniu zębów , fakt noszę je 4dni ...
|
|
|
|
#1897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie przy planie leczenia mowy nie było o wyciągach.
|
|
#1898 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam zgryz otwarty i wyciągi mam mieć za jakiś czas żeby zamknąć dziurę między górą a dołem
![]() umieszczałam tutaj jakiś czas temu filmiki który świetnie pokazywały jak działają wyciągi w danych przypadkach |
|
|
|
#1899 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
U mnie służą prawidłowemu ustawieniu zgryzu, nie wiem jak w innych przypadkach. |
||
|
|
|
#1901 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak mi się przypomniało...ja mam na trójkach na zamkach haczyki,czy to na wyciągi?
Mój najpiękniejszy uśmiech "Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley Edytowane przez anakazar Czas edycji: 2013-01-19 o 17:10 |
|
|
|
|
#1902 |
|
Raczkowanie
|
Usunęłam swoją piątkę w końcu
Jak się naczytałam i nasłuchałam od ludzi ile jest problemów z tym wszystkim, jak boli, że się puchnie to się trochę przestraszyłam.. Na szczęście nic mnie nie boli, nie jestem opuchnięta, mam tylko problemy z jedzeniem, oraz szwy mi przeszkadzają. Będę się musiała jakoś do następnego poniedziałku przemęczyć. Nawet chirurg się zdziwił, że tak szybko poszło, bo niekiedy z takimi zębami męczy się nawet 2 godziny
|
|
|
|
#1903 |
|
Zakorzenienie
|
Wyciągi pomagają w leczeniu m.in. wad zgryzu, asymetrii... W moim przypadku wysuwają żuchwę do przodu.
Nie byłam informowana o tym, że będę je nosić. Moja orto nigdy mi nie mówi, jaki ma plan. Przychodzę i nagle się o czymś dowiaduję . Kiedyś np. założyła mi niebieską gumkę pomiędzy czwórkę a piątkę, miałam nosić ją tak dwa tygodnie pomiędzy zębami. Za to zainspirowała mnie do niebieskich ligatur na metalu, bo do tamtej pory brałam szare ![]() ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Anakazar, mogą być na wyciągi, ale to że je tam masz jeszcze nie oznacza, że akurat tam je będziesz zahaczać. ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Tancereczka, to świetnie, że obyło się bez komplikacji
|
|
|
|
#1904 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sądziłam, że na dole aparat jest prawie niewidoczny.. bardzo rzuca się w oczy?
|
|
|
|
|
#1906 |
|
Przyczajenie
|
Uff... w końcu udało mi się dostać do komputera i mogę się Wam pochwalić, że w poniedziałek 14.01 dołączyłam do grona aparatek
Z aparatem czuję się nawet dobrze, mam metal i fioletowe ligatury. Wczoraj wieczorem miałam lekki kryzys, bo zaczęło mnie nagle wszystko obcierać! malaosmiornica ja do wczoraj miałam problem z tymi haczykami od środka od pierścieni, ale teraz jest ok ![]() I mam pytanie. Nie mam włączonej dwójki do aparatu i ten cieniutki drucik strasznie odciska mi się na wardze… Zaklejam to woskiem, ale jest to uciążliwe. Czy któraś z Was miała coś podobnego i jakoś to zabezpieczone? Edytowane przez Umino Czas edycji: 2013-01-19 o 19:04 |
|
|
|
#1907 |
|
Zaczytana w wizażu
|
A mi oczywiście musieli dowalić kolokwium akurat w takich godzinach, kiedy miałam mieć konsultację u chirurga w sprawie moich dolnych ósemek, które grzecznie leżą sobie w kości i nie myślą nawet, żeby się wyrznąć. Ale przełożyłam wizytę na 4 lutego. Orto stwierdziła, że ze względów ortodontycznych nie ma potrzeby ich ruszać, ale chcę się dowiedzieć, co chirurg myśli na ten temat, bo jedna z moich ósemek nachodzi na korzenie siódemki i prawdopodobnie je niszczy.
Jakiś czas temu stwierdziłam, że sprawdzę jakie jest zredukowanie płytki płytki nazębnej na każdym etapie mycia zębów.Użyłam do tego tabletek wybarwiających płytkę, które wybarwiają ją na taki malinowy kolor. Poniżej znajdziecie zdjęcia. To takie niewyraźne to po umyciu szczoteczką soniczną philipsa. Widać tam takie różowe przebarwienia pod drutem i w okolicach zamków. Kolejne zdjęcie jest już po użyciu wyciorków z Rossmana. Także dziewczyny zachęcam do korzystania z wyciorków i oczyszczania nimi zamków i zębów przy zamkach, bo długo zalegająca płytka w tych miejscach będzie prowadziła do próchnicy początkowej, która nie podleczona odpowiednio szybko, da głębszy ubytek. Kiedyś, jeszcze przed założeniem aparatu zrobiłam sobie też taki test, bo chciałam sprawdzić na ile skuteczna jest ta moja szczoteczka soniczna i powiem - efekt jest świetny. Jedyne, czego mi nie doczyściła, to przestrzenie między zębami, ale od tego jest nitka dentystyczna. Wszem i wobec zalecam używanie wyciorków i nici dentystycznej regularnie! ![]() A na tym zdjęciu wyraźnym widać aktualny stan moich zębów. Jeszcze sporo do zrobienia - zwłaszcza ta asymetria :/ |
|
|
|
#1908 |
|
Rozeznanie
|
your_dream, to damon czy zwykły metal?
|
|
|
|
#1909 | |
|
Zaczytana w wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1910 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1911 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witaj w klubie, ja tez nosze Empower
|
|
#1912 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Równie dobrze prywatnie można powiedzieć, ze będzie się spieszył ponieważ chce więcej zarobić. To czy zabieg jest wykonany dobrze czy źle nie zależy od NFZ tylko od lekarza, każdy lekarz może popełnić błąd, mieć gorszy dzień, być zmęczonym i zrobić coś źle. Tak jak pisałam wcześniej na NFZ wcale nie pracują 'gorsi' lekarze. Cytat:
![]() Nie ![]() Cytat:
Moja ortodontka mówiła, że żeby określić czy wyciągi działają prawidłowo trzeba nosić je co najmniej 16 h na dobę przez mw miesiąc do trzech, więc po 4 dniach mało prawdopodobne żebyś zauważyła różnicę. |
|||
|
|
|
#1913 |
|
Zakorzenienie
|
Kitty, mi delikatnie widać dolne zęby, ale niewiele. W sumie trudno nie zauważyć, że coś mi tam na tych zębach świeci, ale nie widać całego aparatu i mało się rzuca w oczy
. Przy zwykłym uśmiechu do zdjęcia dolnych zębów nie widać w moim przypadku wcale . Gdybym miała pieniądze to wybrałabym dwa estetyczne, ale koszty ograniczały mnie do metalu, mimo wszystko nie żałuję
|
|
|
|
#1914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napiszę tak:gdyby ta "moja"Pani chirurg,która robiła mi dłutowanie i wyrywała siódemkę przyjmowała na nfz to leciałabym do niej jak na skrzydłach.Nie chcę innego lekarza,bo przy niej czuję się bezpiecznie-a to poczucie jest dla mnie ważniejsze niż pieniądze. Nigdzie nie napisałam,że wydanie pieniędzy daję jakąkolwiek gwarancję. Wręcz przeciwnie,można się koncertowo przejechać na prywatnych lekarzach którym się płaci kupę kasy jak i na tych,którzy przyjmują na nfz.
Mój najpiękniejszy uśmiech "Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley Edytowane przez anakazar Czas edycji: 2013-01-20 o 07:16 |
|
|
|
|
#1915 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Noszę je całą dobę bez przerwy, nawet na zajęcia w nich idę. Mam nadzieję, że coś ruszy, chociaż tak na prawdę w moim przypadku nie wiem co ma tam ruszyć (mam zgryz głęboki, zęby wyprostowane ale jestem na etapie ustawiania zgryzu - dopiero się ten etap zaczął :P ) Mam wyciągi od dolnych 5 do górnych 3 Nie wiem czemu w dzień te wyciągi tak nie bolą, natomiast w nocy tragedia. Ból jest taki, że budzę się zarówno w środku nocy jak i wstaję bardzo wcześnie bo nie mogę już spać :/ (z jednej str. to dobrze bo powinnam się uczyć, a nie spać do 10:00) Może w nocy zagryzam zęby? Ale to nie możliwe, bo mam rozklinowanie ... sama nie wiem. Was też tak bolą w nocy? Aaaa i jeszcze coś, dziewczyny używacie jakichś "extra" specyfików do zębów? Specjalnych past polepszających czy coś? Bo ja na co dzień używam zwykłej pasty (mam cały zapas, więc co mi się nawinie - AquaFresh Ultimate, Colgate ProReliefe, Blenda-a-Med, no cokolwiek) ale mam też : * żel do fluoryzacji Elmex * GC Tooth Mousse No i nie wiem czy to działa. Nie wiem też jak mam używać GC Tooth Mousse, bo do tej pory sądziłam, że ok dwa razy w tyg (profilaktycznie) a w Internecie znalazłam, że 2x dziennie Wczoraj przeglądałam strony z produktami do "remineralizacji" http://www.shop-dent.pl/pl/c/Remineralizacja/74 Ktoś używa takich produktów? Warto? pomóżcie mi coś wybrać
|
|
|
|
|
#1916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po miesiącu i tygodniu z wyciągami czuję już różnicę w "ustawieniu" zgryzu |
|
|
|
|
#1917 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
A tak poza tym, to okropnie, strasznie zazdroszczę, że masz już śliczne, proste ząbki. ![]() Cytat:
![]() Dziewczyny, odliczam dni do piątku. Nie mogę się doczekać!!! ![]() ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Jeszcze tylko dodam, że jak już wyprostuję ząbki to będę się uśmiechać bez przerwy jak pomylona. Właśnie tak, jak to przedstawia ta zielona minka. ![]() ![]() ![]() Ludzie będą mnie brali za wariatkę. Nawet wizaż przedstawia moje zęby: teraz wyglądają tak -> ![]() za jakieś dwa lata ->
|
|||
|
|
|
#1918 |
|
Zakorzenienie
|
mój mąż jej używa,stomatolog zalecił stosować nie częściej niż 2 razy w tygodniu.
|
#1919 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- Cytat:
Tak samo się cieszyłam jak zakładałam pierwszy łuk 5 miesięcy temu (OMG jak to szybko minęło). Nawet sobie zaznaczyłam w kalendarzu na ścianie datę, gdy miałam zakładać aparat i napisałam "WIELKI DZIEŃ" A mój tż poszedł ze mną i od razu po wyjściu zrobił mi pierwsze pamiątkowe zdjęcie z aparatem hahaha a wszyscy się ze mnie śmiali, że się tak podniecam, bo większość ludzi nie chce mieć aparatu i przyjmuje to jako zło najgorsze, że muszą nosić żelastwo.
|
||
|
|
|
#1920 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:07.

o kurczę,naprawdę nie byłam świadoma tego,że to możliwe

. 

a szkoda, bo ciekawa jestem jakby sie zachowali przyszli pracodawcy jakbym sie usmiechnela a tu tecza