Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7 - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-21, 08:19   #2221
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7

Cytat:
A mnie w sumie dziwi podawanie innych kodów pocztowych. Co innego gdyby chcieli, żeby podała swoje imię i nazwisko albo dokładny adres, ale kod pocztowy? Nie mam z tym żadnego problemu
Dokładnie, przecież to tylko kod pocztowy

Cytat:
a ja mam z tym "problem" bo o ile wiem, podanie kodu nie jest warunkiem koniecznym do zrobienia zakupów więc im dłużej będzie ta kasjerka się upierać, tym gorzej dla niej, bo zrobię tak jak jedna z was pisała, zostawię zakupy na ladzie i sobie pójdę.
No faktycznie gorzej wtedy dla kasjerki, bo mogą pewnie od niej wyciągnąć jakieś konsekwencje z tego - przecież nie pyta ludzi o kod dla zabawy, po to żeby popatrzeć na ich zdziwione miny Takie ma zalecenie z góry i musi to robić. Rozumiem jakby chciała nazwę ulicy, imię i nazwisko, czy numer telefonu. Ale kod pocztowy? No tak, ale lepiej utrudniać ludziom pracę, bo przecież jak ktoś prosi o coś dodatkowego, to ja nie dam, nie muszę, moje prawo! ucisk! widocznie mali ludzie chcą mieć na coś wpływ, to chociaż pokażą, że rządzą, nie podając kodu pocztowego i obrażeni rzucając zakupy na kasę.. Ale jakby promocja była jakiegoś produktu za podanie kodu, to od razu tabun chętnych. Bo oczywiście coś w zamian to ok, a z własnej dobroci, to nic nie zrobią.

Edytowane przez bowszystkotoiluzjajest
Czas edycji: 2013-01-21 o 08:20
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 08:39   #2222
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
Dokładnie, przecież to tylko kod pocztowy

No faktycznie gorzej wtedy dla kasjerki, bo mogą pewnie od niej wyciągnąć jakieś konsekwencje z tego - przecież nie pyta ludzi o kod dla zabawy, po to żeby popatrzeć na ich zdziwione miny Takie ma zalecenie z góry i musi to robić. Rozumiem jakby chciała nazwę ulicy, imię i nazwisko, czy numer telefonu. Ale kod pocztowy? No tak, ale lepiej utrudniać ludziom pracę, bo przecież jak ktoś prosi o coś dodatkowego, to ja nie dam, nie muszę, moje prawo! ucisk! widocznie mali ludzie chcą mieć na coś wpływ, to chociaż pokażą, że rządzą, nie podając kodu pocztowego i obrażeni rzucając zakupy na kasę.. Ale jakby promocja była jakiegoś produktu za podanie kodu, to od razu tabun chętnych. Bo oczywiście coś w zamian to ok, a z własnej dobroci, to nic nie zrobią.
prosze nie nadinterpretowywac mojej wypowiedzi to nie jest kwestia tego czy rzadze czy nie, tylko wymuszania glupich zasad dla czyjegos widzimisie. Nie mam poczucia wyzszosci nad kasjerka, po prostu zwyczajnie wkurza mnie ta zasada, tak samo wkurza mnie jak ktos znienacka probuje wymusic na mnie przejscie na Ty. Nie dorabija do tego ideologii ktora nie istnieje
ja jej utrudniam prace bo ona (albo raczej sklep) mi utrudnia zakupy, nie wazne dla mnie czy z polecenia szefa czy wlasnego pomyslu. Po prostu nie mam ochoty byc pytana o informacje ktore sa absolutnie zbedne do zakupow a ze sklep sobie chce je zbierac to rownie dobrze moga robic ankiete w inny sposob, ja nie mam przymusu w niej uczestniczyc, a jesli ktos bedzie mnie naciskal to jest zwyczajnie niekulturalne. Albo niech sklep uprzedza ze MUSIMY podawac kody, albo niech zapytaja raz i w razie odmowy po prostu nie naciskaja do skutku, to wszystko.
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 09:19   #2223
37celina
Raczkowanie

Ja mam prawko bezterminowe pomimo wady wzroku. Lekarz stwierdził, że krzywdzące byłoby dla mnie gdybym miała mieć terminowe ponieważ mam małą wadę wzroku. Ale zalecił kontrole bo "z wiekiem wzrok się pogarsza".
Moja wada niewiele się pogłębia i nie wyobrażam sobie żeby chodzić na przymusowe kontrole do okulisty z tytułu "posiadania prawka".
Chodzę do okulisty raz na jakiś czas i to mi wystarcza. Ale faktycznie są kierowcy, którzy w momencie zdawania na prawko mieli dobry wzrok a w tym momencie mają więcej dioptrii niż ja i jeżdżą bez okularów.
37celina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 09:31   #2224
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Mały OT - pamiętacie dyskusje na temat poprawnej polszczyzny? To mnie rozwaliło http://www.joemonster.org/art/22117/...prosto_z_ulicy
Mnie też

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 09:33   #2225
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Dla mnie robienie afery o kod pocztowy, jest śmieszne. Szczególnie, że obecnie ludzie częściej zmieniają miejsce zamieszkania, niż np. numer telefonu komórkowego . Dzisiaj masz taki kod, za pół roku inny. Jeeju straszne . Co innego, jakby kod pocztowy był indywidualnie generowany do miejsca zamieszkania, to można mieć obawy, ale o ile wiem, kod obejmuje np. dzielnicę czy ileś tam ulic . Tak czy owak, to nic nie znaczący numer dla jednostki, a jednocześnie mogący pokazać danemu przedsiębiorcy, skąd ludzie do niego przyjeżdżają i co może zmieniać w swojej ofercie.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 09:40   #2226
dacn
Zakorzenienie

Tez bym nie robiła afery o kod pocztowy njest to jedynie info o tym gdzie słać gazetki reklamowe, bardziej bym sie bała kart zniźkowych, klubowych itp zwłaszcza w supermarketach, na ich podstawie wiadomo o was wszystko jakie jedzenie kupujecie, jakie kosmetyki czy macie dziecko czy macie partnera czy pijecie alkohol czy palicie, takie podanie na tacy wszystkiego o sobie w zamian za mały rabacik.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 09:51   #2227
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Zwróćcie uwagę, że na podobnej zasadzie działa wybór reklam w internecie, jakie się Wam wyświetlają na bocznych paskach, chociażby na Wizażu, czy na FB. Jest to zbiór informacji pochodzących z Waszych preferencji co do tematyki artykułów, jakie czytacie, stron, na jakie wchodzicie etc. Także, nigdzie się nie jest anonimowym. Jeśli np. masz dziecko, to masz produkty dla dzieci, masz psa - produkty dla psów, lubisz dużo jeździć - reklamy biur podróży itd.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-21, 11:19   #2228
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Zwróćcie uwagę, że na podobnej zasadzie działa wybór reklam w internecie, jakie się Wam wyświetlają na bocznych paskach, chociażby na Wizażu, czy na FB. Jest to zbiór informacji pochodzących z Waszych preferencji co do tematyki artykułów, jakie czytacie, stron, na jakie wchodzicie etc. Także, nigdzie się nie jest anonimowym. Jeśli np. masz dziecko, to masz produkty dla dzieci, masz psa - produkty dla psów, lubisz dużo jeździć - reklamy biur podróży itd.
Gorzej, że też podobno na podstawie gmaila- na podstawie tego co jest w treści maili...

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
też mnie to zastanawia, przecież większość ludzi robi prawko w młodym wieku, zaraz po 18stce, w ciągu chociażby 10lat wzrok może się znacznie pogorszyć zwłaszcza w czasach, gdy codziennie pół dnia spędza się przed komputerem.

ja mam wypisane prawko bezterminowo, ale tak na logikę - każdy powinien mieć przymus robienia badań co x lat.
Mój brat dostał prawko niedługo po 18. A 3 lata później już -1,5.
Niedużo czasu trzeba jak widać.

Z tym, że bardziej obwiniam gorsze oświetlenie po wyprowadzce na studia i siedzenie przy takich przy nauce i kreśleniu tego i owego niż komputer.

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Autumn Witch Pokaż wiadomość

Nie tak dawno temu była afera, że coraz więcej firm i uniwersytetów w Ameryce rząda od kandydata na stanowisko pełnego dostępu do profilu, jeżeli chce mieć chociaż cień szansy na prace. Też niby nic strasznego prawda, w końcu to tylko profil na interecie...

.
A co jak ktoś nie ma profilu na fb?
Coś z nim nie tak widocznie? Ukrywa się przed kimś?

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 11:19   #2229
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Dla mnie robienie afery o kod pocztowy, jest śmieszne. Szczególnie, że obecnie ludzie częściej zmieniają miejsce zamieszkania, niż np. numer telefonu komórkowego . Dzisiaj masz taki kod, za pół roku inny. Jeeju straszne . Co innego, jakby kod pocztowy był indywidualnie generowany do miejsca zamieszkania, to można mieć obawy, ale o ile wiem, kod obejmuje np. dzielnicę czy ileś tam ulic . Tak czy owak, to nic nie znaczący numer dla jednostki, a jednocześnie mogący pokazać danemu przedsiębiorcy, skąd ludzie do niego przyjeżdżają i co może zmieniać w swojej ofercie.
dokładnie
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 11:24   #2230
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość

Współczesny świat wzbija się na wyżyny absurdu
No też mnie to zniszczyło.

Ogólnie teraz wszystko jest hejterstwem, rasizmem, nietolerancją itd. :ziew:

Dziwi mnie np, że można opowiedzieć kawał o Rosjanach, ale opowiedz o Pakistańczykach to już siejesz nietolerancję.

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość

Poza tym nie przypominam sobie, żeby ktoś kazał mi podać ten kod czy wręcz molestował, po prostu prosił o to po skasowaniu produktów.
U mnie podobnie, zawsze pada "można prosić o kod pocztowy?"
Ale jestem w stanie uwierzyć, że w niektórych sklepach zrobią z tego warunek zakupów...

<3 <3 <3
Stary 2013-01-21, 11:24   #2231
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
A co jak ktoś nie ma profilu na fb?
Coś z nim nie tak widocznie? Ukrywa się przed kimś?
Tak, jest podejrzany, nie na czasie, może nie umie pracować w zespole skoro nie robi tego co wszyscy. Różne są tłumaczenia, ale słyszy się czasem podobne rewelacje i opinie wielce uczonych osób rekrutujących.

Mnie te reklamy dedykowane wkurzają. Robię zakupy w internecie. Kupuję powiedzmy trzy t-shirty w danym sklepie. Chwilę później oglądam powiedzmy demoty albo wizaż... Reklama tego sklepu - i wśród 5 propozycji ciuchów znajdują się dwa, które właśnie kupiłam... PO CO?
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 11:32   #2232
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Mam tak samo Bardzo źle się czuję, gdy obsługa jest nachalna i na siłę próbuje mi coś wepchnąć. Zwłaszcza, że przy kupowaniu np. kosmetyków, lubię w spokoju przeczytać skład, porównać ceny różnych produktów itp.. Jak mi na to obsługa nie pozwala, to wychodzę ze sklepu z niczym. Nie będę robiła zakupów w złych warunkach
Jeszcze jak mi ktoś zaczyna wmawiać, że krem który składa się z wody i silikonów zmniejszy mi pory...

Akurat przy większej ilości osób w sklepie jestem mniej prześladowana niż inni, mam po prosto niezachęcający wyraz twarzy czy coś
Ale, że lubię zakupy tylko o porach, gdzie jest mniej ludzi to muszę uważać, gdzie wchodzę.

Rozumiem pytania typu- pomóc w czymś? szuka Pani czegoś konkretnego?(ale raz a nie 50 razy) albo informację o promocji- dzisiaj drugi sweter 30% taniej; ale prześladowaniu krok w krok mówię nie

<3 <3 <3
Stary 2013-01-21, 11:38   #2233
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 11:44   #2234
kobietasukcesu
zawsze mam racje

[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3876832 0]Tak, jest podejrzany, nie na czasie, może nie umie pracować w zespole skoro nie robi tego co wszyscy. Różne są tłumaczenia, ale słyszy się czasem podobne rewelacje i opinie wielce uczonych osób rekrutujących.

[/QUOTE]

Założę sobie fundację ds. dyskryminacji osób bez facebooka Kto się przyłącza?

Nie można powiedzieć, że pracownik 50+ jest gorszy od tego świeżo po studiach(czasami jest jak sobie pewne osoby myślą, że znały rynek w 1988 to tak samo jest teraz), ale niedługo brak fb będzie mega problemem

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Niby tak, ale jest dużo innych stron do przesiadywania

Proponuję jeszcze obowiązkowe konto na wizażu, bo co to za kobieta, która cały dzień zajmuje się poważnymi rzeczami
A ktoś kto wkleja dużo zdjęć z zakupami pokazuje, że warto pracować w fimie x

<3 <3 <3
Stary 2013-01-21, 11:49   #2235
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-01-21, 11:54   #2236
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57
Konto usunięte

Cytat:
Treść usunięta
Ja.

Ale wiecie... to wszystko w ramach głupio rozumianej kontroli. Jak komuś zależy, to można sobie stworzyć taki wymuskany i przemyślany profil na potrzeby... a choćby zainteresowania potencjalnego pracodawny. Zaprezentować się jako super cool, poważny, odpowiedzialny. No... ale to też trzeba umieć.
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 12:57   #2237
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
ja jej utrudniam prace bo ona (albo raczej sklep) mi utrudnia zakupy, nie wazne dla mnie czy z polecenia szefa czy wlasnego pomyslu.
Jak kasjerka utrudnia ci zakupy jednym pytaniem o pięć cyferek, to wielki problem, ale jak ty utrudniasz jej pracę i utrudniasz zakupy innym (skoro jeżeli by nalegała na podanie kodu, to byś zostawiłą zakupy na taśmie i sobie poszła obrażona), to już dobrze, no ok.

Rozumiem inne dane, ale kod pocztowy, który jest taki sam dla kilku(nastu) ulic?... Podanie "90105" zajmuje o wiele mniej czasu niż "Nie, nie podam pani", "ale proszę podać, taki mam wymóg od sklepu, że każdego muszę pytać", "Ale ja pani nie podam bo nie widzę w tym sensu!", "Proszę pani, takie mam wytyczne i nic na to nie poradzę", "Nie! Nie życzę sobie." (i zostawienie rozwalonych zakupów na taśmie, i do widzenia!)...

Ale ludzie lubią sobie wszędzie szukać problemów i robić z igły widły. Jakby to komuś krzywdę zrobiło - bycie miłym i po prostu nie utrudnianie pracy innym, którzy też o ten kod z własnej przyjemności nie pytają.
Stary 2013-01-21, 13:12   #2238
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Rozumiem jakby chciała nazwę ulicy, imię i nazwisko, czy numer telefonu. Ale kod pocztowy? No tak, ale lepiej utrudniać ludziom pracę, bo przecież jak ktoś prosi o coś dodatkowego, to ja nie dam, nie muszę, moje prawo! ucisk! widocznie mali ludzie chcą mieć na coś wpływ, to chociaż pokażą, że rządzą, nie podając kodu pocztowego i obrażeni rzucając zakupy na kasę.. Ale jakby promocja była jakiegoś produktu za podanie kodu, to od razu tabun chętnych. Bo oczywiście coś w zamian to ok, a z własnej dobroci, to nic nie zrobią.
Ja pisałam o rzuceniu zakupów na kasę, więc czuję się wywołana do odpowiedzi.
  1. Dlaczego niepodanie nazwy ulicy, imienia, nazwiska czy numeru telefonu jest w porządku, a niepodanie kodu pocztowego jest „utrudnianiem ludziom pracy”?
  2. Jak ktoś prosi o podanie dodatkowej informacji, to tak, mam prawo odmówić podania jej. Czy to od razu musi oznaczać, że „jestem malutka i muszę pokazać, że rządzę”? Dziwi mnie taki pogląd.
  3. Zrobiłaś spory skrót myślowy dotyczący rzucania zakupów na ladę. Napisałam o tym zostawianiu zakupów nie w sytuacji, w której kasjer pyta mnie o kod pocztowy, ale w sytuacji, w której kasjer nie przyjmuje mojego „nie podam” i nie chce sprzedać mi produktów. Podanie kodu pocztowego jest dobrowolne i nie jest warunkiem otrzymania możliwości kupienia produktów.
  4. Gdyby była interesująca mnie promocja za podanie kodu pocztowego, to pewnie bym go podała, ale nie widzę powodu by podawać ten kod pocztowy „z dobroci”. To nie zbiórka charytatywna tylko zbieranie danych, które mają danej sieci sklepów przynieść zysk. Nie widzę powodu, by oddawać te dane za darmo.

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Cytat:
Dla mnie robienie afery o kod pocztowy, jest śmieszne. Szczególnie, że obecnie ludzie częściej zmieniają miejsce zamieszkania, niż np. numer telefonu komórkowego . Dzisiaj masz taki kod, za pół roku inny. Jeeju straszne .
Ja tam nie znam wielu osób, które często zmieniają miejsce zamieszkania.

Cytat:
Co innego, jakby kod pocztowy był indywidualnie generowany do miejsca zamieszkania, to można mieć obawy, ale o ile wiem, kod obejmuje np. dzielnicę czy ileś tam ulic .
Zależy, np. kod 03-712 obejmuje tylko jedną ulicę. I to, według Google Maps, nie jakąś wybitnie długą.

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
Rozumiem pytania typu- pomóc w czymś? szuka Pani czegoś konkretnego?(ale raz a nie 50 razy) albo informację o promocji- dzisiaj drugi sweter 30% taniej; ale prześladowaniu krok w krok mówię nie
Mam tak samo.

[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3876832 0]Tak, jest podejrzany, nie na czasie, może nie umie pracować w zespole skoro nie robi tego co wszyscy. Różne są tłumaczenia, ale słyszy się czasem podobne rewelacje i opinie wielce uczonych osób rekrutujących.[/QUOTE]

Koszmar Nie chciałabym pracować w firmie, która wymaga ode mnie posiadania konta na FB.

Cytat:
Treść usunięta
A dlaczego to dotyczy tylko kodu pocztowego? Jak ktoś nie chce podać imienia, to też robi z igły widły. Jak nie chce podać nazwiska, to tak samo. Co za problem podać, przecież trwa to chwilę, a z jakiej racji ludziom w pracy przeszkadzać.
Stary 2013-01-21, 13:14   #2239
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego niepodanie nazwy ulicy, imienia, nazwiska czy numeru telefonu jest w porządku, a niepodanie kodu pocztowego jest „utrudnianiem ludziom pracy”?
Dlatego że - podając numer telefonu mogą do Ciebie dzwonić, a tego nie chcesz.
Podając nazwisko - mogą Cię znaleźć i rozsyłać spam na adres domowy, a tego nie chcesz.
Podając kod - nie ponosisz żadnych konsekwencji tego, nie będziesz odbierać telefonów z reklamą sklepu, nie będziesz dostawać maili itd.
Numer telefonu i nazwisko to dane prywatne, które mogą wykorzystać w różny sposób (chociażby sprzedać -wtedy jeszcze inni będą wydzwaniać), kod pocztowy to dane uniwersalne, taki sam kod ma X ludzi, w związku z czym ten kod w żaden sposób nie dostarcza informacji o Tobie.

Cytat:
Jak ktoś prosi o podanie dodatkowej informacji, to tak, mam prawo odmówić podania jej. Czy to od razu musi oznaczać, że „jestem malutka i muszę pokazać, że rządzę”? Dziwi mnie taki pogląd.
No masz prawo, ale to nie zmienia faktu, że kasjer tak samo mimo twojej odmowy może nalegać, nawet jakby nie chciał, bo taką ma pracę. Jeżeli dostał takie wytyczne z góry, to nic na to nie poradzi, że musi 3 razy zapytać czy aby na pewno. A podanie kodu nie czyni Tobie żadnej krzywdy, wiec nie rozumiem, czemu nie można tego podać, tylko jakieś ceregiele odwalać.

Cytat:
Zrobiłaś spory skrót myślowy dotyczący rzucania zakupów na ladę. Napisałam o tym zostawianiu zakupów nie w sytuacji, w której kasjer pyta mnie o kod pocztowy, ale w sytuacji, w której kasjer nie przyjmuje mojego „nie podam” i nie chce sprzedać mi produktów. Podanie kodu pocztowego jest dobrowolne i nie jest warunkiem otrzymania możliwości kupienia produktów.
Wiem, że nie chodziło o rzucenie zakupów po jednym zapytaniu o kod. Tyle że jak mówię - jeżeli kasjer ma takie wytyczne, to będzie prosił pewnie kilka razy (chociaż w sumie to też sytuacja hipotetyczna, bo ja jakoś ni e spotkałam się z naciskiem na podanie kodu mimo jednej odmowy), ale z pewnością gdyby powiedzieć "nie podam kodu, proszę skasować moje zakupy" to kasjer by to zrobił, nie ma potrzeby żeby zaraz sie bulwersować i zostawiać zakupy na taśmie.

Cytat:
Gdyby była interesująca mnie promocja za podanie kodu pocztowego, to pewnie bym go podała, ale nie widzę powodu by podawać ten kod pocztowy „z dobroci”. To nie zbiórka charytatywna tylko zbieranie danych, które mają danej sieci sklepów przynieść zysk. Nie widzę powodu, by oddawać te dane za darmo.
No tak, bo jak dostaniesz kawę tańszą w promocji, to opłaca się podać kod pocztowy, chociaż potem pewnie całe osiedle będzie zawalane ulotkami danej firmy, ale jak już podać kod "bez nagrody" to źle, bo przecież sklep będzie miał z tego taaaaaki zysk, że w drukarni zamówią X-set ulotek więcej i będą wkładać je w "miejsce na ulotki" w twojej klatce schodowej. Ja na przykład nie widzę różnicy między podaniem kodu podczas jakiejś akcji promocyjnej a dlatego, że sklep sobie tak zarządził ,bo zbiera dane skąd najwięcej ludzi przychodi do sklepu, gdzie warto roznosić ulotki lub gdzie wybudować sklep, żeby ci ludzie mieli blisko.

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Cytat:
A jedno imię może nosić kilkaset tysięcy osób To już chyba lepiej podać imię, jak się ma popularne
Samo imię też bym podała i nigdzie nie powiedziałam ,że nie. Chodziło mi o imię i nazwisko - a to dane prywatne i przez nie mogliby znaleźć mnie chociażby na facebooku i potem spamować, albo znaleźć mój adres i też mnie zawalać spamami. Kod pocztowy do niczego się nie przyda.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-21, 13:17   #2240
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2013-01-21 o 13:23
Stary 2013-01-21, 13:24   #2241
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Podając nazwisko - mogą Cię znaleźć i rozsyłać spam na adres domowy, a tego nie chcesz.
Podając kod - nie ponosisz żadnych konsekwencji tego, nie będziesz odbierać telefonów z reklamą sklepu, nie będziesz dostawać maili itd.
Numer telefonu i nazwisko to dane prywatne, które mogą wykorzystać w różny sposób (chociażby sprzedać -wtedy jeszcze inni będą wydzwaniać), kod pocztowy to dane uniwersalne, taki sam kod ma X ludzi, w związku z czym ten kod w żaden sposób nie dostarcza informacji o Tobie.

No masz prawo, ale to nie zmienia faktu, że kasjer tak samo mimo twojej odmowy może nalegać, nawet jakby nie chciał, bo taką ma pracę. Jeżeli dostał takie wytyczne z góry, to nic na to nie poradzi, że musi 3 razy zapytać czy aby na pewno. A podanie kodu nie czyni Tobie żadnej krzywdy, wiec nie rozumiem, czemu nie można tego podać, tylko jakieś ceregiele odwalać.

Wiem, że nie chodziło o rzucenie zakupów po jednym zapytaniu o kod. Tyle że jak mówię - jeżeli kasjer ma takie wytyczne, to będzie prosił pewnie kilka razy (chociaż w sumie to też sytuacja hipotetyczna, bo ja jakoś ni e spotkałam się z naciskiem na podanie kodu mimo jednej odmowy), ale z pewnością gdyby powiedzieć "nie podam kodu, proszę skasować moje zakupy" to kasjer by to zrobił, nie ma potrzeby żeby zaraz sie bulwersować i zostawiać zakupy na taśmie.

No tak, bo jak dostaniesz kawę tańszą w promocji, to opłaca się podać kod pocztowy, chociaż potem pewnie całe osiedle będzie zawalane ulotkami danej firmy, ale jak już podać kod "bez nagrody" to źle, bo przecież sklep będzie miał z tego taaaaaki zysk, że w drukarni zamówią X-set ulotek więcej i będą wkładać je w "miejsce na ulotki" w twojej klatce schodowej. Ja na przykład nie widzę różnicy między podaniem kodu podczas jakiejś akcji promocyjnej a dlatego, że sklep sobie tak zarządził ,bo zbiera dane skąd najwięcej ludzi przychodi do sklepu, gdzie warto roznosić ulotki lub gdzie wybudować sklep, żeby ci ludzie mieli blisko.

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Samo imię też bym podała i nigdzie nie powiedziałam ,że nie. Chodziło mi o imię i nazwisko - a to dane prywatne i przez nie mogliby znaleźć mnie chociażby na facebooku i potem spamować, albo znaleźć mój adres i też mnie zawalać spamami. Kod pocztowy do niczego się nie przyda.
Haha, otóż to. Jak za nagrodę, to się poda, bo "czemu nie?", a jak za darmo "to nieee, chcę wolności, anonimowości i spadaj babo" .

MI generowane reklamy nie przeszkadzają, bo przynajmniej wyskakuje mi coś, co mnie zainteresuje. Może kiedyś w przypływie luźnej gotówki, kliknę na banner i coś tam kupię. Wolę to, niż reklamy w tv np. o problemach z erekcją .

A tak przy okazji... nie spotkałąm się nigdy z odmową transakcji bez podania kodu pocztowego. Zazwyczaj o taką bzdurę pytali po transakcji. Jedyne sklepy, które znam z takiego czegoś, to Castorama i Ikea.

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2013-01-21 o 13:26
Stary 2013-01-21, 13:37   #2242
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Ale mogę dostać spam do skrzynki pocztowej

Cytat:
No masz prawo, ale to nie zmienia faktu, że kasjer tak samo mimo twojej odmowy może nalegać, nawet jakby nie chciał, bo taką ma pracę.
Jasne, że może nalegać, ale jak będzie nalegał za bardzo, to po prostu wyjdę ze sklepu. I pewnie już do niego nie wrócę.

Cytat:
A podanie kodu nie czyni Tobie żadnej krzywdy, wiec nie rozumiem, czemu nie można tego podać, tylko jakieś ceregiele odwalać.
Bo nie widzę powodu, by podawać takie dane za darmo.

Cytat:
Ależ ja właśnie tak robię – mówię, że kodu nie podam. I wówczas kasjer albo wpisuje 00-000, albo wpisuje taki, który mu się wstuka. Problemów nie robię. Ale gdyby ktoś mi odmówił sprzedania produktów, bo nie chcę podać kodu, to wyszłabym z siebie i ze sklepu

Cytat:
Ano tak, podam ten kod, gdy będę miała z tego korzyść. Jak korzyści nie ma, to nie podam, bo dlaczego miałabym? Jak sklep chce mieć takie dane, to niech i mnie coś zaoferuje za nie

Cytat:
Treść usunięta
Zgadzam się
Stary 2013-01-21, 14:20   #2243
WhiteCherry
Zakorzenienie

co za problem podać zmyślony kod albo zmyślone imię, nie rozumiem waszych rozterek

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-21, 14:27   #2244
asioollka
Zakorzenienie

Cytat:
co za problem podać zmyślony kod albo zmyślone imię, nie rozumiem waszych rozterek
Dokładnie ; p

Be an advocate of joy, find your little heart's desire and follow it.
[/LEFT]

asioollka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 14:36   #2245
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
No bo chyba niektórzy wietrzą we wszystkim podstęp.
W markecie budowlanym nieopodal którego mieszkam kiedyś też pytali o kod pocztowy, teraz pytają skąd kto jest. Jakoś nie zauważyłam, by ktoś miał opory, by się przyznać.
No i cale szczęście, bo wyobraźcie sobie, jakby nagabywany klient się wkurzył i cisnął na taśmę komplet garów, worek zaprawy lub nie daj Boże piecyk z rurą!
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 15:47   #2246
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

A mnie dziwi, że ktoś zamiast wpisać po prostu np. facebook . pl to wpisuje google . pl, a potem w wyszukiwarce dopiero facebook.pl xd
No a poza tym, dziwię się, że ludzi dziwi, że mnie obrzydza ciąża. Wie to naprawdę mało osób (mój facet, przyjaciółka, mama i siostra) a mimo wszystko wszyscy próbują mi wmówić, że to piękny okres. A mnie po prostu brzydzi, że płód miałby się we mnie rozwijać, ruszać, żywić we mnie.. Nie wiem jak to możliwe, ale to okropne. I te 4 osoby mimo, że akceptują moje "NIE" do dzieci, to jednak nie rozumieją tej drugiej sprawy.

p.s - żeby nie było - do siostry się nie odzywam.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 15:53   #2247
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
A mnie dziwi, że ktoś zamiast wpisać po prostu np. facebook . pl to wpisuje google . pl, a potem w wyszukiwarce dopiero facebook.pl xd
to ktoś tak robi? LOL
Stary 2013-01-21, 16:01   #2248
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
to ktoś tak robi? LOL
mój Tż tak wpisuje niektóre strony, nie mam pojęcia dlaczego, Tż chyba sam tego nie wiem
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 16:14   #2249
coffee
and cigarettes

Robienie z tego nieszczęsnego kodu pocztowego wielkiej tajemnicy nieco mnie dziwi. Ale już cieszenie się, że reklamy na stronach generowane są na podstawie czytanych artykułów czy że dane o wszystkich przebytych operacjach, chorobach są dostępne przez telefon dla każdego, kto zna jeden numer - to dziwi mnie bardzo. Z czego tu się cieszyć?
Niedługo po zaginięciu Iwony Wieczorek ktoś tu napisał, że każdy człowiek po narodzeniu powinien mieć wczepiony jakiś nadajnik i wtedy zniknąłby problem zaginięć, każdego dałoby się znaleźć niemal od razu.
No kurde. Zarówno 'śledzenie' mnie w Internecie, jak i poza nim jest trochę przesadą. Bezpieczeństwo w postaci mapki pokazującej gdzie jestem w danej chwili, ułatwianie zakupów czy sugerowanie, czym mam się interesować - spoko, jeśli mam 3 lata. Ale dajcie spokój, dorosłemu człowiekowi wyświetlać, co ma kupić, bo kupił tamto?
Trochę mnie zaczyna przerażać taki brak odpowiedzialności, pomyślunku czy rozwagi i przyzwolenie na kontrolę wszędzie i zawsze.

Któraś z Was pisała, że google generuje reklamy na podstawie treści maili... Coś w tym może być. Spróbujcie napisać maila na gmailu, w treści napiszcie 'w załączniku przesyłam...' ale nie dodajcie załącznika. Jeśli nic się nie zmieniło - wyskoczy Wam okienko z ostrzeżeniem w stylu 'napisałeś, że jest załącznik, ale go nie dodałeś'. No tak, niby spoko, automat na pewno, można uniknąć gafy, ale jednak jakoś dziwnie.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 16:40   #2250
lone bird
Rozeznanie

Dziwi mnie, że studenci nie umieją się odpowiednio ubrać na egzamin, kurczę zawsze mi się wydawało, że są to sytuacje kiedy wypada założyć bardziej "odświętny" strój, a nie dżinsy, kolorowe bluzki z dużymi dekoltami itp. Nie wiem, może jestem staroświecka, ale kiedy w sesji letniej dziewczyny przychodziły w krótkich szortach, bluzkach na ramiączkach, to mnie wmurowało. I dziwię się, że żaden wykładowca nie zwraca na to uwagi. Pewnie dlatego to wykorzystują, ale ciekawe jak kiedyś trafią na takiego co się przyczepi

lone bird jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości