MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. V - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-27, 19:30   #3811
pani22ka
Zakorzenienie

Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. V

Cytat:
Napisane przez oldzinx Pokaż wiadomość
TWe wtorek będe u gina i zapytam go jak to jest bo on poród będzie odbierał a i jutro TŻta do kadr wyślę niech popyta u siebie i dam znać co i jak.
byłabym wdzięczna za takie info

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość
hahaha wiem że to brzydko z czyjegoś nieszczęścia sie cieszyć ale chociaz mi nie jest zal ze ja siedze w domu a oni na stoku
hehheheheh szczerość...
jak patrzę jak chłop cierpi po orczyku to tyż mam trochę uciechy wstaje z kanapy niczym ja

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 19:48   #3812
trolla2405
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość

hehheheheh szczerość...
jak patrzę jak chłop cierpi po orczyku to tyż mam trochę uciechy wstaje z kanapy niczym ja
hahaha, tylko że moi to lubią do Białki jechać, a tam to wiesz nawet podgrzewane siedzenia znajdziesz
za rok nie odpuszcze, mały do dziadków, mlodej pierwszy sezon będzie(będzie mieć prawie 4lata bez kilku miesięcy wiec chyba da rade) i jeździmy
Stary 2013-01-27, 19:51   #3813
bzinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Może kwestia węgli na śniadanie, ja piję mleko normalnie do kawy czy herbaty rano i nie wywala, próbuj metodą prób i błędów, odstaw kawkę... powtórz śniadanie, jak znowu wywali, na śniadanie jedz bardziej tłuszczowo i dopiero po godzinie chleb, jak po godzinie tak wywali chleb ..

70 g to sporo WW - więc ciężko dla naszych zepsutych trzustek do zniesienia, inna sprawa, że 150 to naprawdę spore przekroczenie więc nie szukałabym przyczyny tylko w mleku od inki.
Ech, bo ja się wciaz kieruję tą dieta na slodkiemamy i tam jest na sniadanie 75g chlebka razowego.
Dajcie mi jakies przykłady śniadania tluszczowego, plis, mam pustke w glowie

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 19:59   #3814
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Teraz pewna nie jestem Ale co jeżeli po porodzie nie jestem w stanie opiekować się dzieckiem (przypuśćmy po CC). Nie chce w błąd wprowadzac nikogo. We wtorek będe u gina i zapytam go jak to jest bo on poród będzie odbierał a i jutro TŻta do kadr wyślę niech popyta u siebie i dam znać co i jak.
wg mnie TŻ przysluguje opieka nad partnerką. kolezanka byla po cc i maz dostał. w zalezności jaki poród to chyba tyle dni.
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 20:00   #3815
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Teraz pewna nie jestem Ale co jeżeli po porodzie nie jestem w stanie opiekować się dzieckiem (przypuśćmy po CC). Nie chce w błąd wprowadzac nikogo. We wtorek będe u gina i zapytam go jak to jest bo on poród będzie odbierał a i jutro TŻta do kadr wyślę niech popyta u siebie i dam znać co i jak.
właśnie dlatego mężowi przysługuje opieka nad żoną (2 tygodnie). szukałam informacji kiedyś w necie na ten temat ale nie wiele znalazłam szczerze mówiąc. wiem tylko, że to zwolnienie koniecznie musi być wypisane w szpitalu po porodzie i musi być wyszczególnione, że opieka nad żoną (ale czy może być też partnerką jak nie ma ślubu to nie mam pojęcia). kazałam mężowi dowiedzieć się w pracy o to i powiedzieli mu, że ma taką możliwość. teraz jest w pracy, ale jak wróci to dopytam dokładnie co mu powiedzieli.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 20:05   #3816
takinna
Zadomowienie

któraś pytała o biustonosze. Ja kupiłam te : http://allegro.pl/antybakteryjny-do-...937610143.html, http://allegro.pl/biustonosz-do-karm...951605866.html i jestem zadowolona, dobrze wykonane, trzymają co trzeba no i ładnie wyglądają. Wygrałam jeszcze tą aukcję : http://allegro.pl/24434-petite-fleur...883627511.html ale jeszcze nie dotarł więc nie mogę więcej napisać
takinna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 20:06   #3817
Leonikowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
boshe ... i to w szpistalu gdzie chce rodzic ... aaaaaaaaaaa
kolezanka z ''mamusiowej Bergen'' grupy
ze akurat musialam odczytac !!!

''a jak u mnie z porodem bylo
maly sie urodzil i wygladal jak niezywy
2 tygodnie po terminie wywolywali , 4 dni mnie trzymali zamiast cesarke zrobic
4 dni wywoływania

stwierdzili ze cesarka ni jest konieczna
a ja nie moglam urodzic malego bo zaklinowal mi sie w ramionkach i mi go wyciagali na sile pompa
za dlugo byl zaklinowany i juz przestal oddychac ale serduszko na szczescie bilo''

straszne

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Dziewczyny ja poległam od wczoraj a właściwie od piątku umieram choróbsko mnie dopadło. W pracy remont tak więc co chwile wietrzymy w piątek ogrzewanie przerabiali i mi jakoś zimno było bo już w czwartek opryszczka mnei wywaliła i od piątku taka osłabiona się czułam. Gorączka delikatna ale nie mam siły śluzówka mimo ciągłego nawilżania sucha dziś w nocy spać nie szło przez ból gardła i ciągle śpię teraz tż wołał mnie na wiadomości tak więc na chwilę zerkam do komputera.
zdrówka

Cytat:

hehheheheh szczerość...
ale jesteśmy okropne mój tż dzisiaj potrzaskał sobie tyłek na desce

LEONEK 2.03.13.
Leonikowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 20:07   #3818
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

znalazłam coś takiego, ale tu nie ma informacji o czasie trwania tego zwolnienia. w każdym razie w tych wszystkich ustawach partnerka nie jest uznawana za najbliższą rodzinę:

Zasiłek opiekuńczy na opiekę nad żoną po porodzie

Jestem w ciąży i niedługo rodzę. Słyszałam, że mój mąż ma prawo do tygodnia lub dwóch do opieki nade mną i naszym dzieckiem po porodzie. Czy jest to prawda i kto może coś takiego wypisać.

Interesujące Panią zagadnienie zostało uregulowane przez ustawę z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U.2005.31.267-j.t. z późn. zm.) i wydane na podstawie tego aktu prawnego rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia z dnia 22 lipca 2005 r. w sprawie orzekania o czasowej niezdolności do pracy (Dz.U.05.145.1219). Z w/w przepisów wynika, że ubezpieczony małżonek (w ZUS-ie) celem opieki nad Panią po porodzie, na podstawie zaświadczenia lekarza ma prawo do zwolnienia z wykonywanej pracy i za czas tej nieobecności do otrzymywania zasiłku opiekuńczego :

art. 32 ust. 1 ustawy stwierdza, że osoba ubezpieczona zwolniona od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad:
1) dzieckiem w wieku do ukończenia 8 lat w przypadku:
a) nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których dziecko uczęszcza,
b) porodu lub choroby małżonka ubezpieczonego, stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli poród lub choroba uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie opieki,
c) pobytu małżonka ubezpieczonego, stale opiekującego się dzieckiem, w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej;
2) chorym dzieckiem w wieku do ukończenia 14 lat;
3) innym chorym członkiem rodziny.
ma prawo do zasiłku opiekuńczego.

Lekarzem, który jest zobowiązany do wystawienia takiego zaświadczenia jest lekarz posiadający uprawnienia nadane przez ZUS i co ważne po przeprowadzeniu bezpośredniego badania stanu zdrowia chorego członka rodziny. W opisywanym przypadku takie zaświadczenia może wystawić lekarz z oddziału położniczego, przy wypisie Pani do domu.
Stary 2013-01-27, 20:19   #3819
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
co to to nie, ja nie chcę być pierwsza

Dragusia
Liwka
Leonikowa
Ja
ty chyba nie poważna lecisz na pierwszy ogień jako że już masz doświadczenie i nie ma zmiłuj
na 4 pozycje no dobre sobie

Cytat:
Dragusia 5
Strippi 4
Liwka 3
Leonikowa 1
ja czekam aż szpital będzie normalnie otwarty wcześniej ściskam nogi

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
lepiej na siedząco! mnie bolały plecy od stania i oczy piekły od pary!
no na siedząco sobie poprasowalam i było spoko choć pod koniec już mi się nie chciało
jutro puszczam 4 pralkę hihi

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja poległam od wczoraj a właściwie od piątku umieram choróbsko mnie dopadło.
biedna

a ja już po lekarzu i co? początek zapalenia zatok
antybiotyk plus wieksze dawki sprayu do nosa.
oj ciekawa jestem jaka noc mnie czeka

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 20:40   #3820
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Dziękuję bardzo dziewczęta Dzidziuś dużo mi pomógł bo patrzyli na mnie chyba bardziej "łaskawie" a i zagadywali że nowy student rośnie.

Co do ciuszków też mam sporo tych na 56 (były takie słodki że ciężko się oprzeć). Niestety koleżanka która urodziła we wrześniu uświadomiła mnie że jej Mikołaj (3300 po porodzie) tylko raz miał na sobie te najmniejsze. Były te ciuszki "w sam raz" ale jak mu je ubierała to darł się na cały głos. I od razu przeszła na 62, więcej luzu, trochę wisiały ale najważniejsze że dzidzius nie płakał. Chyba nie uwierało go nic nigdzie i dlatego. Tak więc teraz muszę dokupić tych większych a nie za najmniejszymi się rozglądać
gratuluję obrony

co do 56 to my ubieraliśmy i były nawet za duże, córcia urodzona 3200, przy wypisie 2900.

Cytat:
ogólnie na firmowej imprezie bylo OK najadłam się za free, opalaszowalam dwa rodzaje deserów haha.
tylko zona szefa mnie wnerwiła ... ciut sie yhmm ze tak powiem ''opiła'' i za brzuch mnie łapie i mówi jak ona mi zazdrości bo tez by chciała .. ale to już 3 aaaa - ja pindole ... no ale dałam rade siedziałam do 23 wiec na 24 byłam w domu
posiedziałam godzinkę z gośćmi i do spania

teraz tez odpoczywam ... i zastanawiam się co na śniadanie zjeść
za imprezkę
a żona szefa może chciała się zarazić przez dotykanie

Cytat:

4 dni wywoływania

a ja nie moglam urodzic malego bo zaklinowal mi sie w ramionkach i mi go wyciagali na sile pompa
za dlugo byl zaklinowany i juz przestal oddychac ale serduszko na szczescie bilo''
o moim też jest sporo podobnych, ale mój to średniowiecze ehh

Cytat:
Napisane przez Chanel_Coco Pokaż wiadomość
Byliśmy w Krośnie. Ja nie mieszkam w Krk.
U tego sprzedjącego kupiłam
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22484608
na allegro go wypatrzyłam, a że ma dobre ceny, dogadałam się z nim przez tel i opłacało się jechać.
super wózeczek
i śliczny kolor

Cytat:
hehe
Dragusia 5
Strippi 4
Liwka 3
Leonikowa 1
no proszę Dragusia nie masz wyjścia, jesteś pierwsza

Cytat:
Napisane przez takinna Pokaż wiadomość
któraś pytała o biustonosze. Ja kupiłam te : http://allegro.pl/antybakteryjny-do-...937610143.html, http://allegro.pl/biustonosz-do-karm...951605866.html i jestem zadowolona, dobrze wykonane, trzymają co trzeba no i ładnie wyglądają. Wygrałam jeszcze tą aukcję : http://allegro.pl/24434-petite-fleur...883627511.html ale jeszcze nie dotarł więc nie mogę więcej napisać
ja mam po Julce 3 biustonosze i wszystkie za małe a mam roz C i D canpola. Zamówiłam 90 E -przyszły i wiecie co.... są za małe... dokładnie takie jak te moje co mam w rozmiarze C.
Napisałam do nich
ale się wkurzyłam..

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
ty chyba nie poważna lecisz na pierwszy ogień jako że już masz doświadczenie i nie ma zmiłuj
na 4 pozycje no dobre sobie

ja czekam aż szpital będzie normalnie otwarty wcześniej ściskam nogi

no to razem ściskamy nogi!
Liwka idzie w takim razie pierwsza

oj zdrówka u mnie też nie ma poprawy, ale łykam prenatal gripcare i troszku lepiej.

Dziewczyny sprzedam nowe 2 nowe i 3 używane biustonosze do karmienia w roz 85 D
Nowe to te z tej aukcji, co przyszły niby w rozmiarze 90 E ;/
Nie opłaca mi się odsyłać.. a za wysyłkę nie chcą oddać.
Stary 2013-01-27, 20:46   #3821
Chanel_Coco
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Ja miałam próbki loveli i dzidziusia i nie widze róznicy, więc kupie dzidziusia, bo tanszy. NAtomiast po płynie do płukania DZidziuś ubranka tak łądnie delikatnie pachniały bobasem

Fajna fura...Lubier turkusowy i niebieski kolor
O właśnie! Przypomniałaś mi że też gdzieś mam próbki z loveli...ale myślę że i tak zostanę przy dzidziusiu, nie będę mieszać.
Dzięki za miłe słowo odnośnie wózia, cieszę się że się podoba

Cytat:
super wózeczek
i śliczny kolor
thx
Chanel_Coco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 20:46   #3822
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Cytat:

Dziewczyny sprzedam nowe 2 nowe i 3 używane biustonosze do karmienia w roz 85 D
Nowe to te z tej aukcji, co przyszły niby w rozmiarze 90 E ;/
Nie opłaca mi się odsyłać.. a za wysyłkę nie chcą oddać.
Ja chetnie bo do karmienia nie mam wcale i musze kilka kupić ale to nie moja miseczka,
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 20:48   #3823
Chanel_Coco
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość
da się lecieć bezpośrednio z Krakowa do Dubrownika 2h i jestes, Eurolot lata, w wrzesniu kosztuje 270zł, zastanawilaismy sie w tatmtym roku ale w koncu nie pojechalismy
270zł w jedną stronę czy tam i spowrotem??
Chanel_Coco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 20:59   #3824
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
Ech, bo ja się wciaz kieruję tą dieta na slodkiemamy i tam jest na sniadanie 75g chlebka razowego.
Dajcie mi jakies przykłady śniadania tluszczowego, plis, mam pustke w glowie
wd mnie ona nie jest za dobra ta dieta, ja bym już dawno była na insulinie jakbym tak jadła.

No więc jajecznica, sałatka, parówki te 93 procent (też nie lubię, ale w ramach urozmaicenia). Zero chleba. Albo jak Ci nie wywali, możesz na drugi dzień powtórzyć i dodać jakąś małą kromeczkę.

Cytat:
zdrówka !

Cytat:

ja mam po Julce 3 biustonosze i wszystkie za małe a mam roz C i D canpola. Zamówiłam 90 E -przyszły i wiecie co.... są za małe... dokładnie takie jak te moje co mam w rozmiarze C.
Napisałam do nich
ale się wkurzyłam..
no to chamstwo niezłe... właśnie też mnie czekają zakupy, ale chyba poszukam gdzieś gdzie można przymierzyć.

A właśnie pani więc ja stawiam na Liwkę, ona będzie pierwsza :P

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

A waśnie Mamusie, któraś słyszała o tej butelce Calma http://www.medela.com/PL/pl/breastfe...ng-device.html

A może avent ma też takie butelki, z których maluszkowi nie jest łatwo pić a zatem nie zaburzają odruchu ssania ?

alliw może Ty się skusiłaś, skoro zdecydowałaś się na laktator medeli?

Edytowane przez ObserwujeCie
Czas edycji: 2013-01-27 o 21:00 Powód: dubel
ObserwujeCie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 21:09   #3825
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
dla mnie takie śniadanie skończyło się wynikiem 133, więc szybko zmodyfikowałam, wedle zaleceń doktor Obserwuję Cię, i jem bardziej tłuszczowo. Tyle, że ja już wiem, że mogę chleb, ale dużo mniej (25 g lub 2 tekturki). Jak nie parówki to u mnie jest to ser żółty. ale parówki są u mnie najbezpieczniejsze i najstabilniejsze (2 parówki, trochę musztardy, keczup McD - on jest bez cukru, 2 tekturki, ogórek zielony --> ok. 105), potem II śniadanie 2 kromki (50 g) + wędlina + warzywka.

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
wg mnie TŻ przysluguje opieka nad partnerką. kolezanka byla po cc i maz dostał. w zalezności jaki poród to chyba tyle dni.
mężowie dostają. ciekawi mnie czy konkubenci też

Cytat:
Napisane przez Leonikowa Pokaż wiadomość

hehe mój jutro znów jedzie, i powiedział, że na orczykowy nie ma mowy (dziś były tłumy na ulubionym i pojechali na kolejny - trafiając jak kulą w płot, albo orczykiem w tyłeczek )

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
W opisywanym przypadku takie zaświadczenia może wystawić lekarz z oddziału położniczego, przy wypisie Pani do domu.
czyli w zasadzie decyduje lekarz...

Cytat:
wcześniej ściskam nogi

Dragusia 5
Strippi 4
Liwka 4
Leonikowa 1
Niespodzianka 1 (ja obstawiam że ktoś nas zaskoczy )

Edytowane przez pani22ka
Czas edycji: 2013-01-27 o 21:11
pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 21:11   #3826
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
antybiotyk plus większe dawki sprayu do nosa.
zdrówka życzę

Cytat:

za imprezkę
a żona szefa może chciała się zarazić przez dotykanie

o moim też jest sporo podobnych, ale mój to średniowiecze ehh

hehe no i moze chciala ... nie wiem ... ale troche mnie to wnerwilo ... rozumiem chciala dotkac brzuszka no ale nie uwiazsc sie ... mlody wyczul i byl mega spokojny :d .. tylko jedna kolezanke kopnal co ja bardzo lubie .. od malego ma nosa

no i zjadlam dzis obiad ... kolega dzwoni i pyta sie co robie mowie ''lezymy w lozku'' on zbieraj sie ... zaraz bede ... przyjechal pojechalismy do niego ... nawet do Lapka zajrzal odwirusowal i smiga jak nowka haha - no i ten obiad a co mi tam ... zaraz musze sobie platki zaserwowac ... obiecalam co 2dni jesc bleee mleko mogloby dla mnie nie isteniec haha

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 21:17   #3827
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
czyli w zasadzie decyduje lekarz...
lekarz chyba decyduje czy się należy przynajmniej tak to zrozumiałam. czyli nie jest to coś oczywistego. chyba dopytam gina przy jakiejś wizycie jeśli nie zapomnę. ale lekarz nie może decydować czy należy się mężowi czy partnerowi bo chyba to jest jakoś określone. z netu zrozumiałam, że lekarz może wypisać opiekę nad najbliższym członkiem rodziny, a wg przedstawianych tam artykułów konkubent nie jest najbliższym członkiem rodziny, za to jest nim mąż/żona, dziecko, rodzic. tylko czy na dziecko ojciec może dostać L4 po porodzie jeśli matka jest na macierzyńskim
Stary 2013-01-27, 21:23   #3828
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:

A waśnie Mamusie, któraś słyszała o tej butelce Calma http://www.medela.com/PL/pl/breastfe...ng-device.html

A może avent ma też takie butelki, z których maluszkowi nie jest łatwo pić a zatem nie zaburzają odruchu ssania ?
Avent ma taką niby podobną do piersi.
tą medele połozna ze sr poleca ale to dlatego ze ona sprzedaje ich produkty.
a ogolnie powiedziala ze butelka to butleka i nigdy nie bedzie taka jak piers.

ja mam Aventową jedną na wszelki wypadek, choć będę się wzbraniać jak się tylko da.

co do stanika to tez sie zastanawiam gdzie by kupic.

Stary 2013-01-27, 21:24   #3829
alliw
Zadomowienie

Cytat:
alliw może Ty się skusiłaś, skoro zdecydowałaś się na laktator medeli?
dostałam smoczek Calma do butelki w zestawie z laktatorem
http://www.agito.pl/laktator-medela-...00-526541.html
Stary 2013-01-27, 22:09   #3830
trolla2405
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Leonikowa Pokaż wiadomość
straszne

eeee tam okropne, mnie tam pobolewa dupsko bez przyjemności, no może jako konsekwencja jednej, sprzed 7 miesiecy
Cytat:
270zł w jedną stronę czy tam i spowrotem??
w jedną niestety, zobacz sobie na stone Eurolotu
Stary 2013-01-27, 22:25   #3831
jolanT
Zadomowienie

hej Mamusie!

melduję się!
12 godzin jazdy
nie było aż tak źle..
wieczorem jak szłam spać to nóg nie poznałam.. całe nogi od ud w dół to jeden wielki balon ;/ mąż wymasował, wstałam rano i przeszło ale dziś znowu troszkę spuchnięte.. ehh tak to już jest.. kupiłam maść w aptece ale babka mi powiedziała, że najlepiej kopyta do góry i odpoczywać..

no to w skrócie jestem na miejscu..
pozdrawiam

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 22:28   #3832
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
hej Mamusie!

melduję się!
12 godzin jazdy
nie było aż tak źle..
wieczorem jak szłam spać to nóg nie poznałam.. całe nogi od ud w dół to jeden wielki balon ;/ mąż wymasował, wstałam rano i przeszło ale dziś znowu troszkę spuchnięte.. ehh tak to już jest.. kupiłam maść w aptece ale babka mi powiedziała, że najlepiej kopyta do góry i odpoczywać..

no to w skrócie jestem na miejscu..
pozdrawiam
oj super
to teraz odpocznij
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 22:42   #3833
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Zmykam z powrotem czytać romansidło bo kolejny dzień czuję się jakby mnie ktoś z pupy psa wyciągnął. Małego psa. Ratlerka
Więc miłego dnia Wam życzę ciężaróweczki

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Ja z Mężem teraz tłuczemy "Szklaną pułąpkę" po kolei, wcześniej oglądałam "Jak urodzić i nie zwariować" i "Crazy Stupid Love" i oba fajne - lekkie i pozytywne, w sam raz na czas ciaży.

Też tak sobie marzę, ja z płaściutkim brzuchem i bez cellulitu - bo dziś rano mi TŻ pokazał, że mam
dzięki za propozycje ,chodziło mi o coś nowego bo ja mniej więcej obyta bo tv raczej nie oglądam tylko kino i dvd ..... więc może te 2 ostatnie ? ....

a co do twojego tżta to za to ,że ci zwrócił uwagę ....
Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
Corka_rosy wspomniała o Crazy Stupid Love - również polecam, bo fajne relaksujące kino, z humorem, nie dla idiotów A z mniej relaksujących, ale moim zdaniem dobrych, to obejrzałam ostatnio "Prawdziwe męstwo" braci Coen i "Gran Torino" Eastwooda - ale to starsze filmy, więc może już widziałaś
dzięki ,te 2 ostatnie propozycje widziałam....
Cytat:
Oo to dość daleko chcecie się wybrać. My co roku gdzieś lataliśmy, ale tym razem stwierdziliśmy że pojedziemy autem, żeby malucha w samolocie nie stresować, choć podróż na Chorwację też napewno będzie trochę męcząca. Ewentualnie weźmiemy sobie jakiś nocleg po drodze, żeby odpocząć jak się należy. Zresztą do września jeszcze trochę czasu, może coś innego jeszcze wpadnie do głowy...hehe
no podróż autem jest bardziej męcząca niż samolot.....
Cytat:
zdrówka .

co do wyjazdów z dziećmi to mam nadzieję ,że się przekonacie ,że to nic strasznego.Wbrew pozorom im mniejszy maluch tym łatwiej .... ja uważam ,że 3 miesięczny bobas spokojnie może wyjechac albo wylecieć na wakacje - dla takiego dziecka liczy się spanie ,przytulanie i jedzonko.

Do nas wieczorkiem wpadli teście .... po 2 miesiącach ..... teściowa mówi do dzieci "i co niedługo braciszek sie urodzi ? ",kuba na to "tak będziemy się z nim bawić ,lulać ,kochać".A ona wypaliła" to kiedyś , ale na początku to on będzie cały czas płakac i spać ...." . i ciągnęła dalej jak to jej córka bez przerwy "ryczała i marudziła...".
achhhhhh ciężkie jest życie dla tej kobiety.... z jej opowiadań wynika ,że wszystko jest do dupy....
dobrze ,że moje dzieci mają pozytywne nastawienie i nie dają sie wciągnąć...

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
hej Mamusie!

melduję się!
12 godzin jazdy
nie było aż tak źle..
za te 12 godzin !
odpoczywaj .
Stary 2013-01-27, 22:48   #3834
Hally_berry
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
lekarz chyba decyduje czy się należy przynajmniej tak to zrozumiałam. czyli nie jest to coś oczywistego. chyba dopytam gina przy jakiejś wizycie jeśli nie zapomnę. ale lekarz nie może decydować czy należy się mężowi czy partnerowi bo chyba to jest jakoś określone. z netu zrozumiałam, że lekarz może wypisać opiekę nad najbliższym członkiem rodziny, a wg przedstawianych tam artykułów konkubent nie jest najbliższym członkiem rodziny, za to jest nim mąż/żona, dziecko, rodzic. tylko czy na dziecko ojciec może dostać L4 po porodzie jeśli matka jest na macierzyńskim
ostanio mówili o tym w tv, że tacie przysługuje 14 dni opieki na żonę po porodzie - płatne 80 % , jeśli chodzi o macierzyński to nie koliduje to z tym bo przecież każda mam od dnia porodu jest na macierzyńskim i o opiekę właśnie w tych dniach chodzi
poza tym jest jeszcze urlop ojcowski dotychczas przysługiwał w wymiarze 14 dni dla taty , słyszałam , że tez mają wydłużyć ale to jeszcze nic pewnego ale co do zasad przysługiwania jeszze nie doczytałam, napewno odpowiednio wczęśnie trzeba uprzedzić pracodawcę, jest ściścle ustalony termin na to i jak się go dotrzyma to szef nie może odmówić ale radzę sprawdzić wszystkie inne szczegóły,

pozdrawiam
Stary 2013-01-27, 23:01   #3835
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez Hally_berry Pokaż wiadomość
ostanio mówili o tym w tv, że tacie przysługuje 14 dni opieki na żonę po porodzie - płatne 80 % , jeśli chodzi o macierzyński to nie koliduje to z tym bo przecież każda mam od dnia porodu jest na macierzyńskim i o opiekę właśnie w tych dniach chodzi
poza tym jest jeszcze urlop ojcowski dotychczas przysługiwał w wymiarze 14 dni dla taty , słyszałam , że tez mają wydłużyć ale to jeszcze nic pewnego ale co do zasad przysługiwania jeszze nie doczytałam, napewno odpowiednio wczęśnie trzeba uprzedzić pracodawcę, jest ściścle ustalony termin na to i jak się go dotrzyma to szef nie może odmówić ale radzę sprawdzić wszystkie inne szczegóły,

pozdrawiam
ja znalazłam coś takiego:
Warto przypomnieć, że od 1 stycznia tego roku wymiar urlopu ojcowskiego, zwanego często „tacierzyńskim” albo ojcowskim, wynosi 2 tygodnie. Jest on pełnopłatny. Oczywiście nie jest obowiązkowy, świeżo upieczony tata nie musi go brać, jeśli nie zechce.Na decyzję, czy z niego skorzystać, tata ma rok, licząc od dnia urodzenia się dziecka. To, że żona (czy partnerka, to nieistotne) przebywa akurat na urlopie macierzyńskim, nie ma znaczenia. Urlop taki należy się jednak tylko osobom, które są na etacie, a nie zatrudnionym na podstawie umowy o dzieło czy zlecenia.
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 23:02   #3836
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
Do nas wieczorkiem wpadli teście .... po 2 miesiącach ..... teściowa mówi do dzieci "i co niedługo braciszek sie urodzi ? ",kuba na to "tak będziemy się z nim bawić ,lulać ,kochać".A ona wypaliła" to kiedyś , ale na początku to on będzie cały czas płakac i spać ...." . i ciągnęła dalej jak to jej córka bez przerwy "ryczała i marudziła...".
achhhhhh ciężkie jest życie dla tej kobiety.... z jej opowiadań wynika ,że wszystko jest do dupy....
jak można takie rzeczy dzieciom mówić zamiast pozytywnie nastawiać do rodzeństwa? już lepiej nic nie mówić, zwłaszcza, że dzieci są dobrze nastawione.

Cytat:
Napisane przez Hally_berry Pokaż wiadomość

pozdrawiam
to tak, tylko dyskusja toczy się o to czy przysługuje tylko na żonę czy też na partnerkę jeśli para nie ma ślubu. z macierzyńskim nie koliduje o tyle, że wg nazwy jest to opieka nad kobietą a nie nad dzieckiem, a parom w konkubinacie zostaje pytanie czy ojciec może wziąć opiekę nad dzieckiem w ramach tych 14 dni L4 podczas gdy kobieta jest na macierzyńskim.
ojcowski to zupełnie inna kwestia i nie jestem pewna czy ojciec może go wziąć podczas gdy matka jest na macierzyńskim na pewno gdy była mowa o wydłużeniu go, był warunek, że można z niego skorzystać po skończeniu macierzyńskiego, ale teraz nie wiem w sumie jak jest.
Stary 2013-01-28, 00:50   #3837
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
Witam się z Wami w 30 tyg
jeszcze tylko 70 dni...
witamy

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
a to nie jest tak że liczy sie pierwszy termin z pierwszego usg?? bo potem dzieciaki rosna w swoim tempie? z tego co mnie mówil jeden lekarz tylko sierp mózgu jest narządem który nie podlega przyspieszeniu, opoźnieniu we wzroście wiec na tej podstawie sprawdzać sie powinno wiek ciązy. reszta zależy do wielu czynników co nie znaczy że jest coś źle.
moja gin w ogóle nie patrzy na termin z usg a tylko i wylącznie na ten z OM. Ostatnio nawet mówiła, że maluchy różnie rosną i naprawdę lepiej się trzymać stałego terminu
Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Cześć dziewuszki

Jak byłam na oddziale patologii to leżałam z dziewczyną w 20 tygodniu ciązy, której ulewały się wody. Miała nakaz leżenia non stop do końca ciązy. Robili jakieś badania i mieli zadecydować, czy robić zabieg dolewania wód. Lekarz powiedział, że zapewne dziecko będzie miało problemy z drogami oddechowymi
Było mi jej tak szkoda, młoda dziewczyna, nakaz leżenia plackiem przez 20 tygodni, nawet do WC, a dziecko może mieć problemy zdrowotne.
Przez większośc dnia płakała, ja też się popłakałam kilka razy
biedna... 20 tygodni... masakra, dla mnie niewyobrażalne No ale co zrobic jesli od tego zalezy życie czy zdrowie dziecka... Najgorsze że i tak gwarancji nie ma, że małe będzie zdrowe
Cytat:

4 dni wywoływania

straszne
Cytat:
no niby pierwszy termin najpewniejszy czyli mi by wychodziło 5.03
ale skoro to moje dziecko takie duże to mam nadzieje że szybciej wyjdzie.
tylko kurcze przeraża mnie ta epidemia grypy bo co zostane sama bez tż i na porodówce i w szpitalu ojciec syna nie zobaczy bez sensu

pochwale się wyprasowałam 3 pralki prania

podzieliłam rozmiarami i ... nie mam gdzie układać
no w sumie 38tyg to ciąża donoszona, więc około 20 lutego smiało moglabyś rodzić Ale to i tak jeszcze ponad 3 tygodnie
Cytat:

za mgr
Co do proszków/płynów przeszłam kilka sklepów i doszłam do wniosku że zakupię Dzidziusia, tanio wychodzi i podobno jest dość wydajny. Koleżanka mi poleciła, że nie ma sensu przepłacać, a jak będzie w praktyce to się okaże w tym tyg, bo planuję rozpocząć wielkie pranie
no własnie... Mamusie, ostatnio pisałyście o jakims proszku, który Waszym zdanie cudnie pachniał... Jaki to był? Bo nie pamietam
Cytat:
Napisane przez takinna Pokaż wiadomość
a jak z rozmiarówką? Obwód i miseczka faktycznie się zgadza? Tzn. jest zgodna z tym co kupujesz w sklepach? Bo ja ten z drugiej aukcji tez chciałam nabyć ale boje się żeby nie był za mały... Ale za wielki to też nie bardzo
Cytat:
oj Dragusia... zalatwiłas sie na dobre

Miałam dziś troszkę popisac no i znowu pora spac... Napisze tylko w skrócie, że Tz wczoraj zaczął walkę z przenoszeniem z sypialni swoich rzeczy (komp, biurko, 2 regały) na inne miejsce - żeby maluch miał miejsce... ni w sumei już prawie ale jeszcze się wszędzie kupki z jego ksiązkami walają
Poza tym byliśmy wczoraj u znajomych którzy 2 tyg temu brali ślub - nawet fajnie było
A dziś poza dalszym przemeblowaniem to nic nowego Maly własnie sie tak rozszalał, że szok Wypycha się na wszystkie strony
Stary 2013-01-28, 01:36   #3838
kasia86bgo
Zakorzenienie

Boshe nie powiem Moglby Mlody isc juz spac ....!!!
Od 2 godz probuje - lewy bok, prawy bok - i NIC na niego nie dziala
A zmeczona jestem ... Czuje sie skopana moje prawe zebro boli :-(
A w dodatku powieka mi "skacze"

JolanT
za udana podroz ... Odpoczywaj w gronie rodzinnym i prosze mi tutaj duzo jesc ...!!! Polskich smakolykow

strippi
No widzisz jak y to bylo 95D bralabym w ciemno ... A tak za ciasne pod cycusiamy by byly
No ale ze nie chca wymienic na inny ewidentnie ich blad

No nic ide probowac zasupiac dalej ...

Edytowane przez kasia86bgo
Czas edycji: 2013-01-28 o 01:37
Stary 2013-01-28, 05:54   #3839
kasia86bgo
Zakorzenienie

witam w Poniedziałek ... od godziny Młody ponownie buszuje powiem wam szczerze ze po tej nocy mam dosyć i 2 raz w czasie ciąży sobie ponarzekam .... ze mogłaby się już skończyć ...

no nic idę czytać książkę .... może jakoś się znudzi mu to kopanie mnie

Stary 2013-01-28, 07:20   #3840
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
eh
ale za to jaki zaszczyt was spotkał

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
no w sumie 38tyg to ciąża donoszona, więc około 20 lutego smiało moglabyś rodzić Ale to i tak jeszcze ponad 3 tygodnie

Miałam dziś troszkę popisac no i znowu pora spac... Napisze tylko w skrócie, że Tz wczoraj zaczął walkę z przenoszeniem z sypialni swoich rzeczy (komp, biurko, 2 regały) na inne miejsce - żeby maluch miał miejsce... ni w sumei już prawie ale jeszcze się wszędzie kupki z jego ksiązkami walają
mi ginka ta z Opola powiedziała że do 30 stycznia muszę wytrzymać a potem już mogę
no za przemeblowanie
Cytat:
witam w Poniedziałek ... od godziny Młody ponownie buszuje
witam w poniedziałek
to może pośpij w dzień jak maluch w nocy buszuje.
mój też lubi pory wieczorne ale nie jest to na tyle intensywne żeby przeszkadzało spać

a noc i tak nie przespana

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości