|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. V
Co do palenia w trakcie ciąży i karmienia piersią- dla mnie to czysty egoizm. Widziałam parę razy przed szpitalem ciężarną z papierosem i zastanawiałam się czy ona w ogóle myśli co funduje swojemu dziecku. Tyle kobiet w ciąży z myślą o dziecku rezygnuje z kawy czy ulubionego sushi, albo mają wyrzuty sumienia jeśli ich skosztują. Najbardziej mnie jednak w tej mojej znajomej wkurzyło to, że ciągle powtarza, że mogłaby mieć więcej dzieci, że tak bardzo chciała mieć drugie (przed nim straciła jedną ciążę i też namiętnie paliła) i w ogóle, a mała dostaje to wszystko z jej mlekiem.
Coraz ciężej jest mi ostatnio się poruszać. Mąż proponuje, że zacznie mi buty zdejmować jeśli tego potrzebuję Jakoś ostatnio mamy taki przypływ uczuć do siebie, jak szczeniaki jakieś, wariactwo. Chyba fakt, że to koniec czasu we dwójkę to sprawia. Wiecie co ostatnio chodzi mi po głowie? Zastanawiam się jak przywitać maluszka gdy już pojawi się na świecie. Co pierwsze chciałabym do niego powiedzieć, co chciałabym by usłyszał. Jak pomyślę, że biedny taką ciężką drogę musi przejść by wyjść na zewnątrz, to mam wrażenie, że mój ból przy tym to pikuś.
|
|
|
#3542 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za rady z glukometrem, jak wrócę z pracy do domu to spróbuje od nowa, bo bardzo się zniechęciłam i mam skichany humor przez to i warczę na wszystkich wkoło, więc lepiej mnie dzisiaj nie zaczepiać
![]() Optymistyczne jest to, że dzisiaj zaczynamy remont sypialni, przerabiamy ją na jasny wesoły pokój z kącikiem dla niemowlaka
|
|
#3543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiście nie krytykuję chodzenia na 3D, tylko czasem z tego co czytam lekarze wysyłają na nie bo robi je ktoś znajomy, albo oni sami i biorą za to kasę ![]() w najnowszym M jak Mama (luty) jest artykuł o 3 i 4 D. pytanie do lekarza: Czy USG 3D lub 4D jest potrzebne do dokładnej oceny płodu? Czy jest to raczej atrakcja dla przyszłych rodziców? odpowiedź: Gin ocenia rozwój oraz budowę dziecka na USG 2D. Umożliwia ono prześwietlenie dziecka i obejrzenie narządów wewnętrznych. USG 3D i 4D pozwala natomiast spojrzeć na dziecko z zewnątrz, dlatego jego zastosowanie do celów diagnostycznych jest bardzo ograniczone. można np. zobrazować i ocenić rozszczep wargi, wtedy rodzice będą na to przygotowani. 3D i 4D jest jednak przede wszystkim przeżyciem dla rodziców i tu należy upatrywać jego wartości, a nie w znaczeniu diagnostycznym. |
|
|
|
|
|
#3544 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
..... ja nawet jak spać nie mogę to siły na kompa nie mam...... - za tydz.!- - ![]() Cytat:
za tydz! za niskie cukry.... !oj cukrowe dziewczyny podziwiam WAS !!!! te pomiary ,dietka, obliczenia..... jakby ciąża to było za mało..... Ja jestem taką bohaterką ,że raz jak teściowa(zaawansowany cukrzyk)mierzyła mi poziom cukru swoim aparacikiem to wszyscy wokół się śmiali ze mnie , co pyknęła to odskoczyłam z krzesłem do tyłu..... a zpalca kapka dosłownie ..... ile ona pasków na mnie zmarnowała..... jak w końcu się udało to ale jej wypominałam moja wieeeelką krzywdę !!!! Cytat:
za tydz!!!Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
w takim raziem My tez będziemy długo razem żyć bo mojemu tżtowi często sięśni ,że go zostawiam albo zdradzam ...... co najlepsze ,że jak się obudzi to jest na mnie zafochany ....
|
|
|
#3545 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tego co ja wiem, to 3 d nie ma znaczenia, tak pisze mój gin od usg o tym
" Badania trójwymiarowe i czterowymiarowe, 4D HD live, często są rozumiane przez pacjentki jako badanie dokładniejsze, jednak mają znaczenie tylko w przypadku stwierdzonej wady płodu do uściślenia diagnozy, a nie wykluczenia wady wrodzonej u prawidłowo wyglądającego płodu. Powszechnie technika 3D rozpowszechniła się z uwagi na ciekawe wrażenia estetyczne obrazów rekonstruowanych, które my wykorzystujemy tylko w formie przerywnika w badaniu pod warunkiem, że mamy dobrze ustawione dziecko w brzuchu i w miarę szczupłą pacjentkę. Nie pobieramy opłat dodatkowych za takie tzw. komercyjne 3D, 4D, bo uważamy, że byłoby to nieuczciwe nie dając pacjentce korzyści diagnostycznych." http://dobreusg.pl/czeste_pytania#t1n212 Ważne jest czy było sprawdzone to podczas usg III trymestru: Ultrasonograficzna ocena rozwoju ciąży (czas wykonania badania 18 – 22 t.c. oraz po 30 t.c.). 1. Stwierdzenie liczby płodów, ich położenia i czynności serca. 2. Biometria płodu. BPD, HC, AC, FL + ewentualna orientacyjna masa płodu (OMP). 3. Ocena budowy płodu. − czaszka – ciągłość, kształt − mózgowie - komory, sploty naczyniówkowe, tylny dół czaszki, móżdżek, − twarz – profil, oczodoły, kości nosa, ewentualna ocena podniebienia i wargi górnej, − kręgosłup – ciągłość, symetryczność, − klatka piersiowa, serce – wielkość, położenie, prawidłowy obraz czterech jam, częstość i miarowość, − jama brzuszna – ciągłość ściany powłoki jamy brzusznej, żołądek (lokalizacja, wielkość, kształt), echogeniczność jelit − pęcherz moczowy − nerki – opis ewentualnych nieprawidłowości (szerokość układu kielichowomiedniczkowego) , − kończyny – ocena obecności kości udowych, ramieniowych, przedramienia, podudzia, rąk i stóp, ruchomość kończyn. 4. Ocena łożyska. − lokalizacja − struktura – stopień dojrzałości wg Grannuma (opis ewentualnych nieprawidłowości budowy, krwiaków pozałożyskowych ) 5. Ocena sznura pępowinowego. − liczba naczyń, − opis ewentualnych nieprawidłowości 56. Ocena objętości płynu owodniowego. 7. W uzasadnionych klinicznie przypadkach – ocena szyjki macicy - badanie głowicą przezpochwową. Badanie ultrasonograficzne serca płodu Badanie to powinno obejmować ocenę: 1. Położenia serca 2. Wielkości serca – (1/3 klatki piersiowej ) 3. Czterojamowości serca – (uwidocznienie tzw. „krzyża serca”) 4. Rytmu serca – (miarowy 120 - 160/min) 5. Zalecane jest uwidocznienie skrzyżowania dużych naczyń (drogi wypływu z lewej i prawej komory serca) Nieprawidłowość dotycząca położenia, wielkości, budowy lub rytmu serca jest wskazaniem do badania kardiologicznego płodu w ośrodku referencyjnym. Jak to jest to 3d/4d ekstra gadżet.
|
|
#3546 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A filmik rewelacja, uśmialiśmy się z tż'tem
|
|
|
#3547 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dzięki kochane za wsparcie i wybaczcie że Wam tu trochę przynudzamy na nie ciekawy dla Was temat
|
|
|
#3548 |
|
Rozeznanie
|
no hemoglobina nie taka niska bo 10,9 tak jak ostatnio, a gin mówi ze chce zeby chociaz powyzej 11 sie podniosła, a mi ciezko sie wchłania zelazo, tak jak mamie mojej, zawsze miala z tym problemy, a to są ampułki do picia 20 ampułek kosztuje lekko ponad 60 zł a ja mam 2 opakowania dlatego ok 130, ale teraz bede wszystko robic zeby poprawic te wyniki.
|
|
|
|
|
#3549 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3550 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry z pracy....Kurcze jest 11.40 a mnie juz plecy bola- dobrze że jeszcze dwa tygodnie i jeden dzień- mam nadzieję , że gonka wypisze "zieloną lucynę".
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
jak mnie ludzie wkurzają- co chwilę slyszę: - jak się czujesz- na pewno źle... - cos blada jestes- zawsze jestem (ja)- nie teraz bardziej - na pewno się przemęczasz... - po co chodzisz do pracy... - czemu nie pójdziesz na dluzszy macierzyński... kurde rozumiem pytania, ale dlaczego każdy lepiej wie jak się czuje, czemu mi planują zycie- ile powinnam być na macierzyńskim, czy póść na wychowawczy.....echhhh
|
|
|
#3551 |
|
Zadomowienie
|
Ja na następnej wizycie mam pierwsze USG w 3 trym już i wtedy poprosze o 3d i poprosze o nagranie. Uważam że to świetna pamiątka.
|
|
|
|
|
#3552 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
no nic, trzeba coś w domu zrobić, choć ochoty brak.. ![]() łapię za szmatkę i odkurzacz..
|
|
|
#3553 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3554 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
o tak dietką staram sie pomagać , wiadomo, jem wołowine, szpinak, brokuły, orzechy, kakao z żelazem, buraki , to staram sie utrzymywac w tygodniowej diecie Monica ja usg w III trym. robie 4 luty, ale moja ginka mówiła ze ono nie jest az takie ważne jeżeli wczesniej wszytsko wychodziło ok, a na kazdej wizycie co 3 tyg mam robione zwykłe usg 2d, ale ono jest bardzo krótkie, pomiary + serduszko , moze z 3 minutki to trwa. Wiec zapisałam sie na 3/4d na to w III trymestr. ale zastanawiam sie ciagle czy nie zrezygnowac, ale jednak chyba nie zrezygnuje, tym bardziej, ze nie mam zadnej pamiatki z 3/4 d , jak dzidzius jest taki wiekszy, mam z 13 tygodnia tylko. A tez licze na to ze lekarz dokladnie wszystko obejrzy i oceni,a jak mały nie bedzie chciał ładnie pozowac no to trudno, to tak na prawde nie najwazniejsze Edytowane przez mariolci Czas edycji: 2013-01-25 o 12:22 |
|
|
|
|
|
#3555 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
- ty nic nie jesz! - ty napewno się źle odżywiasz! |
|
|
|
|
|
#3556 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
|
#3557 |
|
Zadomowienie
|
Jak mnie to pytanie wkurza. A jeszcze bardziej irytuje mnie zdziwienie ludzi jak mówię: "Czuję się naprawdę wyśmienicie!". Powinnam przecież stale użalać się nad sobą i zacząć marudzić jak to fatalnie jest. Marudzenie zostawiam dla męża i mojej mamy
![]() Chyba zrobię sobie frytki. Mąż będzie dziś później trochę i nie wytrzymam nic nie jedząc do tej pory. Mama mi zadzwoniła, że będę mieć laktator za całe 10zł. Stwierdziłam, że wezmę, bo jak położna mówiła o wzmożonej laktacji, a ja spojrzę na swoje piersi, to chyba będę tryskać mlekiem w każdą stronę )
|
|
|
#3558 | ||||
|
Zadomowienie
|
no to myślę, że jednak strippi będzie pierwsza
Cytat:
a oni na kasie przecież nie widzą jaką datę wpisałaś, więc mogą i z brzuchem widzieć... przecież to moze być Twoje drugie dziecko ![]() co do aktywności karty to można wpisać jeszcze dwójkę dzieci także jak się skończy ważność na pierwsze to wpisujesz kolejne i z głowy ![]() Cytat:
ale wysyłać pogróżki do ciężarnej to już przesada ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
|
|
|
#3559 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja byłam Wyszły mi właśnie jakieś słabe przepływu z macicy i w czwartek mam kontrolęCytat:
Cytat:
no i co? Tyle się nacytowałam i gdzieś poznikały cytaty Nie pamiętam co komu chciałam napisacA ja się witam w 33 tyg ![]() I w załączeniu Gucio w swoim domku
|
|
|
#3560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja się zgłaszam dobrowolnie ale na drugą ![]() dla mamy i Gucia
|
|
|
#3561 |
|
Zadomowienie
|
Pięęęękny domek ma Gucio
|
|
|
#3562 |
|
Zakorzenienie
|
panik22
Ja obstawiam - 1 LiwkaO - 2 strippi - 3 dragusia Lecz mysle ze dwie ost w tym samym dniu urodza ..!!! ![]() nestelle Kompik byl wylaczony - techonika No i ja wracam do domku nawet zakupy zrobilam Na obiad taka dobra jestem siostra przyjdzie i zrobi - dzis serwuje rybe w sosie
|
|
|
|
|
#3563 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
muszę sobie poczytać dokładniej co jeszcze jeść Cytat:
![]() pochłaniam Pieśń lodu i ognia, 6 część to kontynuacja Gry o tron. strasznie mnie wciagnęła a ludzie to lubią słuchać ze inni też mają do dupy, i wogole ze jest nam źle, i dawać dobre rady jak nie byli w takiej sytuacji zwłaszcza, jak sie mnie ktoś pyta jak się czuję to odpowiadam; dziękuję dobrze, i nie mają się do czego przyczepić. nie wiem jak inne narody ale polacy to lubią ponarzekać, jak się pytam znajomych co u was? to przewaznie słysze, ze ten chory albo auto nam sie zepsuło, itp. a ja bym chciała usłyszeć planujemy wakacje tu i tu, bylismy tu i tu, chcecie zdjecia ogladnac? w gronie dobrych znajomych nie odbieram tego jak chwalenie sie tylko normalną rozmowę. rozładowałam zmywarkę, załadowałam pralkę - mogę już skonczyć porządki na dziś? wystarczy mi jedno rozgrzeszenie
|
|
|
#3564 |
|
Rozeznanie
|
a co do tych warsztatów "bezpieczny maluch" to warto tam isc? czy mozna sie zanudzić, bo z tego co widze to trwają 4 godziny, to jednorazowe chyba spotkanie. Które mamuski były niech przypomną , i z mężami jest sens isć czy lepiej nie, heeee 4 godz słuchania nie wiem czy mój by przeżył, chyba ze są tez zajecia praktyczne w których trzeba uczestniczyc
|
|
|
|
|
#3565 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
a co do piwa 0%, to tż mi ostatnio kupił (tak sam z siebie) i powiem szczerze że wypiłam dwa łyki dalej nie mogłam, jednak mam opory, gupia jestem poza tym wole wino Cytat:
![]() Cytat:
![]() może weź sobie teraz L4 od rodzinnego, chociaż na tydzień, żeby złapać oddech ![]() Cytat:
![]() i brawo za wyniki ![]() Cytat:
![]() co do usg, ja byłam na 3d, dlatego ze chciałam mieć jakąś fotkę na pamiątkę. Oprócz nagrania, lekarz oczywiście sprawdził czy wszystko jest ok, ale robił to już na 2d. Tak jak pisały dziewczyny, 3d to raczej atrakcja dla rodziców. Ja w tej ciąży miałam usg robione tylko 3 razy - w 13, 20 i 29 tyg. (mój gin nie robi więc chodziłam do innego). Podobno tyle wystarczy. Cytat:
Cytat:
|
||||||||
|
|
|
|
#3566 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ze wystarczy co za dużo to nie zdrowo
25.02.2010 25.04.2010. 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
|
|
|
|
#3567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bez kitu ten nasz dom z Nowym rokiem jakis pechowy...Co mnie jeszcze zastanawia, to ze się starsznie brudzi;p;p wczoraj tż idealnie (tak, mówię t oja, co mi nigdy nic nie pasuje) wysprzatał mieszkanie, wyszorował łazienke odkurzył itp, a dzis juz jest kurz....Ja nie wiem w nocy ktosprzychodzi i brudzi, czy co?
Edytowane przez klementyna1 Czas edycji: 2013-01-25 o 13:16 |
|
|
|
|
|
#3568 | |
|
Zakorzenienie
|
i zjedz coś...
[QUOTE=czarny flamaster;38848714]Jak mnie to pytanie wkurza. A jeszcze bardziej irytuje mnie zdziwienie ludzi jak mówię: "Czuję się naprawdę wyśmienicie!". Powinnam przecież stale użalać się nad sobą i zacząć marudzić jak to fatalnie jest. Marudzenie zostawiam dla męża i mojej mamy ![]() QUOTE] ja juz odpowiadam: żyję, a jak slyszę to widzę- to odpowiadam i wiesz wszystko. Cytat:
ja uwielbiam horrory, thrillery medyczne.....
|
|
|
#3569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mamy znajomego który codziennie pyta konkubenta czy już się zaczęło. I nie jest to pytanie o P, tylko o "jazdy ciężarowe" (zgaga by go ucieszyła, jęczenie me, bóle etc.) śliczny domek hehe na razie prowadzisz ![]() Dragusia 4 Strippi 3 Liwka 2 Leonikowa 1
|
|
|
|
#3570 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki wielkie
, a jak się komuś nie podoba to proszę bardzo, zapraszam odkurzacz udostepnie, herbate nawet zrobię!!!![]() pytanko do tych co już korzystają z karty rossmana: czy oni duzo wysyłają na skrzynke i telefon, zwłaszcza na telefon? bo na maila to juz mi trochę śmieci przychodzi, ale telefonu bronię jak lew bo mnie wkurzają smsy z promocjami a oni tam strasznie wszytko chcą przy rejestracji karty i się waham.widzę ze macie podobne zdanie na temat komentarzy innych co do naszych ciąż i stanu zdrowia
Postępuj tak, abyś długo żył i dobrze ci się powodziło.J.M. Bocheński Edytowane przez trolla2405 Czas edycji: 2013-01-25 o 13:21 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.

Jakoś ostatnio mamy taki przypływ uczuć do siebie, jak szczeniaki jakieś, wariactwo. Chyba fakt, że to koniec czasu we dwójkę to sprawia. 

witam sie w 31 tyg - za tydzien zaczynam magiczna 8 
za tydz.!
, co pyknęła to odskoczyłam z krzesłem do tyłu..... a zpalca kapka dosłownie ..... ile ona pasków na mnie zmarnowała..... jak w końcu się udało to ale jej wypominałam moja wieeeelką krzywdę !!!!
a do tego Igorek miał w nocy 2 razy czkawkę, więc znów pobudka.
)..

no i jeszcze jest kwestia tego, że karta jest aktywna do ukończenia przez dziecko 3 roku życia, więc jeśli podałabym datę np. sprzed roku to automatycznie ograniczam sobie jej czas aktywności. a w tych danych daty urodzenia dziecka zmienić już potem nie można. nie do końca jeszcze zrozumiałam, ale tam każą wybrać "swoją" drogerię rossmann, czyli jak mam ich w mieście 5 i bywam przynajmniej w 3 a podam jedną to tylko w tym jednym rossmanie będzie obowiązywać karta i zniżki?
Nie pamiętam co komu chciałam napisac