Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-06, 21:05   #1891
starss23
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
Ja też jestem ciekawa, bo ja właśnie schudłam obcinając węgle.

A ile tych kalorii CI wyszło? Bo jak dla mnie to wcale nie tak dużo.
obliczałam na tabela kalorii pl i wyszło ponad 1700 a codziennie zjadałam mniej i właśnie myślę jak to zrobić,żeby teraz organizm przyzwyczaić do tych 1700 chociaż bez efektu jojo przepraszam,że tak truję ale wciąż się uczę
ps. dziękuję
starss23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 21:10   #1892
akot80
Zadomowienie

A ile masz wzrostu i ile ważysz? 1700 to wcale nie za dużo. Ja trzymam wagę na takiej ilości (1700-2000).
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 21:11   #1893
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez starss23 Pokaż wiadomość
moje UTRZYMANKO!

ŚNIADANIE;owsianka-40g płatków owsianych, banan,pół jabłka,łyżka słonecznika, cynamon,pól szklanki mleka, kawa z mlekiem bez cukru, michałek cukierek
2ŚNIADANIE; 50 g sera białego półtłustego, jajo na twardo, pomidor, połówka jabłka;
OBIAD; kasza kuskus z ostrą paryką tak z 30 g(suchego produktu) warzywa duszone na łyzeczce oleju rzepakowego, maslanka pół kubka, lyżeczka ketchupu;
KOLACJO PODWIECZOREK- 2 dość duże pączki domowe z konfiturą różaną-jeszcze ciepłe, kawa z mała ilością mleka

Jak obliczałam to sporo kcal i węgli hm.... a Waszym zdaniem jak ????

wiecie mam problem..... obawiam się zwiększyć kalorie...żeby nie było jojo
Fakt, strasznie dużo węgli. Kalorie możesz zwiększyć wprowadzając więcej chudego białka i zdrowych tłuszczy, a od tego na pewno nie utyjesz. Obetnij tylko ilość węglowodanów.

Cytat:
Ja też jestem ciekawa, bo ja właśnie schudłam obcinając węgle.
Ja chudnę na tej samej zasadzie, korzystając z zaleceń diety slow-carb. Przeczytałem też książkę Diane Kress, która również uważa, że główną przyczyną tycia jest niewłaściwy metabolizm węglowodanów. Że o dr Atkins-ie, lub diecie Dukan'a nie wsponę...
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 21:34   #1894
starss23
Raczkowanie

mam 165 cm i ok 51 kg wagi
Wiecie nie umiem obciąć węgli tzn są dni gdzie zjadam chleb razowy tak np 1 kromkę albo grahamkę... jak nie jadłam pieczywa, albo kaszy czy makaronu to chodziłam głodna a na jedzenie mięska codziennie nie moge sobie pozwolić.. więc czym mogę zastąpić te węgle???
Stary 2013-02-06, 21:40   #1895
akot80
Zadomowienie

Cytat:
mam 165 cm i ok 51 kg wagi
Wiecie nie umiem obciąć węgli tzn są dni gdzie zjadam chleb razowy tak np 1 kromkę albo grahamkę... jak nie jadłam pieczywa, albo kaszy czy makaronu to chodziłam głodna a na jedzenie mięska codziennie nie moge sobie pozwolić.. więc czym mogę zastąpić te węgle???
A ile węgli dziś wyszło. Ja nie widzę, żeby było aż tak dużo. Może ślepa jestem

W ogóle to chuda jesteś. Ja ważę 50 kg przy 158 cm i mówią na mnie chudzielec. Więc nawet jak przytyjesz ze 2 kg to będzie dobrze.
Stary 2013-02-06, 21:50   #1896
starss23
Raczkowanie

Cytat:
A ile węgli dziś wyszło. Ja nie widzę, żeby było aż tak dużo. Może ślepa jestem

W ogóle to chuda jesteś. Ja ważę 50 kg przy 158 cm i mówią na mnie chudzielec. Więc nawet jak przytyjesz ze 2 kg to będzie dobrze.

no nogi i ręcę mam szczuplutkie,mała pupe, ale dość obfity biust i zawsze jak przytyję to odkłada mi się w brzuszku -moja zmora-jak miałam 2 kg więcej to moj brzuch i boczki wydawały się większe niż biodra haha

węgli wyszło ok 238g, a białka 61g
jeju nie ogarniam tego już dawniej jadłam kromkę razowca na 2 śniadnie, albo grahamkę i na kolacje też i było ok....a teraz się pogubiłam
Stary 2013-02-06, 22:04   #1897
honey92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
ocena wyżej[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------
Dziękuję za ocenę
Wczoraj godzinowo nie było czasu na jeszcze jednej posiłek
A ta biała kiełbaska.. niestety sklepowa. Moja mama gotuje obiady i jestem skazana na to co akurat serwuje, ale walczę o zdrowe produkty dla mnie

Dzisiejsze R:
I: 4 łyżki płatów owsianych, szklanka mleka 2%, garść orzechów (włoskie+ziemne), duży banan
II: 2 kromi chleba żytniego - 1. twaróg półtłusty, kiełki rzokiewki, papryka 2. twaróg półtłusty, suszone pmidory w zalewie (pokochałam to połączenie, ale nie jestem pewna czy te pomidorki to zdrowe)
III: pół piersi kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej, gotowane brokuły, kasza jęczmienna (jakoś 1/3 woreczka, tyle zostało z innego obiadu)
IV: pół puszki tuńczyka z wody(ok. 80g), jajko na twardo, duży ogórek kiszony, trochę jogurtu bałkańskiego, kromka chleba żytniego(just fit z biedronki) z papryką

Znowu nie było czasu na V
Mam problem z II śniadaniem i podwieczorkiem, nie wiem co mogłabym zjeść. Na II męczę cały czas chleb, trochę nudno.

I jeszcze jedno: chleb na kolację jest ok?
honey92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 22:05   #1898
akot80
Zadomowienie

Cytat:

węgli wyszło ok 238g, a białka 61g
jeju nie ogarniam tego już dawniej jadłam kromkę razowca na 2 śniadnie, albo grahamkę i na kolacje też i było ok....a teraz się pogubiłam
No tak, troszkę za dużo węgli, a pewnie przez to za mało tłuszczu. Ale nie ma dramatu moim zdaniem. Ale fakt, dieta niskowęglowodanowa, a wysokotłuszczowa nie jest tania. Choć można jako tako jeść nie wydając fortuny. Ja w ogóle nie jem słodyczy, już wolę kupić pół kg schabu, niż pół kg cukierków czy innych słodyczy. Cena pewnie za kg podobna.
Stary 2013-02-06, 22:17   #1899
starss23
Raczkowanie

obliczyłam teraz zapotrzebowanie na węgle i wyszło mi, aby utrzymać wagę obecną;
w-250g
b-68g
t-60g
a kcal 1820
hm ale to jest skomplikowane

kalkulator z tej str; http://www.herk.pl/programy/zapotrzebowanie-kalorie.php

Też bym kupiła mięsko, ale mieszkam z babcią i to ona kupuje słodkości, a co do mięska to jest dziwnie nastawiona tzn 2 razy w tyg.. bo drogo itd tak była nauczona całe życie...próbuję to zmienić,ale bez skutku większego
Stary 2013-02-06, 22:20   #1900
akot80
Zadomowienie

Cytat:
obliczyłam teraz zapotrzebowanie na węgle i wyszło mi, aby utrzymać wagę obecną;
w-250g
b-68g
t-60g
a kcal 1820

Też bym kupiła mięsko, ale mieszkam z babcią i to ona kupuje słodkości, a co do mięska to jest dziwnie nastawiona tzn 2 razy w tyg.. bo drogo itd tak była nauczona całe życie...próbuję to zmienić,ale bez skutku większego
No tak, z babcią nie wygrasz A co do proporcji BTW to ja bym dała troszkę mniej węgli, a więcej tłuszczu.
Stary 2013-02-06, 22:24   #1901
Magdalena0603
Rozeznanie

Utrzymanko
  • jajecznica na maśle, z 3 jajek, ze szczypiorkiem, 2 kromki chleba jasnego z masłem, sałatą, salami, papryka czerwoną
  • serek wiejski , kilka garści orzechów laskowych
  • miska zupy szczawiowej, pałka kurczaka w biegu na zimno
  • mały naleśnik z farszem meksykańskim (pikantnie, z fasolą, mięsem mielonym,itd)
  • 1/2 makreli + ogórek zielony w plastrach , z chili

rzucicie okiem?
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 22:26   #1902
greeny666
Raczkowanie

Cytat:
w-250g
b-68g
t-60g
a kcal 1820

Kochana,nie popadaj w paranoję.Rózni ludzie rożnie funkcjonują na określonych dawkach węgli-kluczową sprawą jest z czego pochodzą(2 pączki to nie najlepsze źróódło-umówmy się tylko od czasu do czasu).
Mnie ta "antywęglowa"i modna obsesja doprowadziła(pośrednio)do pewnych paranoi,a potem okazało się, że podnosząc ich ilość mam o 100% więcej powera, więc luuuuuz W ogóle gdyby nie te pączki to malutko węgli by wyszlo jak na U
greeny666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 22:38   #1903
starss23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez greeny666 Pokaż wiadomość
Kochana,nie popadaj w paranoję.Rózni ludzie rożnie funkcjonują na określonych dawkach węgli-kluczową sprawą jest z czego pochodzą(2 pączki to nie najlepsze źróódło-umówmy się tylko od czasu do czasu).
Mnie ta "antywęglowa"i modna obsesja doprowadziła(pośrednio)do pewnych paranoi,a potem okazało się, że podnosząc ich ilość mam o 100% więcej powera, więc luuuuuz W ogóle gdyby nie te pączki to malutko węgli by wyszlo jak na U

z tymi pączkami to tak wyszło, bo babcia piekła bo to jej rytuał jak zbliża się tłusty czwartek
ogólnie ja nie jem pączków, drożdżowek,słodkich bułek, batoników itd. raz w tygodniu góra 2 zjem 2 krateczki czekolady, nie słodzę kawy, herbaty itp. Okazjonalnie tzn np na imieninach zjem kawałek ciasta domowego ale to rzadko dawniej miałam tak, że raczej nie tyłam od węgli tzn jadłam o wiele więcej pieczywa (pełnoziarnistego) i nawet troszke słodkości i było ok. Przytyłam po wakacjach ponieważ pozwoliłam sobie z %, codziennie było piwko,a nawet nie jedno i do tego sporo jedzonka i 4 kg mi wskoczyły. zrzuciłam je juz i chcę teraz wagę utrzymać i nie popadać w paranoję, bo widzę, że zaczynam chcę zdrowo i luźno jeść i żyć i tryskać energią

Bardzo dziękuję za radę

Edytowane przez starss23
Czas edycji: 2013-02-06 o 22:39
Stary 2013-02-06, 22:44   #1904
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
Utrzymanko
  • jajecznica na maśle, z 3 jajek, ze szczypiorkiem, 2 kromki chleba jasnego z masłem, sałatą, salami, papryka czerwoną
  • serek wiejski , kilka garści orzechów laskowych
  • miska zupy szczawiowej, pałka kurczaka w biegu na zimno
  • mały naleśnik z farszem meksykańskim (pikantnie, z fasolą, mięsem mielonym,itd)
  • 1/2 makreli + ogórek zielony w plastrach , z chili

rzucicie okiem?
Jak dla mnie kalorycznie ok, ale węgli za mało. Jak się czujesz? I troszkę za dużo orzechów.
Stary 2013-02-06, 22:45   #1905
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Ja w ogóle nie jem słodyczy, już wolę kupić pół kg schabu, niż pół kg cukierków czy innych słodyczy. Cena pewnie za kg podobna.
Otóż to! Ja zamiast kupować śmieci typu cukierki, chipsy, jakieś słodkie smarowidełka to wolę kupić ładny kawał łososia na obiad, lub ulubiony owoc. Wydaje się niemożliwe, ale jak podliczyć miesięczne wydatki na takie słodkie "przyjemności" to faktycznie zbiera się niezła sumka.

Cytat:
To powiedz babci, żeby Ci nie kupowała słodkości, a lepiej zainwestowała w swoje i Twoje zdrowie. Może da się przekonać do ryb? Białko to także jajka. Warto zamiast słodkości z płatkami na śniadanie, wybrać choćby 2 jajka na miękko + grahamka z twarogiem i pomidorem. Faktycznie gruba nie jesteś jak wynika z Twojej wagi, więc przynajmniej wybieraj te zdrowe węgle. Tłuszczyk na brzuchu mówisz? To m. in. efekt spożywania zbyt małej ilości białka...

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-02-06 o 22:47
Stary 2013-02-06, 22:49   #1906
Magdalena0603
Rozeznanie

Cytat:
Jak dla mnie kalorycznie ok, ale węgli za mało. Jak się czujesz? I troszkę za dużo orzechów.

orzechy jem 2-3 razy w miesiącu, akurat dzisiaj mnie wzięło
a czemu za mało węgli?
gdzie byś dodała/ i co?

p.s. czuję się ok....trochę gorączkuję, ale poza tym MAXIMUM
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 23:01   #1907
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
Otóż to! Ja zamiast kupować śmieci typu cukierki, chipsy, jakieś słodkie smarowidełka to wolę kupić ładny kawał łososia na obiad, lub ulubiony owoc. Wydaje się niemożliwe, ale jak podliczyć miesięczne wydatki na takie słodkie "przyjemności" to faktycznie zbiera się niezła sumka.
Ja na jedzenie nie wydaję dużo (tak mi się wydaje), a jemy 3-4 razy w tygodniu mięso, owoce codziennie, czekoladę gorzką codziennie, jajka co drugi dzień, ser żółty codziennie, więc chyba nie tak skromnie. Z tym, że właśnie nie wydaje kasy na "śmieci". Słodycze dla dziecka tylko zdobyczne i leżą w lódówce poza zasięgiem

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
orzechy jem 2-3 razy w miesiącu, akurat dzisiaj mnie wzięło
a czemu za mało węgli?
gdzie byś dodała/ i co?

p.s. czuję się ok....trochę gorączkuję, ale poza tym MAXIMUM
A, no to spoko jeśli chodzi o orzechy.

Mało węgli w 2, 3 i 5 posiłku. W sumie to tylko naleśnik i chleb co ma węgle. Reszta ma mało, ale jak póki co czujesz się dobrze, to jedz tak i obserwuj ciało i samopoczucie.

Edytowane przez akot80
Czas edycji: 2013-02-06 o 23:02
Stary 2013-02-06, 23:07   #1908
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Ja na jedzenie nie wydaję dużo (tak mi się wydaje), a jemy 3-4 razy w tygodniu mięso, owoce codziennie, czekoladę gorzką codziennie, jajka co drugi dzień. Z tym, że właśnie nie wydaje kasy na "śmieci". Słodycze dla dziecka tylko zdobyczne i leżą w lódówce poza zasięgiem
I o to chodzi! My też dużo nie wydajemy, a mamy 3 razy w tygodniu mięso, 3 razy ryby i jeden dzień bezmięsny (warzywa z jajkiem sadzonym, kotleciki z fasoli, ratatouille, itp), a warzywa pojawiają się praktycznie w każdym posiłku i to w dużej, a nie śladowej ilości. Wychodzę z założenia, że jeżeli niektórzy dziennie puszczają z dymem papierosowym ok 20zł + pieniądze na słodycze i inne przyjemności, to czemu ja nie mogę codziennie zjeść kilka rodzajów warzyw i owoców...
Stary 2013-02-06, 23:09   #1909
Ziggy_Stardust
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Symetria Pokaż wiadomość
R.
dodałam owoce do śniadania
i oliwę do obiadu i sałatki, bo do tej pory jej nie było, ale znowu nie wiem czy to dobrze bo podobno na R nie powinno się łaczyc wegli z tłuszczami

10.30 Śniadanie: owsianka (5łyzek - z 4 wychodzi mi mała i się nią nie najadam nigdy - płatków owsianych górskich, łyżka słonecznika, łyżka otrębów żytnich; 250ml mleka 1,5%
+ garść borówek ; zielona herbata
14. Obiad: pierś z indyka gotowana, pol woreczka kaszy jęczmiennej perłowej, gotowany brokuł (pol opakowania mrożonego) polane łyżką stołową oliwy z oliwek.
16. bieganie 40min
18. Podwieczorek: 3 kromki razowca z sałatką: tuńczyk w sosie własnym, duża ilość kapusty pekińskiej, cala czerwona papryka, połowa ogórka, natka pietruszki + mała łyżeczka oliwy z oliwek
20.30. ćwiczenia z EwaChodakowską (skalpel) 40 min
21.30 Kolacja: 150g twarogu półtłustego z pomidorem

2l wody niegazowanej
Moim zdaniem bardzo fajnie, sama mogłabym tak zjeść i byłabym zadowolona

Cytat:
Napisane przez honey92 Pokaż wiadomość
Jeszcze raz proszę o ocenę

Moje R z wczoraj:
I: 3 łyżki płatków owsianych, szklanka mleka 2%, duży banan, garść orzechów włoskich i ziemnych, pasek gorzkiej czekolady
II: cała grahamka - 1. z twarogiem półtłustym i suszonymi pomidorami w oliwie 2. z twarogiem półtłustym, kiełkami rzodkiewki i papryką czerwoną
III: kapusta kiszona, mała biała kiełbaska, tost z żytniego chleba
IV: serek wiejski (200g) z pomidorem, oliwkami, szynką z kurczaka, tost z żytniego chleba
Dla mnie spoko, chociaż nie jadłabym tej kiełbasy na Twoim miejscu. Ogólnie popieram

Teraz moja Rka - uprzedzam, wrócilam do domu o 18 i nie mialam możliwości zjedzenia normalnego obiadu.

I. 6:30 - jajecznica z 2 jajek na łyżeczce masła i podduszonej papryce + 2 kromki razowca z masłem i serem typu capri i pomidorem + kawa z mlekiem bez cukru
II. 10:30 - kanapka z 2 kromek razowca z masłem, plastrem wędzonego łososia i sera paprykowego (taki z biedry, wiem, nie zachwyca, ale miałam taką zachciankę) i z papryką
W ramach przekąski: 4 mandarynki
III. ok. 15:30 [nadal na mieście]: twarożek "domowy" z oliwkami plus bardzo smaczna grahamka
ok. 40 min. z Mel B (cardio burn, nogi, pośladki, rozciąganie)
IV. ok. 20 (wcześniej nie byłam głodna i nie miałam czasu): Homo naturalny z garścią orzechów włoskich, garścią migdałów, łyżeczką miodu i łyzką pestek, 2 marchewki
V. coś zjem przed snem, parę warzyw pewnie, kubek mleka

Wiem, ze trochę dziwnie, ale tak wyszło. Ujdzie?

Ziggy_Stardust jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 23:09   #1910
Symetria
Rozeznanie

Podbijam

Cytat:
Napisane przez Symetria Pokaż wiadomość
R.
dodałam owoce do śniadania
i oliwę do obiadu i sałatki, bo do tej pory jej nie było, ale znowu nie wiem czy to dobrze bo podobno na R nie powinno się łaczyc wegli z tłuszczami

Edytowane przez Symetria
Czas edycji: 2013-02-07 o 09:26
Symetria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 23:12   #1911
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
a warzywa pojawiają się praktycznie w każdym posiłku i to w dużej, a nie śladowej ilości.
No ja właśnie muszę w końcu wdrożyć plan więcej warzyw, bo zdecydowanie za mało ich u nas. A wtedy będzie jeszcze taniej.
Stary 2013-02-07, 08:30   #1912
paolineczka
Raczkowanie

Bardzo smacznie zajadacie! świetny jest ten wątek!

Wrzucam swój dzisiejszy,mam nadzieję,że poprawiony

R
Śniadanie: jajecznica z 2 jajek z cebulką, pół dużego pomidora, 2 kromki żytniego ze słonecznikiem (typu fitness-małe kromki), zielona herbata
IIŚniadanie: mała miseczka sałatki z makaronu brązowego,tuńczyka i czarnych oliwek, 2 mandarynki, czerwona herbata
Obiad: filet z indyka duszony z warzywami (brokuły,marchew,fasolka zielona,kukurydza,bruksel ka itp. - mieszanka włoska mrożonek), garść makaronu brązowego.
Przekąska: jogurt naturalny z pestkami dyni
Fitness 1h
Kolacja :
sałatka pikantna z makreli,ogórek kiszony.

I jak dzisiaj? Oczywiście woda mi cały czas towarzyszy

Pozdrawiam i miłego dniaaaa!!

1.01.13. -72 kg...
29.01.13 - 69 kg...
......
1.05.2013 60 kg!!!!

paolineczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 08:35   #1913
Delli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paolineczka Pokaż wiadomość
Bardzo smacznie zajadacie! świetny jest ten wątek!

Wrzucam swój dzisiejszy,mam nadzieję,że poprawiony

R
Śniadanie: jajecznica z 2 jajek z cebulką, pół dużego pomidora, 2 kromki żytniego ze słonecznikiem (typu fitness-małe kromki), zielona herbata
IIŚniadanie: mała miseczka sałatki z makaronu brązowego,tuńczyka i czarnych oliwek, 2 mandarynki, czerwona herbata
Obiad: filet z indyka duszony z warzywami (brokuły,marchew,fasolka zielona,kukurydza,bruksel ka itp. - mieszanka włoska mrożonek), garść makaronu brązowego.
Przekąska: jogurt naturalny z pestkami dyni
Fitness 1h
Kolacja :
sałatka pikantna z makreli,ogórek kiszony.

I jak dzisiaj? Oczywiście woda mi cały czas towarzyszy

Pozdrawiam i miłego dniaaaa!!
super eRka!
Stary 2013-02-07, 08:45   #1914
dance makabre
Wtajemniczenie

Zastanawia mnie fakt, że niektóre dziewczyny tutaj chudną, odstawiając po prostu napoje gazowane i słodycze... Ja nie pijam nic co ma w składzie cukier (nie przepadam po prostu), alkohol sporadycznie, ze słodyczy tylko gorzka czekolada i raz na 2-3 tygodnie ciasto, a utrzymuję wagę, czy wręcz tyję

Wczorajsze
I Owsianka budyniowa z suszonymi śliwkami, żurawiną i migdałami; kawa z mlekiem
II kanapka składana z razowca z pasztetem soczewicowo-dyniowym i papryką
III miska gęstej zupy jarzynowej + dolewka, mięso z 2 skrzydełek kurczaka gotowanych w wywarze
IV3 kostki gorzkiej czekolady, 2 mandarynki, kawa z mlekiem
V jajecznica z 2 jaj, kromka żytniego z masłem, ogórek kiszony i paski papryki

Do picia: zielona herbata, woda mineralna
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2013-02-07 o 08:47
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 09:14   #1915
mpati86
Zadomowienie

R:
1 h orbitrek
Ś: musli tradycyjne z mlekiem i wkrojonym bananem; kawa parzona z mlekiem
IIŚ: kanapka złożona z 2 kromek chleba żytniego 100% z masłem, sałatą lodową, mortadelą i rzodkiewką; kawa parzona z mlekiem
O: kasza gryczana z natką pietruszki; gulasz drobiowy duszony na oliwce z pieczarkami; 1 ogórek kiszony
P: 1 twarożek domowy z garścią orzechów włoskich; kawa parzona z mlekiem
basen 40 min- wolno żabką relaksacyjnie
K: 1 kawałek chleba zdrowie życia z masłem; rzodkiewką i solą; 1 pomidor; jajecznica z 2 jaj smażona na oliwce
30 min. ćwiczenia na macie

i jak???
Wczoraj powywalałam już niektóre niepotrzebne i przetworzone rzeczy, ale inne niestety czyszczę i je gdzieś upycham no bo w końcu szkoda i kasa....

a powiedzcie mi co myślicie o przyprawie knora złocistej do kurczaka- na opakowaniu w składzie jest napisane, że nie zawiera glutaminianu sodu, a w składzie są np: czosnek, kurkuma, gałka muszkatułowa itp.?

a z wędlin kupnych u rzeźnika co mogę na R? wiem, że lepiej upiec, ale mieszkam z mężem i jemy razem? co na temat szynek, krakowskiej suchej, wędlin z indyka; jałowcowej itp? a mogę raz plasterek salcesonu, metki lub pasztetowej, a i jeszcze o majonez pytanie- jednak do sałatki czy jajek chciałabym go trochę używać, czy może być jogomajo lub majonez light winiary lub helmans? a i co na temat puszek bonduel warzyw mi powiecie? a kawa inka z błonnikiem, kakao nesquik- do wywalenia pewnie? wiecie nie chcę popaść w jakiś obłęd? zdrowo, ale bez przesady a śmietanę zott jaką używać- czy mogę zaciągać sos mąką ze śmietaną czy mogą z jogurtem nat. XZora przepraszam, że zawracam tyłek, ale naprawdę chcę zdrowia, okresu, schudnięcia i ciąży?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 09:24   #1916
Symetria
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Zastanawia mnie fakt, że niektóre dziewczyny tutaj chudną, odstawiając po prostu napoje gazowane i słodycze... Ja nie pijam nic co ma w składzie cukier (nie przepadam po prostu), alkohol sporadycznie, ze słodyczy tylko gorzka czekolada i raz na 2-3 tygodnie ciasto, a utrzymuję wagę, czy wręcz tyję
Może to zależy od wprowadzonej/zwiększonej aktywności fizycznej?
Symetria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 09:50   #1917
Annie1441
Wtajemniczenie

ja ćwiczyłam dużo, jadłam dużo trzymałam 66-67, nie ćwiczę trzymam 69, a kiedyś jak zasuwałam codziennie ostro to trzymałam 55^^
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 10:03   #1918
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość

Wczorajsze
I Owsianka budyniowa z suszonymi śliwkami, żurawiną i migdałami; kawa z mlekiem sprawdź czy budyń i żurawina nie mają cukru? do tego jakiś twaróg/jajko by się przydało, bo białka mało
II kanapka składana z razowca z pasztetem soczewicowo-dyniowym i papryką ok
III miska gęstej zupy jarzynowej + dolewka, mięso z 2 skrzydełek kurczaka gotowanych w wywarze brak węgli spoza warzyw
IV3 kostki gorzkiej czekolady, 2 mandarynki, kawa z mlekiem na podwieczorek mało wartościowa dawka cukru
V jajecznica z 2 jaj, kromka żytniego z masłem, ogórek kiszony i paski papryki

Do picia: zielona herbata, woda mineralna
jesz malutko, może metabolizm Ci się spowolnił? ja bym wprowadziła trening siłowy (mięśnie spalają tłuszcz (tzn w efekcie, bo umięśnione ciało ma większe zapotrzebowanie)) i dodała więcej kalorii w postaci węgli złożonych - kasz, ryżu, ziemniaków oraz więcej białka (nie ma go w podwieczorku, w śniadaniu malutko)

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
a powiedzcie mi co myślicie o przyprawie knora złocistej do kurczaka- na opakowaniu w składzie jest napisane, że nie zawiera glutaminianu sodu, a w składzie są np: czosnek, kurkuma, gałka muszkatułowa itp.?
pati, myśl samodzielnie - skoro nie ma konserwantów, to ok

a z wędlin kupnych u rzeźnika co mogę na R?
ja nie wiem co jest w wędlinach kupnych u rzeźnika
wiem, że lepiej upiec, ale mieszkam z mężem i jemy razem? co na temat szynek, krakowskiej suchej, wędlin z indyka; jałowcowej itp? a mogę raz plasterek salcesonu, metki lub pasztetowej, a i jeszcze o majonez pytanie- jednak do sałatki czy jajek chciałabym go trochę używać, czy może być jogomajo lub majonez light winiary lub helmans?
winiary i helmans mają konserwanty, zazwyczaj produkty light zawierają więcej cukru niż normalne. Majonez kielecki nie ma konserwantów, ale dalej ma tłuszcze trans. Najlepiej majonez zrobić samemu.
a i co na temat puszek bonduel warzyw mi powiecie?
nie znam składu, sprawdź czy jest cukier
a kawa inka z błonnikiem, kakao nesquik- do wywalenia pewnie?
nesquik raczej na pewno ma cukier, więc do wywalenia
wiecie nie chcę popaść w jakiś obłęd? zdrowo, ale bez przesady a śmietanę zott jaką używać- czy mogę zaciągać sos mąką ze śmietaną czy mogą z jogurtem nat.
w rozsądnych ilościach możesz śmietanę i mąkę
xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 10:52   #1919
paolineczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Delli Pokaż wiadomość
super eRka!

Senkju Senkju

I nie ma mowy na jakiegoś pączka - gardzę tym "świętem"
haha, trzymam się i nawet mnie nie korci jakieś podjadanie,
wiecie...sama nie wiem skąd mam tyle motywacji w sobie

1.01.13. -72 kg...
29.01.13 - 69 kg...
......
1.05.2013 60 kg!!!!

paolineczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 11:51   #1920
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
jesz malutko, może metabolizm Ci się spowolnił? ja bym wprowadziła trening siłowy (mięśnie spalają tłuszcz (tzn w efekcie, bo umięśnione ciało ma większe zapotrzebowanie)) i dodała więcej kalorii w postaci węgli złożonych - kasz, ryżu, ziemniaków oraz więcej białka (nie ma go w podwieczorku, w śniadaniu malutko)

ale raz na jakiś czas majonez zapodam w niedużych ilościach, tak samo wędlinę z indyka lub piersi itp. ważne 90% pozostałości zdrowe. nie chciałabym popaść po prostu w paranoje, że pójdę gdzieś,a tam coś nie znanego pochodzenia i nie zjem nic mimo głodu itp.

tak samo jak akurat w wyjazd, cała paczka podjedzie do maka a ja co powiem- nie nie niech mi jelita marsza grają

albo tż zaprosi mnie na pizze raz, a ja powiem oj nie- i zonk
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości