|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. V
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
jak patrzę jak chłop cierpi po orczyku to tyż mam trochę uciechy wstaje z kanapy niczym ja
|
|
|
|
#3812 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
za rok nie odpuszcze, mały do dziadków, mlodej pierwszy sezon będzie(będzie mieć prawie 4lata bez kilku miesięcy wiec chyba da rade) i jeździmy
|
|
|
#3813 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dajcie mi jakies przykłady śniadania tluszczowego, plis, mam pustke w glowie
|
|
|
#3814 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
25.02.2010 25.04.2010. 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
|
|
|
|
#3815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3816 |
|
Zadomowienie
|
któraś pytała o biustonosze. Ja kupiłam te : http://allegro.pl/antybakteryjny-do-...937610143.html, http://allegro.pl/biustonosz-do-karm...951605866.html i jestem zadowolona, dobrze wykonane, trzymają co trzeba no i ładnie wyglądają. Wygrałam jeszcze tą aukcję : http://allegro.pl/24434-petite-fleur...883627511.html ale jeszcze nie dotarł więc nie mogę więcej napisać
|
|
|
|
|
#3817 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
straszne Cytat:
Cytat:
mój tż dzisiaj potrzaskał sobie tyłek na desce
|
|
|
#3818 |
|
Zakorzenienie
|
znalazłam coś takiego, ale tu nie ma informacji o czasie trwania tego zwolnienia. w każdym razie w tych wszystkich ustawach partnerka nie jest uznawana za najbliższą rodzinę:
Zasiłek opiekuńczy na opiekę nad żoną po porodzie Jestem w ciąży i niedługo rodzę. Słyszałam, że mój mąż ma prawo do tygodnia lub dwóch do opieki nade mną i naszym dzieckiem po porodzie. Czy jest to prawda i kto może coś takiego wypisać. Interesujące Panią zagadnienie zostało uregulowane przez ustawę z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U.2005.31.267-j.t. z późn. zm.) i wydane na podstawie tego aktu prawnego rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia z dnia 22 lipca 2005 r. w sprawie orzekania o czasowej niezdolności do pracy (Dz.U.05.145.1219). Z w/w przepisów wynika, że ubezpieczony małżonek (w ZUS-ie) celem opieki nad Panią po porodzie, na podstawie zaświadczenia lekarza ma prawo do zwolnienia z wykonywanej pracy i za czas tej nieobecności do otrzymywania zasiłku opiekuńczego : art. 32 ust. 1 ustawy stwierdza, że osoba ubezpieczona zwolniona od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad: 1) dzieckiem w wieku do ukończenia 8 lat w przypadku: a) nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których dziecko uczęszcza, b) porodu lub choroby małżonka ubezpieczonego, stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli poród lub choroba uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie opieki, c) pobytu małżonka ubezpieczonego, stale opiekującego się dzieckiem, w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej; 2) chorym dzieckiem w wieku do ukończenia 14 lat; 3) innym chorym członkiem rodziny. ma prawo do zasiłku opiekuńczego. Lekarzem, który jest zobowiązany do wystawienia takiego zaświadczenia jest lekarz posiadający uprawnienia nadane przez ZUS i co ważne po przeprowadzeniu bezpośredniego badania stanu zdrowia chorego członka rodziny. W opisywanym przypadku takie zaświadczenia może wystawić lekarz z oddziału położniczego, przy wypisie Pani do domu. |
|
|
|
|
#3819 | |
|
Zakorzenienie
|
ty chyba nie poważna
na 4 pozycje no dobre sobie ![]() ja czekam aż szpital będzie normalnie otwarty wcześniej ściskam nogi ![]() no na siedząco sobie poprasowalam i było spoko choć pod koniec już mi się nie chciało jutro puszczam 4 pralkę hihi Cytat:
a ja już po lekarzu i co? początek zapalenia zatok antybiotyk plus wieksze dawki sprayu do nosa. oj ciekawa jestem jaka noc mnie czeka
|
|
|
#3820 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do 56 to my ubieraliśmy i były nawet za duże, córcia urodzona 3200, przy wypisie 2900. Cytat:
![]() a żona szefa może chciała się zarazić przez dotykanie Cytat:
Cytat:
i śliczny kolor ![]() no proszę Dragusia nie masz wyjścia, jesteś pierwsza Cytat:
Napisałam do nich ale się wkurzyłam.. ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Cytat:
Liwka idzie w takim razie pierwsza oj zdrówka Dziewczyny sprzedam nowe 2 nowe i 3 używane biustonosze do karmienia w roz 85 D Nowe to te z tej aukcji, co przyszły niby w rozmiarze 90 E ;/ Nie opłaca mi się odsyłać.. a za wysyłkę nie chcą oddać.
|
|
|
|
#3821 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki za miłe słowo odnośnie wózia, cieszę się że się podoba ![]() thx
|
|
|
#3822 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3823 |
|
Raczkowanie
|
270zł w jedną stronę czy tam i spowrotem??
|
|
#3824 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No więc jajecznica, sałatka, parówki te 93 procent (też nie lubię, ale w ramach urozmaicenia). Zero chleba. Albo jak Ci nie wywali, możesz na drugi dzień powtórzyć i dodać jakąś małą kromeczkę. Cytat:
Cytat:
no to chamstwo niezłe... właśnie też mnie czekają zakupy, ale chyba poszukam gdzieś gdzie można przymierzyć.A właśnie pani więc ja stawiam na Liwkę, ona będzie pierwsza :P ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- A waśnie Mamusie, któraś słyszała o tej butelce Calma http://www.medela.com/PL/pl/breastfe...ng-device.html A może avent ma też takie butelki, z których maluszkowi nie jest łatwo pić a zatem nie zaburzają odruchu ssania ? alliw może Ty się skusiłaś, skoro zdecydowałaś się na laktator medeli?
Dziedzic Edytowane przez ObserwujeCie Czas edycji: 2013-01-27 o 21:00 Powód: dubel |
|||
|
|
|
|
#3825 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(2 parówki, trochę musztardy, keczup McD - on jest bez cukru, 2 tekturki, ogórek zielony --> ok. 105), potem II śniadanie 2 kromki (50 g) + wędlina + warzywka.Cytat:
![]() hehe mój jutro znów jedzie, i powiedział, że na orczykowy nie ma mowy (dziś były tłumy na ulubionym i pojechali na kolejny - trafiając jak kulą w płot, albo orczykiem w tyłeczek )Cytat:
![]() Dragusia 5 Strippi 4 Liwka 4 Leonikowa 1 Niespodzianka 1 (ja obstawiam że ktoś nas zaskoczy )
Edytowane przez pani22ka Czas edycji: 2013-01-27 o 21:11 |
|||
|
|
|
|
#3826 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no i zjadlam dzis obiad ... kolega dzwoni i pyta sie co robie mowie ''lezymy w lozku'' on zbieraj sie ... zaraz bede ... przyjechal pojechalismy do niego ... nawet do Lapka zajrzal odwirusowal i smiga jak nowka haha - no i ten obiad a co mi tam ... zaraz musze sobie platki zaserwowac ... obiecalam co 2dni jesc bleee mleko mogloby dla mnie nie isteniec haha
|
||
|
|
|
|
#3827 |
|
Zakorzenienie
|
lekarz chyba decyduje czy się należy
przynajmniej tak to zrozumiałam. czyli nie jest to coś oczywistego. chyba dopytam gina przy jakiejś wizycie jeśli nie zapomnę. ale lekarz nie może decydować czy należy się mężowi czy partnerowi bo chyba to jest jakoś określone. z netu zrozumiałam, że lekarz może wypisać opiekę nad najbliższym członkiem rodziny, a wg przedstawianych tam artykułów konkubent nie jest najbliższym członkiem rodziny, za to jest nim mąż/żona, dziecko, rodzic. tylko czy na dziecko ojciec może dostać L4 po porodzie jeśli matka jest na macierzyńskim
|
|
|
|
|
#3828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tą medele połozna ze sr poleca ale to dlatego ze ona sprzedaje ich produkty. a ogolnie powiedziala ze butelka to butleka i nigdy nie bedzie taka jak piers. ja mam Aventową jedną na wszelki wypadek, choć będę się wzbraniać jak się tylko da. co do stanika to tez sie zastanawiam gdzie by kupic.
|
|
|
#3829 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() http://www.agito.pl/laktator-medela-...00-526541.html |
|
|
|
|
|
#3830 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() w jedną niestety, zobacz sobie na stone Eurolotu
|
|
|
#3831 |
|
Zadomowienie
|
hej Mamusie!
melduję się! 12 godzin jazdy ![]() nie było aż tak źle.. wieczorem jak szłam spać to nóg nie poznałam.. całe nogi od ud w dół to jeden wielki balon ;/ mąż wymasował, wstałam rano i przeszło ale dziś znowu troszkę spuchnięte.. ehh tak to już jest.. kupiłam maść w aptece ale babka mi powiedziała, że najlepiej kopyta do góry i odpoczywać.. no to w skrócie jestem na miejscu.. pozdrawiam |
|
|
|
|
#3832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to teraz odpocznij
|
|
|
#3833 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a co do twojego tżta to za to ,że ci zwrócił uwagę .... Cytat:
Cytat:
Cytat:
zdrówka .co do wyjazdów z dziećmi to mam nadzieję ,że się przekonacie ,że to nic strasznego.Wbrew pozorom im mniejszy maluch tym łatwiej .... ja uważam ,że 3 miesięczny bobas spokojnie może wyjechac albo wylecieć na wakacje - dla takiego dziecka liczy się spanie ,przytulanie i jedzonko. Do nas wieczorkiem wpadli teście .... po 2 miesiącach ..... teściowa mówi do dzieci "i co niedługo braciszek sie urodzi ? ",kuba na to "tak będziemy się z nim bawić ,lulać ,kochać".A ona wypaliła" to kiedyś , ale na początku to on będzie cały czas płakac i spać ...." . i ciągnęła dalej jak to jej córka bez przerwy "ryczała i marudziła...". achhhhhh ciężkie jest życie dla tej kobiety.... z jej opowiadań wynika ,że wszystko jest do dupy.... dobrze ,że moje dzieci mają pozytywne nastawienie i nie dają sie wciągnąć... ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
za te 12 godzin ! odpoczywaj .
|
|
|
#3834 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() poza tym jest jeszcze urlop ojcowski dotychczas przysługiwał w wymiarze 14 dni dla taty , słyszałam , że tez mają wydłużyć ale to jeszcze nic pewnego ale co do zasad przysługiwania jeszze nie doczytałam, napewno odpowiednio wczęśnie trzeba uprzedzić pracodawcę, jest ściścle ustalony termin na to i jak się go dotrzyma to szef nie może odmówić ale radzę sprawdzić wszystkie inne szczegóły, pozdrawiam
|
|
|
#3835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Warto przypomnieć, że od 1 stycznia tego roku wymiar urlopu ojcowskiego, zwanego często „tacierzyńskim” albo ojcowskim, wynosi 2 tygodnie. Jest on pełnopłatny. Oczywiście nie jest obowiązkowy, świeżo upieczony tata nie musi go brać, jeśli nie zechce.Na decyzję, czy z niego skorzystać, tata ma rok, licząc od dnia urodzenia się dziecka. To, że żona (czy partnerka, to nieistotne) przebywa akurat na urlopie macierzyńskim, nie ma znaczenia. Urlop taki należy się jednak tylko osobom, które są na etacie, a nie zatrudnionym na podstawie umowy o dzieło czy zlecenia.
|
|
|
#3836 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ojcowski to zupełnie inna kwestia i nie jestem pewna czy ojciec może go wziąć podczas gdy matka jest na macierzyńskim na pewno gdy była mowa o wydłużeniu go, był warunek, że można z niego skorzystać po skończeniu macierzyńskiego, ale teraz nie wiem w sumie jak jest.
|
||
|
|
|
|
#3837 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
witamy
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Miałam dziś troszkę popisac no i znowu pora spac... Napisze tylko w skrócie, że Tz wczoraj zaczął walkę z przenoszeniem z sypialni swoich rzeczy (komp, biurko, 2 regały) na inne miejsce - żeby maluch miał miejsce... ni w sumei już prawie ale jeszcze się wszędzie kupki z jego ksiązkami walają ![]() Poza tym byliśmy wczoraj u znajomych którzy 2 tyg temu brali ślub - nawet fajnie było A dziś poza dalszym przemeblowaniem to nic nowego Maly własnie sie tak rozszalał, że szok Wypycha się na wszystkie strony
|
|
|
#3838 |
|
Zakorzenienie
|
Boshe nie powiem Moglby Mlody isc juz spac ....!!! Od 2 godz probuje - lewy bok, prawy bok - i NIC na niego nie dzialaA zmeczona jestem ... Czuje sie skopana moje prawe zebro boli :-( A w dodatku powieka mi "skacze" JolanT za udana podroz ... Odpoczywaj w gronie rodzinnym i prosze mi tutaj duzo jesc ...!!! Polskich smakolykow strippi No widzisz jak y to bylo 95D bralabym w ciemno ... A tak za ciasne pod cycusiamy by byly ![]() No ale No nic ide probowac zasupiac dalej ...
Edytowane przez kasia86bgo Czas edycji: 2013-01-28 o 01:37 |
|
|
|
|
#3839 |
|
Zakorzenienie
|
![]() witam w Poniedziałek powiem wam szczerze ze po tej nocy mam dosyć i 2 raz w czasie ciąży sobie ponarzekam .... ze mogłaby się już skończyć ... no nic idę czytać książkę .... może jakoś się znudzi mu to kopanie mnie |
|
|
|
|
#3840 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale za to jaki zaszczyt was spotkał Cytat:
no za przemeblowaniewitam w poniedziałek to może pośpij w dzień jak maluch w nocy buszuje. mój też lubi pory wieczorne ale nie jest to na tyle intensywne żeby przeszkadzało spać a noc i tak nie przespana
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.

wstaje z kanapy niczym ja 

boshe ... i to w szpistalu gdzie chce rodzic ... aaaaaaaaaaa

a co mi tam ... zaraz musze sobie platki zaserwowac ... obiecalam co 2dni jesc bleee mleko mogloby dla mnie nie isteniec haha 
zdrówka .

Maly własnie sie tak rozszalał, że szok