|
|
#2761 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. V
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2762 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() _________ jeszcze jedno pytanie, jakie staniki kupujecie do karmienia na początek? w SR coś mówili, żeby nie te typowe do karmienia bo dziecku zwłaszcza na początku daje się całą pierś a nie tylko fragmencik wystający ze stanika do karmienia i że od tych "karmników" coś tam się może robić z piersią/pokarmem (?) (nie pamiętam). mają być zwykłe bawełniane. czyli jakie? bo mój móżdżek chyba tego nie ogarnia. i jak nosząc taki zwykły w szpitalu nakarmić dziecko? zdejmować za każdym razem cały? a może chodzi o to, żeby mieć taki najzwyklejszy, bardzo szmaciany, cieniutki? takie jeszcze istnieją?
|
|
|
|
|
|
#2763 |
|
Zadomowienie
|
Nestelle! Ty naprawde świetnie wyglądasz! Nie wiem gdzie te kg i grube nogi! Laseczka
|
|
|
|
|
#2764 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bylam wtedy w 28 TC, ale wyniki u lekarza jeszcze, w przyszlym tygodniu bede je chyba miec, bo mam u niego wizyte
|
|
|
|
|
|
#2765 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no ale jednak nie ma w tym sensua po Tobie rzeczywiście nie widać tych kg ślicznie wyglądasz ale skoro Twój synek mówi że masz grube nogi to wcześniej musiałaś mieć na prawdę szczuplutkie, bo mi (a nie mam porównania jak było przed ciążą) wydają się normalne, wcale nie grube
|
|
|
#2766 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2767 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2768 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie szukałam o tym info, ale tak na szybko wygląda że to jakiś mit
"Jaką twardość materaca wybrać? Jeszcze kilkadziesiąt lat temu wierzono, że materac dla noworodka powinien być twardy. Dzisiaj jednak zaleca się dobór średniej twardości, która pozwoli połączyć wygodę z ogólnymi wskazaniami w tym temacie. Stopień twardości powinien być dobrany do wagi dziecka. I tak materace gąbkowe tak często powszechnie krytykowane, jeśli są wybrane w dobrej jakości, są w stanie dać dobre podparcie dla bardziej giętkiego kręgosłupa. Waga dziecka jest bowiem na tyle mała, że nie trzeba się obawiać trwałych odkształceń materiału, z jakiego został wykonany materac. Wraz z wiekiem, a zwłaszcza u dorosłych, materac powinien być dobrany w taki sposób, by nie dochodziło za jego pośrednictwem do zwyrodnień pleców." http://www.sosrodzice.pl/materac-do-...a-jaki-wybrac/ http://www.ciazowy.pl/artykul,jak-wy...ka,1079,1.html Na twardo czy na miękko? Pierwszy mit, jaki dotyczy materaca, to ten, że musi być on twardy. Nic z tych rzeczy – powinien być – jak zwykle w tego typu dylematach – nie za twardy i nie za miękki.
|
|
#2769 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
coś takiego http://allegro.pl/bezszwowy-biustono...903019783.html albo http://allegro.pl/biustonosz-stanik-...956425867.html Na pewno nie od razu usztywniane Hot Milk'i
|
|
|
#2770 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Już pisałam wcześniej, ale napiszę ponownie ![]() Ja kupiłam dwa bawełniane biustonosze do karmienia. Mają odpinane przody dzięki czemu są wygodne- podwijasz bluzkę, odpinasz i karmisz, a nie męczysz się z wyciąganiem piersi górą czy bokiem. Juz w nim parę razy chodziłam i naprawdę jest wygodny. Tak, cały czas są dostępne zwykłe bawełniane biustonosze )
|
|
|
|
#2771 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2772 | |||
|
Rozeznanie
|
Dziękuję dziewczyny
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja niestety nie :/
|
|
|
#2773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tu znowu się ja jestem zaprzeczeniem tej teorii bo w zeszłej ciąży przybyło mi 17 a porod był szybciutki(choć mega bolało ).... A mój kuba mówił mi także coś o mojej pupie ....ale tego Wam oszczędzę
|
|
|
#2774 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
Trochę późno ale wkońcu zamierzam się do Was przyłączyć Termin urodzenia mojej córeczki to 19 marzec, chociaż jak to lekarz mi powiedział, to jeśli dziecko urodzi się w terminie to zwykły przypadek. Od lutego muszę zmienić lekarza prowadzącego ciąże. bo mój obecny niestety odchodzi z przychodni. Trochę się obawiam bo jakoś już do niego przywykłam. Zaczynam się martwić zakupami Co muszę kupić już, żeby później o tym nie myśleć. Póki co mam tylko wózek i łóżeczko. Wanienka i fotelik będzie wnet. Ale co ja potrzebuje do szpitala i zaraz po?Jakie macie dolegliwości? Mnie tylko bolą strasznie nogi, przez co w nocy spać nie mogę. |
|
|
|
|
#2775 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a też nie chcę kupować w ciemno bez przymierzania i pomacania ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2776 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do wyprawki szpitalnej dla Ciebie i malucha, zapraszamy na pierwszą stronę forum gdzie znajdziesz wiele przydatnych linków dolegliwości u każdej są inne. Ja mam np, głównie zadyszkę, poranne bóle podczas chodzenia, zgaga (od czasu do czasu) czy ból kręgosłupa. Ale nie narzekam, w końcu nikt nie mówił, że będzie łatwo, a źle nie mam. )Mój lekarz chyba też będzie odchodził z przychodni, musze go jeszcze wypytać w czwartek kiedy ma to zamiar zrobić
|
|
|
|
#2777 |
|
Przyczajenie
|
Witam mamuśki
![]() Jest z Was któraś z woj kujawsko-pomorskiego? Wczoraj byłam zwiedzić szpital, w którym chcę rodzic. Jestem jak na razie pozytywnie nastawiona. Warunki jak w hotelu. Wszystkie pięknie, czysto, nie śmierdzi szpitalem. Zapach jak w domku. W ogóle taka atmosfera domowa. Pokoiki kameralne, maks 3 os. W każdym wanienka do kąpieli maleństwa, umywalka, przewijak. Nawet sala porodowa mi się podobała Wszystko utrzymane w lekko fioletowej tonacji, nie żadne sterylnie białe pokoje.. brr Pani pielęgniarka bardzo sympatyczna, zobaczymy jak dalej Dziecko jest badane i szczepione przy mamie, tak samo jest czynny przez 24h porady laktacyjne, uczą jak maleństwo przystawiać do piersi itd.. tak samo codziennie rano przychodzą i pomagają mamie kapać dziecko, co dla pierworódek jest wg mnie genialne.. ja na pewno będę się bała n początku tego malucha kapać, a jednak jak mi pokażą, to poczuję się pewniej.Oby tylko wszystko było dobrze. Martwię się, żeby mi się dobrze ułożyła.. jak byłam 2 tyg temu na usg to leżała nóżkami w dół. :/ ale lekarz powiedział, że jeszcze się obróci.. oby.. |
|
|
|
|
#2778 |
|
Raczkowanie
|
A jest któraś z Was może z okolic Nowego Sącza? Byłoby miło koogś z okolic tutaj znaleźć
Mój lekarz właśnie jest tylko do końca stycznia. |
|
|
|
|
#2779 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() malutko!Cytat:
jedyna kulinarna radość dnia na którą czekam ![]() Cytat:
Cytat:
hiperbolizuje.
|
|
|
|
#2780 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
)Cytat:
![]() mam gdzieś jakieś sportowe staniki, muszę przeszukać, może akurat znajdą się tam jakieś z odpinanymi ramiączkami
|
|||
|
|
|
|
#2781 |
|
Rozeznanie
|
Co sadzicie o takim biustonoszu do karmienia? h t t p : / / allegro.pl/biustonosz-stanik-do-karmienia-bawelna-80d-i2920266650.html
|
|
|
|
|
#2782 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyno!
ja dolegliwość mam jedną: lenistwo i brak chęci do robienia czegokolwiek A poza tym zaniemogłam już w 80% z "obrabianiem" sobie ciała poniżej pępka
|
|
|
#2783 |
|
Zakorzenienie
|
To tak nadrabiam dalej
:nestelle: to twoj Lubus chyba grubych nog nie widzial Przechdnie wygladasz ![]() klementynka na sasiadow ..!! witam nowa Mamusie Jak us mogla cos wiecej napisac o sobie i kogo masz w brzuszku ;-) A wiecie co jakie pytania byscie chcialy zadac poloznej - mam miesiac na zebranie kilku no ale sama nie wiem o co pytac - czytam was w necie ksiazki i wydaje mi sie ze "wiem duzo" i jestem w |
|
|
|
|
#2784 | |
|
Zadomowienie
|
Witam i ja dzisiaj
Cytat:
![]() ![]() Mój teść, też mówi... że jemu nikt nigdy nie pomagał Kinga na chrzest pewnie dostanie od nich 1-szy prezent Moi znów już pytają, co nam kupić co upiec i co ugotować na chrzciny.
|
|
|
#2785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zwyczajny czyli wg mnie jak najbardziej się nada jak chcesz typowy do karmienia. tylko jak trafić z rozmiarem? |
|
|
|
|
|
#2786 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No bo wszyscy mówią o laktatorach, ale nikt nie mówi co robić z pokarmem. Ja np. nie chcę karmić butelką i nie chcę robić sobie mleczarni w domu więc pytałam czy mogę po prostu to wylać czy popełnię straszną zbrodnię. Właśnie na ostatnich zajęciach co do karmienia mówiła nam, że największą głupotą jest jak kobiety mówią: - nie mogę karmić piersią, bo jeśli chce to może i rzadko występują medyczne powody by nie karmić piersią - trzeba być na jałowej diecie, bo dziecku wszystko zaszkodzi- jej zdaniem, to też głupie, bo dieta powinna być zróżnicowana, a to nam zapewni nie tylko zróżnicowany i bogaty pokarm dla maleństwa, ale też pozwoli zachować równowagę w organizmie i możemy nawet nie mieć problemu z wypadaniem włosów - powinniśmy karmić nawet jeśli mamy np. grypę, bo wtedy dziecko wraz z pokarmem dostaje przeciwciała Zobaczymy czego się dowiemy na jutrzejszych zajęciach- będzie poród ![]() bmma Heh, cudaki z nich! Mój mąż poprosił w święta swoją siostre by była chrzestną. Tylko siostra mieszka naprawde daleko. No, ale okey. Jestem zwolenniczką chrztu gdy dziecko ma 3-4 tygodnie i chcę w tym czasie je ochrzcic. Coś czuję w kościach, że rodzina będzie wymyślać by przełożyć na wakacje, albo im termin pasujący. Ja zaś się nie ugnę
27.11.2009 - pierwsza randka 02.08.2012 - nasz ślub 25.03.2013 - me + you = Sławek Edytowane przez czarny flamaster Czas edycji: 2013-01-21 o 13:35 |
|
|
|
|
|
#2787 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2788 |
|
Zadomowienie
|
Heh dzięki, ale ja mam 157 cm i każdy dodatkowy kg widać
Co do staników do karmienia, to najlepiej kupić taki miękki na początek, a po porodzie resztę, bo na pewno rozmiary nam się zmienią, więc teraz trudno byłoby je dopasować, jeszcze jak pokarmu nie ma.
|
|
#2789 |
|
Raczkowanie
|
No cóż mogę o sobie powiedzieć. Póki co oczekuje córeczki
Dodatkowo studiuje zaocznie, na szczęścię ostatni rok, zostało tylko napisanie pracy mgr, tak to już wszystko mam zaliczone. Mieszkam z mężem w okolicach Nowego Sącza. Moja córeczka jak pokazało ostatnie USG ułożyła sie juz główka na dół Wszystko jest w porządku, oprócz tego, iz nie mogłam zrobić badania na glukoze. Niestety wymioty i brak badania ;/ Trochę zaczynam obawiać się porodu i pierwszych dni w domu. A najbardziej przeraża mnie myśl kąpieli maleństwa. Nie wiem dlaczego ale panicznie się tego boje. Trochę czuję się osamotniona w tej ciąży bo żadna moja bliższa koleżanka jeszcze przez to nie przechodziła ;/ Więc dlatego tutaj u Was szukam wsparcia i informacji |
|
|
|
|
#2790 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ciągle jesteśmy w mniejszości.Co do kąpieli, to tez się tego obawiam. Ciągle nie wiem, jaką wanienkę wybrać. Pytanko do wszystkich - ma któraś z was wanienkę Flexi Bath? Znalazłam ją na jakimś blogu i się poważnie zastanawiam, ma dobre opinie, jest dla dzieci do 4 lat, a potem można używać jako pojemnika na zabawki, basenik ogrodowy albo cokolwiek. W naszym przypadku byłaby bardzo wygodna, bo często wyjeżdżamy (no mam nadzieję,że nadal będziemy...) i nie trzeba dziecka kąpać w podejrzanych umywalkach czy wannach w obcych miejscach. Link http://allegro.pl/wanienka-flexi-bat...950172854.html A do niej można dokupić na początek wkładkę dla niemowląt do 8 miesiąca http://allegro.pl/profilowana-wkladk...950172839.html
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:46.

moze nie przy malutenkim dziecku, ale za jakis czas, jak mu sie pielucha w nocy odepnie jak sie bedzie wierciło, to bedziesz miec zasikane wszytko, a pranie wierzchniej warstwy materaca nie zawsze jest możliwe, ja miałam, i uzywam do młodej do teraz chociaż spi w lozku i długo nie chodzi w pieluszce, wypadki sie zdarzaja. 
Bylam wtedy w 28 TC, ale wyniki u lekarza jeszcze, w przyszlym tygodniu bede je chyba miec, bo mam u niego wizyte

już nie mogę się doczekać
współczuje!!! a na paciora to co jakieś globulki pewnie???
współczuję przeżyć.. 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
na sasiadow ..!!