Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-06, 12:18   #1861
xzora
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
A na ma majonez czy dżem itp zostawię tylko 10 % diety ciasta i alkohol od okazji
3mam kciuki za poprawę! póki co codziennie dostarczasz sobie cukier w jogurcikach straciatelli itp. Co innego cukier od czasu do czasu, a co innego codziennie. Actimel też wywal. No i zdecydowanie powinnaś zmienić trening, bo te wielogodzinne aeroby to porażka (bardziej kontuzji się nabawisz niż spalisz tłuszcz przy takich ćwiczeniach)

Cytat:
Napisane przez a-kuku! Pokaż wiadomość
Mogę prosić o rady? Nie wiem czy git czy do kitu...

6:00 trening cardio TURBO FIRE ok.45min + trening siłowy Jillian Michaels Killer Buns & Thighs ok.40min + 30min hula hop więcej się tego aero nie dało zrobić? ilość nie idzie w parze z efektywnością! a i to jeszcze na czczo! gratuluję!

8:30 śniadanie: kromka chleba żytniego razowego z plastrem twarogu i 50g łososia wędzonego i kubek kakao rozpuszczalnego na mleku 0,5% z 2 łyżkami mleka granulowanego odtłuszczonego tak, po takim wysiłku kromka chleba...

12:30 II śniadanie: sok świeżo wyciśnięty marchwiowo-buraczano-jabłkowy (szklanka) do tego kubek jogurtu naturalnego 200g a gdzie węgle, bo same warzywa to mało? gdzie tłuszcz?

16:30 obiad: marynowana pieczona pierś z kurczaka (pojedyncza) z sałatką z pomidora, papryki, ogórka, ziół i natki pietruszki z serem feta (30g), 2 łyżkami jogurtu i łyżką oliwy + garstka nasion słonecznika i dyni a gdzie węgle? kasza? ziemniaki?

o 20 planuję wszamać wieśniaka

Może się wydawać mało kcal (obliczyłam, że około 1100) ale mam ferie i się byczę w domku oglądając filmy :P więc mój jedyny ruch przez cały dzień to te 2 godziny treningu rano
dla mnie porażka, zniszczysz sobie organizm taką dietą
xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 12:29   #1862
paolineczka
Raczkowanie

Witam Wizażanki!
Jestem tu od pewnego czasu i Was podpatruje,ale dziś stwierdziłam, że dam do oceny mój jadłospis...
Bardzo proszę o możliwe zasugerowanie,czy wszystko jest ok i ewentualne podpowiedzi!

R:
Ś: 2 jajka na twardo, dwie małe kromki żytniego ze słonecznikiem (fitness) z masłem jogurtowym i pomidor
2Ś: duży grejfrut i duży banan
O: filet z indyka z dużą ilością warzyw (brokuły,marchewka,zielon a fasolka,troszkę kukurydzy, brukselka etc-mieszanka włoska mrożonek)
P: 150 ml jogurtu 0% ze śliwką suszoną
K: musli z rodzynkami orzechami + 150 ml jogurtu 0% ze śliwką suszoną

Dziś nie trenuję, pracuję po 12 h. Fitness 3-4 razy w tygodniu, czasami skalpel Chodakowskiej. Jem co 2-3 h.

Aha i piję dużo wody oraz zieloną i czerwoną herbatę, dziś do śniadania mała kawa z mlekiem light.

Proszę o sprawdzenie dzięki!

1.01.13. -72 kg...
29.01.13 - 69 kg...
......
1.05.2013 60 kg!!!!

Edytowane przez paolineczka
Czas edycji: 2013-02-06 o 13:20
paolineczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 12:34   #1863
gdusiaczek
Raczkowanie

No to ja poprosze o rzucenie okiem

S: mleko, owsiane, jeczmienne, wiorki kokos, migdaly i rodzynki

II S: grahamka z maslem, kielbasa sucha, mozarella, pomidorem,papryka i szczypiorkiem

O: kurczak duszony z papryka, cebula i cukinia z polowa woreczka kaszy gryczanej

K:jajko z bialym serem i szyczpiorkiem (a'la pasta)

gdusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:20   #1864
Delli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paolineczka Pokaż wiadomość
Witam Wizażanki!
Jestem tu od pewnego czasu i Was podpatruje,ale dziś stwierdziłam, że dam do oceny mój jadłospis...
Bardzo proszę o możliwe zasugerowanie,czy wszystko jest ok i ewentualne podpowiedzi!

R:
Ś: 2 jajka na twardo, dwie małe kromki żytniego ze słonecznikiem (fitness) z masłem jogurtowym i pomidor
2Ś: duży grejfrut i duży banan
O: filet z indyka z dużą ilością warzyw (brokuły,marchewka,zielon a fasolka,troszkę kukurydzy, brukselka etc-mieszanka włoska mrożonek)
P: 150 ml jogurtu 0% ze śliwką suszoną tu bym dała serek homo ale jogurt tez może być zamieniałabym śliwkę na pestki dyni/słonecznik/orzechy
K: musli z rodzynkami orzechami + 150 ml jogurtu 0% ze śliwką suszoną Znowu jogurt, węgle, cukry. Nie na R. Powinno być białko + warzywa/tłuszcze. Wieśniak/jaja/ryba/mięso. Jakaś sałatka.

Dziś nie trenuję, pracuję po 12 h. Fitness 3-4 razy w tygodniu, czasami skalpel Chodakowskiej. Jem co 2-3 h.

J.w. Trochę poprawek i będzie ok Do śniadania dorzuciłabym więcej warzyw, do obiadu możesz dać węglowodany (brązowy ryż/makaron/kasze) a potem do końca dnia ucinać węgle. I pamiętaj o zdrowych tłuszczach! Oliwa z oliwek, orzechy, awokado, słonecznik itd. U Ciebie w ogóle ich nie ma... Może jakaś też ryba sie pojawi?
Stary 2013-02-06, 13:35   #1865
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
R:
Ś: 2 jajka na twardo, dwie małe kromki żytniego ze słonecznikiem (fitness) z masłem jogurtowym i pomidor ok
2Ś: duży grejfrut i duży banan same owoce to nie posiłek, brakuje białka i tłuszczy
O: filet z indyka z dużą ilością warzyw (brokuły,marchewka,zielon a fasolka,troszkę kukurydzy, brukselka etc-mieszanka włoska mrożonek) brakuje węgli - ziemniaki, kasza
P: 150 ml jogurtu 0% ze śliwką suszoną dalej nie ma węgli
K: musli z rodzynkami orzechami + 150 ml jogurtu 0% ze śliwką suszoną musli z cukrem? jeśli tak, to lepiej zamienić na płatki owsiane

Aha i piję dużo wody oraz zieloną i czerwoną herbatę, dziś do śniadania mała kawa z mlekiem light.

dużo za mało jedzenia, za mało tłuszczu, za mało węgli (od kaszy i ziemniaków się nie tyje)

Cytat:
Napisane przez gdusiaczek Pokaż wiadomość
No to ja poprosze o rzucenie okiem

S: mleko, owsiane, jeczmienne, wiorki kokos, migdaly i rodzynki ok

II S: grahamka z maslem, kielbasa sucha, mozarella, pomidorem,papryka i szczypiorkiem ok

O: kurczak duszony z papryka, cebula i cukinia z polowa woreczka kaszy gryczanej ok

K:jajko z bialym serem i szyczpiorkiem (a'la pasta) ok
jeśli chodzi o dobór białka, tłuszczy i węgli to ładnie, tylko chyba trochę ilościowo mało wyszło? nie wszędzie podajesz ilość, więc w sumie ciężko stwierdzić

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Delli Pokaż wiadomość
Do śniadania dorzuciłabym więcej warzyw, do obiadu możesz dać węglowodany (brązowy ryż/makaron/kasze) a potem do końca dnia ucinać węgle.
dlaczego?

co innego kolacja bez węgli jeśli je się 5 posiłków dziennie, a co innego brak węgli od pory obiadu
nie od węgli się tyje, tak samo nie węgle są odpowiedzialne za brak chudnięcia
Stary 2013-02-06, 13:39   #1866
Delli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

dlaczego?

co innego kolacja bez węgli jeśli je się 5 posiłków dziennie, a co innego brak węgli od pory obiadu
nie od węgli się tyje, tak samo nie węgle są odpowiedzialne za brak chudnięcia
Pewnie, ze tak. Chodziło mi o to, że nie musi bać się węgli w pierwszej połowie dnia, szczególnie w obiedzie. Później MOŻE je uciąć ale nie musi - zależy ile ma do schudniecia i jak reaguje jej organizm na węgle wieczorem
Stary 2013-02-06, 13:53   #1867
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
3mam kciuki za poprawę! póki co codziennie dostarczasz sobie cukier w jogurcikach straciatelli itp. Co innego cukier od czasu do czasu, a co innego codziennie. Actimel też wywal. No i zdecydowanie powinnaś zmienić trening, bo te wielogodzinne aeroby to porażka (bardziej kontuzji się nabawisz niż spalisz tłuszcz przy takich ćwiczeniach)

dla mnie porażka, zniszczysz sobie organizm taką dietą
wywalę te chemiczne słodkie rzeczy, ale mam pytanie np. odnośnie kaszki mannej lub budyniu i owoców suszonych?mam problem co na 2 śniadanie mogłoby być lub na podwieczorek tak do kawy. a i co z nabiału? a jakie treningi proponujesz i ile czasu? nie przytyje jak z dnia na dzień zmniejesze ilość ćw? a biały ryż? makaron? mam ogólnie pełnoziarniste i brązowe, ale tak z ciekawości? a i jeszcze masło orzechowe sante?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

Edytowane przez mpati86
Czas edycji: 2013-02-06 o 14:10
mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:54   #1868
paolineczka
Raczkowanie

Dziękuję za dobre rady będę się starać pozmieniać trochę, generalnie jem rybki, oliwa z oliwek też króluje u mnie w diecie, a to tylko dzisiejsze menu

zjem wieczorem na kolację sałatkę z makreli wędzonej i ogórka kiszonego, lepiej chyba niż to musli co?

Moja waga to 69 przy 168 cm wzrostu, chciałabym osiągnąć 60 kg. Ale zdrowo

1.01.13. -72 kg...
29.01.13 - 69 kg...
......
1.05.2013 60 kg!!!!

paolineczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 14:22   #1869
xzora
Zakorzenienie

mpati, nie pytaj o każdą rzecz, tylko kieruj się składem i wartościami odżywczymi o maśle orzechowym możesz poczytać tutaj: http://potreningu.pl/artykuly/454/maslo-orzechowe-
trening- 3 razy w tyg siłowy (30-40min trening właściwy, z rozgrzewką powinnaś się mieścić w godzinie), do tego w dni bez ćwiczeń siłowych możesz dodać cardio, ale wielogodzinne ćwiczenia o małej intensywności zastąp intensywnymi ćwiczeniami maks 30-40min. Ilość, nie znaczy efektywność.

Cytat:
zjem wieczorem na kolację sałatkę z makreli wędzonej i ogórka kiszonego, lepiej chyba niż to musli co?
lepiej
Stary 2013-02-06, 14:27   #1870
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
mpati, nie pytaj o każdą rzecz, tylko kieruj się składem i wartościami odżywczymi o maśle orzechowym możesz poczytać tutaj: http://potreningu.pl/artykuly/454/maslo-orzechowe-
trening- 3 razy w tyg siłowy (30-40min trening właściwy, z rozgrzewką powinnaś się mieścić w godzinie), do tego w dni bez ćwiczeń siłowych możesz dodać cardio, ale wielogodzinne ćwiczenia o małej intensywności zastąp intensywnymi ćwiczeniami maks 30-40min. Ilość, nie znaczy efektywność.

lepiej
no ok. ale budyń i kaszka jak się ma??? bo galaretka i kiesiel to węgle, ale serek homo nat+ żelatyna i np sok sok z maliny z miodem był by jako taka pianka ok.
a mleko 1, 5 % będzie oki? a i jakie nabiały np. na chleb: jakie sery?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

Edytowane przez mpati86
Czas edycji: 2013-02-06 o 14:35
mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 14:47   #1871
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
no ok. ale budyń i kaszka jak się ma??? bo galaretka i kiesiel to węgle, ale serek homo nat+ żelatyna i np sok sok z maliny z miodem był by jako taka pianka ok.
a mleko 1, 5 % będzie oki? a i jakie nabiały np. na chleb: jakie sery?
Z kaszą manną postępuj jak z białą mąką, na redukcji lepiej rozejrzeć się za czymś bardziej wartościowym. Budyń to samo, tak samo jakieś kombinowane słodycze (homo, żelatyna, sok). Idziesz w stronę zdrowych deserków, lepiej wypracować sobie nawyk, że zdrowy deserek to kasza jaglana z jabłkiem, owoc, a słodycze z rzadka, okazjonalnie.
Jutro tłusty czwartek, zjedz pączka (jednego )
Stary 2013-02-06, 15:12   #1872
OliwiaAnita
Raczkowanie

Cytat:
jutrzejsza dieta zdecydowanie na plus

jak nie chcesz P typowo obiadowego, to może jakieś naleśniki na słono w stylu tortilli (mąka najlepiej razowa, do tego kawałki mięsa z warzywkami). Można pokombinować też ze strączkami, np. placki z soczewicy.
Dziękuję za rade dzisiaj na II śniadanie zjadłam : 1kiwi + kasza jaglana( 3 łyżki ugotowanej ) + garść migdałów + serek wiejski ... i do obiadu wytrzymałam spokojnie bez poczucia wielkiego głodu... a nie jak bywało u mnie przez ten ostatni miesiąc unikania węgli ... a teraz na podwieczorek właśnie w piekarniku dopiekają się ciastka z fasoli ... z dodatkiem p. migdałowych i s. lnianym... Pozdrawiam i dam znać po jakimś czasie co i jak z wagą czy ruszy
Stary 2013-02-06, 15:13   #1873
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OliwiaAnita Pokaż wiadomość
Dziękuję za rade dzisiaj na II śniadanie zjadłam : 1kiwi + kasza jaglana( 3 łyżki ugotowanej ) + garść migdałów + serek wiejski ... i do obiadu wytrzymałam spokojnie bez poczucia wielkiego głodu... a nie jak bywało u mnie przez ten ostatni miesiąc unikania węgli ... a teraz na podwieczorek właśnie w piekarniku dopiekają się ciastka z fasoli ... z dodatkiem p. migdałowych i s. lnianym... Pozdrawiam i dam znać po jakimś czasie co i jak z wagą czy ruszy
no i tak trzymaj!
Stary 2013-02-06, 15:19   #1874
gdusiaczek
Raczkowanie

xzora dzieki!
No nie bardzo wiem jak te wielkosci okreslac. Grahamki okragle, normalnego rozmiaru, miska owsianki, twarogu pewnie bedzie nie cale pol kostki, jajko, wiec tez wyjdzie miseczka.
ilosciowo ok, tak zebym sie najadla, nie chce i nie umiem sie glodzic.

Stary 2013-02-06, 15:34   #1875
Symetria
Rozeznanie

R.
dodałam owoce do śniadania
i oliwę do obiadu i sałatki, bo do tej pory jej nie było, ale znowu nie wiem czy to dobrze bo podobno na R nie powinno się łaczyc wegli z tłuszczami

10.30 Śniadanie: owsianka (5łyzek - z 4 wychodzi mi mała i się nią nie najadam nigdy - płatków owsianych górskich, łyżka słonecznika, łyżka otrębów żytnich; 250ml mleka 1,5%
+ garść borówek ; zielona herbata
14. Obiad: pierś z indyka gotowana, pol woreczka kaszy jęczmiennej perłowej, gotowany brokuł (pol opakowania mrożonego) polane łyżką stołową oliwy z oliwek.
16. bieganie 40min
18. Podwieczorek: 3 kromki razowca z sałatką: tuńczyk w sosie własnym, duża ilość kapusty pekińskiej, cala czerwona papryka, połowa ogórka, natka pietruszki + mała łyżeczka oliwy z oliwek
20.30. ćwiczenia z EwaChodakowską (skalpel) 40 min
21.30 Kolacja: 150g twarogu półtłustego z pomidorem

2l wody niegazowanej

Edytowane przez Symetria
Czas edycji: 2013-02-06 o 20:18
Symetria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 15:49   #1876
Djapira
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Djapira Pokaż wiadomość
R:

1.Śn(6:15): placek owsiany (5łyżek p.owsianych, 2 jajka)+jabłko, z cynamonem, smażone na odrobinie oleju kokosowego;
2.śn.(10:20): bułka ciemna z dynią, z masłem, roszponką i wędliną;
3. (14:00; jeszcze w prac): serek homogenizowany naturalny(150g)+ łyżka orzechów włoskich+5śliwek;
4.(17:30): mięso mielone (duszone na wodzie, z sosem pomidorowym i przyprawami)+ kilka ciemnych oliwek+ fasolka szparagowa(zielona i żółta);
5.(21:00): ok.130g ugotowanego kurczaka, 4 małe pomidorki, duża garść roszponki, łyżka j.naturalnego i przyprawy.

Proszę o ocenę
Nie za późno ta kolacja? Zjadłam z czystego rozsądku, bo był to posiłek po ćwiczeniach (trening z Jilian M. 1 lvl).
Podbijam, proszę o ocene

Djapira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 15:59   #1877
honey92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez honey92 Pokaż wiadomość
Hej! Pierwszy raz piszę w tym wątku, do tej pory podpatrywałam tylko

Ostatnimi czasy wzięłam się za siebie, ale nie jestem pewna czy dobrze komponuje posiłki Mam wrażenie, że jest za dużo. Poza tym mam problemy z wypróżnianiem

Moje R, będę wdzięczna za ocenę

I: 3 łyżki płatków owsianych, szklanka mleka 2%, duży banan, garść orzechów (laskowe+włoskie), pasek gorzkiej czekolady, 3 suszone śliwki
II: serek wiejski(200g), kromka chleba razowego, kiełki, plaster szynki(z kurczaka?), pomidorki koktajlowe
III: makaron pełnoziarnisty, sos pomidorowy z mięsem mielonym, brukselka
IV: duże jabłko, jogurt naturalny, orzechy włoskie (wiem, że to nie pora na owoce, ale miałam ogromną ochotę na to jabłuszko)
V: omlet z 2 jajek, sardynki, kiełki, pomidorki koktajlowe

Do picia: woda, zielona herbata

Jeśli chodzi o ćwiczenia to dzisiaj był Killer(między I a II) i Skalpel(między IV a V) Chodakowskiej, ale z reguły jedno albo drugie (dzisiaj miałam czas i chęci)
Jeszcze raz proszę o ocenę

Moje R z wczoraj:
I: 3 łyżki płatków owsianych, szklanka mleka 2%, duży banan, garść orzechów włoskich i ziemnych, pasek gorzkiej czekolady
II: cała grahamka - 1. z twarogiem półtłustym i suszonymi pomidorami w oliwie 2. z twarogiem półtłustym, kiełkami rzodkiewki i papryką czerwoną
III: kapusta kiszona, mała biała kiełbaska, tost z żytniego chleba
IV: serek wiejski (200g) z pomidorem, oliwkami, szynką z kurczaka, tost z żytniego chleba
honey92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 16:05   #1878
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Podbijam, proszę o ocene R:

1.Śn(6:15): placek owsiany (5łyżek p.owsianych, 2 jajka)+jabłko, z cynamonem, smażone na odrobinie oleju kokosowego; ekstra
2.śn.(10:20): bułka ciemna z dynią, z masłem, roszponką i wędliną; oki
3. (14:00; jeszcze w prac): serek homogenizowany naturalny(150g)+ łyżka orzechów włoskich+5śliwek; ok
4.(17:30): mięso mielone (duszone na wodzie, z sosem pomidorowym i przyprawami)+ kilka ciemnych oliwek+ fasolka szparagowa(zielona i żółta); dodałabym węgle - ryż, ziemniaki
5.(21:00): ok.130g ugotowanego kurczaka, 4 małe pomidorki, duża garść roszponki, łyżka j.naturalnego i przyprawy.

Proszę o ocenę
Nie za późno ta kolacja? Zjadłam z czystego rozsądku, bo był to posiłek po ćwiczeniach (trening z Jilian M. 1 lvl).
oczywiście, że trzeba jeść po ćwiczeniach. A jeśli to ćwiczenia siłowe, to jakieś źródła węgli po nich też by się przydały. Nie bój się węgli złożonych.
Stary 2013-02-06, 16:10   #1879
suzuranka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez suzuranka Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze U ( z usilnymi staraniami przejścia na P ) :

I - 2 naleśniki ( na zimno ) z masłem orzechowym, startym jabłkiem, polane syropem klonowym; INKA z mlekiem
parę cukierków, jabłko, kawa z mlekiem
II - 2 opiekane kanapki z chleba pszennego z masłem, keczupem, żółtym serem, pomidorkami koktajlowymi, roszponką
III - kasza jaglana z warzywami ( ok. szklanki), jajecznica z 2 jaj na cebulce i kiełbasie, sałatka z sałaty lodowej z pekińską, pomidorków koktajlowych, cebuli, dressingu z ziołami/ surówka a'la kolesław( z białej kapusty, marchwi, chrzanu, jogurtu) - fura obu, zawsze pakuję mnóstwo jarzynki
2 kostki czeko mlecznej z ciasteczkami
IV - 2 trójkąty pizzy wege ( sos pomidorowy, groszek, kukurydza, brokuły, pieczarki, żółty ser) ze świeżą rukolą; zielona herbata

Proszę o ocenę i sugestie
Podbijam i proszę o ocenę

I'd rather hurt than feel nothing at all...

LC - Suzuranka
suzuranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 16:15   #1880
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez honey92 Pokaż wiadomość
Moje R, będę wdzięczna za ocenę

I: 3 łyżki płatków owsianych, szklanka mleka 2%, duży banan, garść orzechów (laskowe+włoskie), pasek gorzkiej czekolady, 3 suszone śliwki ok
II: serek wiejski(200g), kromka chleba razowego, kiełki, plaster szynki(z kurczaka?), pomidorki koktajlowe ok
III: makaron pełnoziarnisty, sos pomidorowy z mięsem mielonym, brukselka ok
IV: duże jabłko, jogurt naturalny, orzechy włoskie (wiem, że to nie pora na owoce, ale miałam ogromną ochotę na to jabłuszko)
V: omlet z 2 jajek, sardynki, kiełki, pomidorki koktajlowe

Do picia: woda, zielona herbata

Jeśli chodzi o ćwiczenia to dzisiaj był Killer(między I a II) i Skalpel(między IV a V) Chodakowskiej, ale z reguły jedno albo drugie (dzisiaj miałam czas i chęci)
ładnie

Moje R z wczoraj:
I: 3 łyżki płatków owsianych, szklanka mleka 2%, duży banan, garść orzechów włoskich i ziemnych, pasek gorzkiej czekolady ok
II: cała grahamka - 1. z twarogiem półtłustym i suszonymi pomidorami w oliwie 2. z twarogiem półtłustym, kiełkami rzodkiewki i papryką czerwoną ok
III: kapusta kiszona, mała biała kiełbaska, tost z żytniego chleba ta kiełbasa to taka sklepowa? jeśli tak, to lepiej wybrać czystą porcję mięsa bez ulepszaczy, upychaczy itd
IV: serek wiejski (200g) z pomidorem, oliwkami, szynką z kurczaka, tost z żytniego chleba
trochę mało, brakuje mi większego obiadu, przy takim zestawieniu posiłków brakuje jeszcze jednego
ocena wyżej

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

Cytat:
Napisane przez suzuranka Pokaż wiadomość
Podbijam i proszę o ocenę

I - 2 naleśniki ( na zimno ) z masłem orzechowym, startym jabłkiem, polane syropem klonowym; INKA z mlekiem
parę cukierków, jabłko, kawa z mlekiem jak masło sklepowe prażone, to zastąp zwykłym, surop klonowy to pewnie sam cukier, potem cukierki, jabłko - za dużo węgli prostych

II - 2 opiekane kanapki z chleba pszennego z masłem, keczupem, żółtym serem, pomidorkami koktajlowymi, roszponką tak sobie
III - kasza jaglana z warzywami ( ok. szklanki), jajecznica z 2 jaj na cebulce i kiełbasie, sałatka z sałaty lodowej z pekińską, pomidorków koktajlowych, cebuli, dressingu z ziołami/ surówka a'la kolesław( z białej kapusty, marchwi, chrzanu, jogurtu) - fura obu, zawsze pakuję mnóstwo jarzynki ok
2 kostki czeko mlecznej z ciasteczkami znowu niezbyt zdrowo
IV - 2 trójkąty pizzy wege ( sos pomidorowy, groszek, kukurydza, brokuły, pieczarki, żółty ser) ze świeżą rukolą; zielona herbata
P to nie opychanie się słodyczami, a dalej zdrowe jedzenie, tylko na dodatnim bilansie kalorycznym. Mało zdrowych konkretów, dużo kalorycznych zapychaczy
Stary 2013-02-06, 18:58   #1881
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

U:

woda z cytrynką i suszonymi owocami, małe jabłko
I. kakao naturalne z cukrem trzcinowym, cynamonem, chilli na mleku 3,2%, 2 kanapki z razowca żytniego z masłem, kapustą pekińską, serem Sokół, pomidor
kawa czarna, gorzka, parzona, kruche ciasteczko
II. plaster rolady z suszonymi owocami i kremem kasztanowym, mandarynka
III. prażuchy czyli pieczone ziemniaki, buraki, marchew itd z piersią z kurczaka całą w przyprawach, boczkiem i kiełbaską i sałatką : sałata lodowa, ogórek kiszony, cebulka, przyprawy i sos czosnkowy
IV. jogurt naturalny z imbirem i jagodami w syropie, klementynka
V. puszka szprotek w pomidorach, kromka razowego żytniego z masłem, krakowską suchą, sałatą i korniszony, marchewka surowa
pół pączka z marmoladą ;p

+ woda, pu-erh, herbata owocowa, mięta

---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
No brawo Tak jak pisałam możesz być wzorem dla innych. Jest smacznie, zdrowo. Jesz na luzie to na co masz ochotę i o to chodzi
Dziękuję na pomysł z kaszą wpadłam sama, nie wiedziałam co wyjdzie ale było pyszne ;p Inwencja twórcza mnie ponosi czasem ;p
A co do owocowych przetworów to rzeczywiście chyba jakaś blokada była, wiesz... tona cukru bla, bla, bla... Ale ten etap za mną na szczęście ;p Bo to pyszne jest.
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 19:56   #1882
gdusiaczek
Raczkowanie

Wiecie co?
Mimo, ze sa efekty i wszystko cacy to jednak dieta bardzo monotonna.. twarogi,owsianka,mieso, warzywa... brakuje wlasnie glupiego slodkiego jogurtu czy dzemu.

Stary 2013-02-06, 20:27   #1883
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Z uwagi na to, że wczoraj zjadłem jedynie śniadanie i 2 kostki czekolady, dzisiaj postanowiłem nadrobić,

oto moje dzisiejsze U:

PP: green power juice ( zmiksowane: pół brokuła, pół małej cukinii, pół ogórka, 2 obrane jabłka, sok z połowy limonki, pół avokado, 10 migdałów)

Ś: jajecznica z 3 jajek z makrelą, zielonym groszkiem, czerwoną cebulą, nasionami chia, rukolą i kolendrą, świeżo "wygnieciony" sok z całego granatu

IIŚ: kanapka (2 kromki żytniego razowca, 1 łyżka hummusu, pół grillowanej papryki, garść rzeżuchy, plaster mozzarelli, 2 plasterki pomidora, kilka liści szpinaku, plasterek wołowego pastrami), jogurt naturalny, zielona herbata

O:
I danie:
zupa miso ( wywar z włoszczyzny z zieloną pastą curry, pokroje w słupki papryka oraz por, glony wakame, świeża kolendra, szczypiorek, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, tarty imbir, garść sezamu i oczywiście łyżeczka jasnej pasty miso, kilka kropel sosu rybnego)

II danie: pierś kurczaka pieczona w rękawie, sałatka z grillowanej papryki i cukinii, soczewicy, suszonych pomidorów i cebuli, polana dresingiem z oliwy, rukola, czerwona herbata

P: banan, jabłko, zielona herbata

K: sałatka ( szpinak baby, ogórek, pomidor, czerwona cebula, blanszowany brokuł, tuńczyk, gotowany burak, orzechy włoskie, sos czosnkowy ze śmietany 12%, czosnku i pieprzu), czerwona herbata

+ woda, herbata z gynostemmy i jeszcze więcej pu-erh
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 20:31   #1884
Irish lady 28
Zadomowienie

r
  1. jajo na miękko, kromka orkisza z szynką, pomidorem, kiełkami
  2. jogurt naturalny + kromka jak wyżej
  3. pierś kurczaka smażona , z dodatkiem ostrej papryki, surówka z pekińskiej
  4. trochę tuńczyka w sosie własnym, kilka pomidorków koktajlowych

i jak?
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 20:35   #1885
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
r
  1. jajo na miękko, kromka orkisza z szynką, pomidorem, kiełkami
  2. jogurt naturalny + kromka jak wyżej
  3. pierś kurczaka smażona , z dodatkiem ostrej papryki, surówka z pekińskiej
  4. trochę tuńczyka w sosie własnym, kilka pomidorków koktajlowych

i jak?
Za mało. Chudniesz?
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 20:47   #1886
Irish lady 28
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
Za mało. Chudniesz?

mało , bo to Redukcja.

a ja właśnie tyję;((
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 20:49   #1887
akot80
Zadomowienie

Tyjesz, bo organizm się broni. Jesz za mało. Zdecydowanie za mało. Niedługo będziesz jeść jeszcze mniej i mniej i mniej.......

Ja na redukcji jadłam średnio 1700 kcal i byłam pełna. I schudłam 8 kg w 4 miesiące.
Stary 2013-02-06, 20:50   #1888
starss23
Raczkowanie

moje UTRZYMANKO!

ŚNIADANIE;owsianka-40g płatków owsianych, banan,pół jabłka,łyżka słonecznika, cynamon,pól szklanki mleka, kawa z mlekiem bez cukru, michałek cukierek
2ŚNIADANIE; 50 g sera białego półtłustego, jajo na twardo, pomidor, połówka jabłka;
OBIAD; kasza kuskus z ostrą paryką tak z 30 g(suchego produktu) warzywa duszone na łyzeczce oleju rzepakowego, maslanka pół kubka, lyżeczka ketchupu;
KOLACJO PODWIECZOREK- 2 dość duże pączki domowe z konfiturą różaną-jeszcze ciepłe, kawa z mała ilością mleka

Jak obliczałam to sporo kcal i węgli hm.... a Waszym zdaniem jak ????

wiecie mam problem..... obawiam się zwiększyć kalorie...żeby nie było jojo

dla jasności nie mam ed... tylko nie chcę zaprzepaścić moich starań.. bo odchudzałam się i w ogóle to zmieniłam nawyki tzn na zdrowe gazowanych i słodkich napojów nie piję już bardzo długa, nie jem smażonego, zero fast foodów i słonych przekąsek itp itd i wiecie co dobrze mi z tym nawet bardzo tylko grzeszę troszkę słodyczami ale od czasu do czasu

Edytowane przez starss23
Czas edycji: 2013-02-06 o 20:57
starss23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 20:50   #1889
Djapira
Zadomowienie

Cytat:
oczywiście, że trzeba jeść po ćwiczeniach. A jeśli to ćwiczenia siłowe, to jakieś źródła węgli po nich też by się przydały. Nie bój się węgli złożonych.
No właśnie się boje Do tej pory na wizażu królowała zasada o obcinaniu węgli. Jesteś pierwsza tutaj(wg.mnie), która się przeciwstawia tej teorii.

Cytat:
(...) nie od węgli się tyje, tak samo nie węgle są odpowiedzialne za brak chudnięcia
To ciekawe, mogłabyś rozwinąć? Albo podesłać jakąś lekture?

Djapira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 20:54   #1890
akot80
Zadomowienie

Cytat:
To ciekawe, mogłabyś rozwinąć? Albo podesłać jakąś lekture?
Ja też jestem ciekawa, bo ja właśnie schudłam obcinając węgle.

Cytat:
Napisane przez starss23 Pokaż wiadomość

Jak obliczałam to sporo kcal i węgli hm.... a Waszym zdaniem jak ????
A ile tych kalorii CI wyszło? Bo jak dla mnie to wcale nie tak dużo.

Edytowane przez akot80
Czas edycji: 2013-02-06 o 21:01
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości