My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8 - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 9 części naszego wątku ??
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.9 8 16,00%
Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieciaki urodzą się wiosną! V-VI 2013, cz.9 28 56,00%
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 cz.9 1 2,00%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.9 3 6,00%
Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.9 0 0%
Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.9 1 2,00%
Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Rozstępują się nam brzuszki, jednak rosną też cycuszki. Mamy V-VI 2013 cz.9 3 6,00%
Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-01, 16:21   #2461
banka26
Zakorzenienie

Dot.: My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
ok, ja myslalam o takiej ceratce na caly materac cos takiego http://allegro.pl/podklad-ochraniacz...981966924.html te seni szpitalne dla nas tez sa takie ogromne? ze mozna caly materacyk w to ubrac?

a smoczki, tak! ale na poczatek to dwa chyba wystarcza?
wiem mam taka u starszego klade jakos z przyzwyczajenia od malego. a te seni sa rozne rozmiary
Cytat:
Justyna_g4 - znalazlam info z eskulapu

Ważne: od 1 sierpnia 2012 r. finansowanie przez NFZ usług chirurgicznych oraz położniczych jest zawieszone.

W związku z powyższym przedstawiamy podstawowe ceny zabiegów realizowanych w naszym Centrum Medycznym:
  1. poród siłami natury ze znieczuleniem: 1500 zł,
  2. ciecie cesarskie: 2000 zł (cena jest odpłatnością za usługę w całości - poród, opieka nad noworodkiem oraz pobyt),
dlatego eskulap odpada no i slyszalam, ze jak sa jakies problemy to oni noworodki i tak przywoza do wojewodzkiego, bo nie maja sprzetu i odpowiedniego oddzialu...

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

ale plyn loveli?
bo zastanawiam sie czy kupic 1)proszek plus plyn czy 2)zel do prania. albo 3)sam proszek (mniej chemii), no ale jesli nie pachnie...
myslalam o jelpie.

tz chce przetestowac orzechy piorace (jak on to mowi: kupmy te kasztany )
tak ja płyny do prania uzywam , jakos wole i mam pewnosc ze nie zostanie mi na ciemnym
Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
Hej, hej witam ze szpitala znowu, bylam dzis na konsultacji tego twardniecia brzucha no i mnie zostawil by zrobic wszystkie badania i posiewy zeby dmuchac na zimne, niby szyjka super dluga, zamknieta ponad 4 cm ale trzeba sprawdzic wszystko, byc moze tez taka moja uroda tych twardniec. W poniedzialek wychodze, zrobia mi tez glukoze tu na miejscu. Jeszcze jakas dziwna laske mam na sali w samych tatuazach ktora klnie co drugie slowo omg
wazne zeby bylo ok a ze wspollokatorka dasz rade do poniedzialku heheh
Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość
Ash-przenoszone dziecko to nic dobrego
Mnie wywoływali poród 7 dni po terminie...

To jak u mnie I faza trwala 3h to teraz będzie 1,5h???
obym tylko w korku nie utknęła

super łowy

Każdy facet chyba tak ma jak już zobaczy brzuszek. Mój mówi, że całe życie mamy na przytulanki bo on nie chce za często stukac malego w czolo

fajne towrzystwo.
Ty się biedulko nasiedzisz w tych szpitalach

----------------------
Właśnie wyszła ode mnie koleżanka =przyjechała na kawę Fajnie - lubię takie niespodzianki
a ja pierwsza faza 26h a druga 5 min eheh a ty lepiej badz spakowana juz w 30 tc hehehi ogolona codziennie
Cytat:
ok, czyli nie typowo niemowlakowy

ja nie chce baldachimu i innych cudow, wiec na razie patrzylam na 2-3elementowe (koldra, poduszka, ochraniacz)

pod uwage biore ikea
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10107784/
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20172279/
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90129904/

allegro
http://allegro.pl/baby-raj-2-element...961269533.html biala w baranki nr 24

http://allegro.pl/posciel-komplet-ze...963648218.html zajace, rybki, serduszka, ale chyba niebieskie serduszka jasnoszare

poza tym jeszcze szukam...

lokalny sklep-hurtownia poleca takie http://blanca-baby.pl/99-posciel i tam tez kilka mi sie podoba
tak niemowlakowy on jest dla dzidziusiow tez nawet bardziej
Cytat:
tz ogolnie ma dziwne rozwazania...wczoraj zapytal mnie nagle z wielkim usmiechem na buzi "dlaczego dziecko nie placze w twoim brzuchu, fajnie byloby" suuuuuper. jeszcze sie mu tego placzu odechce :P
oo takkk lepiej niech sie upaja cisza heheh
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 16:24   #2462
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Mi dziś lekarka powiedziała, że jak nospa działa tylko gdy leżę to znaczy że tak naprawdę nie działa, tylko samo leżenie rozluźna napięcie.
Nie wykupiłam jeszcze recepty, trochę się zastanawiam, czy nie poczekać na wizytę u mojej ginki za 1,5 tyg... Tym bardziej, że ta kazała mi brać 4 tabletki dziennie Ale ponoć życie staje się dużo łatwiejsze z tym lekiem...
ja bym brała
tylko moja gin jest zwolenniczką leżenia i relanium, nawet jakby mi się szyjka bardzo skróciła to ona i tak nie pochwala pessarów itp ... a ja relanium nie chcę brać :/ z fenoterolem przynajmniej jako tako będziesz mogła funkcjonować. ja się boję nawet cokolwiek w domu zrobić, dziś wydepilowałam nogi, złożyłam pranie z suszarki i już mi twardnieje zaś brzuch

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 16:25   #2463
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
Dobra ja spadam dziewczynki, zajrze do Was pewnie dopiero w niedziele - dzisiaj mam gości a jutro idę w gości tak mi dobrze
Moje ciężkie pracowanie ogłaszam za zakonczone Powinnam niby tu być jeszcze przez 20 minut ale nikogo już nie ma i mi się nie chce
No widzisz, udało się! I od razu balowanie zaczynasz
Baw się dobrze, no i mam nadzieję, że w domu też znajdziesz czas na wizażowanie

Dla tych z Was, które rozważają pieluchowanie wielorazowe wklejam relację mojej koleżanki, która poszła w najtańszą opcję (wydali ok 500zł) i jest zadowolona.
Zainteresowanych zapraszam do lektury (ja na pewno z wielu jej uwag skorzystam):

Pieluchy kupowałam tu: ekomaluch.pl (2 kieszonki małe, których używałam jako otulaczy), krainapieluszek.pl (otulacze i akcesoria), pupus.pl (wkłady chłonne - na allegro da się taniej) a tetrowe na allegro, tylko właśnie sprawdziłam, że ten sprzedawca nic nie ma.
Napiszę Ci trochę o moich doświadczeniach.

Jeśli chodzi o zestaw jaki mam i co się z tego sprawdza a co nie:
- 50 pieluch tetrowych LUX 140g - jak dla mnie ilość w sam raz
- 5 otulaczy flip - genialny wynalazek; w pampersach miałam przecieki co jakiś czas a w tym tylko raz, jak źle założyłam
- 2 kieszonki AppleCheeks - 1 kupiłam z wkładem drugą bez. Wkład fajny, a kieszonki jak dla mnie to zbędny wydatek. Zamiast tego mogłam kupić otulaczki w noworodkowym rozmiarze
- 20 polarkowych wkładek z pupus.pl (na allegro też widziałam i to taniej), polecam, ale 30 byłoby idealnie - piorę co 3 dzień
- wkłady chłonne 8: jeden kupiłam z otulaczem flip - duży i chłonny, ale na chwilę obecną za duży moim zdaniem (za gruby, za szeroki, za sztywny), jeden wkład z kieszonki, 3 wkłady bambus i mikrofibra z pupus.pl - fajne, chłonne i niezbyt grube, 3 wkłady 100% bambus - dla mnie rewelacja, chłonie i chłonie, jest mały, więc nadaje się też dla małego dziecka. Wkładów przydałoby mi się ze 20 i do tego będę dążyć ponieważ wcześniej stosowałam tylko na noc a teraz potrzebuję stosować na dzień.
- papierki/bibułki jednorazowe - na allegro cena od 9zł w górę. Ja mam BabyOno, ale na allegro widziałam też fajne (albo fajniejsze, bo można wrzucać do toalety) za 11zł. Bardzo pomocne, szczególnie jak się wie, kiedy dziecko robi kupę. Jak była noworodkiem stosowałam do każdej pieluchy, gdzieś tak po 2 tygodniach do co drugiej (trafiałam w 90%), a teraz się z Zuzią mijam, więc przestałam używać na razie...
- mydło odplamiające - kosztuje koło 29zł, ale można go używać i używać. Stosuję już 3 miesiące i pewnie jeszcze miesiąc wytrwa a Zuzia robi duuużo kup. Teraz wiem, że mydło warto pokroić na mniejsze kawałki, wtedy się nie marnuje na mokrych rękach. Spłukujesz pieluchę, pocierasz plamę i odkładasz do czasu prania. Jak na razie mam bielutkie pieluchy.
- Bambino Mio - antybakteryjny dodatek do prania - mam nadzieję, że naprawdę jest antybakteryjny, bo pieluchy gotuję bardzo rzadko
- zapinki snappy - nie używam, na szczęście były tanie

Dla mnie pieluchy tetrowe są lepsze, bo Zuzia baaaardzo dużo brudzi i żeby wyżyć na kieszonkach to potrzebowałabym ich ze 20. Przede wszystkim zniechęciło mnie to, że czytając opinie o kieszonkach ciężko było mi znaleźć dobrą w dobrej cenie. Dla mnie pieluchy tetrowe są uniwersalne. Można je złożyć w różny sposób, założyć 1, 2.

Tutaj są sposoby składania. http://www.pieluszkarnia.pl/Jak-skla...fo-pol-43.html Teraz stosuję pierwszy (na misiu), a przy noworodku przedostatni, bo daje możliwość dopasowania wielkości pieluchy

Jeśli chodzi o pranie to najgorsze jest spieranie kup. Nienawidzę tego. Zauważyłam, że na płukanie idzie dużo wody, więc robię tak: wybieram najmniej zabrudzone pieluchy, zatykam umywalkę, spłukuję, w tej wodzie spłukuję brudniejsze a jak woda jest już zbyt brudna to ją wymieniam. Plamy smaruję mydłem i wrzucam pieluchy do wiadra. W dzień prania wrzucam pieluchy do pralki, włączam płukanie, czekam jak pieluchy się zamoczą i zatrzymuję pralkę, żeby je namoczyć. Jak się wypłukają to dorzucam ubranka i co tam jeszcze mam. Piorę na 60 stopni na programie do bawełny. Wiruję na obrotach 400, bo tetra szybko schnie a nie jest tak wygnieciona po takim wirowaniu.
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 16:36   #2464
diabli
Zakorzenienie

Ash, czyli tak jak pisala moja znajoma, wklad z tetry jest dla niej najlepszym i najtanszym rozwiazaniem
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 16:38   #2465
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
czyli chyba tylko do mnie planuje rodzic w Wojewodzkim. slyszalam wiele pozytywnych i negatywnych opinii, ale o szpitalu na Wyspianskiego podobnie.
przemawia do mnie oddzial neonatologii,
moj gin, ktory jest tam ordynatorem,
szwagierka mojej siostry, ktora tam pracuje i mowi, ze tylko tam

szpital jest wielki, wiec pewnie masowka, porod za porodem tasmowo...ale jakos mi to nie przeszkadza. zarowno bratowa jak i siostra tam rodzily i sa zadowolone. fajne 2-3 osobowe sale, maluszki caly czas sa z mama.

sporo osob poleca rodzic na Wyspianskiego, bo nowa porodowka. mnie tam kiedys nie podobalo sie zabieranie dzieci i przywozenie tylko do karmienia albo jak rodzina przyszla i chcialo sie im dziecko pokazac. nie wiem jak jest teraz.

jakis czas temu wiekszosc znajomych rodzila w Eskulapie i bardzo polecaly te klinike. jeszcze w grudniu widzialam info, ze porody sa platne. teraz tego nie widze...

moja sasiadka ma termin 4 lutego i mowila, ze ciaze prowadzi jej jakis lekarz z Eskulapa wlasnie, ale ze musi miec cesarke i 2500zl. lekarz zaproponowal jej porod w Zorach na nfz, wiec nie wiem jak to jest z tym kontraktem.

ps. chyba jedziesz jak juz rodzisz nie wiem, ale jak siedzialam na IP na Wyspianskiego jak tz tam wyladowal to spacerkiem powolutku sapiac jak lokomotywy kulaly sie 3 ciezarne do porodu (3 w nocy )
Też właśnie myślę o wojewódzkim. Nie wiem co mi z tego wyjdzie bo mieszkam 30km od Bielska i za wszelką cenę nie będę chciała jechać do Wadowic mimo, że mam 12km. Ale wiem jak to w praktyce wygląda bo koleżanka też mówiła, że chce w Bielsku ale nie było czasu. Co do wojewódzkiego to też słyszłam dużo opini.
Chciałabym się dowiedziec jak wygląda poród rodzinny tam, co ma sie do dyspozycji itd. Bo np słyszłam, że mają tam wanne do porodu ale nie wiem czy to prawda i jak to w praktyce wygląda. Jakbyś miała jakieś dokłądniejsze info to daj znać.

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
h
zasypka- hmm z tego co wiem w naszym wątku nie ma zwolenniczek zasypek- oprócz mnie
to wszystko zależy od dziecka (wiem z doświadczenia z pracy na oddziale dziecięcym), niektórym dzieciom rewelacyjnie służy zasypka, a wszystkie kremy na bazie cynku wręcz przeciwnie.
Koleżanka urodziła w październiku i też właśnie mi pisała, że dobrze mieć puderek w domu wiec ja chyba kupię. Choć aptekę mam pod nosem i rossman też nie daleko.

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Diabli jakbyś znalazła na allegro jakąś ładną pościel to podziel się linkiem

I co na początek kupujecie, ile elementów ??
Ja chcę kupić jeden zestaw z ochraniaczem na szczebelki choć sama już nie wiem czy to jest dobre i się przydaje. Jak myślicie??
A 2 już tylko dwuelementowy bo też baldachimy do mnie nie przemawiają.

Cytat:
dzieki, tak pytam tylko, bo Nuna napisala, ze jedzie odwiedzic kolezanke. nie chce wyjsc na gbura, ktory zabrania, a wszystkie inne babeczki nie maja z tym problemu co innego w domu, gdzie mozna odwrocic uwage ode mnie i szpitalnego wyrka na lozeczko malutkiej i inne bobasowe gadzety hehe.
Nie wydaje mi się, żebyś była gburem. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie przez pierwsze 3 tygodnie odwiedzin kogokolwiek oprócz najbliższej rodziny. Jak jechaliśmy do znajomych to właśnie tak, żeby dziecko miało juz miesiać bo i mamusia jakoś zawsze lepiej już się czuje. I to byli na prawdę bliscy znajomi.

Cytat:
Też chcę jedne baranki, ale te brązowe barabki na kremowym tle. Jakoś biały mi nie pasuje.A drugą chciałabym chyba pomarańczową, ewentualnie coś z fioletem.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 16:45   #2466
karolina2121
siedzę i myślę

Hej

Dzięki za wszystkie kciuki Wizyta dopiero o 18. W sumie nie wiem czy to będzie normalna wizyta z badaniem i USG, bo docelowo umówiłam się z nim żeby wypisał mi dzisiaj zwolnienie...

Dam znać po wizycie
Stary 2013-02-01, 16:51   #2467
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Też właśnie myślę o wojewódzkim. Nie wiem co mi z tego wyjdzie bo mieszkam 30km od Bielska i za wszelką cenę nie będę chciała jechać do Wadowic mimo, że mam 12km. Ale wiem jak to w praktyce wygląda bo koleżanka też mówiła, że chce w Bielsku ale nie było czasu. Co do wojewódzkiego to też słyszłam dużo opini.
Chciałabym się dowiedziec jak wygląda poród rodzinny tam, co ma sie do dyspozycji itd. Bo np słyszłam, że mają tam wanne do porodu ale nie wiem czy to prawda i jak to w praktyce wygląda. Jakbyś miała jakieś dokłądniejsze info to daj znać.
zapytam, jak bede miala okazje ale 30km to nie tak daleko...spokojnie dojedziesz. dziecko nie wyskakuje tak od razu

Cytat:
Ja chcę kupić jeden zestaw z ochraniaczem na szczebelki choć sama już nie wiem czy to jest dobre i się przydaje. Jak myślicie??
A 2 już tylko dwuelementowy bo też baldachimy do mnie nie przemawiają.
ochraniacz jest fajny, bo dziecko nie wcisnie nozki miedzy szczebelki, nie bedzie obijalo o nia glowka, a maluszki lubia spac w roznych pozycjach
jeden ochraniacz wystaczy, dlatego ta seria z ikei mi sie podoba, bo mialabym jeden pasujacy do dwoch poscieli...do serii sa jeszcze ladne zaslony
Stary 2013-02-01, 16:55   #2468
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
tz ogolnie ma dziwne rozwazania...wczoraj zapytal mnie nagle z wielkim usmiechem na buzi "dlaczego dziecko nie placze w twoim brzuchu, fajnie byloby"

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
Moje ciężkie pracowanie ogłaszam za zakonczone
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 16:55   #2469
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
ochraniacz jest fajny, bo dziecko nie wcisnie nozki miedzy szczebelki, nie bedzie obijalo o nia glowka, a maluszki lubia spac w roznych pozycjach
jeden ochraniacz wystaczy, dlatego ta seria z ikei mi sie podoba, bo mialabym jeden pasujacy do dwoch poscieli...do serii sa jeszcze ladne zaslony
No nie są złe według mnie ale ja w ikei nie kupuję pościeli bo oni mają takie dziwne wymiary, ze później nigdzie nie kupie takich. A ja chcę 135x100.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 16:56   #2470
diabli
Zakorzenienie

wzruszylam sie...

http://www.youtube.com/watch?v=8QkK4AWtEiU
Stary 2013-02-01, 16:59   #2471
MoTyleKsw
Zakorzenienie

http://www.youtube.com/watch?v=ImBEgjSwK1k ale czad

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 17:03   #2472
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
No nie są złe według mnie ale ja w ikei nie kupuję pościeli bo oni mają takie dziwne wymiary, ze później nigdzie nie kupie takich. A ja chcę 135x100.
no tak my swoje koldry (mamy dwie pojedyncze) uszylismy na zamowienie wlasnie pod Andrychowem, standard byl 160 a ikea ma 150. poszewki kupujemy tylko ich, bo lubie gatunkowo ich bawelne, kolory, to ze nie farbuja.
zobaczymy jak to wyjdzie z dziecieca, na co sie w koncu zdecyduje.
Stary 2013-02-01, 17:09   #2473
Atena564
Zadomowienie

Hej
pisze do was znów z pod kołdry
wczorej dostałam okropnych duszności i znów dziś byłam u lekarza, 3raz wciązgu 2 tyg, i 3 raz u kogoś innego dostałam nowy antybiotyk- rowamycyne tym razem, mam leżeć , w poniedziałek do kontroli się zgłosić- a duszności jak miałam tak mam nadal, ale licze ,że po nocy bedzie mi już lepeij

humor mam do dupy- byłam 4 do lekarza, ale weszłam po 3 godzinach, na około mnóstwo ludzi kichających, smarkających, kaszlących a lekarka do mnie - dlaczego pani nieweszła bez kolejnki?? ja do niej- no bo nikt nieraczył mni przepuścić!!! wiec kazała mi przyjść w pon bezpośrednio do swojego gabinetu i nwet jak beda inni pacjenci to bez kolejki mam wejść a ewentualne nieprzyjemnośći i pretensje ze strony innych pacjentów ona bierze na siebie i to ona ma się tłumaczyć- chociaż tyle!!!

dziś pierwszy raz nieustąpiłam żadnej babce miejsca w autobusie a mochery stały złe , miny robiły i tylko czekałam aż któraś zwróci mi uwage- wtedy bym powiedziała takiej do słuchu- ale żadna się nieodważyła postanowiłam,że koniec z usępowaniem miejsca w autobusie, bede się wpychać w kolejke do kasy pierwszeństwa- wkońcu jestem w ciązy
Atena564 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 17:14   #2474
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
a mnie to przeraza ta skora wyglada jakby miala zaraz peknac...kosmici sie przy tym dziecku chowaja
Stary 2013-02-01, 17:18   #2475
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Zainteresowanych zapraszam do lektury (ja na pewno z wielu jej uwag skorzystam):

Pieluchy kupowałam tu: ekomaluch.pl (2 kieszonki małe, których używałam jako otulaczy), krainapieluszek.pl (otulacze i akcesoria), pupus.pl (wkłady chłonne - na allegro da się taniej) a tetrowe na allegro, tylko właśnie sprawdziłam, że ten sprzedawca nic nie ma.

- 5 otulaczy flip - genialny wynalazek; w pampersach miałam przecieki co jakiś czas a w tym tylko raz, jak źle założyłam
- 2 kieszonki AppleCheeks - 1 kupiłam z wkładem drugą bez. Wkład fajny, a kieszonki jak dla mnie to zbędny wydatek. Zamiast tego mogłam kupić otulaczki w noworodkowym rozmiarze
- 20 polarkowych wkładek z pupus.pl (na allegro też widziałam i to taniej), polecam, ale 30 byłoby idealnie - piorę co 3 dzień
- wkłady chłonne 8: jeden kupiłam z otulaczem flip - duży i chłonny, ale na chwilę obecną za duży moim zdaniem (za gruby, za szeroki, za sztywny), jeden wkład z kieszonki, 3 wkłady bambus i mikrofibra z pupus.pl - fajne, chłonne i niezbyt grube, 3 wkłady 100% bambus - dla mnie rewelacja, chłonie i chłonie, jest mały, więc nadaje się też dla małego dziecka. Wkładów przydałoby mi się ze 20 i do tego będę dążyć ponieważ wcześniej stosowałam tylko na noc a teraz potrzebuję stosować na dzień.
- papierki/bibułki jednorazowe - na allegro cena od 9zł w górę. Ja mam BabyOno, ale na allegro widziałam też fajne (albo fajniejsze, bo można wrzucać do toalety) za 11zł. Bardzo pomocne, szczególnie jak się wie, kiedy dziecko robi kupę. Jak była noworodkiem stosowałam do każdej pieluchy, gdzieś tak po 2 tygodniach do co drugiej (trafiałam w 90%), a teraz się z Zuzią mijam, więc przestałam używać na razie...
- mydło odplamiające - kosztuje koło 29zł, ale można go używać i używać. Stosuję już 3 miesiące i pewnie jeszcze miesiąc wytrwa a Zuzia robi duuużo kup. Teraz wiem, że mydło warto pokroić na mniejsze kawałki, wtedy się nie marnuje na mokrych rękach. Spłukujesz pieluchę, pocierasz plamę i odkładasz do czasu prania. Jak na razie mam bielutkie pieluchy.
- Bambino Mio - antybakteryjny dodatek do prania - mam nadzieję, że naprawdę jest antybakteryjny, bo pieluchy gotuję bardzo rzadko

Dla mnie pieluchy tetrowe są lepsze, bo Zuzia baaaardzo dużo brudzi i żeby wyżyć na kieszonkach to potrzebowałabym ich ze 20. Przede wszystkim zniechęciło mnie to, że czytając opinie o kieszonkach ciężko było mi znaleźć dobrą w dobrej cenie. Dla mnie pieluchy tetrowe są uniwersalne. Można je złożyć w różny sposób, założyć 1, 2.

Tutaj są sposoby składania. http://www.pieluszkarnia.pl/Jak-skla...fo-pol-43.html Teraz stosuję pierwszy (na misiu), a przy noworodku przedostatni, bo daje możliwość dopasowania wielkości pieluchy

Jeśli chodzi o pranie to najgorsze jest spieranie kup. Nienawidzę tego. Zauważyłam, że na płukanie idzie dużo wody, więc robię tak: wybieram najmniej zabrudzone pieluchy, zatykam umywalkę, spłukuję, w tej wodzie spłukuję brudniejsze a jak woda jest już zbyt brudna to ją wymieniam. Plamy smaruję mydłem i wrzucam pieluchy do wiadra. W dzień prania wrzucam pieluchy do pralki, włączam płukanie, czekam jak pieluchy się zamoczą i zatrzymuję pralkę, żeby je namoczyć. Jak się wypłukają to dorzucam ubranka i co tam jeszcze mam. Piorę na 60 stopni na programie do bawełny. Wiruję na obrotach 400, bo tetra szybko schnie a nie jest tak wygnieciona po takim wirowaniu.
super, przyda się tym bardziej że myślałam o większej ilości kieszonek i nielicznych otulaczach, a w takim razie zaplanuję więcej otulaczy

Cytat:
jejku, ja też

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
rewelka!

Cytat:
Napisane przez Atena564 Pokaż wiadomość
dziś pierwszy raz nieustąpiłam żadnej babce miejsca w autobusie a mochery stały złe , miny robiły i tylko czekałam aż któraś zwróci mi uwage- wtedy bym powiedziała takiej do słuchu- ale żadna się nieodważyła postanowiłam,że koniec z usępowaniem miejsca w autobusie, bede się wpychać w kolejke do kasy pierwszeństwa- wkońcu jestem w ciązy
zdrowiej i nikim się nie przejmuj - jesteś w ciąży, i zdrowie twojego dziecka jest milion razy ważniejsze niż niewygoda babć
Stary 2013-02-01, 17:20   #2476
axella
Zakorzenienie

GG do axella

hejo..to znów ja
wróciłam..
i ogólnie mieszkanko jest super, rachunki obecnych lokatorów też ok, na dodatek odmalowują wszystkie pokoje czyli byłoby super-odświeżone..
ALE odpowiedź dadza jutro bo jeszcze ktoś będzie oglądał...

mam złe przeczucie..

tż powtarza "jak nie to,to inne"..
ale ja nie chcę inne..

pozostaje czekać do jutra..

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 17:20   #2477
Atena564
Zadomowienie

Szprotka za ujawnie się synka i za zakupy dla małego

Sharp
za tyg i za twoją już prawie skopletowaną wyprawkę

Mysia czekamy na foty zakupów

Axella
i co z mieszkaniem?? fajnie ,zę rodzice zadeklarowali się zapłacić kaucje

Ashy
fajnie,że z szyjką wszystko ok

Jenny daj znać jak ze stanikiem, bo sama chce kupić sportowy (nigdy wcześniej nienposiadałm takiego), jeśli bedzie ok to przeslij linka z kąd go kupiłaś o ile kupowałaś na necie

coś miałam jeszcze napisać ale zapomniałam
Stary 2013-02-01, 17:22   #2478
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Dla tych z Was, które rozważają pieluchowanie wielorazowe wklejam relację mojej koleżanki, która poszła w najtańszą opcję (wydali ok 500zł) i jest zadowolona.

Link do tego posta dodałam na pierwszą stronę

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Prawie godzinę bawiłam się z wysłaniem zamówienia ; ale mi tak wolno net chodzi albo ta firma ma coś z serwerem , no ale byle w końcu wysłane

W międzyczasie zjadłam placki ziemniaczane , a zaraz muszę iść do biedronki po małe zakupy.

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 17:24   #2479
vvgh
Wtajemniczenie

Witam wszystkie Panie i Mieszkańców Brzuszków!
Stary 2013-02-01, 17:24   #2480
Atena564
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
hejo..to znów ja
wróciłam..
i ogólnie mieszkanko jest super, rachunki obecnych lokatorów też ok, na dodatek odmalowują wszystkie pokoje czyli byłoby super-odświeżone..

mam złe przeczucie..

ale ja nie chcę inne..

oby się udało!!
Stary 2013-02-01, 17:25   #2481
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vvgh Pokaż wiadomość

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2013-02-01, 17:27   #2482
vvgh
Wtajemniczenie

Cytat:
mam złe przeczucie..

ale ja nie chcę inne..

Ciesz się, że w ogóle możesz kupić... Oddałabym wszystko by chociaż móc teraz kawalerkę kupić.
Stary 2013-02-01, 17:28   #2483
Atena564
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
zdrowiej i nikim się nie przejmuj - jesteś w ciąży, i zdrowie twojego dziecka jest milion razy ważniejsze niż niewygoda babć
dzieki a co do babek to takie stare próchna pierwsze by człowieka linczowały np. jak im się miejsca nieustąpi zauważyłam,że młode osoby czekające np. w kolejce do lekarza dla kobiet wciązży są bardziej wyrozumiałe- bynajmniej ja tak to odebrałam
Stary 2013-02-01, 17:29   #2484
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
hejo..to znów ja
wróciłam..

a nie powiedzieliście że jesteście zdecydowani na to mieszkanie? dziwne z tymi dodatkowymi oglądającymi, ale wciąż trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Link do tego posta dodałam na pierwszą stronę
super
Stary 2013-02-01, 17:31   #2485
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
Ciesz się, że w ogóle możesz kupić... Oddałabym wszystko by chociaż móc teraz kawalerkę kupić.
wynająć
o kupnie póki co marzymy

Cytat:
a nie powiedzieliście że jesteście zdecydowani na to mieszkanie? dziwne z tymi dodatkowymi oglądającymi, ale wciąż trzymam kciuki

super
mówiliśmy.. on umówił 3ch zainteresowanych i chyba wybierze tych co najbardziej pasują..

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 17:33   #2486
vvgh
Wtajemniczenie

Cytat:
wynająć
o kupnie póki co marzymy
Oj tam, to chociaż wynająć... Jak ja bym chciała
Stary 2013-02-01, 17:34   #2487
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
ale axella chce wynająć to mieszkanie

Cytat:
dzieki a co do babek to takie stare próchna pierwsze by człowieka linczowały np. jak im się miejsca nieustąpi zauważyłam,że młode osoby czekające np. w kolejce do lekarza dla kobiet wciązży są bardziej wyrozumiałe- bynajmniej ja tak to odebrałam
są takie stare zawistne babki które wstają skoro świt biegną zająć kolejkę do lekarza, i marudzą/narzekają jak to im źle na tym świecie. a jak nie podzielasz ich cierpienia, i jeszcze przypadkiem jesteś bardziej potrzebująca, to mogłyby zabić.. mnie to wkurzają tym że to są osoby na emeryturze czy rencie, mają mnóstwo wolnego czasu, ale zawsze się im spieszy i musi być tak jak im pasuje. młodzi są ciut bardziej elastyczni

Cytat:
Stary 2013-02-01, 17:34   #2488
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
hejo..to znów ja
wróciłam..

mam złe przeczucie..

ale ja nie chcę inne..

Oby się udało

Cytat:
Jenny daj znać jak ze stanikiem, bo sama chce kupić sportowy (nigdy wcześniej nienposiadałm takiego), jeśli bedzie ok to przeslij linka z kąd go kupiłaś o ile kupowałaś na necie
Jak przetestuje to dam znać

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2013-02-01, 17:36   #2489
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
mówiliśmy.. on umówił 3ch zainteresowanych i chyba wybierze tych co najbardziej pasują..
hmm, no to rzeczywiście zrobił sobie casting na najemców. oby wybrano was jutro wam da znać?

Edytowane przez humpback
Czas edycji: 2013-02-01 o 17:37
Stary 2013-02-01, 17:39   #2490
Atena564
Zadomowienie

Cytat:
wynająć
o kupnie póki co marzymy

Axella wydaje mi się ze to może być taka ściema ,ze mam innych chętnych na wynajem- poprostu widzi,że wam zależy i niebedziecie się targować o wysokość wynajmu czy kaucji- sama teraz jestem na etapie sprzedazy mieszkania starego i takie teksty ludziom się mówi którzy dzwonią lub przychodzą oglądac mieszkanie,że np. jutro bedzie małżeńswto bo chcą kupić mieszkanie pod wynajem, bo przecież jest rzut beretem od 2 uczelni ......tak samo kupujący zainteresowani kupnem mieszknaia to mówią np. odezwiemy się do pani, mamy na oku inne mieszkanie też do oglądania, tańsze- ja na to - wie pan mi sie że sprzedazą nieśpieszy ,jak niesprzedam to jej wynajme- po takiej gadce wiadomo czy ktoś szuka okazji by kupić czy naprawde mu zależy na kupnie fajnego mieszkania za rozsądną cene

wiec Axella niesprzejumuj się, może bedzie wasze to mieszkanko

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ----------

Cytat:
są takie stare zawistne babki które wstają skoro świt biegną zająć kolejkę do lekarza, i marudzą/narzekają jak to im źle na tym świecie. a jak nie podzielasz ich cierpienia, i jeszcze przypadkiem jesteś bardziej potrzebująca, to mogłyby zabić.. mnie to wkurzają tym że to są osoby na emeryturze czy rencie, mają mnóstwo wolnego czasu, ale zawsze się im spieszy i musi być tak jak im pasuje. młodzi są ciut bardziej elastyczni

\
racja
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości