|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ VII
Cytat:
Ogólnie jakoś jak widzę skład na 10 linijek, to wątpię ,że to coś dobrego. Wiem,że szukasz podkładów,ale czy nie myślałaś o podkładach mineralnych?Sama nad nimi się zastanawiam, nie są nafaszerowane chemią( tak mi się zdaje).Mam na oku firmy Meow, ale próbki tylko na allegro
wymiana nowy wątek-kosmetyki naturalne, mineralne, sera i apteczne https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post49549467 Edytowane przez Claire91 Czas edycji: 2013-02-08 o 16:44 |
|
|
|
|
#4772 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nad bare minerals, ale to dosyc spory wydatek a niby ten healthy mix tak wszyscy polecaja itp, leciutki i blablabla a tu masz a ten meybelline skladzik? tez taki zły?
|
|
|
|
|
#4773 |
|
Wtajemniczenie
|
Znawcą to ja nie jestem;p ale moge powiedzieć, że pierwszy lepszy skladnik z brzegu Ethylhexyl
http://www.kosmopedia.org/encykloped..._stearate,664/ Ja bym na twoim miejscu zainwestowała w minerały, a nie wydawala pieniedzy na kolejne podklady o skladzie na 10 stron.Ale tu może sie wiele osob ze mna nie zgodzic, ja po prostu nie mam zaufania do żadnych podkladów i innych tego typu, bo mam wrażenie ze mnie zakleją
|
#4774 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
No niestety, Amonium jest tylko ciut łagodniejszy od Sodium
ale jeśli Ci nie wysusza twarzy, to możesz zużyć, bo najgorszy nie jest.Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4775 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...oundation.html
|
|
#4776 |
|
Raczkowanie
|
Macie wszystkie racje
dziękuje
|
|
|
|
#4777 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4778 |
|
Raczkowanie
|
Tak! ta Pani była naprawde w temacie xD Powiedziała, że one są bardzo przyswajalne wchłaniają sie w skóre i na pewno nie beda zapychac, a widzisz Aniu Tobie zaszkodzil, a szkoda, bo Kinga Rusin też w samych superlatywach o nim opowiadała, a na dodatek jeszcze dostal te nagrody
Naiwniak ze mnie i jestem przykladem na to jak poddatna jestem na perswazje
|
|
|
|
#4779 |
|
Raczkowanie
|
Serum z wit. C JMO ma tez pare zapychaczy
![]() Skład (INCI): Aloe barbadensis (aloe vera) leaf juice,* helianthus annuus (sunflower) seed oil,* glycerin,* rosa damascena (rose) flower water,* populus tremuloides (aspen) bark extract, ascorbic acid polypeptide, lecithin, phospholipids, superoxide dismutase, malphighia glabra (acerola) fruit extract,* oryza sativa (rice) extract,* spirulina platensis (algae) extract,* tocopheryl acetate, retinyl palmitate, ascorbyl palmitate, butyrospermum parkii (shea) butter,* triticum vulgare (wheat) germ oil, rosa damascena (rose) flower oil,* citrus sinensis (blood orange) oil, tilia cordata (linden) blossom oil,* xanthan gum, rosmarinus officinalis (rosemary) leaf extract,* sclerotium gum powder, potassium sorbate to lepsze będzie to F... coś tam z Amazona |
|
|
|
#4780 | ||
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
Żaden z wymienionych przez Ciebie się nie zalicza, choć: Cytat:
![]() Od siebie mogę polecić krem tonujący Madara - jest na pewno lżejszy od Pat&Rub ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- dziś do godziny 20. darmowa dostawa w organeo (dla zakupów na kwotę powyżej 20pln) |
||
|
|
|
#4781 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
JMO rzeczywiście jest ryzykowne, poza tym producent nie podaje procentowej zawartości wit C w składzie. O wiele fajniejszy, bezpieczniejszy skład ma to serum z mącznicą, miałam próbkę, bardzo mi odpowiadało
|
|
|
|
|
#4782 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4783 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Widzę, że mimowolnie stosuję pielęgnację anti-age . Cytat:
Darmowa wysyłka na BeeEco |
|||
|
|
|
#4784 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#4785 | |
|
Raczkowanie
|
Donoszę że z Zielarnii wyszły produkty Baikal Herbals (ta że toniku nie zakupiłam) za to była woda oczarowa Fitomedu (skład: woda + wyciąg z oczaru)
postanowiłam sobie ja przypomnieć (a ostatnio uważałam że toniki nic nie robią - że to strata pieniędzy - postawiłam na kremy i to w dodatku z trójglicerydami - a to był widocznie duży błąd) ale Korah nie znajdę nic bez gliceryny - wszystkie toniki ja mają i wszystkie sera - tylko hydrolaty nie ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
Edytowane przez kasik71 Czas edycji: 2013-02-08 o 19:24 |
|
|
|
|
#4786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój tonik jej nie ma... martina gebhardt, seria z różą - boski jest!no i zawsze możesz sobie sama jakiś tonik zmieszać
|
|
#4787 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
juz kiedyś tutaj mi te serum wpadło w oko ale bardziej dostepne było to Flavo-c ![]() a możesz Korah podpowiedzieć jakiś żel do mycia twarzy bo ja samym micelem czy mleczkiem to czuję sie niedomyta |
|
|
|
|
#4788 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() madara ma fantastyczny i bardzo leciutki krem tonujący - kocham go A może spróbuj alterrę albo alverde? Ich kremy koloryzujące nie są może mistrzostwem świata w lekkości, ale tanie i naprawdę niezłe alverde mam - mogę Ci podesłac próbkę madarę tez mam, ale jest po terminie - ja używam i nic mi nie jest, więc jak chcesz wypróbowac i sie nie boisz to też mogę Ci dać trochę ![]() Cytat:
|
|
#4789 |
|
BAN stały
|
Czy gdzieś w Polsce można zakupić produkty LUSH?
Kuszą mnie produkty ecoword och te batonki, babeczki
|
|
|
|
#4790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() batoniki są świetne dostałam jeden do zakupów w skarbcu natury
|
|
#4791 |
|
Kici kici miau miau
|
ogladalyscie moze ze dwa dni temu DDTVN? slynna dermatolozka Ewa Chlebus wypowiadala sie na temat kosmetykow samorobnych.. ze to pfuj i be, mowiac dwoma slowami
|
|
|
|
#4792 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chcę tylko przypomnieć, że pod popularnym terminem "zapychanie" mieści się: a) działanie komedogenne (zaskórnikotwórcze) - ujawnia się po dłuższym stosowaniu kosmetyku, tworzą się mikrozaskórniki, zaskórniki zamknięte i otwarte - czyli jakiś produkt/składnik uniemożliwia swobodny odpływ sebum na zewnątrz skóry b) działanie aknegenne (trądzikotwórcze) - ujawnia się juz nawet po 1 zastosowaniu - tworzy się gula/pryszcz c) działanie podrażniające- bardzo często to, co postrzegamy jako zapychające po prostu nas podrażnia- skóra z niedoskonałościami reaguje na podrażnienie wysypem pryszczy, krostek, kaszki etc. (stanem zapalnym) Cytat:
Do mycia z łagodnymi detergentami - Ziaja Ulga żel lub mój hit Intimelle żel do higieny intymnej z aloesem lub z rumiankiem z Drogerii Natura ( 7zł / 500 ml) Cytat:
http://www.hasco-lek.pl/pl/index/htm...M_Lipo%C5%BCel
|
|
#4793 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a może na początek dla mojej zanieczyszonej cery tonik szałwiowy MARTINY były odpowiedniejszy? jego skład: Water (Aqua), Salvia Officinalis (Sage) Extract°, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Flower Extract°, Plantago Lanceolata (Plantigin) Extract°, Alcohol°, Salvia Officinalis Oil°, Melaleuca Ternifolia (Tea Tree) Oil*, Citrus Limonum Oil°, Linalool**, Limonene**, Spagyrische Essenz (von Salvia Officinalis (Sage) Extract°, Aurum, Argentum, Sulfat). Te oil to chyba tylko olejki eteryczne? Hm a tu skład emulsji szałwiowej do kompletu (taa wiem lubie kompletami) o skladzie: Water (Aqua), Olea Europaea (Olive) Fruit Oil°, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil°, Salvia Officinalis (Sage) Extract°, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Extract°, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter*, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter°, Lecithin*, Rosa Damascena (Rose) Flower Water°, Cetyl Alcohol, Cetearylalcohol, Spagyrische Essenz (von Salvia Officinalis (Sage) Extract°, Aurum, Argentum, Sulfat), Salvia Officinalis Oil°, Myrtus Communis (Myrtle) Oil°, Melaleuca Ternifolia (Tea Tree) Oil*, Linalool**, Limonene**. ---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- Cytat:
![]() Intimel do mordki? o dzięki za namiary na Hascoderm |
||
|
|
|
#4794 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wymiana nowy wątek-kosmetyki naturalne, mineralne, sera i apteczne https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post49549467 Edytowane przez Claire91 Czas edycji: 2013-02-08 o 20:01 |
|
|
|
|
#4795 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
oprócz ich babeczek do kąpieli polecam ich masełka pod prysznic ja używam zaraz po prysznicu na mokre ciałko jak TŻ chce skusić - pachną bosko- jedynie tych masełek zapach TŻ toreluje bo inne są dla niego antykoncepcyjne nie muszę mówić że mnie głowa boli - wystarczy sztyft ALVY
|
|
|
|
|
#4796 | |||||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() A w tym sklepie to mnie jeszcze nie widzieli ![]() Cytat:
![]() Miałam tylko próbkę, moja ocena nie jest więc do końca pewna ![]() Cytat:
Moja cera tak samo, chłonęła go w sekundę do matu, bez lepienia Cytat:
![]() Ja się czaję na ten żel: http://eco-esthetique.pl/purifying-c...ajcy-p-57.html , skład podoba mi się, ale głowy za niego nie dam, miałam tonik z tej serii, który mi pasował Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4797 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo pomogl mi effeclar duo, bioderma sensibo, ktora tylko i wylacznie myje buzie, zero wody, peeling mikrodermablazja dr. Brandt (super
|
|
|
|
|
#4798 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4799 |
|
Kici kici miau miau
|
mysle ze chodzi o takie mydla z drogerii - kiedys badalam ich pH i bylo zasadowe..
|
|
|
|
#4800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:40.

ale tak sie ciesze, że dzięki Wam 65 zł nie poszło w błoto
)

Chyba, że używałaś i nie lubisz. Przy retinoidach niestety będziesz musiała się zaopatrzyć w natluszczacze.

jak cos głupiego napisałam