MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. V - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-31, 13:43   #4591
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. V

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
No właśnie teraz na L4 nie dostaję gołego 3/4 (a myslałam że tak właśnie będzie) a co lepsze to np w grudniu dostałam 200zł więcej niż w listopadzie, także nie rozumię jak oni wyliczają L4 czy macierzyński.
Pewnie sprawa ma się prościej jak ktoś wcześniej jednakową wypłatę dostawał.
a to nie wiem, u mnie z gołego etatu. ale kwoty mam różne w zależności od tego jak długie było L4 nie mogę się połapać w wypłatach, bo w dodatku płacą mi na 2 tury.

muszę się ogarnąć bo mąż z pracy zaraz wróci, potem SR a ja w proszku. wstałam dziś z nim z samego rana, zjadłam coś, wypiłam kawę i poszłam spać jeszcze na 3 godziny nic nie działa na mnie tak usypiająco jak kawa może teraz na obudzenie się powinnam sobie meliskę strzelić?
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 13:49   #4592
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Z tego co czytałam to przynajmniej 2 tyg przed planowanym terminem porodu powinno się zadeklarować czy chcemy korzystać z rocznego macierzyńskiego czy nie. Jeśli ustawa nie wejdzie, no to pewnie wyrównają różnice. Wtedy pisali, że jesli na rok to 80%, a jesli weźmiemy pół roku, a potem dobierzemy resztę to kolejno 100 i 60%
http://www.mowimy jak.pl/zdrowie/ciaza/urlopy-macierzynskie-nowe-zasady-od-2013-roku,95_49980.html
Wydłużone urlopy macierzyńskie i wychowawcze zaczną obowiązywać od 1 września. W tej chwili podstawowy urlop macierzyński wynosi 20 tygodni, od września będzie to rok. Z tej zmiany będą mogły skorzystać matki lub ojcowie, jeśli w chwili wejścia w życie ustawy będą przynajmniej w trakcie urlopu macierzyńskiego.
http://prawo.money.pl/aktualnosci/wi...0,1232907.html

Więc z tego rozumię, że będziemy dopiero mogły zadeklarować chęć skorzystania dopiero po 1 września...
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 13:52   #4593
nestelle
Zakorzenienie

ale się naśmiałam z was wszystkich ....
no , super porady odnośnie pory przyjmowania żelaza i co z czym i przed .....-mądrzejsza byłam jednak przed przeczytaniem tego ..... ,
albo sto pytań :"z ucha???"
ja dzisiaj robiłam 100 rzeczy na raz ,zwiedzanie salonów samochod.,zakupy ,zaniesienie kilogramów toreb do domu,do tego zapomniałam o której kuba szkołę kończy i przyjechałam godz.przed.... , strasznie mi się pić chciało więc poszłam do sklepiku szkolnego a tam tylko cola,fanta i sok z tymbarku ,kupiłam ten sok a w tym czasie podchodzi do mnie znajoma i pyta "co tak sapiesz jak smok"??? - ja nie komentując tego otwieram butelkę a na kapselku napis"kto pierwszy ten zziajany"
Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
śniło mi się że poszliśmy z TŻ na dni otwarte do szpitala. i TŻ pyta jakąś panią czy moglibyśmy podpytać
a baba na mnie patrzy wyciąga cm mierzy mi cycki i mówi takie male to pani nie ma co myśleć że urodzi naturalnie a ja że co tzn cc bo cycki małe?

Cytat:
Napisane przez Lukrecjas Pokaż wiadomość
może zadam głupie pytanie ale chciałabym wiedzieć jak jest z tym KTG? mój gin nic nie wspominał puki co. Chodzę prywatnie. To dostaje się skierowanie do szpitala czy jak? drugie pytanie - jak długo się czeka na wynik badania na paciorkowce?
to chyba od lekarza zależy i od jego pamięci... ja w poprzednich ciążach chodziłam od 34-36 tyg. , a teraz jeszcze mi nic nie mówiła.....
co do wyniku na paciorkowca -ja czekałam 3 dni (wchodził w to akurat weekend)
Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
Przyszły czapeczki
śliczne
Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Strippi jesteś hardkorem - jak ja bym się mogła oddzielić na czas porodu, to ta druga ja na pewno byłaby baaaardzoooo daleko od sali porodowej
...ja też ,ja też ..... !!!!!!!!!
Stary 2013-01-31, 13:53   #4594
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Wydłużone urlopy macierzyńskie i wychowawcze zaczną obowiązywać od 1 września. W tej chwili podstawowy urlop macierzyński wynosi 20 tygodni, od września będzie to rok. Z tej zmiany będą mogły skorzystać matki lub ojcowie, jeśli w chwili wejścia w życie ustawy będą przynajmniej w trakcie urlopu macierzyńskiego.

Więc z tego rozumię, że będziemy dopiero mogły zadeklarować chęć skorzystania dopiero po 1 września...

dokładnie tak jak mówisz, nie można deklarować czegoś do czego nie ma podstawy prawnej. Pomijając już fakt, że ma się wiele zmienić - min komu przysługuje ten urlop wydłużony / chyba warunek ciągłości opłacania składki przez jakiś czas itp itd. Więc ciężko się deklarować na coś lub nie, czego warunków nikt nie zna
Stary 2013-01-31, 13:54   #4595
Moderna
Zakorzenienie

ale mnie sen zmorzyl .. wlasnie wrocilam ze spaceru, wietrzysko okropne.. pewnie zaraz sie wezme za ogarnianie mieszkania

mamusie, czy ktoras z Was planuje używać chusty/nosidełek na spacery?

strippi jakie sliczne czapeczki

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2013-01-31 o 13:56
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 13:54   #4596
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
tak piszę o tym L4 i o tym co słyszałam (choć wiadomości sprawdzone) a nawet nie wiem jaki stosunek do L4 przed porodem ma mój gin. na najbliższej wizycie będę pytać, przynajmniej będę wiedzieć na czym stoję. i tak mój tp jest na granicy załapania się na roczny macierzyński, a jakby mnie lekarz chciał wysłać na macierzyński 2 tyg wcześniej to już żegnaj dłuższy macierzyński w sumie jeszcze nie wiem czy skorzystałabym z tego dłuższego, ale w razie czego nie chcę być w taki sposób go pozbawiona.
te 2 tyg macierzyńskiego to jest założenie Kodeksu Pracy dla kobiet... że tak powiem uczciwych... Czyli nie takich jak my, które są na L4, a w gruncie rzeczy mogłyby pracować (nie mówię o nas wszystkich, choć de facto możemy tylko 4 h przy komputerze wg KP).
Więc nie masz L4, pracujesz... i w 38tc nie masz już sił i wtedy możesz wziąć po prostu urlop macierzyński, który Ci przysługuje
W przypadku L4 wydaje mi się, że ono leci po prostu do końca - w chwili porodu przeskakujesz na macierzyński, a L4 traci ważność. Zresztą trzeba od razu przesłać akt urodzenia dziecka, żeby ZUS wiedział za co płaci Tak jest w przypadku zatrudnienia....
W przypadku jaki ma np. Czarny Flamaster, kiedy jest skazana na łaskę- niełaskę ZUS, oni pewnie mają jakiś przepis, który reguluje wypłaty i w celu oszczędności wysyłająwcześniej na macierzyński (te 2 tyg z kodeksu pracy)...
Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę

Nie bardzo wiem czemu lekarza, który wystawia L4przez kilka miesięcy nagle nie zechciałby wystawić na 2 tyg przed tp... dziwne to dość.
Mój jedynie nie chce wystawiać na dłuższe okresy niż 2 -3 tyg z obawy o kontrolę mojej czcigodnej osoby...

Cytat:
A myślała, któraś z Was łapiąca się na roczny macierzyński o powrocie do pracy na część etatu np 1/2? Bo te nowe przepisy właśnie pozwalają na powrót do pracy w wymiarze max 1/2 etatu i do tego pobieranie połowy macierzyńskiego.

dla mnie roczny macierzyński byłby wybawieniem jeśli sytuacja w mojej branży będzie taka, jak jest. W 2014 mają być nowe środki z UE i znając życie wróciłabym do pracy w styczniu/lutym. Ale tak jak piszą niektóre dziewczyny - nie wiem jak dałoby się pracować na 1/2 etatu skoro ja zawsze napierdzialałam nadgodziny. Musiałabym ew. nie przychodzić do pracy w niekóre dni - ale takie rozwiązanie jest o dupę roztrzaść... bo i tak musiałabym dziecko z kimś zostawiać... z kimś innym niż dziadkowie... musiałabym przeanalizować jak to się w żłobkach układa zostawianie maluszka "nie na pełny etat".

No i my nie możemy nic deklarować - jaki długi urlop. Jeśli się załapiemy na roczny to na początek leci 100% a potem 60%. Bo żadna z nas w dniu wejścia ustawy w życie nie będzie jeszcze w ciąży Chyba że będzie znów ciężarówką

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 13:57   #4597
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:

w ogóle to sie chyba bedzie rodzicielski nazywać a nie macierzyński
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 13:58   #4598
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
dokładnie tak jak mówisz, nie można deklarować czegoś do czego nie ma podstawy prawnej. Pomijając już fakt, że ma się wiele zmienić - min komu przysługuje ten urlop wydłużony / chyba warunek ciągłości opłacania składki przez jakiś czas itp itd. Więc ciężko się deklarować na coś lub nie, czego warunków nikt nie zna
kojarzysz informację o obostrzeniach? mi się coś wydaje, że nie ma... muszę spojrzeć na projekt ustawy naszej cudnej platformy

a wiadomo jak to jest (czy jest w ogóle) ten 8 tyg dla tatusia urlop? ja tam wolę stare, dobre 2 tyg dla mego TŻ, które się będą mogły pokrywać z moim macierzyńskim... akurat urlop na wakacje za free Zresztą nie oszukujmy się - pracodawcy psioczą na długie urlopy mamuś, więc ciekawi mnie jaki odsetek tatusiów brałby 8 tyg urlopu...myślę, że u mojego męża w pracy kręcili by nosem... musieliby puścić go na te 2m-ce, ale obawiam się, że nie byłoby tak kolorowo (mimo solidnej firmy, z dużym zapleczem socjalnym)

Terry Pratchett

Edytowane przez Sorceresss
Czas edycji: 2013-01-31 o 14:02
Stary 2013-01-31, 13:58   #4599
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
moja też. i piłaby wódkę z gwinta....
.
to jest myśl

Cytat:
Ja myślałam, ponieważ te 80h to ja mogłabym chodzić np tylko 10 dni po 8h czy 8 po 10h.
.
Ja mam nienormowany, więc inaczej to wygląda. Ja myślę że i tak trzeba poczekać na cały dokument, wszelkie przeliczniki i wtedy będzie wiadomo co tam wymodzili...
Stary 2013-01-31, 14:00   #4600
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
no , super porady odnośnie pory przyjmowania żelaza i co z czym i przed .....-mądrzejsza byłam jednak przed przeczytaniem tego ..... , !
no ja z tego wszystkiego przeczytalam jednak ta ulotke

Cytat:
kupiłam ten sok a w tym czasie podchodzi do mnie znajoma i pyta "co tak sapiesz jak smok"??? - ja nie komentując tego otwieram butelkę a na kapselku napis"kto pierwszy ten zziajany"
Stary 2013-01-31, 14:00   #4601
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
może zadam głupie pytanie ale chciałabym wiedzieć jak jest z tym KTG?
Mój gin mówił, żebym zaczęła chodzić od 36 tyg.

Cytat:
A myślała, któraś z Was łapiąca się na roczny macierzyński o powrocie do pracy na część etatu np 1/2? Bo te nowe przepisy właśnie pozwalają na powrót do pracy w wymiarze max 1/2 etatu i do tego pobieranie połowy macierzyńskiego.
Mnie się ten pomysł bardzo podoba, chyba właśnie na to bym się zdecydowała. Tylko u mnie nie wiązałoby się to z powrotem do starej pracy, bo umowę miałam do połowy grudnia, tylko ze znalezieniem nowej na pół etatu.

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
z tą deklaracją to ma tak być za jakiś czas. my (nawet jeśli będziemy się łapać) nie możemy czegoś takiego deklarować bo ustawa ma wejść 1 września dopiero, więc jak mogę w marcu deklarować się na coś czego jeszcze nie ma? a co jeśli nie wejdzie 1 września a ja bym się zadeklarowała?
Należy deklarować minimum 2 tyg. przed zakończeniem macierzyńskiego.
Wtedy masz 60% po przedłużeniu, wcześniej 100%. Gdybyś zadeklarowała od razu (czego my raczej nie możemy, dotyczy to na zdrowy rozum tylko dziewczyn, które urodzą po wejściu ustawy w życie), dostawałabyś przez cały macierzyński 80%.
Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
moja też. i piłaby wódkę z gwinta....

I uśmiałam się z tekstów o uchu Moderny. Faktycznie lepiej sprawdzić, którą dziurką się u Was rodzi
Jako dziecko byłam przekonana, że dzieci wychodzą przez pępek

Czy uważacie, że 55 zł za 3 pajace to dobra cena? Ile kosztuje jedna sztuka w Pepco? Oglądałam w Smyku komplety pajaców za 55 zł, a wcześniej byłam w lumpach i za 20 zł kupiłam 6 bodziaków, 3 pajace i jeden kaftanik, więc 55 zł wydawało mi się ogromną kwotą

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-31, 14:02   #4602
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
kojarzysz informację o obostrzeniach? mi się coś wydaje, że nie ma... muszę spojrzeć na projekt ustawy naszej cudnej platformy

Ostatnio słuchałam wywiadu z Ministrem w tok fm chyba i mówił tam, dopiero są po konsultacjach społecznych i że projekt się pisze... zresztą nie wiem czy to w ogóle nie będzie rozporządzeniem zrobione, a nie ustawą. I właśnie że niby wtedy padło min to że ktoś tam zaproponował, że należy się tyle wydłużonego ile wcześniej był ZUS opłacany,a o innych propozycjach nie mówił, ale znając życie - zrobią tak żeby było najgorzej
Stary 2013-01-31, 14:09   #4603
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Mnie się ten pomysł bardzo podoba, chyba właśnie na to bym się zdecydowała. Tylko u mnie nie wiązałoby się to z powrotem do starej pracy, bo umowę miałam do połowy grudnia, tylko ze znalezieniem nowej na pół etatu.
nie da się ukryć, że ja też taki rozwiązanie biorę pod uwagę - nie wiem czy nie szukałabym czegoś nowego... moi szefowie jedna dobre chłopy i nie musiałabym czekać 3m-ce, żeby mi się wypowiedzenie skończyło. Coraz częściej myślę o tej firmie (z UKsesese), która mi zaoferowała pracę, a ja im strzeliłam informacją o ciąży Cóż... jak mnie rekrutowali to byłam jeszcze ciążową dziewiczką Mogli powiedzieć na początku, że jestem zarąbista i że mnie przyjmą to bym może się wstrzymała z seksikiem

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Cytat:
Ostatnio słuchałam wywiadu z Ministrem w tok fm chyba i mówił tam, dopiero są po konsultacjach społecznych i że projekt się pisze... zresztą nie wiem czy to w ogóle nie będzie rozporządzeniem zrobione, a nie ustawą. I właśnie że niby wtedy padło min to że ktoś tam zaproponował, że należy się tyle wydłużonego ile wcześniej był ZUS opłacany,a o innych propozycjach nie mówił, ale znając życie - zrobią tak żeby było najgorzej
to gotowi dać ustawę (rozporządzenie) od 1 czerwca, ale z obostrzeniami hehe... np 10 lat opłacanych składek i wiek matki nie przekraczający 30 lat

mówię o projekcie, dlatego że widziałam projekt ustawy "kodeks pracy" autorstwa PiS...

Terry Pratchett
Stary 2013-01-31, 14:09   #4604
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:

Wtedy masz 60% po przedłużeniu, wcześniej 100%. Gdybyś zadeklarowała od razu (czego my raczej nie możemy, dotyczy to na zdrowy rozum tylko dziewczyn, które urodzą po wejściu ustawy w życie), dostawałabyś przez cały macierzyński 80%.

I uśmiałam się z tekstów o uchu Moderny. Faktycznie lepiej sprawdzić, którą dziurką się u Was rodzi

Czy uważacie, że 55 zł za 3 pajace to dobra cena? Ile kosztuje jedna sztuka w Pepco? Oglądałam w Smyku komplety pajaców za 55 zł, a wcześniej byłam w lumpach i za 20 zł kupiłam 6 bodziaków, 3 pajace i jeden kaftanik, więc 55 zł wydawało mi się ogromną kwotą
myślę że to zalezy jaka jakość. bo chyba ubranko ubranku nie równe. a lumpeksy to zawsze zaniżają i jak człowiek ma dać więcej to się waha. druga sprawa jak masz na tyle że nie potrzebujesz na juz i moze się coś trafi potem w lumpach to może nie warto kupować no chyba że ci się mega podobają to bierz
15.10. 2011.

Stary 2013-01-31, 14:11   #4605
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Ja raczej sądzę, że w związku z protestami wprowadzą od 2014 i po sprawie żeby dzieci miały równe szanse przy tej sytuacji w gospodarce, nie nastawiałabym się na żadne ukłony w naszą stronę, zwłaszcza że do wyborów daleko, no ale obym się myliła
Stary 2013-01-31, 14:11   #4606
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
nie da się ukryć, że ja też taki rozwiązanie biorę pod uwagę - nie wiem czy nie szukałabym czegoś nowego... moi szefowie jedna dobre chłopy i nie musiałabym czekać 3m-ce, żeby mi się wypowiedzenie skończyło. Coraz częściej myślę o tej firmie (z UKsesese), która mi zaoferowała pracę, a ja im strzeliłam informacją o ciąży Cóż... jak mnie rekrutowali to byłam jeszcze ciążową dziewiczką Mogli powiedzieć na początku, że jestem zarąbista i że mnie przyjmą to bym może się wstrzymała z seksikiem [
hehe
to ja byłam w podobnej sytuacji - zaproponowano mi pracę, podpisaliśmy umowę, złożyłam wypowiedzenie w starej pracy, a wieczorem zrobiłam test Trzeba było wszystko odkręcać.
Tylko że u mnie już w momencie rekrutacji dzidzia była, na nic wstrzymywanie się

Ptaszysko nie podobają mi się, bo mi się w ogóle chłopięce nie podobają... Ale mam łącznie 4 pajace, rozmiarówka od 56 do 68 i muszę coś kupić. Do Pepco mam daleko, nie opłaca mi się jechać, żeby porównać jakość :/

21.04.2013.

Edytowane przez corka_rosy
Czas edycji: 2013-01-31 o 14:14
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 14:11   #4607
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
nie da się ukryć, że ja też taki rozwiązanie biorę pod uwagę - nie wiem czy nie szukałabym czegoś nowego... moi szefowie jedna dobre chłopy i nie musiałabym czekać 3m-ce, żeby mi się wypowiedzenie skończyło. Coraz częściej myślę o tej firmie (z UKsesese), która mi zaoferowała pracę, a ja im strzeliłam informacją o ciąży Cóż... jak mnie rekrutowali to byłam jeszcze ciążową dziewiczką Mogli powiedzieć na początku, że jestem zarąbista i że mnie przyjmą to bym może się wstrzymała z seksikiem

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

to gotowi dać ustawę (rozporządzenie) od 1 czerwca, ale z obostrzeniami hehe... np 10 lat opłacanych składek i wiek matki nie przekraczający 30 lat

mówię o projekcie, dlatego że widziałam projekt ustawy "kodeks pracy" autorstwa PiS...
jak dadzą wiek to ich osobiście pozwę do Strasburga !!!
15.10. 2011.

Stary 2013-01-31, 14:18   #4608
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Czy uważacie, że 55 zł za 3 pajace to dobra cena?
noo okazja życia to to nie jest

Cytat:
I ze znajomością 3 języków obcych - hihi tak mi się skojarzyło D

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

I z chomikiem

I bez rozstępu

I nie dla rudych
Stary 2013-01-31, 14:34   #4609
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
noo okazja życia to to nie jest

I ze znajomością 3 języków obcych - hihi tak mi się skojarzyło D

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

I z chomikiem

I bez rozstępu

I nie dla rudych
też miałam skojarzenie z wymaganiami do pracy...

czyli co... musze kupić chomika.... rozstępy tylko na brzuchu? (bo nie mam!!!!)... ruda nie jestem Nosz kur.... tylko te 10 lat składek mi się nie widzi.... a 3 języki biegle? a native się liczy jako 1?

Terry Pratchett
Stary 2013-01-31, 14:35   #4610
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

eh zjadlabym cos
a mielonych juz nie mam haha

a sisotra dop na 17 bedzie nim ugotuje obiad ... dzis ma byc podobno kurczak w sosie miodowych ... umrzemy z Mlodym

oj az sie usmialam niezle z tego ucha

taa ja ost slyszalam ze firmy poszukuja :
- min 30 lat
- 3 jezyki - biegle
- dyspozycyjne (wiec dzieci odpadaja )
- no i min 10-15 lat doswiadczenia na podobnym stanowisku

polskie realia

no nic ide pod kolderke

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 14:42   #4611
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
ja mama jeszcze po kubie i ninie takie :
http://allegro.pl/babybjorn-nosidelk...985819862.html
Cytat:
kurczę ceny są tak zróżnicowane ,że nie wiem jaka to normalna cena?????
ja kupowałam większość śpiochów itp. dla kuby czyli 7 latemu i pamietam ,że były po ok 60 zł jeden ale jakość taka ,że do teraz idealne i teraz moje trzecie dziecko będzie nosiło ...a potem pewnie pójdą w świat......

---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ----------

Cytat:
czyli co... musze kupić chomika.... rozstępy tylko na brzuchu? (bo nie mam!!!!)... ruda nie jestem Nosz kur.... tylko te 10 lat składek mi się nie widzi.... a 3 języki biegle? a native się liczy jako 1?
Stary 2013-01-31, 14:43   #4612
Sorceresss
Wtajemniczenie

Wiecie co?

Idę się pouczyć słówek z angielskiego!!! Nastraszyła mnie OC

Ah, i tak mi się przypomniało... jak to piszą, że po 30tc ruchy dziecka są bardziej spokojne, płynne, bez szaleństwa... Mój łobuz jak zacznie wariacje to fika jakby miał trampolinę zamontowaną w brzuchu... owszem, sądelikatne zmiany pozycji (to pewnie jak śpi), ale często kręci się jakby miał robaki! a ja tylko kwiczę jak dostaję w żebro, pęcherz, albo widzę jak mi się skóra tak bardzo wybałusza, że nic tylko zaraz pęknie!

Terry Pratchett

Edytowane przez Sorceresss
Czas edycji: 2013-01-31 o 14:46
Stary 2013-01-31, 15:01   #4613
ewela28a
Przyczajenie

Czesc dziewczyny

Mam do was pytanie,otoz czy wy rowniez odczuwacie ruchy dziecka bardzo nisko w spojeniu łonowym lub tuz nad?Ja jestem w 32 tygodniu,dziecko ułożone główkowe i zastanawiam sie czy to normalne?Będę wdzięczna za odpowiedz
ewela28a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 15:03   #4614
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
ja mama jeszcze po kubie i ninie takie :
http://allegro.pl/babybjorn-nosidelk...985819862.html
fajnie wyglada
a bylas zadowolona, czesto go uzywalas, nie mialas problemu z samodzielnym zakladaniem?

wydaje mi sie to fajna alternatywa dla wozka na pierwsze miesiace zycia.. ale obawiam sie, ze po kilku uzyciach pojdzie w odstawke..

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ----------

Cytat:
Napisane przez ewela28a Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny

Mam do was pytanie,otoz czy wy rowniez odczuwacie ruchy dziecka bardzo nisko w spojeniu łonowym lub tuz nad?Ja jestem w 32 tygodniu,dziecko ułożone główkowe i zastanawiam sie czy to normalne?Będę wdzięczna za odpowiedz
jestem w 30 tygodniu i odczuwam ruchy wlasnie tak nisko, a falowanie (pewnie pupcia) na wysokosci pepka
Stary 2013-01-31, 15:13   #4615
ewela28a
Przyczajenie

Cytat:
fajnie wyglada
a bylas zadowolona, czesto go uzywalas, nie mialas problemu z samodzielnym zakladaniem?

wydaje mi sie to fajna alternatywa dla wozka na pierwsze miesiace zycia.. ale obawiam sie, ze po kilku uzyciach pojdzie w odstawke..

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ----------

jestem w 30 tygodniu i odczuwam ruchy wlasnie tak nisko, a falowanie (pewnie pupcia) na wysokosci pepka
Tez czujesz bardzo czesto te ruchy? u mnie w sumie to caly dzien
ewela28a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 15:17   #4616
Lukrecjas
Raczkowanie

Cytat:
ale mnie sen zmorzyl .. wlasnie wrocilam ze spaceru, wietrzysko okropne.. pewnie zaraz sie wezme za ogarnianie mieszkania

strippi jakie sliczne czapeczki
ja planuję, będziemy maszerować po górach

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Cytat:

w pepco kupisz po 15 do 25 za sztukę, ale czy jakość dorówna smykowi?
Lukrecjas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 15:25   #4617
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewela28a Pokaż wiadomość
Tez czujesz bardzo czesto te ruchy? u mnie w sumie to caly dzien
caly dzien to nie.. w ciagu dnia maluch ma tak 3-4 pobudki i wtedy sie intensywnie rusza
Cytat:
ja planuję, będziemy maszerować po górach
a ciekawe jak dlugo/ile godzin mozna takie maluszka w nosidelku/chuscie nosic?
Stary 2013-01-31, 15:29   #4618
Lukrecjas
Raczkowanie

Cytat:
caly dzien to nie.. w ciagu dnia maluch ma tak 3-4 pobudki i wtedy sie intensywnie rusza

a ciekawe jak dlugo/ile godzin mozna takie maluszka w nosidelku/chuscie nosic?
w tym roku bez szaleństwa krótkie spacerki, za bardzo mięciutki dzidziuś, ale w przyszłym roku będziemy duużo wędrować
Lukrecjas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 15:35   #4619
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Awwwww! Piękne! Skąd je masz kochana? Ta żabcia jest przesłodka
Na allegro kupiłam

Cytat:
Strippi jesteś hardkorem - jak ja bym się mogła oddzielić na czas porodu, to ta druga ja na pewno byłaby baaaardzoooo daleko od sali porodowej
haha a ja rozmyślam od kilku dni jak tu męża nauczyć by zrobił ładne zdjęcia

Dzięki za opinię o czapeczkach, na żywo jeszcze piękniejsze
Stary 2013-01-31, 15:38   #4620
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
Na allegro kupiłam

Dzięki za opinię o czapeczkach, na żywo jeszcze piękniejsze
A mogłabyś podać sprzedawcę lub podrzucić do niego link? Strasznie mi się spodobały

A ja dziś zajęłam się lekturą Języka Niemowląt. Mam nadzieję w końcu skończyć ją czytać. Mąż ma mnie dziś zabrać na lody Tylko dylemat- do MacDonalda czy do kawiarni, która dziś ma ostatni dzień działania. Hehe, trudny wybór przyszłych rodziców, nie ma co

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości