|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010
Jasta piszesz o kapsulkach a jak ma sie to do tych zelkow , tabletek typu marsjanki itd , tez to zaliczył czy konkretnie chodzilo mu o kapsulki z witamina D ? Patrzę na marsjanki na skład to tam 100% zapotrzebowania ale o wchlanianiu witamin z tego typu tabletek to nie mam zielonego pojęcia .
No nic kupie w kropelkach bo juz 10 problemów wyszykuje i mam sto pytań .Asiulek |
|
|
|
#3692 |
|
Zakorzenienie
|
mamy dziewczynek
![]() http://allegro.pl/listing.php/search...rful+giddiness
|
#3693 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
. A facet to, na pewno bezdzietny, idiota do potęgi ![]() Cytat:
Tylko teraz właśnie dylemat-ponoć jak się tran daje to starczy, a już z tymi zestawami wit.to nie wiem jak to jest, czy ta dawka wystarczy...i właśnie w MM (jak ktoś daje) też jest i w sumie nie wiadomo jak to liczyć, ile się tej wit. z czego wchłania... Ale lekarka mówiła że właśnie jak tran to wtedy żeby już na pewno osobno nie dawać Cytat:
![]() Cytat:
Ale fajnie, że te badania dobrze wyszły A z lekami to wiesz jak jest-nie wydałaś teraz, bo wydałaś wcześniej ![]() Ja też zawsze robię zapasy na dozie lub jak gdzieś coś potrzebnego w promo wyhaczę. Do tej pory to mi się jakieś wczesnoniemowlęce czopki i chyba smecta tylko zmarnowały-reszta się przydaje. Jak mi się coś kończy od razu uzupełniam-daty długie, to się nie martwię, a nie uśmiecha mi się potem przepłacać.... Teraz jak robiłam zamówienie na doz to brakło im nurofenu forte i ibufenu forte, to pomyślałam, że kupię na miejscu. Ale jak różnica wyszła ponad 4zł to sknerstwo mi nie pozwoliło kupić ![]() Zamówię i karnę się raz jeszcze (już zresztą dostępny). To samo na gardło-tantum 22-25zł, a odpowiednik na dozie 12zł ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- i bądź tu teraz mądry-nasza pediatrzyca upiera się, że przy tranie absolutnie nie dawać dodatkowo wit.D, a aneczki, że właśnie dawać....oszaleć idzie A ja to się jeszcze zastanawiałam czy jak w witaminkach jest i w mleku, to nie za dużo będzie...ale teraz to już wiem, że nic nie wiem ![]() Ana, moja by 5 sekund tego na głowie nie miała, nawet nie wiem czy bym przymierzyć sobie dała żebym choć zobaczyła jak wygląda
|
|
|
#3694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Weź tu bądź mądry i podawaj dziecku hurtem witaminy , bo w jednym jest to w drugim to Itd Aneczka ooo korde to grubo z małym , oby jakos to zniósł no i w miarę wyspanej nocki ci życzę , małemu tez. ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Evi no to pięknie napisałas co lekarz to opinia. Ja juz zglupialam , ale tranu nie podaje . Narazie tylko zelki albo marsjanki . U mnie w apteczce to tylko paracetamole i tzta tapsy tez paracetamol czy cos w ten desen i moje zbiory witamin, które nakupuje a potem mi sie data kończy
|
|
|
|
|
#3695 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Normalnie warzywa co do zupy się daje ,ziemniaki , i na końcu dopiero jak wszystko miękkie szczaw ze słoiczka , nigdy nie kupowałam szczawiu w paczce ale to jaki świeży czy mrożony? może za mało szczawiu dałaś jak wyszła nijaka bo powinna być kwaśna i później zaprawiam śmietaną i dodaję jajko każdemu do talerza.Cytat:
i jak tam noga? Cytat:
Cytat:
ale zupa jakby kto pytał ![]() To u Ciebie dukan ? Dieta Low carb też jest podobna Cytat:
![]() Płytki też mamy poziomo fajnie wyglądają do wanny nie było w komplecie nózek i my nie popatrzeliśmy bo w niektórych były a w tej akurat nie i później chcieliśmy dokupić to znowu nie mieli do tego modelu i braliśmy od prysznica ,tż coś pokombinował ,dospawał i zrobił a prysznic zrobiliśmy na takiej obrączce z cegieł się oparł.Cytat:
kulek ani innych nie kupuję bo są drogie a znowu nie kupię tylko małemu a sterszemu już nie a on to na 2 razy paczkę bierze lepiej go ubierać jak karmić ![]() Cytat:
ja też daję tylko tran w moim są A,D,E nie mam molirsa tylko jakiś inny Cytat:
Ja mojemu Mikowi nie podaję żadnych witamin oprócz tranu i to czasem mi się zapomni ,ale codziennie je dużą czubatą łyżke miodu ,dietę też ma dosyć urozmaiconą więc myślę że nie potrzebuje nic innego. Kiedyś mu kupiłam tran w żelkach to on w ogóle tego nie chciał a taki w płynie łyka. Mój pediatra z nowu mówi że tran wystarczy ,tym bardziej że jest długo na dworze i żadnych kremów nie używamy bo nie chce mi sie smarować
|
|||||||||
|
|
|
#3696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny dzięki
|
|
#3697 |
|
Zakorzenienie
|
Libra- ten szczaw jest w woreczku, nie mrozony. Wtedy faktycznie moze dalam za malo szczawiu.
Ja daje tylko tran i ceruvit junior. Do tego codziennie lyzeczka miodu do wody plus cytryna. Oczywiscie do lekko cieplej wody. ---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- Evi- w tym mleku co jej daje juz jest ten kleik.
|
#3698 |
|
Zakorzenienie
|
asiulek, moja to też często widać, że nie ogarnia określeń czasu-nawet w zaleceniach po diagnozie przedszkolnej pani mówiła właśnie żeby z nią ćwiczyć-znaczy jak najwięcej w mowie do niej używać takich zwrotów żeby jej się utrwaliło.
Jeszcze wracając do żelków, to miałam pomysł żeby tran w żelach kupić właśnie, ale się bałam, że będą rybą jechać i menda nie będzie chciała jeść. Właściwie o płynny też się bałam że się wypnie (wcześniej wyciskałam jej z kapsułek na łyżeczkę owsianki ), ale jednak z ceruvitem ładnie łyka.A jeszcze mi się przypomniało o kakao. Kiedyś mówiłam teściowej że jak chce jej dawać kakao, to żeby dała zwykłe, czarne i posłodziła troszkę. A ona i tak jej chyba dawała jakiegoś gównianego chemicznego puchatka czy coś w tym stylu i się mnie kiedyś pyta czy na pewno tego nie trzeba słodzić ![]() ---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- asia, ale co za problem dać kleik z osobnej paczki (kukurydziany, ryżowy) do zwykłego mleka? przecież by zagęściło... znaczy ja cię nie namawiam żebyś dawała czy nie dawała, tylko tak piszę, że jest taka możliwość. Moja na szczęście przyzwyczajona do tych kaszek zbożowych (nawet jak gryczanej daję to nie narzeka i żłopie ), one dość syte są, no i nieprzetworzone. Znaczy kleiki zwykłe też nie są (chyba), ale inne zboża bardziej wartościowe niż ryż. A moja to taki gównojadek (w przedszkolu to mało co je i w małych ilościach), to choć zbóż jej dostarczam
|
|
#3699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet nie wiedziałam że szczaw można kupić Mój też ten miód do picia dostaje ja robię herbatę z cytryną i jak już wystygnie to dopiero miód dodaję. Aneczka to było coś takiego ten wosk ,ale nie pamiętam z jakiej firmy miałam ,wiem że był w małym wiaderku takie chyba niecały litr http://allegro.pl/listing.php/search...&category=1527 i miałam też bejcę http://allegro.pl/listing.php/search...&category=1527 one sa takie lekko opalizujące |
|
|
|
|
#3700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3701 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jutro się tym zajmę[/QUOTE] Cytat:
Podoba mi się Pani dr - nie jest pewna, wysyła na rtg. Naprawdę super Lepiej sprawdzić niż coś przeoczyć.Ja za antybiotyk płaciłam blisko 50 ![]() Cytat:
Już czytałam i dzieci w wieku naszych nie mają orientacji czasowej, takiej o której myślimy. Spokojnie. To moze jeszcze długo potrwaćCytat:
ale piękne są Z wit. D 3 też przesadzać nie można bo to zdrowe nie jest. Jak piszą że dawka jest jakaś tam to lepiej nie przekraczać i dawać np. tran, witaminy i jeszcze inne cuda. To oczywiście moje zdanie. W tranie mollers dawka D3 to 400 j. w 5 ml. Tak jeszcze jako ciekawostka to ostatnio w reklamach kulek czekoladowych podkreślają że cukier to "tylko 9 gr na porcję" (kocham marketing i reklamę ). Sprawdziłam z ciekawości ile ta porcja ma i okazuje się że średnia porcja to 30 gr produktu, czyli wychodzi na to że blisko 30% tegoż produktu to cukier
|
|
#3702 |
|
Zakorzenienie
|
izz, właśnie mój tż też się dziś z tej ilości cukru śmiał
|
|
#3703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
eh,a tak się cieszyłam,że dziewczynka,że warkocze,że kiteczki i opaski![]() ja cini minis uwielbiam na sucho
|
|
#3704 |
|
Zakorzenienie
|
Libra moje tylko raz wypili ten syrop , wylalam resztę , nikt nie chciał pić . Noga ma sie kurowac
, ale inne kremy nie skutkuja . Od 30 min czuba gonie pod prysznic , nosz oszaleje zaraz
|
|
|
|
#3705 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3706 |
|
Zakorzenienie
|
Weź Ty pokaż jakieś zdjęcie aktualne tego dziecka, bo ja już jej nie pamiętam.
|
#3707 |
|
Zakorzenienie
|
Widzialam i przyjelam do wiadomosci. Temat dalej sie toczyl wiec napisalam ze daje gotowca z kleikiem
w sumie jak mowicie ze mm mimo wszystko lepsze to sie nie zastanawiam dalej tylko poki chce- zapodaje mm. Na przyszlosc juz wsio wiem
|
#3708 |
|
Zakorzenienie
|
Evi a znasz ta kaszę? Semolina , to jakaś kasza manna czy cos podobnego . Dziś kupiłam zeby czubkom zrobić , może im zasmakuje, ciepne do tego jakiś dzem albo sokiem poleje, może sie gnije skusza .
|
|
|
|
#3709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- ta?serio?
|
|
#3710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3711 |
|
Zakorzenienie
|
Moj incydent z malym to jednak tylko i wylacznie moja wina,bo jak widac dziecko calkowicie nieobliczalne,wybralam jego pol minuty przy drzwiach od piwnicy bo nie lubie jak do piwnicy wchodzi tam ta szczurza trutka lezy.dobrze ze tylko na takiego gostka trafil.
Ja teraz mlodemu daje ceruvit zelki bo jeden zaspokaja 50%zapotrzebowania na wszystkie witaminy. Dosc zdrowo sie odzywia,warzywa owoce,to wiecej nie uznaje za konieczne,starszy tak samo wszystko je to jeden zelek. Tran dostaja jak mi sie przypomni wiec srednio co drugi dzien. Ale to w sumie bardziej dlatego ze malo ryb jmy. Asilek moj maly slicznie rozroznia wczoraj,jutro itp,ale co ciekawsze starszy czasami sie myli ![]() co do zelkow witaminowych to koledzy z klubu biegacza wcinaja te zelki juniorki niby wiecej energi sie ma przed wysilkiem
|
|
#3712 |
|
Zakorzenienie
|
Dla odchudzajacych sie - Ciasto mandarynkowo migdalowe ( bez mąki) http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/ob...n=kobieta_gora
Nie próbowałam jeszcze. Madzia ale sobie bajerke wkrecili z tymi witaminami hehe ze akurat te. Chyba efekt placebo zadziałał. Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-02-05 o 21:38 |
|
|
|
#3713 |
|
Zakorzenienie
|
Dawaj fotkę z błotkiem w gumiakach z rozczochranymi włosami
![]() Ja niestety lubię wszelkie kulki na sucho ![]() evi z ciekawości jakiś czas temu zważyłam łyżeczkę cukru i wyszło 5 gr a 9 gr to dla mnie już 2 łyżeczki. Nie żebym jakoś wariowała ze zdrowotnością zjadanych produktów ale nie znoszę takiego bajerowania i ogłupiania ludzi
|
#3714 |
|
Zakorzenienie
|
Megi znasz takie pojęcie jak " mutyzm wybiorczy" ?
Tylko ze twój jeszcze nie mowi a to sie chyba tyczy dzieci mówiących . No nie wiem może poczytaj sobie bo na nie jestem w temacie . |
|
|
|
#3715 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
W egipcie jak byłam , to tam tylko takie kible Cytat:
Moje dzieciaki jedzą kulki z rana , ale mało , potem mają zupę mleczną w przedszkolu Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Olka jak to Olka ma się dobrze , tylko gluta jeszcze troszkę ma . Dziecko ma szybką regenerację . Mi za to po jej kropelkach przeszedł prawie katar W niedzielę na urodziny do mojej chrześnicy jadę . Olka już się nie może doczekać , bo tam jest ten malutki maltańczyk , a ona go kocha miłością absolutną . Ciągle mi mędzi o takiego pieska . Ciekawe niby kto by się nim zajmował ![]()
|
|
#3716 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jak teraz ma "tylko" 9 gr to ile wcześniej miały ![]() Cytat:
![]() Cytat:
E tam więcej energii ,placebo i tyle Cytat:
![]() Ja już chyba nie chcę żadnych wynalazków ,już wolę wcale nie jeść ,ostatnio jak robiłam jakiegoś bez mąki z orzechami i migdałami to wyszła taka decha że zabić tym można było ,tylko zmarnowałam migdały i orzechy ![]() Cytat:
![]() też mnie to strasznie dżaźni że z ludzi debili robią tak całkiem legalnie ,albo ta reklama z nutellą no co tam jest zdrowego no ale na pełnoziarnistych tostach jakby kto pytał zresztą szkoda się denerwować ![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- może tam częściej świstuchę mają
|
|||||
|
|
|
#3717 |
|
Zakorzenienie
|
Ania pisałam chyba wcześniej, weź zapytaj właśnie o tego maltanczyka , czy maja z nim jakieś problemy. Bo koleżanka mi odradza. Nawet weterynarz jej odradzil . To nie pies dla dzieci. Ona zna kilka i mowi ze wszystkie agresywne , porypane psy.
. Sama nie wiem co mam o tym myśleć.
|
|
|
|
#3718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziewczyny, w jakich sklepach szukać kiełkownicy??? Nie opłaca mi się na allegro kupować ,bo za przesyłkę liczą sobie prawie tyle co za sam towar, a jak dzisiaj w sklepie po0 raz trzeci na moje pytanie o kiełkownice zobaczyłam taką reakcję i pytanie "A co to jest?" to odechciało mi się szukać w ciemno. Gdzie ja to kupię poza internetem?
|
|
#3719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i dupa .Ja sobie kupiłam teraz koktajl truskawkowy , lepszy był czekoladowy . A orientowalas sie juz w tych koktajlach proteinowych ? Ja tez sennik muszę zrobić ale ciagle zapominam kupić ten slodzik ,nie chce tego w tapsach bo gorzkie wyjdzie , a dwa razy byłam w Tesco po niego i wyszłam bez niego Zaraz mi sie data skończy , chyba do zamrazalki dam , bo miałam jeszcze pierogi robic, ale muszę jutro spaghetti zrobić bo ma datę do czwartku |
|
|
|
|
#3720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() będę mieć na uwadze PIĘKNIE ja też dziś byłam po wnioski, czy kwestionariusze o przyjęcie do przedszkola ![]() muszę coś z pieczątkami pokombinować, bo inaczej się nie dostanie ![]() myślicie że jak moja ciocia ma firmę i czasem robię u niej umowę zlecenie, prowadzę kurs to mogę taką pieczątkę jej firmy dać? ostatnio dawno nie robiłam nic na taką umowę, ciocia by mi na to poszła ale czy oni się tam dalej nie doczepią, któraś się orientuje? ![]() Bao posłałam ci priv Evi jutro na spokojnie pooglądam kiecuszki, a ceny jakie
Edytowane przez nataszka25 Czas edycji: 2013-02-05 o 22:53 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.

i mam sto pytań .

tak dla jasności, tylko wlewałam do garnuszka i podgrzewałam, czasem niestety za mocno mi się zgrzało (nie zagotowało) więc wiem, że starczy chwilka
nawet w majtkach miała błoto
normalnie mała wieśniaczka z tej mojej dziewczyny
samo słowo przyprawia mnie o ślinotok
pomidorową z lanymi kluskami, bo mały taką najbardziej lubi
. A facet to, na pewno bezdzietny, idiota do potęgi 

Lepiej sprawdzić niż coś przeoczyć.

i pytanie "A co to jest?" to odechciało mi się szukać w ciemno. Gdzie ja to kupię poza internetem?
no i dupa