|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3421 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3422 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Martusia dziś była super grzeczna. kochana córeczka ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3423 |
Zadomowienie
|
jeśli ktoś bierze takie tabletki,to przeczytajcie sobie ten artykuł http://fakty.interia.pl/swiat/news/p...gony,1887612,4
#3424 |
Zadomowienie
|
mój ostatnio po 20 minut się kąpie, dolewam mu tylko ciepłej wody, o ile przed kąpielą jest marudny i chce mu sie spać, tak w trakcie uspokaja się i widzi tylko wodę i zabawki, można mówić do niego a on nie reaguje. Niestety jak go wyjmujemy to jest płacz, bo on chce jeszcze siedzieć w wodzie, potem ucieka mojemu mężowi jak go ubiera i pełza na łóżku w stronę wanienki.
Ale jestem padnięta, czekam aż wieczorem sobie coś na spokojnie porobie na kompie a jak już Adaś zaśnie to mi też się chce i zaraz też sie kładę i tak codziennie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3425 |
Raczkowanie
|
To moze ja wrzuce dwa pomysly. Jak bede kiedys miala wiecej czasu, weny i checi to cos tam jeszcze skrobne
![]() Na obiad zamiast tradycyjnych kotletow schabowych lub z piersi kurczaka polecam to: Wrzucic do duzej miski pokrojona w kostke podwojna piers z kurczaka. Do tego dodac 2 jajka, 2 lyzki majonezu, 2 lyzki maki ziemniaczanej, starty zolty ser ( ok. 15-20 dkg) i posiekana natke pietruszki. Doprawic wg wlasnych upodoban sola ![]() ![]() Drugi przepis to tortilla patatas: Jak moja siostra wrocila z Hiszpanii to nam zasrewowala. Nie podaje ilosci bo to wszystko zalezy od ilosci zuzytych zmieniakow, wielkosci jajek itd. Robi sie podobnie jak omlet i jest wysoce kaloryczne, ale czasami mozna pogrzeszyc ![]() Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki, nastepnie smazymy na oliwie z oliwek. Przerzucamy ziemniaki do miski, a na patelni smazymy cebule i to samo...wrzucamy do miski z ziemniakami. Wg upodoban... mozemy jeszcze zesmazyc boczek/szynke lub zrobic wege bez miesa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3426 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3427 | |
Raczkowanie
|
Dzis Oliwka poszla duzo wczesniej spac niz zwykle.. a to dlatego, ze postanowila sobie ominac jedna drzemke. Pozniej jak juz byla zmeczona to nie pozwolilam jej zasnac bo bylo juz za pozno i bylby problem ja polozyc na noc. W ogole dzis miala jakis dziwny dzien.. zwykle ma pierwsza drzemke kolo 11-11.30,a dzis zasnela dopiero o 13 i spala tylko 1h.. i tak nam jakos plan dnia sie poplatal.
Gaabbi, jak tam idzie oduczanie Hani wstawania w nocy? ![]() Ahaaa.. w netto jest promocja na pampersy. Rozmiar 4- 63zl za 99 sztuk ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Cytat:
Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-01-28 o 21:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3428 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, mam do Was parę pytań
![]() Jak Wasze dzieci śpią w ciągu dnia? Ile razy, w jakich godzinach, jaki mają czas spania? Czy usypiacie je jakoś czy czekacie aż same padną w trakcie zabawy? Jaki mają czas aktywności? Agata, ekspercie żywieniowy ![]() ![]() ![]() Pola powodzenia ![]() Edytowane przez rinco Czas edycji: 2013-01-28 o 21:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#3429 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak samo nam ważą ![]() Sprawdziłam na siatkach centylowych czy wszystko z waga ok i jest w porządku ![]() ![]() ![]() Następna szczepionka odra, świnka różyczka jak skończy rok, czyli pod koniec maja. A co do meningokoków to też się zastanawiamy?? Sama nie wiem?? Znajoma szczepiła syna na meningokoki jak skończył 2 lata. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3430 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do obiadu to dziś u nas krupnik i spaghetti. W tym tygodniu planuję jeszcze ogórkową, klopsiki w sosie koperkowym i filety z ryby z piekarnika. Zawsze planuję w niedzielę obiady na cały tydzień ![]() ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Kurczę miałam się iść kąpać a wyłączyli prąd :/
![]() |
#3431 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3432 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3433 |
Wtajemniczenie
|
No i wszamalo mi posta :-(
BENKA brawo za organizacje ![]() RINCO Paula w dzien spi gora trzy razy po pol godz, albo dwa razy po godz. Jak sie zdarzy dluzsza drzemka to jest swieto. Nie czekam az padnie, bo ona nie pada :-D musze wyczuc moment, trze oczka lub nos ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#3434 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pierwsza ok. 11/11-30 i zazwyczaj trwa 1,5h. Druga ok. 15-30/ 16 i trwa od 1h do 1,5h. Przez to, ze Oliwka ma wypracowany w miare staly plan dnia to jak zblizaja sie pory drzemek mloda zaczyna byc marudna, wiec dla mnie jest to sygnal, ze jest juz spiaca i klade ja spac. Pozostaly czas.. to aktywnosc pelna para ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3435 |
Wtajemniczenie
|
A to prasowanie musialam skonczyc dzis. bo jak nie dzis, to by znowu tydzien lezalo :-D
---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- MARTULA ale masz zorganizowane dziecko ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3436 |
Raczkowanie
|
I tak jak dziewczyny wyzej napisaly.. sygnelem, ze jest spiaca jest tez jej zachowanie.. tarcie oczu, noska, ziewanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3437 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o aktywność to u nas dzień wygląda tak: ok 6 pobudka na mleko, potem śpimy jeszcze do ok. 7.30, chociaż czasem już wcale nie śpi jak wstaniemy to zabieram go do pokoju dziennego, rozkładam kołdrę na podłodze i się bawi a ja w kuchni ( kuchnia jest na wprost pokoju, więc mnie widzi) robię śniadanie, gotuję mu kaszkę itp koło 9 je kaszkę i idzie spać, potem dalej się bawi, koło 12-13 jest obiad i idziemy na spacer, podczas którego najczęściej śpi, jak wracamy jest zabawa, koło 16 kleik na mm i drzemka, potem aktywność i koło 18.45-19 kąpanie, mleko i idzie spać. Ale się rozpisałam ![]()
![]() |
#3438 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A z prasowaniem... przyznaje sie, ze ja nie prasuje.. tzn... prasuje dopiero wtedy, kiedy mam cos na siebie nalozyc ![]() ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-01-28 o 21:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3439 |
Wtajemniczenie
|
MARTULA cos bardzo gniecie ta Twoja szafa i komoda :-D
DOBRANOC ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3440 | ||
Wtajemniczenie
|
pola, powodzenia
![]() szczęśliwej podróży! Cytat:
![]() Na razie z oduczania nici ![]() ![]() ![]() Cytat:
Drzemki Hani są od 9 do 11, od 13 do 15 i czasami po 17tej śpi 30 min. Zazwyczaj Hania śpi ładnie po 1,5 do 2h, ale bywa i tak, że śpi po 30 min. Są też takie dni, jak dzisiaj (szczepienie) i wtedy wszystko nam się rozregulowuje ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3441 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3442 |
Zakorzenienie
|
POla powodzenia! będziemy tęsknić
Kism - oby wszystko wróciło do normy! rozumiem niechęć do chodzików, sama ją obiawiam i na każdy pomysł chodzika krzyczę nie, ale co macie do pchaczy? co to za różnica czy dziecko chodzi przy meblach, czy przytrzymuje się czegoś co jedzie? bo ja nie widzę problemu. Nigdzie nie przeczytałam o tym że pchacze są złe, wręcz przeciwnie. u nas tak wieje, że głowy urywa i wywraca kosze, straszna pogoda! muszę się pochwalić - z ciążowych 30 kg do końca zostało mi 5! wbiłam się już w swoje stare spodnie rozmiar 40, chociaż do pełni satysfakcji jeszcze trochę brakuje, ale mam nadzieję że jak Adaś będzie miał chrzciny i pierwszy roczek to już będę miała swoją starą garderobę na wieszakach! myślałam że tego cholerstwa nigdy nie zgubię co prawda ja nie jestem expertem w sprawie żywieniowej, ale ostanio Adam do ryby miał szpinak, ziemniaczki, marchewkę i szparagi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3443 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() Co do drzemek, to moja też zmieniła swój system ![]() Śpi zwykle co 3 godziny (pory rózne, bo roznie wstaje rano) przez 40-45min. Wychodza 3 drzemki na dzień. Usypiam ją na rękach. Wózka do domu nie wnosze, a zeby zasneła sama.. nie ma póki co szans. Chyba,ze przy cycku. Jak jest jej tatus to mogłaby w ogole nie spac. Widac ciekawszy jest niż ja.. ![]() Wypozyczyłam sobie ksiazki TH, wiec zanim wylecze palca (mam olbrzymi zastrzał na prawej rece ![]() ![]() kapukat- gratuluje ![]() ![]() ![]() Tak wiec jak ktoras tu ostatnio pisała,że jak sie normalnie je, a waga stoi to nie jest to normalne.. owszem jest- mialam robiony komplet badań kilka lat temu (wtedy wazylam 40kilka kg). Zmartwiona mama goniła ze mna od lekarza do lekarza. i Co? Wszystko ze mna jak najbardziej ok ![]()
#3444 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Chcialam tylko napisac, ze juz nie bede sie chwalic, ze Oliwka ladni spi w nocy! :P NIE! Bo znowu wszystko wrocilo do "normy". Wiem, ze dalej jej ida zeby bo cos tam zaczyna powoli przeswitywac wiec ma usprawiedliwienie:P Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-01-29 o 08:58 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3445 |
Rozeznanie
|
kapukat jak to zrobiłaś?? Ja ostatnio ćwiczę z Ewą i nie jem po 18 i jest 2kg do przodu ale zostało jeszcze...13
![]()
#3446 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odkąd wróciłam do pracy to właściwie co do minuty jego dzień jest ułożony. Rano albo się sam budzi, albo budzimy go o 7, przewijanie, przebieranie i karmienie. Przychodzi dziadek, o 9 kasza, 9.30 spanie. Śpi od 30 minut do 2 godzin ![]() O 12 obiad, 12.50 wychodzą na spacer. Na spacerze obowiązkowo drzemka. Zazwyczaj ok. godziny, rzadziej 30-40 minut. O 15 owoce z kaszką. O 17 cycek i spanie. Od 40 minut do 1,5 godziny. Jak śpi dłużej to go budzimy. Ok. 19.30 mycie lub kąpiel i spanie. ![]() Jak widać plan co do minuty, tylko różne dLugości spania. ![]() CO do ryby.... ja podaję Maciowi taką jak ryba po grecku, zaraz poszukam, bo kiedyś wpisywałam. Albo biorę tę bazę, którą gotuję na zapas, gotuję 2-3 różyczki brokuła i to je. A dzisiaj ma rybę z fasolką szparagową. Nie wiem czy to zje bo obrzydliwe. Ale kto go tam wie ![]() No nie widzę tej ryby po grecku. Ale dusisz marchewkę, troszkę cebuli/pora, kawałek pietruszki i selera, zalewasz to rpzecierem pomidorowym, dajesz rybę i miksujesz. Gotowe. Fajne bo wali rybą i dość kwaśne, a Maciek lubi kwaśne ![]() Cytat:
![]()
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2013-01-29 o 09:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3447 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Odnośnie fotelików, to żadnego dziecka nie da się wozić w małym foteliku do 13 kg. Ja bym dopiero co mojego starszego syna musiała przesadzić. Agata raczej myśli o fotelikach większych montowanych tyłem do kierunku jazdy a te są drogie i większości na nie nie stać. Ja Maxa planuję przesadzić w marcu w kolejny fotelik ![]() Idę nadrabiać dalej ![]()
![]() |
#3448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3449 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale zobaczymy, jak wyrośnie to kupię kolejny ![]() Renatka, fotelik musi pasować przede wszystkim do auta. Jeśli montowany tyłem Ci nie wlezie to nic na siłę. One są bezpieczniejsze dla dziecka w razie wypadku, ale lepszy fotelik montowany przodem i dobrze dopasowany do auta i do dziecka, niż niedopasowany montowany tyłem,
![]() ![]() |
![]() |
#3450 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.