|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4201 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4202 |
Kawaii strona mocy
|
Trudno się mówi, w ferie jakby nie było należy się odpoczynek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4203 | |||
Zakorzenienie
|
ano ja znam
![]() ale namiary w sensie ze kurs czy cos takiego? ![]() bo tak to nie mam pojecia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4204 |
Zadomowienie
|
Witajcie.
![]() Zaczynam hiszpański od podstaw. Mam dwie książki: Hiszpański nie gryzie Edgarda i 20 minut każdego dnia PONsa ![]() ![]()
#4205 |
Zakorzenienie
|
Ja mam coraz większe wątpliwości, jakiś kryzys mnie łapie :/ Zarówno jeśli chodzi o hiszpański, jak i o niemiecki , Zastanawiam się nad sensem lingwistyki i ogólnie całego wyjazdu do W-wy, zaczynają się w domu problemy finansowe
![]() Do tego sam sens uczenia się hiszpańskiego gdzieś zniknął, gdy jak widzę ogłoszenia o pracę, to wszędzie niemiecki i francuski i ogólnie powoli tracę wiele z mojego idealistycznego nastawienia. Niech ta szara, bura pogoda już mija, bo powoli mam tego dość, od listopada jestem na równo pochyłej, jest ze mną coraz gorzej ![]() Do tego zaczynam wątpić w moje umiejętności językowe, każdy błąd podkopuje moją pewność siebie i wszystko ssie :/ Musiałam się wygadać/wypisać...
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4207 |
Zakorzenienie
|
Tygryska, nie żadne kursy, chyba że nocne? Szukam materiałów by wystartować z nauką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4208 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny
![]() może któraś z Was będzie zainteresowana, można wygrać voucher na egzamin IELTS, sama bardzo bym chciała, ale trzeba być pełnoletnim ![]() właśnie uczę się słówek z angielskiego z francuskiego nadal umiem powiedzieć tylko je m'appele ... ;x nie mam teraz czasu na naukę czegoś dodatkowego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4209 | |||
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Po pierwsze: wątpliwości to rzecz jak najbardziej normalna, jeszcze nie raz będziesz miała je w życiu, nie da się od nich uciec, warto jednak nabrać do nich odpowiedniego dystansu. Po drugie, co wiąże się też z pierwszym: za kilka lat, zanim skończysz studia sytuacja na rynku może się zmienić, nie masz na to wpływu. Po trzecie: robienie błędów, spadek motywacji itd są rzeczami ludzkimi, wszystko da się wyprostować, a teraz jesteś jeszcze zmęczona zapewne przygotowywaniem się do matury i tempem, który sobie narzuciłaś, wcale niełatwymi celami ![]() Po czwarte: z tego co pamiętam i tak miałaś się uczyć niemieckiego ![]() Po piąte, w sumie najważniejsze: hiszpański to Twoja wielka pasja, chyba każda z nas, która tutaj pisze to potwierdzi, cały wysiłek, który poświęciłaś do tej pory na opanowanie języka na takim poziomie i w krótkim czasie pokazuje, że masz te umiejętności językowe, nie ma co się załamywać, bo one są i je szlifujesz ... wszystko się ułoży, zobaczysz ![]() A może Poznań? ![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4210 |
Raczkowanie
|
pomyłka...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4211 |
Raczkowanie
|
Ja już nie mogę się doczekać pierwszych zajęć z rosyjskiego, które mam jutro o 8.00
![]() ![]() Dziewczyny, które robiły zakupy w sklepie Supermemo: Pojawiają się tam czasem jakieś większe promocje? Mam w planach zakup kilku kursów i nie ukrywam, że fajnie by było zaoszczędzić parę złotych.
![]() |
#4212 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4213 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny wracam do Was! ![]() ![]()
![]() |
#4214 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiem ze jest pare samouczkow, ja przegladalam tylko autorstwa Zsuzsy Pontifex (wydawnictwo literackie), ktory jest dosc obszerny i ma sporo objasnien ja uczylam sie na poczatku z ksiazki: Halló Itt Magyarország (znajdziesz na chomikuj) proponuje tez zajrzec na ta stronke http://www.magyarora.com/english/index.html przegladalam tez ksiazke (co prawda do tureckiego) z serii Teach Yourself i wyglada calkiem fajnie ![]() takze srednio potrafie pomoc ![]() ![]() Cytat:
![]() wolalabym sobie gdzies wyjechac na weekend ![]() ale wyczytalam ze w razie nie zaliczenia egzaminu dostaje sie certyfikat potwierdzajacy znajomosc jezyka na poziomie nizszym, czyli na CPE- C1, CAE- B2 co bardzo mile z ich strony bo jakis papierek sie zawsze dostanie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4215 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4216 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Dziewczynyyy szukam jakiejś fajnej książki do gramatyki z francuskiego, żeby było fajnie wytłumaczone i do tego ćwiczenia najlepiej z kluczem odpowiedzi. Mój francuski oscyluje na poziomie A2, w liceum miałam fajną nauczycielkę, ale bardziej zwracała uwagę na słownictwo niż gramatykę. Zastanawiam się nad Gramatyką Edgarda, ale czytam tu różne opinie o tym wydawnictwie... Proszę o radę ![]() Właśnie słucham radia francuskiego, rozumiem trochę, ale jeszcze duuużo pracy przede mną, zwłaszcza że słuchanie to moja pięta achillesowa. ![]()
#4217 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4218 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Po pierwsze i drugie: Nie wiem, czy można napisać cokolwiek poza całkowitym przyznaniem Ci racji ![]() Po trzecie: powoli mam tego wszystkiego dość, ale pociesza mnie perspektywa tego, że przede mną tylko 2 miesiące naprawdę ostrej harówki, a potem będzie tylko gorzej ![]() Po czwarte: Tak, uczę się! ![]() ![]() Po piąte: Dziękuję i, chyba już gdzieś to wspominałam ![]() ![]() Poznań i Gdańsk odpadają w przedbiegach, bo jedyne tam dostępne języki to ang+niem I po najważniejsze: naprawdę bardzo dziękuję Ci za Twoje słowa, jeszcze raz ![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4219 |
Raczkowanie
|
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie
![]() Od jakiegoś czasu namiętnie czytam ten wątek i dzisiaj postanowiłam dołączyć do Waszego grona ![]() Moją wielką miłością jest hiszpański i jego głównie się uczę (studiuję filologię hiszpańską). Drugim językiem jest angielski - uczę się go już od niepamiętnych czasów, lecz nadal nie za wiele umiem i dlatego od października 2012 r. chodzę na kurs, który owszem trochę mi pomaga, ale brak mi systematyczności w domu i to właśnie jest mój główny problem - systematyczność. Wiem, że każdego dnia powinnam poświęcić, chociaż trochę czasu na naukę języków, lecz nie zawsze mam wystarczająco dużo sił i chęci ![]() Mam nadzieję, że w grupie uda mi się to zmienić ![]() Ten tydzień mam cały wolny (koniec sesji ![]() Do nauki hiszpańskiego korzystam głównie z: SuperMemo (skończyłam poziom A1 - A2, teraz robię B1, przerobiłam 18%) Gramtyka z Edgara Słownik tematyczny z PONSa Do nauki angielskiego: SuperMemo (poziom A1-A2 - aż 6% ![]() Wielka Gramtyka języka angielskiego z Edgara Speak Out (przerabiam ten podręcznik na kursie) Z hiszpańskiego mam oczywiście o wiele wiele więcej książek zarówno tych, które kupiłam tak po porostu dla siebie jak i te potrzebne na studia ![]() Edytowane przez CallMe Czas edycji: 2013-02-11 o 20:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#4220 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Hm Portugues XXI, Navegar em portugues, Portugues sem Fronteiras, Portugal: Lingua e Cultura, Colloquial Portuguese - ksiązki da się znaleźć w internecie- stare ale jare, ale to takie bardziej do 'holistycznego' ogarnięcia języka ![]() ![]() Ja przeglądam od czasu do czasu w pdf Portuguese- English Visual Bilingual Dictionary. Ale kopalnią wiedzy jest you tube ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4221 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy te ksiazki sa na pewno dobre do nauki od podstaw, one sa anglo czy portugalsko jezyczne ![]() Wolalabym jednak gramatyke miec wytlumaczona po polsku ![]() Co do odmiany to raczej tez brazylijskiej TZ jest Brazylijczykiem i na pewno mi pomoze ![]() ![]() ![]() Z moze masz jakies materialy ktore moglabys mi podeslac ![]()
Jestem grze*na. Edytowane przez lalaith Czas edycji: 2013-02-12 o 14:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4222 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co ćwiczeń z gramatyki dobra jest Gramatica Activa. Portugalski europ. a brazylijski różnią sie gł. wymową. Różnic gramatycznych jest mniej, kiedyś było chyba więcej różnic ortograficznych. Część wyrazów może mieć inne znaczenie w BR, a inne w PT. Ale generalnie brasileiro różni się wymową i jest uproszczony w wielu miejscach. Jest fajna książka Język portugalski dla początkujących- wersja brazylijska Jacka Perlina- zdecydowanie przystępniej opisane. Wersja brazylijska jest milsza w "odsłuchu"- z drugiej strony jak mam powiedzieć coś w z tym akcentem to czuję się jak głupek ![]() Polecam oglądać filmiki z yt- czyli jakieś nagrania gdzie Portugalczycy czy Brazylijczycy uczą od podstaw, wtedy widać różnice. Jest tez taka strona (ale nie pamiętam teraz), że wyrazy są nagrywane przez różne osoby, z różnych miejsc. Jest i pan z Porto, pani z Lizbony, chłopak z Sao Paulo, Rio de Janeiro itp. Polecam słuchać podcasty, piosenki, sprawdzać teksty piosenek (takie info: tłumaczenie przez google translate z ANG na PT br i odwrotnie działa bardzo dobrze, nie idealnie, ale naprawdę różnica pomiędzy PL-ANG jest kolosalna na korzyść PT- nasza gramatyka i deklinacje uniemożliwiają tak sprawne i poprawne tłumaczenie). Potem polecam oglądać jakieś seriale po port. (jest mnóstwo telenowel br.) czy nawet filmiki z yt- eliminacje do Idola i takie tam... Ja mam też taki sposób na naukę- codziennie staram się przeczytać 1 stronę z książki. Nieważne czy to rozumiem, po prostu czytam. Najpierw w głowie, a potem na głos. Przechodzę do następnego zdania dopiero jak przeczytam daną linijkę bez zająknięcia się, błędów, zastanawiania się. Na koniec staram się przeczytać całą stronę od początku do końca dobrze. Próbuję przypomnieć sobie jakie słowa zapamiętałam (często po prostu kojarzą się z czyms głupim, miałam z ich przeczytaniem dużo problemu, albo brzmią podobnie do polskiego)- i dopiero znaczenie tych wyrazów sprawdzam oraz staram się przetłumaczyć zdanie, gdzie są uzyte. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4223 |
Zakorzenienie
|
bentkuff co do strony. To może o tą Ci chodziło: http://pl.forvo.com/?
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4224 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4225 |
Zakorzenienie
|
bentkuff jestes niesamowita, nie wiem jak Ci dziekowac
![]() ![]() ![]() A natknelas sie moze gdzies w internecie na listy 100 albo tysiaca najczesciej uzywanych slow w portugalskim ![]()
#4226 |
Raczkowanie
|
Jak na razie robię tylko albo aż powtórki z SM
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wczoraj skończyłam pierwszy poziom z profesora Henrego i za 2 planuje wziąć się od marca. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja znów nabieram energii do nauki ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4229 |
Zakorzenienie
|
Coś dla uczących się hiszpańskiego, sporo linkow do stron ktore moga sie przydac w trakcie nauki
![]() klik i klik
![]() |
#4230 |
Raczkowanie
|
Wizażanki, jeżeli chodzi o nauke angielskiego, to jaki program polecacie?
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:25.