Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011 - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Kochane głosujemy na kolejny tytuł zapraszam
Testować nerwy swojej mamy lubię, psocę, niszczę, krzyczę, rozrabiam i gubię. 5 10,64%
Tu tupnę nóżką, tam krzyknę "nie", niech siwych włosów przybędzie mamie. 1 2,13%
Daj mi, nie ciem i łaa łaa - krzyczy wciąż gromadka ta. 1 2,13%
Niewinne oczka jak aniołek mam, ale prawdziwy hardcore wnet pokażę wam 7 14,89%
Zdania układamy, co raz wiecej z rodzicami rozmawiamy. 0 0%
My tu gadu-gadu, a dzieciaki dają w zabawach czadu. 0 0%
Bunt dwulatka przyszedl wiosna i mamy minę "radosna" 0 0%
Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy 26 55,32%
Dzieci nasze już w domach znudzone, gdzie ta wiosna? , pytaja one 1 2,13%
Rożki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną 6 12,77%
Głosujący: 47. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-11, 12:39   #2791
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011

Brumku

Agata nie wejdzie w śnieg, bo "budne buty" jak tylko zobaczy na nich śnieg to otrzepuje z moim też

A i z głodu z nią nie umrę, dostała dziś bułkę od jakiegoś dziadka

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 13:00   #2792
mamad1
Zadomowienie

Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011

Brumek potwierdzam, że Tymek śliczności Na tym trzecim zdjęciu na starszego wygląda

Patik mój w nocy też musi mieć mleko, tyle że my piersiowi. I to nie jest ciumkanie, tylko faktyczne jedzenie.

Scio dla Patryka nie straszny śnieg, ani nic co brudzi. Grunt to dobrze się bawić

U nas kolejny weekend spędzony w domu. Tatuś nie ma jak się wyspać, bo Patryk tylko oczy i otworzy i mu zyć nie daje. Ja tradycyjnie staram się wychodzić z Małym na spacery, ale i tak jest źle. Dziś w ogóle rano się pokłóciliśmy Ja już nie daję rady. Życie w takich warunkach mnie przerasta.
Żeby było mało, to ukruszyła mi się górna jedynka (martwy ząb) i wyglądam tak jak wyglądam, a jeszcze gorzej się czuję
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 13:04   #2793
mme_audrey
Raczkowanie

Wychodzimy do domu!!!
mme_audrey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 13:15   #2794
Shira_83
Zadomowienie

Bry Kuny włochate
Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość

SHIRA wyszedł ) siedział długo za długo bo zapomnialam o nim bo przysnelam ale wiem ze to wina mąki bo teraz zmienilam na inna pycha jest!

no to super że wyszedł jednak mąka też muszę zrobić ostatnio robiłam takie "purchawki z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi
Cytat:
Napisane przez mme_audrey Pokaż wiadomość
Wychodzimy do domu!!!

u nas noc od godziny 00 do 4 brak snu myślałam, że do głowy dostane no nic nie pomagało nie spał i kropka Żbiczysko wredne

Justynka jak Zuzia nasza?

Beatki mi brakuję
Stary 2013-02-11, 13:18   #2795
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Hej! To ja cora marnotrawna...

Nie mam na nic czasu i ochoty, mam dola przed powrotem do pracy. To juz ostatnie dni z Antkiem

Oczywiscie zlobek panstwowy milczy, nawet tam bylam, ale na razie nic sie nie zwalnia.
W zwiazku z czym zostaje nam zlobek prywatny. Po zaplaceniu zlobka, przedszkola i dojazdu zostanie mi z pensji moze 500 zl. Tak ze zyc nie umierac. Bo musze wrocic na niepelny etat, zeby poodbierac jakos to towarzystwo.

Jeszcze badania przed powrotem do pracy, wniosek o skrocenie czasu pracy, pokupic jakies ☠☠☠☠☠☠☠y Antkowi do zlobka i przez te ostatnie dni nie wiem jak sie nazywam.

Cale szczescie, ze pogoda dopisuje, sniegu co niemiara, wiec korzystamy jak tylko mozemy.

Brumku widzialam ostatnie zdjecia Tymka. Nie dosc, ze chlopaki maja takie same kombinezony, to jeszcze buty! Sliczego masz synka.

Audrey ciesz sie, ze wychodzisz z mala! A caly czas sie zastanawiam, jak ona Ci choruje, to Ty z nia zostajesz w domu? Bierzesz L4, czy pracujesz wtedy z domu?

Iwa powodzenia na badaniach!

Witam kolejna krakowianke!

Kolina gdzies Ty? Jak sie czujesz? Ty juz na finiszu.
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 13:23   #2796
mamad1
Zadomowienie

Cytat:
Wychodzimy do domu!!!

Cytat:
Napisane przez Shira_83 Pokaż wiadomość

u nas noc od godziny 00 do 4 brak snu myślałam, że do głowy dostane no nic nie pomagało nie spał i kropka Żbiczysko wredne
Współczuję. To chyba taki wiek, że problemy ze spaniem.
W nocy moja cierpliwość niestety też szybko się kończy
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 13:24   #2797
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Aga moze i złóbki panstwowe wychodza taniej, ale u nas np. przedszkola prywatne w porównaniu do panstwowych to mniej więcej jedna cena.
Dobrze ze chociaz tyle zostaje

A ile łącznie Ci wychodzi na przedszkole?

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2013-02-11 o 13:26
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 13:30   #2798
83monia
Zakorzenienie

agula - no tobie chociaz cos zostaje... mi nie bardzo...

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 14:07   #2799
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Bartessa teraz jak sa do 15 to jakies 400 zl z hakiem za dwie jak chodza caly miesiac. Ale bede musiala zwiekszyc im czas, wiec wyjdzie 560. To sa stae oplaty. Nie licze ubezp., komitetow, skladek na rozne rzeczy i wyjscia i zajecia dodatkowe...

Monia zostanie pod warunkiem, ze Antka nie zapisze do zlobka na caly "etat", tylko wykupie abonament 80 godzinny. Wowczas 560. Do tego wszystko musze przyniesc: jedzenie, pieluchy, kupic nocnik.
No i zeby nie przekroczyc tych 80 godzin bede musiala sie mijac z mezem, zeby jak najwiecej on siedzial z malym.
A jak przyjdzie isc na L4, to juz w ogole sie nie skalkuluje. Pochrzanione to jest. Ale pocieszam sie, ze jak przepracuje wieksza czesc tego roku, to w styczniu dostane podwyzke (oby).

Tobie to zawsze sie dziwilam, bo pisalas, ze zarabiasz na zlobki/przedszkola. Ale lubisz swoja prace, ludzi to ok. Ja najchetniej siedzialabym z malym.

Dobra budze gada i idziemy po dziewczyny. 3 spacer dzis
Stary 2013-02-11, 14:45   #2800
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Brumek super Tymcio
zabieg w przyszłą środę

Marina zdróweczka!

Mamad współczuję kłótni :/

Audrey super wiadomości!

Aga szkoda tego żłobka
ja liczyłam kiedyś godziny i zarobki jakbym Alę gdziekolwiek chciała posłać przy godzinach pracy TŻ to by mi jeszcze na dojazdy kasy brakło a dziewczyny to musiałyby siedzieć od 7-17 bo ja pracowałam 8-16 a z Roberta dużyrami i wtjazdami to ciężko cokolwiek zaplanować.
najgorzej pewnie będzie Ci na samym początku, ale fakt, że jak się nie lubi swojej pracy to inaczej się na wszystko patrzy.
ja dzisiaj idę polecony odebrać - pewnie świadectwo pracy dostałam bo od litego jestem bezrobotna i trzeba się wybrać do Huty do Urzędu :/

Gomra u nas najtańsze przedszkole prywatne w tamtym roku kosztowało bodajże 350zł samo czesne + 12zł wyżywienie za dzień
teraz w państwowym płacę ok. 200zł z wyżywieniem więc różnica diametralna sama przyznasz
jeszcze w prywatnym wpisowe ok. 300-350zł dochodzi :/

my dzisiaj byłyśmy w tym instytucie. badań nam nie zrobili bo niby musiałybyśmy znowu przyjechać a terminów nie ma.
tak naprawdę to moja pediatra mówiła tak, że szpital próbuje zarobić bo NFZ płaci im za całość - czyli badania przed zabiegiem i zabieg i opiekę po.
a szpital chce żeby badania zlecali pediatrzy albo robić prywatnie a dlaczego ja mam za to płacić - swoją drogą to nie wiem czy 100zł pomoże.
no i dzisiaj lekarz też mnie zbył. ja już byłam w stanie zrobić prywatnie te badania - nie chciałam za bardzo dyskutować żeby później mi się to jakoś na Hani nie odbiło.
ale teściowa jak usłyszała to poleciała załatwiać no i ok tylko znowu w czwartek mamy przyjechać i będę musiała tam Alę tyle co po antybiotyku ciągnąć bo TŻ wolnego już nie dostanie bo ma w przyszłym tygodniu na zabieg też już zarezerwowane żeby z Alą siedzieć...

na dodatek to w ogóle Hania wstała dzisiaj z gorączką i z bolącym uchem...
teraz znowu ją ścięło, dałam jej Nurofen i zasnęła.

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.
Iwa_iw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 14:49   #2801
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgaGuernsey Pokaż wiadomość
Bartessa teraz jak sa do 15 to jakies 400 zl z hakiem za dwie jak chodza caly miesiac. Ale bede musiala zwiekszyc im czas, wiec wyjdzie 560. To sa stae oplaty. Nie licze ubezp., komitetow, skladek na rozne rzeczy i wyjscia i zajecia dodatkowe...

Monia zostanie pod warunkiem, ze Antka nie zapisze do zlobka na caly "etat", tylko wykupie abonament 80 godzinny. Wowczas 560. Do tego wszystko musze przyniesc: jedzenie, pieluchy, kupic nocnik.
No i zeby nie przekroczyc tych 80 godzin bede musiala sie mijac z mezem, zeby jak najwiecej on siedzial z malym.
A jak przyjdzie isc na L4, to juz w ogole sie nie skalkuluje. Pochrzanione to jest. Ale pocieszam sie, ze jak przepracuje wieksza czesc tego roku, to w styczniu dostane podwyzke (oby).

Tobie to zawsze sie dziwilam, bo pisalas, ze zarabiasz na zlobki/przedszkola. Ale lubisz swoja prace, ludzi to ok. Ja najchetniej siedzialabym z malym.

Dobra budze gada i idziemy po dziewczyny. 3 spacer dzis
w sumie mam taki wybor - dac obydwoje do zlobka i przedszkola lub zadnego. bo z 1 pensji nie utrzymamy sie wszyscy w 4 i jeszcze przedszkole artura (jak ty bylaz z antkiem to przedszkole mialas placone z meza pensji, tak?). tak wiec wybor niewielki... no i race lubie, a raczej ludzi w pracy. no i 0 stresow tu, a jednak cos tam płacą

Stary 2013-02-11, 14:58   #2802
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

u nas przedszkole nie ma opłaty czesnej, zniesione od tego roku szkolnego, ale za to dodatkowe godziny są płatne 1,30 za kazda rozpoczęstą godzinę. 2 zl stawka dzienna wyżywienie, z tym że jest dopłata z gminy do stołówki, dlatego tak tanio.
Podstwowa opłata wiec wychodzi w najgorszym wypadku około 90-100 zł, zalezy ile mały w przedszkolu siedzi.
Do tego dochodzi angielski i rytmika. Czyli tak z 200 zł łącznie za całość. Czasem 150 zł, różnie.
Nie wliczam imprez, teatrzyków. A tutaj jest organizowane na prawdę sporo. Minium raz w miesiącu. A to jakis teatrzyk, a to wyjazd do kina, a to clowny itp.
Uwazam że jest tanio. Bo z koleji w drugim przedszkolu ( to o którym nie dawno było glosno w tv, jak te dzieciaki uciekły), pod które Bartek nalezy, i powinien do niego chodzić stawka wyzywieniowa to 5 zł dziennie, do tego opłata za korzystanie z przedszkola, plus zajecia dodatkowe to np. z tego co kolezanka mówiła wychodzi jej 400 zł. Nie licząc godzin poza programowych.

Przedszkole prywatne, które tez mamy nie daleko, prowadzone przez siostry zakonne kosztuje miesiecznie 500 zł ale są w tym juz wliczone obiady, angielski, dodatkowe godziny.
Wiec wychodzi podobnie.

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2013-02-11 o 15:02
Stary 2013-02-11, 15:07   #2803
83monia
Zakorzenienie

u mnie niecale 400 zl przedszkole wynosi. tyle ze do 18 czynne wiec nie gnam na zlamanie karku (pracuje do 16 a miejskie do 16:30 sa czynne...). w sumie na przedszkole miejskie jak nie dostal sie jako 3latek szans nie bylo w zeszlym roku (tylko kilka miejsc wolnych na cale miasto!)

Stary 2013-02-11, 15:10   #2804
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

w państwowych u nas czesnego też nie ma
godziny nie płatne 8-13
więcej to 2,50 za godzinę
stawka żywieniowa 5,60 bodajże
rytmiki nie liczę bo to 40zł za semestr więc miesięcznie ok wychodzi 8zł
angielski 150/semestr
ale i tak wychodzi duuużo taniej bo prywatne oprócz tego co pisałam też każe dobie dopłacać właśnie za angielski i rytmikę

najtaniej to miałyśmy w tamtym roku w domu kultury bo płaciłam 400zł za cały rok szkolny
co prawda było krótko bo może ze 4 godziny w sumie, śniadanie Hania miała swoje, ale w cenie była rytmika, gimnastyka korekcyjna, plastyka i angielski
nawet jak doliczyłam 200zł miesięcznie na dojazdy to się opłacało
ale w tym roku już podnieśli i wychodziło już dużo drożej (dojazdy jednak robią swoje)
no i Ala żywcem już nie miałaby kiedy drzemki zaliczać a teraz to przynajmniej i ona się kimnie a i ja mam chwilę dla siebie bo w tamtym roku ledwo przyjechałam, zrobiłam coś w domu i już musiałam z Alą jechać z powrotem po Hanię....

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.
Stary 2013-02-11, 15:11   #2805
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Monia u nas czynne jest od 7.30 do 15.30 czyli dla typowych mam pracujacych w urzędach itp.
Jak ja mialabym wrócic do pracy tam gdzie pracowałam przed ciażą, to szczerze mówiąc nie wyobrazam sobie, bo praca zaczyna sie o 6.00.
Może szlo by sie dogadać że od 8.00 ale tj praca zespołowa, wcześiej była zwykła godzinówka, wiec ciezki temat. Zreszta, nie spieszy mi się tam. Wyzysk i tyle.
Stary 2013-02-11, 15:20   #2806
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość
Monia u nas czynne jest od 7.30 do 15.30 czyli dla typowych mam pracujacych w urzędach itp.
Jak ja mialabym wrócic do pracy tam gdzie pracowałam przed ciażą, to szczerze mówiąc nie wyobrazam sobie, bo praca zaczyna sie o 6.00.
Może szlo by sie dogadać że od 8.00 ale tj praca zespołowa, wcześiej była zwykła godzinówka, wiec ciezki temat. Zreszta, nie spieszy mi się tam. Wyzysk i tyle.

niezłe godziny
to u nas ani ja a ni TŻ niemoglibyśmy pracować bo mąż od 6-14 (musi po 5 wyjechać) nie licząc oczywiście nadgodzin ani delegacji ani dyżurów kiedy to siedzi do 17
a ja 8-16 (gdzie po 7 już muszę jechać)

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.
Stary 2013-02-11, 15:30   #2807
zanetaa88
Zakorzenienie

MARINA dzisiaj ide do gina i chyba wezme L4 brzuch zaczyna rosnąć i czuje dyskomfort w pracy, bo siedze:/ a tak jest ok tydzień 13

Dama spi, bo zlobku nie spala.

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

A jak sie tak ostatnio zastanawialam czy juz nie zapisać damy do przedszkola.
Jaka jest różnica miedzy zwykłym przedszkolem a integracyjnym? Bo mam takie i takie pod nosem, ale w sumie nie znam opini. I cen tez nie znam

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 15:45   #2808
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:
MARINA dzisiaj ide do gina i chyba wezme L4 brzuch zaczyna rosnąć i czuje dyskomfort w pracy, bo siedze:/ a tak jest ok tydzień 13

Dama spi, bo zlobku nie spala.

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

Jaka jest różnica miedzy zwykłym przedszkolem a integracyjnym? Bo mam takie i takie pod nosem, ale w sumie nie znam opini. I cen tez nie znam
z tego co wiem, to integracyjne przedszkola sa dużo lepiej przygotowane dla dzieci z niepełnosprawnosciami, dlatego lepiej takie tam posylac, ale zdrowe dzieci tez chodza, ogólnie lepsze opinie maja. Pewnie sporo drożej jest.
Najlpeiej podejsć i zapytac.

Ostatnio narobiłyscie mi ochoty na pierogi.
Będa z kapustą i grzybami jutro na obiad, ale juz dzisiaj bede lepic, kapusta się gotuje.
Chce zrobic ich chociaż z 200, zebym miała co zamrozić na jeszcze 2 obiady.
Moze kilka zrobie z dżemem albo owocami, dzieciaki sie ucieszą.
Stary 2013-02-11, 16:03   #2809
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:

Zaneta http://www.mamazone.pl/artykuly/star...egracyjne.aspx

Ja w marcu będę zapisywać Zuzę do przedszkola, jak się uda pójdzie od stycznia.
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

Edytowane przez iustyna1
Czas edycji: 2013-02-11 o 16:08
iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 16:14   #2810
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blondynkapoznan Pokaż wiadomość
Gomora a Ty skąd jesteś?
ja rodziłam na Polnej Marzena zresztą też.Byłam bardzo zadowolona z opieki
a gdzie Ty byłaś jak Cię nie było?
Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
A u nas po tragicznej nocy był ciężki dzień. Większość dnia przepłakana. I to tak na maxa I bez drzemki
Za to byliśmy na ponad 2 godzinnym spacerze na sankach, jeździłam z nim z górki, fajnie było Ale i tak woli place zabaw, gł. zjeżdżalnię

A to właśnie z dziś i z wczoraj z działki
u nas też noce tragiczne....Fajowe zimowe zdjęcia
Cytat:
Dziewczyny a mam do Was jeszcze takie pytanie, odnosnie auta. Czy ktos ma lub orientuje się czy sa w miare mało awaryjne te autka: Opel Zafira B, i Dodge caliber? Ten drugi nam sie tak spodobał, że aż strasznie, ale wynalazek, więc najpierw szukamy informacji.

Scenik poszedł na komputer i "podpicowanie", moze przy dobrych wiatrach uda nam się go szybko upchnać.

Punto na razie zostaje, tz chce kredyt wziąć zeby dolozyc, a w miedzy czasie go sprzedać i oddać.. nie podoba mi się to.
Kiedyś chcieliśmy kupić zafirę, ale stanęło na oplu vectrze. Ale u nas to jest tak, że kupujemy to, na co jest okazja. Teraz właśnie prawdopodobnie kupimy scenica, ale za 1000zł. więc jak się nie będzie sprawdzal, to go sprzedamy.
Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Chyba same zostałyśmy z nocnym mlekiem na forum?
nie jesteś sama
Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
U nas kolejny weekend spędzony w domu. Tatuś nie ma jak się wyspać, bo Patryk tylko oczy i otworzy i mu zyć nie daje. Ja tradycyjnie staram się wychodzić z Małym na spacery, ale i tak jest źle. Dziś w ogóle rano się pokłóciliśmy Ja już nie daję rady. Życie w takich warunkach mnie przerasta.
Żeby było mało, to ukruszyła mi się górna jedynka (martwy ząb) i wyglądam tak jak wyglądam, a jeszcze gorzej się czuję
trzymaj się
Cytat:
Wychodzimy do domu!!!

Cytat:
Napisane przez Shira_83 Pokaż wiadomość
Beatki mi brakuję
właśnie-gdzie Ona jest??
Cytat:
Napisane przez AgaGuernsey Pokaż wiadomość
Hej! To ja cora marnotrawna...

Nie mam na nic czasu i ochoty, mam dola przed powrotem do pracy. To juz ostatnie dni z Antkiem

Oczywiscie zlobek panstwowy milczy, nawet tam bylam, ale na razie nic sie nie zwalnia.
W zwiazku z czym zostaje nam zlobek prywatny. Po zaplaceniu zlobka, przedszkola i dojazdu zostanie mi z pensji moze 500 zl. Tak ze zyc nie umierac. Bo musze wrocic na niepelny etat, zeby poodbierac jakos to towarzystwo.

Jeszcze badania przed powrotem do pracy, wniosek o skrocenie czasu pracy, pokupic jakies ☠☠☠☠☠☠☠y Antkowi do zlobka i przez te ostatnie dni nie wiem jak sie nazywam.
Masz się...a kiedy dokladnie wracasz?

Cytat:

Ostatnio narobiłyscie mi ochoty na pierogi.
Będa z kapustą i grzybami jutro na obiad, ale juz dzisiaj bede lepic, kapusta się gotuje.
Chce zrobic ich chociaż z 200, zebym miała co zamrozić na jeszcze 2 obiady.
Moze kilka zrobie z dżemem albo owocami, dzieciaki sie ucieszą.
Aż 200 na tylko 3 obiady?? Ja mam ruskie od mamusi

Hej.
Jestem u rodziców- byłam z Julcią na spacerku Mateuszek musiał zostać w domu, bo nie brałam wozka.

Byłam u fryzjera miałam brać też Jusię na obcięcie, ale Ona się boi suszarki

A wczoraj mieliśmy gości na obiedzie i miło sobie posiedzieliśmy

A niedługo zumba

"...w małych rączkach mieści się cała miłość …''

Juleńka
Mateuszek
Oliweczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 16:19   #2811
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Oliweczka dużo nas w domu, nas 4 i rodzice, poza tym ja ich nie gotuje tylko smaze na patelni, wiec wielkosc zostaje wyjsciowa. No i robie z małych foremek.
Stary 2013-02-11, 17:03   #2812
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Cytat:
Napisane przez Iwa_iw Pokaż wiadomość

my dzisiaj byłyśmy w tym instytucie. badań nam nie zrobili bo niby musiałybyśmy znowu przyjechać a terminów nie ma.
tak naprawdę to moja pediatra mówiła tak, że szpital próbuje zarobić bo NFZ płaci im za całość - czyli badania przed zabiegiem i zabieg i opiekę po.
a szpital chce żeby badania zlecali pediatrzy albo robić prywatnie a dlaczego ja mam za to płacić - swoją drogą to nie wiem czy 100zł pomoże.
no i dzisiaj lekarz też mnie zbył. ja już byłam w stanie zrobić prywatnie te badania - nie chciałam za bardzo dyskutować żeby później mi się to jakoś na Hani nie odbiło.
ale teściowa jak usłyszała to poleciała załatwiać no i ok tylko znowu w czwartek mamy przyjechać i będę musiała tam Alę tyle co po antybiotyku ciągnąć bo TŻ wolnego już nie dostanie bo ma w przyszłym tygodniu na zabieg też już zarezerwowane żeby z Alą siedzieć...

na dodatek to w ogóle Hania wstała dzisiaj z gorączką i z bolącym uchem...
teraz znowu ją ścięło, dałam jej Nurofen i zasnęła.
Ale sie macie! Dobrze, ze tesciowa taka obrotna. Kurcze ja w czwartek chyba bede musiala jechac z Antkiem do pracy, bo tak to chetnie bym Ci Ali przypilnowala. Zobaczylabym jak to jest z dziecmi w tym samym wieku.

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
w sumie mam taki wybor - dac obydwoje do zlobka i przedszkola lub zadnego. bo z 1 pensji nie utrzymamy sie wszyscy w 4 i jeszcze przedszkole artura (jak ty bylaz z antkiem to przedszkole mialas placone z meza pensji, tak?). tak wiec wybor niewielki... no i race lubie, a raczej ludzi w pracy. no i 0 stresow tu, a jednak cos tam płacą
1. Jego pensja ledwo starcza na rachunki i jedzenie. Przedszkole placilam z zasilku, bo sie lapalismy.

2. no ale skoro Ci nic nie zostaje, to tak jakby nie placili

Cytat:
u nas przedszkole nie ma opłaty czesnej, zniesione od tego roku szkolnego, ale za to dodatkowe godziny są płatne 1,30 za kazda rozpoczęstą godzinę. 2 zl stawka dzienna wyżywienie, z tym że jest dopłata z gminy do stołówki, dlatego tak tanio.
Podstwowa opłata wiec wychodzi w najgorszym wypadku około 90-100 zł, zalezy ile mały w przedszkolu siedzi.
Do tego dochodzi angielski i rytmika. Czyli tak z 200 zł łącznie za całość. Czasem 150 zł, różnie.
Nie wliczam imprez, teatrzyków. A tutaj jest organizowane na prawdę sporo. Minium raz w miesiącu. A to jakis teatrzyk, a to wyjazd do kina, a to clowny itp.
Uwazam że jest tanio. Bo z koleji w drugim przedszkolu ( to o którym nie dawno było glosno w tv, jak te dzieciaki uciekły), pod które Bartek nalezy, i powinien do niego chodzić stawka wyzywieniowa to 5 zł dziennie, do tego opłata za korzystanie z przedszkola, plus zajecia dodatkowe to np. z tego co kolezanka mówiła wychodzi jej 400 zł. Nie licząc godzin poza programowych.

Przedszkole prywatne, które tez mamy nie daleko, prowadzone przez siostry zakonne kosztuje miesiecznie 500 zł ale są w tym juz wliczone obiady, angielski, dodatkowe godziny.
Wiec wychodzi podobnie.
Tanio, fajne ceny. U nas tak jak Iwa pisala: 5,6 wyzywienie i kazda godzina poza te bezplatne w moim przypadku 2 zl, bo mam dwojke w przedszkolu.

Cytat:
Do integracyjnego moga przyjac dzieci niepelnosprawne. Fajna sprawa, bo dzieci od malego ucza sie tolerancji.

Cytat:
Napisane przez Oliweczka1985 Pokaż wiadomość
Masz się...a kiedy dokladnie wracasz?

Byłam u fryzjera miałam brać też Jusię na obcięcie, ale Ona się boi suszarki

A niedługo zumba
1. Wracam 1 marca.
2. Fotka!
3. Stwierdzam, ze jak jeszcze dluzej snieg polezy, to mi zumba i inne takie niepotrzebne. Wystarczy, ze tak jak dzis wyjde 3 x na spacer, w tym raz pojde z cala trojka na sanki, wycigne gady kilka razy na gorke, pociagne wszystkich jak jakis konik garbusek. Oj ruchu mi teraz nie brakuje.
Stary 2013-02-11, 17:15   #2813
DDewik
Raczkowanie

Witam!
Nie odniosę sie do Waszych postów, mam zaleglosci...U nas od piatku jakas czarna seria, rano zmarła moja ciocia, mąz poszedl do lekarza i okazało sie ze ma ostre zapalenie oskrzeli, pozniej nie mielismy pradu(a u nas wszystko na prad, gazu nie mamy) pare godzin(palił sie transformator na osiedlu), a o 23 maz wyladował na szpitalnym oddziale ratunkowym, bo nie mógl oddychac....koszmar dziewczyny!Mielismy czarny piatek.
Dzisiaj Borysek obudzil sie z goraczką(pewnie od meza sie zaraził), taki jest biedny, juz 2 raz nurofen podawalam, teraz spi moj bidulek.Jutro idziemy do lekarza...ja sie jakos jeszcze trzymam, nie mam wyjscia!

Co na bol gardla dajecie?Borysek grzebie paluszkami tak gleboko i nie chce jesc, malo pije, co mnie martwi.Nie mial tak nigdy(byl dwa razy od urodzenia chory, raz mial katar, a drugi po szczepieniu tym slynnymMRR troche kaszlal i mail gorączke).

Ja Aga tez zaganiana, musze porobic badania do pracy(po urlopie zdrowotnym sa take wymagania).Chcialam to wszystko w tym tygodniu zrobic , ale nie wiem czy bede miala kiedy.

Edytowane przez DDewik
Czas edycji: 2013-02-11 o 17:21
DDewik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 17:26   #2814
patik87
Zakorzenienie

Dewik ale pije cokolwiek? moze nie ma co czekać do jutra tylko dzisiaj idźcie na dyżur do szpitala? u nas w ciągu doby sara się odwodniła przy bólu gardle bo nic nie piła, nie sikała, już było skierowanie do szpitala.
Nie wiem, zrobisz jak uważasz, ważne aby pił. Po co ma się męczyć, tak by już dzisiaj dostał antybiotyk i by mu coś ulżyło
Doświadczenie z listopada nauczyło mnie nie czekać tylko gnać od razu do lekarza.
Współczucia z powodu cioci i zdrowia dla męża i Boryska.
Stary 2013-02-11, 17:35   #2815
DDewik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Dewik ale pije cokolwiek? moze nie ma co czekać do jutra tylko dzisiaj idźcie na dyżur do szpitala? u nas w ciągu doby sara się odwodniła przy bólu gardle bo nic nie piła, nie sikała, już było skierowanie do szpitala.
Nie wiem, zrobisz jak uważasz, ważne aby pił. Po co ma się męczyć, tak by już dzisiaj dostał antybiotyk i by mu coś ulżyło
Doświadczenie z listopada nauczyło mnie nie czekać tylko gnać od razu do lekarza.
Współczucia z powodu cioci i zdrowia dla męża i Boryska.
Cos tam pije Patiku, ale mniej niz zawsze, trzy pieluchy zasikane byly.
Zobaczymy jak dzisiaj wieczorem bedzie....na razie spi.Dziekuje za troske Patiku
DDewik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 17:35   #2816
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

Cytat:
Wiesz, wypadki zdarzaj sie, niestety. Nawet w najlepszych szpitalach.

Ja oglnie jestem z okolic Kalisza, Kalisz nalezy pod Poznan.
no dokładnie ja za wszelką cenę nie chciałam jechać na Polna ale nie bylo miejsc w innych szpitalach a musiałam gdzieś urodzić
byłam mile zaskoczona

Oliweczko ja jestem często na forum ale nie mam co pisać u mnie nic pozytywnego jedyne co mnie cieszy że moje chłopaki nie chorują tfu tfu.
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 18:08   #2817
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Cytat:
Napisane przez DDewik Pokaż wiadomość
Witam!
Nie odniosę sie do Waszych postów, mam zaleglosci...U nas od piatku jakas czarna seria, rano zmarła moja ciocia, mąz poszedl do lekarza i okazało sie ze ma ostre zapalenie oskrzeli, pozniej nie mielismy pradu(a u nas wszystko na prad, gazu nie mamy) pare godzin(palił sie transformator na osiedlu), a o 23 maz wyladował na szpitalnym oddziale ratunkowym, bo nie mógl oddychac....koszmar dziewczyny!Mielismy czarny piatek.
Dzisiaj Borysek obudzil sie z goraczką(pewnie od meza sie zaraził), taki jest biedny, juz 2 raz nurofen podawalam, teraz spi moj bidulek.Jutro idziemy do lekarza...ja sie jakos jeszcze trzymam, nie mam wyjscia!

Co na bol gardla dajecie?Borysek grzebie paluszkami tak gleboko i nie chce jesc, malo pije, co mnie martwi.Nie mial tak nigdy(byl dwa razy od urodzenia chory, raz mial katar, a drugi po szczepieniu tym slynnymMRR troche kaszlal i mail gorączke).

Ja Aga tez zaganiana, musze porobic badania do pracy(po urlopie zdrowotnym sa take wymagania).Chcialam to wszystko w tym tygodniu zrobic , ale nie wiem czy bede miala kiedy.
hascosept, tantum verde - do psikania

odezwę się wieczorkiem

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.
Stary 2013-02-11, 18:21   #2818
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Blondynka, ten na polnej ma złe opinie? Bo ogólnie u nas uważa się go za najlepszego w Poznaniu, i ogólnie za jednego z lepszych w Polsce, nie wiem jak to sie ma na porodowce, ale niemowlaki podobno maja kompleks badań, no i np od nas z Kalisza jak cos z maleństwem nie tak, to samolotem od razu na polna, nie gdzie indziej.
A jak nie masz nic pozytywnego do opisywania, to mozesz zawsze sie wyzalic

DDewik, współczuje, faktycznie felerny piatek. A Boryskowi no cóż, próbuj różnego rodzaju picia, soki nie soki, moze cola? Ale taka nie gazowana, są w kartonikach z rurkach, z obrazkiem hugo.

Audrey, dobrze że wszystko w porządku, jak bedziecie juz rozpakowane i nacieszycie sie domkiem, napisz jak was leczyli, i wrazenia.
Stary 2013-02-11, 18:39   #2819
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

DDewik wspolczuje negatywnych przezyc.
Zdrowka dla Boryska. A nie mozesz zagladnac malemu do gardla? Jak naloty to angina, nie czekalabym z antybiotykiem. Poki co psikaj tantum verde lub hascoseptem (to samo, lecz tansze)

A z praca, to jedziemy na tym samym wozku, ja tez musze porobic badania, tyle, ze skierowania jeszcze nie mam. W ogole dzis sie dowiedzialam, ze musze zlozyc wniosek o obnizenie czasy pracy na minimum 2 tyg. przed powrotem, czyli musze sie wyrobic do piatku!
Stary 2013-02-11, 18:52   #2820
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Zanetaa moim zdaniem sprawa z intergracyjnym przedszkolem to bardzo fajna sprawa.
zresztą chciałam Hanię do takowego zapisać, ale oczywiście się nie dostała...

Aga ja nawet nie miałabym śmiałości prosić Cię o pomoc
będziemy kombinować - może TŻ uda się jednak wziąść wolne za to w przyszłym tygodniu nie brałby już wolnego dzień przed zabiegiem Hani tylko poszedłby na wolne od tego dnia, kiedy mamy być w szpitalu.
w ogóle to myślałam kiedyś czy ja bym Ci mogła jakoś pomóc tylko nie wiem w jaki sposób - nie wiem odbierać np. dziewczyny z przedszkola?
tylko u nas to różnie bo jak TŻ odbiera Hanię to jednak autem po pracy i wtedy problem bo wiadomo - foteliki być muszą.
z kolei nie wiem w jakich godzinach Antoś by Ci w żłobku przebywał i tutaj też hmm trochę logistycznie ciężko - z dwójką w wózku
no nic nie wymyśliałam, ale jakbyś miała jakiś pomysł to mów śmiało

DDewik współczuję Wam bardzo.
skoro jest temp. wysoka i brak większych innych objawów to obstawiam jednak gardło - zwłaszcza jak jeszcze apetytu przy tym nie ma :/

Hania pospała w dzień 3 godziny
wstała i wygląda nieciekawie, ale oprócz stanu podgorączkowego to ma tylko mega katarzysko - mówi, że ucho ją już nie boli (no tak bo katar się puścił a nie uciska jej tam)
gardło też ok tym bardziej, że apetyt nawet ma a lekarz jej dzisiaj do gardła zaglądał więc coś by zobaczył jakby coś tam się działo
także mam nadzieję, że to zwykłe przeziębienie i szybko przejdzie

a no i odebrałam dzisiaj świadectwo pracy
czekałam na nie, ale jak je dostałam to jednak trochę mi żal - parę dobrych lat jednak tam przepracowałam....

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.

Edytowane przez Iwa_iw
Czas edycji: 2013-02-11 o 18:57
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości