Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3 - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-26, 22:02   #2191
Neni1984
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3

Cytat:
Napisane przez stokrotka24 Pokaż wiadomość
ustawa wchodzi dopiero we wrześniu więc my rodząc wcześniej jesteśmy przed wejściem ustawy w życie, więc idziemy na normalne 6 miesięcy macierzyńskiego za 100 %, ale jak zadeklarujemy przed porodem, ze chcemy iść na rok, to następne pół roku będzie już 60 %. Bo normalnie było by 80 % przez cały rok. Ty masz szansę jeszcze się załapać na wejście ustawy jak dobrze nogi zaciśniesz może dzidzia wyjdzie dopiero we wrześniu, wiec będziesz miała problem z głowy. ja dzisiaj zaczęłam się zastanawiać nad tym macierzyńskim, bo 60 % to bardzo mało kasy

Ja jestem zdecydowana. Nie mamy na miejscu rodziny, najbliżej nas rodzice TŻ mieszkają, ale to i tak 40 km... Wolę mieć 60% niż płacić za żłobek/nianię i oddawać komuś dziecko.
Neni1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 22:03   #2192
stokrotka24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
w to mi się nie chce wierzyć, bo niby czemu jest te 60% jak jednak się zdecydujemy - pewność to będziemy mieć jak wejdzie w życie ustawa

ja to olewam fakt, że mało kasy, aby z dzieckiem jak najdłużej być i święty spokój od pracy
ja nie wiem, tak zrozumiałam jak dzisiaj dziewczyny tu pisały. Ja też wolę siedzieć w domu z dzidzią ale kasa tez by się przydała, tym bardziej, ze będzie więcej wydatków ale najwyżej poodkładam coś z tych 6 miesięcy na potem

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
Myślę, że mogą zapytać, ale, to chyba bezprawnie by było, że nie można przedłużyć
no nie wiem, chyba, ze ja źle zrozumiałam, co może się zdazyć, w końcu mam umysł w ciąży
Cytat:
Napisane przez Neni1984 Pokaż wiadomość
Poszłam siku, a wlazłam do wanny
Nieobliczalna jest kobieta w ciąży

"dwa serca jedno bicie, tylko Ty i Ja na całe życie"

Łukaszek
stokrotka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 22:08   #2193
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka24 Pokaż wiadomość
ja nie wiem, tak zrozumiałam jak dzisiaj dziewczyny tu pisały. Ja też wolę siedzieć w domu z dzidzią ale kasa tez by się przydała, tym bardziej, ze będzie więcej wydatków ale najwyżej poodkładam coś z tych 6 miesięcy na potem
Ja jestem w takiej sytuacji, że teraz nie mam nic... więc nawet jak dostanę 60% zasiłku to będzie dla mnie bardziej opłacalne niż teraz

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 22:19   #2194
stokrotka24
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jestem w takiej sytuacji, że teraz nie mam nic... więc nawet jak dostanę 60% zasiłku to będzie dla mnie bardziej opłacalne niż teraz
w takiej sytuacji to pewnie

oglądam ten serial dokumentalny o porodach do którego któraś z was dała linka i coraz bardziej przekonuje się do sn a wcześniej byłam za cesarką. Może i ja dam radę urodzić

Łukaszek
Stary 2013-01-26, 22:23   #2195
Neni1984
Zakorzenienie

To chyba ja dałam, ale sama jeszcze nie zebrałam się do oglądania
Stary 2013-01-26, 22:26   #2196
stokrotka24
Zakorzenienie

Cytat:
To chyba ja dałam, ale sama jeszcze nie zebrałam się do oglądania
tak myślałam, ze to Ty, bo dużo fajnych linków już dodałaś i tam mi sie skojarzyło

Łukaszek
Stary 2013-01-26, 22:27   #2197
Neni1984
Zakorzenienie

Bo wszystko co ciekawe zapisuje w zakładki, które mam pogrupowane
Stary 2013-01-26, 22:29   #2198
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Cytat:
Tylko, żeby średnia wyszła będzie trzeba odkładać pierwsze pół roku na drugie pół roku
no właśnie i z tym moze byc problem

Cytat:
Widzisz jakie my są pomocne?

Dobrze chociaż, że wszystkie napisały to samo
i do tego spamerki:P

Cytat:
Napisane przez charmeuse_25 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczynki, od jakiegoś czasu was podczytuje i wreszcie mnie oświeciło że może bym się do Was przyłączyła jeśli oczywiście zechcecie mnie przygarnąć. Mam na imię Ania, mam 31 lat i jestem w 15 tygodniu. Mam też 2 letniego synka Szymona.
witamy)

Cytat:
Napisane przez eveewe Pokaż wiadomość

eleine czytam nadal ksiazke i nie moge skonczyc. Czytalas ta sage Lackberg?
jest następna w kolejce, nie czytałam jeszcze. Nudna?

Cytat:
Napisane przez BelleFramboise Pokaż wiadomość
Cześć Mamuśki wpadłam tylko się przywitać i spadam dalej
Weekend spędzam u Mamy na wsi, a tam jest ciężko z internetem, więc będę miała DUŻO do nadrabiania
Trzymajcie się cieplutko
Miłego weekendu
oj bedziesz miała nadrabiania) wystarczy kilka godzin i przez nastepne kilka czlowiek siedzi i nadrabia

Cytat:
Poszłam siku, a wlazłam do wanny
Nieobliczalna jest kobieta w ciąży
dobre))

u mnie dzien zleciał szybko... posiedziałam z babka pomagając jej w pisaniu mgr.. zarobiłam trochę grosza... tylko zmeczona jestem od tego siedzenia przed kompem. Nie dosc ze 8h od pon do pt to jeszcze sobote dorzuciłam. No ale plusem są banknoty

mam pytanko do tych które używają smartfonów - ile trzymają wam baterie?

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 22:29   #2199
charmeuse_25
Raczkowanie

Hej dziewczyny, ja zanim urodziłam Młodego nie oglądałam żadnych filmików z porodów ani programów typu Porodówka (TLC) teraz nie robi to na mnie wrażania. Chociaż "strasznych" historii porodowych nie lubię słuchać to chyba bardziej działa na wyobraźnie niż wszelkie filmy.
Stary 2013-01-26, 22:29   #2200
Neni1984
Zakorzenienie

Idę do łóżka, mamy dziś z mężem 4tą miesięcznicę ślubu, może coś .... pooglądamy

PS. To miesięcznica "pełniowa"-w dniu ślubu była 100% pełnia Prawdziwą mamy za 3 dni.

Edytowane przez Neni1984
Czas edycji: 2013-01-26 o 22:32
Stary 2013-01-26, 22:33   #2201
stokrotka24
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny, ja zanim urodziłam Młodego nie oglądałam żadnych filmików z porodów ani programów typu Porodówka (TLC) teraz nie robi to na mnie wrażania. Chociaż "strasznych" historii porodowych nie lubię słuchać to chyba bardziej działa na wyobraźnie niż wszelkie filmy.
ja patrząc na ten serial dokumentalny zaczynam się mniej bać właśnie i widzę, ze inne kobiety (ciężko) ale dają radę więc i ja chyba dam

Cytat:
Idę do łóżka, mamy dziś z mężem 4tą miesięcznicę ślubu, może coś .... pooglądamy
to miłego oglądania tylko uważajcie, bo w ciążę zajdziesz

Łukaszek
Stary 2013-01-26, 22:35   #2202
Neni1984
Zakorzenienie

Dziś w kolejce w Tesco stała przed nami pani cudnym z niemowlaczkiem i TŻ do mnie "Uważaj, bo się zapatrzysz"
Lecę Będę rano
Stary 2013-01-26, 22:35   #2203
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Cytat:
no chyba lepiej nie oglądać... człowiek sobie potem wkręca różne rzeczy i niepotrzebnie sie stresuje..

Cytat:
to faktycznie.. ja wolę wiedzieć bo 80% przez cały rok lepiej mi robi..latwiej będzie zorganizować się z mniejszą kasą co miesiąc a większymi wydatkami

Galeria pazurkowa:
Stary 2013-01-26, 22:45   #2204
charmeuse_25
Raczkowanie

no chyba lepiej nie oglądać... człowiek sobie potem wkręca różne rzeczy i niepotrzebnie sie stresuje..

Dokładnie, nie oglądałam żeby nie mieć potem niepotrzebnych stresów. Poza tym wychodziłam z załozenia że nie ja pierwsza i nie ostatnia rodze wiec jakoś to będzie. I było Zaczęło się znienacka o 3 nad ranem i długo trwało ale dałam rade i dzień zakończyłam z synkiem w ramionach. Wiec głowa do góry damy rade!!
Stary 2013-01-26, 22:49   #2205
Rockyyy
Zakorzenienie

Cytat:

PS. To miesięcznica "pełniowa"-w dniu ślubu była 100% pełnia Prawdziwą mamy za 3 dni.
Udanego spania tzn.ogladania Stosunkowo udanej nocy
Cytat:
Szczerze mówiąc to nie taką niedoścignioną

Cytat:
Aha

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Podziwiam, lubię jak coś leci w tle, wiadomości pooglądać, "Durne sprawy"
Jak nie mialam neta a juz siedzialam w ciazy w domu to regularnie w akcie desperacji ogladalam ,,durne sprawy" i ,,dlaczego ty"
Stary 2013-01-26, 22:50   #2206
ona8686
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy to nie będzie tak, że po wykorzystaniu tych 6miesięcy się będzie dopiero pisało wniosek o przyznanie kolejnych 6?
Własnie tak.
Czytałam o tej ustawie dosc sporo, bo bylam nia zainteresowana. Wiec jesli zdecydujemy sie na 6 mieściecy po 100%, nawet rodzice po 1 wrzesnia, a potem jednak bedziemy chcieli jeszcze pobyc z dzieckiem, to kilka dni wczesniej, trzeba złozyc stosowny wniosek i wowczas przedłuzaja go na kolejne 6 miesiecy płate po 60%. Jedynie 80% jest wtedy kiedy na samym poczatku zdecydujemy sie na roczny maciezynski.
Jesli byłby w naszym przypadku od razu te 80% to bym sie zdecydowała, ale jesli mam miec potem płatne 60% to jednak stosunkowo jest to mało, i teraz musze sie zastanowic, czy jednak isc do pracy a dziecko pod opieka babci, czy pobyc z nim jeszcze.

Franuś
29.06.2013 godz. 22:12
ona8686 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 23:32   #2207
idzia111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malamaluczka87 Pokaż wiadomość
a ja chciałam wam powiedzieć, że jestem jednak na dobrym wątku bo po wizycie termin mam ustalony na 28.08 choc jak widać jestem na szarym koniuszku;D

Nie kumam do końca tego macierzyńskiego dodatkowego - czyli jak urodzę w sierpniu to co - to przez drugie pół roku dostanę jedynie 60 % a nie 80% ? skąd to się wzięło?
Stąd się wzięło, że na początku weźmiesz 100%, a nie 80% to potem przez 6 musisz mieć 60% aby średnia była 80%

Cytat:
Napisane przez magdalennne Pokaż wiadomość
Oj nie wiem... Oni są małżeństwem, on pracuje, więc raczej żaden fundusz alimentacyjny ich nie obowiązuje. Ale nie wypytywałam o szczegóły, więc nie wiem.

Jestem pewna na, że podany próg kwotowy nie dotyczy zasiłku rodzinnego na dziecko (tego w kwocie od ok.50-90zł, sama nie wiem dokładnie ile). Do tego są progi jak na wychowawczy (obecnie 539zł). Wiem, bo z moich koleżanek tych co mają dzieci, prawie 20 naliczyłam tylko jedna ma zasiłek, bo spełnia warunki. Kiedyś siedziałyśmy w kilka babek i tak liczyłyśmy z ciekawości jakie to my bogate wszystkie jesteśmy, hehe.

A właśnie 800 coś jest do funduszu alimentacyjnego. Są tacy co mają ślub, mieszkają razem, co rok rodzą się dzieci, a oni biorą z funduszu.

Cytat:
Napisane przez ona8686 Pokaż wiadomość
Własnie tak.
Czytałam o tej ustawie dosc sporo, bo bylam nia zainteresowana. Wiec jesli zdecydujemy sie na 6 mieściecy po 100%, nawet rodzice po 1 wrzesnia, a potem jednak bedziemy chcieli jeszcze pobyc z dzieckiem, to kilka dni wczesniej, trzeba złozyc stosowny wniosek i wowczas przedłuzaja go na kolejne 6 miesiecy płate po 60%. Jedynie 80% jest wtedy kiedy na samym poczatku zdecydujemy sie na roczny maciezynski.
Jesli byłby w naszym przypadku od razu te 80% to bym sie zdecydowała, ale jesli mam miec potem płatne 60% to jednak stosunkowo jest to mało, i teraz musze sie zastanowic, czy jednak isc do pracy a dziecko pod opieka babci, czy pobyc z nim jeszcze.

Ja chyba trochę Was nie rozumiem Mówię do wszystkich dziewczyn, które piszą, że potem 60% to się nie opłaca. Przecież zamysł ustawy jest taki, żeby kobieta, która chce być na 6 miesięcznym macierzyńskim miała 100%, a ta która chce być na rocznym 80% (tak jakby za to, że siedzi drugie tyle, ma mniej kasy miesięcznie).

Wg mnie to dobrze, że można zdecydować ile chce się być na macierzyńskim, po to właśnie wymyślono, że 6 miesięcy należy się każdemu i ma mieć 100%, a kolejne 6 tym co chcą. Jak niby mogą dać potem 80%? Przecież wtedy średnia wyjdzie 90%, a ma być 80%.

100% + 60%= 160%, czyli 160% dzielimy na dwa i wychodzi 80%

I ten wybór będą miały nawet te kobiety co urodzą po 1 września.

Margosia znam też takie przypadki o których mówisz, ale jednak zagłębiając się w sytuację prawną takiej rodziny to widać, że tak na prawdę nie mają nic na przyszłość. Co zostanie po nich dla dzieci? Rodziny, które biorą tylko z MOPS wychowują dzieci z nastawieniem roszczeniowym, czyli kolejne pokolenie wyłudzaczy, błędne koło.

Wiecie co, usnęłam o 18 i wstałam o 21:30 A teraz czuję się jakbym mogła chodzić jak w dzień, a tu trzeba znowu spać.

Halo, jest tu kto?

Co sądzicie o takiej karuzeli http://allegro.pl/fisher-price-c0108...939964507.html ?

Czy kupiłybyście zestaw używanych firmowych zabawek dla dziecka? Ja oglądam aukcje, sprzedają po 10-20 zabawek, cena zależy od tego ile wylicytujesz, ale porządny zestaw z przesyłką za 500-600zł nawet się opłaca. Przeliczając wartość nowych zabawek mamy sporą sumę w kieszeni. Co wy ta no? Jakie macie zdanie na ten temat? Wiadomo, że trzeba je porządnie wymyć, pluszowe elementy wyprać.

Edytowane przez idzia111
Czas edycji: 2013-01-27 o 00:00
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-27, 00:35   #2208
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malamaluczka87 Pokaż wiadomość
a ja chciałam wam powiedzieć, że jestem jednak na dobrym wątku bo po wizycie termin mam ustalony na 28.08 choc jak widać jestem na szarym koniuszku;D

Nie kumam do końca tego macierzyńskiego dodatkowego - czyli jak urodzę w sierpniu to co - to przez drugie pół roku dostanę jedynie 60 % a nie 80% ? skąd to się wzięło?
Cytat:
Margosia nieźle
A ja mam inny problem z wyprawką. Chciałabym już zacząć kupywać, ale mamy kilka osób wśród rodziny i znajmych z malutkimi dziećmi i ... wiemy, że na pewno coś dostaniemy w ramach spadku, ale nie wiemy co dokładnie. A głupio pytać: "a słuchajcie, co zamierzacie nam dać" . Boję się, że kupię coś (np. bujaczek-leżaczek), a jak będę w 7mym miesiącu to dostanę bujaczek "w spadku" i będę miała 1 niepotrzebny.
Wiemy tylko, że dostaniemy fotelik do samochodu
ja bym zaczęła po prostu od tego, co i tak trzeba kupić nowe - jakiś smok, butelka, pieluszki tetrowe, kosmetyki, coś dla siebie (pod szpital) itp. Leżaczek też nie będzie Ci potrzebny od razu - niby zalecają po 1 miesiącu

Cytat:
Napisane przez elaine-blath Pokaż wiadomość
mam pytanko do tych które używają smartfonów - ile trzymają wam baterie?
ja mam Samsunga Wave III - jak korzystam z internetu, to min raz na dobę, zdarza się dwa... Jak nie korzystam - co drugi dzień

Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość
Mnie się trafiło dziecko z alergią (wprawdzie na białko mleka, ale i skórne reakcje na różne rzeczy) i ja bym nie kupiła karuzelki z pluszakami (kurz), jest dużo pięknych, gdzie zabawki są plastikowe (łatwe do przetarcia szmatką), róznokolorowe, różnorodne - tu monotonia, choć ogólnie piękne i jak to Fisher jakość super. Zobacz np. tą http://allegro.pl/karuzela-tiny-love...905276385.html

Druga sprawa w karuzeli to pozytywka, wierzcie mi, dałabym się poporcjować za taką, co ma kilka / kilkanaście melodii, bo jak słyszałam jednego dnia po raz dwudziesty "ti di dam, ti di dam, ti di di di dam, dam, dam" to błagałam o kaftan

edit. ta co wrzuciłam ma 9 melodii - poszukam tańszej / używanej i zakupię

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-27, 00:42   #2209
mela1234
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enlevee Pokaż wiadomość
a normalnie ważyłam zawsze 56 kg przy 170cm.. teraz mi brzuch wydęło, ale i tak w spodnie wszystkie sprzed ciąży się mieszczę. Jutro zaczynam 16 tydzien
Ja mam 174 i ważyłam przed ciążą 55 kg. Zawsze wazylam sie na wadze u babci. Teraz nawet nie wiem ile waze. Ostatnio mnie lekarz nie zwazyl. W spodnie sprzed ciazy sie nie mieszcze. Mialam jedne za luzne to teraz sa ok, choc troszke jeszcze leca.

Cytat:
Niestety Państwa Polskiego nie stać co by płacić 100% za cały roczny macierzyński... Lepiej dać kilka tysięcy premii wicemarszałkom za "dobrą" pracę
Jakie kilka, kilkadziesiat tysiecy.

Cytat:
Czy kupiłybyście zestaw używanych firmowych zabawek dla dziecka? Ja oglądam aukcje, sprzedają po 10-20 zabawek, cena zależy od tego ile wylicytujesz, ale porządny zestaw z przesyłką za 500-600zł nawet się opłaca. Przeliczając wartość nowych zabawek mamy sporą sumę w kieszeni. Co wy ta no? Jakie macie zdanie na ten temat? Wiadomo, że trzeba je porządnie wymyć, pluszowe elementy wyprać.
Wiesz co z zabawkami jest tak, ze w wiekszosci przypadkow sie je dostaje w odwiedznach, czy z jakiejs okazji. Na poczatku zabawki nie sa jakos bardzo potrzebne. Karuzela, potem jakas grzechotka... U mnie nazbieralo sie pelno zabawek poprzez swieta, urodziny czy imieniny. Na pierwsze wizyty znajomi jak pytali co chce to mowilam pieluchy i przynosili.

Wy spicie, a ja walcze z temp u Malgosi. Od 20.30 i na ta chwile jeszcze mnie nie satysfakcjonuje. Nie chce jej juz szprycowac wiec okladz z wodyi octu. Nie mam sily juz.
mela1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-27, 01:25   #2210
roxi1980
Zakorzenienie

u mnie bezsenność...

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-27, 07:53   #2211
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Margosia znam też takie przypadki o których mówisz, ale jednak zagłębiając się w sytuację prawną takiej rodziny to widać, że tak na prawdę nie mają nic na przyszłość. Co zostanie po nich dla dzieci? Rodziny, które biorą tylko z MOPS wychowują dzieci z nastawieniem roszczeniowym, czyli kolejne pokolenie wyłudzaczy, błędne koło.

Co sądzicie o takiej karuzeli http://allegro.pl/fisher-price-c0108...939964507.html ?

Dzieci tych rodziców będą żyć dokładnie tak samo, bo od małego umieją kombinować i nie martw się, większości będzie żyło się lepiej niż nam

Co do używanych zabawek jestem jak najbardziej za
Po co przepłacać?

A co do karuzeli no jest śliczna, ale tak jak któraś pisała, jest bardzo delikatna i pastelowa... Dzieci na początku odróżniajązdecydowane i mocne kolory...
Więc warto zwrócić na to uwagę przy kupnie karuzelki i maty edukacyjnej
Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość
Wy spicie, a ja walcze z temp u Malgosi. Od 20.30 i na ta chwile jeszcze mnie nie satysfakcjonuje. Nie chce jej juz szprycowac wiec okladz z wodyi octu. Nie mam sily juz.
Oby Małgosi przeszło, bo już za długo u niej walczycie z tą gorączką
żeby bidulka przestała się męczyć a Wy razem z Nią

Mały
Stary 2013-01-27, 08:41   #2212
Rockyyy
Zakorzenienie

Cytat:
S

Dlaczego nie?Jakby kupowac raz na jakis czas worek zabawek za pare groszy i tak jak piszesz elegancko je wyprac itp.? Ale to jak dziecko bedzie starsze.na pocztaek myslalam wlasnie nad karuzelą,paroma pluszakami i grzechotkami,gryzakami

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

A ja wstałam raniutko.Miałam zawiezc Tż-a do pracy i pojechac sobie do kosciolka I co?Akumulator padł .Musze czekac az sasiad mi podladuje go i mnie uratuje.Po Tż-a przyjechal szef a ja czekam na sasiadke az zgarnie mnie do kosciółka bo nie usmiecha mi sie isc 3 km pieszo przy -15 .
Musze do apteki skoczyc.Oko mi spuchlo i ropieje.Nie moglam rano go otworzyc...cos musialo mi je podraznic :/
Stary 2013-01-27, 08:53   #2213
lachryma
Zakorzenienie

Dzien dobry

Dzisiaj jedziemy z mezem do jednego ze szpitali na "zwiedzanie". Jestem bardzo ciekawa, to nasza pierwsza wizyta na porodowce. Mam nadzieje, ze nie uciekne z krzykiem od samego patrzenia na oddzial
Stary 2013-01-27, 08:54   #2214
shestiger
Rozeznanie

Hey dziewczyny przypomniało mi się po nocy by coś wam napisać..
Ja może kopniaków lekkich jeszcze nie czuję bo jest za wcześnie, ale z racji tego że jako modelka jestem "jeszcze" chuda :d to czuję jak taka kuleczka twarda czasem się pojawia, wybija, spaceruje na różne strony podbrzusza
Maluszek szczególnie się wybija po tym jak tatuś całuje w brzuszek chyba się mu/jej to podoba
Ma któraś z was coś podobnego?
shestiger jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-27, 09:01   #2215
Rockyyy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
Dzien dobry

Dzisiaj jedziemy z mezem do jednego ze szpitali na "zwiedzanie". Jestem bardzo ciekawa, to nasza pierwsza wizyta na porodowce. Mam nadzieje, ze nie uciekne z krzykiem od samego patrzenia na oddzial
Hehe moze nie bedzie tak źle czekamy na relację
Cytat:
Napisane przez shestiger Pokaż wiadomość
Hey dziewczyny przypomniało mi się po nocy by coś wam napisać..
Ja może kopniaków lekkich jeszcze nie czuję bo jest za wcześnie, ale z racji tego że jako modelka jestem "jeszcze" chuda :d to czuję jak taka kuleczka twarda czasem się pojawia, wybija, spaceruje na różne strony podbrzusza
Maluszek szczególnie się wybija po tym jak tatuś całuje w brzuszek chyba się mu/jej to podoba
Ma któraś z was coś podobnego?
Mój Tż jak ostatnio głaskał brzuszek mówił ze cos poczuł,że coś się w brzuchalu porusza i pływa
Stary 2013-01-27, 09:03   #2216
Margosia__
Zakorzenienie

My czekamy na śniadanie do łóżka i witamy się w 21 tygodniu

Mały
Stary 2013-01-27, 09:06   #2217
Rockyyy
Zakorzenienie

Cytat:
Ale czas zleciał Bliżej niż dalej

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

Moje dziecko dopomina sie pysznych kanapek na sniadanko ale musze sobie sama zrobic :/ bo Tż w pracy .......
Stary 2013-01-27, 09:17   #2218
shestiger
Rozeznanie

Z mojego straszny śpioch więc nie mam co liczyć na śniadanie do łóżka, szczególnie że siedzę przed monitorem
shestiger jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-27, 09:30   #2219
enlevee
Zakorzenienie

hej dziewczyny

witamy się z łóżka i w pierwszym dniu 16 tygodnia
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu..

Tomuś
3470g, 54cm
enlevee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-27, 09:50   #2220
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

dzień dobry
Cytat:

Dokładnie, nie oglądałam żeby nie mieć potem niepotrzebnych stresów. Poza tym wychodziłam z załozenia że nie ja pierwsza i nie ostatnia rodze wiec jakoś to będzie. I było Zaczęło się znienacka o 3 nad ranem i długo trwało ale dałam rade i dzień zakończyłam z synkiem w ramionach. Wiec głowa do góry damy rade!!
też doszłam do takiego wniosku ze dam radę i już, tyle kobiet daje w różnych okolicznościach że i ja dam

Cytat:
Stąd się wzięło, że na początku weźmiesz 100%, a nie 80% to potem przez 6 musisz mieć 60% aby średnia była 80%

Ja chyba trochę Was nie rozumiem Mówię do wszystkich dziewczyn, które piszą, że potem 60% to się nie opłaca. Przecież zamysł ustawy jest taki, żeby kobieta, która chce być na 6 miesięcznym macierzyńskim miała 100%, a ta która chce być na rocznym 80% (tak jakby za to, że siedzi drugie tyle, ma mniej kasy miesięcznie).

Wg mnie to dobrze, że można zdecydować ile chce się być na macierzyńskim, po to właśnie wymyślono, że 6 miesięcy należy się każdemu i ma mieć 100%, a kolejne 6 tym co chcą. Jak niby mogą dać potem 80%? Przecież wtedy średnia wyjdzie 90%, a ma być 80%.

100% + 60%= 160%, czyli 160% dzielimy na dwa i wychodzi 80%

I ten wybór będą miały nawet te kobiety co urodzą po 1 września.

nie wiem czy się nie opłaca z macierzyńskim.. ja po prostu martwię się o własne zarządzanie kasą:P tym bardziej że od początku jestem zdecydowana na roczny - tak lepiej nie tylko dla dziecka, ale i w pracy moze bedzie mi lepiej wrócić (takie wnioski po rozmowie z przelozonym). Ogólnie to sam projekt ustawy bardzo mi się podoba, bo po pół roku każda matka ma wielki problem aby maleństwo zostawić w domu,a często musi to zrobić właśnie ze względu na brak kasy. A tutaj 60% za bycie z dzieckiem dłuzej to i tak dobre. Z projektu też wynika, że jeśli deklarujesz sie na rok to przez cały ten czas równo masz co miesiąc 80%, a do pracy iść wcześniej zawsze możesz iść i skrócić.
Zastanawiam się tylko nad kilkoma rzeczami: skoro nadal ta ustawa nie weszła w życie, i jescze sporo czasu minie to rozumiem, że:
1. nadal obowiazuje termin poinformowania o macierzyńskim 14 dni przed porodem? czy np jak odchodzę na zwolnienie?
2. czy w takiej sytuacji (nowa ustawa nie obowiązuje i w kwietniu czy maju pewnie jeszcze obowiazywać nie bedzie) mogę już zadeklarować roczny czy po prostu tak jak wspominała Idzia z marszu idę na 6 mieś. a potem przedłużam (co wydaje się logiczne w takim przypadku). ?
3. i teraz czy jak planuję pójść na L4 przed porodem (powiedzmy na 2 mieś. przed) to czy jak dostanę zwolnienie na cały ten okres od razu to liczy się już jako macierzyński (tak gdzieś czytałam, ale nie wiem na ile to wiarygodna informacja) czy nie, i czy w takim razie na te dwa mies wcześniej zwolnienia muszą być donoszone co jakis czas?
Jako że to moje 1 dziecko, wcześńiej nigdy jakoś specjalnei się w to nie zagłębiałam.. dlatego bądźcie wyrozumiałe jeśli pytania są głupie:P generalnie pytań jest sporo, szczególnie że jak napisałam, ustawa nie weszła jeszcze, do końca nie wiadomo, kiedy zaczną nad nią pracować porządnie i jaka wyjdzie na koniec

nad zabawkami się nie zastanawiałam, ale chyba nie zrobiłoby mi różnicy, czy nowe czy używane jeśli w dobrym stanie:0

Cytat:
Napisane przez roxi1980 Pokaż wiadomość

ja mam Samsunga Wave III - jak korzystam z internetu, to min raz na dobę, zdarza się dwa... Jak nie korzystam - co drugi dzień
no właśnie, mam nokie od niedawna i kurde jak siedze na necie (wizaz.pl) to 1 dzień trzyma. Jakiś skandal!

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
Dzien dobry

oj na penwo nie) powodzenia!

Cytat:
witamy... ja idę po pieczywo, bo męża coś rozkłada... ale zrobi śniadanie w tym czasie.l Czyli Margosiu już z górki teraz

Galeria pazurkowa:
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości