|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamo, tato - ja urodzę się w to lato! Mamusie VII-VIII 2013 r!!!
|
#962 |
|
Zakorzenienie
|
Ale fajnie
Gratki Idę też dziewczynki, bo muszę się ubrać, ogarnąć, włosy wysuszyć i sos z torebki zrobić Mąż będzie o 14, ciekawe jak mu się pracuje![]() Będę później
|
|
|
|
#963 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli chodzi o balsamowanie, to moje plecy są bardzo zaniedbywane w tym względzie
|
#964 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko one mnie nie swędzą zbyt mocno ![]() ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Cytat:
|
|
#965 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie co czytam i czytam o tym l4 i tak nie mogę zakumać. To nie na moją głowę.
Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu. http://zus.pl/default.asp?p=4&id=429#p985
|
#966 |
|
Zakorzenienie
|
Uciekam z tymi Pieskami bo sie jeszcze obrażą
![]() Bd pozniej. Co do L4 itp. nie jestem w temacie wiec nie pomogę
|
#967 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
witam sie z Wami i oglaszam ze zaczynam 18 tc tzn 18-19 ruchow nie czuje
|
|
|
|
#968 |
|
Zakorzenienie
|
co robić z tymi ubraniami???
wiecie co ja chyba jetem typem chomika, mam 4 duuże reklamówki ubrań w szafie no i oczywiscie prawie cała mebloscianka pełan ubrań, nie wiem czy sie tego pozbywać, czy zostawic, niektóre ubrania były za duze bo jakis czas temu schudłam, niektóre sa przyciasnawe.... nie wiem co z tym zorbic czy po prostu sie pozbyc czy zostawic i poczekać na czas po urodzeniu dziecka, moze te wieksze ubrania sie przydadza nie wiem co robic moje pół mózgu tego nie ogarnia i mam jeszcze pytanie, zy te ogromne piersi znikną po porodzie?? dla mnei są kosmiczne, czuje sie okropnie z nimi ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- ja czuje od paru dni takie jakby pekajace bombleki i mam nadzieje, ze to to, a w piatek jeszcze u lekarza mówiłam ze nic nie czuje, wiec bądź cierpliwa tuz tuz... |
|
|
|
#969 | |||||
|
Konto usunięte
|
Bry.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Aczkolwiek prawdopodobne jest po prostu, że masz suche powietrze i stąd sucha skóra, jak to zimą.. Cytat:
Cytat:
Czasami jak mi się przypomni, to proszę TŻa o nasmarowanie, ale to może raz na 3 miesiące albo rzadziej...
|
|||||
|
|
|
#970 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Do tego mała mi jakiegoś szału dostała, jak ostatnio ładnie jadła tak teraz narobiła ryku , kwiku, kopała i ani łyżki mi nie zjadła...zabrałam jej wszystkie zabawki za karę bo myśli że jak tż nie ma to sobie może wymuszać :/ I weź tu przechodź ciąże nie nerwowo ^.^ |
||
|
|
|
#971 |
|
Zadomowienie
|
JUŻ wiem już wiem co z moim chorobowym
UŻYTKOWNIK: to moje pytania do ZUSchciałam uzyskać informację na temat świdczenia chorobowego w ciąży UŻYTKOWNIK: jak jest naliczane UŻYTKOWNIK: jeżeli nie mam przepracowanych pełnych 12 miesięcy UŻYTKOWNIK: i maiałm zmieniane umowy UŻYTKOWNIK: najpierw staż następnie 1/2 etatu teraz cały etat KONSULTANT COT: Podstawą do zasiłku chorobowego jest podstawa po zmianie etatu UŻYTKOWNIK: czylii jeżeli traz mam od stycznia na cały etat UŻYTKOWNIK: i na zwolnienie pójde np marcu czy w lutym UŻYTKOWNIK: to bedzie brana pod uwagę ostatnia pensja KONSULTANT COT: podstawą do zasiłku będą pełne miesiące kalendarzowe po zmianie etatu UŻYTKOWNIK: aha dobrze dziękuję bardzo za informację UŻYTKOWNIK: pozdrawiam
Tomuś 21,07,2005 Antoś ,6,09,2013 Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie." Edytowane przez sarna405 Czas edycji: 2013-02-04 o 12:30 |
|
|
|
#972 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z moim charakterem czuję, że bym nie wytrzymała i powiedziała nawet za dużo o parę słów.
|
#973 |
|
Zadomowienie
|
no więc nie żadna średnia z 12 miesięcy tylko kwota jaką otrzymuję po zmianie umowy czyli jak mam na cały etat i biorę te 1200 to z tej kwoty
jeżeli mam miesiąc kalendarzowy zaliczony a mam bo cały styczeń a w lutym pójdę na l4
Tomuś 21,07,2005 Antoś ,6,09,2013 Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie." Edytowane przez sarna405 Czas edycji: 2013-02-04 o 12:31 |
|
|
|
#974 |
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny ja pomalu wracam do zywych
dalej zazywam no-spe i dolaczylam magnez.....oby do przodu... a teraz postaram si etroche was podczytac co sie dzialo gdy ja grzecznie odpoczywalam
|
#975 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Najlepsze to, że chciała bym jej w kuchni pomagała..idę raz, pytam się grzecznie czy pomóc a ta NIE z wrednym głosem i miną zjadliwą..mój tż idzie do niej wczoraj czy pomóc a ta na niego wyjechała i się pokłócili bo tż jej potrafi wygarnąć..niestety On pojechał a obrywa się mi
|
|
|
|
|
#976 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A jeśli chodzi o ubrania, to ja jednak bym się wstrzymała z wurzucaniem, a jeśli te większe przydadząci się po porodzie, lepiej przez jakiś czas pochodzić w starych za nim wróci się do wagi z przed ciąży, niż kupować nowe. Ja powiem, że w sumie myśleliśmy nad własnym gniazdem, ale z teściami to jest tak, że teściu przeważnie mieszka u swoich rodziców bo się nimi opiekuje, a teściowa jest 2 m-ce potem wyjeżdża na 2 m-ce i tak w kółko, więc mieszknie stałoby puste. Mamy dla sibie 2 pokoje, a teściowie są tacy, że nie sprawiają mi żadnych problemów, kłopotów ani przykrości. Teściowa codziennie serwuje obiady, że teraz w ciąży jest to dla mnie bardzo duża pomoc ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Od jutra są jakieś koszule w leclerku za 17 zł, pójdę zobaczyć i może kupię jakąś na porodówkę. Nie zamierzam kupować nic porządnego, ponieważ, ja nie chodzę w koszulach, więc po porodzie będzie szła do śmietnika
|
||
|
|
|
#977 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Już powoli chyba przechodzą mi te nudności - wczoraj nawet trochę więcej zjadłam. Ale dziś z rana znow nie mogłam jeść, bo mi było niedobrze. Na szczęście szybko przeszło. Siedzę w domu do piątku, potem wracam do pracy. Jestem na l4 z powodu grypy i przeziębienia, więc mam płatne tylko 80 %, bo jakbym była na ciążowym, to 100%. Ale szefowa kazała mi siedzieć i się wykurować. Wczoraj dostałam od szwagierki ubrania po ich synku (ma teraz 9 miesięcy) ale większość już takie sprane, widać, że używane, więc nie wiem czy je kiedyś założę. Bo sobie myślę, że dlaczego inne dzieci mają wszystko nowe, a moje ma chodzić w starym Noale jak chcą dać to biorę, bo głupio powiedzieć, że nie chcę.---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
Ja też mieszkam z teściami, ale budujemy się i to taki stan przejściowy. W sierpniu będzie 3 lata i zejdzie jeszcze ze 3, bo nie chcemy żadnych kredytów brać. Nie mogę na nich narzekać, bo dużo nam pomagają, teściowa gotuje, więc to już duża pomoc. Ja sprzątam swój pokój a w sobotę cały dom. Jak pracuję, to jest dużo lepiej, bo nie spędzamy ze sobą ciągle czasu, a jak przychodzę to teściowa i babcia wszystko porobią, bo siedzą w domu. No ale wiadomo, chcialoby się być panią własnego domu i mieć możliwość decydowania o wszystkim, a nie podporządkowywać się.
|
|
#978 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja dzis wstalam o 12!! fajnie mi sie dzisiaj spalo, ale nie moge tak dlugo spac bo pozniej glowa mnie boli i jestem jakas przymulona ;/ w ogole wczoraj mialam urodziny, a czulam sie fatalnie, ryczalam prawie caly dzien ;/ mysli milam straszne, ze jestem do niczego, ze gruba, ze sobie nie poradze, ze bede zla matka itp
|
|
|
|
#979 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie śpię w koszulach, bo rano budzę się z gołym tyłkiem i koszulą na szyi
![]() ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Kathe, to wszystko przez hormony, nie możesz tak myśleć, nie ma matek idealnych, ale na pewno my wszystkie będziemy wystarczająco dobre i tylko nas dziecko będzie kochać najbardziej na świecie.
|
#980 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
a wagą się nie przejmuj..ja mojemu też mówie że będę wielka i fuj a On mi zawsze że będę seksowniejsza i tyle a w byciu matką są lepsze i gorsze chwile na to nic nie poradzisz ideały nie istnieją
|
||
|
|
|
#981 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Migneły mi podczas błyskawicznego przeglądania wątku brzuszkowe zdjęcia- ślicznie rosną Perse- widziałaś? http://www.siepomaga.pl/f/dolfroz/c/717 Udało się zebrać brakujące środki A ja pochwalę się swoim mężem Na co on z uśmiechem na twarzy (bez żadnej złośliwości czy coś
|
|
|
|
#982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Że Cię akurat w urodziny musiało dopaść Nie przejmuj się, to hormony, a gruba ... ja też jestem i też mam doła z tego powodu. Zaczynam się wstydzić przy TŻ rozbierać, aż się boje co będzie później Także nie jesteś sama |
|
|
|
|
#983 | ||||
|
Zadomowienie
|
ale się naczytałam... w miedzyczasie zjadlam dwa drugie śniadania
![]() Cytat:
![]() Ja uważam, że poród w lato jest dużo lepszy niż w zimię, pomyślcie sobie teraz z wielkim brzucholem w tych kurtkach i ciuchach grubych się poruszać, na spacer z maluchem kiepskie pogody, trudno o wietrzenie krocza, a w lecie kiecka, maluch do wózeczka i spacerki i wietrzenie ![]() Cytat:
za kolejny tydzien gratulacje !!!Mnie też czasem kłuje i po chwili przestaje, zgłaszałam to lekarzowi na wizycie i powiedział, że to normalne bo macica coraz cięższa i więzadła się naciągają. Jeśli nie ma plamień, ani silnych bóli brzucha to nie należy się tym przejmować ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#984 |
|
Wtajemniczenie
|
cynamon_owa ale slodki tez Twoj tz
a co bys chciala? dziewcynke czy chlopca? bo tutaj na razie sami faceci
|
|
|
|
#985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie pracowałam, to siedziałam cały czas z teściową, jakiś rok, bo miałam jeszcze ostatni rok studiów, potem od razu poszłam na staż, a teraz już jestem na umowie w ciąży chcę pracować, o ile to będzie mozliwe, bo nie chcę siedzieć w domu. Obawiam się tylko tych złotych rad i patrzenia mi na ręce jak już się dziecko urodzi...
|
|
#986 | ||
|
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
bo w pracy sobie zajadam obiadki.Cytat:
A ja teściową mam w porządku nie wtrąca się i wydaje się mnie naprawdę lubić. Mieszkamy od początku co prawda osobno więc może coś w tym też jest Ale za to często jest problem z moją mamą i TŻ tem. Po prostu się nie trawią. Moja mama zawsze przypisuje TŻtowi najczarniejsze zachowania i zamiary i każdą wątpliwość tłumaczy na jego niekorzyść że niby on jej nie lubi źle jej życzy itp. Uczepi się czasem jakiegoś słowa i dorabia potem całą historię. Ze mną też tak robi i to jest mega męczące. Teraz kupiliśmy mieszkanie i je wyremontowaliśmy i byli rodzice i siostra TŻta obejrzeć a moja mama widocznie już się o coś obraziła bo nie chce iść. I wymyśla jakieś głupie wymówki Ciężko jest z tą moją mamą. Wiem, że miała ciężko bo była sama i bardzo się dla mnie poświęciła za co jestem jej wdzięczna, ale ciągle słyszę tylko jakim byłam nieusłuchanym i kłopotliwym dzieckiem. Nawet wczoraj jej powiedziałam, że nie przypominam sobie żeby coś pozytywnego o mnie jako o dziecku powiedziała :-( Dlatego z jednej strony bardzo chcę dziewczynkę żeby dać jej pełną rodzinę i nie robić tego co mi sprawia przykrość ze strony mojej mamy.
|
||
|
|
|
#987 |
|
Wtajemniczenie
|
ja mam takiego dola, ze nie wiem co mam ubierac, nie chce chodzic juz do konca w legginsach itp ;/ zawsze lubilam eksperymentowac z ubiorem a teraz?
|
|
|
|
#988 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też mnie czasem kłuje, ale tak bardziej w szyjce, ale po chwili przechodzi, więc się tym nie przejmuję. Co do zwolnienia, to w sumie racja, ale miałam paskudną grypę, więc udałam się do ogólnego, z nadzieją, ze coś pomoże, no ale leków żadnych nie kazał barć, tylko dał zwolnienie. Mój gin pewnie za każde zwolnienie policzyłby za wizytę, więc pewnie na jedno wyjdzie przy tych 2 tyg. zwolnienia. Pod koniec ciąży jak pójdę to wezmę l4 od gina
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.

Tylko one mnie nie swędzą zbyt mocno

ja zaraz oszaleję, najgorzej jest rano i wieczorem, czuję jakby ktoś mi igły wbijał
Czasami jak mi się przypomni, to proszę TŻa o nasmarowanie, ale to może raz na 3 miesiące albo rzadziej...

Ja też mieszkam z teściami, ale budujemy się i to taki stan przejściowy. W sierpniu będzie 3 lata i zejdzie jeszcze ze 3, bo nie chcemy żadnych kredytów brać. Nie mogę na nich narzekać, bo dużo nam pomagają, teściowa gotuje, więc to już duża pomoc. Ja sprzątam swój pokój a w sobotę cały dom. Jak pracuję, to jest dużo lepiej, bo nie spędzamy ze sobą ciągle czasu, a jak przychodzę to teściowa i babcia wszystko porobią, bo siedzą w domu. No ale wiadomo, chcialoby się być panią własnego domu i mieć możliwość decydowania o wszystkim, a nie podporządkowywać się.