Myaówka-czyli piknik, cycuchy i pogaduchy. Przed i po powiekszaniu piersi cz.8 - Strona 391 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-02, 22:31   #11701
Amorcio
Wtajemniczenie

Dot.: Myaówka-czyli piknik, cycuchy i pogaduchy. Przed i po powiekszaniu piersi cz.8

Cytat:
Napisane przez korolowa Pokaż wiadomość
nie, na brzuchu nie robiłam, podobno bardzo boli i chyba musisz mieć naprawdę dobrego masażystę aby nie narobił szkód.

boli, boli ja wyzywam zawsze jak jestem, i to podobno normalne, tak mniej wiecej w połowie skóra się mniej więcej przyzwyczaja, ale i tak boli, najbardziej wewnętrzna i zewnetrza strona uda, powodzenia
To ja najpierw na mezu wyprobuje, On juz wie jak boli depilacja woskiem (lezki mu polecialy i jęknął ałć boolii) to bedzie mogl porownac wrazenia i mi opowie
Amorcio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-02, 22:40   #11702
rodzynki
Raczkowanie

Dot.: Myaówka-czyli piknik, cycuchy i pogaduchy. Przed i po powiekszaniu piersi cz.8

AMORCIO masz racje to poważna decyzja w zyciu i trzeba sie przygotować zwłaszcza psychicznie no i bardzo tego pragnąć Skoro na męża czekałaś cierpliwie i wytrwale tzn.że cierpliwość jest twoją cnotą? czyż nie tak?Jeśli chodzi o wiek to tak jak mi powiedziała pani dr.że to najpiękniejszy czas dla nas kobiet bo dzieci juz urodziłysmy... i wiemy co to życie i teraz czas na nasze marzenia i takie tam... Więc mi nie mów o wieku bo
A co do olejowania to mam rozumiec że nie służy tobie?
J a jestem zadowolona chociażnie wiem czy dobrze robię
Stary 2013-02-02, 22:43   #11703
iloona79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Amorcio Pokaż wiadomość
To ja najpierw na mezu wyprobuje, On juz wie jak boli depilacja woskiem (lezki mu polecialy i jęknął ałć boolii) to bedzie mogl porownac wrazenia i mi opowie
Hahaha, mój mąż też się świetnie nadaje do takich różnych testów
Zapisałam go nawet ostatnio na oczyszczanie twarzy-jestem ciekawa jak to przeżyje Oczywiscie powie jak zawsze niewzruszony "nic nie bolało" uh...twardziel

Ja spadam już do wyrka,bo jeszcze nie doleczona jestem...buziam
Was,dobrej nocki!!
iloona79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-02, 22:43   #11704
rodzynki
Raczkowanie

Jeśli chodzi o czas to ja chciałabym go zatrzymać bo normalnie przelatuje mi przez palce ,najbardziej widac to po dzieciach jak rosną
Stary 2013-02-02, 22:46   #11705
ania2003
Raczkowanie

Dobry wieczór dziewczynki. Ja właśnie wróciłam z filmu Sęp i faktycznie tak jak wcześniej pisałyście Ania Przybylska musi też mieć zrobione piersi , bo są zbyt idealne.

A i przed filmem zamówiłam bańki chińskie - mam nadzieje , że będę potrafiła ich używać .

A teraz się żegnam do jutra i lecę spać , bo rano pobudka przez dzieciaki o 6.00 murowana.
Stary 2013-02-02, 22:46   #11706
rodzynki
Raczkowanie

ILONKOco ty choruchna jesteś?
Tak i netem tak bywa jak masz czas to dupa aby pogadac tzn popisać
Zdrówka życzę : cmok:
Stary 2013-02-02, 22:58   #11707
Amorcio
Wtajemniczenie

Rodzyneczku, juz po pierwszym razie bylam zadowolona z olejowania, wlasnie z powodow ktore napisalam, pozostaje czekac na efekty ktore maja byc po dluzszym dzialaniu. No i moj olej tzn mieszanka olejow ma calkiem fajny zapach.
A co do cierpliwosci....wyjscia nie mialam, taka praca a maz wart czekania. Na szczescie po tylu latach chcial zmienic prace zeby byc w domu z nami, pomimo tego, ze stracilismy spora czesc dochodow i nie zaluje tego

Ania P. ma te cycuszki na pewno robione bo to widac gdy chodzi latem w koszulkach na ramiaczkach lub w stroju na plazy, w koncu karmila trojke dzieciaczkow.

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Cytat:
Napisane przez ania2003 Pokaż wiadomość
Dobry wieczór dziewczynki. Ja właśnie wróciłam z filmu Sęp i faktycznie tak jak wcześniej pisałyście Ania Przybylska musi też mieć zrobione piersi , bo są zbyt idealne.

A i przed filmem zamówiłam bańki chińskie - mam nadzieje , że będę potrafiła ich używać .

A teraz się żegnam do jutra i lecę spać , bo rano pobudka przez dzieciaki o 6.00 murowana.
No to dzis jak nas poczytasz to dowiesz sie tego co ja...ze to boli jak cholera

Edytowane przez Amorcio
Czas edycji: 2013-02-02 o 22:57
Stary 2013-02-02, 23:05   #11708
ania2003
Raczkowanie

Cytat:
Rodzyneczku, juz po pierwszym razie bylam zadowolona z olejowania, wlasnie z powodow ktore napisalam, pozostaje czekac na efekty ktore maja byc po dluzszym dzialaniu. No i moj olej tzn mieszanka olejow ma calkiem fajny zapach.
A co do cierpliwosci....wyjscia nie mialam, taka praca a maz wart czekania. Na szczescie po tylu latach chcial zmienic prace zeby byc w domu z nami, pomimo tego, ze stracilismy spora czesc dochodow i nie zaluje tego

Ania P. ma te cycuszki na pewno robione bo to widac gdy chodzi latem w koszulkach na ramiaczkach lub w stroju na plazy, w koncu karmila trojke dzieciaczkow.

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

No to dzis jak nas poczytasz to dowiesz sie tego co ja...ze to boli jak cholera
Ale czego my to nie zrobimy zeby dobrze wygladac ale napewno mniejzy bol jak po op
Stary 2013-02-02, 23:13   #11709
rodzynki
Raczkowanie

AMORCIO napisała sie ale mi wcięło

---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

AMORCIO teraz krótko najważniejsze że teraz jesteście razem a mąż powinien po stopach cie całowąc że tyle lat czekałaś cierpliwie A pieniądze to nie wszystko....N ic więcej nie pisze bo znowu mi zeżre
Stary 2013-02-02, 23:14   #11710
Amorcio
Wtajemniczenie

Aniu, ja ostatnio powiedzialam TZowi-ile trzeba sie nacierpiec zeby dupa sie podobala bo smaruje sie takim zelem antycellulitowym co daje wrazenie ploniecia i on juz wie co go czeka jak wroci
Stary 2013-02-02, 23:18   #11711
lauren25
Raczkowanie

Amorcio, zgadzam sie z Tobą!!! Lauren ma śliczne cycuchy i ta odległość to zadna autostrada. Ja bym sie z takich cieszyła!!!i nie trzeba robić rezonansu. Poza tym umiejscowienie implantu ułatwia lekarzowi badanie ponieważ oddziela implantem strukturę gruczołu od mięśni i dalszych tkanek...[/QUOTE]

Ja nie pisałam że mam autostradę, tylko że rowka brak i są w tej samej odległości od siebie jak były przed.
Ktos kiedyś pisał tutaj, że jak gruczoły sa umiejscowione daleko od siebie albo patrza na boki to chirurg ma związane rece...
Stary 2013-02-02, 23:19   #11712
rodzynki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez celina777 Pokaż wiadomość
Amorcio bo ilosc jedzenia nie trzeba ograniczyc ( jezeli nie jesz mega duzo a nie jesz napewno bo mikrusek jestes) tylko zmienic jadlospis. Wysle Ci moj jak chcesz od dietetyczki z przepisami. Schudlam 5 kg ale najadlam sie do syta,wlasciwie nie bylam glodna ani przez chcwile. Teraz dalej to stosuje ale juz sama dobieram co jem ...zachowujac zasady.
CELINKO a co tam zapytam się wyślesz mi te z ten jadłospis:p rosi: bo ja coraz szybciej tyje staram sie nie jeść po 18stej a i tak od jesieni 2kg.ogólnie od operacji to 4-5 kg.więcej i mam strach że tak juz mi zostanie
Wie jak bys była tak miła to prosze :pro si:
Stary 2013-02-02, 23:27   #11713
Amorcio
Wtajemniczenie

Rodzyneczku, on to docenia i okazuje choc do romantykow nie nalezy, jak go poprosze to duzo zrobi tylko dla mnie. Wraca z pracy przed 18 i od drzwi dzieci sa jego i domek Kiedys wrocil z pracy i powiedzial, ze jak facet ma w domu tak jak on to mu nie w glowie szukanie atrakcji i ze moja praca w domu jest najwazniejsza i nie do zaplacenia bo wychowuje nasze dzieci

---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ----------

Cytat:
Napisane przez lauren25 Pokaż wiadomość
Amorcio, zgadzam sie z Tobą!!! Lauren ma śliczne cycuchy i ta odległość to zadna autostrada. Ja bym sie z takich cieszyła!!!i nie trzeba robić rezonansu. Poza tym umiejscowienie implantu ułatwia lekarzowi badanie ponieważ oddziela implantem strukturę gruczołu od mięśni i dalszych tkanek...

Ja nie pisałam że mam autostradę, tylko że rowka brak i są w tej samej odległości od siebie jak były przed.
Ktos kiedyś pisał tutaj, że jak gruczoły sa umiejscowione daleko od siebie albo patrza na boki to chirurg ma związane rece...[/QUOTE]

Dla mnie masz sliczny rowek, roweczek a nazwalam go autostrada nawiazujac do calej rozmowy nt rozstawu piersi. Czytalam o tym patrzeniu na boki, ciekawe co mi powie doktor na konsultacji, czy mam w normie czy na boki Bo jak sie naczytalam to juz sama nie wiem co mam.

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

Rodzyneczku fajny jest ten jadlospis, trzeba poznac zasady i nie jest to nic trudnego, nie trzeba patrzec na kalorie i dokladna wage produktow, wazne co z czym sie je I nie bedzie problemu zeby pozniej jadac na tych zasadach
Stary 2013-02-02, 23:32   #11714
rodzynki
Raczkowanie

AMORCIO to sie chwali ze mąż tak podchodzi to rodziny ,zupełnie jak bym swojego czytała więc sie cieszmy że dobrego wyboru dokonałysmy
Ajadłospis jak dostane od Celinki to napewno wdrożę w zycie
Stary 2013-02-02, 23:42   #11715
Amorcio
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rodzynki Pokaż wiadomość
AMORCIO to sie chwali ze mąż tak podchodzi to rodziny ,zupełnie jak bym swojego czytała więc sie cieszmy że dobrego wyboru dokonałysmy
Ajadłospis jak dostane od Celinki to napewno wdrożę w zycie
Wiesz co jest w tym fajnego, ze my inne rzeczy z domow wynieslismy, ale, ze widzimy dokad to prowadza rozne zachowania to wiemy gdzie nie chcemy sie znalezc, dobrze, ze nam sie wciaz chce po 22latach bo to ciezka praca codzienna. I wlasnie czekam az u mojego TZ bedzie rano
Stary 2013-02-03, 00:02   #11716
rodzynki
Raczkowanie

AMORCIO jeśli jest wzajemna miłość i szacunek to można duzo zwłaszcza że w domach rodzinnych daleko do ideału było
Moja tesciowa mnie nie kocha bo jej zabrałam synka tylko ze mój tż zawsze mi powtarza że matka kochała jego rodzeństwa - go nigdy i gdy on znalazł kogoś kto go pokochał i potrzebuje to ddał sie bezgranicznie i teściówke to zabolało
No to mężusia masz na drugim końcu świata dobrze że jest internet i można sie komunikować niemalże na bieżąćo
Ja juz chyba zmykam bo zaraz sie kończy film i idziemy spać
Całuję pa pa
Stary 2013-02-03, 00:15   #11717
Amorcio
Wtajemniczenie

Cytat:
AMORCIO jeśli jest wzajemna miłość i szacunek to można duzo zwłaszcza że w domach rodzinnych daleko do ideału było
Moja tesciowa mnie nie kocha bo jej zabrałam synka tylko ze mój tż zawsze mi powtarza że matka kochała jego rodzeństwa - go nigdy i gdy on znalazł kogoś kto go pokochał i potrzebuje to ddał sie bezgranicznie i teściówke to zabolało
No to mężusia masz na drugim końcu świata dobrze że jest internet i można sie komunikować niemalże na bieżąćo
Ja juz chyba zmykam bo zaraz sie kończy film i idziemy spać
Całuję pa pa
No tak na koncu hi hi ale po tej niekomunistycznej stronie gdzie godz internetu w hotelu kosztuje 9usd i jest teraz zimniej niz u nas. A ostatnio wyczytalam, ze ten kraj przoduje w op.plast. liczac ilosc op na jednego mieszkanca bo biorac tylko ilosc operacji to oczywiscie USA. Tyle, ze oni twarze najczesciej amerykanizuja.

---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ----------

To ja tez sie pozegnam Tonia mi uswiadomila, ze o tej porze to rożne typki nas podgladaja

Edytowane przez Amorcio
Czas edycji: 2013-02-03 o 00:17
Stary 2013-02-03, 00:21   #11718
rodzynki
Raczkowanie

Dobranoc aniołki na noc
p.s. jak nas podglądna jak nie sa zaproszeni ja taka nie kumata troche ?
Stary 2013-02-03, 01:17   #11719
tonia87
Rozeznanie

Cytat:
CELINKO a co tam zapytam się wyślesz mi te z ten jadłospis:p rosi: bo ja coraz szybciej tyje staram sie nie jeść po 18stej a i tak od jesieni 2kg.ogólnie od operacji to 4-5 kg.więcej i mam strach że tak juz mi zostanie
Wie jak bys była tak miła to prosze :pro si:
nie ma co prosić kogoś o jego dietę. każdy ma inne zapotrzebowanie energetyczne, inną przemianę materii... poza tym bez sensu jest nie jedzenie po 18. tzn. zależy o której idziesz spać bo jeśli tak jak ja.. ok 2-3 to ja bym chyba oszalała nie jedząc 8h. i tu już nawet o głód nie chodzi tylko o to, że organizm ma sygnał "MAŁO PALIWA" i zaczyna spowalniać metabolizm i magazynować energie (czytaj- odkładać tłuszczyk) na wypadek gdyby brakło tej energii z zewnątrz (czytaj- jedzenia). dlatego powinno się jeść co 2-3h coś małego (owoc, warzywo czy nawet jogurt) żeby ten metabolizm ruszyć. już nie mówię o podstawowych posiłkach dnia
to tak w skrócie

Edytowane przez tonia87
Czas edycji: 2013-02-03 o 02:56
tonia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 07:57   #11720
horo_2
Zadomowienie

A tak odnośnie diet...
ja przez to karmienie zaczęłam odzywiać sie bardzo zdrowo
wprawdzie nie jest to u mnie 4-5 posiłków, lecz więcej ... jem co 2,5-3 godziny, ale nieduze porcje, bo zwyczajnie po takim czasie nie jestem strasznie głodna... poza tym pomiędzy zawsze wskocza jakieś slodycze, ale w umiarkowanych ilościach czy orzeczy, rodzynki, owoce (calkowicie zrezygnowalam z chipsów i tym podobnych świństw, nie jem fast foodów).
No i nie mam jakieś szczególnej pory na ostatni posiłek ... nigdy nie położę się spać głodna, a najczęściej ... choć może nie jest to akurat najlepsze ... jem na ok. 20-30 minut przed pójściem spać (niedużo, bo jakiś jogurt z otrębami i żurawiną albo serek wiejski, do którego też coś zawsze wrzucę )

zapomniałam się przywitac

3.02.2014 - wracam do ćwiczeń
horo_2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 09:43   #11721
Amorcio
Wtajemniczenie

Witam sie z rana i milej niedzieli zycze

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Cytat:
Napisane przez tonia87 Pokaż wiadomość
nie ma co prosić kogoś o jego dietę. każdy ma inne zapotrzebowanie energetyczne, inną przemianę materii... poza tym bez sensu jest nie jedzenie po 18. tzn. zależy o której idziesz spać bo jeśli tak jak ja.. ok 2-3 to ja bym chyba oszalała nie jedząc 8h. i tu już nawet o głód nie chodzi tylko o to, że organizm ma sygnał "MAŁO PALIWA" i zaczyna spowalniać metabolizm i magazynować energie (czytaj- odkładać tłuszczyk) na wypadek gdyby brakło tej energii z zewnątrz (czytaj- jedzenia). dlatego powinno się jeść co 2-3h coś małego (owoc, warzywo czy nawet jogurt) żeby ten metabolizm ruszyć. już nie mówię o podstawowych posiłkach dnia
to tak w skrócie
Toniu wspomniana dieta mowi wlasnie o tym co napisals do tego jakis sport koniecznie

---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

Cytat:
Napisane przez horo_2 Pokaż wiadomość
A tak odnośnie diet...
ja przez to karmienie zaczęłam odzywiać sie bardzo zdrowo
wprawdzie nie jest to u mnie 4-5 posiłków, lecz więcej ... jem co 2,5-3 godziny, ale nieduze porcje, bo zwyczajnie po takim czasie nie jestem strasznie głodna... poza tym pomiędzy zawsze wskocza jakieś slodycze, ale w umiarkowanych ilościach czy orzeczy, rodzynki, owoce (calkowicie zrezygnowalam z chipsów i tym podobnych świństw, nie jem fast foodów).
No i nie mam jakieś szczególnej pory na ostatni posiłek ... nigdy nie położę się spać głodna, a najczęściej ... choć może nie jest to akurat najlepsze ... jem na ok. 20-30 minut przed pójściem spać (niedużo, bo jakiś jogurt z otrębami i żurawiną albo serek wiejski, do którego też coś zawsze wrzucę )

zapomniałam się przywitac
Horo, zaleta karmienia jest to, ze sie je sporo a waga spada. W czasie karmienia ale tak od 6mca zachowywalam sie jak domowy smietnik, teraz ciagle cos wyrzucam
Stary 2013-02-03, 09:59   #11722
horo_2
Zadomowienie

Cytat:
Witam sie z rana i milej niedzieli zycze

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Toniu wspomniana dieta mowi wlasnie o tym co napisals do tego jakis sport koniecznie

---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

Horo, zaleta karmienia jest to, ze sie je sporo a waga spada. W czasie karmienia ale tak od 6mca zachowywalam sie jak domowy smietnik, teraz ciagle cos wyrzucam
ja na okrągło coś wyrzucam... ale to przez dzieciaczki
zawsze na zakupy ciągnę całą zgraję... napakujemy wszystkiego do wózka, bo... oczy jedzą a potem dzielę... to dla kotków na osiedlu, to dla ptaszków, to dla koleżanki pieska.... schronisko mogłabym otworzyć

a teraz jestem na etapie zjadania kaszki po małej ... jej robię na śniadanko, zwykle coś zostaje, wiec dorabiam i pożeram... mniam jakie dobre

Stary 2013-02-03, 10:09   #11723
Amorcio
Wtajemniczenie

Hi hi jaj ja po moim bablu miala bym cos dojesc to bym z glodu umarla To raczej ona zje swoje i zabiera sie za nasze. Co innego starsza, ta ma problem ze zjedzeniem jednego jajka
Stary 2013-02-03, 10:09   #11724
przedpo
Raczkowanie

Witam z rana.

Ja 10 dni PO

Miałam dziś koszmarny sen. Przyśniło mi się, że wstaję, a tam prawusek na szyję przesunięty Aż się cała mokra obudziłam

Miłego dnia życzę.

już są ojaaa
przedpo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 10:16   #11725
horo_2
Zadomowienie

Cytat:
Hi hi jaj ja po moim bablu miala bym cos dojesc to bym z glodu umarla To raczej ona zje swoje i zabiera sie za nasze. Co innego starsza, ta ma problem ze zjedzeniem jednego jajka
moja zostawia, bo liczy na "cycusia", żeby dojeść
ale zaczęłam pić szałwię, mniej ją przystawiam , więc mam nadzieję, ze pokarm sam w miarę szybko zniknie i mała sama się przestawi

Cytat:
Napisane przez przedpo Pokaż wiadomość
Witam z rana.

Ja 10 dni PO

Miałam dziś koszmarny sen. Przyśniło mi się, że wstaję, a tam prawusek na szyję przesunięty Aż się cała mokra obudziłam

Miłego dnia życzę.
hej
ja często mialąm takie sny... ... budziłam się z rękoma na cycuchach i ze łzami w oczach

Stary 2013-02-03, 10:22   #11726
przedpo
Raczkowanie

Cytat:
ale zaczęłam pić szałwię, mniej ją przystawiam , więc mam nadzieję, ze pokarm sam w miarę szybko zniknie i mała sama się przestawi

hej
ja często mialąm takie sny... ... budziłam się z rękoma na cycuchach i ze łzami w oczach
Straszne to
Az muszę, ten "gorset" doktorowy uprać znowu, bo oblałam się potem cała

już są ojaaa
przedpo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 10:27   #11727
Amorcio
Wtajemniczenie

Horo uwazaj z szalwia ona ma jakies skutki uboczne w aptece mi tlumaczyli i zeby raczej jej nie pic, jest bardziej do stosowania zewnetrznego, plukania
Stary 2013-02-03, 10:40   #11728
ania2003
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ania2003 Pokaż wiadomość

wczoraj napisałam ze o 6.00 pobudka , a dziś jak nigdy do 9.00 pospałam, bo mąż dziećmi się zajął. Aż mi z tego przespania głowa zaczęła boleć, bo o tej porze dawno już po kawce. Chyba częściej tak będę pisać.

Zapomniałam dzień dobry
Stary 2013-02-03, 10:43   #11729
buziol04
Raczkowanie

Dzień dobry wszystkim
Nie było mnie przez sobotę i miałam sporą lekturę do nadrobienia
Jak tak czytam o tym , że chcecie schudnąć to troszku Wam zazdroszczę . Ja bym chciała w przeciwną strone i choć 3 kg przytyć , ale mam taka przemianę materii ze chyba nigdy nie przybiore na wadze ( a zaokrąglenia są sexy )
Moja mama na lepsza przemianę materii i przy diecie stosowała czerwoną herbatę , którą jej znajoma poleciła . Podobno usuwa toksyny z organizmu przyspiesza przeminę materii i jest dosc pomocna gdy chce się zrzucić zbędne kilogramy
buziol04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 10:43   #11730
ania2003
Raczkowanie

Cytat:

horo_2 ja to na weekend wyjeżdżałam z mężem bez dzieci i jak wracałam to już nie karmiłam . Wszystkie tak odstawiłam. Może metoda wstrząsowa , ale skuteczna.

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości