Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy. - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-10, 13:09   #4201
gosia_9508
Zakorzenienie

Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Krok po kroku, ważne że do celu Do kiedy masz ferie?
Skończyły sie tydzien temu. Zapomniałam dodać "od końca ferii" ;-)
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-10, 13:11   #4202
Maguda_
Kawaii strona mocy

Trudno się mówi, w ferie jakby nie było należy się odpoczynek
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-10, 13:39   #4203
Tygrryska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tamtaglista Pokaż wiadomość
Któraś ma namiary na naukę WĘGIERSKIEGO??
Cytat:
Tygrrryska zajmuje się węgierskim, jeśli niczego nie pomyliłam
ano ja znam
ale namiary w sensie ze kurs czy cos takiego?
bo tak to nie mam pojecia

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Mam nadzieję że dam radę z trzema językami Myślicie że jak zepnę poślady to dam radę w rok wskoczyć z niemieckim na B1 (z bliżej nieokreślonego poziomu oscylującego w granicach zera)? Bardzo bym chciała...
dasz rade
Cytat:
No cóż, jakby nie było angielski możesz delikatnie odstawić na boczny tor i skupić się na niemieckim i hiszpańskim Też mam plan zdawać CPE, zobaczymy jak to się wszystko ułoży przez ten rok i czy nadal ten egzamin będę uważała za taki potrzebny Trzymam kciuki, tylko się od razu nie nastawiaj źle na Deutsch
tez mi sie marzy cpe, ale poki co zdecydowanie nie znajde na niego kasy
Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
A Ty na jakim poziomie jesteś ? Wczoraj pobawiłam się trochę w Klausie ale jakoś mi nie idzie. Chciałam od podstaw, myślałam, że da radę, jednak z tym słabo. Naćkane słownictwo, trochę pogmatwane. Więc zastanawiam się nad czymś innym dla początkujących.
ja zaczelam hiszpanski z no hay problema i jestem raczej zadowolona

Tygrryska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-10, 14:10   #4204
zumodefruta
Zadomowienie

Witajcie.
Zaczynam hiszpański od podstaw. Mam dwie książki: Hiszpański nie gryzie Edgarda i 20 minut każdego dnia PONsa Uważacie, że są dobre? Moim zdaniem w PONsie jest wszystko lepiej wytłumaczone, a w Edgardzie ciekawsze cwiczenia

zumodefruta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-10, 14:46   #4205
Callitus
Zakorzenienie

Ja mam coraz większe wątpliwości, jakiś kryzys mnie łapie :/ Zarówno jeśli chodzi o hiszpański, jak i o niemiecki , Zastanawiam się nad sensem lingwistyki i ogólnie całego wyjazdu do W-wy, zaczynają się w domu problemy finansowe
Do tego sam sens uczenia się hiszpańskiego gdzieś zniknął, gdy jak widzę ogłoszenia o pracę, to wszędzie niemiecki i francuski i ogólnie powoli tracę wiele z mojego idealistycznego nastawienia. Niech ta szara, bura pogoda już mija, bo powoli mam tego dość, od listopada jestem na równo pochyłej, jest ze mną coraz gorzej

Do tego zaczynam wątpić w moje umiejętności językowe, każdy błąd podkopuje moją pewność siebie i wszystko ssie :/
Musiałam się wygadać/wypisać...
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-10, 17:01   #4206
midusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Ja mam coraz większe wątpliwości, jakiś kryzys mnie łapie :/ Zarówno jeśli chodzi o hiszpański, jak i o niemiecki , Zastanawiam się nad sensem lingwistyki i ogólnie całego wyjazdu do W-wy, zaczynają się w domu problemy finansowe
Do tego sam sens uczenia się hiszpańskiego gdzieś zniknął, gdy jak widzę ogłoszenia o pracę, to wszędzie niemiecki i francuski i ogólnie powoli tracę wiele z mojego idealistycznego nastawienia. Niech ta szara, bura pogoda już mija, bo powoli mam tego dość, od listopada jestem na równo pochyłej, jest ze mną coraz gorzej

Do tego zaczynam wątpić w moje umiejętności językowe, każdy błąd podkopuje moją pewność siebie i wszystko ssie :/
Musiałam się wygadać/wypisać...
A to już moja droga zależy, w jakiej branży masz zamiar później pracować. Jako że z aktualnymi ogłoszeniami o pracę (tylko w innym mieście) jestem aż nadto na bieżąco , to mogę Ci powiedzieć, że w zasadzie nie ma języka, z którym ludzi nie poszukują. Generalnie mam wrażenie, że dla znających języki praca zawsze się znajdzie. Jedyne moje zaskoczenie to takie, że spodziewałam się większego popytu na takie języki, jak japoński czy chiński...
Stary 2013-02-10, 19:00   #4207
tamtaglista
Zakorzenienie

Tygryska, nie żadne kursy, chyba że nocne? Szukam materiałów by wystartować z nauką

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-10, 20:26   #4208
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

hej dziewczyny znalazłam taki konkurs, o: http://www.edulandia.pl/edulandia/1,...at.html?ffpe=0

może któraś z Was będzie zainteresowana, można wygrać voucher na egzamin IELTS, sama bardzo bym chciała, ale trzeba być pełnoletnim

właśnie uczę się słówek z angielskiego
z francuskiego nadal umiem powiedzieć tylko je m'appele ... ;x nie mam teraz czasu na naukę czegoś dodatkowego
laczupakabra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-10, 20:43   #4209
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez Tygrryska Pokaż wiadomość

tez mi sie marzy cpe, ale poki co zdecydowanie nie znajde na niego kasy
Oh tak, to też jest bardzo ważne, póki co leży także w sferze marzeń i przy dobrych wiatrach wcześniej niż na koniec przyszłego roku do niego nie podejdę, mam czego się uczyć w najbliższym okresie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Ojej, mały głuptasku
Po pierwsze: wątpliwości to rzecz jak najbardziej normalna, jeszcze nie raz będziesz miała je w życiu, nie da się od nich uciec, warto jednak nabrać do nich odpowiedniego dystansu.
Po drugie, co wiąże się też z pierwszym: za kilka lat, zanim skończysz studia sytuacja na rynku może się zmienić, nie masz na to wpływu.
Po trzecie: robienie błędów, spadek motywacji itd są rzeczami ludzkimi, wszystko da się wyprostować, a teraz jesteś jeszcze zmęczona zapewne przygotowywaniem się do matury i tempem, który sobie narzuciłaś, wcale niełatwymi celami
Po czwarte: z tego co pamiętam i tak miałaś się uczyć niemieckiego
Po piąte, w sumie najważniejsze: hiszpański to Twoja wielka pasja, chyba każda z nas, która tutaj pisze to potwierdzi, cały wysiłek, który poświęciłaś do tej pory na opanowanie języka na takim poziomie i w krótkim czasie pokazuje, że masz te umiejętności językowe, nie ma co się załamywać, bo one są i je szlifujesz ... wszystko się ułoży, zobaczysz

A może Poznań?

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

Cytat:
Napisane przez laczupakabra Pokaż wiadomość
hej dziewczyny znalazłam taki konkurs, o: http://www.edulandia.pl/edulandia/1,...at.html?ffpe=0
Zawsze możesz spróbować, jak nie voucher, to może wygrasz słownik albo coś innego?
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-10, 21:47   #4210
..::LiMoNkA::..
Raczkowanie

pomyłka...
..::LiMoNkA::.. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-10, 21:52   #4211
Alexanderka91
Raczkowanie

Ja już nie mogę się doczekać pierwszych zajęć z rosyjskiego, które mam jutro o 8.00 . Wszystko by było fajnie, gdyby nie drobny szczegół, że muszę wstać p 4:45. żeby na nie dotrzeć ...

Dziewczyny, które robiły zakupy w sklepie Supermemo: Pojawiają się tam czasem jakieś większe promocje? Mam w planach zakup kilku kursów i nie ukrywam, że fajnie by było zaoszczędzić parę złotych.
Alexanderka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-10, 23:36   #4212
kuba5566
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Alexanderka91 Pokaż wiadomość
Ja już nie mogę się doczekać pierwszych zajęć z rosyjskiego, które mam jutro o 8.00 . Wszystko by było fajnie, gdyby nie drobny szczegół, że muszę wstać p 4:45. żeby na nie dotrzeć ...

Dziewczyny, które robiły zakupy w sklepie Supermemo: Pojawiają się tam czasem jakieś większe promocje? Mam w planach zakup kilku kursów i nie ukrywam, że fajnie by było zaoszczędzić parę złotych.
Ostatnio była promocja - 80% na kursy online
Stary 2013-02-11, 00:11   #4213
alikatena
Raczkowanie

Cytat:
Ja przez 1,5 roku na studiach miałam jęz. angielski o 6.15... Ciężko się do tego przyzwyczaić, szczególnie że miałam te zajęcia w piątek i były to moje jedyne zajęcia na uczelni Ale nie zniechęciłam się, wręcz przeciwnie, polubiłam

Dziewczyny wracam do Was! Koniec bardzo udanej sesji!!!
Stary 2013-02-11, 10:31   #4214
Tygrryska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tamtaglista Pokaż wiadomość
Tygryska, nie żadne kursy, chyba że nocne? Szukam materiałów by wystartować z nauką
przyznam szczerze ze ja uczylam sie na studiach takze nie wiem co zaproponowac do samodzielnej nauki
wiem ze jest pare samouczkow, ja przegladalam tylko autorstwa Zsuzsy Pontifex (wydawnictwo literackie), ktory jest dosc obszerny i ma sporo objasnien

ja uczylam sie na poczatku z ksiazki: Halló Itt Magyarország (znajdziesz na chomikuj)

proponuje tez zajrzec na ta stronke http://www.magyarora.com/english/index.html

przegladalam tez ksiazke (co prawda do tureckiego) z serii Teach Yourself i wyglada calkiem fajnie

takze srednio potrafie pomoc ale jakbys miala jakies pytania to wal smialo

Cytat:
Oh tak, to też jest bardzo ważne, póki co leży także w sferze marzeń i przy dobrych wiatrach wcześniej niż na koniec przyszłego roku do niego nie podejdę, mam czego się uczyć w najbliższym okresie
troche sobie licza za te certyfikaty
wolalabym sobie gdzies wyjechac na weekend

ale wyczytalam ze w razie nie zaliczenia egzaminu dostaje sie certyfikat potwierdzajacy znajomosc jezyka na poziomie nizszym, czyli na CPE- C1, CAE- B2
co bardzo mile z ich strony bo jakis papierek sie zawsze dostanie

Stary 2013-02-11, 10:53   #4215
Esency
Rozeznanie

Cytat:

Często można znaleźć promocje na Grouponie i można wykupić kursy o wiele taniej! Ja pakiet Niemiecki. Kein Problem zakupiłam za 49zł na rok A na samej platformie była ostatnio możliwość, tak jak pisał kuba5566, zakupu kursów 80% taniej. Chciałam kilka zakupić, bo były nawet po 9zł, ale niestety z mojego banku nie przyjmowali przelewów a nie miałam do kogo się zgłosić po pomoc
Esency jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 11:13   #4216
Mysteriness
Zadomowienie

GG do Mysteriness

Hej
Dziewczynyyy szukam jakiejś fajnej książki do gramatyki z francuskiego, żeby było fajnie wytłumaczone i do tego ćwiczenia najlepiej z kluczem odpowiedzi. Mój francuski oscyluje na poziomie A2, w liceum miałam fajną nauczycielkę, ale bardziej zwracała uwagę na słownictwo niż gramatykę. Zastanawiam się nad Gramatyką Edgarda, ale czytam tu różne opinie o tym wydawnictwie... Proszę o radę

Właśnie słucham radia francuskiego, rozumiem trochę, ale jeszcze duuużo pracy przede mną, zwłaszcza że słuchanie to moja pięta achillesowa.

Mysteriness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 11:39   #4217
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mysteriness Pokaż wiadomość
Hej
Dziewczynyyy szukam jakiejś fajnej książki do gramatyki z francuskiego, żeby było fajnie wytłumaczone i do tego ćwiczenia najlepiej z kluczem odpowiedzi. Mój francuski oscyluje na poziomie A2, w liceum miałam fajną nauczycielkę, ale bardziej zwracała uwagę na słownictwo niż gramatykę. Zastanawiam się nad Gramatyką Edgarda, ale czytam tu różne opinie o tym wydawnictwie... Proszę o radę

Właśnie słucham radia francuskiego, rozumiem trochę, ale jeszcze duuużo pracy przede mną, zwłaszcza że słuchanie to moja pięta achillesowa.
Ja korzystam z PONSa i jestem zadowolona

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

plastikowabiedronko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 17:30   #4218
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mysteriness Pokaż wiadomość
Hej

Myślałaś może o Grammaire Progressive du Francais. Tym bardziej, że jesteś na poziomie A2, wiec nie powinnaś mieć problemów ze zrozumieniem

Cytat:

Ojej, mały głuptasku
Po pierwsze: wątpliwości to rzecz jak najbardziej normalna, jeszcze nie raz będziesz miała je w życiu, nie da się od nich uciec, warto jednak nabrać do nich odpowiedniego dystansu.
Po drugie, co wiąże się też z pierwszym: za kilka lat, zanim skończysz studia sytuacja na rynku może się zmienić, nie masz na to wpływu.
Po trzecie: robienie błędów, spadek motywacji itd są rzeczami ludzkimi, wszystko da się wyprostować, a teraz jesteś jeszcze zmęczona zapewne przygotowywaniem się do matury i tempem, który sobie narzuciłaś, wcale niełatwymi celami
Po czwarte: z tego co pamiętam i tak miałaś się uczyć niemieckiego
Po piąte, w sumie najważniejsze: hiszpański to Twoja wielka pasja, chyba każda z nas, która tutaj pisze to potwierdzi, cały wysiłek, który poświęciłaś do tej pory na opanowanie języka na takim poziomie i w krótkim czasie pokazuje, że masz te umiejętności językowe, nie ma co się załamywać, bo one są i je szlifujesz ... wszystko się ułoży, zobaczysz

A może Poznań?
Wirtualnie tylko Cię wyściskam i wycałuję, nawet nie wiesz, jak bardzo mi pomogły Twoje słowa Naprawdę, rano we mnie nowe siły wstąpiły

Po pierwsze i drugie: Nie wiem, czy można napisać cokolwiek poza całkowitym przyznaniem Ci racji
Po trzecie: powoli mam tego wszystkiego dość, ale pociesza mnie perspektywa tego, że przede mną tylko 2 miesiące naprawdę ostrej harówki, a potem będzie tylko gorzej
Po czwarte: Tak, uczę się! Sprawia mi naprawdę niesamowitą frajdę i przyjemność, nigdy nie sądziłam, że napiszę coś takiego o niemieckim, Bardzo powoli cały czas, bo priorytety są całkowicie inne, ale i tak chyba jestem zbyt głupia, aby go opanować
Po piąte: Dziękuję i, chyba już gdzieś to wspominałam , masz całkowitą rację

Poznań i Gdańsk odpadają w przedbiegach, bo jedyne tam dostępne języki to ang+niem

I po najważniejsze: naprawdę bardzo dziękuję Ci za Twoje słowa, jeszcze raz
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 20:40   #4219
CallMe
Raczkowanie

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie
Od jakiegoś czasu namiętnie czytam ten wątek i dzisiaj postanowiłam dołączyć do Waszego grona
Moją wielką miłością jest hiszpański i jego głównie się uczę (studiuję filologię hiszpańską). Drugim językiem jest angielski - uczę się go już od niepamiętnych czasów, lecz nadal nie za wiele umiem i dlatego od października 2012 r. chodzę na kurs, który owszem trochę mi pomaga, ale brak mi systematyczności w domu i to właśnie jest mój główny problem - systematyczność. Wiem, że każdego dnia powinnam poświęcić, chociaż trochę czasu na naukę języków, lecz nie zawsze mam wystarczająco dużo sił i chęci
Mam nadzieję, że w grupie uda mi się to zmienić
Ten tydzień mam cały wolny (koniec sesji) więc zamierzam spędzić minimum 1h nad hiszpańskim i 1h nad angielskim.

Do nauki hiszpańskiego korzystam głównie z:
SuperMemo (skończyłam poziom A1 - A2, teraz robię B1, przerobiłam 18%)
Gramtyka z Edgara
Słownik tematyczny z PONSa

Do nauki angielskiego:
SuperMemo (poziom A1-A2 - aż 6% )
Wielka Gramtyka języka angielskiego z Edgara
Speak Out (przerabiam ten podręcznik na kursie)

Z hiszpańskiego mam oczywiście o wiele wiele więcej książek zarówno tych, które kupiłam tak po porostu dla siebie jak i te potrzebne na studia

Edytowane przez CallMe
Czas edycji: 2013-02-11 o 20:42
CallMe jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-12, 13:48   #4220
bentkuff
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Mam dwa pytanka:

1. Czy znacie jakies fajne stronki z zadaniami z gramatyki angielskiej?

2. Kiedys mialam zasubskrybowane 10 slowek na maila dziennie z angielskiego, czy ktos moze uczyl sie w ten sposob PORTUGALSKIEGO i wie, gdzie mozna takie cos zasubskrybowac? Ta metoda byla dla mnie swietna!

A tak poza tym co polecacie z portugalskiego od podstaw?

Hm Portugues XXI, Navegar em portugues, Portugues sem Fronteiras, Portugal: Lingua e Cultura, Colloquial Portuguese - ksiązki da się znaleźć w internecie- stare ale jare, ale to takie bardziej do 'holistycznego' ogarnięcia języka generalnie też pytanie jakiej odmiany chcesz się uczyć- hardej europejskiej czy tej pięknej, melodyjnej, dźwięcznej brazylijskiej ja staram się opanować europejską, więc jak chcesz europ. to szukaj wszystkiego co z PT, jak brasileiro to na pewno Portuguese for Dummies, ogólnie większość światowych pozycji, z USA to wersja brasileiro.
Ja przeglądam od czasu do czasu w pdf Portuguese- English Visual Bilingual Dictionary.
Ale kopalnią wiedzy jest you tube
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 14:38   #4221
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bentkuff Pokaż wiadomość
Hm Portugues XXI, Navegar em portugues, Portugues sem Fronteiras, Portugal: Lingua e Cultura, Colloquial Portuguese - ksiązki da się znaleźć w internecie- stare ale jare, ale to takie bardziej do 'holistycznego' ogarnięcia języka generalnie też pytanie jakiej odmiany chcesz się uczyć- hardej europejskiej czy tej pięknej, melodyjnej, dźwięcznej brazylijskiej ja staram się opanować europejską, więc jak chcesz europ. to szukaj wszystkiego co z PT, jak brasileiro to na pewno Portuguese for Dummies, ogólnie większość światowych pozycji, z USA to wersja brasileiro.
Ja przeglądam od czasu do czasu w pdf Portuguese- English Visual Bilingual Dictionary.
Ale kopalnią wiedzy jest you tube
Hi, dziekuje za tak obszerna odpowiedz, a juz myslalam ze nikt mi nie pomoze
Czy te ksiazki sa na pewno dobre do nauki od podstaw, one sa anglo czy portugalsko jezyczne?
Wolalabym jednak gramatyke miec wytlumaczona po polsku

Co do odmiany to raczej tez brazylijskiej TZ jest Brazylijczykiem i na pewno mi pomoze A bardzo sie one roznia miedzy soba?

Z moze masz jakies materialy ktore moglabys mi podeslac ?

Edytowane przez lalaith
Czas edycji: 2013-02-12 o 14:43
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 02:24   #4222
bentkuff
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Hi, dziekuje za tak obszerna odpowiedz, a juz myslalam ze nikt mi nie pomoze
Czy te ksiazki sa na pewno dobre do nauki od podstaw, one sa anglo czy portugalsko jezyczne?
Wolalabym jednak gramatyke miec wytlumaczona po polsku

Co do odmiany to raczej tez brazylijskiej TZ jest Brazylijczykiem i na pewno mi pomoze A bardzo sie one roznia miedzy soba?

Z moze masz jakies materialy ktore moglabys mi podeslac ?
Akurat ja po polsku to mało widziałam, oprócz takich rzeczy typu naucz sie portugalskiego w 4 tygodnie, z CD w księgarniach. Poszukaj, może są wątki o dziewczynach studiujących filologię portugalską, one pewnie mogą doradzić duużo więcej niż ja. Generalnie większość książek do nauki, które są dostępne w internecie to takie ćwiczeniówki i one są pisane po portugalsku, ale wiadomo o co chodzi w zadaniu. Co do pozycji po polsku to jest Portugalski od A do Z- repetytorium (gramatyka, ćwiczenia...)- co jak co, gramatykę wolę po polsku mieć wytłumaczoną, ale dla mnie ta książka momentami est zbyt nudna i pisania zbyt uniwersyteckim słownictwem by z niej korzystać z pasją (trzeba wiedzieć co oznaczają pewne terminy, albo wnioskować po opisie- palatalizacja, welaryzacja, dyftongacja, różne derywacje- generalnie chodzi zazwyczaj o sposób wymowy konkretnej litery, ale nazwy zabójcze). Wolę anglojęzyczne, bo jest to przedstawione dużo prościej, łatwym językiem, bez palety wyrazów, których i tak nie zapamiętam.
A co ćwiczeń z gramatyki dobra jest Gramatica Activa.

Portugalski europ. a brazylijski różnią sie gł. wymową. Różnic gramatycznych jest mniej, kiedyś było chyba więcej różnic ortograficznych. Część wyrazów może mieć inne znaczenie w BR, a inne w PT. Ale generalnie brasileiro różni się wymową i jest uproszczony w wielu miejscach. Jest fajna książka Język portugalski dla początkujących- wersja brazylijska Jacka Perlina- zdecydowanie przystępniej opisane.
Wersja brazylijska jest milsza w "odsłuchu"- z drugiej strony jak mam powiedzieć coś w z tym akcentem to czuję się jak głupek gadam o pogodzie, a mój głos brzmi jakbym mówiła śpiewając i była przy tym za nadto podniecona. Tak jakbym parodiowała samą siebie.
Polecam oglądać filmiki z yt- czyli jakieś nagrania gdzie Portugalczycy czy Brazylijczycy uczą od podstaw, wtedy widać różnice. Jest tez taka strona (ale nie pamiętam teraz), że wyrazy są nagrywane przez różne osoby, z różnych miejsc. Jest i pan z Porto, pani z Lizbony, chłopak z Sao Paulo, Rio de Janeiro itp. Polecam słuchać podcasty, piosenki, sprawdzać teksty piosenek (takie info: tłumaczenie przez google translate z ANG na PT br i odwrotnie działa bardzo dobrze, nie idealnie, ale naprawdę różnica pomiędzy PL-ANG jest kolosalna na korzyść PT- nasza gramatyka i deklinacje uniemożliwiają tak sprawne i poprawne tłumaczenie). Potem polecam oglądać jakieś seriale po port. (jest mnóstwo telenowel br.) czy nawet filmiki z yt- eliminacje do Idola i takie tam...
Ja mam też taki sposób na naukę- codziennie staram się przeczytać 1 stronę z książki. Nieważne czy to rozumiem, po prostu czytam. Najpierw w głowie, a potem na głos. Przechodzę do następnego zdania dopiero jak przeczytam daną linijkę bez zająknięcia się, błędów, zastanawiania się. Na koniec staram się przeczytać całą stronę od początku do końca dobrze. Próbuję przypomnieć sobie jakie słowa zapamiętałam (często po prostu kojarzą się z czyms głupim, miałam z ich przeczytaniem dużo problemu, albo brzmią podobnie do polskiego)- i dopiero znaczenie tych wyrazów sprawdzam oraz staram się przetłumaczyć zdanie, gdzie są uzyte.
Stary 2013-02-13, 12:57   #4223
angelinmyheart
Zakorzenienie

bentkuff co do strony. To może o tą Ci chodziło: http://pl.forvo.com/?

https://www.suwaczki.com/tickers/72fldcimnc0g695n.png

01.02.2009r
04.08.2018r
angelinmyheart jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-13, 15:24   #4224
bentkuff
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez angelinmyheart Pokaż wiadomość
bentkuff co do strony. To może o tą Ci chodziło: http://pl.forvo.com/?
Tak, to ta strona. Moim zdaniem bardzo ciekawa idea i przydatna do nauki. angelinmyheart dziękuję
Stary 2013-02-13, 20:44   #4225
lalaith
Zakorzenienie

bentkuff jestes niesamowita, nie wiem jak Ci dziekowac

A natknelas sie moze gdzies w internecie na listy 100 albo tysiaca najczesciej uzywanych slow w portugalskim ?
Stary 2013-02-13, 21:38   #4226
CallMe
Raczkowanie

Jak na razie robię tylko albo aż powtórki z SM Zostało mi jeszcze 1200 Od jutra nauka pełną parą! Już mam cały plan skonstruowany więc nic tylko się uczyć
CallMe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-14, 12:19   #4227
angelinmyheart
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bentkuff Pokaż wiadomość
Tak, to ta strona. Moim zdaniem bardzo ciekawa idea i przydatna do nauki. angelinmyheart dziękuję
nmzc. Często z niej korzystam.

Wczoraj skończyłam pierwszy poziom z profesora Henrego i za 2 planuje wziąć się od marca.

https://www.suwaczki.com/tickers/72fldcimnc0g695n.png

01.02.2009r
04.08.2018r
angelinmyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-14, 13:47   #4228
gosia_9508
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelinmyheart Pokaż wiadomość
Wczoraj skończyłam pierwszy poziom z profesora Henrego i za 2 planuje wziąć się od marca.
Gratuluję

Ja znów nabieram energii do nauki Dodatkowo nauczycielka w szkole zaczęła regularnie cisnąć z mówienia i słownictwa, więc mam motywację W sobotę zacznę oglądać pierwszy serial po angielsku z angielskimi napisami. Wcześniej były tylko programy. Ale muszę wybrać coś czego jeszcze nigdy nie ogladałam, by w ogóle nie żałować, że czegoś nie widziałam, przegapiłam
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-14, 14:38   #4229
Tygrryska
Zakorzenienie

Coś dla uczących się hiszpańskiego, sporo linkow do stron ktore moga sie przydac w trakcie nauki
klik i klik

Stary 2013-02-15, 17:39   #4230
GreenSlinky
Raczkowanie

Wizażanki, jeżeli chodzi o nauke angielskiego, to jaki program polecacie? Profesor Henry czy Super Memo? A może coś innego? Byłam zdecydowana na PH ale czytam dużo opinii o problemach z zainstalowaniem go i już sama nie wiem...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości