Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010 - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-05, 19:00   #3691
monka23
Zakorzenienie

Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010

Jasta piszesz o kapsulkach a jak ma sie to do tych zelkow , tabletek typu marsjanki itd , tez to zaliczył czy konkretnie chodzilo mu o kapsulki z witamina D ? Patrzę na marsjanki na skład to tam 100% zapotrzebowania ale o wchlanianiu witamin z tego typu tabletek to nie mam zielonego pojęcia .
No nic kupie w kropelkach bo juz 10 problemów wyszykuje i mam sto pytań .

Asiulek moj jeszcze nie ale pamietam ze starszy tak miał .
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 19:02   #3692
anakazar
Zakorzenienie

mamy dziewczynek
http://allegro.pl/listing.php/search...rful+giddiness

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 19:12   #3693
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Był czas, ze dawałam malej rz dziennie właśnie to mleko co polecałyście z Piątnicy. Nie zagotowywałam tak dla jasności, tylko wlewałam do garnuszka i podgrzewałam, czasem niestety za mocno mi się zgrzało (nie zagotowało) więc wiem, że starczy chwilka Nie wiem po prostu jak robić takie mleko żeby zagęścić czymś?? Bo nie chciałam jej dawać samego. mało je to chociaż nieś się kleikiem, czy czymś w ten deseń, zapcha No wiec jako, że nie wiedziałam jak to zrobić, nadal podaję bebiko z kleikiem
przecież możesz i krowie z kleikiem podawać, tak samo jak bebiko dajesz. Ja podgrzewam mleko (krowie) jak i wodę (uprzednio przegotowaną) na mleko w mikrofali.
Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość

rano wypuściłam na dwór swoje dziecko,a wróciło mi coś podobnego do błotnego potwora nawet w majtkach miała błoto normalnie mała wieśniaczka z tej mojej dziewczyny
, boska wieśniaczka
Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
no musiałaś o tych pączkach pisać samo słowo przyprawia mnie o ślinotok chyba sie po.sram w czwartek....co do zup - jak mi dojadą warzywa to będę mogła jakieś lurowate zjeść, ale ja takich nie lubię pomidorową z lanymi kluskami, bo mały taką najbardziej lubi
dzieci śpią - jak błogo kubusiowi sie to żadko zdarza, ale czasem, jak wczoraj i dziś daje sie namówić
a ja to jednak sobie w zeszłym roku przypomniałam żeby nie kupować pączków w tłusty czwartek-zawsze wtedy idą na ilość i gówniane są (znaczey u mnie, nie wiem jak u was). Ja ogólnie nie szaleję za paćżkami, ale czasem zjem. I takie miałam ulubione, z mamuta ze śliwką-pyszne były i jak kupiłam je-jako sprawdzone-w tłusty czwartek, to nawet je spierniczyli
Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Wszystko dzisiaj załatwiałam jezdzac rowerem z młodym. Zrypana do domu wróciłam, deszcz kropił, to musiałam rower do piwnicy schować, a mały miał przy drzwiach od piwnicy jak zawsze czekać i siedzieć na schodach. A on gdzieś mi polazł. I się spełnił taki mój koszmar czyli zgubiłam dziecko
Moment mi zajęło schowanie roweru, wychodze a tego nie ma, wylleciałam przed blok, jakaś kobietka przechodziła to powiedziałą że widziała że on wyszedł i wszedł spowrotem chwile wcześniej, to poleciałam pod windy, jednej nie było, druga bez małego. On co najwyżej do 3 piętra dosięga zeby nacisnąć.
No żeby nie przedłuzac bo cała akcja z dobre 20 min trwała, ja zaryczana.Po schodach piętra sprawdzałam gdzie wysiadł. A on pod domem na rowerku sobie jeździ, bo jakiś facet idiota jechał gdzieś wyżej a mały w windzie siedział to z nim pojechał i facet mu włączył 8 tak jak mały mu powiedział.
Jaki to człowiek zabiera 3latka do windy ze sobą i mu wdusza inne piętro
W każdym bądz razie nie patrząc na diete objadam się czekoladą na uspokojenie
ale się bidulko strachu najadłaś . A facet to, na pewno bezdzietny, idiota do potęgi
Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
a powiedzcie mi trzeba naszym dzieciom dawać wit D?
ja kiedyś pytałam lekarza to powiedział że nie potrzeba
zalecenia są jak dziewczyny piszą-suplementować aż do 18 r.ż
Tylko teraz właśnie dylemat-ponoć jak się tran daje to starczy, a już z tymi zestawami wit.to nie wiem jak to jest, czy ta dawka wystarczy...i właśnie w MM (jak ktoś daje) też jest i w sumie nie wiadomo jak to liczyć, ile się tej wit. z czego wchłania...
Ale lekarka mówiła że właśnie jak tran to wtedy żeby już na pewno osobno nie dawać
Cytat:
to powiedzcie mi jak daje jej te żelki ceruvi junior to co mam jeszcze jej kupić?
żelki nam się akurat konczą, może lepiej tran?
ja podaję i żelki (wykańczam vigo,w zapasie ceruvit czeka) i tran. I jeszcze ten tran podaje w kieliszku syropowym razem z ceruvitem (a teraz będę dawać zamiast C. immunaron)-lepiej jej tran wchodzi
Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość

megi od 12-go do 28-go był chory potem od 29-go do 31-go stycznia chodził do przedszkola , 1 już siedział w domu (piątek kaszel) potem miał weekend , wczoraj był i dziś i jest chory

Mamy zapalenie oskrzeli byliśmy też na prześwietleniu, co by płuca sprawdzić, lekarka niby nic nie słyszała, ale dała skierowanie żeby była jasność, wyniki mocz i morfologia wyszły idealne , chociaż tyle dobrego

A miałam jeszcze napisać że coś dużo wydajecie na leki , u nas też Maciej wiecznie chory a my wydajemy mało , dziś w aptece zostawiłam UWAGA 9 zł za antybiotyk , syropy mam , probiotyki też mam (robię sobie zapasy na dozie)
o cholewcia, faktycznie często go bierze
Ale fajnie, że te badania dobrze wyszły

A z lekami to wiesz jak jest-nie wydałaś teraz, bo wydałaś wcześniej
Ja też zawsze robię zapasy na dozie lub jak gdzieś coś potrzebnego w promo wyhaczę. Do tej pory to mi się jakieś wczesnoniemowlęce czopki i chyba smecta tylko zmarnowały-reszta się przydaje.
Jak mi się coś kończy od razu uzupełniam-daty długie, to się nie martwię, a nie uśmiecha mi się potem przepłacać....

Teraz jak robiłam zamówienie na doz to brakło im nurofenu forte i ibufenu forte, to pomyślałam, że kupię na miejscu. Ale jak różnica wyszła ponad 4zł to sknerstwo mi nie pozwoliło kupić
Zamówię i karnę się raz jeszcze (już zresztą dostępny).
To samo na gardło-tantum 22-25zł, a odpowiednik na dozie 12zł

---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ----------

i bądź tu teraz mądry-nasza pediatrzyca upiera się, że przy tranie absolutnie nie dawać dodatkowo wit.D, a aneczki, że właśnie dawać....oszaleć idzie

A ja to się jeszcze zastanawiałam czy jak w witaminkach jest i w mleku, to nie za dużo będzie...ale teraz to już wiem, że nic nie wiem

Ana, moja by 5 sekund tego na głowie nie miała, nawet nie wiem czy bym przymierzyć sobie dała żebym choć zobaczyła jak wygląda

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 19:18   #3694
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
moja lekarka twierdzi że to co jest w tranie nie styka , ma mackowi daje codziennie vitD
No to jazda.
Weź tu bądź mądry i podawaj dziecku hurtem witaminy , bo w jednym jest to w drugim to Itd

Aneczka ooo korde to grubo z małym , oby jakos to zniósł no i w miarę wyspanej nocki ci życzę , małemu tez.

---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

Evi no to pięknie napisałas co lekarz to opinia. Ja juz zglupialam , ale tranu nie podaje . Narazie tylko zelki albo marsjanki .

U mnie w apteczce to tylko paracetamole i tzta tapsy tez paracetamol czy cos w ten desen i moje zbiory witamin, które nakupuje a potem mi sie data kończy
Stary 2013-02-05, 19:20   #3695
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Ja sobie teraz kupiłam kakao i jagody i dosypuje do koktajlu proteinowego . Kakao dobre na odchudzanie i celulit http://www.hollandandbarrett.com/pag...83&prodid=3212 .

Libra zlukaj sobie na stronke .
dzięki popatrzę sobie ,może coś z tych rzeczy można w polsce kupić ,miałam sobie kupic jakieś białko serwatkowe ale tak się przymierzam jak pies do jeża ,że w końcu sama nie wiem czy kupować czy nie ale chyba będę musiała bo już mi to białko w jedzeniu uszami wyłazi
Cytat:
[/COLOR]libra- jak robisz szczawiową?? Raz zrobiłam i taka nijaka mi wyszła. Kupiłam teraz taki szczaw w paczce, do zupy. Jak zrobić??
tak samo jak Ty ogórkową tylko zamiast ogórków daję szczaw.
Normalnie warzywa co do zupy się daje ,ziemniaki , i na końcu dopiero jak wszystko miękkie szczaw ze słoiczka , nigdy nie kupowałam szczawiu w paczce ale to jaki świeży czy mrożony? może za mało szczawiu dałaś jak wyszła nijaka bo powinna być kwaśna i później zaprawiam śmietaną i dodaję jajko każdemu do talerza.
Cytat:
Ten syrop z czosnku to masakra, moje ryczeli po nim

Tez sie zaraz zwijamy, Bujam do lekarza ze stopa, może mi jakiś złe , maści przepisze .
mój też nie chciał ale pił
i jak tam noga?
Cytat:
rano wypuściłam na dwór swoje dziecko,a wróciło mi coś podobnego do błotnego potwora nawet w majtkach miała błoto normalnie mała wieśniaczka z tej mojej dziewczyny

Cytat:
no musiałaś o tych pączkach pisać samo słowo przyprawia mnie o ślinotok chyba sie po.sram w czwartek....co do zup - jak mi dojadą warzywa to będę mogła jakieś lurowate zjeść, ale ja takich nie lubię pomidorową z lanymi kluskami, bo mały taką najbardziej lubi
dzieci śpią - jak błogo kubusiowi sie to żadko zdarza, ale czasem, jak wczoraj i dziś daje sie namówić
no ja też takie lurowate jem nie zaprawione i ziemniaków mało jakby tak zlepić to byłby jeden albo pół ale zupa jakby kto pytał
To u Ciebie dukan ?
Dieta Low carb też jest podobna
Cytat:
narazie myślimy że tylko kilka otworków w płytkach i tyle. Ale dokładnie mogę napisać gdzieś za tydzień lub dwa, jak już będzie zamontowany

A jaką masz wanne długą? ja będę miałą ten parawan do połowy wanny to myślę że starczy, jak się nie sprawdzi to zamontuję szynę pod sufitem i zasłone prysznicową

Ja dzisiaj byłam już wszystko w sklepie zaklepać, to wanne wziełam właśnie akrylową, myślę że jakbyś więcej płynu do kąpieli dała to i poślizg by był
W sobotę jedziemy z tz, żeby nie było że wszystko na mnie będzie i opłacamy.
Kobietka w sklepie mówiła ze w komplecie z wanną są nóżki, bo widziałam że jakies stelarze sprzedają. Libra mieliście w zestawie czy nie?Oczywiście sprawdzę w sobote
No i padł temat wyboru płytek na podłogę czy ciemny kolor tak jak na wannie będzie czy jasny jak na ścianach, po ostatnich tematach tutaj na forum wziełam jasne, choć chyba ciemne ładniej wyglądają, ale nie będę sobie gałęzi na której siedzę podcinała tymi ciemnymi, żeby potem latami się męczyć.No i kazałam jej płytki ułożyć poziomo, a nie pionowo.

Wszystko dzisiaj załatwiałam jezdzac rowerem z młodym. Zrypana do domu wróciłam, deszcz kropił, to musiałam rower do piwnicy schować, a mały miał przy drzwiach od piwnicy jak zawsze czekać i siedzieć na schodach. A on gdzieś mi polazł. I się spełnił taki mój koszmar czyli zgubiłam dziecko
Moment mi zajęło schowanie roweru, wychodze a tego nie ma, wylleciałam przed blok, jakaś kobietka przechodziła to powiedziałą że widziała że on wyszedł i wszedł spowrotem chwile wcześniej, to poleciałam pod windy, jednej nie było, druga bez małego. On co najwyżej do 3 piętra dosięga zeby nacisnąć.
No żeby nie przedłuzac bo cała akcja z dobre 20 min trwała, ja zaryczana.Po schodach piętra sprawdzałam gdzie wysiadł. A on pod domem na rowerku sobie jeździ, bo jakiś facet idiota jechał gdzieś wyżej a mały w windzie siedział to z nim pojechał i facet mu włączył 8 tak jak mały mu powiedział.
Jaki to człowiek zabiera 3latka do windy ze sobą i mu wdusza inne piętro
W każdym bądz razie nie patrząc na diete objadam się czekoladą na uspokojenie
jezu aż mi ciarki przeszły ,o matko coś Ty przeżyła kobieto co za kretyn ten facet ,no debil jakiś dosłownie

Płytki też mamy poziomo fajnie wyglądają
do wanny nie było w komplecie nózek i my nie popatrzeliśmy bo w niektórych były a w tej akurat nie i później chcieliśmy dokupić to znowu nie mieli do tego modelu i braliśmy od prysznica ,tż coś pokombinował ,dospawał i zrobił a prysznic zrobiliśmy na takiej obrączce z cegieł się oparł.
Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Libra ja kakao używam wyłącznie do pieczenia, sama nie gotuję. Zosia piła już u babci ale jako słodki deser a nie wartościowy posiłek. To brelok mi przypomniała żeby uważać bo syn jej koleżanki miał spore problemy ze słabymi kościami własnie przez kakao.

Niestety kulki w domu mamy
ja też tylko do pieczenia właściwie ,rzadko tak robię z mlekiem
kulek ani innych nie kupuję bo są drogie a znowu nie kupię tylko małemu a sterszemu już nie a on to na 2 razy paczkę bierze lepiej go ubierać jak karmić
Cytat:
trzeba od jesieni do wiosny a właściwie do lata
Cytat:
Ja daję tran i liczę że wystarczy
ja też daję tylko tran w moim są A,D,E nie mam molirsa tylko jakiś inny
Cytat:

ściany fajnie wyglądają z tym wzorem , warto się zastanowić ,proszę cię znajdź mi ten wosk do zacierania
poszukam tego wosku jak coś znajdę to wkleję ,pamiętam że kupowałam w castoramie tam jest taki dział gdzie są te wszystkie ściany ozdobne porobione i od razu pod nimi są te różne woski ,przecierki jakieś brokaty ,fajne rzeczy

Ja mojemu Mikowi nie podaję żadnych witamin oprócz tranu i to czasem mi się zapomni ,ale codziennie je dużą czubatą łyżke miodu ,dietę też ma dosyć urozmaiconą więc myślę że nie potrzebuje nic innego.
Kiedyś mu kupiłam tran w żelkach to on w ogóle tego nie chciał a taki w płynie łyka.
Mój pediatra z nowu mówi że tran wystarczy ,tym bardziej że jest długo na dworze i żadnych kremów nie używamy bo nie chce mi sie smarować
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 19:23   #3696
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:

Czy Wasze dzieci potrafią dobrze używać określeń typu jutro, wczoraj, dzisiaj itp?

Moja notorycznie mówi:
- jutro byłam...
- wczoraj pójdę... itd.

Poprawiamy ją za każdym razem, czasem jej się uda i powie dobrze, ale przeważnie przekręca. Nie żebym się martwiła bo ma jeszcze czas a nawet fajnie się tego słucha tylko tak z ciekawości pytam.
moj jak narazie mówi porawnie

Dziewczyny dzięki mam nadzieje że nocka będzie w miarę dobra
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 19:31   #3697
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Libra- ten szczaw jest w woreczku, nie mrozony. Wtedy faktycznie moze dalam za malo szczawiu.

Ja daje tylko tran i ceruvit junior. Do tego codziennie lyzeczka miodu do wody plus cytryna. Oczywiscie do lekko cieplej wody.

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

Evi- w tym mleku co jej daje juz jest ten kleik.

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 19:36   #3698
evitka21
Zakorzenienie

asiulek, moja to też często widać, że nie ogarnia określeń czasu-nawet w zaleceniach po diagnozie przedszkolnej pani mówiła właśnie żeby z nią ćwiczyć-znaczy jak najwięcej w mowie do niej używać takich zwrotów żeby jej się utrwaliło.

Jeszcze wracając do żelków, to miałam pomysł żeby tran w żelach kupić właśnie, ale się bałam, że będą rybą jechać i menda nie będzie chciała jeść. Właściwie o płynny też się bałam że się wypnie (wcześniej wyciskałam jej z kapsułek na łyżeczkę owsianki ), ale jednak z ceruvitem ładnie łyka.

A jeszcze mi się przypomniało o kakao. Kiedyś mówiłam teściowej że jak chce jej dawać kakao, to żeby dała zwykłe, czarne i posłodziła troszkę. A ona i tak jej chyba dawała jakiegoś gównianego chemicznego puchatka czy coś w tym stylu i się mnie kiedyś pyta czy na pewno tego nie trzeba słodzić

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ----------

asia, ale co za problem dać kleik z osobnej paczki (kukurydziany, ryżowy) do zwykłego mleka? przecież by zagęściło...
znaczy ja cię nie namawiam żebyś dawała czy nie dawała, tylko tak piszę, że jest taka możliwość.
Moja na szczęście przyzwyczajona do tych kaszek zbożowych (nawet jak gryczanej daję to nie narzeka i żłopie ), one dość syte są, no i nieprzetworzone. Znaczy kleiki zwykłe też nie są (chyba), ale inne zboża bardziej wartościowe niż ryż. A moja to taki gównojadek (w przedszkolu to mało co je i w małych ilościach), to choć zbóż jej dostarczam

Stary 2013-02-05, 19:40   #3699
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Libra- ten szczaw jest w woreczku, nie mrozony. Wtedy faktycznie moze dalam za malo szczawiu.

Ja daje tylko tran i ceruvit junior. Do tego codziennie lyzeczka miodu do wody plus cytryna. Oczywiscie do lekko cieplej wody.
to jak w woreczku to musisz dużo dać ,ten mój w słoiku to był wcześniej podduszony żeby więcej mi do słoika weszło i to taki koncentrat się zrobił .
Nawet nie wiedziałam że szczaw można kupić

Mój też ten miód do picia dostaje ja robię herbatę z cytryną i jak już wystygnie to dopiero miód dodaję.

Aneczka to było coś takiego ten wosk ,ale nie pamiętam z jakiej firmy miałam ,wiem że był w małym wiaderku takie chyba niecały litr http://allegro.pl/listing.php/search...&category=1527
i miałam też bejcę http://allegro.pl/listing.php/search...&category=1527
one sa takie lekko opalizujące
Stary 2013-02-05, 19:50   #3700
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
asiulek, moja to też często widać, że nie ogarnia określeń czasu-nawet w zaleceniach po diagnozie przedszkolnej pani mówiła właśnie żeby z nią ćwiczyć-znaczy jak najwięcej w mowie do niej używać takich zwrotów żeby jej się utrwaliło.

Jeszcze wracając do żelków, to miałam pomysł żeby tran w żelach kupić właśnie, ale się bałam, że będą rybą jechać i menda nie będzie chciała jeść. Właściwie o płynny też się bałam że się wypnie (wcześniej wyciskałam jej z kapsułek na łyżeczkę owsianki ), ale jednak z ceruvitem ładnie łyka.

A jeszcze mi się przypomniało o kakao. Kiedyś mówiłam teściowej że jak chce jej dawać kakao, to żeby dała zwykłe, czarne i posłodziła troszkę. A ona i tak jej chyba dawała jakiegoś gównianego chemicznego puchatka czy coś w tym stylu i się mnie kiedyś pyta czy na pewno tego nie trzeba słodzić

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ----------

asia, ale co za problem dać kleik z osobnej paczki (kukurydziany, ryżowy) do zwykłego mleka? przecież by zagęściło...
znaczy ja cię nie namawiam żebyś dawała czy nie dawała, tylko tak piszę, że jest taka możliwość.
Moja na szczęście przyzwyczajona do tych kaszek zbożowych (nawet jak gryczanej daję to nie narzeka i żłopie ), one dość syte są, no i nieprzetworzone. Znaczy kleiki zwykłe też nie są (chyba), ale inne zboża bardziej wartościowe niż ryż. A moja to taki gównojadek (w przedszkolu to mało co je i w małych ilościach), to choć zbóż jej dostarczam
ja jej to samopisałam juz 2 rzy,ale chyba nie widzi

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 19:53   #3701
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Pewnie, że możesz.
Chyba nie mam jeszcze przesytu. Póki co mam dość prania i prasowania. Ale muszę tylko pozbyć się ubrań po Igorze i znów będę miała jakąś przestrzeń w szafie.
Super Jutro się tym zajmę

[/QUOTE]

Cytat:
Mamy zapalenie oskrzeli byliśmy też na prześwietleniu, co by płuca sprawdzić, lekarka niby nic nie słyszała, ale dała skierowanie żeby była jasność, wyniki mocz i morfologia wyszły idealne , chociaż tyle dobrego

A miałam jeszcze napisać że coś dużo wydajecie na leki , u nas też Maciej wiecznie chory a my wydajemy mało , dziś w aptece zostawiłam UWAGA 9 zł za antybiotyk , syropy mam , probiotyki też mam (robię sobie zapasy na dozie)
Leczcie się zatem i nie łaźcie po dworze póki się Maciek nie wyleczy
Podoba mi się Pani dr - nie jest pewna, wysyła na rtg. Naprawdę super Lepiej sprawdzić niż coś przeoczyć.

Ja za antybiotyk płaciłam blisko 50

Cytat:

Czy Wasze dzieci potrafią dobrze używać określeń typu jutro, wczoraj, dzisiaj itp?

Moja notorycznie mówi:
- jutro byłam...
- wczoraj pójdę... itd.
Zosia albo zrobi wszystko "jut(r)o albo wciolaj" Już czytałam i dzieci w wieku naszych nie mają orientacji czasowej, takiej o której myślimy. Spokojnie. To moze jeszcze długo potrwać

Cytat:
Nie wiem czy by w ogóle założyła ale piękne są

Z wit. D 3 też przesadzać nie można bo to zdrowe nie jest. Jak piszą że dawka jest jakaś tam to lepiej nie przekraczać i dawać np. tran, witaminy i jeszcze inne cuda. To oczywiście moje zdanie.
W tranie mollers dawka D3 to 400 j. w 5 ml.

Tak jeszcze jako ciekawostka to ostatnio w reklamach kulek czekoladowych podkreślają że cukier to "tylko 9 gr na porcję" (kocham marketing i reklamę). Sprawdziłam z ciekawości ile ta porcja ma i okazuje się że średnia porcja to 30 gr produktu, czyli wychodzi na to że blisko 30% tegoż produktu to cukier
Stary 2013-02-05, 19:56   #3702
evitka21
Zakorzenienie

izz, właśnie mój tż też się dziś z tej ilości cukru śmiał

Stary 2013-02-05, 19:56   #3703
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy by w ogóle założyła ale piękne są

Z wit. D 3 też przesadzać nie można bo to zdrowe nie jest. Jak piszą że dawka jest jakaś tam to lepiej nie przekraczać i dawać np. tran, witaminy i jeszcze inne cuda. To oczywiście moje zdanie.
W tranie mollers dawka D3 to 400 j. w 5 ml.

Tak jeszcze jako ciekawostka to ostatnio w reklamach kulek czekoladowych podkreślają że cukier to "tylko 9 gr na porcję" (kocham marketing i reklamę). Sprawdziłam z ciekawości ile ta porcja ma i okazuje się że średnia porcja to 30 gr produktu, czyli wychodzi na to że blisko 30% tegoż produktu to cukier
piękne-fakt,ale mój rozczochraniec wyję i ucieka na widok zwykłej gumki do włosów i najlepiej się czuję kiedy wygląda jak czupiradło,więc chyba na klej musiałabym jej taką opaskę założyć eh,a tak się cieszyłam,że dziewczynka,że warkocze,że kiteczki i opaski

ja cini minis uwielbiam na sucho

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2013-02-05, 19:59   #3704
monka23
Zakorzenienie

Libra moje tylko raz wypili ten syrop , wylalam resztę , nikt nie chciał pić . Noga ma sie kurowac , dostałam krem . Przy okazji dała mi krem na łokcie , pomyślała pewnie ze wariatka ze mnie , ale inne kremy nie skutkuja .

Od 30 min czuba gonie pod prysznic , nosz oszaleje zaraz
Stary 2013-02-05, 20:00   #3705
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
ja cini minis uwielbiam na sucho

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 20:02   #3706
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
piękne-fakt,ale mój rozczochraniec wyję i ucieka na widok zwykłej gumki do włosów i najlepiej się czuję kiedy wygląda jak czupiradło,więc chyba na klej musiałabym jej taką opaskę założyć eh,a tak się cieszyłam,że dziewczynka,że warkocze,że kiteczki i opaski
Weź Ty pokaż jakieś zdjęcie aktualne tego dziecka, bo ja już jej nie pamiętam.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 20:04   #3707
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
ja jej to samopisałam juz 2 rzy,ale chyba nie widzi
Widzialam i przyjelam do wiadomosci. Temat dalej sie toczyl wiec napisalam ze daje gotowca z kleikiem w sumie jak mowicie ze mm mimo wszystko lepsze to sie nie zastanawiam dalej tylko poki chce- zapodaje mm. Na przyszlosc juz wsio wiem

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 20:08   #3708
monka23
Zakorzenienie

Evi a znasz ta kaszę? Semolina , to jakaś kasza manna czy cos podobnego . Dziś kupiłam zeby czubkom zrobić , może im zasmakuje, ciepne do tego jakiś dzem albo sokiem poleje, może sie gnije skusza .
Stary 2013-02-05, 20:12   #3709
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Weź Ty pokaż jakieś zdjęcie aktualne tego dziecka, bo ja już jej nie pamiętam.
muszę wyłapać moment jak jest uczesana i czysta i strzelić fotkę

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

Cytat:
ta?serio?

Stary 2013-02-05, 20:35   #3710
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość

Aneczka to było coś takiego ten wosk ,ale nie pamiętam z jakiej firmy miałam ,wiem że był w małym wiaderku takie chyba niecały litr http://allegro.pl/listing.php/search...&category=1527
i miałam też bejcę http://allegro.pl/listing.php/search...&category=1527
one sa takie lekko opalizujące
dziękuje , dobrze wiedzieć że jest w Castoramie
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 20:37   #3711
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Moj incydent z malym to jednak tylko i wylacznie moja wina,bo jak widac dziecko calkowicie nieobliczalne,wybralam jego pol minuty przy drzwiach od piwnicy bo nie lubie jak do piwnicy wchodzi tam ta szczurza trutka lezy.dobrze ze tylko na takiego gostka trafil.

Ja teraz mlodemu daje ceruvit zelki bo jeden zaspokaja 50%zapotrzebowania na wszystkie witaminy. Dosc zdrowo sie odzywia,warzywa owoce,to wiecej nie uznaje za konieczne,starszy tak samo wszystko je to jeden zelek. Tran dostaja jak mi sie przypomni wiec srednio co drugi dzien. Ale to w sumie bardziej dlatego ze malo ryb jmy.

Asilek moj maly slicznie rozroznia wczoraj,jutro itp,ale co ciekawsze starszy czasami sie myli

co do zelkow witaminowych to koledzy z klubu biegacza wcinaja te zelki juniorki niby wiecej energi sie ma przed wysilkiem

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 21:31   #3712
monka23
Zakorzenienie

Dla odchudzajacych sie - Ciasto mandarynkowo migdalowe ( bez mąki) http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/ob...n=kobieta_gora
Nie próbowałam jeszcze.

Madzia ale sobie bajerke wkrecili z tymi witaminami hehe ze akurat te. Chyba efekt placebo zadziałał.

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2013-02-05 o 21:38
Stary 2013-02-05, 21:46   #3713
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
muszę wyłapać moment jak jest uczesana i czysta i strzelić fotkę
Dawaj fotkę z błotkiem w gumiakach z rozczochranymi włosami

Ja niestety lubię wszelkie kulki na sucho

evi z ciekawości jakiś czas temu zważyłam łyżeczkę cukru i wyszło 5 gr a 9 gr to dla mnie już 2 łyżeczki.
Nie żebym jakoś wariowała ze zdrowotnością zjadanych produktów ale nie znoszę takiego bajerowania i ogłupiania ludzi
Stary 2013-02-05, 22:06   #3714
monka23
Zakorzenienie

Megi znasz takie pojęcie jak " mutyzm wybiorczy" ?
Tylko ze twój jeszcze nie mowi a to sie chyba tyczy dzieci mówiących . No nie wiem może poczytaj sobie bo na nie jestem w temacie .
Stary 2013-02-05, 22:15   #3715
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
moj mlody tez mial szal , dostal to http://www.amazon.co.uk/Transformers...0017601&sr=8-1
Pobawil sie pobawil a teraz w pudelku gnije , hajc wydany .
Jak im pokoj zrobie, to umieszcze na jakiejs polce bo szkoda zeby sie marnowalo bo jest swietny .

Lind moze fotke wklej kuchni i cos wspolnie wymyslimy, albo bedzie glosowanie .
Jakbyś nie miała co z tym zrobić , to jestem chętna

Cytat:
U Was nie ma elektronicznej rejestracji ? U nas i tak trzeba się najpierw do systemu wpisać później formularz wydrukować i osobiście zanieść do przedszkola (li). Zwykle pierwsze 2 tygodnie kwietnia
U mnie też nie ma , jest dymanie z kartką do kuratorium

Cytat:
[
Kibel z Londynu jedzie z ta funkcja mycia dupy .

.
W egipcie jak byłam , to tam tylko takie kible

Cytat:
To prawdziwe kakao ale warto też poczytać o tym rozpuszczalnym.
Nie mamy go w domu, nie kupuję i się nie interesowałam
W rozpuszczalnym jest prawie sam cukier .
Moje dzieciaki jedzą kulki z rana , ale mało , potem mają zupę mleczną w przedszkolu

Cytat:
Trzeba

Cytat:
Tulaski dla Maciusia. Życzę mimo to dobrej nocki, niech sobie śpi dobrze bidulek

Tż zabrał małą do figlowiska żebym sobie mogła odpocząć (jednak urlop z małym dzieckiem jest męczący ), a ja oczywiście korzystam z sytuacji, że mam spokój i sprzątam, właśnie skończyłam myć podłogę Ach, te kobiety

Moja notorycznie mówi:
- jutro byłam...
- wczoraj pójdę... itd.

Poprawiamy ją za każdym razem, czasem jej się uda i powie dobrze, ale przeważnie przekręca. Nie żebym się martwiła bo ma jeszcze czas a nawet fajnie się tego słucha tylko tak z ciekawości pytam.
Szymek do tej pory się gubi w tych określeniach , już Olka chyba to bardziej trybi od niego

Cytat:
Straszne

Olka jak to Olka ma się dobrze , tylko gluta jeszcze troszkę ma .
Dziecko ma szybką regenerację .
Mi za to po jej kropelkach przeszedł prawie katar , a jeszcze kilka dni temu miałam gluta po sam pas .
W niedzielę na urodziny do mojej chrześnicy jadę . Olka już się nie może doczekać , bo tam jest ten malutki maltańczyk , a ona go kocha miłością absolutną . Ciągle mi mędzi o takiego pieska . Ciekawe niby kto by się nim zajmował
Stary 2013-02-05, 22:24   #3716
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
widziałam tam w tym badziewiu więcej cukru niż czego innego.
To jak teraz ma "tylko" 9 gr to ile wcześniej miały
Cytat:
Libra moje tylko raz wypili ten syrop , wylalam resztę , nikt nie chciał pić . Noga ma sie kurowac , dostałam krem . Przy okazji dała mi krem na łokcie , pomyślała pewnie ze wariatka ze mnie , ale inne kremy nie skutkuja .

Od 30 min czuba gonie pod prysznic , nosz oszaleje zaraz
to czyli nie ma biegania i ćwiczenia rozumiem
Cytat:
Moj incydent z malym to jednak tylko i wylacznie moja wina,bo jak widac dziecko calkowicie nieobliczalne,wybralam jego pol minuty przy drzwiach od piwnicy bo nie lubie jak do piwnicy wchodzi tam ta szczurza trutka lezy.dobrze ze tylko na takiego gostka trafil.

co do zelkow witaminowych to koledzy z klubu biegacza wcinaja te zelki juniorki niby wiecej energi sie ma przed wysilkiem
na drugi raz go nawet na pół minuty nie spuścisz z oka ,dobrze że tak sie to skończyło ,dostałaś nauczkę i już będziesz bardziej uważna

E tam więcej energii ,placebo i tyle
Cytat:
Dla odchudzajacych sie - Ciasto mandarynkowo migdalowe ( bez mąki) http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/ob...n=kobieta_gora
Nie próbowałam jeszcze.

Madzia ale sobie bajerke wkrecili z tymi witaminami hehe ze akurat te. Chyba efekt placebo zadziałał.
to samo pomyślałam

Ja już chyba nie chcę żadnych wynalazków ,już wolę wcale nie jeść ,ostatnio jak robiłam jakiegoś bez mąki z orzechami i migdałami to wyszła taka decha że zabić tym można było ,tylko zmarnowałam migdały i orzechy
Cytat:
evi z ciekawości jakiś czas temu zważyłam łyżeczkę cukru i wyszło 5 gr a 9 gr to dla mnie już 2 łyżeczki.
Nie żebym jakoś wariowała ze zdrowotnością zjadanych produktów ale nie znoszę takiego bajerowania i ogłupiania ludzi
tak duża łyżka cukru ma ok. 10 gr zależy od głębokości łyżki ,to faktycznie tylko
też mnie to strasznie dżaźni że z ludzi debili robią tak całkiem legalnie ,albo ta reklama z nutellą no co tam jest zdrowego te chyba 7% orzechów ,reszta tłuszcz niezidentyfikowany bliżej i chyba 3% kakao i masę cukru
no ale na pełnoziarnistych tostach jakby kto pytał
zresztą szkoda się denerwować

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
J

W egipcie jak byłam , to tam tylko takie kible
może tam częściej świstuchę mają
Stary 2013-02-05, 22:25   #3717
monka23
Zakorzenienie

Ania pisałam chyba wcześniej, weź zapytaj właśnie o tego maltanczyka , czy maja z nim jakieś problemy. Bo koleżanka mi odradza. Nawet weterynarz jej odradzil . To nie pies dla dzieci. Ona zna kilka i mowi ze wszystkie agresywne , porypane psy. . Sama nie wiem co mam o tym myśleć.
Stary 2013-02-05, 22:27   #3718
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Zapomniałabym...
mrowak- w takim razie chyba nam to spotkanie nie wypali skoro w czwartek Cię nie ma. W niedzielę też odpada, no bo żebyśmy zdążyli się zobaczyć to musielibyśmy być u was najpóźniejo 12 żeby móc choć trochę pogadać Nie wiem czy nas tak szybko mama wypuści , musielibyśmy wyjechać koło 10 wątpliwa sprawa ale najwyżej będziemy na telefonie
znowu d... blada nam z tego wyjdzie

dziewczyny, w jakich sklepach szukać kiełkownicy??? Nie opłaca mi się na allegro kupować ,bo za przesyłkę liczą sobie prawie tyle co za sam towar, a jak dzisiaj w sklepie po0 raz trzeci na moje pytanie o kiełkownice zobaczyłam taką reakcję i pytanie "A co to jest?" to odechciało mi się szukać w ciemno. Gdzie ja to kupię poza internetem?
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 22:46   #3719
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Ja już chyba nie chcę żadnych wynalazków ,już wolę wcale nie jeść ,ostatnio jak robiłam jakiegoś bez mąki z orzechami i migdałami to wyszła taka decha że zabić tym można było ,tylko zmarnowałam migdały i orzechy
No właśnie ja tak w ciemno tyz niechce robic , a juz myślałam ze sie skusisz no i dupa .

Ja sobie kupiłam teraz koktajl truskawkowy , lepszy był czekoladowy . A orientowalas sie juz w tych koktajlach proteinowych ?

Ja tez sennik muszę zrobić ale ciagle zapominam kupić ten slodzik ,nie chce tego w tapsach bo gorzkie wyjdzie , a dwa razy byłam w Tesco po niego i wyszłam bez niego
Zaraz mi sie data skończy , chyba do zamrazalki dam , bo miałam jeszcze pierogi robic, ale muszę jutro spaghetti zrobić bo ma datę do czwartku . Rosół juz zamrozilam bo za dużo tego , także ogorkowej jutro nie bedzie .
Stary 2013-02-05, 22:52   #3720
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość

Nataszka, Asiulek a w tym Waszym tanim lumpku coś ze strażakiem samem się by znalazło? Bo Michaś choruje na cokolwiek byle z Samem. Nosi teraz 92-98r...
jeszcze sie z niczym nie spotkałam, ale nie patrzę na chłopięce często
będę mieć na uwadze

Cytat:
moje pchełki

PIĘKNIE

ja też dziś byłam po wnioski, czy kwestionariusze o przyjęcie do przedszkola
muszę coś z pieczątkami pokombinować, bo inaczej się nie dostanie
myślicie że jak moja ciocia ma firmę i czasem robię u niej umowę zlecenie, prowadzę kurs to mogę taką pieczątkę jej firmy dać?
ostatnio dawno nie robiłam nic na taką umowę, ciocia by mi na to poszła ale czy oni się tam dalej nie doczepią,
któraś się orientuje?

Bao posłałam ci priv
Evi jutro na spokojnie pooglądam kiecuszki, a ceny jakie

Edytowane przez nataszka25
Czas edycji: 2013-02-05 o 22:53
nataszka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości