Inżynieria środowiska...czy warto?? - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-12, 10:57   #361
viva91
na przekór do celu

Dot.: Inżynieria środowiska...czy warto??

Cytat:
Napisane przez kkkasiula9 Pokaż wiadomość
Jednak można zrobić tak jak Ty Viva mówisz zrobić inż na up a mgr na pwr czy tam innej politechnice. Specjalizacje też chyba można na mgr inną zrobić niż na inż wtedy będzie się chyba bardziej elastycznym. Widziałam też, że na up inż można mieć tylko z 1 specjalizacji dopiero na mgr ma kilka opcji. Wybór OŚ na pwr byłoby chyba gorsze niż IŚ na UP. Co z tego, że skończę dobrą uczelnie jak kierunek będzie już mniej fajny.
Osobiście też uważam, że lepiej zrobić ten sam kierunek na różnych uczelniach, niż dwa kierunki na tej samej uczelni Choćby UP było nie wiadomo jak złe to i tak będziesz mieć tam więcej z inżynierii środowiska niż na OŚ na PWr.
Stary 2012-09-12, 11:14   #362
kkkasiula9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Osobiście też uważam, że lepiej zrobić ten sam kierunek na różnych uczelniach, niż dwa kierunki na tej samej uczelni Choćby UP było nie wiadomo jak złe to i tak będziesz mieć tam więcej z inżynierii środowiska niż na OŚ na PWr.
Jednak z tego co się orientuję UP nie jest takie złe wychodzi mi na poziomie tych ekonomicznych i lepsze niż Rolniczy w Krakowie i w Lublinie przyrodniczy w rankingach wszystkich uczelni. W sumie nie wiem czy tak strasznie ważne są te uczelnie. Moja kuzynka skończyła w Krośnie i pracuje w zawodzie i wcale nie po znajomości tylko po prostu dostała staż wykazała się i dostała pracę. Czyli nie ma reguły.
kkkasiula9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 11:24   #363
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Jednak z tego co się orientuję UP nie jest takie złe wychodzi mi na poziomie tych ekonomicznych i lepsze niż Rolniczy w Krakowie i w Lublinie przyrodniczy w rankingach wszystkich uczelni. W sumie nie wiem czy tak strasznie ważne są te uczelnie. Moja kuzynka skończyła w Krośnie i pracuje w zawodzie i wcale nie po znajomości tylko po prostu dostała staż wykazała się i dostała pracę. Czyli nie ma reguły.
Nie chciałam nic pisać o randze UP Wroc, bo serio wyszłabym na chwalipiętę Ale faktycznie uczelnia nie jest wcale zła, ma osiągnięcia. Rankingi rankingami, bo czasami kryteria tworzenia takich rankingów są śmieszne, jednak UP Wroc to poważna uczelnia. Zresztą - to nie od uczelni zależy ile się nauczysz, a od samej Ciebie
Stary 2012-09-12, 12:17   #364
kkkasiula9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Nie chciałam nic pisać o randze UP Wroc, bo serio wyszłabym na chwalipiętę Ale faktycznie uczelnia nie jest wcale zła, ma osiągnięcia. Rankingi rankingami, bo czasami kryteria tworzenia takich rankingów są śmieszne, jednak UP Wroc to poważna uczelnia. Zresztą - to nie od uczelni zależy ile się nauczysz, a od samej Ciebie
Faktycznie czasem dziwne kryteria stawiają, ale ja chyba już jestem zdecydowana na up i będę studiować przynajmniej swoją IŚ, a powiedz mi jeszcze bo wysłałam dokumenty listem wartościowym i nie wiem jak mam się dowiedzieć czy one doszły, a chcę mieć pewność,a dzwoniłam do działu rekrutacji i w sumie oni mi powiedzieli, że nie mają już do tego wglądu żebym się skontaktowała z dziekanatem naszego wydziału, ale znalazłam tylko emaila i nie wiem czy ktoś tam mi odpisze
Stary 2012-09-12, 12:44   #365
Dorcia91
Zakorzenienie

Widzę że temat "wrze" i chodzi m.in o "moje" UPi moje IŚ
IŚ na UP jest nastawione przede wszystkim na melioracje wodne, regulację rzek i budownictwo wodnetak, budownictwo wodne, którego prawie w ogóle nie ma PWr(nie mają m.in takiego przedmiotu jak fundamentowanie który jest u nas zgrozą)bo oni są nastawieni ku wentylacjom, klimatyzacjom, wodociągom etc.. My o ile mamy wodociągi na miarę dobrym poziomie, to o wentylacji mamy kilka wyładów...
I to jest specyfika tego kierunku na różnych uczelniach, pod innym katem jest na polibudach a pod innym na uniwerkach...
Ja kiedy szłam na studia, chciałam się związać właśnie po kątem wodnym, jednak w trakcie trochę mi się pozmieniało i też chccę, jak viva na mgr iśc na polibudę...

Mój blog KLIK
Dorcia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 12:55   #366
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Faktycznie czasem dziwne kryteria stawiają, ale ja chyba już jestem zdecydowana na up i będę studiować przynajmniej swoją IŚ, a powiedz mi jeszcze bo wysłałam dokumenty listem wartościowym i nie wiem jak mam się dowiedzieć czy one doszły, a chcę mieć pewność,a dzwoniłam do działu rekrutacji i w sumie oni mi powiedzieli, że nie mają już do tego wglądu żebym się skontaktowała z dziekanatem naszego wydziału, ale znalazłam tylko emaila i nie wiem czy ktoś tam mi odpisze
Mnie na maila odpisują Nr telefonu do dziekanatu też powinien być na stronie wydziału.

Dorcia - chciałam Cię jakoś wezwać do tego wątku, bo o ile o uczelni coś mogę powiedzieć, to o IŚ tylko tyle, że opiera się na wodzie
Stary 2012-09-12, 13:49   #367
kkkasiula9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dorcia91 Pokaż wiadomość
Widzę że temat "wrze" i chodzi m.in o "moje" UPi moje IŚ
IŚ na UP jest nastawione przede wszystkim na melioracje wodne, regulację rzek i budownictwo wodnetak, budownictwo wodne, którego prawie w ogóle nie ma PWr(nie mają m.in takiego przedmiotu jak fundamentowanie który jest u nas zgrozą)bo oni są nastawieni ku wentylacjom, klimatyzacjom, wodociągom etc.. My o ile mamy wodociągi na miarę dobrym poziomie, to o wentylacji mamy kilka wyładów...
I to jest specyfika tego kierunku na różnych uczelniach, pod innym katem jest na polibudach a pod innym na uniwerkach...
Ja kiedy szłam na studia, chciałam się związać właśnie po kątem wodnym, jednak w trakcie trochę mi się pozmieniało i też chccę, jak viva na mgr iśc na polibudę...
nom na pwr ciekawe są właśnie te klimatyzacje i wentylacje i słyszałam, że jest po tym praca, ale nic nie zrobię wolę iś na up niż oś na pwr chyba lepszy wybór właśnie kurcze , a do dziekanatu napisałam teraz czekam na odp

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-12, 18:15   #368
mad86
Zakorzenienie

kkkasiula9 idź na IŚ i ewentualnie próbuj się przenieść. Chociaż w sumie to tez zależy co Cię interesuje. Z ISiami jest tak, że specjalizacje potrafią baaardzo się od siebie różnić.
Tak pobieżnie przeglądając plany... UP nastawia się na wodę, coś jest z sieci. Jeszcze zależy co się kryje pod nazwami przedmiotów i ile jest projektów. Na Pwr masz wszystko ogrzew, wentylację, wod-kany.
U mnie osoby, które przyszły z innych uczelni mają właśnie braki m.in. w ogrzewie i wentylacji i niektórzy tych braków nie nadrobią, bo u nas to było robione na inż. i np. woda nie ma chyba nic z wentylacji i ogrzewu na mgr ( nie chce mi się sprawdzać). Tak samo u nas było dużo z wymiany ciepła, więc na mgr często padał zwrot ' aa to już było na inż, więc idziemy dalej". Ogólnie rzecz biorąc mamy ludzi na COW, którzy nigdy nie robili projektu z wentylacji, ogrzewu czy kotłowni Prawda jest taka, że na mgr 1 semestr to powtórka z teorii, 2 to już jakieś projekciki, a 3 to pisanie pracy i prawie nie ma zajęć.
Stary 2012-09-12, 18:54   #369
Dorcia91
Zakorzenienie

cj
Cytat:
Napisane przez mad86 Pokaż wiadomość
kkkasiula9 idź na IŚ i ewentualnie próbuj się przenieść. Chociaż w sumie to tez zależy co Cię interesuje. Z ISiami jest tak, że specjalizacje potrafią baaardzo się od siebie różnić.
Tak pobieżnie przeglądając plany... UP nastawia się na wodę, coś jest z sieci. Jeszcze zależy co się kryje pod nazwami przedmiotów i ile jest projektów. Na Pwr masz wszystko ogrzew, wentylację, wod-kany.
U mnie osoby, które przyszły z innych uczelni mają właśnie braki m.in. w ogrzewie i wentylacji i niektórzy tych braków nie nadrobią, bo u nas to było robione na inż. i np. woda nie ma chyba nic z wentylacji i ogrzewu na mgr ( nie chce mi się sprawdzać). Tak samo u nas było dużo z wymiany ciepła, więc na mgr często padał zwrot ' aa to już było na inż, więc idziemy dalej". Ogólnie rzecz biorąc mamy ludzi na COW, którzy nigdy nie robili projektu z wentylacji, ogrzewu czy kotłowni Prawda jest taka, że na mgr 1 semestr to powtórka z teorii, 2 to już jakieś projekciki, a 3 to pisanie pracy i prawie nie ma zajęć.
Nie, z ogrzewnictwa i wentylacji mamy ledwie kilka wykładów
Ale to już jest sprawa studenta, który idąc na PWr własnie na tą specjalizacje której nie ma u nas na UP powinien nadrobić to....
Tu głównie woda a tu głównie wentylacje, ogrzwnictwo-kwestia wyboru...

Mój blog KLIK
Stary 2012-09-12, 22:33   #370
kkkasiula9
Raczkowanie

Cytat:
cj

Nie, z ogrzewnictwa i wentylacji mamy ledwie kilka wykładów
Ale to już jest sprawa studenta, który idąc na PWr własnie na tą specjalizacje której nie ma u nas na UP powinien nadrobić to....
Tu głównie woda a tu głównie wentylacje, ogrzwnictwo-kwestia wyboru...
To zostanę na up i zajmę się wodą i tak obawiam się czy sobie na tym poradzę
Stary 2012-09-12, 22:48   #371
zla panienka
Zadomowienie

przecież możesz po roku przenieść się na pwr jeśli zależy Ci na klimie itd.

sama mam koleżankę która trafiła specjalizację ze ścieków itp chociaż nie chciała, a potem polubiła zajęcia w laboratoriach, nie nastawiałabym się tak negatywnie będzie dobrze

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 08:22   #372
kkkasiula9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zla panienka Pokaż wiadomość
przecież możesz po roku przenieść się na pwr jeśli zależy Ci na klimie itd.

sama mam koleżankę która trafiła specjalizację ze ścieków itp chociaż nie chciała, a potem polubiła zajęcia w laboratoriach, nie nastawiałabym się tak negatywnie będzie dobrze
Dziękuję dziewczyny za pomoc jakoś to wszystko załatwię
Stary 2012-09-27, 19:53   #373
Ania18231
Raczkowanie

Czy studiuje ktoś IŚ na politechnice poznańskiej? )
Ania18231 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-28, 10:33   #374
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-20, 17:18   #375
Ania18231
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
chodzi mi o wykłady z Technologii Informacyjnej ( z Górką i Dymaczewskim). Jak wygląda zaliczenie? Bo na wykładzie pokazuje jak się projektuje w AutoCad, a nikt tego nie zapamięta nawet ) i jestem tego ciekawa )

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-07, 22:54   #376
Ania18231
Raczkowanie

I jak tam dziewczyny wrażenia po 2 miesiącach nowego roku?
Stary 2012-12-30, 19:43   #377
maddzia007
Zakorzenienie

U mnie bardzo pozytywnie studia dosyć wymagające (ale na pierwszych semestrach chyba wszędzie jest podobnie), ale jestem zadowolona
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-06, 11:04   #378
zielonolica
Przyczajenie

GG do zielonolica

Cześć
Jestem już praktycznie zdecydowana na inżynierię środowiska... Jednak zdecydowałam się trochę późno i nie zdaje na maturze fizyki. Zdaje "tylko" rozszerzoną biologię.
Teraz więc mam problem. Mieszkam w Szczecinie, ale na studia wolałabym się przenieść do Wrocławia, najlepiej na politechnikę, ale tam wymagają właśnie z dawania fizy.
Mam też dwie inne opcje - mogę próbować zdawać na up wroc... Ale dość sceptycznie podchodziłam do pomysłu zdawania kierunku technicznego na uniwersytecie, jednak teraz widzę Wasze opinie, że nie jest to takie złe rozwiązanie.
Ewentualnie (najmniej chętnie) mogę zostać w Szczecinie i studiować na ZUTcie. Jednak nie jest to chyba baardzo renomowana uczelnia i obawiam się, że z pracą może być łatwiej nawet po tym up.

Jak myślicie, co jest najlepszym wyjściem? Może przeczekać rok i starać się o polibudę wrocławską?
zielonolica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-06, 11:11   #379
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez zielonolica Pokaż wiadomość
Mam też dwie inne opcje - mogę próbować zdawać na up wroc... Ale dość sceptycznie podchodziłam do pomysłu zdawania kierunku technicznego na uniwersytecie, jednak teraz widzę Wasze opinie, że nie jest to takie złe rozwiązanie.
To, że uniwersytet, to nie znaczy, że koliduje to z kierunkami technicznymi, za granicą politechniki nazywają się uniwersytetami, tylko u nas jest rozgraniczenie nazw

Pytanie, czy odpowiada Ci specyfika tego kierunku na UP? Mianowicie, wszystko tam wiąże się z wodą. Dużo przedmiotów wodnych, instalacje wodne... Przejrzyj plan studiów.

Możesz też po semestrze próbować przenieść się na IŚ na PWr Jak z GP na informatykę się da (znam przypadek), to z IŚ na IŚ też powinno

A już na pewno o pracy nie decyduje uczelnia, jaką się skończyło
Stary 2013-02-06, 11:18   #380
zielonolica
Przyczajenie

GG do zielonolica

Przeglądałam już plany z obydwu uczelni, ale szczerze powiedziawszy ciężko stwierdzić, czy lubi się ostrygi czy ślimaki nie próbując ich wcześniej :P
Bardziej jednak chyba mi się podobają przedmioty na politechnice, wydają się ciekawsze.

A jakie warunki trzeba spełniać przy przenoszeniu się? Oni patrzą na aktualne oceny czy może na maturę?
Stary 2013-02-06, 11:22   #381
viva91
na przekór do celu

Cytat:
A jakie warunki trzeba spełniać przy przenoszeniu się? Oni patrzą na aktualne oceny czy może na maturę?
Tego nie wiem, bo o przeniesieniu kolegi dowiedziałam się po fakcie. Oceny miał różne, i 5, i 2 poprawione na 3.
Poleciłabym Ci napisać do odpowiednich osób na PWr z tym pytaniem, ale wiem, jak tam podchodzą do studentów, więc to może nie przynieśc efektów
Stary 2013-02-06, 11:38   #382
mad86
Zakorzenienie

różnica pomiędzy IS na politechnice a IS na uni jest kolosalna. To nie jest różnica tylko w nazwie uczelni. Dobrze się zastanów co chcesz robić. W planie UP nie widzę w ogóle instalacji wewnętrznych ( chyba, że kryją sie pod nazwą sieci i instalacje z oszołamiająca ilością 30h) Dopiero na jednej ze spacjalizacji mgr są instalacje sanitarne, również 30h
mad86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-06, 11:46   #383
viva91
na przekór do celu

Cytat:
różnica pomiędzy IS na politechnice a IS na uni jest kolosalna. To nie jest różnica tylko w nazwie uczelni. Dobrze się zastanów co chcesz robić. W planie UP nie widzę w ogóle instalacji wewnętrznych ( chyba, że kryją sie pod nazwą sieci i instalacje z oszołamiająca ilością 30h) Dopiero na jednej ze spacjalizacji mgr są instalacje sanitarne, również 30h
Bo tak jak pisałam, IŚ na UP Wroc jest specyficzna.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-06, 11:52   #384
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-06, 14:38   #385
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Cześć
Jestem już praktycznie zdecydowana na inżynierię środowiska... Jednak zdecydowałam się trochę późno i nie zdaje na maturze fizyki. Zdaje "tylko" rozszerzoną biologię.
Teraz więc mam problem. Mieszkam w Szczecinie, ale na studia wolałabym się przenieść do Wrocławia, najlepiej na politechnikę, ale tam wymagają właśnie z dawania fizy.
Ewentualnie (najmniej chętnie) mogę zostać w Szczecinie i studiować na ZUTcie. Jednak nie jest to chyba baardzo renomowana uczelnia i obawiam się, że z pracą może być łatwiej nawet po tym up.

Jak myślicie, co jest najlepszym wyjściem? Może przeczekać rok i starać się o polibudę wrocławską?
A nie myslalas o jeszcze innym miescie? W Gdańsku na pg można zdawac sama biologie(plus polski i angielski sie liczy, ale w baardzo malym stopniu )
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-06, 18:04   #386
Dorcia91
Zakorzenienie

Cytat:
Przeglądałam już plany z obydwu uczelni, ale szczerze powiedziawszy ciężko stwierdzić, czy lubi się ostrygi czy ślimaki nie próbując ich wcześniej :P
Bardziej jednak chyba mi się podobają przedmioty na politechnice, wydają się ciekawsze.

po pierwsze z tego co się orientuję, to moje UP nie bierze pod uwagę biologii na maturze, już nie....ale jeśli się mylę to mnie poprawcie, kiedy ja startowałam na 1 rok brali pod uwagę a rok później juz nie...
Cytat:
Viva91 ma rację mamy specjalizację specyficzną, na politechnice nie masz przedmiotu nawodnienia czy odwodnienia ale tak jak napisałaś nie mamy o szałamiającej ilości godzin instalacji wewnętrznych, choć w ogóle je mamy. UP a polibuda kształcą w zupełnie innym kierunku na IŚ, my jestesmy bardziej nastawieni na przyrodnicze wykorzystania, zagospodarowania wodą, wykorzystanie ścieków, choć mamy jeden przedmiot z którym politechnika ma do czynienia głównie na budownictwie, który jest typowo budowlany, i nie daje spać niejednemu studentowi.
Myślę że nie ma tu co porównywać jedną uczelnię a drugą bo choć ten sam kierunek to jedno skupia się głównie na problemach technicznych, a drugie na przyrodniczo-technicznych. Zależy od samej zainteresowanej w czym się bardziej odnajduje

Mój blog KLIK
Stary 2013-02-06, 18:15   #387
viva91
na przekór do celu

Cytat:
po pierwsze z tego co się orientuję, to moje UP nie bierze pod uwagę biologii na maturze, już nie....ale jeśli się mylę to mnie poprawcie, kiedy ja startowałam na 1 rok brali pod uwagę a rok później juz nie
faktycznie, już nie ma biologii.
http://www.rekrutacja.up.wroc.pl/stu...i_stopnia.html

(przy okazji jestem pod wrażeniem wyglądu strony rekrutacyjnej)
Stary 2013-02-06, 21:57   #388
maddzia007
Zakorzenienie

Dokładnie, dziewczyny mają rację , przemyśl sobie które specjalizacje bardziej Cię interesują ewentualnie zawsze możesz się przenieść na II stopień na inną uczelnie.
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-07, 09:46   #389
zielonolica
Przyczajenie

GG do zielonolica

Tak, wiem, że biologii nie biorą po uwagę, ale głównie mi odpowiada to, że zamiast fizy mogą liczyć matmę. Fizyki w ogóle nie wybrałam w deklaracji maturalnej, nie sądziłam, że mi będzie potrzebna (wybieranie kierunku, od którego tak wiele zależy, to jednak przekichana sprawa...).

Akurat u mnie wchodzą pod uwagę tylko Szczecin i Wrocław, z różnych względów. Dlatego też nie myślę o innych uczelniach.

Nie mniej jednak dziękuję Wam bardzo, dziewczyny, trochę rozwiałyście moje wątpliwości Chyba po prostu spróbuję na UP, a jeśli nie będzie mi odpowiadał profil tej uczelni (choć nie brzmi tak źle), to wtedy zastanowię się nad przeniesieniem.

Mam jeszcze jedno pytanie... Prześledziłam cały wątek i kilkakrotnie padło stwierdzenie, że po samych studiach nie wiele można robić i trzeba sobie zagwarantować jakieś uprawnienia... w jaki sposób? Poprzez jakieś kursy, staże?
Stary 2013-02-07, 09:53   #390
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanie... Prześledziłam cały wątek i kilkakrotnie padło stwierdzenie, że po samych studiach nie wiele można robić i trzeba sobie zagwarantować jakieś uprawnienia... w jaki sposób? Poprzez jakieś kursy, staże?
http://inz-srodowiska.blogspot.com/p...nzynieria.html

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości