|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Kochane głosujemy na kolejny tytuł zapraszam
|
|||
| Testować nerwy swojej mamy lubię, psocę, niszczę, krzyczę, rozrabiam i gubię. |
|
5 | 10,64% |
| Tu tupnę nóżką, tam krzyknę "nie", niech siwych włosów przybędzie mamie. |
|
1 | 2,13% |
| Daj mi, nie ciem i łaa łaa - krzyczy wciąż gromadka ta. |
|
1 | 2,13% |
| Niewinne oczka jak aniołek mam, ale prawdziwy hardcore wnet pokażę wam |
|
7 | 14,89% |
| Zdania układamy, co raz wiecej z rodzicami rozmawiamy. |
|
0 | 0% |
| My tu gadu-gadu, a dzieciaki dają w zabawach czadu. |
|
0 | 0% |
| Bunt dwulatka przyszedl wiosna i mamy minę "radosna" |
|
0 | 0% |
| Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy |
|
26 | 55,32% |
| Dzieci nasze już w domach znudzone, gdzie ta wiosna? , pytaja one |
|
1 | 2,13% |
| Rożki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
6 | 12,77% |
| Głosujący: 47. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2611 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011
Cytat:
![]() Szuka jej w nocy jak jej ucieknie w nogi, w butelce ma samą wodę. Martwi mnie jedynie to, że czasem się zapomni i zasypia ze smoczkiem z butli w buzi.Mówię aby wyciągnęła smoczka i dała butlę obok to tak robi,ale czasem się zapomni. Wymyślę coś z ta butlą na pewno. Jakoś ja ukryję w jakiś materiał pieluchę itp a potem butlę zabiorę i zamienię na to coś co stworze. Cytat:
Czy coś tam siedzi ?! Tak jak dziewczyny piszą, duża wietrzenia wtedy bakterie wszystkie sobie uciekają a nie siedzą z wami w pokoju. Cytat:
Idę robić oponki i obiad. Potem pączki zrobię. Wyszedł mi dziad (pryszcz) na środku nosa między oczami i wyglądam jak cyklop
|
|||
|
|
|
#2612 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011
Zaneta, u nas moze Karol nie ma potrzeby ssania jej, ale tuli ją jak miska.
Co do czynszu, moj brat kupił mieszkanie w Kaliszu, płaci 350 zł. Z tym że to kamieniaca, chociaz mieszkanie jest normalnie z ogrzewaniem. I praktycznie 100 metrów ma do ratusza. W samym centrum mieszka. Mieszkanie 2 pokojowe. Wydaje mi sie ze to nie dużo jak na tę lokalizacje. Kurcze dziewczyny mam problem rano złózka sie zwlec. chyba zacznę wstawac o 5-6. To coś sobie podgonie w domu. Bo jak wstaje o 7 to mam problem na 8 zążyć do przedszkola. A i Karol woła siku, co prawda nie zawsze Alee... Podbiega do kibelka i woła. Z tym że problem jest taki, że sika w momencie w którym to mówi. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2013-02-07 o 10:45 |
|
|
|
#2613 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hejeczka
![]() Wcinacie pączki? Ja nie lubię na szczęście Cytat:
Cytat:
My czynszu płacimy 800 zł za 80 m2. 3 pokoje mamy. W tym oczywiście nie ma prądu ![]() Cytat:
U nas to już 4 podwyżka od roku ![]() A noc u nas sama nie wiem, jak Bo niby Tymuś spał całą noc, od 21, ale obudził się bardzo wcześnie jak na siebie, bo o 7.30 (a normalnie o 9). A że ja położyłam się o 3, to się nie za bardzo wyspałam ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Jeszzce mi się przypomniało a propos nocnikowania. Tymusia jeszcze nie uczymy, ale zaczął sam z siebie mówić "kupka" tuż po tym, jak ją zrobić. Więc zaczyna mieć świadomość tego faktu ![]() A mój bratanek (rok i 4 miesiące) od jakiegoś czasu była sadzany na nocnik. O stałych porach się załatwiał i wtedy sadzali i "łapali" kupki. Na początku szło dobrze, bo nie miał świadomości tego. A teraz, jak już ma, to zaczął powstrzymywać i się zaparć nawykowych nabawił
|
|
#2614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do nocnikowania, to nic na siłę. Wiele dzieci sie oducza, ale są takie które niestety musza do tego same dorosnąć. Mój Bartek jak miał 2 lata, to latem tez chciałam go oduczyć, kombinowaliśmy itp itd, a on w koncu przestał sikać. Potrafił nie sikac przez 12 godzin a nawet dłużej. A takie dziecko sika średnio co godzinę. Dopiero najedlismy się strachu. Byliśmy u lekarza z nim wtedy, i gdyby przez następne 2 godziny nie zrobił to pogotowie. Trzeba było trzymac go nad miską z ciepłą woda. W koncu się udało. Odpusciłam całkowicie. Przyszedł czas to sam zaczął wołać. sikał do 2,5 roku w pieluche. A jak skonczył 3 to już w nocy był bez pampersa. Karola sadzam na kibelek na nakładkę, tak żeby wiedział że powinien tutaj, ale nic na siłę. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2013-02-07 o 11:17 |
|
|
|
|
#2615 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() -W góry -U nas też co roku podwyżka Cytat:
-Jeśli wyjedziemy w piątek to Karpacz a jeśli dopiero w sobotę to "tylko" Wisła - ja się zabieram za tego smoka i zabieram![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() U nas nocka nawet nawet, Domek wstał po 9. W nocy przyszedł do nas do łóżka wołając "tatuuu tatuu" przytulił się to Tżta i tak spali. Oczywiście rzucał się pół nocy ![]() Dzisiaj teście do nas przyjeżdżają, chyba muszę to gdzieś zapisać ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Kajool, zdrówka dla Was |
||||
|
|
|
#2616 |
|
Zakorzenienie
|
ja w czynszu też mam wodę i c.o. wliczone + wywóz śmieci
![]() mamy 3 pokoje, ale 64m2 dopłacamy za prąd i gaz popiszę konkretniej później bo dziewczyny w domu szaleju się chyba najadły Hania w domu i niby fajniej bo z Alą szaleje, ale aż za bardzo i w końcu na płaczu się skończy coś czuję
|
#2617 |
|
Wtajemniczenie
|
Z 2-3 dni nie pisałam i jakoś nie umiem się wbić.. nie wiem od czego zacząć ![]() My w Olsztynie za mieszkanie 46m2 płacimy czynszu 348zł za 2 os. + 14 zł za fundusz remontowy do tego dochodzi prąd i gaz.
|
#2618 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja sobie sama wczorajszego dnia zazdroszczę
![]() Żeby nie było tak pięknie to raz lub dwa do roku jestem u fryzjera. Co do nocnika to Radek za chiny nie siądzie teraz, pręży się, płacze. Nigdy go na siłę nie sadzałam, wcześniej pięknie się załatwiał a teraz zrobi kupe w pampersa obok nocnika ![]() Mówi wcześniej be be ale na nocnik nie siądzie. Będziemy próbować z nakładką za jakiś czas. Kulki zamówiłam już, u pierwszego lepszego sprzedawcy. Chciałam jeszcze kupić Radkowi jakąś skrzyneczkę z narzędziami. Myślałam o tej FP ale drogawa trochę. Możecie coś polecić? 83monia ma coś takiego Artur? |
|
|
|
#2619 |
|
Zakorzenienie
|
Lila a Ja bym kupiła zwykła skrzynkę i narzędzia osobno.
Moja dama woli takie rzeczy dla dorosłych niż dla dzieci, dostała komórkę z FP pod choinkę i wg ja nie rusza, woli moją starą,która nie ma karty ale się świeci. A takie fajne skrzynki małe są za grosze, a narzędzia na pewno można kupić osobno, choć moja teraz tak myślę, woli moje śrubokręty ![]() choć trzeba pilnować. |
|
|
|
#2620 |
|
Zadomowienie
|
Gratuluję sukcesów smoczkowych i butelkowych
![]() Zdrówka dla chorych! AgaG fajne to łóżko piętrowe. Widziałam podobne u znajomych i u nich dobrze się sprawdza Patryk też nie jest jeszcze przekonany do nocnika. Najbardziej go interesuje ta pozytywka od spodu i juz ją zdążył zepsuć Aczkolwiek jak zrobi kupę, to mówi, że ma "fu".Ostatnio własnie mama najechała na mnie, że powinnam go sadzać, bo kiedy go nauczę, że już ma półtora roku (dopiero?) ![]() Jedynie z czym przesadzam, to z ilością ciuchów dla Patryka, choć kupuję prawie wyłącznie w ciucholandach i na wagę (i wczoraj wypatrzyłam, że nawet ciuchy podrożały ). Za to dla siebie niewiele kupuję, więc bilans wyrównany.A pieluchy ostatnio kupowałam w promocji w biedronce (na otwarcie) i w rossmanie, kiedy było -20% i mam jeszcze ich trochę w zapasie... |
|
|
|
#2621 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwykłe dla dorosłych? |
|
|
|
|
#2622 |
|
Zakorzenienie
|
Idę po południu po antybiotk. nie mogę mówić pluje ropą z krwią.
Agata tez woła kupka jak zrobi siku/kupka. I dziś rano też woła kupka, więc pytam chcesz na nocnik? Ona ze tak i poszłam założyłam nakładkę na sedes i po 5 minutach zrobia. Ale kurcze widziałam, że się boi jak robi. No ale zaglądnęłyśmy, zrobiłyśmy papa i Agatka spuściła wodę (uwielbia to robić). Chciałabym ją od razu na nakładkę nauczy, bo mycie nocnika po kupie to jakiś koszmar
|
|
|
|
#2623 | ||
|
Zadomowienie
|
Bry Kuny
no to proszę bardzo słodki berbeć Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to http://allegro.pl/narzedzia-w-skrzyn...933976018.html wyglada super ikea tez ma http://allegro.pl/ikea-duktig-skrzyn...953653303.html z wiertarka http://allegro.pl/klein-8416-skrzynk...995081457.html - bardzo fajny zestaw |
|
|
|
|
#2625 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Szkoda, że w tym zestawie są same narzędzie, w tych pozostałych są śrubki, wkręty. http://allegro.pl/narzedzia-w-skrzyn...933976018.html |
||
|
|
|
#2626 |
|
Zakorzenienie
|
mamad, mnie ogólnie irytuje podejscie innych mam, nie tylko w wieku mojej mamy, ale i moim odnośnie sikania po ponad 1,5 roku.
Często słyszałam jak Bartek miał ponad 2 lata, i jeszcze nosił pampersa że to wstyd, żeby takiego dziecka jeszcze nie oduczyc. Ze ich miało nie wiele ponad rok, albo półtora roku i przestało sikac w pampersa. Ze mogłabym na tym zaoszczędzić. Irytuje mnie bardzo takie podejscie. Wiem że pampersy nie sa najtansze, ale na Boga ile tez miesiecznie wydam na nie? 70 zł? To nie jest jakiś majatek. wiadomo, lepiej mieć niz nie mieć. Ale dziecko ma swoje prawa, i decydując się na nie liczyłam się z kupnem pieluch. Poza tym, tak jak pisałam wcześniej. Kazde dziecko jest inne. I nie można od niego wymagać tego żeby zaczęło sikać na nocnik jezeli nie ma wykształconego odruchu trzymania moczu. I nie jest gotowe psychicznie. |
|
|
|
#2627 |
|
Zakorzenienie
|
A może coś takiego?
http://allegro.pl/super-duzy-warszta...988061743.html co myślicie? |
|
|
|
#2628 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam jeden argument jak mi ktoś mówi, że na tym czy tamtym zaoszczędzę: to moje pieniądze i robię z nimi co chcę, oszczędzać nie muszę bo mnie stać
![]() na głupie teksty mam głupie odzywki. ja nikomu w portfel nie zaglądam i nie rozliczam co kto na co ile wydaje i nie mówię nikomu na co ma oszczędzać. inna sprawa kiedyś mi znajomy mówi, że jego dziecko z wieku 1 roku wołało już siku i nie nosiło pieluch wierzyć mi się nie chce, ale niech mu będzie natomiast moje młodsze dziecko w wieku 1 roku nauczyło się dopiero stawać na nogi (dokładnie w 1 urodziny) a starsze zaczęło łapać o co chodzi z sikaniem tuż po 2 urodzinach jak ktoś ma takie dziecko,że mu pieluchy po roczku nie są potrzebne to tylko się cieszyć tylko po co porównywać do innych dzieci - słynny wyścig :/
|
#2629 |
|
Zakorzenienie
|
Z sikaniem poczekam do wiosny, jak bedzie w majtkach latał to się może nauczy
![]() ale kupę już mógłby na nocnik robić Szkoda, że przestał |
|
|
|
#2630 |
|
Zakorzenienie
|
Gomra dzieci teściów nie miały pieluch jak miały 8 mż
Zawsze to powtarzają, że Agate trzeba wysadzać. Jak będzie ciepło to puszczę Agatkę w samych majteczkach i zobaczymy czy załapie. Na razie co jakiś czas pytam czy chce na nocnik (jak wysyła sygnały) na zasadzie "Drogie dziecko ten oto przyrząd jest alternatywą dla pieluchy) |
|
|
|
#2631 |
|
Zakorzenienie
|
Te "złote rady" są najlepsze. Ja np jak Radzio miał niewiele ponad rok to usłyszałam, że powinien! już mówić.
Sąsiadki był niepocieszone i wręcz wystraszone, ze nie mówi jeszcze. Ich dzieci już dawno mówiły ![]() Pewnie powinnam z nim pójść do lekarza.... |
|
|
|
#2632 |
|
Zakorzenienie
|
Lili takie dla dzieci, pewnie gdzieś jakieś zestawy będą np. w Auchan,albo dla dorosłych małe śrubokręty, tylko tak jak pisałam musisz wtedy go pilnować. Moja to nawet bierze długopis i udaje że coś reperuje
no i jak wyczai moją skrzynkę z narzędziami to też się bawi.Zrobiłam pączki i oponki ![]() Zjadłam chyba z 5 oponek i 1 pączka. Dobrze, że najadłam się oczami
|
|
|
|
#2633 | |
|
Zakorzenienie
|
To też nawet fajne i niedrogie:
http://allegro.pl/skrzynka-kuferek-z...992171995.html ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Na to się napaliłam: http://allegro.pl/super-duzy-warszta...988061743.html |
|
|
|
|
#2634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wymagają od 1,5 rocznego dziecka buk wie czego, aż człowiek się zaczyna zastanawiać czy czegoś nie zaniedbał, czy wszystko gra? I najlepsza jest moja koleżanka, która sadzała na nocnik już 6 mczne dziecko! i radość bo nasikał. Szlak mnie trafia, na każdym kroku tylko porównywanie. Tu u sąsiadów jest chłopczyk z marca i też patrzą na nas z ukosa że sara jakaś niedorozwinęta, bo przecież nosi pieluchę i nie gada.
|
|
#2635 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://allegro.pl/skrzynka-kuferek-z...992171995.html - mam nadzieje ze bedzie ok, ale u nas z takiego zestawu złaziła farba, po uderzeniach na mlotku byly wklesle dziury, mlotek sie rozpadl a srubokret złamał. wole jednak taki ciezszy plastik. |
|
|
|
|
#2636 |
|
Zakorzenienie
|
Kary za uchylanie się od szczepień http://dziecisawazne.pl/kara-za-uchy...d-szczepienia/
U nas Ala znowu chora
Edytowane przez brunetka2000 Czas edycji: 2013-02-07 o 13:55 |
|
|
|
#2637 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2638 |
|
Zakorzenienie
|
moj Igor tez ma znowu gorączkę od rana...
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#2639 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2640 |
|
Zakorzenienie
|
Lili
![]() Wyobraź sobie dziecko nie długo po Komuni w ciązy. Swoją drogą, nie rozumie jak mozna pozwolic dziecko 8 letniemu, bo prawdopodobie wtedy zaszła w ciąze, pozwolić na spotykanie się z prawie dorosłym chłopakiem, i na współzycie. Bardzo szybko osiągnęła płodność. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:20.

zapraszam

do tej pory nie moge to pojac. U nas np podwyzszyli o 7 zl na kwartal za wywoz smieci - no to rozumiem, ale u ciebie z czego taka roznica wynika?
Bo niby Tymuś spał całą noc, od 21, ale obudził się bardzo wcześnie jak na siebie, bo o 7.30 (a normalnie o 9). A że ja położyłam się o 3, to się nie za bardzo wyspałam 

Gdzie się wybieracie? 

). Za to dla siebie niewiele kupuję, więc bilans wyrównany.