Wakacyjne Mamy 2012 (XXI) - część VI - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-26, 22:02   #2581
depoison
Zadomowienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXI) - część VI

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
a ktoś u małża w pracy na hydeparku napisał, że ponoć Cybex kupił sobie wyniki crash testów i była afera i zapłacili za to ogromną karę. Ale nie znalazłam potwierdzenia tego dlatego traktuję to jako plotkę. Chociaż Cybexa i tak nie kupimy, ale z innych względów
aha, rzeczywiście, coś sobie przypominam, że pisałaś . Wg mnie o tyle jest to wątpliwe, że gdyby rzeczywiście coś takiego wyszło, była afera i kara do zapłacenia, to przecież ten fotelik już by NIE figurował na szczycie testów z 2012 roku

Mamcia, jak Ty robisz tę zupkę buraczkową? Kroisz, gotujesz i blendujesz? Coś jeszcze dodajesz?

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 22:06   #2582
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
no moja wydoila wszystko ale jak bekla to jej sie troche ulalo, tak z 30 ml :P
A moja wczoraj zwymiotowała. Bo ilość taka że ulaniem tego nazwać nie mogę Zaraz po jedzeniu, bardzo się śmiała, z 10 minut nieustannego chichrania i rzyg Fakt, ze zjadła wtedy bardzo dużo, chyba za dużo

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Leoś je około 180 ml co 3 godziny. Dziś podałam mu obiadek 4 godziny po mleku a i tak nie chciał. Za to mleko wypił duszkiem
gdzieś przeczytałam że w przypadku kp to rozszerzanie diety i tak na początku powinno być na zasadzie degustacji i zapoznawania się i ma stanowić max 1/3 posiłków - a reszta mleko (do 1 roku zycia) a więc z drojga złego - lepiej jak je mleko a grymasi na stałe pokarmy niż odwrotnie (zwłaszcza że stałe też ładnie je )

Cytat:
Olcia ja tez mam taka nadzieje dostala tez viburcol, zobaczymy, choc wczoraj tez dostala czopek a budzila sie chyba z 6 razy. po mleku zajelo i ponad pol godziny zeby ja uspac ja nie wiem co jej sie tak poprzestawialo kiedys to sie pierwszy raz budzila na mleko w okolicach 5 rano wydoila i do spania a teraz ehhhhhhh
nie wiem gdzie szukac przyczyny tych jej nocnych pobudek tego krecenia sie itd, napewno nie jest jej za goraco ani za zimno, nie wiem czy to zabki ale nie placze jakos w dzien troszke marudzi ale generalnie jest pogodna juz sama nie wiem :/
To podobnie jak u nas. Przez ostatnie 3 tyg. (z wyjatkiem ostatniej nocy) mam po 5-8 pobudek Na bank nie chodzi o jedzenie, bo czasem to wystarczy ją przytulić i zasypia ponownie. Nie wiem co to, w ciągu dnia trochę bardziej marudna, ale generalnie wesoła.

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
widzę, że nie tlyko u nas problemy jedzeniowe, ech, u nas dziś był cycek 3x i nic więcej
a dlaczego tak malutko zjadł?

Cytat:
może to jednak ząbki U nas były nocne pobudki przy pierwszym ząbku, a wczoraj marudzenie i smutaski cały dzień i dziś mamy drugiego zębola.
gratulacje
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 22:10   #2583
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
aha, rzeczywiście, coś sobie przypominam, że pisałaś . Wg mnie o tyle jest to wątpliwe, że gdyby rzeczywiście coś takiego wyszło, była afera i kara do zapłacenia, to przecież ten fotelik już by NIE figurował na szczycie testów z 2012 roku

Mamcia, jak Ty robisz tę zupkę buraczkową? Kroisz, gotujesz i blendujesz? Coś jeszcze dodajesz?

no też tak myślę.
ktoś jeszcze sugerował, że te cybexy mają tak dobre wyniki bo są "projektowane pod manekiny" (cokolwiek to znaczy). Może chodzi o to, że one są projektowane z myślą o jak największym bezpieczeństwie, ale kosztem komfortu dziecka - i tu bym się z tym zgodziła, ale to tylko moja subiektywna opinia

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
gdzieś przeczytałam że w przypadku kp to rozszerzanie diety i tak na początku powinno być na zasadzie degustacji i zapoznawania się i ma stanowić max 1/3 posiłków - a reszta mleko (do 1 roku zycia) a więc z drojga złego - lepiej jak je mleko a grymasi na stałe pokarmy niż odwrotnie (zwłaszcza że stałe też ładnie je )
nooo to teoria wypisz wymaluj z BLW chociaż właściwie to oni to i na mm rozszerzają

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 22:10   #2584
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Dep a co tam mialam pod reka marchew pietruszka seler ziemniak burak zoltko :P gotuje w malej ilosci wody i duze pod przykryciem blenduje i do tego ugotowana polowka zoltka ! a i do gotowania sypalam majeranek.

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 22:12   #2585
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
u nas podobnie Mały je chętnie tylko mleko i kaszkę, owoce i ewentualnie samą marchew Już mu dziś zapowiedziałam, że do osiemnastki na cycku nie będzie
ja mojemu też to jutro powiem
ciekawa jestem skąd ten problem
Cytat:
]

o, to zupełnie odwrotnie, niż u nas. Zosia miała śmierć w oczach i aż odruch wymiotny, jak spróbowała cukinii

a co mówiła Agunia? najwyraźniej mi umknęło, zupełnie nie kojarzę, o czym mowa. Pytam, bo też rozważam Cybex Juno-Fix

hehe, właśnie, przypomniało mi się, że ja jeszcze lepszy interes zrobiłam!
Rok temu, nie znając jeszcze płci mojego dziecka, kupiłam w H&Mie pajacyk stylizowany na smoking. Cały czarny, klapy jakby z aksamitu, satynowa muszka. Zapłaciłam za niego 3 €, bo po świętach był już mocno przeceniony. Postanowiłam go zatem opylić przed tegorocznymi świętami, jako że dziewczynki w co jak co, ale w "smoking" nie ubiorę. Poszedł na ebayu za... 24 €!

mierzyliśmy i ten fotelik i mocno się nad nim zastanawialiśmy, wbrew pozorom dziecko wcale nie ma tam ciasno, nie kupiliśmy bo jednak Mały był w nim za głęboko i pierwsze co chciał robić to lizać tą poduszkę (gdyby był starszy to tego problemu by nie było a my z zakupem juz nie mogliśmy czekać) a dwa że pozycja spoczynkowa w nim jest żadna, niby jest a w praktyce jej nie ma a że dzieć w podróży śpi zawsze to choć troszkę musi się "kłaść"

świetne robisz interesy
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 22:16   #2586
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie pocieszam się tym, że mleko je chętnie na razie nie mam wielkiego parcia na zastępowanie mleka pokarmami stałymi. Raczej próbuję oswajać Małego z łyżeczką i nowymi smakami. Na pewno w końcu się do tego przekona. A za niedługo popróbujemy BLW- ciagle czekam na w miarę stabilne siedzenie choćby z podparciem.

Dziękujemy za wszystkie gratki

Też pomału rozkminiam temat fotelików I z uwagą czytam, co piszecie
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 22:19   #2587
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
nooo to teoria wypisz wymaluj z BLW chociaż właściwie to oni to i na mm rozszerzają
Agunia, babeczka, prowadząca szkołę rodzenia (bardzo sensowna kobitka) to samo mówi: ze podstawa to w dalszym ciągu kp a reszta to na zasadzie testów, prób, zapoznawania się z nowymi konsystencjami i smakami. I jest zwolenniczką BLW, ostatnio pytała TZ czy karmimy wg BLW. Pewnie się zdziwiła, ze wiedział o co chodzi (chociaż dajemy papki).

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

Agunia a BLW przewiduje jedzenie np. zupy?
Stary 2013-01-26, 22:23   #2588
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

Agunia a BLW przewiduje jedzenie np. zupy?
jak tylko dziecko nauczy się jeść łyżeczką to jak najbardziej
nawet w książce kucharskiej BLW są przepisy na zupy.

Wiecie co, przysłali mi dzisiaj na maila poradnik z family service, a w nim info, że najnowsze wskazania mówią o wprowadzaniu glutenu po 1 roku życia.
I teraz myślę - odstawiać czy dawać dalej

Stary 2013-01-26, 22:25   #2589
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
j
Wiecie co, przysłali mi dzisiaj na maila poradnik z family service, a w nim info, że najnowsze wskazania mówią o wprowadzaniu glutenu po 1 roku życia.
hmm... ja bym chyba już nie przerywała ekspozycji U nas trwa już 2 i pół miesiąca. A u Was?
Stary 2013-01-26, 22:27   #2590
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Agunia, babeczka, prowadząca szkołę rodzenia (bardzo sensowna kobitka) to samo mówi: ze podstawa to w dalszym ciągu kp a reszta to na zasadzie testów, prób, zapoznawania się z nowymi konsystencjami i smakami. I jest zwolenniczką BLW, ostatnio pytała TZ czy karmimy wg BLW. Pewnie się zdziwiła, ze wiedział o co chodzi (chociaż dajemy papki).
hmmmm czyli powinnam wyluzować z tymi papkami? troche mnie lekarka ostatnio pogoniła że mało je stałych pokarmów a i ja zaczynam się zastanawiać czy nie jest głodny na samym mleku

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

Cytat:

zgłupieć od tego można
Stary 2013-01-26, 22:29   #2591
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:

a wiesz, ze my w końcu nie wprowadziliśmy tego glutenu?
bo ta wspomniana przez mnie babeczka powiedziała mi, że rzeczywiscie zalecenia sa takie by wprowadzić do 23 tygodnia, a jeśli nie, to dopiero w 9 miesiacu życia... Tego 23 tygodnia nie jestem na 100% pewna, nie pamiętam. w każdym razie u nas, przy skończonym już wtedy 6 miesiacu było za późno
to czekamy do 9 miesiąca

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Agunia w Waszym przypadku to chyba bym nie przerywała ekspozycji. Te wszystkie zalecenia to już przegięcie, jedne z drugimi się wykluczają, a za pól roku będa jeszcze inne.
Stary 2013-01-26, 22:31   #2592
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
hmmmm czyli powinnam wyluzować z tymi papkami? troche mnie lekarka ostatnio pogoniła że mało je stałych pokarmów a i ja zaczynam się zastanawiać czy nie jest głodny na samym mleku[COLOR="Silver"]
i bądź tu człowieku mądry...
Stary 2013-01-26, 22:31   #2593
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
hmm... ja bym chyba już nie przerywała ekspozycji U nas trwa już 2 i pół miesiąca. A u Was?
tyle samo mniej więcej

Cytat:
hmmmm czyli powinnam wyluzować z tymi papkami? troche mnie lekarka ostatnio pogoniła że mało je stałych pokarmów a i ja zaczynam się zastanawiać czy nie jest głodny na samym mleku
eee zluzuj, lekarze lubią panikować, bo oni mają swoje tabelki i wytyczne i koniec (a tabelki i wytyczne pochodzą od krajowego konsultanta ds. żywienia i często gęsto są sprzeczne z tym, co się praktykuje w innych krajach i co mówią inni specjaliści w zakresie żywienia niemowląt - co ciekawe, te zalecenia mówią o wprowadzaniu pokarmów stałych w 4-5 miesiącu, a np. eksperci bobovity stosują teorię z BLW, czyli czterech oznak gotowości i zalecają rozszerzanie diety około 6 miesiąca, chociaż to oni mają większy interes we wcześniejszym rozszerzaniu diety - większe zyski)
prawdą jest, że po 6 miesiącu życia dziecko zaczyna mieć większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i samo mleko nie wystarcza, ale to zapotrzebowanie jest na początku minimalne i rośnie stopniowo, tak naprawdę dopiero około 9-12 miesiąca dziecko potrzebuje innych posiłków niż mleko, wcześniej ma się oswajać z pokarmami stałymi i stopniowo przygotować na zastąpienie nimi mleka

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2013-01-26 o 22:34
Stary 2013-01-26, 22:31   #2594
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
myślę, ze spokojnie możesz wyluzować, zacznie jeść a jak podejdziesz to tego ze spokojem i bez spięcia że musi, to nawet szybciej zacznie to wszystko jest na zasadzie prób i testów, a pediatrzy to... nie skomentuję nawet
Stary 2013-01-26, 22:35   #2595
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Te wszystkie zalecenia to już przegięcie, jedne z drugimi się wykluczają, a za pól roku będa jeszcze inne.
dokładnie

---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Cytat:
tyle samo mniej więcej
no właśnie. I nic złego się nie dzieje, prawda? U nas raczej jest ok, a L aż się trzęsie jak mu kaszkę dajemy. Także myślę, że mu to odpowiada= jest dla niego dobre Będziemy kontynuować
Stary 2013-01-26, 22:36   #2596
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

Agunia w Waszym przypadku to chyba bym nie przerywała ekspozycji. Te wszystkie zalecenia to już przegięcie, jedne z drugimi się wykluczają, a za pól roku będa jeszcze inne.
nooo już mnie to wkurza!
Ale chyba będziemy dalej dawać gluten, Luśka polubiła kaszkę, dostaje ją na noc i ładniej mi dzięki temu nockę przesypia
a mi jest łatwiej przemycić żelazo i witaminy

Stary 2013-01-26, 22:38   #2597
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
myślę, ze spokojnie możesz wyluzować, zacznie jeść a jak podejdziesz to tego ze spokojem i bez spięcia że musi, to nawet szybciej zacznie to wszystko jest na zasadzie prób i testów, a pediatrzy to... nie skomentuję nawet
no dokładnie

w takim razie ja przerywam ekspozycję, nie wiem ile podaje ale krótko, po mlecznej mannie boli go brzuch więc po dwóch dniach przerwy zaczęłam podawać kaszę mannę (teraz to już nie wiem jak się to odmienia) ciekawa jestem skąd ten 23 tydzień
Stary 2013-01-26, 22:39   #2598
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
nooo już mnie to wkurza!
Ale chyba będziemy dalej dawać gluten, Luśka polubiła kaszkę, dostaje ją na noc i ładniej mi dzięki temu nockę przesypia
a mi jest łatwiej przemycić żelazo i witaminy
a jakie witaminy dajesz? Ja tylko d3. Żelaza nie daję, bo miesiąc temu Leoś miał piękną hemoglobinę i pediatra powiedziała, że nie trzeba, ale boje się, że teraz zacznie spadać
Stary 2013-01-26, 22:45   #2599
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
no dokładnie

w takim razie ja przerywam ekspozycję, nie wiem ile podaje ale krótko, po mlecznej mannie boli go brzuch więc po dwóch dniach przerwy zaczęłam podawać kaszę mannę (teraz to już nie wiem jak się to odmienia) ciekawa jestem skąd ten 23 tydzień
nie wiem, ale natknęłam się na info, że jeśli przez okres ekspozycji nie zakończy się kp można wprowadzać i po 6 miesiącu

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

Cytat:
a jakie witaminy dajesz? Ja tylko d3. Żelaza nie daję, bo miesiąc temu Leoś miał piękną hemoglobinę i pediatra powiedziała, że nie trzeba, ale boje się, że teraz zacznie spadać
D3 i ostatnio do tego jeszcze cebionmulti.
Co do żelaza cały czas mamy zalecenie suplementować, chociaż ostatnio hemoglobina była piękna, ale Lu dostaje dawkę minimalną (profilaktyczną) więc nie powinno zaszkodzić, tym bardziej, że miała lekką anemię, a teraz weszliśmy w etap większego zapotrzebowania na żelazo, a ona jeszcze pokarmów stałych praktycznie nie je (no jakieś tam kawałki połyka, ale nie dużo)

Stary 2013-01-26, 22:48   #2600
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
nie wiem, ale natknęłam się na info, że jeśli przez okres ekspozycji nie zakończy się kp można wprowadzać i po 6 miesiącu
]
wiem ja też to czytałam a do tego pediatra mi tak mówiła no ale to ta sama co mnie pogoniła ze stałymi pokarmami więc już nie wiem co mysleć
Stary 2013-01-26, 22:50   #2601
depoison
Zadomowienie

Cytat:
Dep a co tam mialam pod reka marchew pietruszka seler ziemniak burak zoltko :P gotuje w malej ilosci wody i duze pod przykryciem blenduje i do tego ugotowana polowka zoltka ! a i do gotowania sypalam majeranek.
dzięki Czyli w sumie zupka jak zupka, tylko z dodatkiem buraka, czy jednak burak procentowo stanowi większość? Tak pytam, bo Zosia jeszcze nie jadła, a coś czuję, że polubi
(jak wszystko zresztą, oprócz cukinii)

Cytat:
no też tak myślę.
ktoś jeszcze sugerował, że te cybexy mają tak dobre wyniki bo są "projektowane pod manekiny" (cokolwiek to znaczy). Może chodzi o to, że one są projektowane z myślą o jak największym bezpieczeństwie, ale kosztem komfortu dziecka - i tu bym się z tym zgodziła, ale to tylko moja subiektywna opinia
to możliwe. Albo że testy biorą pod większą uwagę kościec dziecka-manekina (z którym, powiedzmy, niewiele się złego dzieje), ale już nie są w stanie ocenić zachowania tkanek miękkich (narażonych w Cybexie chyba bardziej).
Ech trudny wybór...

Cytat:
jednak?
Teraz to też bym już nie odstawiała (gdybym postanowiła dawać)

Cytat:
okłam ją następnym razem
I gdyby był głodny, to by zapewne jakoś dał Ci to do zrozumienia

Stary 2013-01-26, 22:51   #2602
wanilllka82
Wtajemniczenie

ide spać bo czekają mnie jeszcze co najmniej 4 nocne pobudki Młodego jedną przed chwilą zaliczył ale wystarczyło Go przytulić
Stary 2013-01-26, 22:53   #2603
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
wiem ja też to czytałam a do tego pediatra mi tak mówiła no ale to ta sama co mnie pogoniła ze stałymi pokarmami więc już nie wiem co mysleć
ale to co, jak dziecko nie chce jeść to sondę mu wkładać czy jak? I będziemy może dzieci tuczyć jak gęsi na foie gras :/ te terrory są wkurzające, najpierw laktacyjny, potem rozszerzania diety. A gdzie wsłuchanie się w dziecko i jego faktyczne, a nie tabelkowe potrzeby? Skoro nie chce, znaczy nie gotowy. Rośnie? No chyba nie ma wątpliwości. Nie choruje? Nie jest apatyczny? No to o co chodzi?
Dziecko mojej koleżanki zaczęło dopiero niedawno jako tako jeść pokarmy stałe. Ma ponad półtora roku. Wcześniej nie dało rady prawie nic w nią wcisnąć. I wiesz co? jest wulkanem energii, świetnie się rozwija.

Stary 2013-01-26, 22:57   #2604
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:

okłam ją następnym razem
wiesz tylko ja się właśnie zastanawiam czy on mi ostatnio nie daje do zrozumienia, tzn strasznie krzyczy, nasila się to popołudniu i wtedy jest spokojny TYLKO jakieś 30 min po karmieniu (ja bardzo krótko to fakt) no i to nocne jedzenie...

---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

Cytat:
ale to co, jak dziecko nie chce jeść to sondę mu wkładać czy jak? I będziemy może dzieci tuczyć jak gęsi na foie gras :/ te terrory są wkurzające, najpierw laktacyjny, potem rozszerzania diety. A gdzie wsłuchanie się w dziecko i jego faktyczne, a nie tabelkowe potrzeby? Skoro nie chce, znaczy nie gotowy. Rośnie? No chyba nie ma wątpliwości. Nie choruje? Nie jest apatyczny? No to o co chodzi?
Dziecko mojej koleżanki zaczęło dopiero niedawno jako tako jeść pokarmy stałe. Ma ponad półtora roku. Wcześniej nie dało rady prawie nic w nią wcisnąć. I wiesz co? jest wulkanem energii, świetnie się rozwija.
pocieszające, dzięki a że duży mój synuś to wszystkie wiemy
Stary 2013-01-26, 22:58   #2605
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
to możliwe. Albo że testy biorą pod większą uwagę kościec dziecka-manekina (z którym, powiedzmy, niewiele się złego dzieje), ale już nie są w stanie ocenić zachowania tkanek miękkich (narażonych w Cybexie chyba bardziej).
Ech trudny wybór...

jednak?
Teraz to też bym już nie odstawiała (gdybym postanowiła dawać)

okłam ją następnym razem
Ad.1 A wystarczyłoby, żeby zrobili jak w pogromcach mitów - użyli specjalnego żelu balistycznego doskonale imitującego tkanki miękkie. Ale pewnie to już za duże koszty by były

Ad.2
a no jednak. Zgłupieć można

Ad.3 Jak ja zawsze okłamuję to durne babsko w poradni wad i zaburzeń
no jasne, że by dał! I wcale nie pobudkami nocnymi, to taki etap w rozwoju po prostu, jak widać tutaj po wielu dzieciaczkach

Stary 2013-01-26, 22:59   #2606
Linka25
Zakorzenienie

Dziewczyny to już nas nie dotyczy, ale podaję cenne info bo moze komuś się przyda w przyszłości, mozna sobie zachować ten link: https://courses.fetalmedicine.com/lists/specialist
tu jest lista lekarzy z Polski (około 150) którzy mają certyfikat FMF - brytyjskiej organizacji, która kształci lekarzy w zakresie prenatalnej diagnostyki ultrasonograficznej. Jest to szkolenie na najwyższym poziomie. Ponadto ci lekarze są poddawani nieustannej kontroli co do jakości swoich usług. Innymi słowy: u tych lekarzy można wykonać usg tzw. genetyczne w ciąży i być pewnym że to profesjonaliści.
To wypowiedź prof. Sąsiadek genetyczki (wywiad w aktualnych Wysokich obcasach)
Są też listy lekarzy z innych państw świata: https://courses.fetalmedicine.com/lists/specialist

p.s. lekarz u którego robiłam usg jest na tej liście
Stary 2013-01-26, 23:01   #2607
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
wiesz tylko ja się właśnie zastanawiam czy on mi ostatnio nie daje do zrozumienia, tzn strasznie krzyczy, nasila się to popołudniu i wtedy jest spokojny TYLKO jakieś 30 min po karmieniu (ja bardzo krótko to fakt) no i to nocne jedzenie...
a może popołudniowa maruda po prostu, Luśka ma tak samo, do 12 aniołek, potem zaczyna być gorzej, więc idziemy na spacer i jest spokój, ale po powrocie ze spaceru znowu maruda, niezależnie od tego ile zje, nawet jak kaszkę dam to nic to nie zmienia. Po prostu potrzebuje wtedy większej uwagi, innych zajęć (chwila spokoju jest jak dostaje jedzenie w kawałkach - tylko ona więcej się nim bawi niż je, potem wraca do swoich standardowych zajęć - czyli zabaw na dywanie i zwykle już jest spokój, bo po prostu było COŚ INNEGO, tak samo działa spacer).

Stary 2013-01-26, 23:05   #2608
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
a może popołudniowa maruda po prostu, Luśka ma tak samo, do 12 aniołek, potem zaczyna być gorzej, więc idziemy na spacer i jest spokój, ale po powrocie ze spaceru znowu maruda, niezależnie od tego ile zje, nawet jak kaszkę dam to nic to nie zmienia. Po prostu potrzebuje wtedy większej uwagi, innych zajęć (chwila spokoju jest jak dostaje jedzenie w kawałkach - tylko ona więcej się nim bawi niż je, potem wraca do swoich standardowych zajęć - czyli zabaw na dywanie i zwykle już jest spokój, bo po prostu było COŚ INNEGO, tak samo działa spacer).
możliwe bo zabawa z reguły pomaga, dziś ewakuowałam się na zakupy bo już miałam dość, no albo te górne jedynki tak go męczą
Stary 2013-01-26, 23:06   #2609
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny to już nas nie dotyczy, ale podaję cenne info bo moze komuś się przyda w przyszłości, mozna sobie zachować ten link: https://courses.fetalmedicine.com/lists/specialist
tu jest lista lekarzy z Polski (około 150) którzy mają certyfikat FMF - brytyjskiej organizacji, która kształci lekarzy w zakresie prenatalnej diagnostyki ultrasonograficznej. Jest to szkolenie na najwyższym poziomie. Ponadto ci lekarze są poddawani nieustannej kontroli co do jakości swoich usług. Innymi słowy: u tych lekarzy można wykonać usg tzw. genetyczne w ciąży i być pewnym że to profesjonaliści.
Są też listy lekarzy z innych państw świata: https://courses.fetalmedicine.com/lists/specialist

ooo mi to się może przydać
do tego konowała u którego prowadziłam ciążę już nie pójdę, skoro nie rozpoznał hipotrofii.
I cały czas mnie jeszcze nurtuje jedna rzecz - u Luśki była hipotrofia symetryczna, co by wskazywało na powstanie problemu już na początku ciąży. Tylko że ponoć na wszystkich USG było wsio ok, płód miał prawidłowe wymiary dla wieku ciąży. To samo stwierdzili w szpitalu, ale oni bardzo szybko rzucili okiem na te USG. I taką mam zagwozdkę, bo ja zawsze jak patrzyłam na poszczególne wymiary, to głowa była ok, ale reszta zwykle "za młoda" chociaż gin mówił, że ok. I nie wiem co o tym myśleć, czy gin miał rację, czy jednak trochę zbyt olewczo podszedł do tematu.
Z drugiej strony ciążę mi długo pociągnął mimo tych skurczy, no ale te USG...

Stary 2013-01-26, 23:12   #2610
depoison
Zadomowienie

Cytat:
kurde, to trochę tak, jak Zosia w 3-4 miesiącu życia... Też chwilę po jedzeniu była spokojna. Tyle że jak dawałam częściej albo więcej (bo przecież już wtedy czasem robiłam jej mm) to nie chciała jeść

Cytat:

weszłam na Niemcy i mój też jest

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości