|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
Skad czerpiesz pomysły? jak z głowy to nie wyjde z podziwu ![]() Co moge poda na katarek 7 miesiecznemu dziecku? To nie jest taki cieknacy katar, zalega jej gdzies głęboko i scieka do gardla przez co co chwile mi sie krztusi i ma odruch wymiotny ![]() mam w domu nasivin (ktory juz kiedys jej mielismy podawac przy katarku i nic nie pomogl wg mnie..) i wode morska, ktorej nie da sobie wpsiknac za nic w swiecie ![]()
![]() |
#3122 |
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Ale z Liwki laseczka, jak Maks wstanie to mu ją pokażę
![]() _agata w sobotę upiekłam buraczki wg. Twojego przepisu i Maks miał wczoraj prawie taki sam obiad jak Maciek ![]() Mieliśmy kilkanaście udanych nocy a od kilku dni jest znowu masakra. Maks śpi z nami :/ to chyba zęby bo już pod wieczór robi się marudny i potem znów na spaniu macha łapskami koło buzi i wyciąga smoczek i płacze. Położony na naszym łóżku śpi lepiej ale i tak kilka razy trzeba tego smoka podać... Dziewczyny mam kilka pytań: - czy mogę dodawać do zupki rzeżuchę? - jak gotujecie jaglankę to zawsze na słodko? Maks ma 3 posiłki na słodko (jaglankę z owocami, same owoce i wieczorem mleko z kaszką owocową) i chciałabym czasem podać mu kaszkę na niesłodko ![]() - na wieczorny posiłek podajecie mleko w butli z dodatkiem kaszki/kleiku czy już w bardziej stałej formie w miseczce? - czy jest jakaś kasza oprócz jaglanej, która nie zawiera glutenu? I pytanie do poli, bo nie wiem czy któraś jeszcze podaje dziecku tak jedzenie do rąk. Dałam kilka razy Maksiowi banana pokrojonego w słupki i on strasznie duże kawałki odgryza. Banan jest miękki i jakoś sobie z tym radzi, czasem kawałek wypluje a czasem rozpuści to w buzi. Ale jak podałam marchewkę czy jabłko to odrazu się tym dławił . Nie wiem jak go nauczyć żeby ugryzał mały kawałek. Siedzi w krzesełku, czyli prosto, pionowo. Pewnie już pisałaś ale jak Antek sobie z tym radzi? A i jeszcze coś do ząbkowania - pisałam już kiedyś, dziewczyny jak maluchom nie pomagają żele to spróbujcie Camilii. To są kropelki, wkrapla się do buzi np. przed jedzeniem. U nas to pomaga.
#3123 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A czuję się dobrze ![]() ---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- Cytat:
Jaglankę na słodko - bo sama tak jem. Ale myślę, ze spokojnie można podawać no z warzywami, ziołami. Z kasz ja dawałam jjeszcze gryczaną - też nie ma glutenu. A co do jedzenia, wydaje mi się, że Maks musi się po prostu nauczyć. Antkowi też się zdarza ugryźć taki duży kawał, że do zadkrztuszenia prawie, ale wtedy przeważnie wypluwa. No i uczy się w ten sposób. Dzieci mają te "czujniki wymiotne" na języku dużo bliżej niż dorośli, więc łatwiej u nich i odruch wymiotny. Może niech ćwiczy na miększych rzeczach, ugotowanych warzywach np brokuł, kalafior, fasolka szparagowa... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3124 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- Liwia dziękuje za komplementy ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3125 |
Zadomowienie
|
Bry
Muszę się przemóc i zacząć Adasiowi trochę większe kawałki zostawiać w zupce, bo podobnie jak millena mam wrażenie, ze do 18tki będzie jadł cyca i żywił się papkami. Bardzo mnie to przeraża, bo nie dalej jak ze 3 dni temu tak mi się zakrztusił zupką, że serce do dzisiaj mi wali. Jeszcze w popłochu nie mogłam go wyjąć z krzesełka, dobrze, że pasami nigdy nie zapinam, bo jakbym miała jeszcze pasy odpiąć to bym chyba padła tam na zawał. Moi znajomi wczoraj mieli taki przypadek, pojechali do galerii z dzieckiem rocznym. No i w pewnym momencie zakrztusił się własna sliną, kaszle, kaszle i zaczyna się dusić, oni do wózka, zanim pasy rozpięli (bo oczywiście w takich sytuacjach nigdy nie chcą się odpiąć) to maly już fioletowy był. Strasznie boję się takich akcji ![]() W weekend przywiozłam od babci buraczki i inne warzywa, więc mój też będzie miał dzisiaj barszczyk, pewnie znów zje ze 3 łyżki, no ale cóż, musi poznawać nowe smaki. Wczoraj zrobiłam mu krem z brokulów z tej książki "u malucha na talerzu" ale nie smakował (to akurat zadna nowość) i przemycałam mu w zupce jarzynowej ze słoiczka te brokuły. W ogóle wróciłam do najprostszych zupek bez mięsa i zaczynamy jakby od początku, bo doszło do tego, że na widok śliniaka zaczynał płakać mimo, że wiedziałam, że jest głodny. Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2013-01-21 o 09:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#3126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja tez sie czesto krztusi własna śliną ![]() ![]() Twój bobas tez nie chce zbytnio jesc? Ile ma?
![]() |
#3127 |
Rozeznanie
|
Hej!
Rzeczywiście podawanie lekarstwa strzykawką lepiej nam wychodzi. Dzięki za wszystkie rady. ![]() Przez podawanie lekarstwa na łyżeczce Hania się zraziła do jedzenia i od kilku dni jest tylko na mleku. Jak widzi łyżeczkę to się aż odgina. ![]() Hania też jest niejadek. Nawet nie marzę żeby jadła jak Maciek Agaty. ![]() Oprócz tego u nas wielkie odliczanie. Dokładnie za tydzień wracam do pracy. Może Hania się w końcu przekona do babci. Przez chorobę trochę spasowaliśmy z oswajaniem się.
#3128 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja dziś mam wolne ![]() ![]()
![]() |
#3129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wit.C małej daję, (oj krzywi sie bardzo ![]() ![]() A co do jedzenia, moja mała cokolwiek bym jej nie dała (nawet słodka kaszke, owoc..) krzywi sie jak przy jedzeniu najkwaśniejszej cytryny ![]() a teraz z tym katarem to sie ksztusi jedzeniem jeszcze bardziej.. ![]() To tez nasza pierwsza ''choroba", ale ostatnio ja byłam mocno przeziębiona i aktualnie TŻ jest na zwolnieniu, bo go tez ostro dopadło ![]() Moja mała jak sie obudzi to od razu daje znak, niczym sie nie zajmie sama :PP Nie wyobrazam sobie jakby moja miała zasnac bez cyca wieczorem..
![]() |
#3130 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
11 stycznia skończył 7 miesięcy. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Śliczna pannica ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3132 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A poza tym Antek reaguje na "nienie" kręceniem główką. (po czym robi to, czego właśnie mu nie wolno) ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3133 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- Liwusia kochana i jaka uśmiechnięta ![]() sama robiłaś opaskę?
![]() ![]() Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2013-01-21 o 10:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3134 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak to jest ile dzieci na naszym wątku a każde inne ![]() ![]() Ktoś mi kiedyś powiedział że dobrze jest jak dziecku coś nie podchodzi z jedzenia to spróbować czegoś innego i potem wrócić do tego za jakiś czas. Nie wiem też jakie są twoje obiadki( konsystencja) ale mój lubi jak jest trochę rzadsze jedzenie. Może spróbuj dodać np. do zupki jakiegoś koncentratu pomidorowego jak masz to zawsze będzie miało lepszy smak bo nie ukrywajmy te zupki bez soli są dość ubogie w smaku a tak to zawsze już lepiej. Może spróbuj trzymam kciuki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3135 |
Zadomowienie
|
Efijy zazdroszczę, to jest taka męczarnia jak on nie chce buzi otwierac.
Dałam mu barszczyk, zjadł 2 łyżeczki przy czym przy obu miał odruch wymiotny. Kiedyś lubił kisiel, teraz zje 1 łyżeczkę i zaciska usta a przecież to słodkie... zupki robię mu z przewagą słodkiej marchwi i mając już trochę doświadczenia, myślę, że są dobre. początkowo nie smakowały mi, ale teraz dodaję mu i natki i koperku, nie są jakieś mdłe, bo zawsze próbuję. Zje cokolwiek i zaczyna kasłać i zaraz odruch wymiotny. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3136 |
Wtajemniczenie
|
Ewus - współczuję tego niejedzenia...
![]() Dzisiejszy barszczyk zjadła aż się uszy trzęsły ![]() Dałam: 1 burak, 1średnia marchewka kawałek korzenia pietruszki garśc brązowego ryżu masło majeranek szczypta soli Wszystko gotowałam do miękkości, ryż trochę dłużej. Wszystko zblendowałam, zostały tylko większe grudki z ryżu no i zupka gotowa ![]() Jeszcze została porcja na jutro (jutro będzie z żółtkiem). ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Ewuś - jedno dziecko nie zje , a drugie umęcza wszystkich wokoło ![]() ![]() ![]() Wogóle to baliśmy się, że nam niania ucieknie po jednym dniu ![]() ![]() ![]()
#3137 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ja Was czytam i inspiruje się tymi przepisami, bo gotujecie niesamowicie !!! Też sama gotuję Antosiowi, ale już jego menu zaczęło być nudne, więc super tu inspiracje. Przede wszystkim _agata.
Chciałabym Wam tylko zwrócić uwagę na jedną rzecz - zalewajcie warzywa wrzątkiem ![]() ![]()
#3138 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
SLiczna, ale mama stroi ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3139 |
Zakorzenienie
|
w moim lidlu tak wszystko przebrane.. mamy tylko 1 pajacyka, bo tylko jeden zostal w rozmiarze 74/80. (choc maja gigantyczna rozmiarowke).
Body mamy wielki zapas, bo tylko to ewentualnie jeszcze było. Szkoda.
#3140 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- wróciłyśmy z kontroli ![]() ![]()
![]() |
#3141 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A naprawdę dobra ta zupka, nie wiem o co jej chodzi, i jak ją przekonać? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do lekarzy to czasem brak słów.. ![]() u córki mojej ''szwagierki'' (15mscy) podejrzewaja zakażenie meningokami. ![]()
![]() |
#3143 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3144 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Moje dziecko śpi w leżaczku.
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Cytat:
![]() Zrób ze 2 dni przerwy i znowu próbuj... inaczej się nie da. Na pewno nie można dziecka zmuszać bo to przyniesie wręcz odwrotny skutek. Nie mówię, ze tak robisz, tak ogólnie piszę ![]() Jedne dzieci są gotowe na jedzenie większych kawałków w wieku 5-6 miesięcy, inne potrzebują więcej czasu ![]() Cytat:
![]() Napiszesz jak to logistycznie u Was wygląda, cała przeprowadzka? ![]() ![]() O, daktyli nie dawałam, muszę zanabyć ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Na jutro właśnie gotuję Maćkowi krupnik z kaszką kukurydzianą i kisiel jagodowy ![]() Przy takich zalegających glutach spróbuj jednak przytrzymać dziecia siłą i wpsiknąć wodę morską. Poczekaj kilka minut i odciągnij, też trzymając. Chwile się podrze, ale lepsze to niż jakaś bakteria, która może się z tych zalegających glutów wylęgnąć. ![]() Cytat:
![]() Jaglanka u nas nie tylko na słodko. Daję też jako dodatek do obiadów ![]() ![]() Oj, uważam, że za dużo tych owoców. Niemowę aż tyle nie potrzebuje. Ja bym dała trochę więcej owoców do kaszki z owocami, a z samych owoców zrezygnowała. Z kaszek bez glutenu jest jeszcze gryczana (dzieciakom podaje się niepaloną), quinoa czyli komosa ryżowa http://pl.wikipedia.org/wiki/Komosa_ry%C5%BCowa, i możesz spróbować owsianej chociaż owies generalnie jest zanieczyszczony przez inne zboża, więc trzeba uważać. Możesz podawać ryż (kilka rodzajów jest), płatki ryżowe, kaszkę kukurydzianą. Zobacz tutaj, tak pokrótce http://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_bezglutenowa Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Powodzenia w powrocie do pracy i oswajaniu ![]() Cytat:
![]() Jaki masz plan? Filip je wieczorem cyca?
![]() ![]() |
![]() |
#3145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
my używamy nasivin, sól morską, krople homeopatyczne, pulmex i wszystko jest do ![]()
![]() |
#3146 |
Rozeznanie
|
_agata mnie sciska gardlo jak mysle o srodzie... Filip jest baardzo cycusiowy i zasypia przy cycusiu zawsze (chociaz uczymy sie samodzielnosci
![]() ![]() Ps. Pisze ostatnio z telefonu i strasznie drazni mnie brak pl znakow w moich postach. Jesli Was tez to z gory przepraszam ![]()
#3147 |
Zadomowienie
|
Mały chrapie, chwila dla mnie
![]() Mój przyzwyczajony do zasypiania bez cysia, bo dostaje od urodzenia po kąpieli moje mleko w butelce,tak było nam lepiej, bo wieczorem bywał tak zmęczony, ze nie najadał się i zasypiał a potem co chwila chwytał go głód. Poza tym chciałam zeby miał taką swoją chwilę z tatą dlatego to M go rozbiera do kąpieli, kąpie, ubiera, karmi, bierze do odbicia i układa do snu, ja daję tylko buziaczka. clauudik ja bym chyba już nie kombinowała z butelką skoro nie jest do niej przyzwyczajony, tym bardziej że za chwilę znów będziesz oduczać picia z butelki. Chyba, że nie będzie chciał jeść łyżeczką, nie będzie się najadał a jakoś trzeba go będzie nakarmić to może dopiero wtedy męcz się z butla. zostawiłabym to jednak jako ostateczność. |
![]() ![]() |
![]() |
#3148 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() krzesełko takie: tylko z fajniejsza ceratą http://www.youtube.com/watch?v=kg2yth5xyvE Cytat:
Cytat:
ja się pochlastam! Marcia dopiero była chora i dziś znów pokasłuje i ma katar ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3149 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Też myślałam, żeby zrezygnować z samych owoców, ale zostanie mi wtedy taka luka i nie wiem czy nie będzie głodny. Teraz jemy tak: 6 - mleko 9- kaszka z owocami 12-13 - zupka 16 - kleik ryżowy 17.30 - jabłko/banan/ słoiczek 19.30 - mleko z kaszką
![]() |
#3150 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:26.