Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011 - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Kochane głosujemy na kolejny tytuł zapraszam
Testować nerwy swojej mamy lubię, psocę, niszczę, krzyczę, rozrabiam i gubię. 5 10,64%
Tu tupnę nóżką, tam krzyknę "nie", niech siwych włosów przybędzie mamie. 1 2,13%
Daj mi, nie ciem i łaa łaa - krzyczy wciąż gromadka ta. 1 2,13%
Niewinne oczka jak aniołek mam, ale prawdziwy hardcore wnet pokażę wam 7 14,89%
Zdania układamy, co raz wiecej z rodzicami rozmawiamy. 0 0%
My tu gadu-gadu, a dzieciaki dają w zabawach czadu. 0 0%
Bunt dwulatka przyszedl wiosna i mamy minę "radosna" 0 0%
Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy 26 55,32%
Dzieci nasze już w domach znudzone, gdzie ta wiosna? , pytaja one 1 2,13%
Rożki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną 6 12,77%
Głosujący: 47. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-13, 23:26   #3001
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Brumku tz dał nasze auto koledze. Ten obiecał pojechać po kogos na lotnisko a sam auta nie ma tylko motor. jak sie nie ma czym jechać to sie nie obiecuje nikomu i takich rzeczy jak samochód od obcych nie pożycza ( tz mi tlumaczyl ze dla swietego spokoju da mu aauto bo sam na te lotnisko nie Chce jechać) jest takie powiedzenie: ZONY I SAMOCHODU SIE NIE POŻYCZA.
Ja chodzę z buta wszędzie z Wiki, marzne a on rozdaje na prawo i lewo auto. Mało tego. Bardzo dobrze wie jakie mam zdanie na ten temat i nawet mnie nie zapytał. Tylko oznajmił ze daje. Auta do tej pory nie ma i pewnie dopiero jutro odda !!!! Albo i nie bo jutro z kolei jego żona przylatuje a księżniczka motorem jechać z lotniska nie bedzie. Ostatnio sobie biedna pęcherz przeziębila. Ale tak to jest jak człowiek jest chciwy. Wywiozla auto do PL by tam jeździć, bo cieżko tyłek ruszyć a tu nie ma czym Jeździć, ale oczywiscie co??? Pożyczy sie od M, lepszego jelenia w okolicy nie ma.
Telepie mnie cały czas z nerwów.

Ide spac. Dobranoc
Stronczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 23:26   #3002
telik
Wtajemniczenie

GG do telik
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011

Brumciu i Marzenko dopiero teraz widzę że mnie szukałyście
kochane jesteście

w głębokim szoku jestem ta dziewczynka jest w wieku Jasia i czyta ... i to świetnie czyta
Stary 2013-02-13, 23:30   #3003
isiaok
Rozeznanie

Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011

a u mojej mamy produkcja czapek trwa to jedyna rzecz, która mama moze robic na siedzaco wiec Ewka ma juz na wiosne z 10 czapek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF8162.jpg (98,8 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF8774.jpg (120,8 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF8831.jpg (90,8 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF8839.jpg (92,8 KB, 36 załadowań)
isiaok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 23:32   #3004
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
te 9 gr na porcje to faktycznie dużo cukru
ale jak dziś przejrzałam skład innych płatków okazuję się że to jedne z lżejszych
Pewnie tak. Dlatego wcale mi się do nich nie speszy dla Tymcia. Póki co zajadamy się owsianką

Cytat:
Napisane przez Iwa_iw Pokaż wiadomość
jutro znowu do Instytutu jedziemy
podziębiona jestem :/

Cytat:
Napisane przez Stronczek27 Pokaż wiadomość
Brumku tz dał nasze auto koledze. Ten obiecał pojechać po kogos na lotnisko a sam auta nie ma tylko motor. jak sie nie ma czym jechać to sie nie obiecuje nikomu i takich rzeczy jak samochód od obcych nie pożycza ( tz mi tlumaczyl ze dla swietego spokoju da mu aauto bo sam na te lotnisko nie Chce jechać) jest takie powiedzenie: ZONY I SAMOCHODU SIE NIE POŻYCZA.
Ja chodzę z buta wszędzie z Wiki, marzne a on rozdaje na prawo i lewo auto. Mało tego. Bardzo dobrze wie jakie mam zdanie na ten temat i nawet mnie nie zapytał. Tylko oznajmił ze daje. Auta do tej pory nie ma i pewnie dopiero jutro odda !!!! Albo i nie bo jutro z kolei jego żona przylatuje a księżniczka motorem jechać z lotniska nie bedzie. Ostatnio sobie biedna pęcherz przeziębila. Ale tak to jest jak człowiek jest chciwy. Wywiozla auto do PL by tam jeździć, bo cieżko tyłek ruszyć a tu nie ma czym Jeździć, ale oczywiscie co??? Pożyczy sie od M, lepszego jelenia w okolicy nie ma.
Nie znałam tego powiedzenia
Tz pewnie nie potrafił odmówić. Może tak głupio mu odmówić kumplowi. Ale za paliwo odda?

Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
Brumciu i Marzenko dopiero teraz widzę że mnie szukałyście
kochane jesteście
Jakże by mogło być inaczej

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ----------

Cytat:
Napisane przez isiaok Pokaż wiadomość
a u mojej mamy produkcja czapek trwa to jedyna rzecz, która mama moze robic na siedzaco wiec Ewka ma juz na wiosne z 10 czapek
Matko, cuda!!! Sprzedawaj je!
Jakbym pokazała Tymusiowi tę drugą, z niedźwiedziemy, to chyba by oszalał z zachwytu
Stary 2013-02-13, 23:35   #3005
isiaok
Rozeznanie

BrumekJuz pare sprzedała babciom na oddziale jak była w szpitaluhandel na całego
Problem w tym,ze one nie maja rozmiaru-babcia robi je "na oko"

Edytowane przez isiaok
Czas edycji: 2013-02-13 o 23:38
isiaok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 23:38   #3006
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Mi jakos potrafi odmówić a jesli chodzi o tego kolegę to jakiegoś zacmienia mózgu doznaje. Tamten go wykorzystuje jak Moze a ten jeleń sie daje. To juz nie pierwsza historia z nim związana.
A za paliwo oddac łaski nie robi. Ja nie jestem Instytucja charytatywna.mi nikt za darmo do baku nie wlewa
Stary 2013-02-14, 07:30   #3007
Lili 83
Zakorzenienie

Cytat:
A na nas bardzo dobrze wpływa rozłąkatż nie było tydzien w domu i inny człowiekDzisiaj pojechał i wroci we wtorek-juz sie ciesze
Isia takie krótkie rozłąki to samo dobro
Co innego 2-3 miesiące

Cytat:
Cudne!
Ja zamawiam brązowego niedźwiadka!
Poważnie
Tylko może te sznurki plecione byłyby lepsze dla nas?

---------- Dopisano o 07:30 ---------- Poprzedni post napisano o 07:27 ----------

Stronczek masz rację
Co za ciele z Twojego tż,rozumiem chęć pomocy ale tak dawać się omotać...
Nie wiem co by musiało się dziać żeby mój tż komuś auto pożyczył..

Edytowane przez Lili 83
Czas edycji: 2013-02-14 o 07:31
Lili 83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-14, 07:56   #3008
aania_20
Zakorzenienie

dzień dobry
Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
Nie forsuj się tak
Jak Adaś?

nie mam wyjścia niestety.
A Adaś dobrze

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
I wiecie co? Bycie mamą to najpiękniejsze co mnie w życiu spotkało, uwielbiam jak ten mały skrzat się bezinteresownie do mnie przytula, całuje

oj tak

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość
Oj tak.
Mój Karol dzisiaj jak mu powiedziałam że mam auke bo pan lekarz mi zabka musiał zlikwidowac, to całował mnie po policzku a całował.
Jakby rozumial

No właśnie, odnosnie zeba. Musze Wam powiedzieć że znieczulenie pusiło i tragedi nie ma, owszem - dziąsło jest obolałe i opuchnięte. Ale da sie wytrzymać, bez tabletek.
Pewnie gdyby mi musiał nacinać, to tak wesoło by nie było.

słodziak!
I jak dziś ząb, czy raczej pozostałość po nim? Mam nadzieję że dobrze

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
W Warszawie mieszkanie o metrażu, jaki byśmy chcieli, czy domek z działką to minimum 1,2 mln. A raczej więcej. Bez wykończenia

dla mnie to kwota kosmiczna

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
No to świetnie mnie rozumiesz. Bo nasze obiektywnie duże, ale brakuje teraz pomieszczeń pod kątem dzieci. I coraz większej ilości rzeczy
też to rozumiem My niby u rodziców mamy całe piętro, 3 pokoje + kuchnia + łazienka, ale i tak ciągle mi brakuje pomieszczeń
Cytat:
śliczne!

---------- Dopisano o 07:56 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ----------

Stronczek, nie dziwię się że się złościsz.
Mój TŻ na początku to nawet mnie nie chciał samochodu dawać

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-14, 08:00   #3009
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Lili nie musisz kupić zestawu. One są banalne do zrobienia. Wystarczy blok techniczny i grube flamastry. Na yt znajdziesz instrukcje wykonania, albo poszukaj na blogach o edukacji domowej.

Ja jestem sceptyczna, do nauki angielskiego świetnie, ale po polsku ciężko, bo u nas wszytsko się odmienia na różne sposoby, przypadki, rodzaje itd.
Dziewczynka z linku niesamowita. Tylko to dla mnie takie odgadywanie nauczonych wyrazów.
Mam ochote przetestować na Agacie, ale nie wierzę, że umiejętność czytania w wieku 2 lat znacząco wpływa na przyszłe życie, a nie tylko zaspokojenie ambicji rodziców (bo doman pisze o nietestowaniu dzieci)
Są inne metody, bliższe mi, no ale na więszość za mała.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-14, 08:09   #3010
Kolina
Zadomowienie

hej

znowu wpadam w trakcie rozmowy, wpis Stronczka dał mi impuls

odnośnie pożyczania samochodu - jestem stanowczo na nie, jak potrzebuje ktoś gdzieś zajechać, zawiozę w terminie zaleznym od czasu itp
nie pożyczam, po incydencie gdy nasz samochód wylądował na dachu w rowie, a na nas spadły koszty naprawy etc (kierowca młody, z czego miał zapłacić studencik....), a wiedziałam że auta się nie pożycza, tata zawsze to powtarzał, no ale tz nie odmówił bratu
wszystko się może zdarzyć, a już najszybciej jak mamy coś pożyczonego

---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ----------

isiaok, ale bombowe czapy!!!!!!
Stary 2013-02-14, 09:01   #3011
Lili 83
Zakorzenienie

Scio ja właśnie się zastanawiam czy taka nauka czytania wpływa jakoś na rozwój dziecka. To tak jakby te wyrazy się uczył na pamięć.

Madziulka i jak sobie radzisz z dwojgiem dzieci?
Zadowolona jesteś?

Iwa podajesz Ali mm? Jeśli tak to jakie?
Lili 83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-14, 09:07   #3012
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
dzięki moje kochane! spakowałam nas i jadę.
Teściowa była i powiedziała, że babcia ma alergię ( tak - 40 stopni, itd. ha ha ha)
Dobra, jadę
taa, zakaźną i zaraźliwą

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-14, 09:11   #3013
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:

Ide spac. Dobranoc
no to ja tez bym była wkurzona, hałas na całego by był.
Ja tez jestem przciwna pozyczania samochodu. My w rodzinie czasem pozyczamy sobie, ale tez juz dostałam nauczke, jak pozyczyłam od siostry auto, podczas gdy ona byla w niemczech, i zalałam diesla benzyna, moze pamietacie, kiedys pisałam. Na szczescie dało sie wszystko wyczyscić. Dowiedziała sie dopiero po pół roku, nie chciałam jej wcześniej mówić, bo by chyba z niemiec do mnie przyjechała

Jedynej osobie której dajemy jezdzić naszymi autami, to mój tata.
Dlatego ze ona ma samochód dostawczy, i niestety nie wszędzie jest nim dobrze jechac.
Jak sa jakies pogrzeby w rodzinie, czy wesela to któreś auto pozyczamy. Tym bardziej ze jego auto to tak na prawdę jest po to żeby warsztat tzta dobrze funkcjonował. I tż najwiecej nim jezdzi.

Znajomemu nigdy, prędzej bratu (chociaz to mi sie tez nie widzi), ale nie koledze.
Tż pewnie zrefleksuje sie dopiero jak bedzie musiał za szkody płacic z własnej kieszeni.

Cytat:
Swietne te czapki, niech dzierga i my kupimy jakos coś zamawiam misia brązowo kremowego

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość
dzień dobry

nie mam wyjścia niestety.
A Adaś dobrze

oj tak

słodziak!
I jak dziś ząb, czy raczej pozostałość po nim? Mam nadzieję że dobrze

też to rozumiem My niby u rodziców mamy całe piętro, 3 pokoje + kuchnia + łazienka, ale i tak ciągle mi brakuje pomieszczeń

śliczne!

---------- Dopisano o 07:56 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ----------

Stronczek, nie dziwię się że się złościsz.
Mój TŻ na początku to nawet mnie nie chciał samochodu dawać
Dzisiaj juz jest wszystko ok, praktycznie wcale nie boli, bardziej swędzi tam w środku, pewnie dlatego że sie goi

My tez mamy 3 pokoje, kuchnie i łazienke, i ciasno nam.
tżn pokój po babci na razie stoi, i na wiosne dopiero, jak minie rok od smierci to przerobimy go na sypialnie, ale teraz mam tam deske do prasowania, i tam sobie prasuje, jak nie schowam od reki, to przynajmniej dzieciaki nie rozniosą.

Cytat:
Napisane przez Kolina Pokaż wiadomość
hej

znowu wpadam w trakcie rozmowy, wpis Stronczka dał mi impuls

odnośnie pożyczania samochodu - jestem stanowczo na nie, jak potrzebuje ktoś gdzieś zajechać, zawiozę w terminie zaleznym od czasu itp
nie pożyczam, po incydencie gdy nasz samochód wylądował na dachu w rowie, a na nas spadły koszty naprawy etc (kierowca młody, z czego miał zapłacić studencik....), a wiedziałam że auta się nie pożycza, tata zawsze to powtarzał, no ale tz nie odmówił bratu
wszystko się może zdarzyć, a już najszybciej jak mamy coś pożyczonego

---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ----------

isiaok, ale bombowe czapy!!!!!!
Dokładnie, z tym ze Stronczek w tej kwesti jest bez silna,

Stronczku
A moze kup sobie jakies małe własne? Myślałaś o tym?

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2013-02-14 o 09:16
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-14, 09:19   #3014
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
tego akurat nie czytałam, ale oglądałam różne programy w tv, i inne artykuły, i ogólnie czesto słychać o jakims nie wypale.

Mam teraz w domu wydrukowany artykuł o parówkach, coś podobnego jak to: http://pieniadze.fakt.pl/Wielki-rank...,175104,1.html i to http://supermarket.blox.pl/2011/08/Test-parowek.html
tylko opisane bardzo dokładnie i dobitnie.

Zwracam uwagę na to co kupuje, akurat danonków nie kupuje, bo wolę kupić jogurt naturalny i zrobić z własnymi owocami, ale tak szczerze to zgłupieć idzie.
Tż to juz jak mu mówie czego ma dzieciom nie kupować, bo takie a takie, to łapie się za głowe. Teraz mi nie dawno powiedział: "najlepiej to kiszonki narobić, ale znowu będzie zle, bo kupa zielona"

No na prawdę we wszystkim jest tyle chemi ze szok, i nie jestesmy w stanie i tak wszystkiego wyłapać, pewnie okazałoby sie ze nic nie nadaje sie do jedzenia.
ja od pewnego czasu nauczylam sie czytac etyiety produktow i przleliczac sobie np. ilosc miesa w miesie czy cukru w pozywieniu (5g to łyzeczka - kostka cukru). i wybieram te najlepsze.

---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ----------

Cytat:
kinga to by tą czapke-żabke obcalowala... sprzedawaj je!!!

Stary 2013-02-14, 09:29   #3015
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
ja od pewnego czasu nauczylam sie czytac etyiety produktow i przleliczac sobie np. ilosc miesa w miesie czy cukru w pozywieniu (5g to łyzeczka - kostka cukru). i wybieram te najlepsze.

---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ----------

kinga to by tą czapke-żabke obcalowala... sprzedawaj je!!!
Monia z tym cukrem to jest pułapka, napiszą Ci że jest w całosci tylko 5 g, czyli nie jest źle, ale obok jest napisane że oprócz cukru jest jeszcze: glukoza, sacharoza, syrop, karmel, dekstroza i wiele wiele innych.
Trzeba zwracac uwage czy pod innymi nazwami tez nie kryje sie cukier.

Karol oglada na Nickelodeon teraz jakaś bajkę, siedzi z oczkami wlepionymi w tv, i odpowiada na kazde pytanie po swojemu nawet spiewa
"Bibisie" poszły w odstawkę.

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2013-02-14 o 09:33
Stary 2013-02-14, 09:34   #3016
agni82
Zadomowienie

Cytat:
uważam, że masz rację, że jesteś przeciwna temu. ja też bym była. mój T. to jak wynamowaliśmy samochód na lotnisku na czas pobytu w Polsce, ubezpieczył na jeden dzień naszego kolegę, który miał prowadzić samochód podczas naszego ślubu i wieźć Emila + rodzinkę. On jest bardzo ostrożny w tej kwestii i zawsze wszystko robi z zabezpieczeniem (poza Emilem). A kolega mógł wieźć Emila, bo ufam mu znam go z 15 lat i jest zawodowym kierowcą. inna osoba nie wchodziłaby w grę.
i nienawidze takich wykorzystywaczy. pożycz samochód, ale za paliwo oddac to nie łaska, nawet głupie wino w podzięce tez powinno być.
ale tak jeat ludzie sobie myślą, że moga sobie wszystko pożyczać. np. kasę. w tamtym roku miałam dwie propozycje, by pożyczyc komuś kasę (1. chcieli kupić mieszkanie, a 2. otwierali własny biznes). ja to sobie tłumacze tak: prawdziwy przyjaciel nie poprosi cię o kasę. jak prosi, to trzeba uważac. i oczywiście zachowuję teraz pewien dystans.
A twój mąż za dobry jest i za miękki. poza tym jestście małżeństwem i takie decyzje powinny byc wspólne.
agni82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-14, 09:46   #3017
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Napisane przez Lili 83 Pokaż wiadomość
Scio ja właśnie się zastanawiam czy taka nauka czytania wpływa jakoś na rozwój dziecka. To tak jakby te wyrazy się uczył na pamięć.

Madziulka i jak sobie radzisz z dwojgiem dzieci?
Zadowolona jesteś?

Iwa podajesz Ali mm? Jeśli tak to jakie?
Na rozój dziecka wpływają wszystkie aktywności. Liter i głosek też będzie musiało się nauczyć.
Na naukę czytania świetnie wpływaą też piosenki i rymowanki, wystukiwanie rytmu itp.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-14, 09:53   #3018
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Monia z tym cukrem to jest pułapka, napiszą Ci że jest w całosci tylko 5 g, czyli nie jest źle, ale obok jest napisane że oprócz cukru jest jeszcze: glukoza, sacharoza, syrop, karmel, dekstroza i wiele wiele innych.
Trzeba zwracac uwage czy pod innymi nazwami tez nie kryje sie cukier.

Karol oglada na Nickelodeon teraz jakaś bajkę, siedzi z oczkami wlepionymi w tv, i odpowiada na kazde pytanie po swojemu nawet spiewa
"Bibisie" poszły w odstawkę.
masz racje. czesto maja wyroznione "weglowodany" i dalej "w tym cukier". podobnie z tluszczami - dziela na nasycone i nienasycone.

ogolnie jogurty to najlepiej te naturalne, tyle ze syn nie bardzo ostatnio za nimi, a kiedys mial jazde i tylko takie jadł... kinga to wszystko zje

Stary 2013-02-14, 09:57   #3019
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
masz racje. czesto maja wyroznione "weglowodany" i dalej "w tym cukier". podobnie z tluszczami - dziela na nasycone i nienasycone.

ogolnie jogurty to najlepiej te naturalne, tyle ze syn nie bardzo ostatnio za nimi, a kiedys mial jazde i tylko takie jadł... kinga to wszystko zje
u nas z koleji odwrotnie, starszy naturalnego za bardzo nie lubi, woli np. jogobelle, a Karol moze czysty bez zadnych dodatków jeść.
Stary 2013-02-14, 10:11   #3020
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Lili ciężko jest, nawet nie sądziłam, że aż tak ciężko będzie

Dobry dziewczynki

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-14, 10:20   #3021
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Dzieki dziewczyny za odzew i poparcie. W koncu zwatpilam czy mam racje auto przyprowadził wczoraj o 23. Sam na tym zarobił a Moj tz nic z tego nie ma. Wymarzl tylko na tym Jego motorku jak do pracy wieczorem jechał (ten mu dał łaskawie swój motor by miał czym dojechać). Sprawa pożyczania pieniędzy dla tego kolegi tez juz walkowana była kilkakrotnie. Kiedys pojechał do PL a żona jego została w UK sama. Powiedział jej zeby jak jej zabraknie kasy to do M zadzwoniła a on jej pożyczy. Po 2 dniach zadzwoniła ze chce 100 f po kolejnych kilku dniach 60 f. Na dodatek trzeba było jej te pieniądze zawieźć do domu. Najbardziej wkurza mnie to ze ten kolega wszystko traktuje jak oczywistość. Tak powiedział i tak ma byc. Jest strasznie pewny siebie i nie uznaje odmowy.(nie przyszlo mu do Glowy ze Moze nie mamy wolnych środków na pozyczanie) Kiedys pożyczył 30 f i nie oddawał przez ponad 2 m-ce. W miedzy czasie tz kupował mu gry dla dzieci na xbox (oddawał za to kasę) ale na te 30 f nie było go stać. Ja jak mam dług to staram sie oddać jak najszybciej a pozniej wydaje na przyjemnosci.
Kwestia kupowania dla niego rożnych rzeczy na ebay tez dziala na mnie jak płachta na byka. On nie Moze placic online za zakupy i to zawsze tz mu kupuje i płaci ze swojego konta. On oddaje gotówkę, ale co mi z tej gotówki? Ja płace za mieszkanie przez internet. Gotówkę która on oddaje Musze specjalnie nieść do banku i wpłacać. Głupiego robota. Dodatkowo Musze Siedzieć w domu i odbierać te jego przesyłki.

Gomra kupowanie drugiego auta nie ma
Sensu. Az tak duzo go nie potrzebuje. A koszty utrzymania tu są wysokie. Planujemy kupic na wiosnę motor dla tz więc wtedy bede miała Audi dla Siebie. I juz tamten pajac na pewno go nie dostanie

Madziulka a jak wyglada sprawa drzemki w dzien obojga dzieciaków ?
Stary 2013-02-14, 10:38   #3022
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Stronczku dobrze znam powiedzenie: żony i samochodu się nie pożycza Też bym była wściekła na twoim miejscu.

Szymon w dzień mi śpi już mało kiedy, musi być naprawdę zmęczony żeby zasnąć. Mała zasypia przy butelce mleka. Tylko mało kiedy daje mi się odłożyć do łóżeczka. Ogólnie bardzo lubi rączki. Bywa, że całą drzemkę śpi mi na rękach. Śpi krótko 20-30 min. dwa razy dziennie. Wczoraj np. na obie drzemki udało mi się ją odłożyć z butlą do łóżeczka. Jak ona śpi Szymon ogląda po cichu bajkę. Ja mu mówię, że dzidzi śpi i pokazuje palcem na usta: ciii. I on też robi ciii

Stary 2013-02-14, 10:47   #3023
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Madziulka to całkiem dobrze z tym spaniem wychodzi. Pytam bo zastanawialam sie sama nad taka opieka ale nie wiem Wlasnie jak rozwiązać kwestie drzemki. Wiki spi 2-3 godziny w dzien. Dodatkowo trzeba sie z nią położyć i polezec az zasnie. No i tu jest problem bo co wtedy z drugim
Dzieckiem? Chyba jeszcze za wczesnie na taka prace.
Stary 2013-02-14, 10:59   #3024
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwa_iw Pokaż wiadomość

Żaneta ja to nie wiem jak to jest, ale kiedyś słyszałam, że jak paznokcie są takie włąśnie pofalowane to moze to być związane z jakąś bakterią. ale nie wiem nic konkretnie i czy to na pewno o to chodziło - jak będziesz chciałą to najwyżej sobie poczytaj albo kogoś popdpytaj bo nie chciałabym paniki zasiać

Kurcze wiesz co teraz robiłam masę badań do ginekologa i wszystko było w normie, aż doktorka mnie pochwaliła. Raczej wydaję mi się, że to przez hormony które buzują w czasie ciąży,bo nawet mi się paznokcie rozdwajają, a przy Emilie to mogłam je mieć długie i nic się nie działo

Cytat:
Piękne
Ja nie mam cierpliwości do takich rzeczy,
kiedyś teściowa mnie uczyła,ale gubiłam się tym
Wolę druty

Cytat:

Ide spac. Dobranoc
Ja też nie znałam takiego powiedzenia.
Generalnie pożyczyć auto pożyczymy,ale nie każdemu.
No i zatankować sobie musi Generalnie rozumiem Twoje rozgoryczenie,tym bardziej że piszesz, że Tobie nie daje auta a kolegom bez niczego

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Lili nie musisz kupić zestawu. One są banalne do zrobienia. Wystarczy blok techniczny i grube flamastry. Na yt znajdziesz instrukcje wykonania, albo poszukaj na blogach o edukacji domowej.

Ja jestem sceptyczna, do nauki angielskiego świetnie, ale po polsku ciężko, bo u nas wszytsko się odmienia na różne sposoby, przypadki, rodzaje itd.
Dziewczynka z linku niesamowita. Tylko to dla mnie takie odgadywanie nauczonych wyrazów.
Mam ochote przetestować na Agacie, ale nie wierzę, że umiejętność czytania w wieku 2 lat znacząco wpływa na przyszłe życie, a nie tylko zaspokojenie ambicji rodziców (bo doman pisze o nietestowaniu dzieci)
Podobne mam odczucia.
Moja dama wystarczy, że zobaczy w książce jakaś rzecz którą ogląda nieraz codziennie wieczorem bo chce to nazywa bez problemu. Generalnie ponoć dziecko nie ma aż takiej pamięci, aby mogło pamiętać wyrazy, jak się je pokazuje i przypomina owszem pamięta,ale nie wiem czy to ma jakiś pływ na późniejsze czytanie.. ( z pamięcia to miałam na myśli, że dopiero ok 3 lat dużo więcej zapamiętuje niż teraz)

Wolę póki co wersję bajek - ksiażkowych i pokazywanie rzeczy jako forma zabawy niż "czytanie" w takiej formie.

CZY KTÓRAS Z WAS MA BĄDŹ MIAŁA DO CZYNIENIA Z FIRMA TELESTRADA?

JOGURTY - generalnie najlepsze naturalne + konfitura,bo w inncyh jogurtach albo wg owoców nie ma i zamiast nich jest koncentrat albo są w ilości 3 % Ja kupuje jogurty cała paletę (wychodzi pół darmo,bo mam firme zott pod nosem i w sklepie firmowym taniej sprzedają) dla siebie jak Emilie chce daję, choć ostatnio lubuje się w twarożku i jogurt jest w odstawkę.Dla mnie ważne jest aby jogurt nie miał barwnika koszenila,wolę sok z buraków choć i tak to też picza.

Parówki - kupuje kiełbaski z kurczaka które mają 78% kury a reszta to indyk,albo z cielęciny.Nie dawno kupiliśmy dzika i zrobiliśmy swojskie kiełbasy i też się zajadała.

Marzena za odsmoczkowanie

MOnika a dzisiaj jak się czujesz?

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Cytat:
Madziulka to całkiem dobrze z tym spaniem wychodzi. Pytam bo zastanawialam sie sama nad taka opieka ale nie wiem Wlasnie jak rozwiązać kwestie drzemki. Wiki spi 2-3 godziny w dzien. Dodatkowo trzeba sie z nią położyć i polezec az zasnie. No i tu jest problem bo co wtedy z drugim
Dzieckiem? Chyba jeszcze za wczesnie na taka prace.
A ile dziecko ma lat?
Wydaję mi się, że jeżeli Wiktoria miałaby czas drzemki,
powiedziałabyś że teraz czas leżakowania i odpoczywamy,
albo od razu będzie posłuszne,albo będzie sie wygłupiać,
ale jak zrobisz to jako rytuał to dziecko będzie wiedziało,
że teraz idziemy leżakować/odpoczywać.

W żłobku tak robią,
są dzieci które nie śpią,ale leżakują i przez ten okres kiedy inne dzieci śpią te dzieciaki po prostu sobie odpoczywają,albo jak dzieciaki zasną to bawią się po cichu.

Edytowane przez zanetaa88
Czas edycji: 2013-02-14 o 10:56
zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-14, 11:03   #3025
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Wczoraj sporo o tym poczytałam. I o ile rodzice sobie chwalą, to psycholodzy są mocno sceptyczni. Jako metoda terapeutyczna, ta metoda jest ostro krytykowana.
No i niektórzy mówią, że jeśli dziecko będzie czytać wieku dwóch lat, to co będzie robić w przedszkolu, w zerówce. Nudzić się, bo nikt specjalnie dla niego ciekawszych zajęć nie wymyśli. A jeszcze inni piszą, że to tak naprawdę nie uczy czytania i potem i tak trzeba się uczyć literek...
Ale wrażenie robi i aż mnie kusi, żeby się tak pobawić
Chociaż to wymaga jednak systematyczności, żeby przyniosło takie efekty. Więc chyba jednak tak "na poważnie" to sobie daruję

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość

Dla mnie też
Aniu, tak Cię mało ostatnio...

Cytat:
Dzieki dziewczyny za odzew i poparcie. W koncu zwatpilam czy mam racje auto przyprowadził wczoraj o 23. Sam na tym zarobił a Moj tz nic z tego nie ma. Wymarzl tylko na tym Jego motorku jak do pracy wieczorem jechał (ten mu dał łaskawie swój motor by miał czym dojechać). Sprawa pożyczania pieniędzy dla tego kolegi tez juz walkowana była kilkakrotnie. Kiedys pojechał do PL a żona jego została w UK sama. Powiedział jej zeby jak jej zabraknie kasy to do M zadzwoniła a on jej pożyczy. Po 2 dniach zadzwoniła ze chce 100 f po kolejnych kilku dniach 60 f. Na dodatek trzeba było jej te pieniądze zawieźć do domu. Najbardziej wkurza mnie to ze ten kolega wszystko traktuje jak oczywistość. Tak powiedział i tak ma byc. Jest strasznie pewny siebie i nie uznaje odmowy.(nie przyszlo mu do Glowy ze Moze nie mamy wolnych środków na pozyczanie) Kiedys pożyczył 30 f i nie oddawał przez ponad 2 m-ce. W miedzy czasie tz kupował mu gry dla dzieci na xbox (oddawał za to kasę) ale na te 30 f nie było go stać. Ja jak mam dług to staram sie oddać jak najszybciej a pozniej wydaje na przyjemnosci.
Kwestia kupowania dla niego rożnych rzeczy na ebay tez dziala na mnie jak płachta na byka. On nie Moze placic online za zakupy i to zawsze tz mu kupuje i płaci ze swojego konta. On oddaje gotówkę, ale co mi z tej gotówki? Ja płace za mieszkanie przez internet. Gotówkę która on oddaje Musze specjalnie nieść do banku i wpłacać. Głupiego robota. Dodatkowo Musze Siedzieć w domu i odbierać te jego przesyłki.
Właśnie miałam pytać, czy oddał.
Jak czytam o tym kolesiu, to Bezczelny i tupeciarski. Tż głupio robi, że mu ulega. Bo z tego co piszesz, to już nie jednorazowa przysługa, tylko zwykłe wykorzystywanie i wygodnictwo I to pewnie takie jednostronne przysługi, co?

Dzień dobry
Witam walentynkowo. Moja mała walentynka wczoraj dostała ode mnie balon serce. To już drugi w ostatnich dniach, bo zaczęła mu się faza wielkiej miłości do balonów. Ten pierwszy jest z helem, wielki, kupiliśmy go w CH, bo taki fajny był. A wczoraj na bazarze Tymuś zobaczył balony, bo wszystkie stoiska, nawet te z ziemniakami , ludzi sobie poozdabiali i zaczął wyć "babal, babal" tzn. baln. No i kupiliśmy taki nieduży, i od wczoraj go z rąk nie wypuszcza. Nawet przy karmieniu go ściska

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość
Szymon w dzień mi śpi już mało kiedy, musi być naprawdę zmęczony żeby zasnąć. Mała zasypia przy butelce mleka. Tylko mało kiedy daje mi się odłożyć do łóżeczka. Ogólnie bardzo lubi rączki. Bywa, że całą drzemkę śpi mi na rękach. Śpi krótko 20-30 min. dwa razy dziennie. Wczoraj np. na obie drzemki udało mi się ją odłożyć z butlą do łóżeczka. Jak ona śpi Szymon ogląda po cichu bajkę. Ja mu mówię, że dzidzi śpi i pokazuje palcem na usta: ciii. I on też robi ciii
A co Szymuś na to? Nie jest zazdrosny?
Stary 2013-02-14, 11:06   #3026
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Stronczku Ty jakbyś szła usypiać Wiki to to dziecko musiałoby już spać, bo inaczej to nie wiem jakby można było to rozwiązać.. Tylko też nie wiem, czy w jednym pokoju dzieciaki by siebie nie budziły.

Dla mniej najbardziej męczące jest to, że Szymon cały dzień nie śpi ( od 6-7 do nawet (!) 21-22 ), mała jak śpi 20-30 min. to też co to jest, a siedzę z nią od 7 z minutami do 17.30. Także cały dzień jest co robić.

Stary 2013-02-14, 11:09   #3027
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Żaneta to nie jest do konca tak ze mi auta nie daje. Jak mi potrzebne to biorę (o ile on nie potrzebuje) Choc raz w PL jak byliśmy to mi nie dał i musiałam siostrę prosić by mnie zawiozla. Długa historia. Generalnie chodzi mi o to ze sobie zarabia na naszym aucie.
Konkretnego dziecka nie mam na mysli. Dopiero bym szukała, ale dobre rozwiazanie podsunelas.

Madziulka a jaka jest stawka za godzinę u Was ?

Brumku z tymi przysługami to różnie. Ten kolega dorabia sobie weekendami na malowaniu aut i Moj Tz mu pomaga. Zawsze jakaś dodatkowa kaska wpadnie i on mu jest za ta mozliwosc wdzięczny. Ale ile mozna? Do konca życia? Swoje juz odrobił.
Stary 2013-02-14, 11:18   #3028
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Brumku no właśnie jest Jak dzidzi śpi mi na rękach to staram się usiąść na sofie i drugą ręka przytulić chociaż główkę Szymonka, a jak nie śpi to często mała siedzi na jednym kolanie, a Szymon na drugim
Też jest zazdrość, gdy np. małą karmię, a Szymon mi się wtedy pcha na kolana

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

Stronczku jeszcze zależy w jakim wieku to dziecko by było.
Z moim Szymonem to byście w życiu nie poleżakowali

W ogóle to nagrałam filmik jak Szymon wychodzi z łóżeczka górą. Potrafi wyjść w nocy i chodzić po mieszkaniu. Musimy zamykać drzwi w pokoju. Dzisiaj rano jak się obudziłam to już się bawił w szafie
Jak zgram to wam pokażę.

Stary 2013-02-14, 11:27   #3029
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość

Stronczku jeszcze zależy w jakim wieku to dziecko by było.
Z moim Szymonem to byście w życiu nie poleżakowali

.
A Ja myślę, że spokojnie by poleżakował,
bo dziecko zupełnie inaczej się zachowuje z Paniami/nianiami,
niż z rodzicami. Moja Emilie np w domu nie raz się potrafi tak z buntować,
że aż mi czasem ręce opadają a w żłobku jak pytam czy też tak robi, Panie mówią że nie,że grzeczna że słucha i nie ma z nią problemów.I jak rozmawiam z innymi mamami mówią to samo,że w domu rozrabiaki a w żłobku aniołki

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-14, 11:31   #3030
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość

MOnika a dzisiaj jak się czujesz?[COLOR="Silver"]
rozczulilas mnie... dziekuje, jest troche lepiej. chociaz gardlo mnie boli czyli jednak sie cos wykluwało dodatkowo. psikam tantum verde, pije herbate lipowa (szalwi unikam, a zawsze dzialala). bedzie dobrze!

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
A Ja myślę, że spokojnie by poleżakował,
bo dziecko zupełnie inaczej się zachowuje z Paniami/nianiami,
niż z rodzicami. Moja Emilie np w domu nie raz się potrafi tak z buntować,
że aż mi czasem ręce opadają a w żłobku jak pytam czy też tak robi, Panie mówią że nie,że grzeczna że słucha i nie ma z nią problemów.I jak rozmawiam z innymi mamami mówią to samo,że w domu rozrabiaki a w żłobku aniołki
potwierdzam. przy mie i artur i kinga dostaja jakiejs glupawki a artur to nawet w przedszkolu spi mimo iz staczal rok temu batalie o niespanie w dzien...

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości