|
|
#2191 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3
Cytat:
Ja jestem zdecydowana. Nie mamy na miejscu rodziny, najbliżej nas rodzice TŻ mieszkają, ale to i tak 40 km... Wolę mieć 60% niż płacić za żłobek/nianię i oddawać komuś dziecko. |
|
|
|
|
#2192 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
|
|
#2193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oglądam ten serial dokumentalny o porodach do którego któraś z was dała linka i coraz bardziej przekonuje się do sn a wcześniej byłam za cesarką. Może i ja dam radę urodzić
|
|
#2195 |
|
Zakorzenienie
|
To chyba ja dałam, ale sama jeszcze nie zebrałam się do oglądania
|
|
|
|
#2196 |
|
Zakorzenienie
|
tak myślałam, ze to Ty, bo dużo fajnych linków już dodałaś i tam mi sie skojarzyło
|
#2197 |
|
Zakorzenienie
|
Bo wszystko co ciekawe zapisuje w zakładki, które mam pogrupowane
|
|
|
|
#2198 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
)Cytat:
Cytat:
) wystarczy kilka godzin i przez nastepne kilka czlowiek siedzi i nadrabia![]() dobre ))u mnie dzien zleciał szybko... posiedziałam z babka pomagając jej w pisaniu mgr.. zarobiłam trochę grosza... tylko zmeczona jestem od tego siedzenia przed kompem. Nie dosc ze 8h od pon do pt to jeszcze sobote dorzuciłam. No ale plusem są banknoty mam pytanko do tych które używają smartfonów - ile trzymają wam baterie?
|
|
#2199 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, ja zanim urodziłam Młodego nie oglądałam żadnych filmików z porodów ani programów typu Porodówka (TLC) teraz nie robi to na mnie wrażania. Chociaż "strasznych" historii porodowych nie lubię słuchać to chyba bardziej działa na wyobraźnie niż wszelkie filmy.
|
#2200 |
|
Zakorzenienie
|
Idę do łóżka, mamy dziś z mężem 4tą miesięcznicę ślubu, może coś .... pooglądamy
![]() PS. To miesięcznica "pełniowa"-w dniu ślubu była 100% pełnia Prawdziwą mamy za 3 dni.
Edytowane przez Neni1984 Czas edycji: 2013-01-26 o 22:32 |
|
|
|
#2201 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tylko uważajcie, bo w ciążę zajdziesz
|
|
#2202 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Dziś w kolejce w Tesco stała przed nami pani cudnym z niemowlaczkiem i TŻ do mnie "Uważaj, bo się zapatrzysz" Lecę Będę rano
|
|
|
|
#2203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to faktycznie.. ja wolę wiedzieć bo 80% przez cały rok lepiej mi robi..latwiej będzie zorganizować się z mniejszą kasą co miesiąc a większymi wydatkami
|
|
#2204 |
|
Raczkowanie
|
no chyba lepiej nie oglądać... człowiek sobie potem wkręca różne rzeczy i niepotrzebnie sie stresuje..
Dokładnie, nie oglądałam żeby nie mieć potem niepotrzebnych stresów. Poza tym wychodziłam z załozenia że nie ja pierwsza i nie ostatnia rodze wiec jakoś to będzie. I było Zaczęło się znienacka o 3 nad ranem i długo trwało ale dałam rade i dzień zakończyłam z synkiem w ramionach. Wiec głowa do góry damy rade!!
|
#2205 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stosunkowo udanej nocy ![]() Cytat:
![]()
|
|
#2206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałam o tej ustawie dosc sporo, bo bylam nia zainteresowana. Wiec jesli zdecydujemy sie na 6 mieściecy po 100%, nawet rodzice po 1 wrzesnia, a potem jednak bedziemy chcieli jeszcze pobyc z dzieckiem, to kilka dni wczesniej, trzeba złozyc stosowny wniosek i wowczas przedłuzaja go na kolejne 6 miesiecy płate po 60%. Jedynie 80% jest wtedy kiedy na samym poczatku zdecydujemy sie na roczny maciezynski. Jesli byłby w naszym przypadku od razu te 80% to bym sie zdecydowała, ale jesli mam miec potem płatne 60% to jednak stosunkowo jest to mało, i teraz musze sie zastanowic, czy jednak isc do pracy a dziecko pod opieka babci, czy pobyc z nim jeszcze. |
|
|
|
|
#2207 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jestem pewna na, że podany próg kwotowy nie dotyczy zasiłku rodzinnego na dziecko (tego w kwocie od ok.50-90zł, sama nie wiem dokładnie ile). Do tego są progi jak na wychowawczy (obecnie 539zł). Wiem, bo z moich koleżanek tych co mają dzieci, prawie 20 naliczyłam tylko jedna ma zasiłek, bo spełnia warunki. Kiedyś siedziałyśmy w kilka babek i tak liczyłyśmy z ciekawości jakie to my bogate wszystkie jesteśmy, hehe. A właśnie 800 coś jest do funduszu alimentacyjnego. Są tacy co mają ślub, mieszkają razem, co rok rodzą się dzieci, a oni biorą z funduszu. Cytat:
Ja chyba trochę Was nie rozumiem Mówię do wszystkich dziewczyn, które piszą, że potem 60% to się nie opłaca. Przecież zamysł ustawy jest taki, żeby kobieta, która chce być na 6 miesięcznym macierzyńskim miała 100%, a ta która chce być na rocznym 80% (tak jakby za to, że siedzi drugie tyle, ma mniej kasy miesięcznie).Wg mnie to dobrze, że można zdecydować ile chce się być na macierzyńskim, po to właśnie wymyślono, że 6 miesięcy należy się każdemu i ma mieć 100%, a kolejne 6 tym co chcą. Jak niby mogą dać potem 80%? Przecież wtedy średnia wyjdzie 90%, a ma być 80%. 100% + 60%= 160%, czyli 160% dzielimy na dwa i wychodzi 80% I ten wybór będą miały nawet te kobiety co urodzą po 1 września. Margosia znam też takie przypadki o których mówisz, ale jednak zagłębiając się w sytuację prawną takiej rodziny to widać, że tak na prawdę nie mają nic na przyszłość. Co zostanie po nich dla dzieci? Rodziny, które biorą tylko z MOPS wychowują dzieci z nastawieniem roszczeniowym, czyli kolejne pokolenie wyłudzaczy, błędne koło. Wiecie co, usnęłam o 18 i wstałam o 21:30 Halo, jest tu kto? Co sądzicie o takiej karuzeli http://allegro.pl/fisher-price-c0108...939964507.html ? Czy kupiłybyście zestaw używanych firmowych zabawek dla dziecka? Ja oglądam aukcje, sprzedają po 10-20 zabawek, cena zależy od tego ile wylicytujesz, ale porządny zestaw z przesyłką za 500-600zł nawet się opłaca. Przeliczając wartość nowych zabawek mamy sporą sumę w kieszeni. Co wy ta no? Jakie macie zdanie na ten temat? Wiadomo, że trzeba je porządnie wymyć, pluszowe elementy wyprać.
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2013-01-27 o 00:00 |
|||
|
|
|
#2208 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Druga sprawa w karuzeli to pozytywka, wierzcie mi, dałabym się poporcjować za taką, co ma kilka / kilkanaście melodii, bo jak słyszałam jednego dnia po raz dwudziesty "ti di dam, ti di dam, ti di di di dam, dam, dam" to błagałam o kaftan edit. ta co wrzuciłam ma 9 melodii - poszukam tańszej / używanej i zakupię |
||||
|
|
|
#2209 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wy spicie, a ja walcze z temp u Malgosi. Od 20.30 i na ta chwile jeszcze mnie nie satysfakcjonuje. Nie chce jej juz szprycowac wiec okladz z wodyi octu. Nie mam sily juz.
|
|
#2210 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie bezsenność...
|
|
|
|
#2211 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do używanych zabawek jestem jak najbardziej za Po co przepłacać? A co do karuzeli no jest śliczna, ale tak jak któraś pisała, jest bardzo delikatna i pastelowa... Dzieci na początku odróżniajązdecydowane i mocne kolory... Więc warto zwrócić na to uwagę przy kupnie karuzelki i maty edukacyjnej ![]() Cytat:
![]() żeby bidulka przestała się męczyć a Wy razem z Nią
|
|
#2212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ---------- A ja wstałam raniutko.Miałam zawiezc Tż-a do pracy i pojechac sobie do kosciolka I co?Akumulator padł ![]() Musze do apteki skoczyc.Oko mi spuchlo i ropieje.Nie moglam rano go otworzyc...cos musialo mi je podraznic :/
|
|
#2213 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() Dzisiaj jedziemy z mezem do jednego ze szpitali na "zwiedzanie". Jestem bardzo ciekawa, to nasza pierwsza wizyta na porodowce. Mam nadzieje, ze nie uciekne z krzykiem od samego patrzenia na oddzial
|
#2214 |
|
Rozeznanie
|
Hey dziewczyny przypomniało mi się po nocy by coś wam napisać..
Ja może kopniaków lekkich jeszcze nie czuję bo jest za wcześnie, ale z racji tego że jako modelka jestem "jeszcze" chuda :d to czuję jak taka kuleczka twarda czasem się pojawia, wybija, spaceruje na różne strony podbrzusza ![]() Maluszek szczególnie się wybija po tym jak tatuś całuje w brzuszek ![]() ![]() Ma któraś z was coś podobnego?
|
|
|
|
#2215 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czekamy na relację ![]() Cytat:
|
|
#2216 |
|
Zakorzenienie
|
My czekamy na śniadanie do łóżka i witamy się w 21 tygodniu
|
#2217 |
|
Zakorzenienie
|
Ale czas zleciał Bliżej niż dalej ![]() ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Moje dziecko dopomina sie pysznych kanapek na sniadanko ale musze sobie sama zrobic :/ bo Tż w pracy .......
|
#2218 |
|
Rozeznanie
|
Z mojego straszny śpioch więc nie mam co liczyć na śniadanie do łóżka, szczególnie że siedzę przed monitorem
|
|
|
|
#2219 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
witamy się z łóżka i w pierwszym dniu 16 tygodnia
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu.. 3470g, 54cm
|
|
|
|
#2220 | ||||
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() Cytat:
ze dam radę i już, tyle kobiet daje w różnych okolicznościach że i ja dam![]() Cytat:
ja po prostu martwię się o własne zarządzanie kasą:P tym bardziej że od początku jestem zdecydowana na roczny - tak lepiej nie tylko dla dziecka, ale i w pracy moze bedzie mi lepiej wrócić (takie wnioski po rozmowie z przelozonym). Ogólnie to sam projekt ustawy bardzo mi się podoba, bo po pół roku każda matka ma wielki problem aby maleństwo zostawić w domu,a często musi to zrobić właśnie ze względu na brak kasy. A tutaj 60% za bycie z dzieckiem dłuzej to i tak dobre. Z projektu też wynika, że jeśli deklarujesz sie na rok to przez cały ten czas równo masz co miesiąc 80%, a do pracy iść wcześniej zawsze możesz iść i skrócić. Zastanawiam się tylko nad kilkoma rzeczami: skoro nadal ta ustawa nie weszła w życie, i jescze sporo czasu minie to rozumiem, że: 1. nadal obowiazuje termin poinformowania o macierzyńskim 14 dni przed porodem? czy np jak odchodzę na zwolnienie? 2. czy w takiej sytuacji (nowa ustawa nie obowiązuje i w kwietniu czy maju pewnie jeszcze obowiazywać nie bedzie) mogę już zadeklarować roczny czy po prostu tak jak wspominała Idzia z marszu idę na 6 mieś. a potem przedłużam (co wydaje się logiczne w takim przypadku). ? 3. i teraz czy jak planuję pójść na L4 przed porodem (powiedzmy na 2 mieś. przed) to czy jak dostanę zwolnienie na cały ten okres od razu to liczy się już jako macierzyński (tak gdzieś czytałam, ale nie wiem na ile to wiarygodna informacja) czy nie, i czy w takim razie na te dwa mies wcześniej zwolnienia muszą być donoszone co jakis czas? Jako że to moje 1 dziecko, wcześńiej nigdy jakoś specjalnei się w to nie zagłębiałam.. dlatego bądźcie wyrozumiałe jeśli pytania są głupie:P generalnie pytań jest sporo, szczególnie że jak napisałam, ustawa nie weszła jeszcze, do końca nie wiadomo, kiedy zaczną nad nią pracować porządnie i jaka wyjdzie na koniec![]() nad zabawkami się nie zastanawiałam, ale chyba nie zrobiłoby mi różnicy, czy nowe czy używane jeśli w dobrym stanie:0Cytat:
) to 1 dzień trzyma. Jakiś skandal!Cytat:
) powodzenia! witamy... ja idę po pieczywo, bo męża coś rozkłada... ale zrobi śniadanie w tym czasie.l Czyli Margosiu już z górki teraz
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:31.

żeby bidulka przestała się męczyć a Wy razem z Nią
Ale czas zleciał