![]() |
#31 | |||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wcześniak 9 miesięcy Dieta?
Cytat:
Może spróbuj aby zupa była zupką? Moją córkę babcia karmiła w taki sposób ("zupą" taką, że łyżka w niej stała pionowo i skutkowało to mega problemami z wypróżnieniem po jakimś czasie, w zasadzie bez pomocy córka nie mogła zrobić kupki, miała hemoroidy, które musiałam jej leczyć, nie polecam takiego karmienia, albo pokarm stały, albo zupka). Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Musisz uważać, żeby z luźnej kupki nie doprowadzić do zbyt twardych. Dobrze jest kombinować jak np. obiadek zatwardzający to deser rozmiękczający itd. Albo odwrotnie ![]() Ogólnie jak dla mnie to oprócz tego, że niepotrzebne takie długie przerwy między posiłkami i złe godziny spania, zupełnie pomieszana doba to nie widzę żebyś ty coś źle zrobiła, działasz mocno asekuracyjnie, pewnie przez to, że mały wcześniak, ale myślę, że w tym wieku to już nie ma znaczenia ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2013-01-27 o 14:55 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() a ile moze zupka byc w zamrazalce jesli zamroze po wystygnieciu? Ps. Klarisa dzieki za porady, przydadza sie jak wszystko ![]() jeszcze takie male pytanie, probuje zaplanowac plan dnia zeby jakos te posilki rozlozyc i sprobowac malego naklonic do jednej tylko drzemki ale dlugiej bo on i tak dlugo spi. Myslalam moze o czyms takim: 9- butelka 210 ml 12 zupa 13 drugie danie 15 kaszka 17 kąpiel i deser owocowy 18 - 21 drzemka 21 - ? 24 butelka 210ml ( maly i tak sie budzi o polnocy kazdego dnia wiec nie minie mnie nakarmienie o tej godzinie bo jest bardzo wrazliwy na tą pore ) [taki nacisk byl w szpitalu i nauczono go tak ] i tu sie rodzi pytanie czy taka lista byla by ok? jesli tak to jaki pomysl na 21, co do jedzonka? nie zbyt czeste karmienie? strasznie sie martwie nigdy nie mialam wczesniej doczynienia z karmieniem dzieci, tylko przewijanie itp ![]() Edytowane przez patusia1230 Czas edycji: 2013-01-27 o 16:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas mniej więcej tak: 5-7 rano mleko 9-10 - 2 śniadanie 12-13 zupa 15-17 II danie 19 - kaszka na noc Drzemka taka dłuższa jeśli jedna to wypadała po zupie a przed drugim daniem i tak nam się mniej więcej do 2 lat utrzymało. Córka spać chodzi 19-20, wstaje koło 8-9 (po tej kaszce rannej jeszcze kładzie się spać). Jest 5 posiłków, jest co mniej więcej 3-4h, nie ma jedzenia w nocą (ale jest nad ranem). Jak nie da się tak u was jak wyżej, to możesz spróbować w ten sposób także: 24:00 - mleko 8-9 - mleko lub inny posiłek mleczny 12:00- 13:00 - zupka 15-16:00 - II danie albo coś innego, co tam mały je (owoce, deserki) 18-19:00 - mleko na noc, kąpanie i spanie
![]() |
![]() |
#34 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ta druga lista jest bardziej realna do wykonania ![]() Edytowane przez patusia1230 Czas edycji: 2013-01-27 o 17:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
No ale jak polozysz o tej 20 czy 21 spac jestem pewna ze do 24 pospj a jak sie obudzi na jedzenie miej butelke prZygotowana,nie zapalaj swiatla po wypiciu moze pojdzie spac?
Nie rozumiem czemu sie tak upierasz przy tym poznym karmieniu? Dziewczyny ci radza a ty swoje,wiem teraz ci fajnie bo ci noc przesupia ale uwierz to nie jest dobre ani zdrowe,warto sie kilka dni pomeczyc i wyregowac malemu rytm dnia i nocy to zaprocentuje na przyszlosc,przeciez przedszkole czy szkola nie zaczyna sie o 12?
![]() |
#36 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To się tak tylko wydaje, że dziecko nie pójdzie spać. Na razie jest przyzwyczajone do innego trybu życia, ale nie jest tak, że się nie da go przestawić bo da się. No i pory snu i aktywności matki niewiele mają się do dziecka, ja chodzę spać ok. 1 w nocy, co nie przeszkadza mojej córce zasypiać o godz. 19:00. Z tym, że ja ją o tej porze kładę od urodzenia, latem trochę później zasypia bo długo jest jasno i gorąco ![]() Cytat:
![]() A poza tym dalej będzie noc przesypiał, przecież jak dziecko śpi od północy do 8 czy 9 rano to jest kupa czasu dla rodzica aby również się wyspać. Dostałam dzisiaj od koleżanek link: http://www.imid.med.pl/klient1/uploads/poradnik.pdf To jest co prawda dla dzieci od 13 do 36 m-cy, ale warto poczytać już "na zaś". To poradnik żywieniowy wydany przez Instytut Matki i Dziecka ![]() ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
Co do tego spania w ciąży, z reguły aktywność płodu jest odwrotna do matki - matka śpi, dziecko nie i odwrotnie, więc akurat ta teoria zupełnie się nie sprawdza w twoim przypadku ![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A może zaśnie na dworze? Kiedy chodzicie na spacer? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Ja bym Ci proponowała taki rozkład dnia
8 - butla lub kaszka 10/11 - drugie śniadanko np. twarożek z owocami 13/14 - zupka albo posiłek stały, ewentualnie trochę tego trochę tego 16/17 - deserek, owoce lub po prostu coś na podwieczorek 19 - kąpiel ( wprowadź wieczorny rytułał) 20 - kolacja w zależności co Mały je w sumie najlepiej kaszka i do spanka ![]() o tej 24 mleko jesli koniecznie się domaga, a jeśli nie to nie budź go albo staraj się podawać wodę ze względu na ząbki później już nie budź go na jedzenie do rana W sumie wydaje mi się, że Młody za dużo śpi w ciągu dnia dlatego nie chce spać wieczorem. Wyreguluj jego dzień. Musi wiedzieć, że dzień jest od aktywnosci, a noc od spania. Powiem Ci jak to wyglada u mnie, a Liliana ma niespełna 4 miesiące. I praktycznie przesypia noce. Zasypia o 21 ( stała pora), kąpiel o 20, później mleko. Karmię ją na śpiąco tak około 23 ( wypija 90 ml) i śpi praktycznie do 8. Czyli nocny sen ma od 21 do 8. Czasami budzi się około 5 na mleko ale już coraz rzadziej. O 8 wypija 150 ml mleka. Aktywna jest tak do 11, 90 ml mleka i drzemka około godziny. Tak o 13 mleko i aktywność tak do 16. 120 ml mleka i śpi tak do 18. Po przebudzeniu 90 ml i już do 21 nie śpi. Na noc wypija 120 ml mleka z kaszką. A o tej 21 po prostu sama zasypia. Mi też kazali wybudzać w nocy na karmienie, karmić co 2 godziny ze względu na wagę urodzeniową 2560g. ale ja się zdałam na intuicję i teraz nawet lekarz się dziwi, że przy takiej wadze urodzeniowej i długości 48 cm Liliana majac niespełna 4 miesiące waży 6500g i mierzy 62 cm. Także u Ciebie podstawa to uregulowanie dnia i działanie raczej instynktowne niż sugerowanie się tym co mówią i radzą inni. Młody chce jeść to dawaj mu wtedy kiedy on chce zamiast trzymać się sztywnej ramy 5 posiłków dziennie. Krzywdy dziecku nie zrobisz.
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Tu mama Tygryska. Tygrys tez jest wczesniak, wazyl 2150g.
Ja jestem za podawaniem zup lyzeczka, a nie butla. Mysle ze rozregulowujesz malemu zegar biologiczny kladac go tak pozno spac. Skoro przyzywczail sie do tego to oczywiste jest ze nie pojdzie spac o 7. Sprobuj przesuwac czas spania i pobudki co 15-30 minut co 3 dni. W ten sposb dasz malemu czas na przyzwyczajenie organizmu do nowego rozkladu. Tygrys ma 15 miesiecy i nadal ma 2 drzemki w ciagu dnia, spi srednio co 3 godziny. I jezeli nie dokuczaja mu zabki to przesypia noce Tak samo z posilkami przesuwaj je powoli, by juz wieczorem nie karmic go. Jedzeniowo Tygrys ma 4 glowne posilki: sniadanie (jajo, lub mleczne), obiad( zupka z mieskiem, lub warzywna i drugie danie miesne lub rybne), jogurt z owocami kolo 3 i kolacja (kanapeczki z roznymi pastami, cos mlecznego, zrezygnowalam z kaszy bo meczyly go baki nocne). Plus przegryzki pomiedzy, cos a la drugie sniadanie, glownie owoce, Do picia woda, rozcienczone soki wlasne, a ostatnio podpija mojego roiboosa i zauwazylam zmniejszenie ilosci nocnych bakow. W Afryce podobno matki dodaja ja do mleka na kolke.
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
WITAM WSZYSTKIE PANIE! ZWRACAM SIE Z GORACA PROSBA O WYPELNIENIE ANKIETY WSZYSTKIE PANIE KTORE KIEDYKOLWIEK RODZILY PRZED 37 TYGODNIEM CIAZY ANKIETA TA KTORA POSLUZY MI DO PRACY LICENCJACKIEJ! Z GORY DZIEKUJE!
http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/ankieta/1081...edwczesny.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:18.