My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8 - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 9 części naszego wątku ??
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.9 8 16,00%
Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieciaki urodzą się wiosną! V-VI 2013, cz.9 28 56,00%
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 cz.9 1 2,00%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.9 3 6,00%
Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.9 0 0%
Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.9 1 2,00%
Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Rozstępują się nam brzuszki, jednak rosną też cycuszki. Mamy V-VI 2013 cz.9 3 6,00%
Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-01, 14:54   #2401
diabli
Zakorzenienie

Dot.: My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Do dziewczyn z Bielska-Białej: W jakim szpitalu zamierzacie rodzić?? I czy trzeba tam wcześniej jechać coś ustalać czy po prostu sie jedzie jak już boli?
czyli chyba tylko do mnie planuje rodzic w Wojewodzkim. slyszalam wiele pozytywnych i negatywnych opinii, ale o szpitalu na Wyspianskiego podobnie.
przemawia do mnie oddzial neonatologii,
moj gin, ktory jest tam ordynatorem,
szwagierka mojej siostry, ktora tam pracuje i mowi, ze tylko tam

szpital jest wielki, wiec pewnie masowka, porod za porodem tasmowo...ale jakos mi to nie przeszkadza. zarowno bratowa jak i siostra tam rodzily i sa zadowolone. fajne 2-3 osobowe sale, maluszki caly czas sa z mama.

sporo osob poleca rodzic na Wyspianskiego, bo nowa porodowka. mnie tam kiedys nie podobalo sie zabieranie dzieci i przywozenie tylko do karmienia albo jak rodzina przyszla i chcialo sie im dziecko pokazac. nie wiem jak jest teraz.

jakis czas temu wiekszosc znajomych rodzila w Eskulapie i bardzo polecaly te klinike. jeszcze w grudniu widzialam info, ze porody sa platne. teraz tego nie widze...

moja sasiadka ma termin 4 lutego i mowila, ze ciaze prowadzi jej jakis lekarz z Eskulapa wlasnie, ale ze musi miec cesarke i 2500zl. lekarz zaproponowal jej porod w Zorach na nfz, wiec nie wiem jak to jest z tym kontraktem.

ps. chyba jedziesz jak juz rodzisz nie wiem, ale jak siedzialam na IP na Wyspianskiego jak tz tam wyladowal to spacerkiem powolutku sapiac jak lokomotywy kulaly sie 3 ciezarne do porodu (3 w nocy )
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 14:55   #2402
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
Jenny, kawał dobrej roboty
co do wózka, ja też mam mętlik i ciągle zmieniam zdanie... nie mam pojęcia jaki model zwycięży ostatecznie.
jeśli chodzi o butelki to wyaje mi się że na sam początek lepiej kupić mniejszą taką 150 a nawet 125ml
do kąpieli chciałam oliatum, ale teraz mam już wątpliwości. Oliwki chyba też nie będę kupowała, ewentulnie do główki na ciemieniuchę

z TT mniejszych butelek jak 150ml nie widziałam, a do kąpieli i na ciemieniuchę to jeszcze nie wiem co dokładnie kupię

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
Jenny, dzieki za Twoja liste zakupowa odgapie co nieco
Ok

Cytat:
Napisane przez szczesliwa25 Pokaż wiadomość
diabli ależ się dziś rozszalałaś - a tunika w groszki, ta na 1,5 roku piękna!. Ja za to dziś wracając z mamą od fryzjera byłam w galerii - przy okazji zajrzałam do smyka gdzie nie znalazłyśmy nic, do 5-10-15 gdzie znów nic, to jeszcze do h&m na dział dziecięcy i tam już troszkę kupiłyśmy. W każdym razie ciuszków dla Stasia już mam. Teraz będę kompletować resztę wyprawki powolutku.. chociaż babci tak się spodobały dziecięce ciuszki, że pewnie jeszcze coś tam dogrzebiemy
Pokaż co kupiłaś

Cytat:
ps. tz zgodzil sie na malowanie lozeczka bedzie biale! tylko teraz znow dylemat poscielowy...za duzo kompletow mi sie podoba

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
oto moja wyprawkowa lista
żeby mi się nie zgubiła

MAM JUŻ:
pampersy newborn z wycięciem na pępol-1opak
mokre chusteczki Pampers 1opak
mydło bobini 3szt
płyn i szampon dla niemowląt Nivea 1szt
tetrowe pieluchy 10szt
pieluchy flanelowe 3szt
niedrapki x2
Linomag A+E 1opak
aspirator do nosa 1szt
obcinaczka do paznokci 1szt
butelka mała TT 1szt
butelka antykolkowa avent 1szt
czapeczki po kąpieli 3szt

z ciuszków już nie liczę, ale mnóstwo pajaców, body, bluzinek,sukienek,szlafro ki itd, niby starczy ale na bank przybędzie

DO ODBIORU MAM:
łóżeczko
leżaczek
nosidełko-bujak
wanienkę
przewijak

DO PORODU MAM:
majtki wielorazowe poporodowe 6szt
majtki poporodowe jednorazowe 6szt
pomadka ochronna
koszula do porodu 1szt
koszula do karmienia 2szt
podkłady poporodowe

DO DOKUPIENIA:
podpaski xxl
oscenisept
bepanten
posciele/obijacze/poszewki do łóżeczka
proszek do prania
stanik do karmienia
wózek
ręczniki z kapturkiem
smoczek
becik
prześcieradła
wkłady laktacyjne
laktator
ceratka poporodowa

chyba wszystko?
niewiem..gubię się.. sporo zostalo

Niewiele Ci już zostało

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 14:55   #2403
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
jejuuuu.. czytam sobie relacje porodów styczniówek..
i łzy mi ciekną ze wzruszenia
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4587
mam tak samo z resztą też pisałam o tym wczoraj zrobił się ze mnie jeszcze większy wrażliwiec i teraz też ryczę
Stary 2013-02-01, 14:55   #2404
banka26
Zakorzenienie

aa proszki np lovella pachnie ale ja i tak plyn do zmiekczenia uzywai ładniej pachna hehe
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 14:56   #2405
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Dobra, ja idę się szykować..
za godzinę wychodzę, na 16.30 jestem umówiona na to mieszkanko..

oby się udało

Zdam relacje wieczorem!

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 14:56   #2406
maarchewka
Zakorzenienie

Mama do mnie dzwoniła i mówiła, że bratowa popakowała mi jakieś ciuszki dla Wojtusia!!
I chcą do mnie przyjechać mi to wszystko przywieźć tylko mam dylemat.. Tato ma wolne od 11-24 lutego.. Mama może sobie zrobić wolne jak się dobrze postara..I by chcieli przyjechać jakoś w tym terminie..
A mój TŻ wyjeżdża na konferencję 25 lutego i przed konferencją musi się przygotować i ma sporo rzeczy do pozałatwiania i on nie bardzo będzie zadowolony z gości.
Mi by pasowało, żeby przyjechali jak go nie będzie bo będę sama siedzieć w domu to bym miała zajęcie..

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 14:56   #2407
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
http://mamapyta.pl/warsztaty-i-konfe...l-w-poznaniu-2

zapisałam się!!
W połowie marca będę już olbrzymia,ciekawe jak się doturlam
zazdroszcze! pokaz wiazania chust, masazu! kurcze, dlaczego w Bielsku nic sie nie dzieje
Stary 2013-02-01, 14:57   #2408
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
aa proszki np lovella pachnie ale ja i tak plyn do zmiekczenia uzywai ładniej pachna hehe
A czego dokładnie używasz ??

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ----------

Cytat:
zazdroszcze! pokaz wiazania chust, masazu! kurcze, dlaczego w Bielsku nic sie nie dzieje
To przyjedź do Katowic

Ja w niedzielę będę w Bielsku

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2013-02-01, 14:57   #2409
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość

pawie oczko super, że wszystko dobrze. Ta szyjka jest b. ważna więc trzeba się cieszyć a przytulankami trzeba ją przygotować do porodu ;-p
cieszę się bardzo właśnie mam zamiar potrenować, choć mój TŻ jakoś ostatnio bardziej wystraszony wcześniej nie miał oporów teraz chyba boi się przez to, że brzuszek coraz większy
Stary 2013-02-01, 14:57   #2410
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Dobra, ja idę się szykować..
za godzinę wychodzę, na 16.30 jestem umówiona na to mieszkanko..

oby się udało

Zdam relacje wieczorem!
, odezwij się koniecznie po!

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2013-02-01, 14:58   #2411
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
sharp, doczytalam, ze juz masz 3 komplety poscieli a tylko 1 przescieradlo. dokup sobie przescieradlo, bo posciel mozna sobie odpuscic i przykryc dziecko w lecie czyms cieniutkim (kocyk pielucha), a jak obsika, opluje materac to bedzie gorzej :P i chyba pod przescieradlo kupuje sie jeszcze ceratkowy podklad.
aaa i ja kupilabym jednak dwa smoczki...one lubia sie gubic w najbardziej kosmicznych momentach

i mam pytanie do doswiadczonych mam - zasypka tak czy nie?

ps. czy te proszki niemowlece choc troche pachna? czy musze dokupic jeszcze plyn?
hej
ja smoczków mam 4 ... a niby byłam wielką przeciwniczką smoczków oczywiście jeśli moje dziecko nie będzie chciało smoczka, to nie będę mu wciskać na siłę

zasypka- hmm z tego co wiem w naszym wątku nie ma zwolenniczek zasypek- oprócz mnie
to wszystko zależy od dziecka (wiem z doświadczenia z pracy na oddziale dziecięcym), niektórym dzieciom rewelacyjnie służy zasypka, a wszystkie kremy na bazie cynku wręcz przeciwnie.

ja w domu zawsze mam puder Babydream, bo wg mnie jest rewelacyjny do różnych celów ale nie mam zamiaru używać zasypki "profilaktycznie" u mego dziecka

a proszki? hmm kupiłam LOvele i to w ogoóle nie pachnie, ale może im mniej chemii dla dziecka, tym lepiej
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 14:59   #2412
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:

świetne informacje
no i przytulanki w końcu dozwolone

Zazdroszczę Wam tych odnowionych porodówek...
jak czytam relacje dziewczyn które leżały z bólami w wannie z wodą...
u nas porodówka to postrach.. stare, nieodnowione sale.. już nie mówiąc o takich luksusach jak piłka do skakania czy wanna z wodą
ja przytulanki miałam cały czas dozwolone

co do porodówki - to faktycznie jest to duży plus, ta wanna jakoś do mnie przemawia ale nie przejmuj się - to personel jest najważniejszy
Stary 2013-02-01, 15:00   #2413
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pearl87 Pokaż wiadomość
udało mi się bez większych przeszkód pozałatwiać wszystko w pracy, ale potem coś mnie podkusiło, żeby na chwilę się zatrzymać pod Kaufim kupić warzywa i owoce same - pomyślałam, że wejdę, wezmę i skorzystam z kasy pierwszeństwa, bo ludzi w cholerę. I co - podchodzę tam ładnie, ludzie zerkają i się odwracają, więc grzecznie podeszłam do Pani kasjerki i zapytałam jakie mają zasady - czy mam podejść, czy jak - ona na mnie patrzy i mówi: "no, Pani to w zaawansowanej ciąży, to może Pani skorzystać, jak Panią puszczą wszyscy" - więc przy tych ludziach się pytam, czy kasa pierwszeństwa tutaj ma polegać na tym, że każdy wyrazi zgodę (też grzecznie)- ona mi na to, że tak i nikt się nie ruszył i udawali, że mnie nie widzą uśmiechnęłam się do tej Pani znacząco i ostentacyjnie podeszłam do innej kasy - nie będę się kurna stresować (w pierwszej chwili chciałam prosić kierownika itd, ale chyba bardziej bym to odchorowała niż stanie, wrrrr) - no, dobra, to odmarudziłam Wam
trzeba bylo isc na ciosem i po prostu stanac na poczatku kolejki...bez jaj po cos to pierwszenstwo jest.

mnie dzisiaj milo zaskoczyla pani w autobusie, starsza. wszystkie miejsca byly zajete, a ona mnie chciala puscic nie sadzilam, ze brzuch jest juz tak widoczny, w tym moim wielkim zimowym plaszczu...mile to. podziekowalam i poczekalam az zwolnia sie inne miejsca. jakos glupio mi bylo, skoro ona tez do mlodych nie nalezala.
Stary 2013-02-01, 15:02   #2414
salviae
Zadomowienie

Hej, ale miałam poranek hormony już powinny mnie opuszczać, a ja polowe dnia już przeryczałam bo mam syf w domu - mój pies zaczął się lenić , a ja nie mogę odkurzać i cały czas piszczy bo chce na długi spacer, a ja nie mogę chodzić, przyjechała teściowa i poodkurzała ale za to mega się nagadała ze tego psa powinniśmy do budy przywiązać i to znowu był powód do płaczu ale w samotności przy niej nie ujawniłam ze jestem niepoczytalna i zwichrowana emocjonalnie
axella i do czego doszlas z tym zusem ?
diabli ja nie chce nikogo w szpitalu oprocz TZ
asch ja biore ten fenoterol ale 3*pol wiec chyba dlatego kołatania nie mam

kurde czytam te wasze wyprawki i wychodzi na to ze nie mam nic oprocz ubranek
I Like Me So Much Better WhenYou Are Naked... Ouooo
Kubuś
salviae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 15:02   #2415
Aaś
Zakorzenienie

maarchewka no tak tak. to to 05.03 ten maluch
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 15:02   #2416
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katherine271 Pokaż wiadomość
to co zaznaczyłam pogrubione i podkreślone nie mam i nie będę kupować, co do pokrowców na przewijak nie używałam i nie będę, z doświadczenia pamiętam ile razy przewijak był okupkany albo posikany i co chwilę prać te pokrowce to bez sensu moim zdaniem, wolałam wyczyścić przewijak ale to jak kto woli

to co pogrubione i kursywą to zamierzam kupić czyli kosmetyki, konika i leżaczek ale leżaczek po porodzie, zobacze jak to będzie, konika w najbliższym czasie a kosmetyki tuż przed porodem według zaleceń mojej kochanej położnej, która się zna jak nikt inny czyli mi zakupów nie zostało zbyt wiele poza tym mam wszystko co wypisane i sądzę że to bardzo rzeczowy spis i dobra wyprawka, wszystko mniej więcej jest potrzebne i korzystałam przy pierwszym dziecku. Ja mam jeszcze na start zestaw wielorazówek na próbę, tak by dzień, czy póltora obskoczyć.

Wózek kupiłam kilka dni temu, seka carlo lux, zgrabny, lekki, miękki, wszystkie spełnił moje oczekiwania, mógłby jedynie byc ciut lepiej wykończony ale w każdym wózku znajdą się mankamenty

ciuszków uniwersalnych mam mnóstwo a dziś byłam na łowach w sh i mam sporo spodenek i kilka innych cudów dla potencjalnego chłopca choć nie mam pewności nawet 90 % że to chłopiec ale tak gin raz zaryzykował stwierdzić więc kto wie
Dzięki za opinię

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
1) I tam 22zł z pobieraniem dwukrotnym krwi, czy jak? Ze swoją glukozą?
2) Taka babcia to skarb.
1) 22 zł, pobierają krew przed wypiciem a potem po 2h, glukoza swoja, można cytrynę, wody nie trzeba (tak zrozumiałam tą babkę przez tel). Wynik w tym samym dniu, pewnie od 15-17.
2) To prawda

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
na lepszy humor, niech cię Ptyś pokopie jeszcze. i za 23t , i za to że tatuś poczuł ruchy

Cytat:
Napisane przez joooasia Pokaż wiadomość
axella, Jenny jak to dobrze, że zamieściłyście swoje listy... wcale nie będę ukrywać, że pozwolę je sobie podejrzeć dzięki Wam będzie mi duuuużo latwiej stworzyć swoją
powodzenia

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Hej dziewczeta, meldunek zalatwiony,

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2013-02-01, 15:03   #2417
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
A czego dokładnie używasz ??

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ----------

To przyjedź do Katowic

Ja w niedzielę będę w Bielsku
silan natural biały
Stary 2013-02-01, 15:05   #2418
JennyAniolek
Zakorzenienie

Diabli jakbyś znalazła na allegro jakąś ładną pościel to podziel się linkiem

I co na początek kupujecie, ile elementów ??

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2013-02-01, 15:05   #2419
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
widzialyscie reklame musów czy pianek farbujacych włosy , i one tez sa dla blondynek!!! ostatnio leci czesto ale ja nie moge natrafic na nia i nie wiem jak sie to cos sie nazywa (( a mysle zeby sprobowac tym mam dosc co 2 miesiace 300 zl na odrosty wydawac
mnie teraz jakos szybko wlosy rosna. zawsze chodzilam do fryzjera tak co 5-6tygodni, pozniej juz zle sie czuje z odrostem. a teraz po 3 tyg. juz mialam spory. ledwo minal miesiac i wygladam jakbym ze 3 miesiace unikala fryzjera...kupilam farbe, moze jutro siostra znajdzie chwile to ja nawiedze i mi to zrobi, bo wlosow mam kupe i sama nie ogarniam, a tz robi to dosc niedokladnie

z rozwazan tz: "ciekawe jakie nasze dziecko bedzie mialo wlosy" (ja ciemna blondynka zafarbowana na jasny braz, on brazowe albo i brunet?)
-yyy no jak w ogole bedzie mialo wlosy, moze byc lyse
-"no cos ty. przy twoim nasileniu owlosienia" (?!)
- albo bedzie slicznie rude...
i zamilkl
Stary 2013-02-01, 15:06   #2420
lonely_lady
Zakorzenienie

Jestem pod wrażeniem tych waszych wyprawek ja z rzeczy namacalnych to mam tylko spis, łóżeczko, materac, bodziaki i odkrycie kapielowe
Sharp sporo juz macie

Asysqa kamień z serca, dobrze ze wszystko ok no i faktycznie lepiej przenosić ciążę niż urodzić wcześniaka, mam jednak nadzieje, ze wszystko będzie ok.

Widzę ze nie tylko ja nie znam szczegółów na temat mojej szyjki
Gin mnie bada na fotelu przy każdej wizycie, wiec skoro nic nie mówi to może dobry znak w przyszłym tygodniu zapytam jak nie zapomnę.

Ash a u Ciebie znowu takie pusznosci na obiad :ślina:
Trafiasz zawsze w moje gusta

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 15:08   #2421
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
ee
ale z nas brudasy z mężem. dostaliśmy zwrot za wodę za III-XII 2012. ponad 1000zł
ekstra! lubie takie zwroty.
poczekajcie az dziewczyny zaczna okupowac lazienke
Stary 2013-02-01, 15:11   #2422
maluska88
Raczkowanie

mam takie pytanie czy jeśli szyjka macicy jest krotka lub się skraca idzie to jakoś poznać bez badania bo ja tu w UK nie mam badań raz tylko w październiku jak byłam w Polsce to lekarz mnie badał a tak to nie usg tez sa tu 2 i ostatnie miałam w 20 tygodniu a do Polskiego gin daleko mam by jezdzić
maluska88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 15:19   #2423
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Koleżanki, znajomi absolutnie NIE! Będzie na to mnóstwo czasu po porodzie jak już będziemy w domu

Na poród jedzie ze mną tylko mąż (chyba, że trafi że będzie w pracy albo na zleceniu (:mur) to zawiozą mnie rodzice/teście/szwagier), a potem przez 2 dni (w Kato jak jest wszystko ok to wypisują po 2 dobach) zgodzę się na odwiedziny rodziców i teściów, ewentualnie szwagierki i przyszłego szwagra (jakby chcieli się wybrać).
dzieki, tak pytam tylko, bo Nuna napisala, ze jedzie odwiedzic kolezanke. nie chce wyjsc na gbura, ktory zabrania, a wszystkie inne babeczki nie maja z tym problemu co innego w domu, gdzie mozna odwrocic uwage ode mnie i szpitalnego wyrka na lozeczko malutkiej i inne bobasowe gadzety hehe.
Stary 2013-02-01, 15:21   #2424
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
maarchewka no tak tak. to to 05.03 ten maluch
jeszcze sobie poprzypominajmy bliżej marca to może nie przegapimy

Wojtek
Stary 2013-02-01, 15:22   #2425
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
[/COLOR]ale z nas brudasy z mężem. dostaliśmy zwrot za wodę za III-XII 2012. ponad 1000zł
No proszę jak opłaca się nie myć za często
A tak szczerze to brawa za oszczedność

Cytat:
z moimi się tak umówiłam, że im dać znać jak się będę czuła po porodzie i że nikt nie przyjeżdża "niezapowiedziany" same to właściwie zapowiedziały (choć większość mieszka daleko, więc za dużo potencjalnych odwiedzaczy nie ma nawet z rodziny). A dziś miałam właśnie taki dziwny sen - co do karmienia i prób początkowych - że próbowałam jakoś rękami wycisnąć choć trochę pokarmu i mi mówili dookoła, że już cały dzień mała nic nie jadła i co ja robię.. i takie jakieś nikłe pianki mleczne mi tylko wychodziły i jeszcze zamiast trafiać małej do buzi, to spadały na podłogę - obudziłam się taka spanikowana i zasmucona
Oj to masakryczny sen :glaszcze: ale jak wiadomo, sny tłumaczy się odwrotnie Będziesz mleczną fontanną

Cytat:
A w Wawie lipa

Cytat:
no, nie spodziewałam się tego szczególnie, że nawet jak w mniejszych sklepach robiłam zakupy, to się zwykle ktoś oferował, żebym przeszła sobie przed niego. Ale już szkoda sobie psuć krwi, oby to ostatni raz. Już tam zakupów nie zrobię

i też mocno trzymam kciuki za mieszkanie super, że Wam rodzice pomogą z zaliczką/kaucją - daj znać od razu

co do imion, to Michał mi się baardzo podoba ewentualny synek by tak dostał, ale tak się złożyło, że mam męża Michała u nas chyba ta Małgosia wygrywa, powoli się przekonuję
Idioci! Ale zwłaszcza kasjerka. Ona ma tam władzę i powinna CIę od razu zaprosić, a nie na ludzi sie oglądać. Wszyscy by to przyjeli bez fukania, a tak, jak na nich przeżuciła odpowiedzialność to nikt się nie poczuwał...

Cytat:
na razie się zapisałam na bezpiecznego malucha bo intymna mame przegapiłam
generalnie mam wrażenie że ja wszystko przegapiam
Ja też się właśnie zapisałam
Wcześniej bałam się, że mi będzie kolidować ze Szkołą Rodzenia, ale już wiem, że bęe chodzić w środy i soboty, więc we wtorek mogę spokojnie wybrać się na Malucha

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
hej
ja smoczków mam 4 ... a niby byłam wielką przeciwniczką smoczków oczywiście jeśli moje dziecko nie będzie chciało smoczka, to nie będę mu wciskać na siłę

zasypka- hmm z tego co wiem w naszym wątku nie ma zwolenniczek zasypek- oprócz mnie
to wszystko zależy od dziecka (wiem z doświadczenia z pracy na oddziale dziecięcym), niektórym dzieciom rewelacyjnie służy zasypka, a wszystkie kremy na bazie cynku wręcz przeciwnie.

ja w domu zawsze mam puder Babydream, bo wg mnie jest rewelacyjny do różnych celów ale nie mam zamiaru używać zasypki "profilaktycznie" u mego dziecka

a proszki? hmm kupiłam LOvele i to w ogoóle nie pachnie, ale może im mniej chemii dla dziecka, tym lepiej
JA tez sie skłaniam do zasypki, tak awaryjnie. Przy wielorazowych nie chce używać kremów, bo podobno zmniejszają chłonność a poza tym nie są potrzebne, bo i odparzeń brak (miejmy nadzieję) więc chyba kupię zasypkę na jakieś otarcia czy cokolwiek. No i chcę ją wypróbować jako suchy szampon, tak jak kiedyś wspominałaś.

Cytat:
trzeba bylo isc na ciosem i po prostu stanac na poczatku kolejki...bez jaj po cos to pierwszenstwo jest.

mnie dzisiaj milo zaskoczyla pani w autobusie, starsza. wszystkie miejsca byly zajete, a ona mnie chciala puscic nie sadzilam, ze brzuch jest juz tak widoczny, w tym moim wielkim zimowym plaszczu...mile to. podziekowalam i poczekalam az zwolnia sie inne miejsca. jakos glupio mi bylo, skoro ona tez do mlodych nie nalezala.
Takich sytuacji miałam już sporo. Zawsze grzecznie dziękuję ale nie korzystam. Ale raz jedna pani, która chciała ustąpić mi miejsca, przy wysiadaniu powiedziała do mnie tak : Nawet sobie Pani nie wyobraża, na co naraża Pani swoje dziecko. Niechby kierowca gwałtownie zahamował a PAni poleciała na drążek, barierkę, cokolwiek. Wie Pani co mogłoby się stać?" No i od razu sobie wyobraziłam co mogłoby się stać... I podziekowałam jej, że mi na to zwróciła uwagę, bo mi o nawet przez myśl nie przeszło. Teraz już się nie waham, siadam, jak tylko mogę. Odpowiadam za dwoje, a ludzie niech sobie gadają, jeśli tego potrzebują.

Cytat:
Jestem pod wrażeniem tych waszych wyprawek ja z rzeczy namacalnych to mam tylko spis, łóżeczko, materac, bodziaki i odkrycie kapielowe
Sharp sporo juz macie

Asysqa kamień z serca, dobrze ze wszystko ok no i faktycznie lepiej przenosić ciążę niż urodzić wcześniaka, mam jednak nadzieje, ze wszystko będzie ok.

Widzę ze nie tylko ja nie znam szczegółów na temat mojej szyjki
Gin mnie bada na fotelu przy każdej wizycie, wiec skoro nic nie mówi to może dobry znak w przyszłym tygodniu zapytam jak nie zapomnę.

Ash a u Ciebie znowu takie pusznosci na obiad :ślina:
Trafiasz zawsze w moje gusta
No pyszne i kaloryczne (zrobiłam w sosie śmietanowo-serowym ), zwłaszcza, że zagryzlam pączkiem. Ale miałam dziś dużo wrażeń, więc niech będzie
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 15:23   #2426
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
mnie teraz jakos szybko wlosy rosna. zawsze chodzilam do fryzjera tak co 5-6tygodni, pozniej juz zle sie czuje z odrostem. a teraz po 3 tyg. juz mialam spory. ledwo minal miesiac i wygladam jakbym ze 3 miesiace unikala fryzjera...kupilam farbe, moze jutro siostra znajdzie chwile to ja nawiedze i mi to zrobi, bo wlosow mam kupe i sama nie ogarniam, a tz robi to dosc niedokladnie

z rozwazan tz: "ciekawe jakie nasze dziecko bedzie mialo wlosy" (ja ciemna blondynka zafarbowana na jasny braz, on brazowe albo i brunet?)
-yyy no jak w ogole bedzie mialo wlosy, moze byc lyse
-"no cos ty. przy twoim nasileniu owlosienia" (?!)
- albo bedzie slicznie rude...
i zamilkl
no tak roznie moze byc heheh
Stary 2013-02-01, 15:24   #2427
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
sharp pisala ze ma podklady seni , je tez mozna wykorzystac do łózeczka , tez chyba zamierzam na poczatek seni uzywac a co do smoczkow to jak beda ssaly to i ze 4 beda potrzebne , przynajmniej mi ciagle znikaly hehe a zsypka?? hmmm chyba nie uzywalam , ja tylko sudocrem co przewijanie
ok, ja myslalam o takiej ceratce na caly materac cos takiego http://allegro.pl/podklad-ochraniacz...981966924.html te seni szpitalne dla nas tez sa takie ogromne? ze mozna caly materacyk w to ubrac?

a smoczki, tak! ale na poczatek to dwa chyba wystarcza?
Stary 2013-02-01, 15:26   #2428
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
dzieki, tak pytam tylko, bo Nuna napisala, ze jedzie odwiedzic kolezanke. nie chce wyjsc na gbura, ktory zabrania, a wszystkie inne babeczki nie maja z tym problemu co innego w domu, gdzie mozna odwrocic uwage ode mnie i szpitalnego wyrka na lozeczko malutkiej i inne bobasowe gadzety hehe.
ja w sumie odwiedziłam bratową w szpitalu (1 raz z mamą).. Tylko, ze tam był taki pokój odwiedzin i ona przyszła z małą w takim plastikowym wózku.. A nie, że jakoś na sale przyszłyśmy..
Ale w sumie to nie wiem czy chciałabym jakieś tłumy gości.. Jak już to kogoś z rodziny pewnie, ale rodzinę mam daleko więc pewnie nie przyjadą..
Siostry męża nie odwiedzaliśmy w szpitalu, ale ona miała cesarkę, więc woleliśmy tak nie przychodzić bo moze ona sama się nie mogła ruszać to i my do szczęścia byliśmy tam mało potrzebni..
Pewnie skończy się na tym, że przyjdzie TŻ.. Zresztą mam nadzieje, że wyjdę po 3 dniach w tym 1 to będę rodzic to szybko zleci

Kurcze ja to nawet nie wiem jak to się leży w takim szpitalu.. Nigdy nie byłam jako pacjetka No z wyjątkiem czasu zaraz po urodzeniu..

Wojtek

Edytowane przez maarchewka
Czas edycji: 2013-02-01 o 15:31
Stary 2013-02-01, 15:32   #2429
diabli
Zakorzenienie

Justyna_g4 - znalazlam info z eskulapu

Ważne: od 1 sierpnia 2012 r. finansowanie przez NFZ usług chirurgicznych oraz położniczych jest zawieszone.

W związku z powyższym przedstawiamy podstawowe ceny zabiegów realizowanych w naszym Centrum Medycznym:
  1. poród siłami natury ze znieczuleniem: 1500 zł,
  2. ciecie cesarskie: 2000 zł (cena jest odpłatnością za usługę w całości - poród, opieka nad noworodkiem oraz pobyt),
dlatego eskulap odpada no i slyszalam, ze jak sa jakies problemy to oni noworodki i tak przywoza do wojewodzkiego, bo nie maja sprzetu i odpowiedniego oddzialu...

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Cytat:
ale plyn loveli?
bo zastanawiam sie czy kupic 1)proszek plus plyn czy 2)zel do prania. albo 3)sam proszek (mniej chemii), no ale jesli nie pachnie...
myslalam o jelpie.

tz chce przetestowac orzechy piorace (jak on to mowi: kupmy te kasztany )
Stary 2013-02-01, 15:33   #2430
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Diabli jakbyś znalazła na allegro jakąś ładną pościel to podziel się linkiem

I co na początek kupujecie, ile elementów ??
ja mam w zestawie z łóżeczkiem. tzn będę miała jak zamówię
prześcieradełko, podusia i kołderka. jeszcze pewnie ze 3 prześcieradełka dokupię na głowę i chyba starczy nie? no i te podkłady tudzież ceratki.

Cytat:
Napisane przez maluska88 Pokaż wiadomość
mam takie pytanie czy jeśli szyjka macicy jest krotka lub się skraca idzie to jakoś poznać bez badania bo ja tu w UK nie mam badań raz tylko w październiku jak byłam w Polsce to lekarz mnie badał a tak to nie usg tez sa tu 2 i ostatnie miałam w 20 tygodniu a do Polskiego gin daleko mam by jezdzić
ale tzn że nie masz badania na fotelu za każdym razem przy wizycie?
raczej sama tego nie poznasz. mi gin powiedziała po badaniu że na oko jest ok ale żebym się upewniła przy okazji usg. i na usg już nie było ok
tylko brzuch mi twardniał często - ale nie wiem czy to przez szyjkę...

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
No proszę jak opłaca się nie myć za często
A tak szczerze to brawa za oszczedność

Oj to masakryczny sen :glaszcze: ale jak wiadomo, sny tłumaczy się odwrotnie Będziesz mleczną fontanną

A w Wawie lipa

Idioci! Ale zwłaszcza kasjerka. Ona ma tam władzę i powinna CIę od razu zaprosić, a nie na ludzi sie oglądać. Wszyscy by to przyjeli bez fukania, a tak, jak na nich przeżuciła odpowiedzialność to nikt się nie poczuwał...

Ja też się właśnie zapisałam
Wcześniej bałam się, że mi będzie kolidować ze Szkołą Rodzenia, ale już wiem, że bęe chodzić w środy i soboty, więc we wtorek mogę spokojnie wybrać się na Malucha

JA tez sie skłaniam do zasypki, tak awaryjnie. Przy wielorazowych nie chce używać kremów, bo podobno zmniejszają chłonność a poza tym nie są potrzebne, bo i odparzeń brak (miejmy nadzieję) więc chyba kupię zasypkę na jakieś otarcia czy cokolwiek. No i chcę ją wypróbować jako suchy szampon, tak jak kiedyś wspominałaś.

Takich sytuacji miałam już sporo. Zawsze grzecznie dziękuję ale nie korzystam. Ale raz jedna pani, która chciała ustąpić mi miejsca, przy wysiadaniu powiedziała do mnie tak : Nawet sobie Pani nie wyobraża, na co naraża Pani swoje dziecko. Niechby kierowca gwałtownie zahamował a PAni poleciała na drążek, barierkę, cokolwiek. Wie Pani co mogłoby się stać?" No i od razu sobie wyobraziłam co mogłoby się stać... I podziekowałam jej, że mi na to zwróciła uwagę, bo mi o nawet przez myśl nie przeszło. Teraz już się nie waham, siadam, jak tylko mogę. Odpowiadam za dwoje, a ludzie niech sobie gadają, jeśli tego potrzebują.

No pyszne i kaloryczne (zrobiłam w sosie śmietanowo-serowym ), zwłaszcza, że zagryzlam pączkiem. Ale miałam dziś dużo wrażeń, więc niech będzie
no to robimy sobie zlot cięzarnych w marcu
a co do wody to nawet dozorczyni się zdziwiła jak przyszła spisywać liczniki że takie małe zużycie i poprosiła o odkręcenie wody czy na pewno działają

Cytat:
ok, ja myslalam o takiej ceratce na caly materac cos takiego http://allegro.pl/podklad-ochraniacz...981966924.html te seni szpitalne dla nas tez sa takie ogromne? ze mozna caly materacyk w to ubrac?

a smoczki, tak! ale na poczatek to dwa chyba wystarcza?
no ja też chcę kupić po 2 na głowę

dobra wszamię obiad. dzisiaj ryba w cieście piwnym by mój mąż
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości