|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. VII- it's a B-day time!
Cytat:
|
|
|
#2252 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo tak razem, to tylko ciśnienie sobie podnosimy![]() http://allegro.pl/eichhorn-kolorowe-...994039769.html Te klocki, to takie jakieś coś w tym stylu...U mnie są wszędzie... w pralce, koszu z brudnymi rzeczami, talerzach, garnkach, szufladach... |
|
|
|
|
|
#2253 |
|
Zakorzenienie
|
Jakie to klocki? My mamy takie kwadratowe- jakby puzzle, to zjada cały papier z nich, muszą być schowane
a Pati lubiła je układać. Pati zaczęła kapować co to jest mięsko, więc chyba przejdziemy całą rodziną na wegetarianizm Czytamy baaaardzo wieeele książeczek o zwierzątkach. Ona np. płacze na piosence "Była sobie żabka mała" bo na końcu bocian zjada żabę. Nie lubi kotów, bo koty jedzą myszy itp. Nie wiem, czy teściowa może (nie piszę tego że źle zrobiła czy coś i ze złośliwości) powiedziała, jej że mięsko to z kurki lub krówki itp. Jak je obiad, to pyta czy to mięsko? Kilka razy jej powiedziałam, że tak jak krowa daje mleko, tak świnka daje mięsko ale my ogólnie mięsa jemy mało. Pati bardzo lubi np. cieciorkę z puszki i różne sałatki jarzynowe z chlebem, więc białko dostaje. Ale muszę sobie kupić jakąś rzetelną książkę o wegetarianizmie, zeby się nauczyć wszystkiego. Nie chcę jej okłamywać, że mięsko to coś innego - jak to jest faktycznie zabite zwierzę i zmielone jeszcze, więc jemy martwe organizmy Ja od czerwca zeszłego roku praktycznie nie jem mięsa - tzn. nie wogóle, jak mam ochotę to jem, ale ograniczyłam sobie baaardzo, rodzinie mniej.
|
|
|
|
|
#2254 |
|
Wtajemniczenie
|
Seona dobrze rozumiem, że zdecydowaliście, że Pati ma być wegetarianką? Czy ja coś źle zrozumiałam?
Edytowane przez princessskaa Czas edycji: 2013-02-09 o 13:47 |
|
|
|
|
#2255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na razie nie chce jeść mięska, pyta się co to itp. i jak mówię, że mięsko, to je niechętnie i mało. Dzisiaj np. zrobiłam kotlety z czerwonej fasoli to wsunęła całego. Poprostu jej ograniczę trochę, nie będę jej zmuszać. Tylko muszę doczytać w zamian w czym jest najwięcej białka roślinnego itp. To nie jest takie całkowite niejedzenie mięsa, bo np. zupy zawsze gotuję na jakimś mięsie i nie zamierzam przestawać, bo wychodzą pyszne. Ona np. potrafi jeść michę ryżu lub soczewicy z warzywami z patelni (takie prawdziwe moje warzywa, nie mrożone) więc skoro je ładnie i nie dopomina się o mięso to nie będę jej zmuszać. |
|
|
|
|
|
#2256 |
|
Wtajemniczenie
|
Hehe może jej się jeszcze odmieni, kto wie
Moja przyjaciółka nagle zaczęła być wegetarianką, pewnego dnia, chyba ponad rok minął mówi do mnie "ale mi sie chce kiełbasy z ogniska" |
|
|
|
|
#2257 |
|
Zakorzenienie
|
Princ, Pati to ta moja starsza córka, ma ponad 3,5 r.
---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Princ bo co innego wegetarianizm, a co innego ograniczenie mięsa my poprostu ograniczymy, nie bede jej katować schabowym jak nie chce czy szynka na śniadanie![]() ja tez praktycznie nie jem, ale jak mamy z mężem wychodne to zawsze wstępujemy do mc lub kfc i jakiś cheesburger lub kurczak wpadnie ale tam podobno nie ma mięsa, wiec |
|
|
|
|
#2258 |
|
Zadomowienie
|
Seona a nie lepiej poradzić się jakiegoś dietetyka czy wegeterianizm jest odpowiedni dla takiego malucha?? Osobiście nie jestem za bardzo w temacie.
Mój endokrynolog kiedyś jak byłam na diecie powiedział mi, że pewnych rzeczy nie da się zastąpić, że jest to tylko oszukiwanie siebie Czasem lepiej jest zjeść mniej niż z czegoś rezygnować wogóle. Moja Nati nie cierpi jajka, ale jak zrobię jajecznicę i wymieszam z ziemniaczkami, dodam śmietanę żeby było ciapowate, to wsuwa tylko uszy się trzęsą... ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- A, moja np nie przepada za szynką - kurczak gotowany, ale inne szyneczki wsuwa ładnie - 2-3 plasterki. |
|
|
|
|
#2259 |
|
Rozeznanie
|
seona ja w dzieciństwie praktycznie nie jadłam mięsa ( nie z powodu jakiś poglądów wegetarianskich tylko po prostu nie lubiłam) mama ubolewała strasznie że anemii się nabawię itp. a wyniki miałam i mam książkowe. Teraz czasami jem mięso, tak ze 2 razy w tygodniu. Widać że macie urozmaicony jadłospis, wg mnie to zdrowiej niż na śniadanie szynka, na obiad mieso i na kolacje szynka. Chociaz z lekarzem mysle ze warto się skonsultowac
|
|
#2260 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#2261 |
|
Zadomowienie
|
princ moja niestety gryzie te klocki,ale na szczescie jeszcze im krzywdy nie zrobila
olka u nas tez mozna sie o niej pozabijac jak leza rozwalone wszystkie ![]() seonka bo dzieci tak czasem reaguja,jak sie wlasnie dowiedza ze mieso to kurka czy krowka a ja wlasnie mam cieciorke od mamy i zamierzam malej jutro zupe ugotowac,moczy sie juz calkiem zapomnialam ze z tego mozna pozywne danie zrobic bo bardzo pogata w witaminy pokszywko ja tam ekspertem nie jestem,mieso lubie,ale mi sie akurat wydaje ze dobrze zbilansowana i roznorodna dieta da sie zaspokoic zapotzrebowanie na te najwazniejsze skaldniki ale jak mowie ekspert ze mnie zaden
|
|
#2262 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No bo one są male. Mam to szczęście, że Michaś nie pcha nic do buzi (poza jedzeniem) ale i tak bawiłam się razem z nim i dziecka nie było Np takie ---> http://allegro.pl/120-super-zestaw-m...942653911.html ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
My mamy Biedronkową ciuchcię i mój ich nie gryzie (może gdybby była z czekolady W tyg z moim jednym i drugim (tżet i syncio) pojadę do fryzjerka. Niech sobię strzelą irokeza
|
|
|
#2263 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama mówi, że dzisiaj Lili tak się popłakała jak z nią została
nie wiem o co chodzi? czyżby lęk separacyjny? Zawsze zostawała bez problemu. Moją mamę zna, bo teściowej nie a tu coś takiego. W szoku jestem. Ale dzisiaj ona wogóle jakaś bez humoru obudziła się z płaczem, przy mnie i marudziła strasznie. Nie wiem czy to zęby czy lęk jej się zaczął?!?
|
|
|
|
|
#2264 |
|
Zadomowienie
|
hej
![]() Baha zazdroszczę ,że schodzi wam ten kaszelek my mamy już ponad 3 tyg i Boję się ,że to może krztusiec ale ona kaszle tylko rano jak się obudzi i w dzień jak ma drzemkę z kaszle 2-3 razy i dalej śpi;/
|
|
#2265 |
|
Zakorzenienie
|
U Nas trwało to 4 tyg. Na przemian kaszel z katarem. I przeszło po inhalacji. Więc na prawdę ją polecam.
Nie kupiłam antybiotyku ze sterydem, bo uważam,że nie ma co. Inhalację robiłam tylko z solą morską od czwartku i jesteśmy wyleczeni. Nie ma kaszlu ani kataru U Kasi chyba też pomogła inhalacja, jak się nie mylę.
|
|
#2266 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Hello ---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Cytat:
Mam nadzieje, ze kilka dni i nie bedzie tak płakać.. Ale oczywiście jak mnie tż wiózł do roboty nic sie nie odzywałam i dolina...Seonko A cholercia go wie, może i jedno i drugie? eh Ale co jak co, każdy maluch przeżywa rozłąkę z mamusią.. Potem już sie przyzwyczai i będzie ok.. W przedszkolu w grupie maluchów cały wrzesień są płacze za mamami... Niestety, ale każdego malucha czeka taka rozłąka prędzej lub później.. ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ----------
|
||
|
|
|
|
#2267 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Humor mam do kitu, wszystko dziala mi na nerwy! @mam dostac i to dlatego pewnie, ale normalnie wrrrr... Princ bedzie dobrze zobaczysz, mala jest dzielna dziewczyna, przyzwyczai sie i bedzie po krzyku!!! Trzymam kciuki za powodzenie calej akcji! |
|
|
|
|
|
#2268 | |
|
Wtajemniczenie
|
Kasia dzięki
![]() A humorki przed @ to moja specjalność.. Więc niesttey wiem z doświadczenia, przeczekać trza ![]() ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2269 |
|
Zadomowienie
|
Hmmm jutro się przejdę do bratowej po to magiczne urządzenie i będziemy działać
|
|
#2270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak myślałam, że Wy też się inhalujecie. Super z tym sprawa i ja też się nie zdecydowałam dzięki bogu na antybiotyk. Możemy być z siebie dumne ![]() A tutaj proszę, ode mnie kwiatka na poprawę humoru ![]() Witam. Dzisiejsza noc to była jakąś kpiną. O 12 Michaś nagle wstał z łóżeczka i postanowił tak sterczeć i nie spać, aż go nie wziełam do naszego wyrka. Wtedy jakoś poszedł spać. Tylko, pierwszy raz było mi szoda mojego małża, wrócił o 12 bo był po auto i nie mógł wejść do pokoju i się położyć , bo co wszedł Michał na równe nogi, więc jak już się wyciszył wszedł z tajniaka i spał w naszych nogach buahahah Pada śnieg. A ja chcę już wiosnę ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Netko, na prawdę warto. Jak masz od kogo pożyczyć to działaj, bo szkoda Twojej i dziecka męczarni.
|
|
|
#2271 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy Lili ma jakiś skok rozwojowy czy co? Taka maruda
nie wiem co jej się dzieje??? może jakiś ząb, bo też ślini się cała i chce ssać smoczek, bo normalnie nie ssie w dzień
|
|
|
|
|
#2272 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień Dobry
|
|
#2273 |
|
Zadomowienie
|
hej
|
|
#2274 |
|
Zakorzenienie
|
No nie, 4 dni katujemy jedną stronę
|
|
#2275 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, nie piszcie tyle, bo nie ogarniam
![]() Baha, może jakiś chwilowy przestój. Mamy wróciły do pracy, no nie wiem. Dzisiaj u nas lepszy dzień. Nawet taka maruda nie była Jutro mamy imieniny i Walentynki. Może z mężem wyskoczymy na jakąś kawę![]() A Wy jakoś świętujecie Walentynki? |
|
|
|
|
#2276 |
|
Zadomowienie
|
hej
![]() Jaki tu spokój nananana ![]() A Princ i kasia gdzie się podziały? A no tak dzisiaj święto tynkarzy
|
|
#2277 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() U nas dzisiaj ziiimnoooo, szaro, buro, ogólnie do d.u.p.y......
|
|
#2278 |
|
Zadomowienie
|
a ja dostałam
od męża
|
|
#2279 |
|
Zadomowienie
|
ja też dostałam
mam nadzieję, że się podzieli![]() No i oczywiście oboje od rana wyznajemy miłość naszej Nati
|
|
|
|
|
#2280 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie świętowałam, święto komunistyczne
Princ, pewnie się walentynkowała z małżem, kasia hmm może też Poza tym praca, praca i jeszcze raz praca, nie to co my, niedobitki niepracujące Byliśmy wczoraj z Misiasiem u fryzjera, wszystko ok, tylko kręcił się już od połowy głowy jakby miał owsiki. Ma irokeza Dzisiaj może skoczymy na basen...
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:09.

Bo ja się zastanawiam czy mój gryzoń by zaraz rogów nie poobgryzał

bo tak razem, to tylko ciśnienie sobie podnosimy
a Pati lubiła je układać.
Czytamy baaaardzo wieeele książeczek o zwierzątkach. Ona np. płacze na piosence "Była sobie żabka mała" bo na końcu bocian zjada żabę. Nie lubi kotów, bo koty jedzą myszy itp. 

Boję się ,że to może krztusiec ale ona kaszle tylko rano jak się obudzi i w dzień jak ma drzemkę z kaszle 2-3 razy i dalej śpi;/