|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010
|
|
|
|
#3152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pytaj ![]() Dzisiejszy rosół to już nie to samo co kiedyś rosół z kury chodzącej po podwórku , jaki on miał zapach , smak,albo z kaczki
|
|
|
|
|
#3153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a gdzie dostanę lubczyk?? |
|
|
|
|
#3154 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Ja tylko gotuję na "swojskich" kurczakach, najlepiej brojlerach. Ze sklepowych kuraków nie potrafię ugotować rosołu, zawsze wychodzi mi biały i bez oczek. Ale ja taka cwana bo kurczaki mi mamusia dostarcza , podobnie jak jaja i mięsko wieprzowe .
|
|
|
|
|
#3155 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za informację dot. okularów.
JEstem zła na tą naszą okulistkę. Oliwka ma co najmniej raz na pół roku badany wzrok i dopiero teraz wykryto u niej nadwzroczność a niby wszyscy o tym wiedzieli że po retinopatii była w grupie ryzyka. teraz czuję się tak jakbym zaniedbała zdrowie swojego dziecka Libra a dlaczego Miko nosi okulary przy tak małej wadzie jak +1? Dzisiaj trochę oczytałam i poniżej +3 jeżeli dziecko ma mniej niż 3 latka to nie zaleca się okularów. Co do rosołu to ja też zawsze gotuję najpierw mięso (kura+wołowina) i dopiero potem dodaję warzywa i przyprawy. No i też gotuję na bardzo małym ogniu tak ze dwie godziny. Zawsze dodaję ziele, liść laurowy, lubczyk. Podsmażam też cebulę i dorzucam. Nie dodaję czosnku. Oliwka aktualnie waży jakieś 12,3 kg. Nataszka jakieś 7 kg. Mrówka - Ty się nie zastanawiaj tylko jedź do tego SPA. Pamiętam że jak byłaś w ciąży to wyjechałaś wtedy do jakiegoś SPA to może tam gdzie byłaś.
|
#3156 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Cytat:
co na to ta okulistka?? no kurczę badanie było przeprowadzone wtedy kiepsko czy co? nie mów, że zaniedbałaś dziecko, kobieto! twoje córcie są bardzo cudowne ale mame mają niezastąpioną! |
||
|
|
|
#3157 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
może pójdę jeszcze do innego okulisty![]() U was faktycznie dziwne że dopiero zauważyli taką wadę ,przestań nic nie zaniedbałaś ,też wymysliłaś chyba nikt tyle co wy nie jeździ po lekarzach ,kontrolach.A jaki jest jeszcze inny sposób na naprostowanie oczka poza okularami ? jest w ogóle? no bo on nam mówił że jeszcze zabieg jeśli by się nie naprostowało,jakoś cieżko mi to sobie wyobrazić Cebulę też podsmażam musowo |
|||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z lubczykiem
|
|
|
|
|
#3159 |
|
Zakorzenienie
|
Libra - u dzieci bardzo często występuje nadwzroczność fizjologiczna która mija. I oczywiście zez jest też związany z nadwzrocznością.
Ona miała badany wzrok co pół roku ale dopiero teraz pierwszy raz po atropinie. Dzisiaj jej badali oczy czterema różnymi urządzeniami. Z tego co wyczytałam to jest możliwość operacji ale nie u wszystkich.
|
#3160 |
|
Zakorzenienie
|
Miko nie miał zakrapianych oczu ,a powinien mieć ?
|
|
|
|
#3161 |
|
Zakorzenienie
|
Libra nie wiem jak powinno to wyglądać. Wyczytalam ze przy rozszerzonych zrenicach lepiej można określić wadę wzroku.
To badanie to było na takim urządzeniu gdzie Oliwka patrzyla na jakieś tam baloniki ( tak mówiła ja tego nie widziałam) i potem wychodził wydruk z urządzenia. Dodatkowo jeszcze miała badanie takim innym ujstrojstwem w ciemni gdzie jej swiecono w oczy a lekarka coś tam przykladala i patrzyla i jeszcze na takim normalnym co to brodę sie opiera i patrzy na wprost a lekarz zagląda.
Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) Edytowane przez P0P70 Czas edycji: 2013-01-29 o 22:25 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3162 |
|
Zakorzenienie
|
To mój miał tylko na tym co się brodę opiera
|
|
|
|
#3163 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja bym chicco nie kupiła , przez tą aferę co kiedyś była z fotelikami Cytat:
Sama noszę od 3RZ , jak byłam mała nie cierpiałam okularów . Ale teraz są soczewki , operacje , piękne oprawki , będzie dobrze . Kurcze ogromna ta wada . Badanie komputerowe nie jest do końca miarodajne dlatego robią jeszcze te dwa inne . Zawsze jak byłam u okulisty już od małolata , to miałam właśnie takie trzy badania robione . Jak byłam starsza to potem następna wizyta na dobranie szkieł . Ale tu chodziło i wiek w którym umiałam przeczytać z tablicy i sama stwierdzić w czym dobrze widzę . ogólnie mam porąbaną wadę i niegdy szkieł dla mnie nie ma , muszą ściagać . Na soczewki tez czekam , teraz 2 tyg , ale jak zaczęłam nosić to i 2 miechy . Nie mogłam wleźć na wizaz , coś się porąbało . leje u mnie i jest błocko , chyba sobie kajak kupię . W przedszkolu u dzieciaków pusto się zrobiło bo ferie . Ale moje chodzą . Ja też muszę dzieciaki do okulisty zapisać .
|
|
#3164 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ciekawe dlaczego nikt wcześniej nic nie mówił. Nam też 2 lekarki mówiły o fizjologicznej nadwzroczności u maluchów która mija z wiekiem ale chyba nie jest aż tak duża. Jak byłam pierwszy raz to Zosia miała niby w granicach pomiędzy 3-4 i lekarka kazała po skończonych 2 latach iść na kontrolę. Po zakraplaniu w sierpniu miała między 2-3 + cylindry ale nadal mamy czekać i jesteśmy umówione na kwiecień. Kobieto, niczego nie zaniedbałaś. Chodziłaś na kontrole, ufałaś lekarce. Nic nie zaniedbałaś. Spokojnie to się wszystko da naprawić. Będzie nosiła okularki i wada się zmniejszy. Dla pocieszenia, ja zaczynałam okulary od - 7 na jedno oko i zdaje się więcej na drugie oko, oczywiście + cylindry. Te dioptrie bardzo szybko się zmniejszały Co do rosołu to zawsze zaczynam od zimnego mięsa i zimnej wody, długo gotuję mięso bardzo delikatnie. Później warzywa i dalej sobie pyrka delikatnie, obowiązkowo przypalam całą cebulę na gazie a później wrzucam (uwielbiam ten zapach Lind ja sprzedałam swoją kieckę za 1/4 ceny ale to nie była typowa suknia ślubna tylko zwykła sukienka ciążowa w wieczorowym wydaniu ![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Atropinę albo inne krople podaje się żeby źrenice były szerokie, wtedy lepiej widać wadę. Zwykle się to robi żeby wykluczyć bądź potwierdzić astygmatyzm. Zosia miała w ciemni sprawdzane oczka przy pomocy jakby linijki srebrnej ze szkłem plus ten aparat z podpartą brodą i zaglądaniem w światełko. Dodatkowo jeszcze na komputerze.
|
|
#3165 |
|
Zakorzenienie
|
Ferie mają tą przewagę nad szkołą , że ja moge się wyspac
Ech Eryk do szkoły wyprawiony a ja z tych co już drugi raz nie zasną ![]() P0P ja miałam podobną wadę , nosiłam okulary może z 3-4 lata albo i nie, i od tamtej pory mam wzrok idealny . A z tym noszeniem okularów też różnie było, bo często gubiłam, ale i tak wada mineła. Podobno dużo lepiej mieć plusy bo właśnie jak u mnie może zniknąć. U mnie Eryk ma minusy więc raczej to tylko gorzej będzie, ale ślicznie w okularach wygląda, chyba lepiej niż bez.Jak widzę okularki u małych dzieci to rodzice najczęściej bardzo kolorowe kupują, a te oprawki grube są. Ja bardziej preferuję w tym temacie minimalizm, bardzo mi się podobają drucikowe jednak, u optyka zobaczycie w których Oliwka będzie się lepiej czuła. Swoją drogą Natasza miała trudniejszy start a zobacz jak ładnie wyszła, pewnie i Wasze doświadczenie przy niemowlakach wcześniaczych i mleko naturalne mają spore znaczenie ![]() Czekam aż młody wstanie i jedziemy do US pity zawiezc, numer konta mi sie zmienił i muszę też u nich pozmieniać, jeszcze nie powinno chyba być kolejek
|
|
#3166 |
|
Zakorzenienie
|
pl madzia nie powinno być jeszcze kolejek , ja czekam na pit od tż ,trzeba szybko złożyć żeby kaska była...
P0P ale niespodzianka was czekała u tego okulisty , kurde
|
#3167 |
|
Zakorzenienie
|
Tak czytałam o tych waszych rosołach i się zawstydziłam. Ja w ogóle nie wiem o co chodzi z tą cebulą
oświecicie mnie o co kaman?? A już lubczyk mnie położył na łopatki. W niedzielę ugotuję taki rosołek może w Piotrze i Pawle?? ![]() pop- w żadnym wypadku o nic nie obwiniaj siebie, a już na pewno nie o zaniedbanie względem kontroli Twoich dziewczynek trzeba teraz wierzyć, że wada szybko się cofnie ja jestem wykonczona po wczorajszym dniu w pracy. Wszystko mnie boli. Do tego ta paskudna pogoda, łeb mi pęka. Muszę iść na zakupy, a ja nienawidzę w taką pogodę wychodzić
|
#3168 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
Ale u nas paskudna pogoda. Od wczoraj topi się na dobre .Madzia wczoraj byłam w naszym US i ludzie tylko z drobiazgami. Nikt nie składał Pitu. Zgłoszenie aktualizacyjne teraz to ZAP-3 ale pewnie już wiesz. Ja oczywiście nie doczytałam wcześniej i chciałam złożyć stary druk ![]() Ja nie miałam problemów z okularami. Oprawki dla mnie to jak super dodatek. Reaguję na nie trochę jak na buty i jak Ana na korale z Pandory . Mogłabym mieć kilkanaście (-dziesiąt) par. Optyk to sklep do którego zawsze wstąpię Tak swoją drogą to muszę się zapisać i sprawdzić wzrok bo od jakiegoś czasu czuję ze dobrze to ja nie widzę. Niestety wiąże się to nierozerwalnie z pieniędzmi.
|
#3169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() fajne te okularki z fishera Pop nie obwiniaj się,bo robisz dla dziewczyn wszystko co tylko możesz u mnie też taka obrzydliwa pogoda
|
|
#3171 |
|
Zakorzenienie
|
A jeszcze co do rosołu, to ponoć jest taka zasada, na litr wody jedna przypalona cebula.
iza ja też muszę się zapisać do okulisty na kontrole
|
#3172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
by się pomyślało że rosół, taki prosty a tu nas pozaginali, miłego dnia i spokojnego Asiu
|
|
|
|
|
#3173 |
|
Zakorzenienie
|
Asia przypieczoną (moją przypaloną) cebulę dodaje się dla złocistego koloru rosołu. Oczywiście dla smaku i aromatu również.
Ja cebulę obieram, przekrawam na pół i układam sobie na kratce piecyka tak żeby jak największa powierzchnia się przypiekła, oczywiście obracam w trakcie. Jak już jest gotowa to do gara. Jak mama miała starą węglową kuchnię z płytą to było łatwiej bo z kratki to cebula lubi spaść, śliska jest. Bardzo lubię ten zapach Może dziewczyny mają bardziej fachowe wytłumaczenie dla przypieczonej cebuli w rosole
|
#3174 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3175 |
|
Zakorzenienie
|
ja przypalam na dwa sposoby , 1 w piekarniku( kładę wszystkie razem na blaszkę i czekam) a 2 nad gazówką po prostu kładę na palinik i ona sama się przypala zdejmuje i kładę kolejną , ten sposób jest dla mnie prostszy i o wiele szybszy niż piekarnik
|
#3176 |
|
Zakorzenienie
|
ona się nie robi taka troszkę czarna od palnika?
|
|
|
|
#3177 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam przeczytaniu, miłe i jakże podobne do moich własnych odczuć
![]() http://oh-seriously.blog.pl/2013/01/...zereklamowane/ ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- Robi się ale to bardzo dobrze
|
#3178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w niedziele koniecznie robię rosołek |
|
|
|
|
#3179 |
|
Zakorzenienie
|
Nataszka wrzucam taką przypaloną o nikt nie narzeka
|
#3180 |
|
Zakorzenienie
|
ja rosół gotuję identycznie jak Izazula, też kocham zapach przypalanej cebuli, kłądę bezpośrednio na palniku - moja babcia tak robiła i mam to po niej, zawsze dodaję też kawałek papryki, ze 2-3 małe kapelusze pieczrek (mam zamrożone) i 1-2 ząbki czosnku
---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- ja ja jeszcze potem zjadam ![]() u mnie nie ma niedzieli bez rosołu ( i kompotu, jak już kiedyś pisałam) pod tym względem jestem staromodna
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:06.

pytaj 
, podobnie jak jaja i mięsko wieprzowe
może pójdę jeszcze do innego okulisty

. Oczywiście wiedziałam, że to bardzo prawdopodobne że będzie miała nadwzroczność ale nie myślałam że aż tak dużą wadę. 

może w Piotrze i Pawle??