|
|
#211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Związki partnerskie
Cytat:
![]() bo przecież nie skomentuję zachowań wielu "normalnych" polaków na pochodzie z okazji swięta niepodległości.bo przecież oni są normalni,im się należy ![]() ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- dzis nie,ale to z czasem
|
|
|
|
|
|
#212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie znam się..a skąd mozesz mieć takową wiedzę? A podejrzewam,że Twoja jest mniejsza od mojej,no ale pewnie wojuj wojuj. Pewnie w końcu trafisz na takiego przeciwnika,że ten Twój cięty język w końcu odpadnie ;]
|
|
|
|
#213 |
|
Konto usunięte
|
Nie, nie wiesz nic o tej ustawie. Nie wiesz czemu ma zostać wprowadzona - "po co robić problemy w urzędach" - żeby ułatwić życie wcale nie małej części społeczeństwa - obu orientacji.
|
|
|
|
|
#214 | |||
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904828 4]to ze ludzie w konkubinacie moga nie chciec zawrzec zwiazku malzenskiego tylko partnerski poniewaz chca byc sobie partnerami a nie ktos komus podwladnym. to ma to do tematu.[/QUOTE]
A gdzie niby w małżeństwie jest władca i sługa Jeśli ludzie się tak traktują to nie ma znaczenia czy są w konkubinacie, małżeństwie czy związku partnerskim.Myha, twój tż może być na porodówce, ba twój kolega może być jako osoba towarzysząca. Nie ma przeszkód (no dobra, są ale zależy to od placówki, odgórnego zakazu nie ma). Jestem przeciwna związkom partnerskim z jednym wyjątkiem. Niech sobie ci homoseksualiści mają jakiś twór, ale nie będący małżeństwem. Cytat:
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904868 5]jeszcze przytocze pewna troche chopra dla mnie sytuacje. jestem juz traktowana jako podczlowiek bedac z moim TZ. ostatnio chcialam z TZ zarezerwowac hotel i mimo ze to ja dzwonilam pan w recepcji poprosil o mojego meza czy ten ZGADZA sie na rezerwacje pokoju.[/QUOTE] O czym to niby świadczy? Że jeśli byś miała formalny związek partnerski to nikt by ci tak nie powiedział? A guzik kogo to obchodzi. W takiej sytuacji składa się skargę na personel hotelu i tyle. [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904923 2]moja smierc bedac w konkubinacie sprawia ze moj konkubent nie dziedziczy po mnie nic tylko moja rodzina. takie sa przepisy prawa spadkowego. co do szpitali i porodowek. mialam zlamana noge i 8 godzin bylam na ostrym dyzurze... wpuscic chcieli moja mame mojego TZ nie. czemu? bo nie jest z rodziny. i co z tego ze bedac pelnoletnia powiedzialam ze moze wejsc i ja sovbie tego zycze - nie i koniec. tylko rodzina moze do mnie wejsc. w przypadku moich dzieci jesli ojciec moich dzieci nie jest wpisany w papierek - pierwszymi osobami w kolejce do adopcji jest moja rodzina. to nie sa argumenty pozbawione logiki. przypominam ze mieszkamy w Polsce gdzie takie rzeczy sa na pozadku dziennym i nie raz sie z nimi spotkalam.[/QUOTE] Przy przyjęciu do szpitala (o ile jesteś przytomna) podpisujesz szereg papierów min upoważniasz osobę to informacji o twoim stanie. Ja upoważniłam tż, moja mama nie miała prawa się dowiedzieć o mnie mimo że jest z rodziny. Pilnuj praw, które masz Co do dziedziczenia zgadzam się. Ale jeśli macie dziecko to dziecko dziedziczy wszystko a konkubent jako jedyny prawny opiekun rozporządza majątkiem dziecka - więc nic nie stracicie. A dlaczego nie wpisujesz ojca do aktu urodzenia????????? to ty musisz zgłosić, idziecie razem do urzędu i załatwiacie. Można to załatwić PRZED porodem to jest tzw uznanie dziecka poczętego, wasze dowody osobiste, karta ciąży i opłata 5zł (pięć złotych), 30 min i gdyby coś się stało przy porodzie to dziecko ma ojca. ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#215 |
|
ma zielone pojęcie
|
[1=5e39f43c776cd63a5691dbe eeb4c12a7b21f7a21_63e1948 2c3766;39067565]Jest różnica między naruszaniem czyjegoś poczucia estetyki, a naruszaniem tzw. dobrych obyczajów.[/QUOTE]
A czy przypadkiem „dobre obyczaje” nie wynikają właśnie z poczucia estetyki pewnej grupy społeczeństwa?
|
|
#216 |
|
Konto usunięte
|
Tak swoją drogą, to faktycznie dziwne to jest, że piersi kobiece są traktowane inaczej niż naga męska klata - fcet bez koszulki na ulicy też mnie trochę krępuje, ale naga od pasa w górę kobieta zawstydziłaby mnie całkiem
Nie wiem czemu, przecież to faktycznie jeden pies.
|
|
|
|
|
#217 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A w jaki sposób czyjkolwiek ślub ma obrażać jakis ludzi, to nie mam bladego pojęcia, ale szczęka mi opadła jak to przeczytałam... |
|
|
|
|
|
#218 |
|
jestę wieszczę
|
A moje poczucie estetyki naruszają pseudokatolicy biorący ślub kościelny. I wszyscy pseudowiercy którejśtam religii. I co teraz? Wiem, że takich jak ja jest całkiem sporo.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#219 |
|
Raczkowanie
|
Nie mam nic przeciwko homoseksualistom. Związek partnerski, małżeństwo... Kwestia nazewnictwa.
Moje poczucie estetyki może urazić brzydka firanka albo syf w mieszkaniu, a nie związek dwojga zakochanych osób płci dowolnej. Poza tym wiele ludzi zapomina o tym, że "małżeństwo" to w Polsce konstytucyjnie "formalny związek kobiety i mężczyzny". Tak więc wszyscy drżący o tę kwestię mogą odetchnąć z ulgą
"Prawdziwy artysta nie posiada dumy. Widzi on, że sztuka nie ma granic, czuje, jak bardzo daleki jest od swego celu, i podczas gdy inni podziwiają go, on sam boleje nad tym, że nie dotarł jeszcze do tego punktu, który ukazuje mu się w oddali, jak światło słońca. "
Ludwig van Beethoven |
|
|
|
|
#220 |
|
Raczkowanie
|
Jedyną przyczyną, dla której homoseksualiści nie mogą brać ślubów kościelnych jest dosyć silne stanowisko kościoła w sprawie tej orientacji. I ja to szanuję- każda religia ma swoje zasady. Ok.
Ale z przyjemnością walczyłabym o śluby cywilne i wtedy pewnie moje stanowisko wobez związków partnerskich byłoby inne. Na razie jestem na tak właśnie dlatego, że pary homoseksualne nie są traktowane "poważnie", nie są traktowane jak pary heteroseksualne, nawet jeżeli mowa jest o związku wieloletnim. Nie mam bladego pojęcia, w jaki sposób czyjś ślub mógłby kogokolwiek ranić. Jeżeli wczoraj spałam z kobietą, to w jaki sposób to obraża kogoś, kto mnie nawet na oczy nie widział? Jeżeli kogoś kocham, szanuję, troszczę się o niego, ale o zgrozo, jest to osoba tej samej płci, to dlaczego mam mniej praw niż lejący żonę alkoholik tylko dlatego, bo to "mąż" i "żona"? Jestem również jak najbardziej za adopcją przez pary homoseksualne. Zarzuca się im często brak społecznej użyteczności, bo takie pary nie mogą mieć dzieci. Ależ mogą miec- in vitro czy adopcja daje im taką szansę. To my tej szansy im odmawiamy |
|
|
|
|
#221 |
|
Raczkowanie
|
Ja popieram związki partnerskie. Kiedyś oglądałam wywiad z parą która żyje na kocią łapę. On miał świetną pracę, ona również, zarabiali grubo powyżej średniej krajowej. Zaznaczali, że nie chcą żadnego ślubu tylko możliwość aby mogli po sobie dziedziczyć, w razie wypadku decydować o swojej połówce. Kobieta mówiła, że to iż jest oficjalnie samotną matką bardzo ułatwia jej życie i tak naprawdę cierpią na tym inni. Jej dziecko miało pierwszeństwo w przedszkolu bo niby wychowuje je sama (to nic że mieszkała z partnerem w super chacie), jej przyjaciółka która jest mężatką i ma 2 dzieci, po raz kolejny nie załapała się na wolne miejsce. Wymieniała jeszcze kilka aspektów, na które nasze państwo się samo się naraża.
Dla mnie chore jest to, że w PL nie rozmawia się na argumenty tylko "mi to nie potrzebne to niech tego nie wprowadzają", wszystko zamiata się pod dywan. Nie można dłużej udawać, że problem ten nie istnieje, bo dotyka on naprawdę wiele osób, nie tylko gejów. Zresztą nie rozumiem argumentacji jakoby to była przykrywka dla homoseksualistów... niektórzy wszędzie widzą tylko spiski i na siłę problemów. Znam osobiście jednego geja i mam nadzieję, że za jakiś czas będzie mógł zawrzeć taki związek. Skoro jego rodzina i najbliżsi to zaakceptowali to za przeproszeniem gadanie obcych ludzi jest w tym momencie nic nie warte. Stara panna która mówi o tym, że takie osoby i ich związki są jałowe powinna zniknąć z życia publicznego na zawsze.
|
|
#222 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
"E, panie, a po co to komu te związki partnerskie/aborcja/eutanazja/legalizacja marihuany/etc. Ja nie potrzebuję"
|
|
|
|
#223 | |
|
Buc
|
Cytat:
|
|
|
#224 |
|
Zakorzenienie
|
Szkoda że nikt nie potrafi czytać ze zrozumieniem tylko wyciąga z kontekstu dosłownie jedno słowo "pedofil" i to słowo tak wszystkich razi że nie widza żadnej innej mojej treści ale ok skoro macie takie a nie inne podejście to nie dziwię się że uważacie się za nie wiadomo jakie ofiary których nikt nie toleruje i które nie mają równych praw, no ale tak to już jest jak ktoś jest przewrażliwiony na swoim punkcie
|
|
#225 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#226 | |
|
sissy that walk
|
A Twoim zdaniem mają równe prawa?
|
|
|
|
#227 |
|
Zakorzenienie
|
Heh nie nie sądzę aby mieli równe prawa, ale ja np nie mam prawa do normalnej opieki medycznej puki nie zapłacę (a nawet jeżeli mam to nie jest ono egzekwowane)i co mam płakać i wyżywać się na innych z tego powodu, nie tylko chodzi mi o to że ludzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem i już mnie zirytowało że mimo tego iż dziesięć razy tłumaczyłam komuś swoją wypowiedz a i tak kolejnych dziesięć osób czepia się jednego słowa bo wygląda na to że nie wiadomo jaki kontekst zdania będzie to np jeżeli napiszę Pani Ania, suka, kot to ktoś posądzi mnie że panią Anię wyzywam od suk
|
|
#228 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#229 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystkie zmiany dokonywały się przy nieakceptowaniu tego przez część społeczeństwa i gdyby reformatorzy wiecznie się za siebie oglądali to dziś np. my jako kobiety, miałybyśmy jedno wielkie nic. A co do ANTERII....litości, pozwól że przytoczę Twoje posty bo chyba zamierzasz odwracać kota ogonem w nieskończoność i zapominasz już co pisałaś i robi się to śmieszne. Cytat:
![]() Cytat:
I owszem mozesz mieć własne zdanie, ale jak już się pisze na forum wiadomo, że będą z naszym świętym zdaniem dyskutować. Podawać argumenty kontrargumenty itd. Ty cały wątek argumentów nie masz, stąd Twoje zdanie jest mało istotne i niewiele wnosi do dyskusji. No bo jakie masz te argumenty np. przeciwko małżeństwom? Podaj jakieś, proszę, bo moim zdaniem pojawi się jedynie zaprzeczenie, nie bo nie i oczywiście wszystko to podszyte brakiem tolerancji. Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak już jedna koleżanka napisała wcześniej nie było do pomyślenia wcześniej aby osoby homoseksualne w ogóle istniały czasy się zmieniają i widzisz tak to teraz wygląda. A co by chcieli może dzieci rodzić? ja nie mam nic przeciwko parom homoseksualnym jak pisałam ale np nie zgadzam się że powinni oni dzieci wychowywać bo bądź co bądź moim zdaniem dziecko nie będzie miało w takim wychowaniu wzorca jednej z płci a do wychowania zdrowego psychicznie dziecka są potrzebni obydwoje rodzice. TO jest takie straszne dla mnie jak chcesz wiedzieć... A któraś z was podała jakiś konkretny argument, ja nie napisałam nigdzie że pedofil nie krzywdzi dzieci, wręcz przeciwnie, nie napisałam że pedofilia to taka sama choroba jak homoseksualizm czy nie wiem jak to napisać kobieta chcąca aborcji, to był przykład owszem trochę wzięty z kosmosu ale jednak, podaj mi konkretne źródła mówiące że naukowcy nie badają pedofili? Tak badają i starają się zrozumieć to zjawisko a tym samym tłumaczyć dewiacje którą powinno się eliminować całkowicie a nie wybielać...
|
|
|
#231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym powiedziałabym już dawno ,ze dla mnie zwiazek partnerski nie istnieje. Serio nie widzisz ile razy ktos przecietny ma partnera? Chcesz sie zwiazac to bierzesz ślub. Po co jeszcze dodatkowo kombinować ze zwiazkiem partnerskim? Jak dla mnie to bezsens, ale co człowiek to opinia.
|
|
|
|
#232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego argumentu ja uważam, że lepiej wychowane będzie dziecko w miłości przede wszystkim, otrzymanej czy to od dwóch mam, czy to od dwóch ojców, czy od pary mieszanej, ale ważne-żeby dom był domem pełnym miłości. I takie dzieci lepiej zostaną wychowane i przystosowane do życia niż dzieci z domów dziecka. A poza tym życie rodzinne to nie tylko mama i tata, czy też mama mama, tata tata, dziecko otrzymuje wzorce zachowań od różnych innych członków rodziny, dlatego z powodzeniem np. samotna mama może wychować swoje dziecko tak jak dwoje rodziców, jeżeli daje mu miłość i pokazuje wzorce męskie w osobie dziadka, wujka, przyjaciela domu, niekoniecznie ojca. Dlatego nie sądzę by, przy kontroli odpowiednich organów, kontroli również psychologicznej nad postępem wychowania, było to duże zagrożenie. Aczkolwiek z tego co się orientuję w PL związki partnerskie to nie z automatu adopcja. I tu akurat mimo tego co napisałam to dobrze. Bo tu ważne już jest że społeczeństwo w dużej części może takie dzieci szykanować i wtedy już dzieje się krzywda. Dlatego póki co lepiej żeby ludzie oswoili się najpierw z jednym, później można walczyć o kolejne, akurat w tej kwestii. Natomiast to, że coś tam wcześniej było nie do pomyślenia-dla mnie żaden argument. Wcześniej nie do pomyślenia było żeby kobiety miała prawa wyborcze. No i co w związku z tym? I na sam koniec dobrze, że w końcu przyznałaś że stawianie w jednym rzędzie homo i pedofili to przykład kosmiczny. A naukowcy pewnie badają i niech sobie badają, może znajdą na to skuteczny lek. Jednak na wyrost jest stawianie tego w jednym rzędzie, jakby pedofile mieli już walczyć o swoje jakieś prawa, tak jak homoseksualiści. Gdy tak zacznie się dziać, uwierz że oprócz nich samych i wariatów nikt nie byłby za i jeżeli w ogóle dojdzie do tego, że zaczną nawet mówić cokolwiek o swoich prawach głośniej nie anonimowo to czas mi chyba zejść z tego świata. Ale w ogóle nie ma to się nijak do tej dyskusji i nie rozumiem po co w ogóle ją w tym tonie zaczęłaś, to są bez sensu porównania już w ogóle mając na uwadze że homoseksualizm nie jest karalny a pedofilia tak co tworzy nam jasne granice w tej rozmowie. I homoseksualizm, to nie jest choroba
|
|
|
|
|
|
#233 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zgadzam się
"Prawdziwy artysta nie posiada dumy. Widzi on, że sztuka nie ma granic, czuje, jak bardzo daleki jest od swego celu, i podczas gdy inni podziwiają go, on sam boleje nad tym, że nie dotarł jeszcze do tego punktu, który ukazuje mu się w oddali, jak światło słońca. "
Ludwig van Beethoven Edytowane przez nadto_skomplikowana Czas edycji: 2013-02-07 o 12:05 |
||
|
|
|
|
#234 | |
|
Buc
|
Cytat:
poczkaj, poczkaj. ale przez dewiację to Ty masz na myśli homoseksualizm czy pedofilię?
|
|
|
#235 | |||||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Zachowania i związki homoseksualne były w niej obecne od zawsze. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A nie sądzisz, że to Ty powinnaś podać konkretne źródła mówiące, że badają? Wiarygodne źródła, razem z wynikami tych badań? I dlaczego zakładasz, że jeśli coś jest przedmiotem badań naukowych, to automatycznie staje się czymś, co kiedyś będzie uznane za normalne/nie krzywdzące/wymagające tolerancji?
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-02-07 o 12:17 |
|||||
|
|
|
|
#236 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
to była zdaje się, odpowiedź na moje pytanie o co chodziło jej w stwierdzeniu, że 'daj palec to będą chcieli całą rękę' ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#237 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Już teraz sobie w Holandii jest trzyosobowa partia PNVD, której sekretarz głoszi na przykład : "wiele dzieci cierpi, kiedy nie pozwala im się na stosunki seksualne, gdyż zaniedbanie potrzeb seksualnych również jest formą przemocy seksualnej. Nasze społeczeństwo powinno dać dzieciom swobodę seksualną, włączając w to fizyczną bliskość ze starszymi osobami, jeśli tylko same będą tego chciały." Cholera wie co będzie dalej. Wiecie, mnie nic nie dziwi w kwestii postępu, od momentu kiedy się dowiedziałam że w wielu krajach zoofilia jest legalna.
|
|
|
|
#238 | ||
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=ANTERIA;39093153]
Cytat:
, ale ten to prawdziwy hit ! A to, że w niektórych kręgach kulturowych homoseksualiści byli zmuszeni schodzić do podziemia ze strachu przed represjami i żyli gdzieś na obrzeżach społeczeństw, nie oznacza, że ich nie było i że nie było to zjawisko powszechnie znane. ![]() Cytat:
To zrozumiałe, że naukowcy prowadzą badania nad pedofilią, podobnie jak i nad światowym terroryzmem, ale to przecież nie oznacza otwarcia bram więzień dla tych przestępców ani preludium do gloryfikacji, czy choćby akceptacji negatywnych zjawisk społecznych. Jest jak najbardziej wskazane, aby poznać genezę danego zjawiska i znaleźć skuteczniejsze środki zaradcze. Warto badać obszar mózgu, który odpowiada za skłonności pedofilskie, bo to być może pozwoli znaleźć farmakologiczne albo chirurgiczne sposoby wyleczenia, a tym samym zwiększy bezpieczeństwo dzieci zagrożonych obecnie choćby przez recydywistów. Nie ma znaczenia, czy lekarze zakwalifikują pedofilię jako chorobę, dewiację czy orientację seksualną , bo nasze społeczeństwo nie przyklaśnie przez to radośnie związkom z małoletnimi i nie cofnie się do czasów średniowiecza (gdzie, to co dziś uznaje się za pedofilię, było normą a małżeństwa sakramentalne z dziećmi błogosławił Kościół-choćby przykład uznanej za św. Jadwigi, która została żoną księcia Henryka Brodatego w wieku 12 lat ) . Nawet jeśli wyniki badań przyniosą jakieś okoliczności łagodzące dla pedofili, to ze względu na wyższe dobro, czyli bezpieczeństwo małoletnich, pedofile będą nadal trzymani w odosobnieniu, poddawani terapii itp.Zresztą pomijając już wszystko inne, debata nad prawami homoseksualistów nie powinna być rozpatrywana w kontekście problemu pedofilii. Śmiem twierdzić, że walka z pedofilią stanowiłaby bardziej sensowny argument na rzecz zniesienia celibatu ksieży niż na rzecz dalszej zachowawczej polityki strusia wobec związków jednopłciowych.
Edytowane przez tacyta Czas edycji: 2013-02-07 o 13:44 |
||
|
|
|
|
#239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ps. nie mogę dotrzeć do takich danych ale wydaje mi się wciąż że kraje w których zoofilia jest dozwolona to zdecydowanie odsetek, jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. natomiast grupa 3 wariatów w holandii to na szczęście żadne wielkie halo, wariaci byli są i będą zawsze
|
|
|
|
|
|
#240 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
I podkreślam - tylko w przypadku tych, którzy bezpośrednio nie skrzywdzili. Dla tych drugich więzienie + terapia.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:00.

Jeśli ludzie się tak traktują to nie ma znaczenia czy są w konkubinacie, małżeństwie czy związku partnerskim.
Nie wiem czemu, przecież to faktycznie jeden pies.

Zachowania i związki homoseksualne były w niej obecne od zawsze.