|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7
Cytat:
Zauważyłam, że nawet niemowlaka nie zachęca się do zjedzenia szpinaku (gdy rodzice nie lubią), jak tylko trochę zabrudzi sobie nim buzię, to pewnie nie lubi (dziecko wszystkim ma wymazaną buzię, ulubioną marcheweczką też, ale zieloną papkę bardziej widać).
|
|
#3752 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w ogóle nie lubię, jak ktoś kogoś zmusza do jedzenia. Mnie zmuszali w dzieciństwie i straszyli szpitalem i kroplówkami. Teraz, jak mam stres, to potrafię cały dzień żyć o jednej gorzkiej herbacie.
Nie rozumiem ludzi, którzy wyzywają swoje dzieci. Co im to daje? Chorzy ludzie i tyle. Co z tego, że dzieci nie rozumieją, ale słuchają . Wbrew pozorom, dzieci chłoną nasze zachowania, jak gąbka, szybciej, niż jesteśmy sobie to wyobrazić.Takich ludzi też mogę zwyzywać, ciekawe, jak się będą czuli . Tak mi się przypomniała akcja: http://fdn.pl/o-kampanii-0 . Mam nadzieję, że chociaż jakiemuś procentowi idiotów, przemówiło to do ich małych móżdżków |
|
|
|
#3753 |
|
Zakorzenienie
|
W temacie jedzenia nie czaje ludzi co karmia dzieci smieciowym jedzeniem, frytkami, czipsami, słodyczami i nie od święta ale prawie codziennie.
Znajoma co ma córkę starsza o pół roku od najstarszej z miną zwnawcy tematu mówiła mi nie pokazuja dziecku hdzie w domu trzymasz slodycze po później tak jest że stoi pod półką i płacze aż nie dostanie ciastka. Tym sposobem utuczyła dziecko do sporej nadwagi ( trzylatkę!!), kurcze jak sie ma dzieci to się słodyczy w domu nie ma albo je niezdrowe rzeczy dopiero jak dzieci zasną. a nie wpycha czekoladki " żeby nie było smutne" |
|
|
|
#3754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, połącznia mięso + owoce, w ogóle wydaje mi się, że gdyby tylko się przemogła do wielu rzeczy - nawet owoców dla nij dziwnych to by się pozytywnie zaskoczyła... Ale to jej sprawa
|
|
#3755 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3756 |
|
Konto usunięte
|
ja też nie lubię paru rzeczy z "zasady" i nienawidzę jak ktoś mi wciska jedzenie na siłę. Nie mam przecież 2 lat, żebym zagłodziła się na smierć. Kurczę, jak będę chciała zjeść to zjem, nie chcę próbować to nie próbuję, moja sprawa.
I też nie jem rzeczy, które dziwnie wyglądają (np. nóżki w galarecie, niedawno się przemogłam i mimo ogromnego głodu, nie zjadłam bo mi nie posmakowało) albo smierdzą (ryby) Edytowane przez 201604200942 Czas edycji: 2013-02-08 o 11:14 |
|
|
|
#3757 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I... nigdy nie jadłam śniadań. NIE UMIEM!!! Po prostu nie umiem jak byłam mała pamiętam że do przedszkola potrafiłyśmy 2 godziny się wybierać bo patrzałam się na kanapki i nie dało rady. Nawet wymiotowałam nie raz po porannym śnaidaniu bo ja nie mogę, nie umiem po prostu nie nie nie i jeszcze raz nie nigdy ![]() ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- No właśnie. Nigdy nie zjem ślimaków. NIGDY. Nie ma takiej opcji nawet. Spróbowanie ośmiornicy skonczyło się u mnie mdłościami. Po prostu uważam że to obrzydliwe cieszę się że inni jedzą ale ja nie mogę i tyle zjedzenie ślimaka to dla mnie jak zjedzenie karalucha.
|
|
|
|
|
#3758 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A tak to musiałam siedzieć za karę przy stole, kiedy inne dzieci się bawiły, a mnie pani straszyła, że rodzice mnie nie zabiorą do domu i że będę tu spała, dopóki nie zjem tego cholernego obiadku :c |
|
|
|
|
#3759 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
To ja mam pod względem TŻ dobrze z jedzeniem, bo on więcej rzeczy je niż ja. ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- [1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;39111631]A ja nie rozumiem ludzi, którzy mówią, że czegoś nie lubią chociaz tego nie próbowali. Ja mogę powiedzieć, że nie lubię flaków, wątróbki, bigosu i kaszanki bo próbowałam i ledwo powstrzymywałam odruch wymiotny ale takie upieranie się, że czegoś się nie lubi mimo, że tego się nawet nie próbował jest dla mnie takie dziecinne. Jak już to można przecież powiedzieć, że nie ma się ochoty na spróbowanie czegoś (np. jak wyżej ślimaków), ja nie wyobrażam sobie aby zjeść takiego smażonego pająka(NIE klikać jak ktoś boi się pająków), nie powiem jednak, że nie lubię bo niesmaczne ale dlatego, że mnie odpycha na sam widok.[/QUOTE] No ale jak się ma ten odruch wymiotny przed zjedzeniem ? Wystarczy że popatrzę na śledzia albo czarninę i... same wiecie. W sumie "nie lubię" to taki skrót myślowy w tym przypadku.---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Cytat:
|
|
#3760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#3761 |
|
Konto usunięte
|
SamaraMorganx weź to jest terror
nienawidzę zmuszania do jedzenia. W sumie to powiem tak, cieszę się że moja mama była w domu jak ja byłam mała bo była w pełni ... tzn w pełni kontrolowała to jak się chowam, patrzę na dzieci mojego rodzeństwa: wszyscy pracują, dziadkowie pracują, jedni drudzy i dzieciaki jak chore to latają; do mojej mamy do ojca do drugich dziadków do matki do ojca itp i każdy ma inny pomysł na swoje wychowanie i szczerze mówiąc jak widziałam co robi ich babka druga włącza telewzior żeby dzieci się czymś zajęły wtedy otwiera im buzie i pcha żarcie :facepalm: zwracałam na to uwagę ale zostałam zrugana jak pies ![]() Bo śmiem twierdzić że dzieci w tym wieku powinny jak człowiek w porze obiadowej usiąść i zjeść własnymi rękami obiad, a jak nie są głodne to żeby zjadły potem, a tutaj otwiera się im paszcze jak coś oglądają i samemu karmi, jak bobasy, Jeeezu
|
|
|
|
#3762 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#3763 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wszystko z umiarem. U mnie, odkąd mała je normalne posiłki, to jest ciekawa tego, co ja jem. Czasem dam jej polizać czekoladkę albo dostanie skórkę od chleba, ale nie wyobrażam sobie, żeby dawać jej normalnie do jedzenia. Wiadomo, jest za mała. No, ale od jednej Mlecznej Kanapki czy ciasteczka, dziecka nie utuczę, więc kiedyś dostanie. Trzeba umieć stawiać granice. Jak chce mi coś wyrwać z ręki, co jem, mówię nie i ona paczaczuje ... ale jestem twarda i mówię nie i jej nie daję. Przy okazji ona się uczy, co znaczy to słowo. Dziwią mnie ludzie, spełniający każdą zachciankę dziecka, dla świętego spokoju. Jak płacze, bo chce coś, co jej może zaszkodzić, to niech płacze, zobaczy, że nie ma publiki do jej występu i przestanie. Teraz z nią walczę, żeby nie wchodziła sama do pokoju, gdzie stoi rower, który pewnie by na siebie pociągnęła . Popłakała parę razy pod drzwiami i dała spokój, jak zobaczyła, że nikt się nie przejął jej zachcianką. wredna matka Co do karmienia, to staram się trzymać podobnych godzin, ale jak widzę, że nie jest głodna, to jej nie zmuszam. Dziwi mnie karanie dziecka, bo nei zjadło całego obiadu albo w ogóle nie było głodne. Z tego, co obserwowałam, to bycie "niejadkiem", bierze się często z tego, że dziecku daje się sok typu Kubuś albo gęsty Bobofrut a potem każe jeść obiad...nie ważne, że taki sok zastępuje dziecku posiłek. Jakbym się dowiedziała kiedyś, że przedszkolanka karała mi dziecko, bo nie chciało jeść, to by była wojna. Mam nadzieję, że tutaj nie mają takich poronionych pomysłów. Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2013-02-08 o 11:41 |
|
|
|
|
#3764 | |
|
zawsze mam racje
|
cholerko: ja trochę rozumiem Twojego faceta, bo mnie trochę odrzuca nawet jak ktoś zrobi taką jajecznicę ala rzygi - jak mój brat np- tzn długo robiona na wolnym ogniu.
Trzeba spróbować w potrawach mu to dać, gdzie to mniej odstrasza. Np szpinak z makaronem- ja lubię taką mrożonkę z lidla właśnie- makaron z sosem serowym i szpinakiem. I jest inaczej jak sama coś zrobię- wtedy nawet jak dziwnie wygląda to wiem, że nie ma w tym nic złego. Ale jak ktoś przyniesie gotową papkę to gorzej. Mój facet znowu lubi papki Cytat:
A zamiast dawać tylko marchewki można zrobić jakiś lekki sernik z owocami czy powymyślać tego typu rzeczy. Niedobrze też jak się daje tak- wytrzymasz szczepienie to będą słodycze. Ja wiem, że tata np chciał dobrze, ale stety niestety potem zostaje nawyk do zwalczania pt smutno= nażryj się cukru. Wiadomo, że da się tego oduczyć, ale kusi czekolada oj kusi.
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2013-02-08 o 11:48 |
|
|
|
|
#3765 |
|
Konto usunięte
|
najgorsze jest to, że rodzice nie zwracali uwagi na takie dziwne zachowanie przedszkolanek/nauczycielek.
Moja mama wychodziła z założenia, że co złego to ja i jak nauczycielka miała ze mną problem to na pewno była to moja wina, a nie że nauczyciel się uwziął czy coś. Patrząc po znajomych, widzę że nie jestem odosobnionym przypadkiem, rodzice lekceważyli dziwne zachowania nauczycieli, a teraz gdybym się dowiedziała, że moje dziecko jest podobnie traktowane, to zrobiłabym im taką aferę, że szok. |
|
|
|
#3766 |
|
Konto usunięte
|
Nieee u mnie mama wojowała jak lwica no ale przedszkolanki same dały sobie spokój jak jedną obrzygałam i mam głęboką nadzieję że to przestarzałe metody sprzed 20 lat i teraz przedszkole poszło do przodu....
|
|
|
|
#3767 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]() Ja trochę złośliwie bratu dogadywałam No cóż, dla mnie było niepojęte, że można potrzebować zajęć wyrównawczych w podstawówce.
|
|
#3768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Z M. ustaliliśmy, że do roczku będę z małą a potem żłobek. Niech ma coś z dzieciństwa z mamą a potem się socjalizuje . W ogóle Was pozdrawia: "bababababa" .
|
|
|
|
|
#3769 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ostatnio wspominalismy ze znajomymi czasy przedszkola i większość skłaniała się raczej ku złym wspomnieniom Cytat:
|
||
|
|
|
#3770 |
|
Zakorzeniona
|
Co do tego bycia niejadkiem, to też byłam świadkiem biadolenia rodziców, że olaboga dziecko NIC nie je, kolację czy obiad ledwo ruszy, bo po czym widziałam jak wielkie porcje lądowały na talerzu 3-latka czy 4-latka - ja bym tego nie zjadła, a co dopiero on. Na kolację 3-latek dostał 3 parówki i do tego 3 kanapki z serem, na obiad dwa kotlety i ziemniaków jak dla pułku wojska. I potem biadolenie, że ledwo podziubał i zostawił. No ja się wcale nie dziwię. Najgorsze jest wtedy zmuszanie do zjedzenia wszystkiego. Moją koleżankę rodzice właśnie tak paśli - kładli jej wielkie porcje i kazali zjeść wszystko, obecnie ma tak rozciągnięty żołądek, że niemal ciągle jest głodna i mało która porcja zaspokaja jej głód.
|
|
|
|
#3771 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
|
|
#3772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po za tym dzieci sa madrzejsze niz nam sie wydaje i jak zobaczą ze w domu sa chowane przed nimi słodycze to będa dązyć do ich konsumpcji jedne wyciem a moje sie wdrapia na najwyższa półke byleby dostac to czego chcą, bezppieczniej jest juz tych słodyczy nie miec. co wiecej dzieci nas obserwują i jak posiłki rodzice jedzą byle jakie, przy tv lub kompie lub wcinają często słodycze to same tez tak beda robić, dlatego że dzieci chą nas naśladować. Edytowane przez dacn Czas edycji: 2013-02-08 o 12:06 |
|
|
|
|
#3773 | ||
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
Cytat:
A na co mi tłusty czwartek, jak nie obchodzę świąt, ani nie uznaję postu? :P
|
|
#3774 |
|
Zakorzenienie
|
Oj tak astronomiczne porcje dla dzieci
. Pewnie dlatego byłam "niejadkiem", bo ja ogólnie dużo nie jem, nie lubię i nie chcę.
|
|
|
|
#3775 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
). Tak samo rzecz się ma z rogalami świętomarcińskimi jedzonymi w Poznaniu w dniu 11 listopada.Swoją drogą, wczoraj oczywiście pączka nie zjadłam. Czyżbym była złą chrześcijanką?^^
szuka nowego domu Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2013-02-08 o 12:38 |
|
|
|
|
#3776 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
.
|
|
|
#3777 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ja zawsze siostrze robiłam połowę tego, co zjadałam sama. A jak chciała dokładkę to mi to komunikowała
.Dziwi mnie, że dorośli ludzie dają rodzicom robić sobie wesele. Nie chodzi mi o każdy przypadek. Jeśli ktoś ma fajnych, kasiastych rodziców i oni mu mówią: "Masz tu synku 40 tys. na wesele zrób po swojemu i nas zaproś" - super, nie ma sprawy. Ale jak czytam na różnych ślubnych wątkach, że np. teściowa kazała nam zrobić wesele z dziećmi, a ja chciałam bez; nie lubię zwyczaju X ale moja mama sobie nie wyobrażała ślubu bez tego - to mnie trochę trzęsie. Czemu dorośli ludzie są tak bezwolni, poddani rodzicom i pozwalają im decydować o ważnych dla nich sprawach? A potem jeszcze narzekają, że nie było tak jak oni chcieli.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-02-08 o 12:46 |
|
|
|
#3778 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie jadłam pączka ani faworka...a do kościoła chodzę, jak mnie najdzie ochota, mimo, że mam go pod nosem
. Jestem złą chrześcijanką .Gdyby nie to, że poznałam ludzi z Wielkopolski, w życiu bym nie zjadła rogala świętomarcińskiego. Dobreeee .Cytat:
. Jak dziecku pozwolę raz na jakiś czas na ciacho, to nic się nie stanie. W ogóle będę straszną matką, bo na kolczyki i tatuaże też patrzę przychylnie .Nam rodzice i teście sprezentowali wesele, bo nie mieli pomysłu na prezent ślubny a mogli sobie na to pozwolić . Spytali się, czy wolimy wesele, czy kolejny niepotrzebny czajnik. Mieszkanie wynajmowaliśmy i nie spieszno nam było osiadać "na swoim", gdzie teraz byłoby to zbędne w naszej sytuacji. Za to impreza była fajna .
Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2013-02-08 o 12:48 |
|
|
|
|
#3779 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jako osoba dorosła nie dam rady zjeść 3 kanapek a co dopiero taki maluch Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3780 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:28.

. Wbrew pozorom, dzieci chłoną nasze zachowania, jak gąbka, szybciej, niż jesteśmy sobie to wyobrazić.Takich ludzi też mogę zwyzywać, ciekawe, jak się będą czuli
. Tak mi się przypomniała akcja:
, połącznia mięso + owoce, w ogóle wydaje mi się, że gdyby tylko się przemogła do wielu rzeczy - nawet owoców dla nij dziwnych

. Mnóstwo razy przerabiałam, że samo "nie, dziękuje" nie wystarczy, zaraz pojawiają się pytania " ale dlaczego?" albo "spróbuj, mojej nie jadłaś" "chociaż troszeczkę" itp. Paranoja.
włącza telewzior żeby dzieci się czymś zajęły wtedy otwiera im buzie i pcha żarcie :facepalm: zwracałam na to uwagę ale zostałam zrugana jak pies 

... ale jestem twarda i mówię nie i jej nie daję. Przy okazji ona się uczy, co znaczy to słowo. Dziwią mnie ludzie, spełniający każdą zachciankę dziecka, dla świętego spokoju. Jak płacze, bo chce coś, co jej może zaszkodzić, to niech płacze, zobaczy, że nie ma publiki do jej występu i przestanie. Teraz z nią walczę, żeby nie wchodziła sama do pokoju, gdzie stoi rower, który pewnie by na siebie pociągnęła
. Pewnie dlatego byłam "niejadkiem", bo ja ogólnie dużo nie jem, nie lubię i nie chcę.
.