Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieci urodzą się wiosną! Mamy V-VI 2013, c.9 - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 10 części naszego wątku ??
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.10 9 22,50%
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.10 1 2,50%
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 c.X 1 2,50%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.10 1 2,50%
Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.10 1 2,50%
Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Coraz większe brzuchy mamy, ale jeszcze nie pękamy. Mamy V-VI 2013, cz.10 5 12,50%
Śnieg pada, wiosna nie przychodzi; kiedy to dziecko się urodzi? Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Za oknem śnieżna zawierucha, a ja chcę już tulić mego malucha. Mamy V-VI 2013 cz.10 3 7,50%
Powoli bać się zaczynamy, bo plan porodu już napisany. Mamy V-VI 2013 cz.10 0 0%
Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Maj-Czerwiec 2013 c.X 7 17,50%
Wyprawki już kompletujemy i gadaniem się zajmujemy. Mamy V-VI 2013 cz.10 1 2,50%
Jeszcze nie chcemy rodzić, choć taczkami można nas już wozić. Mamy V-VI 2013 cz.10 11 27,50%
Głosujący: 40. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-13, 14:12   #1861
sharpnowaja
Zakorzenienie

Dot.: Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieci urodzą się wiosną! Mamy V-VI 201

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Czyli co jeśli pracowałam u jednego pracodawcy przez 4 miesiace przed porodem to dostane macierzy ńskiego tylko 4/12 z 1800 brutto??
jak 4 miesiące to przez 4 a nie 12.
Chodzi o to że np w jeden miesiąc mogłaś zarobić 1000zł a a drugi 2000zł dlatego liczą średnią. Jeśli pracujesz u danego pracodawcy rok lub dłużej niż rok to wtedy średnia z całego roku

Magiusa za wózek

jeśli któraś chętna http://allegro.pl/next-bluzka-paski-...010930985.html

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

Cytat:
No własnie tak mi powiedziała księgowa i była bardzo zdiwona skąd ja wzięłam, że jakieś 4/12 jeśli pracowałam przez 4 miesiace.
no ale nikt teraz nie napisał że przez 12 średnia to średnia jak pracujesz 4 miesiące to czemu liczyć przez 12?
Stary 2013-02-13, 14:15   #1862
xal
Zakorzenienie

Dot.: Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieci urodzą się wiosną! Mamy V-VI 201

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Pochwalę się, że wczoraj wylicytowaliśmy wózek na allegro. O ten:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3008167268

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
Chodzi o to że np w jeden miesiąc mogłaś zarobić 1000zł a a drugi 2000zł dlatego liczą średnią. Jeśli pracujesz u danego pracodawcy rok lub dłużej niż rok to wtedy średnia z całego roku
Podajesz wzór liczenia L4, macierzyński to zupełnie inna broszka

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:19   #1863
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
tak... to mi też spędza sen z powiek po tym jak gin powiedział, żeby wytrzymać do 30 tyg...
ja już mam ten 30, i myślałam że się uspokoję trochę, ale gdzie tam ... teraz odliczam do 32 tygodnia, potem do 34 ... i dopiero się uspokoję ... ale najbardziej do odliczam do 17 marca

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:20   #1864
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Podajesz wzór liczenia L4, macierzyński to zupełnie inna broszka
no to jak się liczy?
bo ja byłam w ZUSie i powiedzieli że tak się liczy. Bo zapytałam jaki dostanę macierzyński jeśli się teraz zatrudnię gdzieś indziej. I powiedział koleś że średnią zarobków u nowego pracodawcy np. w jeden miesiąc zarobię 1200zł a w drugi 1400 zł to dostaję 1300 zł macierzyńskiego.

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ----------

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
j... ale najbardziej do odliczam do 17 marca
dlaczego do 17?
Stary 2013-02-13, 14:20   #1865
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Może jeszcze uda się coś z tym zrobić No i dzięki za troskę Nie wiem czy pisałam (nie kojarzę) ale leżaczek mamy już w domu , teraz czekam na karuzelkę z FP - wczoraj zamówiłam z payback.

A co do punktów payback to powinni przysłać jakiegoś maila, że ktoś może stracić X punktów w terminie X; ale z drugiej strony można to sobie sprawdzić na ich stronie
Oglądałam sobie tę karuzelkę z paybacka. Jeśli miałabym całość punktów, to bym pewnie wzięła, bo jest super, ale za dopłatą się średnio opłaca.

No i dobrze, że został poruszony temat punktów, bo ostatnio właśnie dostałam maila, że mi przepadną punkty, muszę się zorientować co i jak.

Cytat:
Napisane przez Lublana Pokaż wiadomość
Ja pierwsze pranie robię w płatkach mydlanych a później w Loveli a później się zobaczy, bo może nie będziemy cudować
Pytanie do wizażowych mamuś, prałyście ubranka w dziecięcych proszkach? Bo mi dużo mam mówi, że prały w Persilu, a w dziecięcym płynie tylko płukały.

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Nie, pytanie jak dla mnie normalne
Nie jest katolikiem. wychował się w rodzinie metodystów, ale sam nie jest praktykujący. Tak jak Can chyba pisała, nie wierzy w instytucje, ale wierzy w Boga. Wie, że wiara jest dla mnie ważna i mnie w niej wspiera, chodzi ze mną do kościoła, jeśli mu to zaproponuje (choć niewiele rozumie, ale jak są teksty pieśni wyświetlane to śpiewa najgłośniej w ławce . ) Ostatnio nawet sam wyszedł z propozycją, żebyśmy poszli na mszę, czym mnie bardzo rozczulił (i wywołał trochę wyrzuty sumienia )
Ślub braliśmy mieszany
Fajne podejście tża. Mój tata był ewangelikiem, rodzice ślub wzięli w kościele katolickim. I mam takie malutkie porównanie tylko, że w ewangelickim kościele ksiądz nie robił żadnych problemów, życzył im wszystkiego co najlepsze i w ogóle życzliwy. Z kolei u siostry taty sytuacja była odwrotna (żona ewangeliczka, mąż katolik) - wzięli ślub w k. ewangelickim. Ostatnio wujek chciał z kościoła (katolickiego) papierek na chrzestnego (pomijam fakt jak zapatruje się kościół na to żeby osoba będąca po ślubie ewangelickim chrzciła dziecko katolika - bo nie wiem), ale okazało się, że nie ma w ogóle jego teczki w kościele. Czujecie? Wyrzucili go z kościoła.

A mój tata przed ślubem poszedł z mamą do k.katolickiego, żeby zobaczyć jak to wygląda wszystko i zadał jej pytanie: "Po co są te budki?" (konfesjonały) No i zawsze fascynował go różaniec. Tyle razy klepać to samo... Ale bardzo lubił chodzić do "naszego" kościoła.

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
co do obiadu- ja mam cały garnek szpinaku z serem i śmietaną
Biegnę!

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
mnie też to wkurza.. ja tam wole mieć torbę spakowaną chociażby 3 miesiące wcześniej.. to ja się będę stresować a nie inni, że jestem w powijakach i nikt mi w tym nie pomoże - rodzina daleko, a TŻ może nie ogarnać..
Ja też tak uważam. Ale tż to nie doceniasz i powinny być baty.
Cytat:
Cześć Dziewczyny,
Trochę mnie nie było bo wciągnęły mnie wydarzenia wokół, co chwila coś, jakieś spotkanie, coś do zrobienia i koniec końców jak już siadam przy kompie i widzę 10 stron do nadrobienia to czytam tylko ostatnią. Mam jednak nadzieję, że u wszystkich dobrze się dzieje i będzie jeszcze lepiej

Jestem szczęśliwa bo o wózku x lander dobrych rzeczy się nasłuchałam, a fotelik maxi cosi też podobno fajny i do tego całkiem całkiem cena. Marzyłam o tym by znaleść jakiś poniżej 1 500. Teraz czekam kiedy przyjdzie i mam nadzieję, że będzie w tak dobrym stanie jak jest na zdjęciach
Do tego jutro lub pojutrze zamontują nam nową szafę na zamówienie ( bo nigdzie nie było takiego rozmiaru jak nam jest potrzebny) i w końcu będę mogła z siatek poprzekładać i posegregować rzeczy dla maluszka
Super wózek!!

Cytat:
No własnie tak mi powiedziała księgowa i była bardzo zdiwona skąd ja wzięłam, że jakieś 4/12 jeśli pracowałam przez 4 miesiace.

Czyli co jeśli pracowałam u jednego pracodawcy przez 4 miesiace przed porodem to dostane macierzy ńskiego tylko 4/12 z 1800 brutto??
Jeśli chodzi o średnią, to średniej nie liczy się jako 4/12, tylko wypłaty z czterech miesięcy podzielone przez cztery. Chociaż nie wiem czy o to pytasz.

Cytat:

heh to mnie bombarduje ale ojca kompletnie nie chce
To tak jak u nas.

Hej Byłam u dentysty i baaaaaaaardzoooooo boooooliiiiiiiiii...

...portfel. 150zł nie moje. Poza tym, to nic ciekawego, dzisiaj czeka mnie ogarnianie kłaków, bo jutro walentynkowe spotkanie z ginem.

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:22   #1866
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:

dlaczego do 17?
bo liczę na roczny macierzyński
a przy okazji urodziny męża, więc na spokojnie już pójdziemy może gdzieś, choćby na lody - ostatnie wspólne wyjście poza lekarzami to był spacer noworoczny

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:24   #1867
xal
Zakorzenienie

Cytat:
no to jak się liczy?
bo ja byłam w ZUSie i powiedzieli że tak się liczy. Bo zapytałam jaki dostanę macierzyński jeśli się teraz zatrudnię gdzieś indziej. I powiedział koleś że średnią zarobków u nowego pracodawcy np. w jeden miesiąc zarobię 1200zł a w drugi 1400 zł to dostaję 1300 zł macierzyńskiego.
Ja słyszałam, ze patrzą ile ostatnio było na umowie, ale jeszcze poszukam.
Faktycznie tak jak L4, to ja już zgłupiałam, bo słyszalam, że macierzyński to jak normalna wypłata aktualna ...

Stary 2013-02-13, 14:28   #1868
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
Bo mi dużo mam mówi, że prały w Persilu, a w dziecięcym płynie tylko płukały.
ja kupiłam Presil ale ten dla dzieci

vil no tak macierzyński to trzymam kciuki

dobra ja zmykam, obiadek ugotowany a Tż zadzwonił że musi zostać w pracy parę godz dłużej

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Faktycznie tak jak L4, to ja już zgłupiałam, bo słyszalam, że macierzyński to jak normalna wypłata aktualna ...
ale to trochę nie logiczne to wtedy by dużo osób kombinowało żeby ta ostatnia wypłata była wysoka

no nie wiem mi tak powiedzieli w ZUSie ale z racji że w innej sprawie dzwoniła do 10 oddziałów ZUS, gadałam na czacie i każdy mi gadał inną wersję to różnie z nimi może być
Stary 2013-02-13, 14:42   #1869
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:

no ale nikt teraz nie napisał że przez 12 średnia to średnia jak pracujesz 4 miesiące to czemu liczyć przez 12?
Chodzi mi o to, że skoro nie pracowałam 12 miesięcy tylko 4 i stąd ta 12.

Czyli jak mam cały czas przykładowo 1600zł brutto czyli jakieś 1200netto to dostanę tyle macierzyńskiego?

Cytat:
Jeśli chodzi o średnią, to średniej nie liczy się jako 4/12, tylko wypłaty z czterech miesięcy podzielone przez cztery. Chociaż nie wiem czy o to pytasz.
tak o to.

Dziękuję

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:44   #1870
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
Ash mi też wyszła glukoza za duża... nawet dzwonili do mnie z przychodni żebym koniecznie poszła do lekarza prowadzącego jak najszybciej
na czczo niby ok. 70,4 a norma jest miedzy 70 a 99, ale po 2 godzinach wyszło 203 norma jest do 140

a już miałam sobie robić gorącą czekoladę...
dorwalam szampon . a maske x tej strony zakupie lece do domuu
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:45   #1871
storyl
Raczkowanie

nie było mnie 2 dni a już tylko stron nabazgrałyście : D

miałam mieć dziś poprawke ale została przełożona na za tydzień z czego bardzo się ciesze bo już planowałam odkładać kase na warunek.. a tak przynajmniej mam więcej czasu na naukę : D

i może, któraś mi streści czy coś ważnego się działo? : D

storyl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:46   #1872
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Motylku- przytulam Ciebie mocno! Musisz być silna, jak nie dla siebie, to dla malutkiej!

Jenny- zazdroszczę, że mieścisz się w gatki. Ja niestety już nic przedciążowego na dupę i uda nie wcisnę

Cytat:
Napisane przez Atena564 Pokaż wiadomość
Hej laski
Wpadam do was na chwilke powiedzieć, że po wczorajszej wizycie wszystko ok, Natalka rośnie ma teraz ponad 700g a biegnie nam teraz 25 tyd wiec chyba dobrą ma wage, bo w 19 tyg miała 260 g. Serduszko 140 uderzeń, moje ciśnienie 108/68 , a waga niespełna 65 więc jakieś 6 kg na plusie, a w ciągu miesiaca przytyłam 3 kg. Ginka jest pozytywnie zaskoczona,że pomimo ponad 3 tygodniowej kuracji antybiotykami niemam stanu zapalnego Za miesiąc kolejna wizyta, no i glukoza przedemna, może w przyszłym tyg pójde.
za wizytę!

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
ja zaczynam dzisiaj 25. tydzień...
za 25tc!

Cytat:
Napisane przez niunka045 Pokaż wiadomość
Jak narazie jesteśmy w 26 tygodniu
Przyszła mi paczucha z podkładami butelką itp
i jeszcze dwie z ubrankami ale jeszcze nie rozpakowałam
Za to obfociłam te ubranka co mam juz poprane i poprasowane
za 26 tc i za zakupy!

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
ja po ginie

waga 5 kg+ więc gin happy, że przytyłam
szyjka super, mały osłuchany, usg nie robiliśmy
skierowanie na glukozę mam, randka w piątek za tydzień
l4 mam do końca przyszłego tygodnia, odpocznę sobie i zatęsknię za pracą
za godzinkę idę do fryzjera na farbę a wieczorem gramy w planszówki
ps. nasz mały też się wysikał na usg połówkowym:P
za wizytę!

Cytat:
Napisane przez angie83 Pokaż wiadomość
Wiecie co? Wkurza mnie jak ktoś z takim lekkim pokpiwaniem daje mi do zrozumienia, że za wcześnie się przygotowuję, myślę o kupnie łóżeczka, wózka czy zakupach do szpitala. Normalnie cieszę się, że siedzę w domu i ograniczyłam kontakt z TYMI ludźmi. To mój zasrany interes, moja ciąża i nikt mi nie będzie mówił co mam robić!!! Chyba sobie zaparzę melisy, bo się wkurzyłam. A tak w ogóle z Bartusiem mamy już 28 tydzień
za 28tc!
A przychylnie "doradzających" itp olej ciepłym moczem. Twoje dziecko, Twoja wyprawka, Twoje decyzje!

Cytat:
tak wogóle ktoś pisał czy ktoś z Warszawy nie mógłby podjechać zobaczyć wózka a potem ewentualnie go wysłać kurierem. Jakby co podbijać do mnie jeszcze jestem na chodzie
O mnie chodziło
Na razie mamy dylemat i może wypowie się tutaj któraś, która się na tym zna.
Czy fotelik JEDO nadaję się do auta czy musielibyśmy kupić inny?!? - (ze strony producenta: "Posiada Europejski Certyfikat Bezpieczeństwa ECE R44/04"; http://www.jedo.pl/pl/#/foteliki-i-akcesoria/ )

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
hej dziś środa popielcowa....
co robicie na obiad....
pomysłu nie mam
może jakąś rybke z warzywami...(brokuły i takie tam)
U mnie dzisiaj mintaj panierowany z serem (gotowiec z rybnego )

Cytat:
Napisane przez AsieniA Pokaż wiadomość
Walentynki to zawsze okazja zeby miło spędzić czas ze swoim tżtem powodzenia!
My w tym roku bardzo skromnie, maluszkowe wydatki rządzą
Zrobię mojemu tiramisu, też się obawiam pokusy ale tłumaczę sobie że oprócz cukru, ten deser zawiera surowe żółtka, kawę i amaretto więc tak czy inaczej nie wolno a ja liczę na jakiegoś małego
Popatrz, nie pomyślałam o tym... A miałam sobie dzisiaj kupić gotowca w Lidlu...

Cytat:

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

Edytowane przez szprotka_mada
Czas edycji: 2013-02-13 o 14:47
szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:46   #1873
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxee
Hej Byłam u dentysty i baaaaaaaardzoooooo boooooliiiiiiiiii...

...portfel. 150zł nie moje. Poza tym, to nic ciekawego, dzisiaj czeka mnie ogarnianie kłaków, bo jutro walentynkowe spotkanie z ginem.
łącze się z Tobą w bólu. też idę dzisiaj po pracy.

vil dzięki za przypomnienie tu cenzura dla tych co mają problemy z cukrem: kupię jutro jakieś lody, zrobię bitą śmietanę i zrobimy sobie pyszny deser wieczorem
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:47   #1874
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Kochane, dziękuję za każde słowo otuchy.
Bardzo bardzo podniosły mnie na duchu choć to tylko literki.

Z babcią jest źle.
Zero kontaktu było jak ja byłam,
Szykowana jest do operacji - jutro - pojutrze.
Diagnoza - Tętniak podpajęczynówkowy.
Podpisałam zgodę na operację.
Rokowania bardzo słabe - zależy od pacjenta.
Powrót do zdrowia - chyba niewielki...

Trafiłam na świetnego lekarza.
Młody, kompetentny i bardzo komunikatywny.
Przez 40 minut tłumaczył, pokazywał mi co i jak.
Trzymałam się, ale jak poszłam do babci, to jedyne co mi odpowiedziała to na pytanie czy chce wody, odpowiedziała, że "nie"

Jutro muszę iść do swojego lekarza bo brzuch mi się spina.
Staram się jak mogę.
Miał być to najpiękniejszy rok w moim życiu - póki co jest najgorszy.
Babcia jest mi tak bliska, że chyba trudno sobie to wyobrazić
Trzymam się. Jakoś bo nie mam wyjścia.
Siedzę i patrzę w jeden punkt.
Czekając na ruchy maleństwa...

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:48   #1875
salviae
Zadomowienie

Cześć dziewczyny, nie nadrobiłam wszystkiego widziałam, że pisałyście o wyprawkach, ja też już wybrałam sprzedawce i chyba w przyszłym tygodniu będę zamawiała zastanawiam się nad kocykiem mam jeden i nie wiem, czy kupować, czy czekać na gości i ich prezenty

Cytat:
Ok dzięki dziewczyny będę się upominać jakby co. Jak narazie jesteśmy w 26 tygodniu
Przyszła mi paczucha z podkładami butelką itp
i jeszcze dwie z ubrankami ale jeszcze nie rozpakowałam
Za to obfociłam te ubranka co mam juz poprane i poprasowane
Śliczne ubranka i te i te z allegro, małpka jest słodka
Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
no jak byliśmy na usg gin mówi tu jest pęcherz, a za chwilę 'o, wysikał się' a ja pytam jak to? a gin, że był pełny pęcherz przed chwilą, a teraz jets pusty:P
Ha ha , już myślałam, że jakiś strumień ciepła w wodach było widać
Cytat:
Napisane przez angie83 Pokaż wiadomość
Wiecie co? Wkurza mnie jak ktoś z takim lekkim pokpiwaniem daje mi do zrozumienia, że za wcześnie się przygotowuję, myślę o kupnie łóżeczka, wózka czy zakupach do szpitala. Normalnie cieszę się, że siedzę w domu i ograniczyłam kontakt z TYMI ludźmi. To mój zasrany interes, moja ciąża i nikt mi nie będzie mówił co mam robić!!! Chyba sobie zaparzę melisy, bo się wkurzyłam. A tak w ogóle z Bartusiem mamy już 28 tydzień
Mnie też to wkurza i gadki nie za wcześnie bo zapeszysz najlepiej zaraz po porodzie z noworodkiem jeździć i owinąć go w koc do tego czasu
Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
hej dziś środa popielcowa....
co robicie na obiad....
pomysłu nie mam
może jakąś rybke z warzywami...(brokuły i takie tam)
Ja robię spagetti ze szpinakiem, mój TZ jest wege więc post jakościowy mam praktycznie codziennie, teraz staram się jeść więcej mięsa bo już miałam anemie

Cytat:
ja się nie stresuje porodem - tylko tym że mógłby być za wcześnie. bardzo bym chciała po 17 marca ale moja gin mnie pociesza że z jej doświadczenia wynika że jak są jakieś zagrożenia itp to najczęściej się rodzi po terminie i że ona się nie martwi o mnie no nic, okaże się za tydzień.
Ja też się tak stresuje, żeby mały jeszcze trochę wytrzymał, byłam wczoraj u gina i mówił, że pessar super trzyma, że biorę wszystkie możliwe leki i jetem zabezpieczona przed przedwczesnym porodem z każdej możliwej strony, a czasem jak mnie skurcz złapie, czy coś zaboli to jet ok, bo wszystko się rozciąga i musi boleć, a przedwczoraj tak mi skopał pępek, że się złożyłam w pół i wpadłam w panikę - takiego bólu jeszcze nie czułam i to podobno też jest normalne bo pępek jest mocno unerwiony

Cytat:
Ash mi też wyszła glukoza za duża... nawet dzwonili do mnie z przychodni żebym koniecznie poszła do lekarza prowadzącego jak najszybciej
na czczo niby ok. 70,4 a norma jest miedzy 70 a 99, ale po 2 godzinach wyszło 203 norma jest do 140
Oj, biedna, ale zawsze można sobie mówić jakby co, że nie będziesz miała później problemów z wagą, a może na powtórce coś się zmieni

Cytat:
Dziewczyny wiecie może jak wyliczają macierzyński?? Jak się pracowało 4 miesiace przed macierzyńskiem to ile on wynosi??
Średnią z 4 miesięcy, suma wypłat : 4
Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość
Był pan alma i przywiózł mi truskawki.
Zaraz je spałaszuję: slina: pachną latem

Jutro mija 8,5roku z moim TŻtem ale my nie obchodzimy walentynek, więc spoko Zrobię tylko jakieś ciasto i doprowadzę się do człowieka
Fajnie macie z tą almą z dowozem, czasem by mi się przydało, ja mojemy na walentynki kupiłam ptasie mleczko i teraz zastanawiam się, czy go nie zjeść

Cytat:
ja już mam ten 30, i myślałam że się uspokoję trochę, ale gdzie tam ... teraz odliczam do 32 tygodnia, potem do 34 ... i dopiero się uspokoję ... ale najbardziej do odliczam do 17 marca
Dla mnie też granicą jest 17 marca, muszą siedzieć, tyle się nakombinowałam z ZUSem, ale pewnie po tej dacie będę znowu czekała do 37 tygodnia

-------------------
Byłam w lumpie i obkupiłam się na wadze za 15 zł dostawa była, chcecie zobaczyć ?? Mężowi już nie mogę się chwalić bo mówi, że już przesadziłam ale on nie wie ile to radości przynosi
I Like Me So Much Better WhenYou Are Naked... Ouooo
Kubuś
salviae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:48   #1876
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
ja tam bym przekopała internet żeby znaleźć jakiś deser z niskim indeksem glikemicznym (są diety odchudzające które to wykorzystują) i spróbowała znaleźć coś dla was obojga zresztą cukier można zastąpić słodzikiem/fruktozą
Dokładnie Ja już wymyśliłam, robie tę tartę w dwóch wersjach: z cukrem i bez, w mojej będą tyulko maliny,ser i migdały, a z ciasto francuskie oddam TŻowi, i tak za nim nie przepadam

Cytat:

a już miałam sobie robić gorącą czekoladę...
O kurka! To dużo ponad normę Ci wyszło... Byłaś już u lekarza? Umówiłaś się do diabetologa? Ja idę na Karową 22.02, mam iść na izbę przyjęć i powiedzieli mi, że posiedzę tam do 13 ( a mam być na 9.) nie wiem nawet co oni będą mi robić tyle czasu Weź od gina skierowanie. Ja zapytałam moją ginkę czy mam mieć skierowanie, ale powiedziała, że wyniki wystarczą. A jak dzwoniłam na Karową to kazali mi wziąć skierowanie nawet od rodzinnego Trzymam kciuki Aaś!

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
Dzisiaj u mnie nalesniki.. Na razie pierwszy się rozwalił.

Cytat:
W
Ważne, że chcesz to zmienić;* Ja dziś tez byłam w kościele bo w niedziele nie byłam. Zeszłam tyle co do auta(pare metrów) i mnie podwieźli... Jakoś chciałam bardzo iść... Czułam, że musze. Jutro spytam ginekologa, czy mogę wychodzić na godzine z domu, bo wiem, że on powie wprost co i jak.
Pan Bóg wybacza wszystkim
Wiem Nunka

Cytat:
właśnie wcinam krewetki (cenzura dla Ash , chociaż nie wiem czy to szkodzi )
Aż sobie podświetliłam, tak byłam ciekawa co tam wpisałaś Jedz na zdrowie! (byle nie za często, bo ze względu na zawartość metali ciężkich owoce morza nie są zalecane zbyt często w ciąży )

Cytat:
Fajne podejście tża. Mój tata był ewangelikiem, rodzice ślub wzięli w kościele katolickim. I mam takie malutkie porównanie tylko, że w ewangelickim kościele ksiądz nie robił żadnych problemów, życzył im wszystkiego co najlepsze i w ogóle życzliwy. Z kolei u siostry taty sytuacja była odwrotna (żona ewangeliczka, mąż katolik) - wzięli ślub w k. ewangelickim. Ostatnio wujek chciał z kościoła (katolickiego) papierek na chrzestnego (pomijam fakt jak zapatruje się kościół na to żeby osoba będąca po ślubie ewangelickim chrzciła dziecko katolika - bo nie wiem), ale okazało się, że nie ma w ogóle jego teczki w kościele. Czujecie? Wyrzucili go z kościoła.

A mój tata przed ślubem poszedł z mamą do k.katolickiego, żeby zobaczyć jak to wygląda wszystko i zadał jej pytanie: "Po co są te budki?" (konfesjonały) No i zawsze fascynował go różaniec. Tyle razy klepać to samo... Ale bardzo lubił chodzić do "naszego" kościoła.
No mój TŻ to skarb
Ale dziwaczna sytuacja z kancelarią w kościele, przecież nie mogli go wykreślić. Zaświadczenia o Chrzcie też by mu nie dali ale pewnie co parafia to obyczaj
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:51   #1877
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Aż sobie podświetliłam, tak byłam ciekawa co tam wpisałaś Jedz na zdrowie! (byle nie za często, bo ze względu na zawartość metali ciężkich owoce morza nie są zalecane zbyt często w ciąży )
więc na nic pisanie na biało

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:51   #1878
salviae
Zadomowienie

Motylku współczuję, trzymam kciuki za Ciebie i babcię
Kubuś
Stary 2013-02-13, 14:52   #1879
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez storyl Pokaż wiadomość
i może, któraś mi streści czy coś ważnego się działo? : D

Z dziś co pamiętam dziś od rana:
  1. babcia Motylka miała wylew
  2. Atena była na wizycie i wszytsko OK z Natalką
  3. Mysia była na wizycie, gin się ucieszył że ma +5kg, a Piotruś sikał na usg
  4. Tżtowi niunki zdechł pies
  5. były rozmowy o praniu/prasowaniu ubranek i workach próżniowych
  6. Magiusa wylicytowała wózek
  7. nuna była w kościele, i ogólnie było troszkę o wierze/poście
  8. i trochę o badaniu glukozy i problemach w diecie
  9. i jeszcze o planach walentynkowcyh
tyle pamiętam a wczoraj nie bardzo
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:55   #1880
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Poszalałyście Ledwo Was gaduły nadrobiłam

Więc odnośnie wyprawek- to czytając Wasze wpisy stwierdzam, że jestem nieziemsko daleko w tyle ze wszystkim. Ciuszków trochę jest, więc maluszek będzie miał w czym chodzić, no i mamy łóżeczko. I w sumie tyle... Sprawa wózka zawieszona, bo zastanawiam się nad tym fotelikiem Jedo... To raz, a dwa, dzisiaj z Mężem przyszaleliśmy i kupiliśmy sobie TV, więc tak czy siak trzeba czekać do wypłaty...
Z resztą poczekam na wizytę kuzynki, bo coś tam ma mi przywieść, ma też mi poradzić co warto a czego nie warto kupować. Tak więc pewnie po Świętach to ogarnę. Mam nadzieję, że zdążę, chociaż nie powiem, po tym wpisie, że marcowo-kwietniowe zaczynają rodzić, trochę zatrzęsłam portami

Odnośnie Walentynek, to my sobie odpuszczamy. Spłukaliśmy się dzisiaj, więc wszelakie restauracje odpadają. Kupiliśmy sobei za to w Biedronce czekoladowe serce Wedla i zamierzamy je jutro skonsumować Może jeszcze jakiś dobry obiadek zrobię, o ile Mąż się określi na co ma ochotę. I tyle. No dobra, ogolę jeszcze nogi

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:55   #1881
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość

Z babcią jest źle.

Trzymałam się, ale jak poszłam do babci, to jedyne co mi odpowiedziała to na pytanie czy chce wody, odpowiedziała, że "nie"

Staram się jak mogę.
Jesteśmy z Tobą, kochana

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość

Byłam w lumpie i obkupiłam się na wadze za 15 zł dostawa była, chcecie zobaczyć ?? Mężowi już nie mogę się chwalić bo mówi, że już przesadziłam ale on nie wie ile to radości przynosi
Jasne, że tak

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
więc na nic pisanie na biało
Oj Tym razem ciekawość wzięła górę, bo Vil to tak tajemniczo napisała Ale od teraz obiecuję poprawę. Miejcie na uwadzę nas biedne cukrzyczki
Stary 2013-02-13, 14:56   #1882
vujka
Raczkowanie

Nie nadążam za wami wpadlam tylko na chwilę. Idę na wizytę więc proszę o kciuki. Martwię się co mi powie na moje wyniki no, ale zobaczymy! potem mam SR - ogólnie strasznie zalatany dzień....
vujka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 14:58   #1883
nuna2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość

Poszalałyście Ledwo Was gaduły nadrobiłam

Więc odnośnie wyprawek- to czytając Wasze wpisy stwierdzam, że jestem nieziemsko daleko w tyle ze wszystkim. Ciuszków trochę jest, więc maluszek będzie miał w czym chodzić, no i mamy łóżeczko. I w sumie tyle... Sprawa wózka zawieszona, bo zastanawiam się nad tym fotelikiem Jedo... To raz, a dwa, dzisiaj z Mężem przyszaleliśmy i kupiliśmy sobie TV, więc tak czy siak trzeba czekać do wypłaty...
Z resztą poczekam na wizytę kuzynki, bo coś tam ma mi przywieść, ma też mi poradzić co warto a czego nie warto kupować. Tak więc pewnie po Świętach to ogarnę. Mam nadzieję, że zdążę, chociaż nie powiem, po tym wpisie, że marcowo-kwietniowe zaczynają rodzić, trochę zatrzęsłam portami

Odnośnie Walentynek, to my sobie odpuszczamy. Spłukaliśmy się dzisiaj, więc wszelakie restauracje odpadają. Kupiliśmy sobei za to w Biedronce czekoladowe serce Wedla i zamierzamy je jutro skonsumować Może jeszcze jakiś dobry obiadek zrobię, o ile Mąż się określi na co ma ochotę. I tyle. No dobra, ogolę jeszcze nogi
o też ostatnio kupiliśmy TV Ale jeszcze trzeba nam anteny więc to ogladanie takie no... mamy wifi i na tym coś ogladam ...
Stary 2013-02-13, 14:58   #1884
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli jak mam cały czas przykładowo 1600zł brutto czyli jakieś 1200netto to dostanę tyle macierzyńskiego?
Jak zawsze zarabiałaś 1200 na rękę to tyle dostaniesz, masz najprostsze liczenie Nie ważne czy pracowałaś pół roku czy rok. Nie wiem natomiast ile trzeba pracować żeby w ogóle dostać.
Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
O mnie chodziło
Na razie mamy dylemat i może wypowie się tutaj któraś, która się na tym zna.
Czy fotelik JEDO nadaję się do auta czy musielibyśmy kupić inny?!? - (ze strony producenta: "Posiada Europejski Certyfikat Bezpieczeństwa ECE R44/04"; http://www.jedo.pl/pl/#/foteliki-i-akcesoria/ )

Wiesz, dla mnie to jest nosidełko, za niskie boki żeby utrzymać główkę przy zderzeniu, no i nie ma atestów.
Wiem, że ludzie używają tego jako fotelik do auta, ale ja mam jakoś obawy, chyba za dużo autem jeżdzę i za dużo widzę wariatów.

Motylku jak cokolwiek Ci babcia odpowiedziała to jest dobrze, znaczy, ze jakiś kontakt jest. Jak moja babcia miała wylew to podobno w ogóle nie reagowała na nic, a później poszło z górki, ale to już inna historia. Powiedz babci jak u niej będziesz, jak bardzo Ci na niej zależy i że ma walczyć dla Ciebie i dla maluszka. Niby to wie, niby oczywiste, ale może taka myśl doda jej sił.

Stary 2013-02-13, 14:58   #1885
salviae
Zadomowienie

Muszę Wam powiedzieć, że strasznie zazdroszczę mamusiom dziewczynek, dzisiaj na zakupach widziałam tyle pięknych dziewczęcych ubranek, że aż mnie skręcało, te sukieneczki letnie, a do tego majteczki z falbankami na pampersa chłopca nie da się tak wystroić
Kubuś
Stary 2013-02-13, 15:00   #1886
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Oj Tym razem ciekawość wzięła górę, bo Vil to tak tajemniczo napisała Ale od teraz obiecuję poprawę. Miejcie na uwadzę nas biedne cukrzyczki

Cytat:
Napisane przez vujka Pokaż wiadomość
Nie nadążam za wami wpadlam tylko na chwilę. Idę na wizytę więc proszę o kciuki. Martwię się co mi powie na moje wyniki no, ale zobaczymy! potem mam SR - ogólnie strasznie zalatany dzień....

Motylku

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 15:02   #1887
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość
Muszę Wam powiedzieć, że strasznie zazdroszczę mamusiom dziewczynek, dzisiaj na zakupach widziałam tyle pięknych dziewczęcych ubranek, że aż mnie skręcało, te sukieneczki letnie, a do tego majteczki z falbankami na pampersa chłopca nie da się tak wystroić
Wczoraj w TV oglądałam kawałek "dlaczego ja" czy inny dziwny program i dziewczyna przyszła do domu w ciąży, zabawa w słoneczko, czy zgadywanki (na to samo wychodzi). Zapytałam się męża czy możemy jeszcze zmienić płeć maluszka, bo to co widzę w TV mnie przeraża

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

Cytat:
Jaką SR wybrałaś?

Stary 2013-02-13, 15:02   #1888
nuna2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość

Z babcią jest źle.

Staram się jak mogę.
kochanie trzymaj się nam Dla małej, dla Twojej Babci Ona nie chce, żebyś się zamartwiała wiesz?? Wiem, że się nie da nie martwić... Ale pomódl się chociaż własnymi słowami może Ci ulży... Trzymajcie sie...
Stary 2013-02-13, 15:09   #1889
salviae
Zadomowienie

Zrobiłam zdjęcia i chwalę się

1. Wiosenny kombinezon 14 zł
2. Buciki od 2-4 zł
i waga suma 14 zł, te ogrodniczki w biało brązowe paski są maleńkie chociaż na 56, ale nie mogłam się powstrzymać i ostatnie spodnie z szelkami za 18 zł allegro miały być na chrzest rozmiar 62 ale są wielkie, obok spodnie z na rozm 6-9 mc.
Większość ubranek z nexta, jest też h&m i mothercare
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_0735.jpg (64,3 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_0736.jpg (88,3 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_0737.jpg (64,4 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_0738.jpg (68,6 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_0739.jpg (63,8 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_0740.jpg (116,0 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_0741.jpg (85,2 KB, 17 załadowań)
Kubuś
Stary 2013-02-13, 15:10   #1890
Ashyshqa
Zakorzenienie

Hump
Zapomniałam się odnieść do tego co napisałaś o fruktozie, czy słodzikach.
Słodziki pewnie są ok (choć to chemiczne świństwo) ale fruktoza, tak samo jak laktoza podnoszą poziom cukru we krwii więc nie są wskazane, ewentualnie w małych dawkach. Dlatego owoce można jeść tylko niektóre i mało i nie powinno się pić mleka (ale przetwory mleczne, niesłodzone sa ok.)

Cytat:
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości