|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI
Cytat:
![]() Cytat:
Przynajmniej u mnie w mieście Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1952 | |||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Cytat:
większość matek tak ma ale od czego masz nas na forum ![]() ---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Cytat:
najważniejsze, że prawidłowo się rozwijają ![]() ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ---------- wołajmy, może usłyszy ![]() S O L A A A !!! !!! !!!
Emilek ur. 31 stycznia 2014 Kubuś ur. 11 listopada 2012 Blanka ur. 10 lipca 2011 Aniołek Edytowane przez lady_kiss Czas edycji: 2013-01-25 o 16:50 |
|||
|
|
|
#1953 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1954 |
|
Zakorzenienie
|
aaa zapomniałam się pochwalić. wczoraj byliśmy u ortopedy i bioderka idealne : ))) następna wizyta jak mały skończy 3 miesiące. i nie musimy podwójnie pieluchować
![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- dlaczego tu nikogo nie ma?! ; o |
|
|
|
#1955 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ciekawe, jak to z tym jest...
|
|
#1956 |
|
Zakorzenienie
|
mi i położna kazała i pediatra mówił, że nie zaszkodzi. ale ortopeda wczoraj powiedział, że nie musimy tego robić, że jest ok.
a no i body teraz te mniejsze dalej są dobre, bo tak przez tą pieluchę niektóre były już za małe |
|
|
|
#1957 |
|
Zadomowienie
|
Hej!
Uffffffffffffff, od mojego ostatniego postu na stronie około 25 próbuję Was nadrobić i właczyć się do dyskusji ![]() Dziękuję za wszystkie rady odnośnie odparzenia - ostatecznie myję dupkę wodą z oilatum zamiast chusteczkami i smaruję alantanem+ kremem - wszystko się zagoiło. Kacperek ma dziś równo 4 tygodnie. Tydzien temu we wtorek (18doba zycia) ważył 4650g (3970 przy porodzie). Jest bardzo silny - podnosi glowę, preży się na rękach, trzyma głowe noszony na rekach - az się martwie, ze cos sobie zrobi w kregosłup, ale on tak uwielbia ogladac swiat. Karmie moim i mm w proporcji 30ml mojego i 60/90ml mm. Apetyt ma niesamowity, rzuca sie gwaltownie na butelke, az sie zapowietrza. Butelki i smoczki Avent oraz mleko BebilonComfort, ktore jest gestsze sprawily, ze udalo mu sie kilka razy zassac cyca! Co prawda jakos nie widze tego na dluzsza mete, bo gdy TZ go karmi, ja odciagam te nedzne 30ml, ale w pol godziny mam dziecko nakarmione, przewiniete i czasem nawet spiace juz po jedzeniu. A cyc zajal mu kilkanascie minut, a potem i tak dojadl mm, a ja odciagnelam laktatorem reszte mleka. No ale uczucie ssania znam ![]() ![]() Nie bylismy jeszcze na spacerze W przyszła srode TZ wraca do pracy i zostane z malym sama. Zobaczymy, jak to bedzie i czy dam rade z odciagniem mleka. Co do diety to trzymam dosc scisla, mimo, ze tak malo mu daje, ale mam zamiar ja poszerzac po weekendzie. Wrocilam do wagi sprzed ciazy, mieszcze sie (z trudem) w dawne ciuchy, ale nie cwicze, bo ciagle mam szwy. 4 tygodnie po porodzie, a one tylko zmieniły kolor i dalej trzymaja. Ktos pytal o monitor oddechu - kupialm zgodnie z rada na fb AngelCare niania+monitor i jestem bardzo zadowolona - w nocy wiem, ze gdyby zlapal bezdech, sygnalk mnie obudzi, w dzien wszystko slysze, gdy jestem w innym pokoju. Polecam. Maly nawet dobrze sypia, osatnio budzi sie w nocy co 3 godziny na jedzenie, w dzien czesciej, jest troche aktywny, wodzi wzrokiem, slucha glosu i muzyki, patrzy na swiecace elementy (konik FP) i kontrastowe obrazki. Nie odzywa sie jeszcze i nie chwyta nic do raczki. Szczepic bedziemy chyba 5w1 plus pneumokoki, ale mam jeszcze 2 tygodnie na zastanowienie. Przesylam zdjecia Kacperka i obiecuje czesciej sie odzywac. Buziaki |
|
|
|
#1958 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I dla ciebie za powrót do wagi przedciążowej ![]() Moje dziecię też coś aktywniejsze się robi. Dziś nawet leżała sama (!) ok.10minut(!) bez wrzasków (!) na naszym łóżku. Na konika też zaczyna zerkać, ale go traumatycznie kojarzy, bo do tej pory przypominałam sobie o nim, jak już była mocno rozwyta
|
|
#1959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja moją pannę hartuję, do -8 wychodzimy albo wystawiam na taras na godzinę
|
|
#1960 |
|
Zakorzenienie
|
ja w tym tygodniu tylko werandowałam, bo cały tydzień -10 i jeszcze śnieg po kolana, tż wychodził z córką na śnieg, bo chciała z tatusiem
|
|
#1961 |
|
Zakorzenienie
|
my w tym tyg. to tak co drugi dzień, bo zimno i śniegu dużo...
ale Kacperek silny mój ma 6 tyg. zaraz a leżąc tak głowy nie podniesie... ładnie trzyma tylko będąc w pionie na rękach |
|
|
|
#1962 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kurczeee, jak on już leży oparty na łokciach... Kuba 11 lutego będzie miał 3 miesiące i jeszcze nie widać, żeby tak miał leżeć...
|
|
#1963 |
|
Wtajemniczenie
|
Nepiys jaki fajny, i jak nozki zadziera do gory
|
#1964 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Dziękuję za miłe słowa dot. Kacperka. Jest silny, co potwierdziła pediatra na wizycie, kiedy noszę go w pionie, często zamiast oprzeć głowę o mnie, trzyma się wyprostowany i chwiejną głowką ogląda świat. Boję się, że zniszczę mu kręgosłup, więc kiedy tak robi, przekładam go na poduszkę i noszę poziomo. Ładnie przespał 4 noc z rzędu. Aż się boję pomyśleć, że tak mogłoby być cały czas ![]() Ciągle ma coś w nosie - nawilżamy powietrze, psikam wodą morską, a nosek ciągle zatkany, co często wybudza go ze snu. Spróbuję dłuzej werandowac - może to mu pomoże. Oczko nam się ropi, wycieram wacikiem z solą fizjol. ale on ciągle ręce tam wkłada. Położna srod. poradziła zakraplanie świetlikiem, ale na opakowaniu jest info, że dla dzieci od 12 lat - czy któraś stosowała u noworodka? Miłego dnia życzę
|
|
|
|
#1965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i pionie mój zachowuje sie podobnie do twojego, ale lezac za pioruny tak nie robi ;/ |
|
|
|
|
#1966 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A Kacperek śliczny I rzeczywiście jak ładnie trzyma główkę.---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- A w ogóle to co tu takie puchy??? |
|
|
|
|
#1967 | |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#1968 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze to może u nas tez spojowki - dzis zylki czerwone sie pokazaly i wydaje mi sie lekko nadpuchniete. Bede przemywac ta sola i czekac chyba do poniedzialku, co zrobie w weekend?
Czy z tym trzeba jechac na IP? Najgorsze jest przy dziecku to, że nic nie wiem - wszystko jest nowe, boję sie, że mu zaszkodze
|
|
|
|
#1969 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- My mamy jeszcze jeden problem ostatnio, maluszek ma problemy ze ssaniem, krztusi się, łyka powietrze, potem to mu przeszkadza w brzuszku i ulewa, chociaż odbijamy po jedzeniu. Prawdopodobnie jest za duże ciśnienie w cycu i nie nadąża łykać. |
|
|
|
|
#1970 |
|
Zadomowienie
|
My po wizycie u ortopedy, bioderka super, następna wizyta w ok. 5 miesiąca
|
|
|
|
#1971 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1972 |
|
Zadomowienie
|
Brawo za bioderka - my idziemy 5 lutego, maly nie odwodzi ich całkowicie na boki i aż sie boje, co nam powiedza.
Jak przemywac swoim mlekiem? Na gazik czy wkroplic do oka? Wiem, ze glupie pytanie, ale nie mam pojecia. |
|
|
|
#1973 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1974 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Batoniki musli. 59gr w lidlu. Kupiłam chyba 10 i zeżarłam w 2 dni Cytat:
Dlatego ja póki co nie chrzczę. Muszę dojrzeć do decyzji ![]() Cytat:
Jakby co mam do niej numer... Cytat:
Stwierdzam, że chyba będę ze sobą saperkę nosić na spacery ![]() Cytat:
I więcej się nie będe chwalić, że mam grzeczne dziecko bo od 2 dni powrót wrzaskuły Przez to swoje obżarstwo musiałam jej zaszkodzić, bo 1,5 dnia nie robiła kupki. I był płacz i lamenty i w ogóle ojessu masakra. Aż czopek poszedł w ruch. Swoją drogą - stosowałyście ? Bo ja aż niedowierzałam co takie malutkie dziecko jest w stanie wyprodukować w jedną malutką pieluszkę po połowie czopeczka... ![]() I kłeszczyn mam - kiedy zmieniałyście pampersy 1 na 2? Bo my robiliśmy podejście do 2 ale nadal za duże a dziecko 4 kg
|
|||||
|
|
|
#1975 |
|
Zadomowienie
|
My zmieniliśmy pampki na 2 właśnie coś około 4 kg. Przy 1 siuśki wylatywały już górą a to wyraźny znak, że są za małe. Przy 2 to się nie zdarza, tylko trzeba je wyżej zapinać.
|
|
|
|
#1976 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1977 |
|
Zadomowienie
|
W ogóle teraz przerzuciliśmy się na Dadę 2 i jak dla mnie są one OK
|
|
|
|
#1978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko jak mogła nas nie poinformować ![]() zużyłam tylko 2 małe paczki 1, dada i pampers, później od razu przeszłam na 2 ale dłuższy czas używałam dady 2 bo pampersy wydały mi się większe i przeciekały. dopiero teraz używam i dadę i pampersa 2. ale nie wiem ile mały waży, coś koło 4500
|
|
|
|
|
#1979 | ||
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() Moje dziecko poczuło sobotę bo się troszkę rozregulowało :-/ Poza tym ukazał się dziś dodatek w Gazecie Wyborczej ze zdjęciami maluszków urodzonych w Wawie i jest tam moja Patrycja Po 6 tygodniach! Co sobotę sprawdzalismy. Oni chyba tak specjalnie opóźniają żeby kupować gazetkę![]() Cytat:
:-* W pierwszej chwili wydało mi się dziwne w smaku, ale po kilki kęsach nie mogłam się opanować przed zjedzeniem całości ;-)) Ale zostawiłam sobie na jutro Dzięki !!! Jak masz więcej przepisów na szybkie ciasta typu wymieszać, przelać i upiec to chętnie wypróbuję ;-) Po zmianie mojej diety Patrycja ewidentnie lepiej się czuje, brzuszek nie boli i można z nią wytrzymać A dziś rano uśmiechała się więcej niż przez ostatnie parę dni razem wzięte Buźka też ładna się zrobiła bez krostek Cytat:
U mnie też rowerek stoi i się kurzy Chrzciny to my raczej na wiosnę, jeśli już.. co by ładna pogoda była i rodzinka nie miała oporów do przyjazdu z daleka ![]() Co do pampersów to my używamy już 2 od kilku dni bo 1 już nam przeciekały i robiły odgniecenia na skórze. A Soli dalej ni ma...
|
|
#1980 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Myśmy długo jechali na 1, mały miał koło 5 kg na pewno a nawet chyba ciut więcej. Potem bardzo krótko na 2, a teraz trójeczki (6,8 kg) ---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
No właśnie, co z Solą?? |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.

Klaudia 16.10.2009
Adam 18.11.2012

kurczeee, jak on już leży oparty na łokciach... Kuba 11 lutego będzie miał 3 miesiące i jeszcze nie widać, żeby tak miał leżeć...

Przez to swoje obżarstwo musiałam jej zaszkodzić, bo 1,5 dnia nie robiła kupki. I był płacz i lamenty i w ogóle ojessu masakra. Aż czopek poszedł w ruch. Swoją drogą - stosowałyście