Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 :) - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-07, 14:15   #2371
201704210903
Konto usunięte

Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 :)

Cytat:
Napisane przez rubinka25 Pokaż wiadomość
Mnie wczoraj pół dnia głowa bolała. Siedziałam cały czas z chłodnym okładem na głowie i dopiero po wieczornym prysznicu trochę mi przeszło. Masakra.

A dziś od rana ból w kolanie. Nie wiem skąd. Ledwo z łóżka wstałam. Każdy krok = ból. No a posmarować żelem rozgrzewającym nie można... Całe szczęście po jakimś czasie "kuśtykania" ból trochę zmalał i teraz już prawie nie boli. To pewnie przez to L4. Tak się rozleniwiłam, że niekiedy cały dzień na zewnątrz nie wychodzę... A wcześniej cały dzień byłam w biegu.

Przed chwilą zjadłam pierwszego dziś pączka i walczę z sobą, żeby się nie rzucić na następnego.
miałam to samo na L4 - po 2 tyg leżenia trochę pochodziłam i kolano mnie bolało, tak ze az kulałam, ale codziennie troszkę chodziłam i pzreszło po jakiś 3 dniach
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 14:22   #2372
Ninquelote
Wtajemniczenie

Susanna ty też tutaj?
Jechałam dzisiaj do pracy zamiast 40 min 2,5 godziny. I przewróciłam się.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 14:42   #2373
ewacia85
Wtajemniczenie

jakie wy skromne jesteście:P ja to dzis zaszalałam wsatłam z bólem brzucha i zanim wyszłam do pracy to odwiedziłam kibelek 6 razy....brzuch mi zmalał o 80% ...więc zaszalałam w pracy zjadłam 4 pączki. Mamy taką jedna emerytke która co rok piecze pączki dla wszystkich pracowników a sa naprawde pyszne nie takie sztuczne (sklepowe) tylko po prostu niebo w gębie a tu jeszcze w domku na mnie patrzą
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 14:43   #2374
__Paulinka__
Zakorzenienie

A ja dopiero się zabieram za robienie pączow ciekawe czy mi wyjdą, bo pierwszy raz robię

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
musze wam ten kawal wkleic

Autobus, pełen tłok ludzi (godzina 16, każdy wraca z roboty), jednym z pasażerów zajmujących miejsce siedzące jest czarnoskóry mężczyzna, wiek nieznany. Autobus staje na przystanku, wsiada kobieta w ciąży (zaawansowanej) z zakupami i jakaś babcia (i inne osoby). Murzyn widząc kobietę w ciąży wstaje i mówi do niej: "Proszę sobie usiąść" i grzecznie się odsuwa, podaje dłoń żeby się go złapała - autobus już rusza. Babcia widząc zwalniane miejsce, odpycha kobietę brzemienną i pędem wskakuje na krzesełko, zajmuje je i siedzi w niebo wzięta. Czarnoskóry powiedział jej ładnie: "przepraszam, ale ustąpiłem miejsca tej kobiecie, bo jest w ciąży i wygląda na zmęczoną, chyba niestanie się pani nic, jeśli postoi pani trochę a da usiąść tej pani." Na co babcia odpowiada:

"Nie wiem z jakiego plemienia pan jest, ale tutaj,w tym cywilizowanym kraju ustępuje się miejsca starym, schorowanym kobietom, a nie młodym, zdrowym."
No niestety miała pecha, bo czarny najwidoczniej się mocno zirytował przytykiem rasistowskim więc ładnie i dosadnie odpowiedział starszej pani:
"Nie wiem, z jakiej wioski pani jest, ale w mojej to takie stare i zgryźliwe ☠☠☠☠y zjada się na kolację"
nie pisz takich kawałów bo przyspieszysz nam poród
__Paulinka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 14:46   #2375
badzia987
Wtajemniczenie

Hej, hej

Smacznego, smacznego

Ja już po 2, i jeszcze kilka czeka.
Uwaga- mi wczoraj w nocy i dzisiaj rano było niedobrze-a już myślałam, że coś mnie omija. Nie wyobrażam sobie jeździć do pracy przy takim samopoczuciu.

Dziewczyny- jak wizyty u gina? Wiem, że któraś miała dzisiaj być.

Małgosia 06.10.2013 r.
badzia987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 14:49   #2376
kkkasikkk
Rozeznanie

GG do kkkasikkk

Cześć dziewczyny,
Mogę do Was dołączyć??
OM była 4.01.2013. Tp pewnie koło 10-12 października.
Mam 14,5 miesięczną prześliczna i przekochaną córeczkę Martynkę. Bardzo długo się o nią staraliśmy, w końcu trzeba było sztucznie wywoływać owulację, pregnyl i połowa ciąży na podtrzymaniu. Miałam cc, więc po porodzie lekarz zaproponował mi tabsy Azalia, były ok, ale po 10 miesiącu zaczęłam plamić prawie non stop i w listopadzie je odstawiłam. Nie zabezpieczaliśmy się z tz, bo po Martynce liczyliśmy, że znowu będą badania, hormony itd. A tu 2 dni temu 2 kreski, bo czułam się strasznie, mdłości, zmęczenie i sennośc, więc coś czułam, że w ciąży jestem. Chociaż w sobotę byłam na imprezie i spałam tylko 3 godziny. TŻ mój stan cały czas zwalał właśnie na to babskie wyjście.
Dodam, że nadal karmię piersią i zobaczymy jak długo gin. pozwoli mi karmić. Niestety Martynka to alergik z azs, więc mam zalecone karmić do 2 lat
Postaram się być na bierząco Choć w pracy mnóśtwo roboty, a po pracy mój aniołek nie pozwala mamie siadać do komputera

http://babystrology.com/tickers/baby...11&babycount=1

kkkasikkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 14:53   #2377
rubinka25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
miałam to samo na L4 - po 2 tyg leżenia trochę pochodziłam i kolano mnie bolało, tak ze az kulałam, ale codziennie troszkę chodziłam i pzreszło po jakiś 3 dniach
Ja się przeszłam do cukierni po pączki i na razie przeszło. Ale obawiam się, że wieczorem ból może znowu wrócić jak legnę na kanapie...

W międzyczasie zaszłam też do E Leclerc i kupiłam dwa komplety pięknych skarpetek dla dzidzi. Nie mogłam się powstrzymać.: love:
Jedna para niebieska z napisami na jednej 50% MUM a na drugiej 50% DAD (były jeszcze różowe ale jak niebieski można ubrać i chłopcu i dziewczynce tak z różem może być problem) .
Druga para szara z napisami na obu I <3 DAD Nie wiem czemu wybrałam DAD a nie MUM, bo też były ale białe. Jakoś te bardziej mi się spodobały. Zobaczymy co powie tatuś jak wróci z pracy.

01.02.2016
Leoś
rubinka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 14:54   #2378
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez __Paulinka__ Pokaż wiadomość
A ja dopiero się zabieram za robienie pączow ciekawe czy mi wyjdą, bo pierwszy raz robię

nie pisz takich kawałów bo przyspieszysz nam poród
bedziecie musialy sie przyzwyczaic i trzymac zwieracze i inne otwory w szachu a wiec: cwiczymy miesnie kegla z monia i jej głupotami ktore pisze

a co do bolacych kolan czy pozniej nadgarstkow - to ta relaksatyna co rozluznia spojenie lonowe, rozluznia tez inne stawy...

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 15:02   #2379
Diorisha
Zakorzenienie

Cytat:
musze wam ten kawal wkleic

Autobus, pełen tłok ludzi (godzina 16, każdy wraca z roboty), jednym z pasażerów zajmujących miejsce siedzące jest czarnoskóry mężczyzna, wiek nieznany. Autobus staje na przystanku, wsiada kobieta w ciąży (zaawansowanej) z zakupami i jakaś babcia (i inne osoby). Murzyn widząc kobietę w ciąży wstaje i mówi do niej: "Proszę sobie usiąść" i grzecznie się odsuwa, podaje dłoń żeby się go złapała - autobus już rusza. Babcia widząc zwalniane miejsce, odpycha kobietę brzemienną i pędem wskakuje na krzesełko, zajmuje je i siedzi w niebo wzięta. Czarnoskóry powiedział jej ładnie: "przepraszam, ale ustąpiłem miejsca tej kobiecie, bo jest w ciąży i wygląda na zmęczoną, chyba niestanie się pani nic, jeśli postoi pani trochę a da usiąść tej pani." Na co babcia odpowiada:

"Nie wiem z jakiego plemienia pan jest, ale tutaj,w tym cywilizowanym kraju ustępuje się miejsca starym, schorowanym kobietom, a nie młodym, zdrowym."
No niestety miała pecha, bo czarny najwidoczniej się mocno zirytował przytykiem rasistowskim więc ładnie i dosadnie odpowiedział starszej pani:
"Nie wiem, z jakiej wioski pani jest, ale w mojej to takie stare i zgryźliwe ☠☠☠☠y zjada się na kolację"

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość

o rety, to faktycznie bardzo dużo przeszliście... my też mieliśmy mnóstwo kontroli u specjalistów i też ze wszystkiego wyszliśmy obronną ręką
ciekawa jestem jak wygląda prawdopodobieństwo wystąpienia tego konflitku przy drugim dziecku i czy też jest tak silny? wiesz coś może o tym? u nas też jak żółtaczka zeszła to była anemia
Rozmawiałam o tym ze swoim ginekologiem i powiedział mi,że generalnie takie konflikty zdarzają mega rzadko i mieliśmy dużego pecha,że skończyło się na transfuzji.A teoretycznie to przy drugim dziecku również może dojść do konfliktu

Cytat:
ja dwa i jednego racucha i coś czuje że na tym nie skończe
Ja zjadłam jednego pączka ale zaraz wyskoczę do sklepu na dole po kolejnego Początkowo miałam w planach smażenie faworków ale stwierdziłam,że lepiej nie robić bo na bank bym pochłonęła ich całą stertę

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
(...)
Przyleciała do nas dzisiaj moja Mama. Oczywiście wielkie szaleństwo,bo Maja to jej oczko w głowie
Teraz jedziemy na zakupy-chcę pooglądać tablice magnetyczne do pisania,bo nasza córcia za niedługo ma urodzinki
Miłego dnia!
Oj wyobrażam sobie Twoją i małej radość Udanego pobytu
Diorisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 15:03   #2380
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Cytat:
Napisane przez Ninquelote Pokaż wiadomość
Susanna ty też tutaj?
Hehe ano tutaj Już Cię wcześniej tutaj "oblukałam"

Uff wróciłam od dentysty sadysty, kolejny etap borowania 26 lutego. Schodzi znieczulenie i zaczyna boleć :/

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 15:14   #2381
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diorisha Pokaż wiadomość

Ja zjadłam jednego pączka ale zaraz wyskoczę do sklepu na dole po kolejnego Początkowo miałam w planach smażenie faworków ale stwierdziłam,że lepiej nie robić bo na bank bym pochłonęła ich całą stertę
nie moge sie powstrzymac - piosenka o sklepie na dole http://piotrekgt.wrzuta.pl/audio/3pr....v.c._-_jabole (22 sekundy ustawiaja sprzet, darujcie)

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 15:21   #2382
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
a bardzo możliwe że dlatego ale i tak mnie to zaskoczyło, tż chyba nawet bardziej

o rety, to faktycznie bardzo dużo przeszliście... my też mieliśmy mnóstwo kontroli u specjalistów i też ze wszystkiego wyszliśmy obronną ręką
ciekawa jestem jak wygląda prawdopodobieństwo wystąpienia tego konflitku przy drugim dziecku i czy też jest tak silny? wiesz coś może o tym? u nas też jak żółtaczka zeszła to była anemia

wow... nie zrozum mnie źle, ale jesteś pewna że to ruchy dziecka? i jeszcze piszesz że to kopniaczki a delikatne ruchy czułaś już wcześniej co wydaje się wręcz niemożliwe....
a 16 tc to nie dopiero, to również bardzo wcześnie...

ja dwa i jednego racucha i coś czuje że na tym nie skończe
skad u Was ten problem z grupa krwi? jesli ja mam A+, a moj maz 0+ to tez nam sie cos takiego moze przydarzyc? myslalam ze konflikt moze byc tylko wtedy gdy jedno z rodzicow ma + a drugie -....
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 15:38   #2383
Diorisha
Zakorzenienie

Cytat:
nie moge sie powstrzymac - piosenka o sklepie na dole http://piotrekgt.wrzuta.pl/audio/3pr....v.c._-_jabole (22 sekundy ustawiaja sprzet, darujcie)
dobre
U nas w sklepie na dole również mają m.in. takie jabole Raz nawet byłam świadkiem jak dwie hm.. degustatorki dyskutowały nad wyższością smaku owocu leśnego nad truskawką.Myślałam,że padnę

Cytat:
Napisane przez SAMBAdiJANEIRO Pokaż wiadomość
skad u Was ten problem z grupa krwi? jesli ja mam A+, a moj maz 0+ to tez nam sie cos takiego moze przydarzyc? myslalam ze konflikt moze byc tylko wtedy gdy jedno z rodzicow ma + a drugie -....
Przy konflikcie na tle grup głównych RH nie ma żadnego znaczenia.
U nas ja mam O mąż A i mała po Nim odziedziczyła A.
Nie nabijaj sobie tym głowy bo do konfliktów na tle grupy dochodzi naprawdę rzadko.Ja z Natalą84 już wyrobiłyśmy statystykę

Cytat:
Napisane przez kkkasikkk Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
Mogę do Was dołączyć??
Mam 14,5 miesięczną prześliczna i przekochaną córeczkę Martynkę. Bardzo długo się o nią staraliśmy, w końcu trzeba było sztucznie wywoływać owulację, pregnyl i połowa ciąży na podtrzymaniu. Miałam cc, więc po porodzie lekarz zaproponował mi tabsy Azalia, były ok, ale po 10 miesiącu zaczęłam plamić prawie non stop i w listopadzie je odstawiłam. Nie zabezpieczaliśmy się z tz, bo po Martynce liczyliśmy, że znowu będą badania, hormony itd. A tu 2 dni temu 2 kreski, bo czułam się strasznie, mdłości, zmęczenie i sennośc, więc coś czułam, że w ciąży jestem. Chociaż w sobotę byłam na imprezie i spałam tylko 3 godziny. TŻ mój stan cały czas zwalał właśnie na to babskie wyjście.
Dodam, że nadal karmię piersią i zobaczymy jak długo gin. pozwoli mi karmić. Niestety Martynka to alergik z azs, więc mam zalecone karmić do 2 lat
Postaram się być na bierząco Choć w pracy mnóśtwo roboty, a po pracy mój aniołek nie pozwala mamie siadać do komputera
Witam i serdecznie gratuluję

Edytowane przez Diorisha
Czas edycji: 2013-02-07 o 15:43
Stary 2013-02-07, 15:51   #2384
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Susanna ty też tutaj?
Jechałam dzisiaj do pracy zamiast 40 min 2,5 godziny. I przewróciłam się.
co sie stalo??

Cytat:
Napisane przez Diorisha Pokaż wiadomość
dobre
U nas w sklepie na dole również mają m.in. takie jabole Raz nawet byłam świadkiem jak dwie hm.. degustatorki dyskutowały nad wyższością smaku owocu leśnego nad truskawką.Myślałam,że padnę

Przy konflikcie na tle grup głównych RH nie ma żadnego znaczenia.
U nas ja mam O mąż A i mała po Nim odziedziczyła A.
Nie nabijaj sobie tym głowy bo do konfliktów na tle grupy dochodzi naprawdę rzadko.Ja z Natalą84 już wyrobiłyśmy statystykę

Witam i serdecznie gratuluję
mam nadzieje... bo straszne to co przezylyscie
Stary 2013-02-07, 16:12   #2385
Ninquelote
Wtajemniczenie

Cytat:
co sie stalo??
Nie zauważyłam gdzie się kończy chodnik bo tyle śniegu jest i upadłam na biodro. Nic mnie nie boli, nie krwawię ale i tak się o malucha boję czy nic mu się nie stanie.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 16:21   #2386
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładniej jeśli matka ma Rh -, a dziecko po tacie odziedziczy Rh +.
W takim przypadku daje się specjalny zastrzyk przy porodzie "pro forma". Bardzo rzadko konflikt występuje przy pierwszym porodzie.

Chyba, że o innym piszecie

Ja się boję, bo mam Rh -, a tż ma Rh + i mam nadzieję, że obejdzie się bez komplikacji.

Cytat:
Nie zauważyłam gdzie się kończy chodnik bo tyle śniegu jest i upadłam na biodro. Nic mnie nie boli, nie krwawię ale i tak się o malucha boję czy nic mu się nie stanie.
Ja się przerwóciłam w 7 m-cu w poprzedniej ciąży, na szczęście nie na brzuch, tylk tyłek sobie obiłam i małemu nic nie było, kopał jak szalony

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 16:22   #2387
t_89
Zakorzenienie

Wrocilam z usg wszytsko jest dobrze az mi kamien z serca spadl.
Maly sie strasznie ruszal, lekarz pytak sie czy jadlam poaczka, a ja tak. A tu dostarczylam glukozy i normalnie skakal

zdjecie bobo ale telefonem robilam z kartki

Edytowane przez t_89
Czas edycji: 2013-02-07 o 16:28
t_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 16:25   #2388
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez t_89 Pokaż wiadomość
Maly sie strasznie ruszal, lekarz pytak sie czy jadlam poaczka, a ja tak. A tu dostarczylam glukozy i normalnie skakal

Super, że wszystko dobrze
W którym jesteś tygodniu?
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 16:27   #2389
kaska87
Zakorzenienie

cześć
Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
Już mam 100/60 i żyję
ja też mam niskie ciśnienie
Cytat:
Napisane przez Papuga69 Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny jak tam pączkowa uczta?
Ja już jestem po dwóch
ja zjadłam 2 i mi niedobrze
Cytat:
Cześć dziewczyny,
Mogę do Was dołączyć??
pewnie

a ja leżę w łóżku bo te plecy mnie dalej bolą w nocy się budziłam o 3 i 5 i od 5 koniec spania

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 16:29   #2390
t_89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
Super, że wszystko dobrze
W którym jesteś tygodniu?
11 tydzien i 5 dzien
Stary 2013-02-07, 16:33   #2391
policzanka
Wtajemniczenie

Cytat:
11 tydzien i 5 dzien
A mialas przy tym badaniu robioną przeziernosc karkowa?Maluszek jaki duzyyy
policzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 16:35   #2392
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
11 tydzien i 5 dzien
Właśnie spojrzałam na pierwszą stronę, że termin masz na koniec sierpnia.
I tak mi się wydawało, że już dużego masz dzieciaczka
Ile mierzy? Pewnie ma już z 5 cm?
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 16:37   #2393
t_89
Zakorzenienie

Mialam wszystko
no ma okolo 5 cm serduszko tez slyszalam, ale strasznie sie wiercil. Ja to bede miala stresa na 2 usg czy to chlopak czy dziewczynka
serduszko bije 162 min
ta przeziernosc faldu karkowego NT -0,8mm mam mowil ze wszystko dobrze

Edytowane przez t_89
Czas edycji: 2013-02-07 o 16:39
Stary 2013-02-07, 16:39   #2394
policzanka
Wtajemniczenie

Cytat:
Mialam wszystko
no ma okolo 5 cm serduszko tez slyszalam, ale strasznie sie wiercil. Ja to bede miala stresa na 2 usg czy to chlopak czy dziewczynka
Ja mam jutro wizyty i cicha nadzieje ze zrobi mi USG.Jesli zrobi to moja dzidzi pewnie bedzie podobnej wielkosci co Twoja.Mowisz ze sie nawet ruszała?superrr!!!
policzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 16:41   #2395
t_89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez policzanka Pokaż wiadomość
Ja mam jutro wizyty i cicha nadzieje ze zrobi mi USG.Jesli zrobi to moja dzidzi pewnie bedzie podobnej wielkosci co Twoja.Mowisz ze sie nawet ruszała?superrr!!!
Normalnie skakal bo zjadlam paczka i dostal glukozy nie mozna bylo go zlapac na zdjecie po tatsiu mamusia grzeczna :P
Stary 2013-02-07, 18:29   #2396
Diorisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Dokładniej jeśli matka ma Rh -, a dziecko po tacie odziedziczy Rh +.
W takim przypadku daje się specjalny zastrzyk przy porodzie "pro forma". Bardzo rzadko konflikt występuje przy pierwszym porodzie.

Chyba, że o innym piszecie

Ja się boję, bo mam Rh -, a tż ma Rh + i mam nadzieję, że obejdzie się bez komplikacji.
No ja pisałam o tym który u nas wystąpił czyli o konflikcie na tle grup głównych który nie ma absolutnie nic wspólnego z RH
Ty piszesz o konflikcie serologicznym

Cytat:

Super,że wszystko w porządku
Stary 2013-02-07, 18:44   #2397
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Z tego co zdazylam sie dowiedziec, to jak matka ma Rh -, a ojciec +, to daje sie po porodzie zastrzyk kobiecie.

My tak mamy i dodatkowo, jak przyszlam z plamieniem, to lekarka powiedziala, ze gdyby byla zywa krew, to mam pedzic do szpitala na zastrzyk z immunoglobuliny. Chodzi chyba o to, ze czasem organzim matki moze wytworzyc przeciwciala i trzeba szybo temu zapobiec.

Tak to przynajmniej zrozumialam.

Czyli transfuzja tylko w przypaku niezgodnosci glownych grup, tak? To pewnie bardzo rzadko sie zdarza. A z ciekawosci, z jakiej krwi robia transfuzje? Matki/ojca, czy co maja...?

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Witam nowe mamusie

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 18:55   #2398
Diorisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość
Z tego co zdazylam sie dowiedziec, to jak matka ma Rh -, a ojciec +, to daje sie po porodzie zastrzyk kobiecie.

My tak mamy i dodatkowo, jak przyszlam z plamieniem, to lekarka powiedziala, ze gdyby byla zywa krew, to mam pedzic do szpitala na zastrzyk z immunoglobuliny. Chodzi chyba o to, ze czasem organzim matki moze wytworzyc przeciwciala i trzeba szybo temu zapobiec.

Tak to przynajmniej zrozumialam.

Czyli transfuzja tylko w przypaku niezgodnosci glownych grup, tak? To pewnie bardzo rzadko sie zdarza. A z ciekawosci, z jakiej krwi robia transfuzje? Matki/ojca, czy co maja...?
Zastrzyk się daje przy konflikcie serologicznym I z tego co pamiętam to jest właśnie tak jak piszesz-może wystąpić kiedy kobieta ma RH- a mężczyzna + .
Nam powiedzieli,że transfuzje się robi meeega rzadko i mieliśmy naprawdę wielkiego pecha bo nawet jeśli występuje konflikt grup głównych to zwykle nie jest tak nasilony jak to miało miejsce u nas.
A krew była ichna.
Stary 2013-02-07, 19:07   #2399
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
oj na pewno nic maluchowi sie nie stalo
Stary 2013-02-07, 19:25   #2400
87czarna
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć dziewczyny,
Mogę do Was dołączyć??
Hej

Cytat:
Napisane przez rubinka25 Pokaż wiadomość
Ja się przeszłam do cukierni po pączki i na razie przeszło. Ale obawiam się, że wieczorem ból może znowu wrócić jak legnę na kanapie...

W międzyczasie zaszłam też do E Leclerc i kupiłam dwa komplety pięknych skarpetek dla dzidzi. Nie mogłam się powstrzymać.: love:
Jedna para niebieska z napisami na jednej 50% MUM a na drugiej 50% DAD (były jeszcze różowe ale jak niebieski można ubrać i chłopcu i dziewczynce tak z różem może być problem) .
Druga para szara z napisami na obu I <3 DAD Nie wiem czemu wybrałam DAD a nie MUM, bo też były ale białe. Jakoś te bardziej mi się spodobały. Zobaczymy co powie tatuś jak wróci z pracy.
Nie da sie opanować,cooo? Tyle ślicznych i maleńkich rzeczy w tych sklepach

Cytat:

SUper!! Cieszę się
Cytat:
Napisane przez policzanka Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę

I jak mamuśki, jakieś nowe objawy Wam dochodzą,czy bez zmian?

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości